Allmän pepp om livet

VIDEO- Mille Då & Nu

Hej! Här kommer en video på Mille från provridningen och sedan en video från nu. Eller sedan vi filmade den videon här hemma så har det gått snart ytterligare en vecka och Mille och jag utvecklas för varje pass. Han vill verkligen jobba och han lyssnar och lär och det är en fantastisk egenskap! Jag har inte hunnit skriva klart min novell om varför jag köpte Mille när han var så seg och svår att få i form. Men det kommer 🙂

Som jag skrivit (ville vara tydlig i videon också om nån kollar som inte läser min blogg) så hade de alltså satt på en graman när han var fixad och jag skulle rida. Jag ville ta av den direkt men de sa att jag skulle ha den på. Efter 10 minuter tog jag av den ändå för jag avskyr att rida med graman. Jag red Mille typ 5 gånger sammanlagd under två besök i Belgien, och varje gång så upplevde jag att han var otroligt seg, det hände inget när man la på ben, han var väldigt svår att få i form- hur mycket jag än försökte så gick han bara där.

Tycker även att han taktade ojämt i galoppen där han har en takt med frambenen och en i bakbenen. Han kändes liksom tvådelad där halsen och frambenen inte hängde ihop med övriga kroppen = typisk gramanriden. Han bar inte sig själv utan han blev mest lång och låg. Han hade inte heller direkt någon livsglädje utan han gjorde exakt det han skulle men inget mer. Nu är han en helt annan häst även i sinnet och han är så himla glad, nyfiken och känns verkligen lycklig. Jag älskar denna häst och det ska bli så himla kul att fortsätta jobba med honom. Håller vi detta tempo på utveckling så blir det jättebra tror jag ♥

(Haha ursäkta porrfilmsljudintrot va fan hände där!?)

72 svar till “VIDEO- Mille Då & Nu

 1. Z skriver:

  Varför köpte du honom ens om han var så urkass när du testade? Tror mest du vill få det till, som alltid, att du räddar hästar och gör underverk med dem.

  1. Ida skriver:

   Varför ens skriva en sån här kommentar? När man kollar på en häst så kollar man på allt, inte bara hur seg den är eller hur kvick den är. Jag tror att det handlar om att när Tyra provred Mille så kanske hon kände att det finns potential, eller att hon föll pladask för hästen.
   Oavsett varför hon köpte honom, om det var pågrund av det eller att hon bara kände att hon ville ha honom, så är det inte din ensak. Tyra kanske är en offentlig person, men oavsett det så har inte du, eller någon annan, rätt att trycka ner henne för att du tycker annorlunda än henne. Istället för att lägga din tid på att kommentera onödiga, idiotiska grejer så klicka bara bort hennes blogg istället.

   1. Tyra skriver:

    Ida- Håller helt med dig, tack för din kommentar och ditt stöd <3

  2. Tyra skriver:

   Z- Jag har redan skrivit att jag kommer berätta varför jag köpte honom, men jag har redan nämnt flertals gånger att det är för att han är fantastisk i hoppningen. Jag tycker hela din kommentar är så otroligt oigentänkt. OM jag nu hade köpt en häst för att få till det och göra underverk med den, då är väl det helt fantastiskt bra? Du får det att låta som att det är sjukt konstigt att göra underverk med en häst? Hmm. Sedan så är detta trots allt en häst som gått stora klasser så för mig är det här en läromästare i hoppningen, sedan att han kan bli ännu bättre på marken är bara ett stort plus.

  3. Linda skriver:

   Om du kollar upp filmer på tex Youtube så förstår du varför Tyra köpte honom. Det är en häst som kan sin sak. Rutinerad och genuint jättefin. Men något har ju uppenbarligen hänt honom för det ser inte ut som samma häst på provridningsvideon.

   Så ja på ett sätt har nog Tyra räddat honom.
   Kanske kan han få tillbaka livsgnistan och bli den DÄR hästen igen.

  4. Pernilla skriver:

   Tyra vill hoppa och som hon nämnde tidigare kände hon under provridningen att hoppningen fungerade men att han var trist på marken. Men hon följde sin magkänsla som sa att hästen skulle blomma ut och hitta arbetslusten när han kom från försäljningsstallet, vilket också visade sig vara fallet. Vad är det som är så svårt att förstå?

 2. Mikaela skriver:

  ser jättefint ut, har verkligen blivit skillnad 🙂 takten är helt annorlunda och egen framåtbjudning och bättre kommer de bli när han lossnar i bogarna efter all gramanriding. och tycker du rider väldigt bra för ridit så lite på senaste 😀 keep up the good work

 3. Louise skriver:

  Häärligt Tyra

 4. bea skriver:

  Fina 🙂

 5. Jonna skriver:

  Tyra! Jag är så imponerad av din ridning! Det syntes tydligt att han var gramanriden i den första filmen, det brast i balansen för honom utan den. I den andra filmen märks det inte ens! Du har gjort underverk på denna korta tid!

  1. Tyra skriver:

   Jonna- Tack vad glad jag blir <3 Tack för alla kommentarer <3

 6. Emma skriver:

  Varför går de inte att kommentera på youtube för?????????

 7. Anna skriver:

  Ser jättefint ut! Himla bra jobbat!

 8. Johanna skriver:

  Alltså ursäkta men provridningen såg anskrämlig ut 🙁 härligt att se en sådan enorm skillnad. Han blir en halvmeter kortare i slutet på filmen, mycket fin! En fråga, och jag menar inte att du ska berätta vad du gav för honom, men jag uppfattar ändå säljaren som en ”dyr” försäljare och en häst som ser ut som Mille på provridningen kan juhoppa hur högt som helst. Är han inte bra grundidén kommer han tillslut gå sönder. Jag hoppas för din skull att du inte get 6 siffriga för honom med tanke på hur dåligt grundjobbad han var. Hur uppfattar du säljaren?

  1. Sara skriver:

   Tror du på riktigt att de tog under 100 000 för en häst som gått 150 stadigt? Du kan nog plussa några hundra k på det sexsiffriga beloppet.

   Fint jobb Tyra, härligt!

  2. Tyra skriver:

   Johanna- Ja jag vet den var inte rolig. Men som sagt, Mille har gått många stora klasser och vill vara felfri. Han är fantastisk i hoppningen, och han skulle aldrig kunnat gå såna stora klasser felfritt om han inte var bra grundriden. Jag har inget svar på varför han var som han var, men det kan ju ha att göra med var han hamnar och vem som rider honom. Jag uppfattar säljaren som väldigt seriös och duktig. Han har bara hästar med kvalité och är grym på att hitta fina hästar. Mille var såklart dyr, pga hans resultat och hans kvalitéer. Tänker inte skriva ut exakt vad han kostade. Jag vet inte vad du menar med om jag gav ett sexsiffrigt belopp, menar du att du tror att han kostade under 100 000 kr? :S

   1. S skriver:

    Gissar på att hon menade 7 siffror och inte 6 😉

    1. Tyra skriver:

     S- Tror också det 🙂

 9. Sandra skriver:

  Ååååhh vilken KUL film att se!!! 😀 Jättekul att se dig rida dressyrlektion också! Någon som hjälper dig och är lite på dig och tvingar dig att sitta ner, hihi. 😉 Din ridning blir ju sååå mycket bättre! Hoppas du fortsätter med det, och gärna filmar för det var jättekul att se! 😀 Och Mille är så fiiin! Han ser nöjd och glad ut! 😀 (På andra filmklippet, på det första såg han väldigt trött och tråkig ut. Orkar knappt galoppera, och på film nummer två ville han inte bryta av! Hihi 😛 ) Jag håller med din ”tränare” (Som jag nu inte minns namnet på, skäms på mig. 😉 ), ni kommer att bli ett superteam du och Mille! <3 Ska bli så roligt att följa er! Kram på dig Tyra!

  1. Tyra skriver:

   Sandra- Tusen tack <3 Ja, Amelie som hon heter är superduktig på marken och jag ska utnyttja henne allt vad jag kan innan jag åker hem ;P Ska absolut försöka mitt bästa med att få någon som kan filma under tiden. Det är kul att visa er vad vi tränar på. Stor kram

 10. Karin skriver:

  Du har verkligen gjort ett super jobb med han! Tycker att det var väldigt bra av dig att du bara fokuserar på han den första tiden. Tror det kommer löna sig senare. Cred till dig, Tyra!

 11. Victoria skriver:

  Wow skillnaden är helt galen! Men all cred till dig när du provred på första videon, man ser hur svår han är och hur du in i passets gång får mer bukt på honom i rätt riktning. Det såg ju bättre ut när han fick öka steget lite i galoppen och gå utan gramanen 🙂 Såg en puckad kommentar av ”Z” 🙂 Håller inte med alls, det var väldigt duktigt av dig att se hans potential som bara glimmar till lite från videon i Belgien. Tror han kommer bli din bästa häst, han verkar vara som min, man får kämpa lite för att hålla humöret på topp (gosa, rida varierat och lägga tid på kamratskap), men det ger så mycket tillbaka när det blir bra sen. Jag tror stenhårt på er, ska bli så spännande att följa er resa mot toppen 🙂

  1. Tyra skriver:

   Victoria- tack vad kul att höra att du också tror det kan bli min bästa häst 😀 Jag tror också det, ska bli himla kul! Lycka till med din också <3

 12. Julia skriver:

  Åhh vad roligt att se!! Vad duktiga ni är!! Synd bara att man inte kan kommentera på Youtube. Hade velat ösa beröm över er där också! 😉

 13. Emelie skriver:

  Vad roligt att se tyra! Strunta i vad alla har för åsikter.. Du är duktig och alla möjligheter i världen för att ge den här hästen de bästa förutsättningarna! Och jag vill säga åxo att SR tightsen är grymma! Flera i mitt stall blev avis på mina lila byxor så de ville ha egna! 😄

  1. Tyra skriver:

   Emelie- tack snälla fina du, ja verkligen alla fina peppande kommentarer går före alla gånger 😀 Och jättekul att du gillar våra tights <3 kram

 14. Emma skriver:

  Eran resa kommer bli galeen!

 15. Isabel skriver:

  Man behöver inte vara hästexpert för att se att hästen i första videon är helt förändrad i den andra videon. I första videon ser han verkligen uttråkad ut och i andra videon så ser man en livsgnista i honom och att du även börjat hitta knapparna på honom. Ni passar jättebra ihop! Ni är jättefina tillsammans!

 16. Sofie skriver:

  Härligt att se!! 👏😄

 17. Maria skriver:

  Sjukt stor skillnad!! Kommer bli hur bra som helst med träning 🙂 Han har ju faktiskt en riktigt fin och utvecklingsbar galopp i slutet! Till skillnad från i början som var fruktansvärd :p

 18. Anna skriver:

  Det gar inte att titta pa videon utomlands! 🙁 Star att videon kommer fran SMH och ar inte tilllatet i USA for copyrights. Har aldrig statt sa innan… Vill sa garna se:)

 19. emelie skriver:

  Kommer säkert bli toppenbra. Men jag har en liten fråga, det gick inte att se i videon, men dina händer? Spöt? Vad hände där? Jag förstår inte hur du håller spö och tygel för att få det att se ut så där? Jag blev väldigt konfunderad över det där.

 20. Madde skriver:

  Vilken skillnad en bra miljö kan göra! Och en bra ryttare så klart! Så härligt att se!! Ni kommer bli och är redan ett snyggt ekipage! 👌👍👍👍

 21. Hanna skriver:

  Tyra det där kommer bli så bra så, lite tid och tålamod bara,han verkar vara en guldhäst 😘

 22. Epona skriver:

  Vilken tur för Mille att ha hamnade hos dig. Han såg verkligen inte ut att trivas på första filmen och nu är det en helt annan power i hela hästen. Kan knappt tro att det är samma häst! Härligt 🙂

 23. Nike skriver:

  Samma som någon annan skrev – går tyvärr inte att se i Finland .. 🙁

  1. Sofie skriver:

   Jag kan se i Finland!?

 24. Cajsa Olsson skriver:

  wow Tyra, vilken skillnad!!
  i första klippen så tänkte jag men Gud vad har hon köpt för häst!? (detta är första filmen jag ser) men att bara efter 2 veckor så ser det ju inte ens ut som samma häst! jätte bra jobbat verkligen, älskar att folk kan köpa en häst som inte är ”perfekt” men att sedan verkligen få tillbaka livsglädjen och få den såhär fin, bra jobbat! 🙂
  nouw.com/cajsaolsson

 25. Saga skriver:

  Hej!
  Grym skillnad!
  Vad är det för tränare som du rider för? värkar sjukt duktig nämligen!

  1. Tyra skriver:

   Saga- Det är min kompis Amelie och hon är sjukt duktig! 😀

 26. Anki skriver:

  Du har en sån känsla för hästar vad dom behöver. Så kul att se. Lycka till!!

  1. Tyra skriver:

   Anki- Tusen tack vad fin kommentar blev jätteglad 😀

 27. Marie skriver:

  Hejja Tyra! Vilken bjudning och vilket tryck han fått i galoppen! Ser faktiskt riktigt trevlig ut att rida på efter videon, på före videon hade jag inte ens besvärat mig att åka på en peovridning 😉
  Men nu är det absolut en häst värd sitt pris 🙂

 28. Jenny skriver:

  Härligt Tyra! Vilken skillnad på häst på så kort tid! Han är som en helt ny häst! Grymt jobbat! Ska bli så kul att fortsätta följa er! <3 massa kärlek till dig och Mille!

 29. Camilla skriver:

  Roligt att se honom ”komma ur skalet” på så kort tid. Ang provridningen så tänker jag att han var nollställd -”varför skulle han engagera sig? det är ju bara ännu en provryttare”. Och nu när han ridits av samma person flera gånger så har han vaknat till och släpper in dig mer och mer. Ska bli kul att se när det utvecklats ännu mer, och det är så kul att se hur hela en hästs uttryck kan ändras. Som sagt, det blir liksom en helt annan häst – bara av hur han ändrat sig under ryttare. Blir nog jättebra det här.

 30. Sonja skriver:

  Man blir ju bara så glad av att se Mille ”blomma ut” och förvandlas till en helt ny individ. Fantastiskt arbete Tyra, you rock! 🙂

 31. Emily skriver:

  Sorry vill inte vara den men måste säga min åsikt och med tanke på hans rörelsemönster både på provridning och efter filmer tror jag inte han kommer hålla till det du vill. Kanske därför han la av att tävla? Varför slutade han hos tidigare ägare och hamnade på försäljnings stall? Gillar personligen inte försäljnings stall alls. Men med hans återkommande nickade huvud och stela bakkärra samt att han tappar ett bakben ofta och snubblar till undrar man ju verkligen över fynden på röntgen. Men jag hoppas jag har fel och att det går väl för Er!

  1. Tyra skriver:

   Emily- Vem har sagt att han lade av att tävla!? Hur kommer det sig att du tolkar det så? Känns konstigt att bara tolka något och skriva ut en sån grej även om du vill väl. Han tävlade senaste felfritt en stor klass i december.

   1. Emily skriver:

    Vad är det som är konstigt? De som ägde honom innan han skickades till försäljnings stall la ju av att tävla 150. Varför? Inte ofta en presterande 150 häst hamnar på försäljnings stall. Så självklart undrar man. Lägg ner attityden med att alla vill dig illa. Det var en undran. Har man blogg måste man ju kunna ta såna funderingar. Du behöver inte bli så upprörd jämt. Men jag ska sluta undra! Kan forska i det själv istället 🙂 ha det bra!

    1. Emily skriver:

     December är dessutom snart 6 månader sedan. Ganska lång tid för en presterande tävlingshäst så nej det där fattade jag inte ens vad det hade med saken att göra. Vad hände i december som gjorde att han kunde tävlat sen dess började jag nu undra men som sagt jag forskar i det själv 🙂

     1. Ellen skriver:

      Haha men ursäkta ”forska i det själv”?! VARFÖR i all världen måste du ha massa fakta om en vilt främmande människas häst? Förstår att tyra blir upprörd när du antyder att något är fel på den häst hon glatt sig över att få köpa. Oavsett om det nu skulle vara det ser jag inte hur den informationen på något sätt gynnar dig som uppenbarligen inte har någon relation till tyra mer än som hennes bloggläsare. Om du nu tycker att denna information är så hemskt viktig för allmänheten att ta del sv kan du väl också delge en detaljerad beskrivning av hästen du äger eller rider (om en sådan finns) så kan vi andra läsare lämna våra åsikter om huruvida vi kan misstänka att den är oridbar eller inte 🙂 Kram!

  2. Rebecca skriver:

   Inte ofta en presterande 150-häst hamnar på försäljningsstall? Jag skulle säga tvärt om 😉

   1. Emily skriver:

    Hej Ellen och Rebecka! Ni har skrivit efter att tyra tagit bort sina kommentarer här o även mina där jag förklarade att folk frågat sen dag ett om info om hästen namn osv och hon ignorerat det i två veckor. Var även fler som svarade och höll med på detta. Att hon sedan skrev ut a men inte b on röntgenfynd osv. Allt blev rörigt och man började undra över varför hon höll det hemligt trots att hon inte skulle som hon skrev men inget förvånar mig längre. Som läsare är det frustrerande. Jag hittade hans namn och vet nu varför hon höll det hemligt. Men det får hon berätta själv för jag slutar följa denna blogg nu. Läs noga från början. Det var en undarosom hon direkt som vanligt tog fel. Tröttsamt. Jag har fyra hästar på egen gård Ellen! Vill du veta mer om dom så gärna kom o hälsa på 🙂 ni kan få fullständiga namn osv. Har inget att dölja. Dock har jag inte heller nån blogg där jag lämnar ut dom. Känns inte att det behövs för varken mig dom eller mitt företag 🙂 hoppas allt är väl med er!

 32. Monika skriver:

  Var observant på ifall han tappar bakbenen. Jag trodde att min var svag och obalanserad, åkte och gjorde en utredning på honom – gaffelbandsskador båda bakbenen. Röntgade hästen innan köp, u.a. Men sådana skador syns endast genom ultraljud tyvärr. Mille ser mkt trevligare ut när han har fått komma till dig och vara häst. Hoppas han håller bara. Kram

 33. Chessikatt skriver:

  Wow vilken skillnad på så kort tid! Du rider honom riktigt mjukt och fint, ni är verkligen trevliga att se ihop. 🙂 Om en häst håller eller inte för den träning man har tänkt sig, som en del har kommenterat om, kan ju tyvärr vara svårt att veta innan man har testat (om den inte har en uppenbar skada förstås). Men om man går lååångsamt framåt och aldrig tvingar den till en viss form eller rörelse, samt slänger in viloperioder speciellt när stora förändringar har skett, så ökar man i alla fall chanserna för att hästen ska hålla.
  http://www.chessikatt.blogspot.com

 34. Nikoline skriver:

  Så jäkla bra jobbat Tyra! Det är verkligen stor skillnad på honom👍😍 tyckte faktiskt han var ganska ful att se på i den första videon, men jäklar vilken skillnad när han går rätt. Kul att se vilken skillnad det kan bli fort när gästar har det bra, är älskade och får rätt träning😃 jättekul att se. Eloge till dig och dina tränare

 35. mary skriver:

  Jag är novis och undrar om en häst som kan gå igenom en röntgen och vara UA men ej igenom en besiktning? Vad kan synas på böjprov som ej syns på röntgen? Ska man ultraljuda med? Verkar vara svårt att hitta en hel häst?..
  Tack för svar!/nybörjaren

 36. Bea skriver:

  WOHOO!! Heja Tyra!

 37. Jennifer skriver:

  Ni hobbyveterinärer som kommenterar att ni ser att hästen kommer gå sönder, inte hålla för ändamålet osv – bara sluta, snälla.

  1. Malin skriver:

   Jag håller dock med om att hästen ser stel/skum ut i bakbenen, kan ju även vara låsning eller liknande, men låt hobby veterinärerna gnälla, så får vi se om något år eller 2 om dem hade rätt eller fel

 38. Jossan skriver:

  Jag tycker att det är en väldigt fin förbättring på den här korta tiden, jag tror att Mille mår bra hos en djurvän som dig Tyra. Någon skrev att han kan bli din bästa häst men jag vill snarare skriva att jag tror att han kan bli den häst du kommer ha roligast med, han verkar väldigt klok. Och oavsett om du hoppar 1,50m med honom eller 1,20m eller rider dressyr så tror jag att du kommer ha roligt och det är det viktigaste.
  Vad gäller bakbenen, så tror jag att de flesta hästar har något fel eller någon krämpa, men de kan fungera normalt och prestera ändå. Det handlar om att anpassa träningen efter hästen. Jag läste om en tjej vars häst hade kissing spines och hon tävlade höga dressyrklasser nu, hon red bara sin häst några gånger i veckan resten av tiden var det tömkörning på schemat. Sen sliter såklart höga hoppklasser på ett annat sätt men Tyra har otroligt duktiga och kunniga människor runt sig som kommer se till att hålla Mille i toppskick 🙂

  Kram och lycka till!

 39. caroline skriver:

  Hej Tyra! Brukar inte kommentera men är en trogen läsare! Var bara tvungen att kommentera det här klippet, blir så rörd. Mille kan jämföras med en gammal ridskolehäst som är trött på livet i början på klippet haha vilken skillnad på glimten i ögat, hela kroppsspråket, kroppen och pälsen. Han ser ut som en häst fylld med lycka och troligtvis en häst med bättre omhändertagande och mer kärlek än någonsin. Blir så otroligt glad av att se videon, mycket har hänt på två veckor!
  Stort lycka till med allt!!

 40. Sarah Lindkvist skriver:

  Brukar sällan kommetera på bloggar men var verkligen tvungen nu alltså… Jisses vad bra jobbat!! Är sjukt att det blivit en sån skillnad på bara två veckor. Så underbart att du hittat en häst som du klickar så himla bra med. Kommer bli superintressant att följa er resa tillsammans 😀 Älskar att se ryttare som verkligen lyssnar på hästen och förstår den som du gör och inte bara beordrar den en massa övningar för det håller ju verkligen inte i längden. Är så glad för din skull! Du har alltid inspirerat och motiverat mig , and I love it! 😉 Kramis!

 41. Frida Wygler skriver:

  Vilken skillnad på bara två veckor! Så fin häst du skaffat Tyra!
  Hoppas det är bra med dig!
  Kram Frida 🙂

 42. Ellen skriver:

  Tycker du rider honom så himla bra!!

 43. S skriver:

  Det här med hästfolk och att skrämmas… Förhoppningsvis är hästen besiktigad vid försäljning? Det betyder att en veterinär gjort bedömningen att den håller för sitt ändamål. Tyra har skrivit att den röntgats, samt att de har hittat fynd som (OBS!!!) inte har påverkat honom innan. Känns som att han är genomgången. Att han nickar ibland (kollade själv inte så noga på filmen, men såg att han ”bröt sig fri” ibland, vilket jag inte definierar som nicka, men kanske fanns något sådant att skåda också) kan bero dels på hans oroliga mun, att han ej var helt lösgjord i bakkärran eller att han är gramanriden. Det finns ju ofta mer än en väg till Rom, det gäller även ”smärtbeteende”, obehag kan ju bero på många olika saker. Tyra verkar medveten om att varken form eller tjafs i munnen är bra… Sedan är det inget konstigt om en häst tappar ett bakben ibland, men om den ofta tappar (samma) bakben hade jag sett det som värt att undersöka vidare. Alternativt om den tar olika långa steg bak eller lägger svansen på sned. Men igen – det är upp till ägaren och det är ingen av oss läsare som (så vitt jag vet) står på köpekontraktet… 🙂 Den som rider måste ju trots allt själv känna om något är fel eller om något som borde vara enkelt är in absurdum svårt. Då kollar man upp!

  Sen tycker jag, faktiskt, att vi kan tagga ner lite här. Klart man får komma med konstruktiv kritik, men hur hade det känts för någon av oss att lasta av en ny häst (som vi är jättestolta över) hemma och mötas på gårdsplanen av ”han ser halt ut”, ”varför sålde de honom?”, ”måste vara fel på honom!” etc.. Jag hade personligen aldrig tolererat det och hade blivit väldigt sårad och ledsen. Tänk vilken investering Tyra gjort? Låt henne vara glad över den, njuta av sin första tid med Mille utan att vi förstör den med oro eller stress 🙂

  Och en sista sak på romanen: jag håller inte heller alltid med Tyra, våra filosofier inom ridsporten skiljer sig ibland milsvida, men då låter jag bli att skriva en kommentar: det ger mig inget!

  Kram på er alla!

 44. Olivia skriver:

  Det här var det bästa jag någonsin har sett!! Vilken jäkla utveckling ni har gjort tillsammans. Ni ser så himla lyckliga ut båda två😀

 45. Felicia skriver:

  Hej Tyra!
  Det har inte hänt många gånger att jag kommenterar en blogg, men i detta fall känner jag igen mig och vill visa mitt stöd.

  Jag har själv en väldigt lång herre, lång rygg, nacke, ben. Precis som Mille och precis som Mille såg han absolut inte ut något för världen när jag provred honom. Vad är en galoppfattning? Nej vi rusar in i galoppen istället och huvudet högt. Men jag fick en känsla av att den här hästen har kapacitet och är det någon som ska ta fram den kapaciteten, så är det jag. Idag är han starkare och han har börjat visa vad han kan, tränare med kända namn har lovordat honom och jag kan idag knäppa alla på näsan som ifrågasatt hur korkad jag var när jag köpte honom.

  Det tror jag att du också kommer att kunna göra en dag! För allt jag kan se är en lång häst som kanske inte riktigt har fått igång bakkärran i ena varvet än, samma problem har jag med min långa, men som har en ryttare som ser hans potential och kommer att jobba för att ta fram den. Tro på dig själv Tyra, när ingen annan tror på oss är det viktigt att vi inte slutar tro på vår känsla och våra hästar!

  Kram

 46. Jennifer skriver:

  Tycker verkligen att han är superfin! Tänk vad dessa veckor gjort, tänk om några MÅNADER.. kommer bli så snygg!!

 47. Kajsa skriver:

  Största skillnaden tycker jag är att du rider grymt mycket bättre i klippet här hemma. Helt plötsligt är ju hästen framme för skänkeln med fint stöd i munnen och trampar på med bakbenen! Man är väl alltid lite försiktig första gången man rider en häst och det syns. Tycker det ser jättefint ut i sista klippet och din sits och handhållning är mycket bättre! Häftig häst 🙂

  Och till er som kommenterar att han ser halt ut för att han tappar bakbenen och slänger med huvudet: Det är mycket möjligt att han gör så för att han vid de första klippen inte var just framme för skänkeln. Många hästar som tappar bakbenen då och slänger med huvudet om de inte får stöd att suga tag i bettet.

  1. Kajsa skriver:

   Vill också lägga till att en gramantygel kan vara ett riktigt bra hjälpmedel både för ryttare och häst om den används rätt. Alltså för att hjälpa hästen till ett stöd i munnen eller hjälpa den komma lägre ner i form. För ryttare som har svårt att hålla ett jämnt stilla stöd i handen kan gramantygeln vara en hjälp påvägen, många hästar mår bättre av en gramantygel med stöd än en hand/tygel som glappar ojämnt i hästens mun. Tror du hade kunnat vara hjälpt av en gramantygel någon gång då och då för att få ner honom i lite lägre form ibland men ändå ”tvinga” honom att trampa på med bakbenen. En korrekt använd gramantygel är aldrig sträckt när hästen går iform utan fungerar endast som ett stöd för att få hästen till rätt form.

   Gramantygeln ska dock INTE användas för att få upp hästen i en hög felaktig form för syns skull. Och inte heller användas vid varje ridpass oavsett vad den används för.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »