Allmän pepp om livet

Dressyrträning!

Alltså AJJJJJ min murra! Och min stjärt! Igår red jag min första riktiga dressyrträning, med det menar jag med dressyrsadel och sitta ned i största delen av passet. Hur klarar ni dressyrryttare detta!? Haha… Först kunde jag knappt få igång Mille i skritt, mina fötter var liksom 40 cm ifrån hans sidor och det kändes omöjligt att ha helt raka ben neråt och samtidigt kunna nudda hästen för att komma fram i skritt!? Haha… Men tillslut hittade jag lite teknik och det var verkligen SKITKUL!

Imorgon startar vi en liten dressyrtävling, en LC:1 och mitt största problem där är att komma ihåg programmet, haha. Tycker det är så konstigt att alla saker sker emellan två bokstäver!? Varför inte bara göra det enkelt och ha det vid varje bokstav… skitsvårt är det att komma ihåg allt, haha. Men det ska bli så himla kul, jag tar detta med största nypa salten och ska bara in och ha roligt och se det som en träning och en rolig grej.

Jag har nog aldrig känt mig så stilig och ståtlig i mitt liv iallafall. Min hållning förbättrades märkbart i dressyrsadeln iallafall, så det var ju ett stort plus. Fattningar var svårare, att få Mille med sig kändes svårare eftersom jag inte kommer om med benen på samma sätt, men detta ska som sagt bara bli kul 🙂 Något som vi kommer få en 0:a på är iallafall halten. Man ska ju ha hästen i form i halt och så fort jag gör halt så drar Mille upp huvudet rakt upp och släpper hela formen och blir helt stenhård i munnen. Men men, man kan ju inte vara bäst på allt ;P

Idag ska vi träna ett pass till, och så ska han knoppas och hela kitet. Jag måste läsa reglerna, men jag har fått jättebra tips av er. En sak dock…måste man ha handskar!? Och får jag rida på ett tredelat bett? Vill bara ha det bekräftat 🙂 Sen en till sjukt konstigt grej, det är ju att man inte får ha några skydd i dressyren!? Det är ju så kul att alla dressyrryttare paketerar in sina hästar på framridningen mm, sen måste allt av inne på banan!? Varför har dom hästarna så inpackade på framridningen för då?

Kommer ihåg när jag red utan framskydd på Lalle en gång och det blev världens kalabalik här i kommentarsfältet pga skaderisken och att han enkelt kan få en senskada… Vad säger ni om dressyren då? När de rider utan skydd i alla gångarter och gör allt man kan tänka sig? Vore intressant att höra lite åsikter om det…?

dr3

dr10 dr9

Testar mig fram lite nu och som ni ser så varierar jag allt väldigt mycket. Igår red jag te x utan nosgrimma. Och alltså herregud om jag skulle visa er vissa bilder… Alltså Mille gapar allt vad han har på dom flesta bilderna… det ser typ vidrigt ut :S Kommer få avdrag för gapandet men vad ska man göra när man har en gapande häst`:S

dr8 dr7  dr5 dr4   dr2dr1

26 svar till “Dressyrträning!

 1. Emilia skriver:

  Kommer gå galant för er 😊

  När jag själv red som mest var min gren hoppning men red ändå mycket i dressyrsadel för att spara på mina knä då jag upplever att vinkeln knäna får i en dressyrsadel är mindre påfrestande för knäna än vad den är i en hoppsadel.

  Lycka till imorgon!

 2. Frida skriver:

  Hej! Du får har vanligt tredelat bett men sen vet jag faktist inte om man behöver ha handskar! Sen är det ”bara” LC så då ställer de ofta inte så höga krav på hur hästen har huvudet i halten så det är inget att oroa sig för!! Lycka till!! ;))
  Hälsningar Dressyrtanten

 3. H skriver:

  Du får ha tredelat bett och du BÖR ha handskar, du behöver alltså inte ha det. Det är bara en rekomendation.
  Lycka till!

 4. Wilma skriver:

  Många brukar ”paketera” in sina hästar på framridningen för att sedan hästen ska tycka det är så lätt att lyfta på hovarna och ”sväva” fram, vad hag vet😏

 5. Johanna skriver:

  I LC finns i inga krav på formen så bara han står sill är det lugnt 🙂

 6. Kimona skriver:

  Hoppas du tycker dressyr är roligt för det hade varit jättekul att kuna få följa dig på lite fler dressyrtävlingar här på bloggen! Sålänge man sitter snyggt och hästen går i någorlinda fin form så kan man samla på sig många 6or och 7or i LC. Jag har ridit kur och där är det lite strängare bedömning! Men jag önskar dig all lycka till!

 7. Elena skriver:

  Tycker det har blivit så himla kul att läsa här sedan du köpte Mille, det är grymt kul att du hittat en häst som du verkligen kan ha roligt med!

 8. Kajsa skriver:

  Som några föregående har skrivit, skit i formen, den bedöms inte i LC program, eller ibland glömmer domare bort det men det är typ bara vägar och ställning och sånt som bedöms. Du kommer nog få en kommentar om gapandet och kanske avdrag men du känner ju hästen ifall nån annan kommenterar 😉

  1. Elin Ek skriver:

   Vilka domare har du talat med som säger att hästens form inte bedöms i LC? Att hästen arbetar korrekt utifrån dressyrens grundprinciper (alltså i form) är viktigt för alla dressyrprogram. En felaktig form skall aldrig ge mer än en 5:a, alltså ”Med tvekan godkänt”.

 9. Mimmi skriver:

  Du ska nog räta upp dig lite till. Lite! Hoppas det går bra för dig!

 10. Palle skriver:

  Bara en fundering.. Jag kan absolut ingenting om hästar (red typ när jag var 12) men kan det vara så att han gapar för att han andas bättre? Tänkte att nosgrimman suttit åt och kanske klämt åt hans luftgångar? Ingen aning men bara en tanke..

  1. annie skriver:

   Hästar andas normalt inte med munnen, har att göra med att hästar är skapta för att äta nästan dygnet runt och att hästen inte andas via munnen förhindrar att maten hamnar i luftvägarna. (Har jag lärt mig) Sedan finns det säkert några undantag, men normalt andas de genom näsborrarna. 🙂

 11. Lina skriver:

  Vad kul att se att du roder utan nos grimma det är så bra för dem . Få som gör det men ak de bästa som finns mina dressyr hästar går aldrig med nosgrimna utöver på tävling och min tandläkare har alltid berömt mig när min 4-6 ser perfekta ut i munnen och det är så det händer som flest grejer.. Men hans a det det är oftast nosgrimmorna som påverkar .

 12. E skriver:

  Åh Tyra! <333 Blir så glad att se att du rider utan nosgrimma!! Mille hade sån jäkla tur att han kom till dig.

 13. Jossan skriver:

  Ett tips är att korta lädren lite. Ingen modern dressyrryttare rider med långa läder nu för tiden. Allt blir bättre om du får en större böj på benet. Du får bättre stöd, kommer närmre intill och får en lodrät sitts på köpet. Så upp minst 2 hål till imorgon så kommer det bli toppen! Lycka till!

 14. Molly Hedmalm skriver:

  Hoppas att Mille slutar gapa, du gör helt rätt med honom som rider utan nosgrimma! Det är väl en psykisk sak som kommer sitta i ett tag eller så slutar han inte :/ Kan inte du göra ett inlägg där du provar ett bettlöst träns och pratar om hur han går på det, skulle vara kul att höra lite om det 🙂 Kärlek <3

 15. Michaela skriver:

  Jag rekommenderar remont nosrem, sitter väldigt bra på hästen, ger stöd till bettet samt kommer det inte sitta på de utsatta området på Mille ^^. Lycka till i morgon.

 16. Isabella skriver:

  Varför testar du inte en remontnosgrimma?

 17. Jennie skriver:

  Så kul att du rider utan nosgrimma. Som du ju vet så gapar inte hästen om inte nåt är fel, antingen tänderna, bettet eller ryttarens hand t.ex. Ni kommer lösa den biten också 🙂 lycka till imorgon.

  1. Maria skriver:

   Fast jennie har du inte läst att han är genomkollad av tandis inget var fel? Dom har haft en hårt åtspänd nosgrimma just för han gapa! ( vilket är vidrigt) men tyra göra ju allt rätt nu o han gapar även utan bett!

 18. Linda skriver:

  FINT att du kör utan nosgrimma.

  Jag tror inte att du ska tänka att han bara är sån utan att du ska sträva efter få honom nöjd. Det kan säkert ta tid och mycket laborerande men det kan det nog vara värt.

 19. Bea skriver:

  Åh vad roligt! Stort lycka till i morgon 😀

 20. Kristina skriver:

  Vad fint att se att du rider utan nosgrimma 🙂 och hästar får inte senskador av att gå utan benskydd. En häst med normalt rörelsemönster behöver inte ha benskydd på, men jag kan förstå att man vill ha det vid ”högriskaktiviteter” (hög risk att de sparkar sig själa på benen alltså), dvs hoppning och klättring ute osv.

 21. Malin skriver:

  vad kul att du kör utan nosgrimma, fortsätta med det tycker jag, du kan ju ha nosgrimma på tävling för ”syns skull” men hemma tycker jag det ser trevligare ut så där, alt engelsk nosgrimma 🙂

 22. Linda skriver:

  Lycka till och ha det så roligt! 👍🏻👏🏻

  Du gör ett fint jobb med Mille och det är roligt att följa er. 💕

 23. Helle skriver:

  Träna på att göra halt med sitsen mer än med tygeldrag, i början kan man använda kommandot halt för att förtydliga. Bara ett knep jag använde på min häst som gapade mer förr än vad han gör idag 😊

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »