Ångest

Du är din största fiende så Lär dig att tänka mer positivt

God dag 😀 Är ni chockade över att jag bloggar såhär dags? Efter mitt sena inlägg igår? Hehe…jag med! Nä vars, men jag känner att jag vill dela med mig av lite tankar jag har om livet. Något som jag har upptäckt i mitt liv är att jag mår väldigt bra av att starta dagen med att läsa massor av peppande texter, böcker mm. Efter det så skriver jag i min lilla bok, och i den boken ska det endast vara positiva saker jag skriver om. Te x saker jag är tacksam för. Saker jag fick gjort igår. Om jag kände positiva känslor igår, exempelvis glädje, lycka, hopp, gnista, eller om jag skrattade igår. Så skriver jag upp situationen, vad som gjorde att jag kände mig lycklig mm. Att starta dagen med positiva tankar är något som verkligen hjälpt mig enormt mycket.

Minns ni mitt inlägg om att negativa tankar enbart är påhittade tankar av oss själva? Om inte, läs gärna det. Alla har kanske hört uttrycket om att man själv är sin största fiende yadadada…men har ni förstått den faktiska innebörden till att vi själva är våra största fiender? Jag tror iallafall att jag förstår det nu. Iom att vi tänker så otroligt mycket, tankar som vi själva hittat på, som vi varken har belägg för, vi har ingen fakta för det, utan det är våra tankar om oss själva, om situationen, som är skapade utefter vårt eget omdöme.

Jag är en expert på något som kallas för katastroftänk. Jag utgår ifrån att något dåligt kommer att hända. Eller svart eller vitt-tänkandet. Att om jag inte klarar av en enda sak, så finns det ingen gråskala- jag är värdelös på allt. Eller känslotänkande. Att jag tror att det jag känner är fakta. Eller varför inte när jag förstorar upp det som gått dåligt och förminskar allt som gått bra? Eller att jag personifierar allt, att allt handlar om mig och att det är mitt ansvar om det inte går vägen. Och hur många gånger har jag inte trott att jag är övermäktig och kan läsa andras tankar? Det kallas för tankeläsning i kbt-snack. Och självklart drar jag alltid en snabb analys om att eftersom det här hände så betyder det att hela jag är värdelös i allt jag gör, och det kallas för övergeneralisering. Att man ser ett mönster i det som hänt och sammanfattar en enda sak med allt allt är såhär hela tiden.

Jag blandar också ihop alla dessa tankefällor och då blir det kaos. För endast EN av dessa tankefällor är illa nog, tänk då att blanda ihop dom tillsammans!? Te x om jag gör något där en sak går dåligt. Då tänker jag att allt är åt helvete och att hela jag är värdelös = svart eller vitt-tänkande.  Självklart har många saker av det jag gjort gått bra, men jag sammanfattar ändå det som gick fel till att allt är kört = Förstoring och förminsknings-tänkande. Även om det har varit fler människor inblandade, haft lika stor del i ”jobbet” och haft sina ansvarsområden så är allt självklart mitt fel, det är jag som förlorade kontrollen, det är mitt ansvar och jag tar på mig precis allt om att det gick fel = personifieringstänk. Sen har jag byggt upp ett scenario om vad X eller Y tycker om mig när de sett mitt ”misslyckande”, shit vad de måste tycka jag är dålig och värdelös, nu sitter de säkert och snackar skit om mig så jag vågar absolut inte höra av mig till dom nu för jag skäms = tankeläsnings-tankar. Min ångest och min stress blir allt värre eftersom jag verkligen ”vet” att det jag tänker är sant = känslotänkande. Och på det så mår jag ännu sämre när jag nu insett att det här är ett mönster, att jag alltid misslyckas och att allt jag gör blir fel = övergeneraliserar tankarna. Och jag kommer aldrig våga testa något igen, för det kommer också gå åt skogen = katastrof-tänk.

Jag tror inte jag är ensam om det här. Tankar är det farligaste som finns. Och i mitt förra inlägg om tankar så skrev jag ju om det sjukaste av allt: DET ÄR BARA PÅHITTADE TANKAR SOM INTE ÄR SANNA!? Det är ju VI som tänker såhär, ingen annan. Och det värsta av allt är ju att hjärnan är smart, men inte så smart att den har en inbyggt lögndetektor i sig som kan avgöra om våra tankar är lögner eller sanna. Så hjärnan registrerar ju tanken som sanning. Och i sin tur skickar hjärnan vidare signaler till kroppen om: PANIIIIIIK… KATASTROOOF! Och det är det som gör att vi får ångest, hjärtklappning, svettningar, yrsel, värk, blir ledsen, stressar och mår rent ut sagt skit!

Så det här är förklaringen till varför vi själva är våra värsta fiender! För tänk hur jävla dåligt vi kan må pga av hur vi TÄNKER!? Alltså det är bara tankar, fattar ni!? Som det inte finns någon grund i, ingen fakta, inga bevis…? Och ni och jag som vet om hur dåligt man mår av dessa tankefällor, hur lätt det är att hamna i ett ekorrshjul och i en ond spiral pga negativa tankar (för det ÄR där mycket börjar) – tänk då hur sjukt bra vi kunde må om vi istället gjorde samma sak men med positiva tankar? Så därför börjar jag alltid mina dagar med att fylla mig själv med positiva tankar, texter, inspiration- allt som får mig att känna mig värdefull.

Så glöm aldrig- du är vad du tänker! Så fundera nu några minuter på hur du ser dig själv, vad tänker du om dig själv egentligen? Registrera dina tankar, skriv gärna ner dom också så du kan jämföra om några veckor… Här kommer en förklaring till det jag gör varje morgon som kan hjälpa. Fler tips kommer i bloggen vartefter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »