Allmän pepp om livet

Lördag 30 April 2016- Första ridningen

Hej alla glada, ledsna, pigga, trötta, härliga, bittra, arga, lyckliga människor  Måste börja hälsa på alla nu 😉 Idag ska jag rida Mille för första gången på hemma plan! Jag har ju ridit honom, vad blir det… 5 gånger innan i Belgien. De två första dagarna här hemma har Mille fått tillbringa i hagen, vi har gått promenader och longerat lite lätt. Har bara longerat honom i grimma så han får röra på sig lite, har inte velat jobba nu direkt då det är sån stor omställning. Jag har även försökt jobba upp en liten relation med honom. Man får- och kan inte pussa på honom i ansiktet te x. Han blir ganska rädd och vänder bort huvudet. Igår kväll kunde jag komma så nära att jag kunde ge honom en liten puss på sidan, och visa honom att det inte var så farligt 😉 Så ett mål är att jag absolut ska kunna komma nära hans ansikte utan att blir rädd. Det ska vi la fixa 🙂

Planen idag är att rida väldigt lätt. Eftersom han bara gått 3-4 dagar i veckan senaste veckorna, i endast 20 minuter per gång så ska han sättas igång väldigt lätt. Han har typ ingen kondition känns det som, de tappar ju väldigt fort. Så den ska byggas upp först och främst. Så idag tänker jag att jag skrittar ut en längre sväng och rider lite på utebanan i trav och galopp, i max 10 minuter. Och sen avsluta med att skritta ut igen. Vet inte om jag är töntig men eftersom han enbart gått på samma mjuka fiberunderlag precis varje dag under så lång tid så tänker jag att det blir en enorm omställning. Därför jag promenerat med honom första dagarna på grus, så han vänjer sig lite 🙂

Mille är enormt graman-riden!!! När de inte hoppar med hästarna så rider dom med graman varje dag, det sa dom. och det vet jag att väldigt många gör både utomlands och i Sverige. Och visst, en graman kan vara en bra säkerhet men det är annars lite som att pissa på sig. I början kanske det är skönt och nice, men efter ett tag så blir det kallt och jävligt. Jag måste verkligen börja jobba om honom och få honom mer framme och uppe, och det kommer nog också ta ett tag. Nu är det lite som att hans hals inte riktigt hänger ihop med kroppen när man rider på marken. Ska visa bilder sen så ni förstår…Men jag ska kämpa på allt vad jag kan 🙂

Första dagen, den andra gången i Belgien så skulle jag bara rida på marken och då satte dom på graman. Jag sa att jag ville ta av den men de insisterade. Efter två varv i trav så gjorde jag det ändå. Jag avskyr att trimma och rida i graman och när jag tog av den så gick det väldigt bra. Så denna bild är från starten, ni ser kanske min blick haha. Inte särskilt nöjd.

Hur tänker ni gällande graman? Håller ni med mig eller tycker ni något annat? Hur ofta rider ni med graman? 

IMG_7587

54 svar till “Lördag 30 April 2016- Första ridningen

 1. Djurfamiljen- För dig som älskar katter och hundar! skriver:

  Hoppas det går bra att rida honom idag 🙂 Tråkigt att han är rädd om ansiktet. Hoppas dom tidigare ägarna inte slagit honom?

  http://djurfamiljen.se/

 2. Linn skriver:

  Jag håller med dig!

  http://nouw.com/prinsessa

 3. Jennifer skriver:

  Vad är det för häst du har köpt? Berätta!

  1. Tyra skriver:

   Jennifer- Svarar också på detta i ett eget inlägg 🙂

 4. Karin skriver:

  Graman ser jag som typ en säkerhetsbroms på en väldigt pigg häst. Om min häst är superpigg eller på ”bock-humör” åker den på, helt enkelt för att ge mig mer kontroll. Men att sitta o trimma dag ut o dag in med graman är värdelöst, skapar mer spänningar snarare än att hästen blir lösgjord. Då har man nog missuppfattat att positionen på hästens huvud inte är prio nummer ett för att hästen ska gå i form….

 5. Annica skriver:

  Jag rider inte särskilt ofta med graman, tycker de får fel form i kroppen. Dock tycker jag om att ta hjälp av den då och då när jag vill visa hästen vad jag vill, få ner den lite i formen. Har även använt den på unghästar som ska lära sig eller hästar som är föööör heta i skogen.. Men som sagt, rider med den sällan.. Inte ens 10 ggr/år.

 6. Michaela skriver:

  Jag säger ett stort NEJ till gramman. Jag får bara rysningar. Det ända som jag tycker är okej är som kommentaren ovan, att man fåtals gånger använder det som broms. Jag anser att man aldrig ska rida med gramman annars. Det är inte bra för hästen att tvingas nej i form utan bakben eller rygg eller någon typ av lösgjordhet innan. Det är inte konstigt att grammanridna hästar ofta blir behandlade i rygg, framben och hals.. Sen är det bara allmänt latigt av ryttare att rida med gramman. Ridning är en sport, man ska bli helt slut efter ett ridpass, det finns inga ursäkter.

  Jag rider aldrig med gramman och kommer aldrig äga en gramman i mitt liv >.^

  1. Helena skriver:

   Michaela – det är graman . Inte Gramman 😉 eftersom du genomgående i inlägget stavar det så tänkte jag att det inte är ett stavfel och kanske bra att bli uppmärksammad på ? 😄

   1. Michaela skriver:

    Jag har dyslexi 😛 Men det är bra att man rättar ☺️

 7. Helena skriver:

  En liten rättelse : de tappar INTE kondition snabbt alls , och ju bättre kondition de är /varit i desto långsammare tappar de .
  Så om du upplever att han har dålig kondition finns det nog anledning att tänka att han inte varit riktigt i god kondition tidigare heller, så ytterligare anledning att t det lugnt vilket du ju även tänker göra.

  Ang graman så uttrycket du använt är ju Jens Fredrikssons . Och jag håller med om Jens åsikt .

  1. Emelie skriver:

   Kan man äga ett uttryck?

 8. Susanne skriver:

  Att åka långt och länge i transport tär ganska hårt på hästarna, ta sen nytt foder, ny sadel, ny ryttare, ny hovslagare m.m så är det inte konstigt om du upplever honom i lite dålig kondition, angående graman: rätt använd då det behövs är det väl ingen fara, men använd för att du inte kan rida är ju helt förkastligt!
  Jag skulle nog ha promenerat och longerat några dagar till..

 9. Helle skriver:

  Tycker du är klok. Skritta, skritta och åter igen skritta. En häst som kan länga steget och vara lösgjord i skritten är grunden men också ett bra sätt att vänja sig vid olika underlag. Precis som för oss människor, innan man börjar löpträna måste senor och ligament stärkas med promenader och corestabiliteten stärkas. Skillnaden är bara att hästar har ännu fler muskler och ben som ska stärkas. Skynda långsamt, det tjänar du och pallen på i långa loppet. Sen behöver inte passen vara överdrivet långa bara för att hästen skrittas. Brukar tänka att hästen ska värmas upp, bli genomvarm i musklerna och sen skrittas av. Precis som du beskrev att du planerat 😊👍

 10. stewling.blogg.se skriver:

  Har ingenting till övers för graman.

 11. Zandra Svensson skriver:

  Jag rider med graman kanske 1 gång i månaden om jag känner att jag är extra trött någon dag och inte orkar rida igenom min ponny ordentligt utan. Min ponny är ganska hård i munnen och lite stum så graman underlättar en del för mig då men som sagt så försöker jag rida igenom våra problem utan så ofta min lite trötta kropp orkar, så det brukar användas max 1 gång i månaden. Ingen lånsiktig lösning men det funkar just den dagen.

 12. Pernilla skriver:

  Jag som är en dressyrnörd undrar vad hoppryttare menar med att ”rida på marken” och ”rida markarbete”?!?! Hört det på flera olika ställen nu.. Betyder det bara lösgörande, samlande, stretchande övningar mm? Alltså allt utom hoppning?

  1. S skriver:

   Jag tror det är individuellt, men för mig är markarbete när jag jobbat med bommar/cavaletti och lydnad över dessa! 🙂

 13. Maria skriver:

  Graman borde förbjudas. Det är så fel som det kan bli, huvudet fixeras, ryttaren blir extremt stark, hästen kan ej jobba korrekt.

  1. Victoria skriver:

   Det beror ju helt på hur man använder den. Det finns problematik med att förbjuda något rätt upp och ned. Den kan ju göra nytta också om ryttaren är skicklig, erfaren och kunnig

   1. Hanna skriver:

    Joo men samtidigt finns det också en massa ryttare som inte kan hantera det..

    1. Victoria skriver:

     Så alla som kan använda det här hjälpmedlet ska ”straffas” för att okunniga ger sig på det? Då kan vi lika gärna förbjuda skarpa bett för att folk som inte kan rida lika väl kan slänga på ett pelham på en häst som inte kan gå i form och sliter den i munnen tills den böjer på nacken. Bettet blir aldrig skarpare än handen som håller, lika så en graman. Förstår ni då problematiken? Vissa kommentarer och åsikter är så obegrundade och icke bearbetade att det faktiskt skrämmer mig. ”Hästfolk” behöver verkligen lära sig att tänka från båda hållen.

     1. Tyra skriver:

      Victoria- Nja jag tycker inte man ska se det så, jag menar de i försäljningsstallet är ju te x proffs och de använder gramanen rätt. De har inte gjort fel alls, bara det att hästen blir felbyggd och blir väldigt typisk graman-riden och då vet du vad jag menar om du vet vad det innebär att kunna rida med graman. Och jag menar personligen inte att det är fel att rida med graman då och då, absolut inte. Jag kan själv ha den som säkerhet på vissa hästar. Men när man jämt och ständigt nöter med graman, det är det jag och förmodligen de flesta är emot. Jag håller med dig till viss del om bettet, det är inte starkare än vad handen är. Men tyvärr finns det för många monsterbett som man helst av allt skulle vilja utesluta att använda. Men sedan är det upp till var och en och även hästen. Jag kommer tävla Mille på ett litet pelham för att han funkar bra på det, men hemma bytte jag ut det tredelade mot Nova-bett. Uppskattar dock din ton i kommentaren, att vi kan diskutera 🙂

 14. Chris skriver:

  Aldrig aldrig aldrig graman ! Det är till att låsa hästen totalt och vad är vinsten med det ? Absolut ingenting. Förstår inte hur folk i dagens kunniga häst Sverige kan använda det. Så du tänker helt rätt Tyra…

 15. Lina skriver:

  Fan vilka jobbiga som ska rätta sådär vissa är dyslektiker .
  Sedan kan vissa hästar bygga fort och tappa fort. Jag har 2 en bygger normalt fort och tappat långsamt och har kvar musklerna i evigheter trots vila medan ena bygger otroligt fort och tallar fort i både kondition och styrka inget fel på hästen i sig kollad Rönkade båda tävlingshästar så inget fel med de vissa hästar tappar otroligt fort bara

  1. Rebecca skriver:

   Klart att det är delvis individuellt, men det har forskats mycket på ämnet och hästars grundkondition håller länge trots att de hålls stilla. Fascinerande tycker jag 🙂

 16. Lina skriver:

  det var ju någon klok ryttare som uttala sig om graman de krävs mycket kunskap för att snvända graman men är du så bra behöver du inte den för att kunna lösa problem ovs . De ska inte behövas som säkerhet eller dyl är du så bra behöver du inte den

 17. Rebecca skriver:

  Forskning visar väl tvärtom, att hästar inte alls förlorar kondition snabbt utan att de kan vara nästintill stillastående och ändå bibehålla konditionen? Det är vad jag har tagit del av tidigare iaf 😛 Är nog snarare så att han är medtagen från resan men att du bara upplever det som något annat.

 18. Wilma skriver:

  Jag rider aldrig med graman men de kan vara ok nån gång ibland men absolut inte så som Mille reds innan känns inte ok.

 19. Helle skriver:

  Tycker som du Tyra, att det är eftersträvansvärt att kunna rida sin häst utan ex graman. Om det inte är en tokstolle till pålle borde det gå. Lyhördhet och följsamhet. En klok vän lärde mig att alltid vara lugn runt hästen, även i ridningen. Vill den inte göra det du begär så försök finna nya vägar istället för att allt ska bli som en brottningsmatch. Det har hjälpt mig enormt i ridningen och hästhållning.

 20. Åsa skriver:

  Om graman används på rätt sätt av ryttaren, så ser jag inget fel i det, och så länge som den inte används jämt och ständigt.
  Det är ett hjälpmedel och inget annat, och användning av hjälpmedel kräver rutin och kunskap, och har man inte det i sin ridning, ska man undvika sånt tycker jag.

 21. Maria skriver:

  Köpte en häst som gått mkt på graman, den gick som stöpt i en form helt utan framåtbjudning första veckorna. När han sen började slappna av blev det åka av vill jag lova =D

 22. Deborah skriver:

  När jag Köpte mitt varmblod (när hon var 19) hade hon stått hur länge som helst. Hon svettades av 20minuter skritt. Vi tog handpromenad varje dag, ca 20min skritt (ofta barbacka) 5 dagar i veckan, rakväg eller stoooora volter på fältet. Skritt bygger fruktansvärt mycket. Efter handpromenader, skrittridning på olika underlag, lite klättring, etc – kunde hon ca 1månad efter skritta i TVÅ TIMMAR (vi tog några långritter. Det var så fint väder haha) utan en droppe svett. En gång på hösten (köpte henne 31/7.. Så var nog i mitten av oktober) red vi till min brorsas flickvän (hennes familj* de är också hästägare. De tävlar i dressyr) som bor 6km bort. Skrittade med lite galopp dit. Skog-grusväg-backe-lite asfalt-sedan paddockarbete 45-60min-hem samma väg. Hon var svettig ofc, men hon var superpigg även när vi kom hem haha.

  Min poäng; får hästen bra foder, mycket utevistelse och anpassad motion, när hästen har en bra grundkondition innerst inne; då går det snabbt att träna tillbaka den! 🙂
  Sen kan du börja tömköra när ni hittat varann i ridningen mer. Lättare för hästen att hitta och orka bygga/använda rätt muskler när den jobbar på egen hand efter den förlorat mycket. 🙂
  Börjat tömköra min tjej 1gång i veckan. I ridningen har hon inte orkat gå i form i traven. Hon har bara velat ta travartrav och sen landat i galopp. Nu tar hon halvhalter, vi håller traven, jag hamnar stabilt, hon är balanserad… Tömkörning är super! Och min dam älskar’t haha 😉

 23. Isabel skriver:

  Om Mille ridits i 20 min några gånger i veckan och sedan stått inne resten av dygnets 24 h så har Mille förmodligen värre kondition än en häst som är helt avställd från ridning men som fått gå i hage om dagarna. För en häst som går i hage dagligen och gärna dygnet runt, har oftast en hyfsat bra grundkondition och då menar jag en ordentlig hage där hästarna kan sträcka ut sig i full galopp, kanske klättra uppför en backe och liknande och inte en liten fyrkantsruta där de knappt kan ta ett travsteg. För de hästarna är i ständig rörelse! Det är inte en häst som står på stället och trampar i en box. Och 20 min ridning 3-4 ggr i veckan gör sak samma. 20 min hinner man ju inte ens värma upp en häst på egentligen. Så vad du har framför dig Tyra, är förmodligen med att börja bygga upp en riktigt bra grundkondition hos Mille genom långa skritturer, jogging i skog och mark för att sedan börja galopparbetet. Tänk lite som att komma igång med en häst efter en längre boxvila. Om du vill ha en stark och hållbar häst! Gallorna är ett tecken på att han förmodligen behöver ut och röra sig mer, men lagom mycket, annars kan de även få gallor av överansträngning. Skynda långsamt – det är mitt tips! Stort grattis igen till en jättefin häst! <3

  1. Victoria skriver:

   Så behöver det absolut inte vara. En häst som kan röra sig fritt håller igång sin nuvarande kondition ja visst. Men en häst får inte grundkondition av att galoppera i hagen. För att bygga upp det behövs en upptrappad intervallträning. Något man gör med nästan alla tävlingshästar vid inridning från 3 års ålder. Du vet ju inte hur den här hästen har tränats? Han kanske har intervalltränats hela sitt liv och inte gått i hage som typ alla galopphästar på planeten gör.

   Gallor kan försvinna från hästar på boxvila så det behöver inte alltid vara för att dem står still. Kan vara foder, överansträngning, sulor som ömmar som exempel så mycket spelar in varför en häst blir gallig eller svampig i benen

 24. Lina skriver:

  Jag tycker att man aldrig ska rida med graman. Visserligen, kanske om man sitter på en helt rabiat häst som reser sig extremt mycket. Även om jag då skulle rekommendera att man inte rider, utan försöker ta reda på orsaken till det beteendet. Jag skulle aldrig och då menar jag aldrig rida med graman, skulle inte ens köpa en häst som är riden på graman. Dock är jag dressyrryttar som kräver en ärlig bjudning framåt och stöd i handen. Hoppryttare verkar inte vara lika noggranna med det. På vår (stora) anläggning är det strängt förbjudet att rida på graman. Vissa skriver att om man är en duktig ryttare som använder den på ”rätt” sätt så är det ok? Fast det stämmer inte, är man en duktig ryttare vill man inte och behöver man inte rida på graman. Varför skulle man vilja ha den? Tvinga ner huvudet på hästen? Få den att släpp stöd på bettet och förlora självbärigheten. Det finns inget gott med att rida sin häst på graman. Tack och lov börjar det bli så tabu med graman att det mer och mer kommer försvinna. Okej, är det av SÄKERHETSSKÄL så kanske det är okej. Men annars: big no no. Det finns andra hjälptyglar som man kan använda. Så mitt råd Tyra är: rid inte med graman.

 25. Isabel skriver:

  Jag skrev GRUNDKONDITION! Inte tränings och tävlingskondition. Stor skillnad!

  1. Victoria skriver:

   Grundkonditionen är också något man måste bygga upp om det inte är född vilda, grundkonditionen är ju det man vidare bygger träningskonditionen på. Ville bara resonera att Tyras häst antagligen har en bra kondition och att vi som läsare inte ska ha förutfattade meningar bara för att hon inte skriver ut allt till punkt och pricka 🙂 Easy peasy

 26. Emma skriver:

  Håller absolut med, graman är bara en genväg och hästen blir fel uppbyggd..

 27. Karro skriver:

  Jag tycker inte om graman. Att vissa ryttare använder det på vissa hästar nån gång ibland är väl okej, men såklart ska man kunna rida hästen helt problemfritt utan.
  Nu för tiden ser man alltför många som rider sina hästar så hästen nosar sig själv i bogen och bakbenen hänger inte alls med, sen får de kommentarer om hur fint hästen går. Tycker det är helt sjukt! Se på westernridning, hela hästen arbetar jättesnyggt och det är inte hela världen hur halsen och huvudet ser ut utan huvudsaken är helheten. Fler borde tänka så tycker jag.
  Jag kan förstå de som har halsförlängare väldigt löst spänd, endast för att inte bli knockad i ansiktet av hästen. Men som jag sa, väldigt löst spänd och den är elastisk.

 28. Emmeli skriver:

  I syfte att få hästen att gå i form är gramanen värdelös. Allt som drar huvudet nedåt inåt blir fel (även gummisnodd har den inverkan). Den enda hjälptygel som faktiskt hjälper är chambon. En häst som har blivit riden med graman är ofta bruten i halslinjen och det kan ta lång tid att få en sån häst att tänka framåt igen och våga söka kontakt. Chambon vid longering kan hjälpa men annars är det många månader med longering och ridning där man fokuserar på att stretcha ut överlinjen som gäller (i alla fall så jag skulle göra). Han som uppfann gramanen hade aldrig som syfte att den skulle användas genom att fästa den mellan benen på hästen utan den skulle sättas i sidan på hästen. Ryttaren skulle också vara så pass följsam att den kunde länga ut gramanen när hästen sökte sig framåt nedåt och aldrig låta gramanen verka bakåt. Hur många ser man idag som rider med graman som inte verkar bakåt. Tror han ångrar sin uppfinning idag. Överlag tycker jag att hästarna blir upprullade och tappar överlinjen av gramman så nej det är inget jag använder själv. Red dock med det när jag var yngre och var väldigt stolt för att jag kunde dra ner hästen på tygeln.

  Stort lycka till med din nya häst Tyra.

 29. Emmeli skriver:

  Måste tillägga också att om det nu är någon här som hoppar med graman eller annat som håller fast huvudet så snälla tänk om. Hästen behöver sitt huvud och hals för att balansera och om det händer något när ni hoppar och hästen inte kan balansera upp sig så kan det sluta riktigt illa för både häst och ryttare.

 30. Sara skriver:

  Är mycket okunnig om denna tygel el. Vad det är… men på min ridskola använder de gummisnodd på vissa hästar. Är det nån liknelse?

 31. Loppan skriver:

  Trist med den dåliga uppdateringen trots nystart och trist med den bristfälliga uppföjningen angående köpet av hästen. Blev det tolvåringen eller någon av de andra?

  1. Tyra skriver:

   Loppan- Jag har skrivit läget i bloggen och jag hoppas att du kan ha överseende med att det tar lite tid att landa här efter många månader med sjuk press på jobb. Jag behöver lite återhämtning, plus att jag fick en typisk jäkla allergichock nu på det (grr alltid är det nått). Men så snart som jag vilat upp mig och kommit tillbaka till livet så tror jag du kommer tycka det blir bättre. Men du vet när man jobbat stenhårt och åker på semester och slappnar av, då blir man sjuk… s¨å har det blivit här nu, och jag har lagt all min tid på Mille och all energi jag haft på honom 🙂 Men hoppas jag kommer ifatt mitt liv snart, jag gör mitt bästa 🙂

 32. Alex skriver:

  Jag har väldigt blandade åsikter, förr var jag helt emot gramantygel, tills jag provade det själv på min medryttarponny.

  Jag tycker att det är fel att använda det som ett sätt att tvinga ner hästens huvud då formen kommer bakifrån. Jag tycker det är fel att tvinga hästen att gå med huvudet vid bringan med ryggen lika böjd som en ostbåge utan något vinklat bäcken. Det är fel att missbruka gramanen (eller vilken utrustning som helst),

  Men jag provade det som sagt på min medryttarponny. Hon har inte alls exteriören för att kunna arbeta i form och då hade hon inga muskler heller, så efter att jag nästan hade ridit henne i 2 år så bestämde jag mig för att prova (rider henne som min egen som jag styrde ganska mycket själv) gramanen. Det resulterade en väldigt nöjd, harmonisk och avslappnad ponny som höjde ryggen, vinklade in bäckenet och travade på i en jättefin takt. Gramanen hängde för det mesta och jag vågade knappt ta i den, tydligen räckte det som ett stöd för henne. Så så länge man använder den som en HJÄLPtygel så tycker jag sure, så länge man inte tvingar hästen att gå bakom lod och arbeta inkorrekt så att den knappt kan andas. Men den är just där för att hjälpa, inte för att lösa problemet. Behöver man gramanen hela tiden så kanske man ska se över sin ridning, sedan om gramanen inte missbrukas så föredrar jag den helt klart över alla andra hjälptyglar då man kan styra eftergiften.

  Kan även tillägga att våra ridpass förr mest bestod av att vara frustrerade på varandra då hon är extremt svår att lösgöra och jag hade inte världens bästa tålamod och blev bara frustrerad på mig själv som inte kunde göra rätt (vilket är lättare sagt än gjort) så första gången jag provade gramanen så var vi båda två väldigt lättade och glada över att kunna samarbeta i harmoni.

  http://naturaleques.blogg.se

  1. Helena skriver:

   Och just den där reflektionen/argumentet att ”gramanen hänger bara där, jag behöver knappt ta i den men vips blev hästen fin trots att jag öht inte kunde påverka den tidigare” är ju standard .
   Den säger en hel del tycker jag .

   Om hästen är mestadels ”utbildad” på graman så finns det en del att jobba med om man sen vill vidare utan graman. Jag läser Tyras post som att hon är medveten om detta .

 33. alva skriver:

  har han väldigt kort hals eller lång rygg? eller ligger sadeln långt fram?

  1. Emmeli skriver:

   Graman har en tendens att korta hästens hals. När hästen arbetar korrekt så länger den ut överlinjen och halsen blir synbart längre.

 34. Jennifer skriver:

  Jag tycker graman är okej i säkerhetssyfte men att använda den för att få hästen att jobba rätt är bara idiotiskt och skapar problem.
  http://www.jenniferdahl.se/

 35. Mee skriver:

  Tyra du vet väll att Nellie Berntsson rider med graman på Laissa ibland? Vad tycker du om de?

  1. Tyra skriver:

   Mee- Jag har absolut inget problem med det. Alla hästar är olika och en häst som Laissa eller Fleur kan kanske behöva det för sin egen skull i vissa situationer när huvudet pekar spikrakt uppåt, för att komma ner och jobba med ryggen och bygga rätt muskler. Så jag är inte emot att använda det då och då eller som en hjälp ibland. Jag är emot att rida med graman varje dag så att hästarna blir felbyggda. Kram

 36. Felizia skriver:

  Börjar bli ganska tröttsamt att du jämt och ständigt pikar att hästarna där du köpte Mille inte har det bra. Tänker på att du säger att han är huvudskygg, har dålig kondis, känns såååå mkt lyckligare hos dig, inte har fått röra sig mer än typ 20min om dagen, riden med graman dagligen och massa annat. Vet inte om dessa saker stämmer, men spontant känner jag bara att allt är inte svart eller vitt. Tror verkligen inte Mille eller de andra hästarna vantrivs. Hästar som står på box har oftast gjort det nästan hela sitt liv och är vana vid det. Har man ett försäljningsstall med över 50 hästar är det omöjligt att få till att alla får gå ut i hage varje dag. Däremot vet jag att på såna ställen brukar hästarna ridas eller åtminstonde gå i skrittmaskin varje dag så de får komma ut ur boxen. Du måste ju förstå att man inte kan lägga ner så mkt tid som du lägger ner på honom när man har 50 andra hästar att ta hand om. Det här med graman känner jag också är väldigt överdrivet. Dem använder säkert graman en del men tror verkligen inte att det används alltid och på alla hästar som du verkar vilja få det till. Varför köpte du häst där om det är så himla dåligt ens?

  1. Tyra skriver:

   Felizia- Kommer svara på detta i ett eget inlägg 🙂

 37. Erika skriver:

  Hej! Jag använder graman ibland då min polle vissa dagar bli lite ostadig i formen och aldrig hittar en jämn kontakt, bara dragläge eller explosion. Det blir en ond cirkel eftersom jag också hamnar i obalans och ger fel signaler. Det ger en viss uppgivenhet och man blir ledsen när man fastnar där. I de lägen jag tar fram gramanen hjälper den mig att kunna utgå från ett jämt stöd och takt och bara fokusera på var jag har mig själv och var hästens alla delar är. Jag har ingen anledning att använda den för att korta upp hästen, utan bara ha det som en inramning. De är aldrig riktigt sträckta mer än om hon slår upp huvudet och hamnar i dragläge, annars bara dinglar de.

  Det räcker med att använda den någon gång per månad för att liksom få bitarna att falla på plats igen. Det kanske inte beror på gramanen, det kanske beror på att jag lagt så mycket fokus på sitsen.

  Skulle aldrig kunna använda det i förebyggande av stegring, bockning eller nödbroms. Har ett fullblod som lätt får ”panikattacker” pga tidigare ”utbrändhet” som galopphäst och hon måste veta att jag aldrig tvingar henne. Det är tydligt på en sån häst och man önskar fler hästar säger ifrån när de inte orkar mer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »