Allmän pepp om livet

Milles och min plan idag, fredag

Hej på er! Tack för era fina peppande ord och ert stöd. Älskar att jag tror att det är mamma som börjat kommentera inläggen. Alltid ”Andas nu, djupa andedag och försök se framåt”-pepp av henne, och så har ni också börjat med det. Alltså älskar er ♥

Igår var jag så trött så jag trodde jag skulle svimma i varje steg, la mig för att sova vid 20.30 typ, och ändå kunde jag inte somna förens typ 02.30. Fattar inte alltså. Låg bara och tänkte och stressade upp mig över saker som inte ens hänt eller händer. Imorse när kl ringde 06.45 så var jag helt borta, men det var bara upp, på med 14 lager kläder och ner till stallet och fodra hästarna och släppa ut dom. Efter det piggnade jag till och har avnjutit en frukost här nu. Nu tittar solen också fram, äntligen 🙂 Vi får la se hur länge den stannar, haha. Igår var det både regn, blåst, hagel och snö här i Smauuuuland…

Mille är ganska svullen i bakbenen idag. Jag personligen har väldigt svårt för mig att känna skillnad mellan gallor och vanlig svullnad!? Alltså vad är skillnaden egentligen? Och hur kan man känna skillnad? Det är många gånger jag bah ”Nej nu är han/hon svullen”, och så kommer nån och känner och bah ”Nej det där är bara gallor”… alltså hur vet man det? Jag undrar vad gallor är och vad dom kommer ifrån också? Vet att gallor är lite mer buckliga eller nått va? Men förklara gärna mer i detalj ni som kan och vet 🙂

Dock så vet ju jag att han var lite gallig i bakbenen i Belgien när ja varit där. Och det är ju inga konstigheter alls, många hästar är ju alltid galliga. Och att Mille bara var så lite gallig när han står inne på box 24/7, det är ju riktigt bra. Kommer ihåg Lalle, stod han inne en dag så blev han väldigt svullen (ja alltså gallig) direkt, och hemma kunde han ju gå ute hela tiden men på meetings så var han alltid as-svullen. Så det fick bli jour med promenader för hans del.

Det enda jag märker är att det är mer svullet i bakbenen nu än när jag var i Belgien. Men det är ju inte heller så konstigt, han får ju helt nytt hö, förmodligen mycket mer hö än innan dessutom, han går i hage och betar gräs, alla underlag är olika. Jag är ju väldigt o-kinkig med mina hästar. Alltså jag kommer aldrig bli den som ringer veterinär asap akut och panikar om min häst är svullen eller om den känns lite oren. Ofta så är det bara något litet, en liten sträckning, nån stel muskel och med lite vila och lugn igångsättning så blir det ofta bra. Ibland kan det även gå att rida igenom en orenhet beroende på vad det är. Sen om det fortgår så kollar jag självklart upp. Men vi människor är ju inte heller tipp topp precis hela tiden men inte tusan åker man till akuten för det…

IMG_8318

36 svar till “Milles och min plan idag, fredag

 1. Linnea skriver:

  Min häst är nästan alltid gallig i bakbenen men jag har fått lära mig att så länge det är ”mjuka” gallor så är det ingen fara. Dom brukar vara värst på morgonen när han stått inne så det är bara att rida, promenera eller släppa ut i hagen så går dom ner. Testa att gå en sväng så lägger det sig kanske, annars kan du ju linda på natten om du tycker det är jobbig. Pussa massor på djuren och ha en toppen dag 😊

 2. Dressyrryttare skriver:

  Känn på gallorna varje daf. Lär könna just habs gallor.

  Värme och hårdnad är inte bra. Såg gallorna på bilderna innan och det är rätt typiskt på äldre hästar eller hårt arbetande hästar.

  Kan varmt rekommendera back on track över natten för att ”blåsa på” med blod curkulation som i sig trabdporterar bort vätska/gallor.

  Men som sagt, värme eller hårdnad = vila eller veterinär.

  1. Dressyrryttare skriver:

   Fuck autocorrect 😀

 3. Sara skriver:

  Min häst har mycket gallor bak, speciellt när hon har stått inne ett tag. Brukar vara noggrann med att låta henne gå ute mycket och ridas på många olika underlag. Man brukar känna skillnad genom att mjuka gallor är lite svampiga och svala. Alltså ingen värme och ömhet. Kyllera är fantastiskt att ha på efter passen, minskar att vätskan kommer och gör att det inte svullnar.

 4. Jenny skriver:

  http://www.hippson.se/fraga-experterna/expert-veterinar/marta_lundin/varfor-far-hastar-gallor-pa-benen.htm

  Superbra förklaring på skillnad mellan Galla och Svullen! Enjoy!
  Grattis hästköpet förresten – ska bli grymt att följa er!

 5. Sofie skriver:

  Bra fråga, undrar samma sak! 😉 Hoppas du och djuren får en toppenfin dag! ❤

 6. Ida skriver:

  Säkert ingen fara! Oftast är det bara bra om dom rör på sig.
  Det svåra med en häst man inte känner är ju att man ännu inte lärt sig vad som är normalt för just den hästen.
  Min häst som jag haft i över 4 år kan jag ju utan & innan nu. Hon är alltid gallig i sina bakkotor. Inget jag bryr mig om längre.
  Vänster framkota är också den lite, lite mer gallig än höger fram. Inget jag blir orolig för längre. Men skulle det vara tvärtom skulle jag reagera. Min häst har överlag ganska ”svampiga” ben & det är egentligen bara när det är kallt/regnigt som hennes ben kan vara riktigt ”slim”
  Men jag vet inte heller så mycket om gallor. Tror som sagt att det viktigaste är att lära sig vad som är normalt för just sin häst & lite på sin magkänsla 🙂
  Mvh Ida

 7. louise skriver:

  En galla är bubblig, mjuk och svampig medan en svullnad är hårdare ovh varmare.

 8. Therese skriver:

  Varför berättar du inget om den? De flesta vill såklart veta hur gammal den är, vad den har för stam, vad den har gjort osv… Det är ju världens lättaste sak att blogga om, som folk dessutom tycker är intressant, drar du ut på informationen med flit eller?

  1. Anna skriver:

   Oh vilken tråkig attityd, det riktigt dryper genom hela inlägget. Så otroligt tråkigt och framför allt onödigt.

   Tips är att skriva med trevligare ordval. För allas skull men främst din egna. Du kan omöjligt må bra och få ut något positivt ur att lämna en anklagande kommentar. Tvärt om får du säkerligen ut någon millisekund av positiv sinnesstämning om du lämnar en trevlig kommentar. Måste helt ätligt fråga! Skulle inte det kännas bättre?

   1. Therese skriver:

    Skulle säga att min kommentar är neutral och ifrågasättande. Vilket ordval är negativt? Punkterna ser möjligtvis negativa ut. Absolut hade den sett positivare ut om jag gjorde massa smiliesar och så vidare, men det hade även varit fake. Jag var inte superglad när jag undrade och jag var heller inte arg. Jag mår för övrigt bra, tackar som frågar. Det jag ville ha ut av kommentaren var ett svar på min undran, inte något glatt humör.

  2. Lisa skriver:

   Jag tror att Tyra vill landa lite själv på det här nya stället, samma sak med hästen innan hon berättar mer om den.

   Förstår inte riktigt hetsen folk har om att få veta allt om allt nu, nu, nu…!?

   1. Therese skriver:

    Om hon inte vill skriva ut info om den så MÅSTE hon naturligtvis inte det, men man läser väl tyras blogg för att man är intresserad av henne eller hennes liv 🙂 Självklart är man nyfiken på hästen då och det är väl i Tyras intresse att skriva om det bloggläsarna vill läsa. Skulle inte direkt säga att det är någon ”hets” att be henne skriva om hästen flera dagar efter att hon har köpt den. Själv förstår jag inte vad det finns att landa i… Det lär ju inte direkt vara så att hon behöver tid på sig att smälta hästens ålder och härstamning.

 9. Alexandra skriver:

  Det är bra att gå på hårt underlag, gärna asfalt om de har gallor, det får fart på blodcirkulationen.
  Min förra häst hade massor av gallor på bakbenen varje morgon men efter att envist ha skrittat och promenerat på asfalt några dagar varje vecka så var de nästan helt borta.

 10. Hanna skriver:

  En av våra hästar brukar ha gallor bak och då brukar back on track fungera super på honom! Men givetvis skiljer det från häst till häst 🙂 en svullnad är mer jämnhård medans gallor känns som ”vätskefyllda bubblor” typ.. Oftast ser man dom på morgonen ex om hästen stått inne hela natten!

  1. AnnaKarin skriver:

   Har oxå jätte bra effekt av back on track på gallor, körde deras stallbandage på natten å gallorna blev i stort sett borta! Super bra 🙂 Testa gärna de 🙂 Håller tummarna att de går över! Å stort lycka till me nya hästen, ni ser kanonfina ut ihop! 🙂 Kram

  2. Tyra F skriver:

   Brukar ha gallor och back on track fungerar bra? Du menar brukade ha?

 11. sofia skriver:

  gallor är vanligtvis svampiga och kan vara kalla medans en svullnad oftast är mer fast/hård och varm. Hade att halvblod för några år sedan med så kallat blöta men, alltså hade ständigt mycket vätska (rejäla gallor) i benen. medans hästen jag har nu är väldigt torra ben.

 12. Anna skriver:

  En del reagerar på gräs o blir tjocka i benen av det. Vänta också på mer info om hästen, stam ålder osv… snt som är roligt at läsa om ju 🙂

 13. Alexandra skriver:

  Äsch det är en värdslig sak! Förmodligen bara massa utevistelse kombinerat med nytt hö/mer som gjort att de vart stor omställning för honom, att hans kropp inte hängt med. Ge det en dag eller två till med promenad så kommer de garanterat gå bort!

 14. Amanda skriver:

  Som många redan skrivit så är gallor mjukare, bubbligare och svampigare medan svullnader istället är jämntjocka, strama och lite varma! Det är säkert ingen fara med Millie, det är ju en rätt stor omställning han gör från sitt gamla liv! 🙂 Lycka till med honom!

 15. Malin skriver:

  Tja Tyra! Grattis till nya hästen!
  Ska försöka förklara så du kan känna själv:) En galla är en ökad mängd ledvätska i en led eller senskida. De kan bero på massa saker från skada och ansträngning till foderbyte. Vissa hästar har gallor jämt och är helt obekymrade av det. Det man ska ha järnkkoll på är att det inte uppstår nya eller förändras, därför är det bra att visitera benen varje dag, och lära sig hur de ser ut på morgonen, kvällen, i vila, efter arbete osv. En svullnad sitter i vävnaden. Nu ska jag försöka förklara hur du känner det;P Gallan är som en liten vätskeballong, vätska innanför ”hal” vävnad. Du kan flytta huden lite över gallan. Trycker du försiktigt så känner du hur mjuk eller hård den eller de är, dvs hur utspänd ”ballongen” är. Svullnaden, om vi pratar ben, sitter i vävnaden och är liksom sammanhängande. Är de riktigt jäkla svullna kan svullnaden vara stenhård, och man känner inte strukturer som senor osv igenom. En vanlig nattsvullnad som vissa hästar dras med är mjukare, men den dämpar tydligheten hos strukturer under, som senor, ben och även exempelvis hur gallorna känns. Det kommer liksom vara ett tjockare lager över hela benet. Fattar man den beskrivningen?:)
  Vanliga gallor är t ex sådana i kotsenskidan, många vuxna hästar är lite galliga bak där i olika utsträckning. Jag upplever att svullna ben ofta beror på gamla skador om det är ojämt, om det är lika på båda bakbenen – magen, cirkulationen, hovarna. Mitt tips är att ge honom något tillskott för magen (St Hippolyt t ex har bra) nu när allt hans foder bytts ut och ta en prommis på fast underlag på kvällen och nattlinda efter under en period. Är svullnaden påtaglig är det inte så bra för vävnaden och kan leda till lymfangit, så det är bra att hålla den nere på en acceptabel nivå.

  1. Åsa skriver:

   Mkt bra förklarat!
   Och som du skriver är det jätte bra att alltid visitera sin häst, så man lär sig hur dess ben känns, då märker man snabbt om det är ngt konstigt.
   Fick lära mig att visitera före utsläpp, före och efter ridning och vid insläpp, (kanske inte alltid man är med då, men så ofta man är i stallet iaf). Och när det blev en rutin så upptäckte man direkt minsta förändring utan att behöva fundera på om det var ngt nytt eller ngt som funnits där sen tidigare.

   1. Malin skriver:

    Tack:)
    Eller hur! Det är en jättetrygghet, att genast känna när något inte är som vanligt.

 16. Amanda skriver:

  Ett tips är back on track! Drar ner gallorna och har man det på under natten uppkommer de aldrig (i alla fall av min erfarenhet).

 17. Erika, sambo, New York City skriver:

  Ska bli så kul att få följa er! 😍

  http://Erikalindgren.com

 18. Maria skriver:

  Promenera på hårt underlag och använd stallbandage. Även om han bara är svullen pga dålig cirkulation är det något som kräver åtgärder. Tjocka paddar och lindor hjälper för många, krävs mer kan du prova magneter eller back on track.

 19. Annika skriver:

  Hej! Blev också nyfiken och googlade lite, hittade detta svar (ganska långt svar så jag skriver det inte här utan länkar istället) från en veterinär angående skillnaden mellan gallor och svullnader. Stort lycka till med din fina häst!:D http://www.hippson.se/fraga-experterna/expert-veterinar/marta_lundin/varfor-far-hastar-gallor-pa-benen.htm

 20. Frida skriver:

  Foderfallor tror jag fast jag aldrig varit med om det själv men låter mest troligt men foderomställningen ^^ går säkert över skönt att någon blogg brud är lite tuff det gillar jag! Tycker med att det mest självläker om man bara ger det lite tid och rörelse är alltid bra om dom är svullna men inte halta 👍🏻 heja tyra! 😉

 21. Deborah skriver:

  Min tjej fick tydligen alltid gallor efter natten i sitt förra hem. Där hade hon en 8,5-9kvm box. Här har hon en box som är ca 3,2×4,2m. Inte haft en enda galla. vad jag förstått är gallor vätska som samlats. Så då tänker jag ”rörelse” måste ju vara lösningen 😉

 22. Anna skriver:

  Hej Tyra! Grattis till en fin häst 🙂
  Du har säkert koll på det här men har du tagit tempen på honom sedan han kom till dig? Tänker att om han har stått och spänt sig på lastbilen utan täcke i kyla och kan ha fått korsförlamning eller transportsjukan? Har för mig att i båda fallen så blir dom hängiga och kan ha tjocka ben. Och ofta en höjd temp (dock svårt att veta vad hans normaltemp är bara).
  Kom att tänka på de två sjukdomarna efter att ha läst några av dina inlägg. Dock har jag varit ifrån ridsporten några år och är inte alls så uppdaterad längre etc. men ville skriva mina funderingar när dom väl poppade upp i huvudet. Är du osäker på något så be att en veterinär kommer och göra en hälsocheck och kanske tar blodprov för att se så att allting står rätt till efter resan, så gjorde alltid jag och då har man ett hälsotillstånd att utgå från när man lär känna hästen 🙂 Allt som oftast är det ju ingen fara utan bara lite stelhet och trötthet av lång resa, foder- & miljöombyte.
  Grattis igen och lycka till, han är superfin, det ska bli kul att följa er resa! 🙂

 23. Therese skriver:

  En galla är en ökad ledvätska, inget konstigt egentligen. Ända gången man faktiskt verkligen bör reagera på det är ifall det kommer efter ett ridpass, speciellt om den är hård. Men är det en mjuk galla som bara har kommit så löser det sig ofta finfint om hästen bara får röra lite på sig. Ut och skritta eller något 🙂

 24. Åsa skriver:

  Han är verkligen super fin, Mille alltså!

 25. Patricia skriver:

  Hej Tyra! Haha du måste ursäkta mig men det ser verkligen ut som att du kliar muffen när du rider!! Haha förstår att du inte gör det men tack för ett gott skratt en kväll som denna! Hoppas du trivs med nya hästen!

 26. Karro skriver:

  Mina hästar får alltid gallor såhär på våren när de börjar äta gräs.
  Jag tycker det känns som att gallor är lite mer ojämna och mer som en kudde, haha jag vet inte hur jag ska beskriva det. Sen kan ju hästar få lite svullna ben om de stått still länge, precis som vi människor kan få svullna fötter och så.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »