Okategoriserade

Import, moms, likviditet, Tullverket & momsdeklaration

Att jobba med inköp och import. Suck. Den 1 Januari 2015 kom det en ny regel gällande import. Från och med då så ska momsregistrerade företag som importerar varor redovisa och betala moms på import direkt till Skatteverket, istället för Tullverket som det varit tidigare. Man är fortfarande skyldig att lämna importdeklaration över importerade varor till Tullverket, och för tullpliktiga varor ska man fortfarande betala tullavgift. Självklart ser bestämmelserna olika ut om du importerar från ett land utanför EU eller inte. Vi jobbar ”tyvärr” med bägge och. På import från Kina är det ingen moms på inköp, men man ska självklart deklarera och betala för ingående moms. Från Tyskland så använder man sig av VAT-nr, som gör att moms inte läggs på heller, utan man redovisar det på ett annat sätt…

Alltså nu har jag jobbat med inköp och import i över 8 år, så jag kan en hel del. Men jag blir typ knäpp av sånt här! Egentligen behöver jag kanske inte kunna ”allting”, eftersom vi har ett avtal med ett frakbolag i Sverige som kan sköta tull mm, vi har en duktig revisor, men å andra sidan så är det jag som är den enda som jobbar och gör allt kring inköp och import. Så revisorns jobb blir ju resultatet av mitt jobb gällande alla betalningar och import. Så jag måste ändå ha lite koll och veta vad som gäller. Nu använder jag mig som sagt av en metod där fraktbolaget lossar importen i Sverige som vi sedan betalar vidare till.

Sen kan man självklart leja över allt till ett trading-bolag som sköter rubbet. Efter min erfarenhet idag, så hade jag valt detta alternativ alla gånger om, om jag fått göra om allt från början. Så mycket pengar, tid och huvudvärk jag hade sparat! Man som företagare stirrar sig ofta blind på summan man ser, trading-bolagen är självklart mer kostsamt men i slutändan så har man sparat pengar OCH stress/huvudvärk, haha. Och att välja det billigare alternativet på saker och ting är oftast ett självklart val för alla som startar och driver företag. Så tänkte jag också, men idag vet jag bättre. Till er som själva importerar så kan man faktiskt även ansöka om en tullkredit hos Tullverket (inte alla som vet det, sök på tullverket.se).

Alltså: Bara själva importen är en hel uppsjö av regler, krav, bestämmelser och skyldigheter. Då är det dock inte ens jämförbart med jobbet mot vägen dit..alltså till importen… Det vill säga att att hitta bra och rätt fabriker med schyssta villkor. Att kommunicera med Kina. Hitta rätt tyger och detaljer, förhandla villkor (som ändå inte gäller i slutändan haha). Det svåraste (och det jag har lagt mest tid på genom alla år), det var att kommunicera med kineserna. Alltså det var typ det som gjorde mig utbränd från början, haha fy fasaaan.

Vissa som jobbar som sälj-agenter förstår knappt frågan som ”Hur lång tid tar produktionen”? Det kan man maila om fram och tillbaks TIO gånger och tillslut ändå inte fått svar. Och eftersom vi dessutom lever i olika tidszoner så får man räkna med ett dygn för att få svar- som ändå inte är ett svar!? Tänk att ett helt nytt plagg ska bli till- att gå från INGET- till att skapa en design, ett konkret plagg som du ska ha i dina händer och kunna prova…förstå att förklara det, haha…Men men, nu börjar jag äntligen få lite koll, det tog bara 8 år 😂

Den här bilden beskriver säkert många egna företagares känslor gällande den nya regeln gällande import, som kom 1 januari 2015- eller ja- alla regler och krav för import egentligen…

Bild 1. Man börjar läsa på om allt. Först blir man sjukt frustrerad över att man inte fattar nånting och man förstår inte grejen överhuvudtaget!? Vad är fördelen!? Man tycker snarare det är mer krångligt och blir bara mer stressad och frustrerad.

Bild 2. Nu har man korrläst hela Skatteverkets pdf på 44 sidor med info om den nya regeln. Åh, äntligen börjar man haja! Man känner sig som ”The Queen of the world”, haha. Det är ju skitbra detta!!! Grymt bra för bolagets likviditet! Så himla mycket smidigare det nu kommer bli, tjoho!

Bild 3. Man vill försäkra sig om att man förstått rätt. Börjar googla och läsa på alla sidor man hittar, även diskussioner och debatter. Läser debatter om det som talar både för och emot. Åter igen kommer frustrationen krypande…har jag verkligen förstått det rätt? Det verkar ju bra…eller…det känns ju rätt onödig och krångligt faktiskt…det är fan rätt dåligt…fast det måste ju vara bra på något sätt eftersom dom ändrade…så det måste ju vara bra…eller…? Det hela slutar med att frustrationen övergår till uppgivenhet. Man slutar upp frustrerad och ledsen över de tre timmar som man slängt bort genom att spendera tid på något man vill lära sig- helt utan att komma fram till nånting.

Igenkänningsfaktor på den?

 

 

 

* Just nu går det inte att kommentera på Tyras.se. Inom en snar framtid kommer kommentarsfunktionen att fungera igen *

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »