Allmänt

Fråga vad du vill

Jag har försökt svara på kommentarer nu väldigt mycket. Men innan jag bytte design så var ju allt lite knas med kommentering och ja..allt. Nu mår jag bättre och jag vill gärna besvara alla frågor som ni läsare har. Jag kan absolut bemöta kritik på ett proffsigt sätt, bara ni ställer en konstruktiv fråga och inte attackerar och hoppar på mig. Jag kan säga nu direkt att jag inte längre svarar på såna kommentarer i frågestunder. Det handlar inte om att jag inte svarar för att jag inte vågar, för att det som påstås stämmer, utan det handlar enbart om att jag inte vill tillmötesgå såna kommentarer här. Gör jag det så visar jag samtidigt att det är okej att bete sig på det viset.

Så kan vi starta om och försöka hålla allt på samma nivå så kan vi diskutera hej vilt 🙂 Jag skulle aldrig skriva ”Du är ju sjuk eller dum i huvudet som tänker så” – och det gäller detsamma till er nu. Vill ni ha ett svar- då får ni hålla tillbaka era känslor och impulser till att slänga in en elak rad mitt i frågan 🙂 Men för att förtydliga: Ni behöver absolut inte hålla med mig, tycka om mig, tycka det är rätt mm- det handlar enbart om hur ni ställer frågan eller hur ni skriver ert påstående/tyckande i en kommentar. Men jag tror ni hängde med på det:)

Och kom ihåg att alla frågor här gäller enbart hästar och ridsporten. Jag kör en frågestund nu samtidigt på tyras.se om ni vill fråga mig om andra saker. personliga saker, livsstil, träning, kost, jobb med mera. Gå då in och ställ er fråga där —> 

.

Vi kör en lite frågestund så besvarar jag frågorna i ett enskilt inlägg.

66 svar till “Fråga vad du vill

 1. Lina skriver:

  Hej!
  Jag undrar hur du tänker ang. både Fleur och Corvara, som jag har förstått det så är båda traumatiserade efter att ha pressats för hårt inom hoppningen (jag har för mig att du skrivit att Corvara tävlade stora klasser i löshoppning innan du köpte henne, rätta mig gärna om jag har fel!)
  Varför tycker du då att det är så viktigt att de ska komma tillbaka till just hoppningen om de blir stressade utav det? Hade inte båda kunnat funka bra som hobby hästar och ridas på en nivå där det är lugnt och ingen press på att prestera?
  Att det är fina hästar som hade kunnat bli riktigt bra hopphästar (Eller ja Fleur var ju mer än riktigt bra) är inget att tveka på men har du någonsin tänkt tanken på att deras hoppkarriärer kanske är slut och att de hade kunnat må bättre om de inte behövde hoppas?

  Hoppas du inte tar det som kritik utan det är en uppriktig fråga som jag undrar över. Att hästarna har det bra hos dig tvivlar jag inte en sekund på och inte heller att du gör allt du kan för att de ska må bra!

 2. :D skriver:

  Har du någonsin ridit en Frieserhäst? 🙂 Vad tycker du om dem? Det tävlas fler och fler på dressyrbanorna framförallt, det är roligt tycker jag 🙂

 3. Anna skriver:

  Hur står du ut med det som du skriver på instagram, att folk kommenterar att hästarna redan ser finare ut på ett pass hos en ny ryttare? Jag som rider och tävlar stort själv förstår ju allt jobb och slut bakom och att du till skillnad från många andra inte lägger upp filmer och långa texter om hur bra utvecklingen går. Hur orkar du med alla människor med så mycket okunskap och skadeglädje till att försöka få dig till att se ut som en sämre ryttare eller utbildare?

  1. Kim skriver:

   Fast hon är ju en sämre ryttare än t ex Cornelia och Björn, inget konstigt med det då det är deras jobb att rida och Tyra är amatör.

  2. Micke skriver:

   Fast så är det ju ofta, jag rider mina hästar mycket sämre än de ryttare som tävlat de både 150 och 160. Jag är en sämre ryttare överlag och får därmed nöja mig med att vara glad att jag lyckats köpa fina läromästare dom kan lotsa mig runt tryggt på 130. Inget konstigt med att det finns de som rider bättre än andra. Det är ju bara att leva med

  3. Matilda skriver:

   Fast det är ju ingen riktig fråga.

  4. Katrine skriver:

   Hej Tyra!

 4. Lisa skriver:

  Hur tänker du i framtiden med hästar? Du är en talang och du borde fortsätta! Jag pratade med en tränare som du tränat för och han sa att du hade grym utvecklingskurva och känsla! Kanske kul för dig att få veta det:) kram din blogg är bäst

 5. Helene skriver:

  Hej Tyra! Tips på hur man bygger upp en unghäst (5år) och formar den samt bygger muskler och kondition på ett bra sätt? Typ ett lättar schema på två månader för En häst som haft vila i två månader… Tacksam för svar

 6. Petra skriver:

  Jag undrar om du förstår varför dina läsare blir förvirrade och tycker att du hoppar hit och dit och ändrar dina projekt och planer från ena dagen till den andra? Förstår att det kanske inte är så i verkligheten, och du påpekar ofta att läsarna inte ser hela bilden – och det är ju kanske det som är problemet? Bilden vi serveras är ju det som går att läsa i dina bloggar, och där är du ofta väldigt inkonsekvent. Kan du förstå dina läsare på den punkten?

 7. Louise skriver:

  Vad hände med fd travhästen som skulle omskolas? Såldes han eller var står han nu? 🙂

 8. sporrar skriver:

  Vad tycker du om sporrar ? Har precis börjat använda sådana och tycker hästen svarade mkt bättre under passen. Nu menar jag hobby-användning , inte elit nivå.

  Om man helt plötsligt tappar sitsen i ridningen och allt blir pannkaka av alla lektioner, hur tycker du man ska göra för att finna sitsen igen ?

  Blev bättre blogg när du skiljde på tyra och tyra med hästar ! Tumme upp på den ?

 9. Elin skriver:

  Hej Tyra! Jag har inte följt din blogg så länge så jag undrar vad som hände med Laban? Har försökt hittat det i arkivet men inte fått nått svar ? så sjukt snygg häst!
  Nyfiken på hur det gick med nya hästen också som skulle komma också ?

 10. Linnea skriver:

  Jag skulle vilja ha en kort genomgång, var sålda hästar är idag 🙂 Efter att ha följt dig i några år, så blir man ju nyfiken 🙂

 11. sara skriver:

  Vad var det egentligen som hände med Laban? Varför behöll du honom inte?
  Han var/såg så sjukt fin ut och du red honom så bra! Ni verkade passa så bra ihop därför undrar jag varför du beslutade att lämna tillbaka honom? Var han sjuk, skadad elelr var det något annat fel?

 12. Lina skriver:

  Hej Tyra! Jag älskar dig och tycker det är skit kul att läsa din blogg! Lite synd att stallet kommer bli tomt nu och så! Hur ska du göra med bloggningen nu? Sen undrar jag Starrider ska ju vara på Göteborgs Horse show, ska du vara där på lördag 26? Jag ska vara där då och jag hade gärna velat träffa dig! Hade vart en dröm som gick i uppfyllelse! Kommer du att sakna att träna med Fleur? Saknar du att rida korven? Hoppas att semestern gör så att du blir återhämtad! Ha en bra dag!

 13. Sofi skriver:

  Hej!
  Jag har försökt ställa denna fråga vid varje frågestund men ej fått något svar så här försöker jag en sista gång. Vad hände med travaren? Ena sekunden så hade du startat ett räddningsprojekt som vi skulle få följa men sen blev det bara helt tyst.
  Snälla berätta vad som hände för oss som undrar!
  Tack 🙂

  1. Louise skriver:

   Också funderat över honom, vart han tog vägen 🙂

   1. m skriver:

    Det har hon skrivit flera gr. Den åkte hem till ägaren för hon pallade inte med det projektet heller.

  2. Jo skriver:

   Men hon HAR ju svarat – flera gånger. Hon hade inte tid så han fick åka hem igen.

   @Tyra: Tar du dig någonsin åt av kritik du får? Eller snarare, kan du nånsin känna att det ligger nåt i den kritik du får? Jag vet att många är direkt otrevliga men även välformulerad kritik verkar du helt bortse ifrån. Så – stämmer min uppfattning eller har det faktiskt hänt att du efteråt känt ”oops, det kanske inte var så bra gjort av mig”.

 14. Emma skriver:

  Jag har en fråga som rör ditt resonemang gällande Lalle och Fleur.

  För det första så förstår jag inte varför du inte köper tillbaka Lalle om du älskar honom så mkt som du säger, trots att du vet att han bara kan gå småklasser, när du själv ändå inte tävlar just nu? Och med det resonemanget, varför köper du då Fleur, som är ett osäkert kort gällande tävlandet? Jag vet att du lagt ned mkt pengar på Lalles skada – men du lär nog ha i åtanke att det kan bli på precis samma sätt med Fleur, att du lägger ner tid och pengar utan att kunna hoppa stora klasser?

  1. Maria skriver:

   Man kan ju inte köpa en häst när ägaren inte vill sälja…

   1. Emma skriver:

    Oj, är det så alltså. Det har aldrig riktigt framgått väl?

 15. Felicia Hagel skriver:

  Hej Tyra!
  Jag undrar hur Doris dagar ser ut nu?? Är hon kvar hos Björn? Om inte, vad är planerna med henne? Kram på dig och hoppas du trivs med livet just nu 🙂

 16. Fia skriver:

  Fråga till dig Tyra. Varför kan du inte skriva om det dåliga du sett i sporten. Varför ska vissa personer skyddas då de orsakar hästars och ibland människors lidande? Jag fick själv uppleva detta som tonåring att duktig tränare/ryttare misshandlade hästar(även min egen häst) detta var fruktansvärt och jag ångrar detta så mkt att jag inte vågade tala om detta. Styrka till dig Tyra, kram

 17. Josefin skriver:

  Hej!
  Jag undrar vad det är du har emot islandshästar? Du har skrivit någon gång att du aldrig skulle vilja rida islandshäst och en annan gång skulle du skriva ett ”åsiktsinlägg” om islandshästar. Skulle vara intressant att veta vad det är med dom som du inte gillar? Med tanke på att du kallar dog själv för djurvän borde man ju tycka om alla djur oavsett ras.
  Jag har själv fyra islandshästar och en travare i familjen men travare verkar du ju acceptera.

 18. Karro skriver:

  Vilket är det bästa kraftfodret du testat?
  Har du några tips på hur man lättast håller en äldre häst frisk och fin i kroppen?

 19. Matilda skriver:

  Hej!
  Hur kommer det sig att du fastnat för just hoppning, tror du? 🙂 Finns det någon annan disciplin du skulle vara seriöst intresserad av att prova (distans, körning, western, fälttävlan, etc.)?

 20. Amanda skriver:

  Vad hände med hästen du skulle köpa som många skulle känna igen ?

  1. Mikaela skriver:

   Det undrar jag också!

   1. Epona skriver:

    Det var väl Fleur som alla skulle känna igen? Sedan var det en annan häst hon skulle köpa för att tävla men det blev inte så av någon anledning.

 21. Nikki skriver:

  Vilken är din personliga favorit övning inom hoppningen? Är det någon övning som du sett någon annan rida eller har du läst om övningen. Varför är den din favorit, hjälper dig den på något speciellt sätt och hur ofta rider du den?

 22. Emma Jarl skriver:

  Hej Tyra!
  Jag har en liten fundering, vi hade lite mejlkontakt angående en bild jag hade tagit på dig och Bambo på Norrköping horse show.
  Jag skulle bara vilja veta varför mejlkontakten tog slut så konstigt. För att det sista du skrev var att du frågade lite om mig och sedan fick jag inga svar tillbaka.
  Skulle bara vilja ha ett svar på hur det blev så, förstår att det är mycket med bloggen och allt annat.
  Kram Emma

 23. Mikaela skriver:

  Vad är planen med Corvara? Är det Cornelia som kommer sköta allt tävlande om hon kommer ut på banan? Kram!

 24. Emma skriver:

  Hej! Jag tycker det hade varit väldigt intressant att höra dina tankar kring unghästar. Hur mycket träning/vila behöver de, hur ska man tänka vid ridningen/hanteringen osv. Har du haft några tankar på att köpa en unghäst och forma den själv från början? 🙂 Tack för en bra blogg! Kram

 25. Elin skriver:

  Hej Tyra! 🙂
  Jag har följt dig jättelänge nu och jag älskar din youtube och din blogg!
  Jag kanske har missat något eller så men vad hände med travarprojektet? Hoppas du mår bra och att du är nöjd med din start på 2016! Kram Elin från Stockholm 🙂

 26. Johanna skriver:

  När jag googlade lite på annat kom ett inlägg från ett år sedan upp, där du skrev att du var ärlig som aldrig förr upp. Läste det och blev helt chockad över din inställning till hästar. Du skrev bland annat;
  ” Visst, jag vill ha en häst där jag känner som för Lalle, men, jag har också som möjlighet att köpa in fina h’star för att sälja för att jag tycker det är kul och jag vill tjäna pengar! Vad är det så svårt att förstå med det? Folk köper in hästar för att sälja eller hur hittade du din? I en gräshage sådär bara? Jag säljer lätt Bambo utan att tveka för att han är värd närmare miljonen och då kan jag köpa in nya hästar som Björn kan tävla! Sjukt kul att sitta på vip:en och se sina hästar! Eller att tredubbla pengarna på en häst! Och många sitter säkert här med hästar som är värda lika mycket som Bambos ena ben, och då är det självklart väldigt lätt för er att gå in och skriva hur jävla känslokall jag är och att jag inte borde få äga ett djur. Haha, det är så skrattretande, ni har verkligen ingen som helst koll på det verkliga ”brutala” livet.
  ” I detta fall så är det DESSUTOM så att det inte ens är jobbigt att tänka tanken att sälja Bambo över huvud taget. Vi har inte klickat för fem öre, och jag kommer faktiskt inte sakna honom. Och vet ni, Bambo såg inte alls särskilt sårad ut igår när han gick två felfria rundor med Björn”!

  ” Och om jag inte klickar med den ljusgrå- ja va fan då har den ju så fina kvalitéer att det inte blir svårt att sälja. Så tänker jag och jag tänker inte att det är jobbigt. För det är det inte för mig”.

  Blev förvånad att du tänker så om hästar.

  1. Isabelle skriver:

   Men det där är ju ingen fråga. Och sen vet vi alla att Tyra känner mycket mycket mer för sina hästar än vad hon skriver i det där inlägget? Varför ska du stirra dig blind på ett gammalt inlägg när du kan läsa om hur sorgligt hon tyckte det var när Bambo åkte och att hon saknar Corvara och Fleur nu när de står hos Cornelia? Du försöker helt klart bara svartmåla Tyra för något som vem som helst ser att det inte är så. Däremot ser jag inget fel i det du citerat, men nu är det så att Tyra inte är så ”känslokall” mot alla hästar som du verkar mena. Det är inget fel att vilkja köpa in och sälja hästar. Titta på alla försäljningsstall som finns, titta på de stora ryttarna som säljer sina hästar för rätt pris. Det är inget fel med det!

 27. Linda skriver:

  Jag undrar hur du kan tro att en häst som är halt i trav är ”frisk” i galopp? Hur tänker man då man rider en halt häst öht?

  1. Sophie skriver:

   När har Tyra skrivit det…?

 28. Ouise skriver:

  Är det någon i din familj eller dina anställda som någon gång sagt till dig att du borde bromsa gällande hela hästbiten med att köpa häst hit och dit för att sedan sälja och köpa ny eller köpa problem för att sedan komma på att du vill tävla igen?

  Menar inget illa utan endast en nyfiken fråga då jag har en kompis som är som dig och jag kan oftast inte vara tyst utan måste bromsa henne och förklara vad hon håller på med eftersom hon inte ser det själv.

 29. E skriver:

  Hej! Var det inte tidigare tal om att du tänkte bli ”ambassadör” för de bettlösa tränsen och den bettlösa ridsporten? Vad hände med det? Har du kvar samma tänk angående det än idag? Hade varit intressant att veta! 🙂 Undrar även hur du brukar planera ridpassen för dina hästar. Brukar du lägga upp en plan för hur veckan ska se ut, och isf hur varierar du din träning? Eller brukar du helt enkelt ta dagen som den kommer? 🙂

 30. Ajla skriver:

  Hej Tyra, du räddar hästar som oftast har problem och kommer behövas avlida. Vad vad det som fick dig att blrja med det. Och jag har lagt märke till att du bara har räddat hopphästar än så länge (vet ej om du har räddat Doris rätta mig gärna om jag har fel) varför just hopphästar och inte dressyrhästar T.ex. Hade varit väldigt kul med ett svar och du hör ett grymt jobb med fleur! Kram Ajla

 31. Zandra Svensson skriver:

  Hur mår Dario nu för tiden? 🙂 Tyckte han var så fin!

 32. Mirella skriver:

  Finns det något du känner att du gjort riktigt bra de senaste året/ åren när det kommer till hästarna? Vad hade du gjort annorlunda om du fick en chans att göra om? Stor kram Mirella. http://Www.livligadrommar.se

 33. Jacki skriver:

  Undrar lite varför du rakade fleur enda upp i ansiktet när hon inte är igång så mycket just nu?
  Kan man inte få spara päls på ben och ansikte då för kylans skull? ☺️

 34. Anna skriver:

  Ska börja tömmköra min kära plutt. Dock är jag helt nybörjare på den fronten, har alltid longerat tidigare. Så vad ska man använda för tömmsättning? Tips och trick? Vad ska jag tänka på? Har testat för många år sedan men gick bara i skogen på halvlånga tömmar! Tacksam för svar! Lycka till med allt! Kram

 35. Matilda skriver:

  Vad hände med ridtravaren du tog hem? Hur gick det med den och vart är den nu?
  Hur mår Doris? Har du kvar henne?
  Vad äter dina hästar? Vilka kraftfoder tycker du fungerar bäst?

 36. Therese skriver:

  Vad hände med samarbetet mellan Charlies häst och H&M? Kan inte hitta någon förklaring?

 37. christin skriver:

  skulle du kunna börja med dressyr? om inte, varför.

  hur ser planen ut för corvara & Fleur, när kommer dom hem?

  skulle inte du köpa en till häst?

 38. Jennie skriver:

  Undrar också varför du skulle klippa Fleur i ansiktet?

 39. Sara skriver:

  Du skriver ju ofta att du är jättebra på att matcha ihop ryttare med hästar, och det säger jag inte emot. Undrar bara hur du aldrig kan hitta din egen drömhäst då? Visst att du känner hästen och/eller ryttaren, men du skrev flera inlägg där ryttare som sökte hästar skulle höra av sig till dig så skulle du hitta någon, och då känner du väl inte hästarna och ryttarna? 🙂 sen undrar jag om det någonsin blev av något med det, att du skulle sälja hästar till läsare? 🙂

 40. Misa skriver:

  VILL VETA ALLT OM VELDSTAR DÅ JAG FUNDERAT PÅ ATT KÖPA HÄST DÄR. DU SKULLE JU AVSLÖJA NÅTT OM DOM!!

 41. Agnes2 skriver:

  Har du nånsin känt oro för att profesionella du anlitar, inte säger sanningen till dig för att du är inflytelserik och kapitalstark? En vän upptäckte av en slump att hon saknade grundläggande kunskap i ridningen – riktiga basic grejer! – som sinkat massor. Hon hade en profesionell och erkänd tränare men som hade valt att inte ta upp detta- enligt min vän pga rädsla att ”stöta” sig med en viktig kund. (Lite jobbigt att påpeka för en ryttare på SM nivå att hon inte kan saker man lär sig på ridskolan dag 1) Tror du sånt förekommer i hästbranschen? Vad tänker du om det?

 42. Kimona skriver:

  Vilken av dina hästar som du äger nu är din favorit och vilken av dina hästar som du ägt någonsin är din favorit? <3

 43. Emma skriver:

  Hejhej! Hur gör du för att bygga band med dina hästar? Tack på förhand!

 44. Anna skriver:

  Har du några bra tips inom hantering och ridning som du vill dela med dig av? Älskar dina tips som du lägger ut på bloggen! Önskar mera av det!

 45. Sofia skriver:

  När kommer starrider produkterna in i cob/ponny storlek?

 46. Felicia skriver:

  Hej! Läste din blogg jätte mycket för nått år sedan men blev att jag halka bort från blogg läsandet ett tag men har nu börjat kolla in på din blogg igen 🙂 men har förstått att du inte har alla hästar kvar, skulle du kunna skriva några rader om dina hästar vart dom är nu om de är sålda eller ah du förstår kanske 🙂 lalle va min favvo så han skulle va kul att läsa om 🙂

 47. Nora skriver:

  Hej! Kul med en frågestund!
  Hur mår du idag? 🙂
  Skulle du VILJA ha en ny häst nu. Eller går det bra att
  bara ha Fleur och Corvara för tillfället?
  Vad är den snyggaste färgen på schabrack/huvor outfits på Fleur/Corvara tycker du?
  När red du för en tränare sist? Vem var det? 🙂
  Vilket starriderschabrak skulle du rekommendera på en mörkbrun häst med svarta ben?
  Har svårt att bestämma mig!!

 48. Elin skriver:

  Hej! undrar hur du tänker när du lägger upp träningsscheman för dina hästar? Vet att du gjort sånna inlägg förr men det tåls att upprepas igen 🙂

 49. Ester skriver:

  För länge sedan hade du en häst som var ganska lik Lalle,Shimada jag hängde inte riktigt med i svängarna och undrade bara vad som hände med henne

 50. rebecka skriver:

  Hej Tyra!
  Hur det går med travhästen.

 51. Joanna skriver:

  Du har ju kritiserat att importera hästar från veldstar (?), försäljningsstallet i Holland. Sedan tog du tillbaka den negativa åsikten. Jag undrar bar hur du tänker. Det är ett väldigt omtalat försäljningsstall ang barrering osv. Du har ju köpt flera hästar därifrån (även om du innan pratat mycket negativt om det). Hästarna har dels varit skadade, varit väldigt förstörd psykiskt och mentalt, sen har dom ju haft överdrivet ”bra” hoppteknik. Alltså tex Laissas, tycker du hon hade/har en normal hoppteknik? Eller corvara? Du anar inte att någon slags barrering har använts på hästarna du köpt därifrån? Eller är Veldstar bara otroliga att hitta hästar med nästan otänkbar hoppteknik?? Och om du anar att dom använt barrering, struntar du i det och köper ändå och bidrar till den affärsverksamheten? Undrar bara, dom kanske inte alls barrerar och bara har som sagt orolig tur när det gäller att hitta bra hopphästar.. Och nej, jag tror inte att tex Laissa har den hopptekniken naturligt,,

  Sen undrar jag också med en häst du köpte från Holland som du insåg först när den kom att han inte va helt ren. Och att du gjorde reklam då att försäljningsstallet va så himla bra för det va bara att lämna tillbaka hästen och få pengarna tillbaka. Du tänkte aldrig på att den hästens framtid? Att den antingen va slaktad eller går just nu tävlingar även fast den har ont? Förstår att du vill ha pengarna tillbaka med tycker du det va etiskt rätt att göra så pass bra reklam för det stallet genom det?

  Btw tycker att det är bra att du ska sluta importera en massa unghästar och att du istället köper en rutinerad häst som du bara kan ha kul på och att du lär dej på den!

 52. Joanna skriver:

  Hur mycket sålde du Champagne för ungefär? Fick du det pris du tänkte dej?

 53. Hanna skriver:

  Du skrev för några veckor sedan ett inlägg övergripande ang västvärldens mörka sida. Du skrev inte speciellt mycket men det du avslöjade var dels hur vissa höstar hanteras på toppstall. Varför kan du inte avslöja vilka toppstall det handlar om? Eller så kanske det bara är rykten?

  Sen va det även om hur vissa toppeyttare sexuellt trakasserar sina stallarbetare. Förstår verkligen mej inte på dej. Varför anmäler du inte dessa ryttare? Kanske det också bara är rykten men om det inte är det då? Det är ju en sak som går att anmäla anonymt till polisen och dom kan kolla det. Om det är falska rykten så händer ju inte, men tänk om det är sant. Förlåt men när jag läste det där tappade jag respekt för dej. Att du sitter på sån info utan att göra något ..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »