Allmän pepp om livet

Dagens plan

Hej detta blir ett sent morgoninlägg. Jag mötte upp Amelie i stallet imorse vid 07.00 och så fodrade vi och släppte ut hästarna. Hon visade mig hagarna och var hö:t ska ligga ute till de andra hästarna (så jag kan ta fodring och utsläpp själv i framtiden). Jag älskar ju att gå upp tidigt och är alltid väldigt pigg på morgonen.

Men idag var jag så trött. Hjärnan och kroppen är väl så inställd på att vila ut här och då kommer allt ifatt. Så jag somnade faktiskt om efter utsläppet och sov några timmar till 💤 Men väldigt behövligt. Vaknade dock med huvudvärk, ska vila lite till och försöka åka och handla kaffe! 

Idag var Mille gladare och piggare i hagen! Sprang omkring, gnäggade efter Roxette (mamman till fölet) och galopperade lite fram och tillbaka. Han är verkligen helt fantastisk! Idag ska jag packa upp alla Milles saker och även rida ut en sväng. Blir bara en längre skritt-tur idag med kanske lite trav. Han är bara van med mjukt fint fiberunderlag varje dag så jag är lite rädd att omställningen kan påverka. Är så emot att alltid rida på samma underlag 😲 För rent spontant känns det då som att dom är mkt mer benägna till skador när de sedan får gå på annat underlag eller varierat underlag. Senor, muskler, ligament och allt styrks ju självklart bättre med varierat underlag och varierad träning.

Jag utgår alltid från människan och mig själv när jag tänker träning/mat runt hästarna. Jag har tränat på elitnivå i friidrott som jag har stor nytta av idag, och där var det väldigt noggrant med byte av underlag te x. För att styrka benen och undvika skaderisken. Varierad träning med kondition, styrka, teknik och explosivitet är viktig! Och har man vilat eller varit sjuk så börjar man att bygga upp sig själv noggrant och försiktigt. Och så blir det med Mille nu. Vi börjar på noll eftersom allt blir total skillnad här. Jag börjar med att vänja in honom på våra underlag, miljö, mat mm och sedan blir det konditionen som byggs upp. Skriver mer om det sen!

20 svar till “Dagens plan

 1. Epona skriver:

  Så söt ❤️

 2. Maria skriver:

  Låter som en bra plan. Han är verkligen jättesöt. Lycka till nu, hoppas denna är en keeper!

  1. Tyra skriver:

   Maria- Hopps jag med 😀 Tack, kram

 3. Ulrika skriver:

  Själv hade jag låtit honom landa iaf någon dag till. Och fått hovarna nyskodda. Hoppas det går bra iaf 😊

  1. Tyra skriver:

   Ulrika- Hur menar du då med det? Att låta honom stå inne på box en dag? Berätta gärna varför 🙂

   1. Cissi skriver:

    Jag tror inte att hon menade att du ska ha honom i boxen utan vänta med ridning. Nu såg jag ju i efterhand att du promenerade istället för att rida ut, men jag var också lite inne på samma spår att det kan vara skönt för hästen att bara få bo in sig 🙂

    Min nuvarande häst behövde en vecka på sig innan han kände sig som hemma tillräckligt för att jag skulle vilja börja rida på honom. Han var ganska uppe i varv, skulle hålla koll på precis allt och åt inte upp sitt hö, så då valde jag att ge honom lite tid. Det är ändå en häst som är van att resa mycket och åka iväg, men det blev mycket för honom med flytten. Sånt är ju väldigt individuellt 🙂

    Mille ser toppenfin ut och det kommer nog bli kalas det här! Stort lycka till!

 4. Nathalie skriver:

  Låter som en klok plan! Är så glad för din skull och jag hoppas verkligen att du snart hittar den kraft och glädje du är förtjänt av <3

  http://nouw.se/naatly

  1. Tyra skriver:

   Nathalie- tack <3

 5. Johanna skriver:

  Klokt! Han är så söt. 🙂

 6. L skriver:

  Åh Golden Lee, honom ägde en bekant till oss och har träffat honom nästan dagligen i flera år innan han såldes. Va kul att han finns kvar 🙂

  1. Tyra skriver:

   L- Vem va? :S

   1. L skriver:

    Såg namnskylten på boxen bredvid 🙂 Alltså boxgrannen till din häst, det är den hästen jag menar 🙂

 7. Epona skriver:

  Tänkte att ni borde kalla honom La Corv för han ser precis ut som en blandning mellan Corvara och Lalle! 😂👍🏻

  1. Tyra skriver:

   Epona- HAHAHAHAHA DAGENS SKRATT TACK!! hahaha

 8. Karin skriver:

  Haller med om underlag, men daremot inte att det gar att jamfora manniskans kost med uplagget for en hasts kost. Ar val nastan tvartom? Tar flera veckor att vanja in nytt foder o hastens ideala kost ar enormt ensidig jamfort med manniskans ideala kost. Eller hur tankte du?

  1. Tyra skriver:

   Karin- Ja men självklart men jag pratar självklart inte om vad man äter haha. Vore lite konstigt om jag skulle börja servera Mille kött och potatis liksom… 😉 Och invänjningen är självklart inte heller detsamma utan jag talar om tänket. Äta ofta, äta när man tränat, få i sig protein och vitaminer mm. Helhetstänket 🙂

 9. Michaela skriver:

  Ursh skulle aldrig kunna sitta o nöta på samma underlag hela tiden.. Speiciellt fiberunderlaget som sliter så otroligt mycket. Han lever verkligen livet nu ^^, sjukt söt är han också!

  1. Tyra skriver:

   Michaela- Eller hur :S Ja det gör han, det är så himla kul att se <3

 10. Anna skriver:

  Skulle du inte kunna göra skriva lite om när du höll på med friidrott? Jag tror många hade tyckt det kunde vara kul att läsa om 🙂 typ vilken/vilka grenar (jag vet inte alls hur det funkar) och hur det går till när man är på så hög nivå, om man inte gör annat än tränar hela dagarna, och om krav som ställs på en. Det är ju grymma erfarenheter du har! 🙂

  1. Tyra skriver:

   Anna- Jo men absolut, det skulle ju kunna passa in här eftersom jag tänker snarlikt gällande träningen med hästen 😀 kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »