Allmänt

Film- Fleur då och nu

Nu kommer dessa efterlängtade filmer. Den första filmen är från när jag provred Fleur den 31 Augusti. Ingen tyckte jag skulle köpa henne eftersom hon knappt gick att rida eller hantera. Men jag bestämde mig direkt när jag kom in i stallet och såg henne i ögonen. Jag behöver nog inte skriva vad problemen var, det syns rätt tydligt.

Den här filmen är från den 5 November, alltså cirka 2 månader senare. Jag hoppade henne lite hemma då, och det hade jag inte gjort innan då. Har bara tränat henne utomhus, från marken och även lite markarbete. Men det har gett resultat, även om hon är väldigt springig och skenar mot hinder så har det ändå hänt saker. Hon litar på mig och lyssnar väldigt bra från marken som har smittat av sig lite även när man sitter på henne. Men generellt så är hon mycket mer lugnare och harmonisk nu och jag tycker det syns.

Att hon aldrig har kunnat träna runt bommar förut förstår jag. Ägarna sa det, att träna på bommar och linjer är något som de knappt kunnat göra för att hon bara skenar. Där är det väldigt mycket jobb kvar. Men som ni ser i filmen så rider jag henne mycket mot hinder, gör volt innan hindret och försöker avdramatisera att det står hinder där. Hon vill ju, hon suger tag i hindret 100 meter innan och springer mot det, och det går inte.

Det har ju passat väldigt bra med Fleur nu under tiden som jag varit dålig och inte kunnat rida varje dag, för hon behöver få känna ro och att någon inte kräver något av henne. Ser fram emot jobbet med henne i framtiden. Vi får ta det i vår egen takt. 

131 svar till “Film- Fleur då och nu

 1. nicole skriver:

  Hur kommer det sig att du inte betslar upp något vid hoppning/markarbete ett tag? Hon ser ju stark ut 🙂 Min häst va likadan som Fleur, bara drog. Ett litet tag med pelham o sen gick de att betsla ner igen 🙂

 2. caroline skriver:

  Vilken inspiration du är Tyra! Du har en underbar känsla för djur och det har märkts med alla dina djur. Ser med sant nöje fram emot den här resan med Fleur, önskar er stort lycka till och framför allt STORT tack för du väljer att dela med dig av detta! Tycker dessutom att det är helt fantastiskt att se Andreas stå där ute i mörkret, i kylan, med hästar och allt och filma er. Med tanke på att han inte har samma bakgrund som dig så ser man tydligt att ni är lyckliga och att du hittat en man som stöttar dig i med och motvind. Blir lycklig när jag ser detta!

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Caroline- Tack jag blir så lycklig av din kommentar <3 Ska gå ner till andreas och pussa honom nu och tacka för hans stöd igen. Tack tack tack <3

 3. Sofia skriver:

  Ser mycket trevligare ut nu! Hon ser absolut inte lika stressad ut, även om hon fortfarande är stressad runt omkring bommar och hinder. Hon verkar väldigt snäll med, mycket fart absolut, men verkar ändå vilja dig lika väl som du vill henne. Ni kommer bara växa och växa. Härligt att se! 🙂

 4. Wilma skriver:

  Ser ju SUPER bra ut Vilka framsteg på den korta tiden!!!

  Har planerar att smått börja omskola min farfars travhäst. Han är 6 år och blir riden regelbundet konditions jobb och även i skogen osv. Har börjat med att trava i volter osv men han har väldigt lätt att falla inot i volterna i höger varv men inga problem i vänster. Har du några tips ? 🙂 han startar fortfarande regelbundet nu men ska få vila i vinter så tänkte att det skulle vara rätt bra nu 🙂

  Har även problem att han ABSOLUT INTE vill gå ner i form inte ens sänka huvudet utan har går alltid med huvudet högt mär vi rider och kollar runt men inte stressad. tror nästan det kan bero på att han är så pass stel…. Han har ju aldrig gått ett riktigt dressyr pass under sina 6 år :/ om du har några tips får du jätte gärna maila mig eller svara i ett inlägg :))
  Kram Wilma❤️

  1. Sofia skriver:

   Rider själv en fransk travare, aldrig startat men har självklart kvar ”travet” i sig. De ligger naturligt hos dem då de är framavlade för trav. Dock går det att träna bort. De tar en väldigt massa tid och kärlek- inte helt lätt.

   Stressa inte hästen till att gå i form- en oskolad häst kan inte gå i form, de tar tid- när bakbenen börjar jobba på rätt sätt och musklerna börjar ta form kommer formen naturligt. Ha tålamod. Börja med att lägga små volter i varje hörn av en ridbanan, utan att tänka på formen- Att hästen faller inåt är för att den är omusklad och i obalans. Använd dig mer av yttertygeln led utåt volten. Enligt mig så låter de som att hästen inte är så himla utbildad och då gäller det helt enkelt att börja från ruta ett.

   Tips för att stärka bakbenen är mycket klättring i både upp och nedförsbacke. De ger otroligt mycket för hästen.
   Lycka till:)

 5. Sol skriver:

  Otroligt stor skillnad. Grymt jobbat. Fleur ger mig hopp för framtiden. Jag har nyss blivit drabbat från jävligt hårda panikångest-attacker, og blev körd med ambulans til akut-psykiatrisk. Har varit där en vecka. Har en hård kamp före mig, men Fleur ger meg hopp! Om Fleurs ”ångest” kan förändras til det betre (med bra hjälp) så kan jag med. Kärlek til er två. <3

  Ursekta min stavning, jag är från Norge.

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Sol- Oj det låter jobbigt. Du kommer klara det, allt går med vilja. Kanske du ska börja rida, det är fantastisk terapi. Lycka till kära du <3

 6. Karro skriver:

  Shit! Vilken skillnad alltså! Och vilket otroligt bra jobb ni gjort. På bara två månader så ser man den skillnaden. Jag är verkligen imponerad, ärligt. Det syns att hon är så mycket lugnare och att hon litar på dig.
  Det är en himla fin häst också.
  Hoppas det fortsätter gå bra för er! Skulle vara så kul!

 7. Malin skriver:

  Riktigt stor skillnad!
  Man ser inte den enorma stressen som man gjorde på provridningsfilmen, väldigt kul att se! 🙂

 8. Angelica skriver:

  Hej!
  Har bara en fråga du sålde ju Sanno för att du tyckte han var ”för liten” för dig, tycker du inte Fleur är ”liten” också nu då?

 9. Sara skriver:

  Väldigt snyggt jobbat. 🙂

 10. Jenny skriver:

  Ojojoj! Vilken skillnad på häst. Hon ser mycket mer harmonisk och lugn ut. På första filmen såg hon ut som en tickande bomb som du sa.
  Superfin!!

 11. Amanda skriver:

  Vilken häst och vilken ryttare du är
  Hon ser verkligt ut att trivas med dig på ryggen, redan på första filmen!
  Ett riktigt kap du köpt tyra
  Drömmen att då äga en sån häst! Ni kommer gå långt tillsammans.

 12. Jennifer skriver:

  Det är inte alltid jag håller med dig i det du skriver, och ibland kan jag faktiskt undra vad du tänker med men nu vill jag bara skriva en uppmuntrande kommentar för jag tycker att det här med Fleur har du gjort jättebra! Vilken tur för henne att hon hamnade hos dig! Det ser ut lite som att Fleur går i terapi hos dig 🙂 Hinder triggar igång henne fortfarande men det är inte så konstigt, det har ju inte gått så lång tid än.
  Det jag ser på första filmen är en väldigt stressad individ, (stackars lilla vän!) men hon ser verkligen mycket mer avslappnad ut på andra filmen. Bra jobbat!

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Jennifer- Tack jag uppskattar verkligen att du tog dig tid att skriva den kommentarer, det värmer 🙂 kram

 13. Sofie skriver:

  Bra jobbat Tyra! 😀

 14. Angelica skriver:

  För det första måste jag bara säga WOW. Blir chockad över hur lugn och avslappnad du ser ut på första videon, en annan hade suttit stel som en pinne, men du är sten cool. Är så himla imponerad när jag ser video två, i jämförelse med den första så kan man knappt tro att det är samma häst, vilka otroliga framsteg! Ska bli otroligt kul att följa er resa! Och Tyra – Va stolt!

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Angelica- Tusen tack, jag är jättestolt 😀 kram

 15. Elin Nilsson skriver:

  Hej Tyra! Ja undrar om du har någon bra övning till hästar som gärna drar upp huvudet och sticker iväg i galoppen? Ser att fleur visar lite av det och undrar hur du tränar henne i galoppen just? Hoppas du får en fin kväll! Kram

  1. Eazy skriver:

   Har du testat sidepullträns? Min häst var likadan, men eftersom han också var svår att betsla (iaf om man inte var van) kom jag fram till att han troligtvis hade ont/var överkänslig i munnen. Ridit med sidepull i flera år och skulle aldrig gå tillbaka till bett! Dock kräver det fortfarande en mjuk hand och en inte alltför het häst, och man ska komma ihåg att det inte går att ställa hästen lika lätt.

 16. Johanna skriver:

  tycker man ser en stor skillnad. man ser ju såklart att hon blir lite ”hetsig” även nu, men helt klart skillnad!
  bra jobbat Tyra! massa massa tid och tålamod så kan det där nog bli riktigt bra

 17. Matilda skriver:

  Det är ju typ en helt annan häst! Fan vad grymt jobbat Tyra!!

 18. My Törnqvist skriver:

  Åh! Blir så himla glad av att se er två, ni verkar passa som handen i handsken. Ser verkligen fram emot att se er på dom stooora banorna i framtiden. Du har gjort ett toppenjobb med henne och de kan ju bara bli bättre. Hatten av för dig! 🙂 <3
  / trogen bloggläsare sen dario-tiden

 19. Alex skriver:

  Josses vilken skillnad Tyra!
  Hon ser mer avslappnad av,och du rider henne jattebta,och det att du pratar och berommer henne hela tiden ar toppen!Tror att med mycket talamod och tid,kommer detta ga bra!Undrar hur hon ar utan nagra alls hinder runt sig?
  Kram,
  Alex i Italien

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Alex- Tack fina du <3

 20. Cissi skriver:

  Fast alltså va? Jag ser bara en het och hoppglad häst, som tyvärr får ständiga ryck i munnen och dunsar i ryggen. Tycker att det ser ännu värre ut på efter-filmen. Klart hon blir uppstressad av att få bestraffningar (varför bromsar du henne för att hon fattar galopp över bommen till exempel?) utan att förstå varför. Lär dig bromsa med sätet istället för att slita den stackars hästen i munnen!

  1. Anna skriver:

   Vilken onödig kommentar! Blir bara så irriterad på folk som ska gnälla… Filma dig själv och se hur du ser ut i samma situation. Det är ju ett kanonjobb Tyra har gjort so far och bättre kommer det helt klart att bli. Man kan ju ha en het och glad hopphäst som ändå lyssnar och går avslappnat, man ser ju glimtar av det på Fleur så hon kommer bli underbar att rida så småningom. Jag tror de flesta heta, ”omöjliga” hästarna hade mått super av att få hämta sig så här och få en sån här chans som Fleur har fått hos Tyra. Till dig Tyra vill jag bara säga: bra jobbat! Både med dig själv och med din fina fux.

  2. Andrea skriver:

   Hur kan du komma med så nedlåtande kommentarer. Sluta vara så negativ. Tyra ser jättesnäll ut å berömmer henne för i princip allt bra Fleur gör. Hur tror du det hade gott för Fleur om inte Tyra hade fått för sig att hon ska ”rädda” henne?! De två gör tydliga framsteg tillsammans!

  3. Jessica skriver:

   Vad fick du ut av att skriva den kommentaren?
   Man är blind eller okunnig om man inte ser att de är en mycket mer harmonisk häst på andra filmen…

  4. Louise skriver:

   Håller helt med dig.
   Såg inget problem på provridnings filmen.
   En het häst men såg samtidigt väldigt skolad ut.
   Dock en ryttare som inte har någon balans o hamnar i obalans o har tyngden i tyglarna.
   Dessutom är Fleur en sån häst som aldrig kommer att gå att skola 100%.
   Det är lite hennes grej att vara het, springa med huvudet i luften.
   För att det ska funka optimalt så behöver hon en lugn ryttare som vågar ”åka ” lite häst o mest jobba på att ha koll på sig själv o bara pricka hinderna.
   Kolla filmer när Elenore rider henne!
   Det är tiden när hästen gick som bäst o med bäst resultat.

   1. Alex skriver:

    Oj vad jag skulle vilja se dig i sadeln pa denna hast!!!

   2. Anna skriver:

    Haha, bästa kommentaren Alex.

 21. Karin skriver:

  Herregud vilken läskig provridning! Jag hade typ skitit på mig av skräck! hahaha
  Hon ser onekligen mkt mer harmonisk ut på den andra filmen, tror det är jättebra att trava o galoppera över bommar som du gjort o hoppa ngt litet plutt hinder – kanske varje ridpass, för att avdramatisera hela hopp-grejen. Även om hon blir stressad verkar hon ju tycka att det är skitkul! Detta varvat med dressyr-lektioner tror jag kan bli riktigt bra – hon är ju jätte-fin.
  Undrar dock om du verkligen känner dig bekväm i den där sadeln? Ser ut som att du har alldeles för långa ben för den. Att ha långa ben är ju i de flesta sammanhang najs, men för oss långbeningar kommer sadelbekymmer som ett brev på posten. När man kortar lädren sticker knäna ut 1 dm från sadelkåpan så man har noll stöd och när man drar bak skänkeln i normal-läge så får man typ sitta på bakvalvet och känner sig som en klumpig jätte med fet rumpa! Sadel med extra, extra frammåtskurna kåpor är lösningen. Att bara gå upp en tum i sits-storlek hjälper oftast inte – det är inte rumpan som är för stor, utan måttet höft till knä som är för långt. Tror att du skulle känna stor skillnad om du bytte sadel till ngt som är mer custom-made för dig. Detta var bara en tanke, tyckte bara att det inte såg så skönt ut, men du kanske är skitnöjd med din sadel?!

  1. Sb skriver:

   Fast hon säger ju inte att HON är rätt ryttare för fleur? Bara för att man har en åsikt så behöver ju inte det betyda att hon heller skulle klara det i praktiken. Tycker det är så fel att tvinga hästar till ngt som de verkligen inte är. Är det inte ett ryttare kommer det aldrig någonsin bli bra på riktigt!

   1. Sb skriver:

    Kommentaren var riktad till Alex ovanför!

 22. Sandra skriver:

  Vilken skillnad! Du har verkligen gjort ett fantastiskt jobb. Det där kommer bli super!
  Kram

 23. Linda skriver:

  Förlåt tyra men vad har hänt? Du har backat typ 1000 steg i ridningen och är i totalt obalans och är värre en unghäst på ryggen (överallt o ingenstans) oh fleur behöver någon som är lugn o stadig och inte själv blir stressad som du blir i videon o inte flänger omkring. Förr red du riktigt bra.. En läromästare o massa träningar skulle sitta på sin plats sen börja rida fleur, låt annika sköta henne sålänge

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Linda- Ja nu är det ju stor skillnad på henne så jag ser bara en positiv utveckling med mitt ”flängande” isåfall 🙂

   1. Jennifer skriver:

    Score! Bra svar 🙂

  2. Anna skriver:

   Linda, lägg ner. Tyra är skitduktig – om du tror annorlunda skulle jag vilja se dig på Fleur. Tror inte att du gör det bättre 😉

 24. Emma skriver:

  Vilken skillnad Är andra filmen på Ålberga gård? Om inte är det väldigt likt!

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Emma- Ja det är Ålberga 🙂

 25. camilla skriver:

  Det enda jag ser på första videon är en spänd och taggad häst. Så där är min häst om han får stå ett tag. Han blir så taggad när han ser hinder eller bommar inne på banan.

 26. Elin skriver:

  Bra jobbat! Vilken utveckling mellan filmerna, heja er! Lycka till 😀

 27. Emily skriver:

  Asså förlåt men jag fattar inte. Fleur är ju precis som en tävlingshäst ska vara. Älskar att hoppa och suger tag i hindret när hon förstår sin uppgift. Sorry tyra men så är de hästar som tävlar 150 o uppåt. Du verkar vilja ha en lugn häst eftersom du vill avdramatisera hinder? Om du vill tävla högt med fleur så tycker jag du gör helt fel. Hon är ju bara taggad. Ser faktiskt inget fel i provridnings filmen förutom att du rider med handen och det blir lite missförstånd med avståndet till hinder. Jag tycket du ska ha en lugn häst om det är det du vill ha. Du kan inte ta bort det fleur är avlad till. Sorry men jag fattar inte vad du gör..

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Emily- Uppenbarligen så vet du inte vad du talar om, förstår helt ärligt talat ingenting!? Rider du ens?

   1. Emily skriver:

    Haha jodå vet verkligen vad jag talar om tyra. Ridit hela mitt liv. Tävlat massor. Har egen gård och egna hästar. Behöver inte ta det där för dig. Du som blottar ditt liv inte jag. Det jag talar om är en hoppglad taggad häst med en obalanserad ryttare på ryggen. Fleur är en bra häst redan. En bra häst kräver en otroligt balanserad och bra ryttare. Du är inte där du en gång var. Jag förstår helt ärligt inte vad du ska göra med henne. Du vill ta bort att hon suger mot hinder?! Det ska en hopphäst göra. Och jag ser ingenstans att hon skenar. Du behöver ju inte tävla om du inte vill. Tycker du har en otroligt ful ovan att välja hästar som inte passar dig.

   2. Emily skriver:

    Förstår inte vad det är du inte förstår. Du köper o säljer hästar för att du inte vet vad du vill ha verkar det som? Kolla Joe. Sjukt fin. Du sålde honom enligt dig själv för att han hade för mycket kapacitet för dig. Du klarade inte av det du ville då hitta nån lämpligare. Så blev sannolikt bambu and so on. Nu även corvara. Så ja vad ska du med fleur till? Hon har ju mer kapacitet än Joe så hur ska du klara av det när du inte är där själv? Jag har själv lagt tävlingsskorna på hyllan så har en helt annan häst idag än jag hade under tävlingstiden. En häst som fleur kräver träning och stimulans varje dag från en stark ryttare. Vilket du inte är idag pga dina personliga utmaningar i livet. Inget fel med det men ha då en häst som du kan ha idag eller träna upp dig själv först o ta sedan tag i fleur. De som tävlar högt lägger ner all sin tid o fokus på hästarna o träning vilket du tyvärr inte kunnat göra på länge. Och som du enligt dig själv inte kan göra än heller

  2. Anso skriver:

   Jag tror tvärsom, den hatar att hoppa.

  3. Malin skriver:

   Jag har också ridit i hela mitt liv. Och tävlat högt. Och tränat för välrenommerade tränare. Och jag har inga som helst problem med att se att det är en stressad häst på provridningsfilmen. En häst som rusar, inte en häst som taggar till. Även om hon nu hoppat stora klasser innan så behöver hon få hjälp med att stärka sin rygg och slappna av i manken och nacke, det är inte hållbart att rida henne på det som gjorts i längden. Tror få hade klarat att rida bättre på provridningen.

  4. Alex skriver:

   Ehhh? ursakta ,men har du en aning om vad du skriver?
   En hast som aven hoppar 150 ska vara harmonisk och koncentrerad nar den arbetar,vad det an ar man ber den gora.Den ska inte vara spand och hypertaggad over enkla ovningar.
   Och det ar precis det Tyra jobbar med.

 28. Julia skriver:

  Fantastisk utveckling under den korta tiden! Det doftar kapacitet..

 29. Matilda skriver:

  Varför använder du inte martingal på varken Fleur eller Corvara?

  1. Andrea skriver:

   Kan ju vara så att hon inte är för djurplågeri.

   1. Matilda skriver:

    Så är det förmodligen. Men en kan ju använda martingalen som det är menat istället. Båda hästarna har martingal när de rids av andra och det ser ut som det skulle kunna vara till hjälp.

 30. isabella skriver:

  Jag har en fråga om Fleur, hänger inte riktigt med. Den har tävlat i höga klasser tidigare men sen har det helt plötsligt hänt något med den? Ville den inte hoppa mer på tävling? Varför skulle den helt plötsligt slaktas?

 31. Jenny Grann skriver:

  Ser mycket bättre ut nu.
  Att du ens vågar tänker jag.
  Önskar man hade mer tid för hästar, nu går barn före. Men rider på kompisens häst ibland . Sov gott. Kram

 32. Agnes skriver:

  Det syntes ju jättestor skillnad. Syns att hon mår bra med dig.

 33. Emilia skriver:

  Wow vilken skillnad! Vilket himla jobb du gjort med Fleur <3

 34. Sara - Från 117kg till 59kg skriver:

  Åh, längtar tillbaks till den tiden när jag själv bodde på gård och hade hästar!!

  Personligt rekord, är nu 126 cm runt magen, större än någonsin!
  2016 kommer bli hälsans år för mig!
  50 kg ska bort!
  Ta gärna en titt:
  http://hajnal.se

 35. Emelie skriver:

  Jag blir riktigt imponerad över utvecklingen. Gillar hur du jobbar med henne 🙂

 36. Nina skriver:

  Hade förväntat mig en mycket värre häst på första klippet! Såg ju inte så farligt ut 🙂 beroende på hur gammal hon är.. ?
  Rid lite lektioner så kommer det nog gå jättebra för er! Det kan ta mkt längre tid när man själv sitter och tragglar, så hjälp med ögon från marken är alltid bra. Lycka till!

 37. Anna skriver:

  Hon ser verkligen 1000 ggr mer avspänd ut nu. Vet inte om jag har missat historien om Fleur. Det vore intressant att höra vad som hände. Varför skulle hon slaktas?

 38. Isabelle skriver:

  Ni som kommenterar att ”det ser ju ut som en helt vanlig häst på första klippet” har ju uppenbarligen inte hängt med i hela historien. Det är väl inte specifikt ridningen som är problemet, mer än att hon är het och känslig, stressad och spänd ffa på första klippet. Ett av de stora främsta problemen var ju att hon inte fick att köra eftersom hon slår sönder sig själv i lastbil och transport. Samt svår att hantera frpn marken osv.. Om jag har förstått det rätt? Sluta klanka ner på tyra, ni borde läsa på mer innan ni uttrycker er! Och för att ha haft ett sånt stort uppehåll i ”ordentlig ridning ” tycker jag hon gör ett jättebra jobb!

  1. Sara skriver:

   Försvarar inte de som klankar ner på Tyra, men jag tror att det kan vara för att hon i början av inlägget skriver att hästen ”knappt gick att rida”. Antagligen därför de kommenterar ridningen 🙂 Men som du säger, hanteringen verkar ju vara det stora problemet!

   Lycka till Tyra, ser ut som en fin häst 🙂

 39. moa skriver:

  Får inte riktigt ihop det… hon skulle slaktas för att hon inte gick att rida, var problemhästs osv, men i mina ögon är det där absolut igen problemhäst! Taggad, hetsig och nervig – ja, men ingen problemhäst.
  Tycker du borde backa några steg i din ridning och försöka få tag i en läromästare istället för unghästar, ta kontinuerliga ridlektioner så att du får tillbaka din sist, balans och ridningen över huvud taget.

 40. Sandra skriver:

  Vad roligt att äntligen få se en film på Fleur! 🙂 Hon ser ju betydligt lugnare och mer avslappnad ut på andra filmen. 🙂 Tycker det var superbra att du köpte henne! Det skulle vara jättekul att få se en film på henne med bara markarbete också. Inga bommar eller hinder. 🙂 Kram till er!

 41. A skriver:

  Hej till tyra och till några som frågade om varför tyra inte använder martingal eller betalar upp.
  Jag tycker att det är en väldigt intressant fråga, kanske tyra inte vill betsla upp eller sätta på mer rämmar för hästarna bara blir mer stressade? Eller kanske för att hon vill gå till botten med ”problemet” som ligger i grund till varför man annars skulle lösa problemet med en Quick fix som tex skarpare bett eller martingal? Hade varit intressant o höra hur du tänker helt enkelt tyra 🙂 nu blev kanske meningsbyggnaden i denna kommentaren lite konstig, men hoppas du förstår vad jag menar, att det kan finnas flera bra argument till det och att lösa problem på snabbaste sett inte alltid är de bästa 🙂
  Ska bli så spännande o se hur fleur utvecklas med dig, ni har verkligen kommit en bra bit på vägen och även om jag inte gillar alla dina träningsmetoder alltid syns det verkligen att ni är bra för varandra och att du genuint bryr dig <3 och det tycker jag är det finaste man kan ge sin häst!

  1. Matilda skriver:

   Det var en fråga på min sida om martingalen eftersom båda hästarna kan vara lite opålitliga och också kör upp huvudet väldigt mycket. Är inte direkt för att betsla upp, och det ser inte ut att vara det största problemet i min mening. Sen håller jag med dig om att en vill komma åt problemet från grunden men ingen av dessa hästarna är väl direkt där än? Verkar sakna en del ridbarhet så att säga och då tycker jag att martingalen är ett bra hjälpmedel. Men det är ju Tyra som ska göra (och svara på frågan) men var nyfiken på resonemanget.

   1. A skriver:

    Ja precis, alla tycker vi olika ibland, hade vart intressant att höra hur tyra ser på saken 🙂 ofta kör stressade hästar upp huvudet för att hålla balansen då de är osäkra och tar man då ner huvudet kan de bli väldigt fel +mycket spänningar i ryggen, och det är bra att ha i åtanke. En annan anledning är om hästen är osäker eller stressad så ser den bättre (längre bort i horisonten) när den har huvudet uppe. Nu vet jag inte om så är fallet men vad jag har upplevt är det inte många som tänker på orsaken utan bara att ”hästen blivit tränad fel”.

 42. Deborah skriver:

  Kan inte säga att jag tycker det ser ”livsfarligt” ut som jag uppfattat henne från inlägg. I hanteringen/transport osv förstår jag, där är hon farlig. Men här i ridningen… Ser bara en het häst som VILL.
  Har själv ett 19 årigt varmblod. Köpte henne 31/7. Hon har typ blivit enbart skrittat på i alla 5 år förra ägaren hade henne, vet ej hur det är med ägarna innan.
  Hon drar i traven, vill till galopp och kan knappt hålla i ordning på sina ben (obalans + inåttåad + svankrygg/karprygg+okondis+omusklad+klumpig isig). Tar 3 mittvolter för att gå från hennes heta trav till skritt. Halt är kämpigt. Hon tar ofta bettet ifrån än/försöker undvika det (ja, jag ska kolla tänder.)
  Hon är världens snällaste som alla kan rida i skritt. Däremot är hon svår, ser likadant ut med henne som dig med Fleur ungefär, i speciellt traven. Ridit över bommar och litetlitet hinder, ett pass (hann ej mer. Nu kom is och snö. Har ingen paddock eller ridhus. Blir Skogsritter nu i vinter, tills vi byggt lite bättre nästa år). Till en början: hon körde all in och hinderbommen flög på riktigt MINST 5 meter. Och då var detta hindret bara 30cm högt. Inte nog med farten, hon snubblar på sig själv.
  Men som sagt; tycker inte Fleur ser farlig ut. Hon verkar som en flicka som har energi och vill ge ut denna. Likadant med Corvara. Alla hästar har ett huvud för sig själv. De gör inte allt man vill på minsta signal. Träna träna träna. Om detta är ”farligt” nog för att avliva enligt de förra ägarna; antingen måste dom velat ha pengar. Eller; så har dom aldrig ridit/hanterat något annat en lyxläromästarehästar.

  Min kommentar är inget hat. Bara tankar från mina erfarenheter av vad jag sett och varit med om.

  1. Di skriver:

   Du kan nog inte jämföra en gammal outbildad travare med en välutbildad häst som gått 150.

  2. Amanda skriver:

   Förra ryttaren var Jens Fredricson så tanken att det skulle vara någon som inte kunde något kan du ju lägga åt sidan.

 43. Vanja skriver:

  Har hon blivit piskad på bakbenen av tidigare ägare?

  1. Felizia skriver:

   Nej det har hon verkligen INTE blivit. Det kan jag lova dig.

  2. Anonym skriver:

   NEJ!!! Det har dom absolut inte! Dom förra ägarna är inga djurmisshandlare… Känner som väl och dom älskar sina hästar!

 44. sandra skriver:

  Du har gjort ett sånt toppen jobb med henne Tyra! 🙂

 45. Dressyrryttare skriver:

  Du stannar henne seriöst efter hinder o ger godis…. Ibland blir jag mörkrädd o kan bara inte vara tyst!

  Du rider henne fruktansvärt flackigt med händer och obalans i sits… styr henne med ledande tygeltag som att du red en nybörjarlektion på ridskolan…

  Näe. Jag kan inte sitta här o hylla sån ridning. Tyvärr.

  Snälla ta hjälp av en instruktör.

  1. Anna skriver:

   Håller med till 100%

  2. Annie skriver:

   Jag förstår inte heller det här med att mata vid uppsittning/ridning. Räcker inte en klapp/snälla ord som beröm? Tyra, hur tänker du med den typen av belöning? Förstår att det är en liten del i träningen/rehabiliteringen av hästen, men jag vet inte, känns jättekonstigt för mig! Är genuint nyfiken.

   1. Agnes skriver:

    Det är en enormt bra förstärkning särskilt till en häst som tenderar att bli stressad och spänd.
    Du borde prova nån gång. 😉

  3. Annie skriver:

   Jag brukar också stanna min häst efter hindret och berömma. Bara för att det inte ska gå okontrollerat fort. Det får gå fort när man kan kontrollera hästen och den lyssnar på en halvhalt efter hindret men innan dess så behöver man kanske stanna hästen för att den ska lyssna och inte bli för ivrig o stressig.
   jag är också dressyrryttare… men som ibland gör halt efter hindren med min häst. Förstår inte varför det skulle vara fel? Jag förstår att vissa inte tycker man ska stanna hästen innan hindret men efter, vad gör det???? Brukar själv träna med tränare att stanna min häst på rakt spår efter hinder

  4. Vendela skriver:

   Aldrig hört talas om positiv förstärkning? Använder du endast negativ förstärkning är det jag som blir mörkrädd. Är ett superbra sätt att motivera och uppmuntra inför något som uppenbart stressar upp Fleur.

  5. Sanne skriver:

   Känner samma, ta hjälp! Du MÅSTE MÅSTE lära sig rida på backen och inte bara runt runt dragandes i tyglarna. Sorry 🙁

 46. Emma skriver:

  Hej Tyra!
  Om problemet ligger i att hantera Fleur så skulle jag hellre vilja se film på den delen 🙂
  För på första filmen ser jag en häst som går på tårna. Som har för mycket överskottsenergi och som ÄLSKAR att hoppa.
  På andra filmen ser jag en häst som inte har massor av överskottsenergi (kanske tack vare lösdrift?) och som ÄLSKAR att hoppa!
  Jag ser också en ständig dragkamp i munnen – kanske ska du testa betsla upp för att sedan byta bett lite då och då?
  Testa också att inte bli framåtlutad, utan tänk hellre mer bakåt. Framåtlutad = häst som vill öka!
  Slutligen ser jag också en fin kontakt mellan häst och ryttare! Och en ryttare som är uppfinningsrik och hittar metoder för att få hästen att tänka på annat, då syftar jag på godiset 😉
  Kram på er snyggingar!

  1. Di skriver:

   När man lutar sig bakåt är det lätt att man trycker på med sätet och det blir = framåt. Så då är det bättre att stå i balans ngt framåtlutad.

   1. Emma skriver:

    Håller inte med.

  2. Carolina Willig skriver:

   Bakåtlutad = Man skjuter hästen framåt med sätet.

   Framåtlutad = Man lägger mer vikt på framdelen och skapar obalans

   Framåtlutad korrekt i balans = Stöttar hästen, mer harmonisk kontakt, bättre balans för ekipage, fördelar vikten jämt

   Basic

 47. J skriver:

  Alltså jag förstår mig sällan på dig, hon är stressad och het på provridningsfilmen, vilket mååååånga hopphästar är vid ryttarbyte. Det där är många hopphästar temperament, hon ser inte svårriden ut alls, bortsett från att hon ser stark ut. Följd fråga, varför rider du inte med martingal på andra filmen eller rider med ett skarpare bett en period? Tycker ärligt det ser sämre ut på efterfilmen då du bestraffar henne på fel ställen, som över bommen. Dessutom dundra du henne i ryggen när ni hoppar, kommer efter i språnget och drar henne i munnen, samt ”plockar/sågar” överlag väldigt mycket i tyglarna under efterfilmen. Mitt tips är att gå back to basic och köpa lugnare mer välridna hästar, för du har inte kunskapen att ”rädda” (Som du säger) alla hästar.

  1. sara skriver:

   Instämmer! Vill egentligen skriva några rader om hur enormt mycket du tappat i ridningen och att dessa två filmer samt den senaste på Corvara inte ser bra ut ridmässigt (jag menar absolut inget illa, du har haft en break och det är helt förståligt, det hade varit lika för oss alla). Men lägger vi läsare fram kritik så antar jag att du inte tar den till dig så jag skiter i det.

   Men får jag lov att fråga om du själv förstår hur mycket du har tappat i ridningen? Tycker du själv detta ser bra ut? Ja, F och C är som de är, men det finns ingen anledning till att rida så här för det.

 48. Felizia skriver:

  Fast asså detta inlägget känns lite konstigt. Ridningen har aldrig varit huvudproblemet med Fleur, det är som sagt hanteringen som har varit jobbig, typ som att hon inte kan åka själv (knappt med ngn annan för den delen) osv. Hon hoppade ju 150 med E, och har även gått höga klasser med Jens osv. Det är en het häst, ja. Men det är ingen som haft något bekymmer med att hon är het och drar på hinder. Du får ju helt enkelt bara anpassa dig till att Fleur är het, för att gå som en ”normal” häst kommer hon nog aldrig att göra… Sen att de inte kunnat träna bommar med henne, det känns som en piss i Nilen. Vissa hästar kan inte det och har inte dem rutinerade ryttarna lyckats ändra det så strunt i att rida bommar då eftersom de uppenbarligen är ett stressmoment. Finns andra saker man kan träna på. Individanpassning Tyra, tänk på det. lycka till, det är en mkt fin häst.

 49. Josephine skriver:

  Hej Tyra!
  Jag brukar inte kommentera men blev så inspirerad av dessa före/efter filmerna att jag bara måste skriva och säga hur DUKTIG jag tycker du är! 🙂 Såg att det fanns ca 45 kommentarer innan mig så passade på att läsa igenom alla positiva kommentarer jag trodde du fått, men till min förvåning ser jag att det finns personer som både kommenterar vilken utrustning du ska ha, till att du inte kan rida, till att kommentera att du behöver träna. Vad är det för människor? Märkligt… Hur som helst ville jag bara skriva och tala om att jag ser så mycket fram emot din och Fleurs resa och jag blir så inspirerad av dig och ska ta in så mycket som möjligt tills jag själv ska köpa en egen häst! 🙂

  Ps. haha jag trodde Fleur uttalades Flår, inte Flör, men nu vet jag 😉 Otroligt fin häst i alla fall och du har så fin ridning! Lycka till, kram.

 50. Lina skriver:

  Vad var problemet i ridningen med henne egentligen innan du köpte? Förstår inte varför hon skulle slaktas??
  På första filmen ser jag en häst med överskottsenergi, jätte fin och sportig (drömhäst) som verkligen älskar att hoppa och ser ut att ha hur mycket potential som helst. Hon är pigg och känslig, men någon problemhäst ser jag inte.
  På andra filmen ser jag en häst som inte är lika vältränad och sportig, betydligt lugnare vilket förmodligen beror på omgivningen (det är ju bra), och samma hoppglädje. Fantastiska språng. Ser inte ut som att hon är så svår du gör det till. Hon kommer förmodligen alltid vara pigg och känslig, det gäller bara att kunna rida den typen av hästar.
  Hade jag varit du hade jag tagit hjälp i både hoppning och dressyr av duktig tränare, hade också hoppat med martingal då hon drar upp huvudet och du tappar kontakten, enkelt hjälpmedel. Väldigt fin häst tycker jag!!!

 51. Amandajosefsson.se skriver:

  Jag är ganska dubbel till det här, hon ser såklart mycket finare ut på ”efter” filmen vilket inte är så konstigt efter ditt fantastiska jobb med henne, men jag kan å andra sidan hålla med ett par av de andra ovanför. Du borde ta hjälp utav en ridinstruktör! Hon som red dressyr på Sanno till exempel? Någon som står på marken för det är lite hastigt och ryckigt stundtals och det kan ju hjälpa er att bli ännu bättre ihop. 🙂

  Men jag tänkte även på att det som syns på före-filmen känns inte som ett giltligt skäl till att avliva henne? 🙂 Kan du inte berätta mer om det för det känns som att det inte bara är jag som har fått det kring bakfoten.

 52. Johanna skriver:

  Tänker inte sitta här och säga det jag faktiskt tycker för det har många redan gjort. Jag tycker att det är jättebra gjort att du har räddat den här hästen, MEN, det betyder inte att du kan rida henne. Tyra du köper dyra välutbildade tävlingshästar, men det är som att en person med vanligt körkort skulle sätta sig i en racingbil utan någon som helst information om hur den ska köras…

  Behåll dina hästar, men låt någon annan rida dom och gå tillbaka till basics. För dig och för dina hästars skull.

 53. Nathalie skriver:

  Det är ju väldigt intressant att så många här säger att ”det där ser ju inte så farligt ut”, ”det där är ingen problemhäst”, ”det är bara du som kan rida henne”.

  Men alltså. NÅGOT måste ju ha hänt, om den förra ägaren beslutat att inte kunna behålla en häst som tidigare hoppat sådana höjder? Det är ju inte något Tyra hittat på – det finns massvis med filmer, med de bästa ryttarna som går att finna i det här landet. Skulle de bara då ha ”råkat” sälja henne till Tyra för ett sådant underpris, utan anledning? Om problemet ”bara” var att hon nu, i filmen ni ser, rids fel? Hur tänker ni egentligen?

  Fint att se en sådan skillnad i hennes utstrålning på de båda filmerna! Så mycket mer harmonisk nu,

  1. sara skriver:

   Anledningen var väl hanteringen och framförallt transporteringen. Svårt att ha en tävlingshäst som slår sig sönder och samman vid transportering.

   1. Sarah skriver:

    Jag har inte kommenterat så det känns lite obehagligt att det står att en kommentar från mig inväntar moderering. Det är inte jag som har skrivit!

 54. Jacki skriver:

  Får man fråga av ren nyfikenhet varför du inte rider ordentliga vägar efter hindret? 🙂

 55. Sofia skriver:

  Hej Tyra! Jag blir rätt så trött på de kommentatorer som säger ditten och datten om hur du rider/inte rider utan att de själva vet hur hästen som du sitter på reagerar. Tycker att hästen ser jättelycklig och glad ut, om än något stressad och verkar ha blivit lugnare. Det enda jag ser som jag tror kan förvärra situationen är att du ofta reser dig i avsaktningarna och drar i tyglarna, detta tror jag kan medföra att hon blir mindre känslig i minnen. Fokusera på att komma ner i sadeln och använd så lite hand som möjligt. Det var ett tillfälle i sista filmen då du kom ner och då såg det ut som hästen saktade av bättre. Men som sagt jag har inte ridit henne och vet inte, det är bara något som jag kan tänka mig fungera och motverka en allt för stark häst. Lycka till och tror det kommer bli en kul tid med henne!

  1. Josephine skriver:

   Håller med angående avsaktningarna. Det brukar tyda på otillräcklig bålstyrka så jag håller med dem som tipsar om att Tyra ska träna muskeluppbyggande för sin egen del. Ett tag för länge sen var jag väldigt omusklad och svag i kroppen. Då hade jag svårt att vara stadig och stabil i sadeln eftersom man saknar den styrka i muskler som ska parera andra musklers i verkan. Tex som att ta i tyglarna utan att falla framåt tack vare bålstyrka.
   Undrar även över eftergift i tygeln över hindret. Jag skulle minimera risken för ryck i munnen på en sån här häst, något som sker vid nästan varje hopp.

 56. ISA skriver:

  Hej Tyra!

  Jag vill inte låta som en sådan där ”gnällkärring” som vissa andra gör här i kommentarsfältet. Jag vill dock ge dig lite konstruktiv kritik och det är upp till dig att ta åt dig eller inte. Jag är ingen OS-ryttare eller ens en tävlingsryttare. Jag är bara en simpel hästmänniska, en hobbyryttare som haft egna hästar i hela mitt liv, som nu tänker dela med mig utav mina tips baserade på mina erfarenheter.

  Av alla de filmer jag sett på dig, tycker jag att du rider lugnare hästar allra bäst. Du som person är ganska energifull (det är min uppfattning i alla fall) och då kan du använda dig utav din energi till att ”tända till” lite lugnare hästar istället, som inte ligger på lika mycket som de heta hästarna gör. Då kan du mer koncentrera dig på din sits, din balans och din ridning.

  När jag ser dig rida Fleur så ser jag ett stort problem och det är, enligt min uppfattning, att Fleur ser jättekänslig ut och ser ut att behöva en ryttare som verkligen utstrålar LUGN! Du är en BRA ryttare Tyra! Du är rutinerad, tuff och orädd. Det är jättebra! Vill du ge dig och Fleur en chans och är beredd att anpassa dig efter Fleur och vad hon kräver för ryttare – go for it! Det ska bli intressant att följa er!

  MVH
  ISA

 57. Sara skriver:

  Backa tio steg och ta hjälp utav tränare. Du har tappat otroligt mycket i din ridning,
  Så den här typen av häst är för svår för dig. Kan inte heller hylla efter-filmen som någon annan skrev, det går inte.. Jag har haft häst i 23 år i mitt 26-åriga liv, tävlat högt i hoppning. Kunde rida svåra hästar innan jag fick mitt första barn, men nu har jag tappat. Det är lätt hänt.

 58. ylvs skriver:

  Ser förfärligt ut. Tygeltagen nere vid låren och ryckigt och obalanserat. Tyvärr 🙁

 59. Sandra skriver:

  Tycker också tyvärr som många andra säger att du faller totalt i obalans speciellt över hindret och tycker hästen i munnen. Samma med corvara. Titta på bägge videorna så ser du. Du har tappat mkt i ridningen men det kommer ju tbk ju mer man rider, men tills dess kanske du ska ta hjälp av någon som ser till att påminna dig från backen. Kan ju tyvärr bli otroligt mycket fel när man rider i sån obalans på en häst… Önskar er all lycka!

 60. Göteborgsmamman 25årig gravid småbarnsmamma skriver:

  Snygging!
  Kram

 61. Karin skriver:

  Som du säger,har inte ridit så mycket på senaste…..Men fan snälla du HAR tappat mycket av din känsla(och innan du kommenterar tbaks,ja,jag rider st:G,)Ta hjälp,alla behöver en tränare+lite gymträning för styrka/balans,

 62. Emeli skriver:

  Du är grymt modig som vågar rida den hästen. Hon tar jättesprång men du sitter kvar, skitbra jobbat:) Jag skulle dock försöka vara lite mer stilla med handen. Skit i vart hon har huvudet just nu det är ovesentligt om du förstår vad jag menar. Jag tycker det är grymt att du jobbar henne mycket från marken det ger jättemycket. Får hon lite mer självförtroende och bättre kroppsuppfattning så kommer hon hitta sin egen balans och bli lugnare. Det ska bli kul att följa er resa.

 63. Emma skriver:

  Kan tyvärr inte heller hylla den senaste filmen. Du dunsar i sadeln och använder för mycket hand (sliter ett flertal gånger i hästens mun). Det ser inte rytmiskt eller behagligt ut. Hästen ser utan tvekan lugnare ut, men är det verkligen något man vill eftersträva av en högpresterande hopphäst av god klass? Övning ger färdighet så ta hjälp av en duktig tränare.

 64. Maja skriver:

  Vad duktig du är! Och lilla Fleur också givetvis:) kul det går så bra för er

 65. Emma skriver:

  på fullaste allvar tycker jag faktiskt att du ska sälja dina hästar, köpa en säker, lite äldre häst & satsa på den med allt vad det innebär .. framförallt börja träna för en tränare .. detdär ser inte alls speciellt harmoniskt & stillsamt ut.

 66. Micke skriver:

  Förutom att du inte ridit mycket eller sammanhängande sista halvåret så tror jag problemet är att du gått upp så mycket i vikt. Du har ingen kropskontroll vad det ser ut som då du rider längre och det kan jag verkligen tänka mig om man plötsligt på relativt kort tid går upp 15-20kg. Tänkte mycket på det efter filmen när du filmat provridni g hos Zettermans hur konstigt och obalanserat det såg ut och det hade i get med att det var nya hästar du satt på utan att du såg så stor och oformlig och obalanserad du såg ut. Du har ju pratat i snart ett år om hur du ska leva nyttigare och ge tips så sätt du fart med det så kommer du nog snart tillbaka till känslan i din ridning med bättre kostvanor och sundare vanor

 67. Anna skriver:

  Jag förstår inte varför du ska ändra på Fleur ridmässigt när det är den biten som har fungerat så bra med tidigare ryttare? Har sett filmer från tidigare, en superfin häst med galet mycket kapacitet, sen att hon inte har fungerat i hanteringen är ju en annan femma, men koncentrera dig på den biten då och hitta en ryttare som kan rida henne på bästa möjliga sätt för tycker inte alls att hon kommer med sin rätt med dig tyvärr. Känns mer logiskt att anpassa ridningen efter hästen än tvärt om. Våga ta hjälp! ALLA behöver rida för nån med jämna mellanrum för att utvecklas, även du.

 68. Julia skriver:

  En liten detalj jag tänkt på, både på corvara-filmen och dessa två, är att du prooar hela tiden. eftersom att hästen inte stannar/saktar ner när du prooar så är det ju lönlöst att göra det. Då försvinner ju bara betydelsen att det ska betyda stopp, hästen ser det bara som ett ljud.

 69. Isabelle skriver:

  Hon ser mkt lugnare och mer tillfreds ut. Harmonisk liksom 🙂 så där har du ju gjort ett fint jobb.

  Men det blir lite konstigt när du beskriver henne som livsfarlig i ridningen. Het, stressad, nervig och stark absolut. Men hon gör ju inga dumheter eller blir okontrollerbar. Är ju 3 ryttare som ridit henne i svårklass och där ser man ju att hon är väldigt het (varav Jens nyligen). Jag förstod det som att hon var väldigt farlig och svår hanteringsmässigt? Typ lastning, i stallet, trånga utrymmen osv? 🙂

 70. Martina skriver:

  Tycker du ska lägga hoppning på hyllan för hennes del ett tag. Ta några dressyrlektioner kanske? så du känner att du har kontroll på henne när inte bommar eller hinder är i bilden.

 71. antonia skriver:

  förstår inte hur människor tycker att du försöker kväva hennes iver. En välskolad häst ska inte börja galoppera över bommar utan förstå att när man ska trava över bommarna är det den uppgiften som gäller. Tycker du gör ett grymt jobb med Fleur! Vad andra mästare än säger så ska du lita på dej själv för du gör ett bra jobb. Jag skulle aldrig våga rida Fleur…. För rädd för att ramla efter förra olyckan

 72. Malin skriver:

  Jag brukar inte kommentera dina hästinlägg, mest för att jag blir verkligt illa till mods av de kommentarer som ges.

  Men jag tänker skriva några rader nu. Jag har också haft hästar som påminner om Fleur i både ridning, hantering och utseende och ja, kanske ännu värre. Jag har tävlat ganska högt och tränat desto mer.

  På provridningsfilmen tycker jag du gör så gott det går. Tror få gjort det bättre. Det är svårt att rida en häst som ”styr” så mycket med huvudet, rent instinktivt kan man själv t.ex. backa undan för att inte få slag i ansiktet. Och ja, jag ser en häst som har stressproblem och ridbarhetsproblem .
  På den andra filmen ser ni lite trötta ut bägge två. Men vilken skillnad! Till det positiva. Hästen skrittar lugnt och tar ut steget. Kliver över bommen sansat. Har bättre form. Det ser ut som om du kan förmedla en dos tålamod till henne, det tror jag hon mår bra av. Halterna och de ledande tygeltagen tycker jag är bra – inget du ska behöva få skit för – back to basics. Om Fleur blir mer avslappnad kommer ni på sikt kunna stärka hennes överlinje och rygg och då tror jag det blir mindre av att hon ”springer”. Visserligen använder hon sina bakben redan idag men det är mer som en ”turbo” och inte som en rörelse som går genom hela kroppen (det här har jag lite svårt att få till rätt ord om). Jag skulle vilja tipsa om att rida i 8-or i skritt till att börja med för att på ett enkelt vis utan så mycket press få till lösgjordhet.

  Så att det skrivits om martingal etc. Givetvis är det upp till dig. Men jag skulle för din skull gärna se en sådan eller iaf en halsring nu i början. Det gör dig inte till en nybörjare.. Jag kan hålla med något om balansen hos dig själv, men att det skulle vara så illa som sagts håller jag inte med om alls. Ett tips för att träna egen balans/styrka såväl som tålamod hos hästen är att rida i lätt sits hela tiden, inte enbart mot bommar/hinder. Börja i skritt. Klimkes bok Cavaletti tycker jag ger många bra tips liksom Ett med hästen av Sally Swift. I den senare finns illustrationer man kan ha som mentala bilder medan man rider. Finns ett par där som jag tror du kan ha hjälp av med tanke på att du är så pass lång. Tränare eller inte tränare… jag tror både du och Fleur behöver en paus ifrån sånt som ni uppfattar som krav på prestation.

  Heja heja, tror det kommer bli bra det här. Inte ha för bråttom vare sig med dig själv eller henne! Glöm inte bort glädjen i ridningen!

 73. E skriver:

  Hej Tyra!
  Först vill jag säga att jag tycker att det ser jätte fint ut! Att du rider dåligt som många andra skriver tycker jag inte är sant… Jag vet hur svår Fleur är då jag känner dom förra ägarna väl. Jag blev väldigt glad när jag förstod att du hade köpt Fleur för hon är verkligen en jätte fin häst med massor av talang som det skulle vara väldigt synd att avliva. Så all heder åt dig att du orkar ta dig an henne 🙂

  Men det jag vill få fram är att ingen ska tro att dom förra ägarna är elaka, dumma människor för det är dom absolut inte! Ellie är en jätte jätte duktig ryttare. Dom älskar sina hästar och ville verkligen inte ”ge upp” Fleur. Så snälla gör inte dom till några ”elaka” människor som inte bryr sig om sina djur för det gör dom absolut!!!

  Stort lycka till med Fleur och jag hoppas verkligen att det går bra för er!

 74. mickis skriver:

  Det hade varit jättekul att få se er ta dressyrlektioner – före och efter på det! För som många andra säger ovan ser det ut som du tappat lite i din ridning, det är ju mycket lättare med hjälp av en tränare så det skulle vara kul att se den utvecklingen!! Kram

 75. Emily W skriver:

  Ååh vilken skillnad!!!
  Det krävs inget tränat öga för att se att hon trivs med dig! Det ser jättefint ut! Duktigt jobbat! kram emily

 76. Sofie skriver:

  WOW!!! Vilken skillnad! Superbra jobbat Tyra! ❤

 77. Sofia skriver:

  Alltså jag blir så trött på människor som har världens största behov av att vara negativa. Vad är det för jävla behov av att hävda sig när någon redan innan skrivit EXAKT samma sak? Helt sjukt. Det handlar ju verkligen bara om att klappa sig själv på axeln för att man tycker ”att jag vet minsann bättre än dig” – ren mobbning. ÅÅÅH frustrationen!!

  SÅ imponerad av att du orkar!! Grym är du Tyra, på riktigt så önskar jag dig all lycka och jag håller alla tummar jag har för att allt går bra, för så som du älskar dina hästar är helt fantastiskt. Jag blir så glad över att se engagemanget hos dig, och jag hoppas verkligen att du får må bra, slippa ångest och smärta osv, att du och Andreas får världens bästa bröllop för ni är såå värda det! Håll hårt i din pojke där 🙂

 78. MOLLYBERGH.SE skriver:

  Men tyra, du behöver ju ingen ridinstruktör – du har ju 79 st här bara i detta inlägg 😀 Skoja. Ingen är perfekt och det är klart som fan att man tappar lite händer/balans när man kanske inte är 100% säker på hästen. Det är ju ingenting som du gör medvetet antar jag. Majoriteten av alla som kommenterade skulle inte våga hoppa upp själva på Fleur, det är en sak som är säkert. Lycka till och kämpa på!

 79. matilda skriver:

  Hon ser SÅ mycket trevligare och lugnare ut nu. Stor eloge till dig. Det viktiga är alltid alltid hästens välmående och hon är tydligt mer avslappnad nu. Om hästen inte kan slappna av kan den aldrig jobba korrekt. Sjukt bra jobbat!

 80. Linda skriver:

  Det komiska i det hela är när en del folk tycker att hästen i fråga beter sig rätt och att en häst på den tävlingsnivån ska vara ”lite värre” ELLER att man ska betsla upp.

  Alltså, vart tog lydnaden vägen? Vart tog riktig ridning vägen? Oavsett vilken tävlingsnivå hästen ligger på så ska den väl vara lyhörd, sansad och harmonisk? Kan inte en häst vara det fast den har go i sig? Löjligt uttalande. Jag tycker att den här hästen bör sansa sig och lyssna på sin ryttare där uppe på ryggen istället för att dra iväg så som hon gör.

  Sedan hur hästen tränas och rids tänker jag inte kommentera för det är sååå svårt att uttala sig genom ett klipp när man inte ens känner hästen eller känner till situationen. Det ända jag skulle kunna tipsa Tyra om är att prrr ska ge effekt på en gång, du sitter och prrrrar genom hela ritten utan att det händer något speciellt, har du tänkt på det :)? Jag gör likadant fast jag kan istället sitta och smacka, jag har precis lärt mig (printat in i mitt tröga huvud) att en smack ska räcka, man liksom gör det omedvetet. Har man prrrat och det händer inte så mycket så har hästen redan slutat lyssna där. Bara den delen kan göra mycket, lycka till 🙂 /Islandsryttare som inte kan något om hoppning för fem öre..

 81. Hannah skriver:

  Tycker att ni har gjort en bra utveckling på 2 månader. Det är sånt här som får mig att bli peppad och fortsätta utbilda mina egna hästar som inte kan så mycket. Superbra jobbat! Visst som en del skriver är inte din ridning perfekt, långt ifrån, men du har ju kommit framåt med Fleur med hjälp av den ridningen och den kanske inte ser så perfekt ut men för just Fleur så kanske den passar bra 🙂 Jag tror på er och hoppas att allting går bra för er! Kram <3

 82. Amelie skriver:

  Åh vad roligt det är att se detta! Jag ser upp till ryttare som vågar backa några steg i ridningen om hästen behöver det. Fleur besitter en enorm kapacitet – men just nu kan hon inte använda den på rätt sätt. Jag blir så glad att hon har kommit till dig, för du kommer verkligen kunna plocka fram det! Med mycket tid och tillit kommer ni att komma så långt. Det kommer bli kul att följa er i framtiden Tyra! 🙂

 83. julia skriver:

  Ni får verkligen ursäkta mig, men va fan ( ursäkta om jag svär) varför klankar ni ner på Tyra?. Vilken rutinerad människa i häst världen ser väl att Fleur är så mycket mer stressad i första videon?? VISST , i första videon kanske Tyra tar lite mycket i tygeln ett par gånger, men det tror jag nog vi alla gör i bland? Jag tycker att Tyra gör ett jätte bra jobb med Fleur, visst hästen kanske inte går 1.60 igen, men tror nog 1. 40 med Tyra…( och, ja jag har jobbat som beridare bla hos Jan Tops så har sett en del )

 84. Elisabet skriver:

  Hej Tyra! Det är första gången jag kommenterar här men jag läser din blogg nästan varje dag.
  Jag tycker du verkar vara en störtskön person. Det finns en äkthet över dig som många saknar idag. Du har mer stake än dom flesta och dessutom verkar du vara otroligt snäll. Jag skulle vara glad om jag hade en vän som du. 🙂

  Och angående filmen så tycker jag det ser jättebra ut med Fleur.
  Kram <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »