Allmän pepp om livet

Jag och Mille i dressyrtävling

Haha jag måste bolla detta lite med er alltså… Jag har ju blivit lite utmanad här, och ska eventuellt starta en liten dressyrklass med Mille på söndag! Vad tycker ni om det??? Hahaha jag själv dör lite…. Men jag vet inte om jag kommer hinna lösa hans och min licens innan. Vi får se om det går, det brukar ju gå fort för ridsportsförbundet om man mailar in. Alla tidigare gånger med nya hästar så har man alltid haft samma panik och kommit på 2-3 dagar innan tävling att shit, har ju inte löst licens för hästen! Och på det så upptäcker man att man inte har några pengar på kontot på TDB, och måste göra en expressinsättning och så är paniken igång.. jao, någon som kanske känner igen sig? haha…. Men iallafall så har det alltid löst sig och det brukar gå på två dagar att lösa licensen.

Det skulle vara jättekul att starta en dressyrtävling. Jag har nog gjort det cirka 1-2 gånger förut i mitt liv, på min B-ponny Extra är jag var under 10 år gammal. Har aldrig riktigt förstått grejen förut, men nu när man rider storhäst och tänker på ett annat sätt så vore det väldigt väldigt roligt att testa på! Så får vi se om jag kan förstå denna dressyrhets som råder 😉 Tycker det är skitkul med dressyr/markarbete med Mille, och det vore som sagt en rolig utmaning och kul att få feedback också.

Men jag vet i fan, måste kolla lite här. 1. Får man rida i hoppsadel? 2. Måste man sitta ned i traven? Och var är det för konstiga regler som jag säkert kommer bryta emot pga min okunskap? Detta med att man inte får rida på Nova-bett till exempel. Alltså vilken idiot kom på den sjuka regel!? Nova-bettet som är det mildaste snällaste bettet av dom alla, och så är det förbjudet på tävling i dressyr!? Så jävla konstigt! Och färger på schabrak får man väl heller inte ha, eller har jag drömt det!? Vad får jag rida i? Haha… Just det, det är en L:C som jag kommer starta isåfall.

Min största utmaning blir att lära mig L:C-programmet. Jag har faktiskt alltid kunnat det programmet, men nu är hela programmet omgjort och det är serpentiner och grejer… så det blir la att plugga! Och just det, Milles gapande mun där, får man avdrag för sånt i dressyren? Ska man le när man rider? Haha skämt o sido. Nu vill jag veta allt- kommenteraaaaaaa —–> Puss

Alltså kolla svansen, åh  Så gör han ofta när han tar en förhållning helt perfekt <3

dr1

35 svar till “Jag och Mille i dressyrtävling

 1. Linda skriver:

  Du får rida i hoppsadel och du måste sitta ner i traven.

  Förhoppningsvis gör han inte så med svansen under programmet. När du tar en halvhalt i dressyr vill du att hästen vinklar bäckenet bakåt och sätter under sig mer. Då följer svansen med ner. När hästen gör tvärtemot och slänger upp svansen så tippas bäckenet framåt istället.

 2. Sofia skriver:

  Hoppsadel är godkänt men inte lättridning. Jag personligen tycker att LB programmen är MYCKET lättare än LC, snällare vägar och mindre krångel.
  Kan möjligtvis komma någon kommentar om munnen men de brukar vara snälla på LC nivå, möjligtvis att de skriver längst ner något om att han gapar genom programmet.
  Till sist tycker jag att det är trevligt om man försöker att le och se glad ut under programmet, och framförallt under uppridningarna på medellinjen!
  Lycka till! 🙂

  1. Jessica skriver:

   Skulle också rekommendera LB framför LC

  2. Victoria skriver:

   Håller med ovasntående, LB1 flyter på bättre än LC1, ännu bättre tycker jag LB 3 an är då den går på lång bana. Jag tävlade i hoppsadel ibland eftersom den var spec-måttad efter min häst, men man kan få lite ” sämre” poäng” Fick bättre poäng när jag red i dressyrsadeln. Klart du ska tävla, se det som en träning, och Mille och su är superfina!! Kram

 3. Anna skriver:

  Vad kul att du ska starta, det är väldigt lärorikt att tävla dressyr om man filmar programmet och sedan kollar filmen på samma gång som man går igenom bedömningsprotokollet. I Lc är kraven väldigt låga och man ser igenom fingrarna på väldigt mycket så du behöver nog inte oroa dig för att gapandet eller att han gör så där med svansen vid förhållningar ska dra ner poängen alldeles för mycket, det kommer först i lite högre klasser.

  Nu när du ska förbereda dig inför tävling rekommenderar jag att du rider programmet för någon dressyr(tävlings)kunnig. Man tjänar massor med poäng på att rida korrekta vägar och även om det kan kännas som en självklarhet hur man t.ex. rider snett igenom så ser man ofta ekipage i de lägsta klasserna som förlorar poäng på att de inte riktigt har koll. Har man aldrig tävlat dressyr så kanske det inte är en självklarhet t.ex. om man ska byta gångart eller svänga när nosen är vid bokstaven, när mitten på hästen är där eller när hela hästen passerat bokstaven.

 4. Mikaela skriver:

  Du får rida i hoppsadeln, du kan ha free jumps – inget de anmärker på.
  Lättridning är BIG NO NO! 😉
  Du får rida i vilka ridbyxor som helst, bara kavajen är mörkare än byxorna.
  Noggranna vägar, snygga hörnpasseringar, jämnt tempo, lätthet och självklart utmärkt sits ger poäng!
  Lycka till – Ge allt! Med ett leende! 🙂

 5. Jonna skriver:

  Du blir inte diskad av att inte sitta ner i traven. Men du får nog mindre poäng om du rider lätt!

 6. Jennifer skriver:

  Jag som hoppryttare följer kommentarerna nu då jag heller inte kan något om att tävla dressyr haha.
  Benskydd har jag för mig är nej?
  Får man ha vilken nosgrimma som helst?
  Får ryttaren ha vilken hjälm och kavaj som helst? Alltså typisk hopputrustning tänker jag på då haha…

  1. Jessica skriver:

   Inga skydd/lindor på hästen och inget spö på dressyrbanan 🙂

 7. Yohanna skriver:

  Jag är inget proffs, men tycker dressyr är jättekul och har tävlat upp till LA! Inget på hästens ben, inga hjälptyglar (inte för att du brukar ha det men bara sa det), nedsittning i alla gångarter! Chaps/ridstövlar ett måste, man får inte ha spö! Var noggrann med vägar, rid ut i alla hörn, gångartsbyte exakt vid den bokstav som det ska va, tänk på sitsen. Formen är inte stora krav när det bara är LC, så om han gapar eller inte går helt stadig form bör det inte dra ner. Se det som en kul träning bara, lycka till!

 8. Cissi skriver:

  Alltså vart bor ni folks där domarna är så snälla i LC-klasserna? 🙈 Tycker att det enda man får kommentarer om är huruvida hästen är bra i formen eller inte. De flesta domare jag rider för har t.ex nolltolerans mot att hästen går bakom lod, men har sett att man i andra distrikt kan få en bra bit över 70% fast hästen inte har nosen framför lod ett enda steg. Det där med formens betydelse varierar nog rätt mycket från domare till domare. Inte meningen att vara negativ, jag blir bara så förundrad över hur det kan skilja sig så mycket. Tycker domarna är mer fokuserade på formen i LC än i MSV ibland, och har aldrig sett nån få över en 5a på lokal tävling om hästen gapar, medan de på högre nivå oftare bortser från sånt om hästen i övrigt är avspänd. Som sagt, bara mina erfarenheter 🙂

  Du har fått väldigt bra tips ovan! Kolla upp godkända bett. Inga benskydd, inget löshår i svansen ;), stövlar eller chaps, ej tyglar helt i gummi (måste vara ”lädergrund”). Hoppsadel är okej 🙂 det är inte så strikt med färger som man kanske tror, men beroende på domare kan det påverka helhetsintrycket om man är för out there (en del domare är mer konservativa, medan andra tycker att det är kul med lite nytt och utstickande). Spö är okej på framridning, men sen måste du släppa det.

  Prydliga vägar, harmoni och att ha roligt är det viktigaste! 🙂 ett leende har aldrig dödat nån 😉

 9. sara skriver:

  Läs TR 😉 där står allt som man behöver veta och svarar på alla frågor man kommer på 🙂

 10. Bea skriver:

  Vad roligt! Lycka till!!!

 11. Zandra Svensson skriver:

  Läs igenom TR är mitt tips, vore ju tråkigt om du skulle bli diskad eller få stora nerdrag pga små detaljer som du missat 🙂

 12. Hanna skriver:

  Kul! Hoppsadel är okej men du får inte rida lätt i trav (eller galopp).
  Kolla upp godkända bett och nosgrimmor! Hett tips!
  Du får ha pisk på framridningen men inte banan.
  Ljusa ridbyxor och kavajen måste vara mörkare.
  Valfritt är det att ha sporrar (i lätt klass).
  Hästen måste vara flätad eller knoppad (kan ha fel?).
  Huva kan vara tillåtet om du frågar överdomaren.
  Du får inte ha någonting på benen (eller hovarna) på banan. Du får ha benskydd osv när du rider fram!
  Nummerlappen på hästen måste synas.
  Du kommer jättelångt på att ha noggranna vägar och bra övergångar!
  Tips är att träna programmet genom att rita upp det på papper, gå programmet på mattan och rid programmet!

  Jag säger som alla andra. Läs tr. Dressyren har så många konstiga regler! 🙂

  1. Zandra Svensson skriver:

   Huva är väll endast tillåtet from. msv klass har jag för mig och att manen ska vara flätat är väll inget krav men man kan få lägre poäng på helhetsintrycket om man startar oflätat 🙂

   1. Cissi skriver:

    Huva är tillåtet på alla nivåer 🙂

 13. Ela skriver:

  Men?! Jag ser piskandet med svansen som nåt negativt, har alltid gjort?! Är jag helt ute o cyklar…

  1. Anna skriver:

   Nej du är inte ute och cyklar. Det brukar tyda på spänning, man vill helst se en avslappnad svans. Men framförallt ska hästen trampa in under sig vid en halvhalt / förhållning och sänka bakdelen. På bilden tycker jag att bakbenen är bakom tyngdpunkten och länden är hög – och då sker ”inbromsningen” mer på framdelen än bakdelen.

  2. natalie skriver:

   nej du har rätt ela. det är inte posetivt.

 14. Ela skriver:

  tips, träna på bättre tag om tygeln tills tävlingsdags! :))

 15. Sofia skriver:

  Blir så stolt över att du skriver ”la” *.* 😉 Bra att du fick massa dressyr-tips hehe.

 16. Isabella (ryttarlivet.com) skriver:

  Vad kul att ni ska tävla! Hoppas att det löser sig med licensen. Jag tävlar inte själv men är jättesugen på att starta en LC:1 så småningom, tycker det är ett kul program! Tycker du har fått superbra tips här redan så jag har inte mycket att tillföra annat än att önska er stort lycka till! Se det som en kul grej och övning och ha skoj ihop med Mille 🙂

  Kramar,

  Isabella (http://www.ryttarlivet.com)

  1. Tyra skriver:

   Isabella- Vad roligt stort lycka till i framtiden 🙂 Ja visst är det bra med alla bra tips man får 😀 Kram

 17. Maria skriver:

  Inget novabett får du ha, inga gummiplattor på bettet heller, vet inte hur det är med parerstänger. Vanligt metallbett med ringar. Tror man får ha fasta ringar nu förtiden på både tre och tvådelat bett. ja, du får troligtvis kommentar som kan dra ner poäng om han gapar mycket. Det brukar vi få på vår gapande häst. Inget spö eller nån sorts benskydd på tävlingsbanan. ( på uppvärmningen dock ok) hoppsadel ok, men man måste sitta ner i traven om programmet säger så. En sann dressyrryttare har väl helst vita ridbyxor och mörk stilren tröja eller kavaj beroende på nivå😊

 18. Maria skriver:

  Och öva snygga halter. Att hästen står snyggt och rakt under dig. Vägarna är skitviktiga. Gena inte i hörn och volter. Ta det med humor men gör det så ordentligt du kan.

 19. Erica skriver:

  Varför skriver du aldrig om Andreas och bröllopet? Vart har han tagit vägen?

  1. Tyra skriver:

   Erica- Ja eftersom det är mer fokus på hästar här så är det lite svårt att bland in bröllop. Men när det närmar sig sen så kommer jag absolut skriva om det 🙂 Vet inte vad du menar när du undrar var Andreas tagit vägen? :S

 20. Tina skriver:

  Ciao! Ända jag tänkte tillägga, är att du bör ha handskar, som helst skall vara av samma färg som din skjorta/kavaj eller sedan vita. Kan vara att jag är ute och cyklar då jag är ifrån Finland och inte är så insatt i de svenska reglerna, men här blir man iaf diskas om man rider utan handskar! Lycka till!

 21. Camilla skriver:

  Här finns dressyrens tävlingsreglemente med alla regler kring utrustning osv. http://www3.ridsport.se/Tavling/Tavlingsreglemente/

  Skydd/lindor är tillåtet på framridning men måste plockas av innan du går in på banan. Spö är ok på framridning men inte på banan, dock får du ha sporrar. Du måste sitta ned i programmet om det inte står att det ska vara lättridning. Hoppsadel är ok. Ang bettet så finns det i TR bilder på de bett som är godkända (bettet måste ha metallkärna/vara oböjligt, men får vara gummiklätt), de nosgrimmor man får ha osv.

  Klädselmässigt hade jag gått på vita ridbyxor, mörk kavaj, stövlar/skor + chaps. Alltså – samma som du haft när du tävlat hoppning. På hästen: givetvis flätad 😉 och så ett vitt schabrak.

  Att han gapar kommer de troligtvis att kommentera och det bör dra ner poängen på punk 2 och 4 under allmänna intrycket hästens form – eftergift på tygeln och ryttarens inverkan – korrektheten i och effekten av hjälperna.

  Tips inför programmet: noggranna vägar! supernoga hörnpasseringar, övergångar osv.
  Och – se till att ha lite kul ^^

 22. Lina skriver:

  Du måste sitta ner i traven och du får rida i hoppsadel! Men man får inte ha benskydd eller lindor!

 23. Malin skriver:

  Det finns ju raka gummibett som är ledade och då godkända på dressyrtävling, som det här t.ex. http://www.sannanilssondressyr.se/sprenger-gummibett-20-mm
  Hade samma problem med tävling och novabett men det här svarta gummibettet har funkat kanon! Lycka till på tävlingen och stäm av i TR om du blir osäker på nått 🙂

 24. E skriver:

  Hur kommer det sig att du inte börjar med pay and ride istället? Inte lika stor press då 🙂

  1. Malin skriver:

   Hon gör det ju bara för en kul grej, pay and ride är ju mer träning inför tävling och om hon inte tänker satsa på dressyren är det ju roligare är rida en riktig tävling 🙂

 25. Susanne skriver:

  Tips! Även om du rider i Hoppsadel så läng dina läder lite, så kommer du ner i sadeln bättre, ser ut som att du har väldigt korta läder då du är en bra bit över hästen när du rider lätt😊

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »