Allmän pepp om livet

Lördag 21 November 2015

Hej! ”Tack” för alla kommentarer, dock orkar jag inte ens läsa igenom dom. Då menar jag inlägget om Corvara. Har redan fått massor sms från arga vänner haha. Igår ringde Björn så snackade vi i typ en timma. Skönt var det. Han har ridit Corvara och haft henne på utbildning. Oavsett vad ni än säger så har ni ingen som helst aning, för ni har inte träffat Corvara eller ridit henne. Alla hästar är olika individer. Och Corvara vill inte jobba på det sättet. Så släpp det bara nu.

Både jag och Björn är rörande överens om att Corvara har ”sviktande arbetsmoral”. Minst sagt. Och det spelar ingen roll vad någon av er säger faktiskt. Björn har ridit professionellt i 20 år och vi var väldigt överens om att C aldrig kommer bli en tävlingshäst. Det är så skönt att jag äger Corvara och inte ni, för då har jag ju all rätt till att göra vad jag vill med henne 🙂

Jag bjuder gärna över den som tror sig kunna klara av att rida henne. Någon skriver att jag ska sätta mig ner och korta tyglarna. Någon skriver att jag inte kan rida henne alls. Hahahaha… Ni får gärna komma hit och testa, om jag får filma allt och publicera här bara! Maila om du vill komma och testa! [email protected] You are welcome!

Hmm borde fråga Kenza om hon ville komma och rida. Hon är ju en naturbegåvning! Här är när vi red i Kenza & Tyra Show 😉

kenza-rider

35 svar till “Lördag 21 November 2015

 1. Sofia skriver:

  Corvara är jättefin och du gör det bästa du kan! Men jag tror det är som du säger, vissa hästar har saker med sig i bagaget som vi inte rår på tyvärr. Och i slutändan handlar det faktiskt om ens egen säkerhet, att det inte är värt att sitta på en ”tickande bomb” oavsett vilken kapacitet hästen har.
  Du har i alla fall gett henne en chans och hon har ett bra liv nu!

 2. Anna skriver:

  Läsare har lagt ned tid på skriva långa seriösa konstruktiva kommentarer och du bara idiotförklarar alla och läser dem inte ens. Ödmjukhet?!

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Anna- Absolut och dom uppskattar jag jättemkt! Men som duj ser så är det 50% idiotpuckade kommentarer också. Och om jag läser dom så blir jag bara arg. Många är så jävla otrevliga och dumma alltså. Hoppas du förstår mig. Jag är ödmjuk, det är en av mina egenskaper mina vänner säger att jag har väldigt mkt. Men här blir det för mkt ibland och då måste jag säga ifrån, kram

 3. Camilla skriver:

  Jag tycker det är klokt att lägga ner ambitionen att C ska bli en tävlingshäst. Synd då hon har ett jäkla hopp i sig, men det är som det är -alla är inte tävlingsmaterial.
  Men hon borde ju gå att få att fungera i ”vanlig” ridning, hon såg ju tex rätt mycket mer avspänd ut på den tidigare filmen. Jag tror inte alls på att ”sätta sig, korta tyglarna och rida skiten ur henne”, det tror jag bara skulle göra henne förbannad och har man otur går de inte att rida alls sen. Om hon inte hoppades -utan bara reds dressyr ett tag, undra hur ridningen skulle se ut då?

 4. Joey skriver:

  Jag tyckte du fick många vettiga svar faktiskt, allt var inte otrevligt eller dumt. Och ja, att sätta sig ned mer och korta tyglarna är en rätt bra grej med en häst som bockar lite.

  Jag tror få vill komma och rida och träffa dig med tanke på hur du hänger ut människor på din blogg sedan.

 5. Emma skriver:

  Men nu får du ta av dig offerkoftan. Du fick mkt konstruktiv kritik, som man kan ge utan att tro sig själv klara av det bättre själv. Man kan se när saker och ting är galna ändå.

  Tycker du själv inte att det är lite skevt att du förväntar dig att första hoppträningen efter en period med skogsridning inte ska gå åt skogen? Och att allt ska bli bättre trots att du själv knappt ridit något? Det syns väldigt väl att du inte är en lika smidig ryttare som innan, dina händer är som om du håller i ett cykelstyre (inte bara på c, utan andra filmer du visat) och det ser klumpigt ut. Inget fel i det, du har ju knappt ridit! MEN vad som är fel är att du snart är 30 och snarare rör dig bakåt mognadsmässigt. Sluta upp med att ge dig in i leken när du inte tål den.

 6. Trebarnsmamma skriver:

  Tycker du gör helt rätt Tyra och det är väl jättebra att du lyssnar på hästen och låter henne slippa bli en tävlingshäst om hon inte vill. Tänk vad många som tycker det är ok att spöa igång en sådan häst. Stackars hästar.. 🙁 En stor eloge ska du ha som lyssnar på din häst och har kvar henne på hennes villkor. Många hade säkert sålt vidare eller försökt döma ut henne för att få försäkringspengar.

 7. Elin Ekblom skriver:

  Jag tänker inte låtsas att jag vet något om Corvara för det gör jag inte. Men om jag hade bestämt mig för att avla på henne hade jag haft i bakhuvudet att det finns en chans att avkomman ärver hennes ridbarhet/arbetsmoral. Jag hade både anpassat hingstvalet efter detta (din tanke med Argentinus/Diarado var bra på det viset) och sedan behållt avkomman och avvaktat att ta fler föl tills den första avkomman börjat arbetas och visat att den har bättre ridbarhet och arbetsvilja än Corvara visar.
  Kanske är hon en häst som blivit knäckt och aldrig återhämtar sig. Å andra sidan kände inte du heller henne innan hon kom hem, och därav är det ju omöjligt att säga hur hon varit om hon lämnats ifred som unghäst och ridits in i en takt som anpassats efter henne.

 8. Ida skriver:

  Äh, skit i de där ”know-it-all” människorn. Corvara verkar ju vara en jättemysig häst på marken, så hon kanske kan bli en superbra sällskapshäst och mysridning. Är kanske inte så tokigt att ha en häst man inte känner press med när man ligger i hårdträning med sina andra hästar. Bara att mysa med och må bra med 🙂

 9. Mikaela skriver:

  Åh guuuuud vad jag hoppas att någon nappar!!! Vore så himla kul o se någon annan på den pissmärren (alltså kärleksfullt menat, hehe..).

 10. Emilia skriver:

  Jag tycker du tar rätt beslut. Jag har själv stått där du står med en häst. Vi gjorde ALLT för henne men någon ridhäst blev det aldrig av henne. Hon var helt fräsch, genomgången från mule till svans och INGET fysiskt fel på henne men tillslut gick det inte att få henne att gå framåt. Det kunde gå bra en stund men det slutade med att hon stod stilla på samma ställe och studsade.

  Vi gjorde verkligen ALLT för att ”få henne att fungera” men tillslut kändes det bara som att vi plågade henne för hon fungerade helt enkelt inte. Hon var absolut ingen elak häst, tvärtom. Alla kunde hantera henne i stallet osv. Hanteringsmässigt är hon den enklaste häst jag stött på.

  Vi valde att avla på henne, pga hennes psyke trots att många avrådde oss. Hittills har hon gett tre avkommor där två hittills har visat en hög ridbarhet. Jag tror att hon helt enkelt inte har psyke till att vara ridhäst. Precis som att vi människor är olika lämpliga till olika saker tror jag att hästar också kan vara det. Lycka till med Korven i fortsättningen! ☺

 11. Viktoria skriver:

  Så j*vla bra skrivet! Jag är inget större fan av dig och din hästhållning. Men du ska ha massor av cred att du tar hjälp och framförallt respekterar hästen. Jag läste kommentarerna och blev mörkrädd, folk skriver att du ska spöa upp henne, spänna in henne med hjälptyglar till den grad att hon ”stupar” de vill knäcka henne. Varför håller man på med ridsport och hästar med den vidriga synen på dess fantastiska djur? Varför slå, piska, välta omkull, tvinga en häst?! Då har man ingen känsla eller respekt för vare sig hästen eller sporten! vad är det värt? Knäcka och slå en häst för att tävla nån fjantig jävla meterhoppning/ klubbtävling? Du gör helt rätt Tyra, det är din häst och du vet bäst!

 12. Karin skriver:

  Tror inte heller Corvara ngnsin kommer att bli en framgangsrik tävlingshäst, ridbarheten ser ju onekligen inte ut att vara på topp. Faktiskt även i de filmer som folk länkar till när Björn hoppar henne så ser man ju att hon studvis stretar emot, men Björn rider henne jättebra och parerar så gott det går. Hon kan säkert gå mindre klasser med en duktig ryttare, men utan riktig vilja så kommer det ändå inte funka på högre höjder.
  Det behöver ju faktiskt inte vara så att hon blev knäckt som unghäst, hon kanske helt enkelt har ett ”dåligt” psyke och låg ridbarhet – helt omöjligt att veta vilket. Tycker inte det är smart att avla på en häst som Corvara, just av den anledningen. Du kan komma att stå med en till häst som inte är särskilt ridbar. Finns så sjukt många människor som tar föl på ston som inte presterat, för att det skulle vara såååå gulligt med ett litet föl. Det är väl okej, men då får man ju ta ansvar för avkomman och räkna med att den varken kommer att bli tävlingshäst eller att någon kommer att vilja köpa den.

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Karin- Exakt, tack för din kommentar det är precis så. Jag ska tänka igenom det med avel och lyssnar på dig. Kram

 13. Sandra skriver:

  Helt ärligt så förstår jag inte varför du skriver om saker om du inte vill ha respons på dem. Tyckte att de allra allra flesta bara kom med olika tips och tankar och inga elakheter. Om du inte vill ha tips och tankar – skriv då inte inlägg om ämnet. Alternativt ha inte kommentering på bloggen överhuvudtaget.

 14. Cellan skriver:

  Alla hästar funkar tyvärr inte som tävlingshästar, hur mycket man än skulle önska att de gjorde det. Däremot finns det ju så måga andra sätt dessa ”icke tävlingshästar” kan berika våra liv. Oavsett vad det blir av Corvara så känner du henne bäst och lär fatta ett beslut utifrån vad som passar er båda på bästa möjliga sätt. Lita på dig själv och följ din egen magkänsla! Kram 🙂

 15. Sandra skriver:

  Varför ska du alltid vara så nedvärderande mot dina läsare som faktiskt försöker hjälpa dig?! Trist att läsa. Jag kommenterade inte ens ditt vovvarna inlägg, men jag läste kommentarerna. Trist att du alltid hugger ifrån. Du får ju räkna med kommentarer när du skrev det inlägget som la ut en film.

  1. Sandra skriver:

   Corvara ska det såklart stå. (inte vovvarna) autocorrect

 16. Daniela skriver:

  Men nu var ju många snälla och försökte tipsa, hjälpa och ge råd åt dig. Många skrev ju att hon blivit daltad med och får göra vad hon vill och sätter imot när man sätter krav på henne, är inte det ”sviktande arbetsmoral”? Du behöver ju inte vara dryg, de flesta försökte bara hjälpa… 🙁

 17. Jo skriver:

  Okej, jag förväntar mig inte att få ett svar och jag är inte heller någon häst människa. Anser också att din irritation är ganska.. Välgrundad, åtminstonde är jag övertygad om att du anser det själv; men du verkar sakna förmågan att förstå andra människor och varför andra reagerar som dom ibland gör på dina texter – du blir liksom blind och ser allt som rena, skära påhopp. Inlägget du skrev igår vad som gjort för att skapa disskussion och med dina erfarenheter måste du ha sätt det komma. Du byggde upp en viss spänning genom att hinta om att inlägget var påväg, rörde ett för många känsligt ämne och visade känslor i din text. Inget fel med det; men du kan inte förvänta dig noll respons eller enbart positiv respons. Vi som läser, vi känner inte dig. Känner inte till någonting om dig förutom det du skriver/svarar på i intervjuer, vad som visas i tv etc etc. Därför måste du inse att varje kommentar och mening granskas på just detta sätt och du kan inte förvänta dig att folk skall dömma dig och dina val med samma breda syn som dina vänner och familj har.

  Dessutom; du ångrar dig konstant. Du flänger runt, du byter doktorer, du köper hästar, pysslar, mår för dåligt för att gå upp och sedan skriver du inlägg om hur man driver företag. Allting rimmar ganska illa och det finns liksom ingen röd tråd för folk att följa, vilket gör att man inte alls förstår dig. Man tycker synd om dig och fattar att det är skitjobbigt men det är väldigt svårt att sympatisera med en person som inte riktigt sypatiserar med sig själv. Jag menar, jag kan ju se att du är en ”beroende person” som har lätt att falla för lite vad som. Som skapar beroende till människor, djur, kaffe, socker, tabletter, livsstil, shopping eller i princip vad som helst för att det ligger i dig. Jag vet det för att jag var likadan: Jag har grov ångest och mitt liv har varit katastrofer på varandra: Jag har varit arbetsnarkomat och kokain missbrukare med alkoholproblem; har borderline och spenderade år tillsammans med en narcissist som utnyttjade mig brutalt, har käkat piller, ändrat liv, ändrat mig igen och dragit mera cola. Ingenting jag är speciellt stolt över, men någonting jag tog mig ur. För jag bestämde mig att det här är ohållbart och då valde jag att se över ”vart fungerar jag inte”. Sen får man jobba på det, steg för steg. Man får öva på att vara ensam och på att ”tycka om” sig själv. Man får vända sina beroende och använda det till att skapa rutiner istället: Det behöver inte vara ”nu skall jag komma igång med träningen”, det behöver inte vara ”nu skall jag fixa allt”. Det får liksom vara super små saker som sakta, sakta bildar mönster. Jag förstår att du har toppar och dalar, tro mig: Det har jag med. En minut och jag kan gå från super glad till super ledsen – men skillnaden är att jag har lärt mig att det är så det är. Jag har läst på, jag har sätt hur ”friska” människor lever – så även när min egen sjukhet vill säga till mig att nu är det relevant att gå borderline mental över en tappad kaffekopp så har jag liksom tränat hjärnan: Så då dyker det upp en röd flagg som frågar mig om det verkligen är okej – och hade en ”frisk” person reagerat lika starkt?
  Jag säger inte att det är enkelt, att det är ditt sätt eller att det alltid funkar. Jag säger inte att det här är det enda sättet som jag jobbar på eller att mitt liv alltid är så jävla roligt. Jag måste tillexempel akta mig för att bli ”för glad” och ”för ledsen” – humöret måste vara på en någolunda jämn nivå för att inte vara i riskzonen. Jag äter ägg till lunch varenda dag, tittar på tv exakt samma tid exakt samma dag, kan aldrig gå på krogen utan att ha planerat det och kan inte följa de där ”roliga impulserna”. Det har tagit år att bli såpass bra jag är idag: MEN, jag kommer dit. Jag slipper de värsta dalarna och jag behöver inte vara lika rädd för att imorgon kommer gå åt helvete. Jag kan ha ett jobb, en lägenhet, ett fungerande liv.
  Och oj, nu blev den här texten gör lång – men jag vill bara förklara vad det innebär att bli frisk. Hur man måste lägga ner allt man har i det, uppoffra mer än vad man trodde var möjligt och arbeta stenhårt utan att ge upp. Och om du vill att folk skall tro dig och känna för dig, då måste du också ta tag och gära allt det här. För annars blir det aldrig bättre.

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Jo- Du verkar otroligt vettig och jag är tacksam för din kommentar. Det är lite vad min sjukdom handlar om. Min adhd och min utmattningsdepression ihop med tabletter som det varit. Jag har tagit dumma beslut, har enormt starka impulser som jag inte kan styra. Har gjort mycket fel, men jag har inte heller fått den rätta hjälpen så att kalla det för att flänga runt känns…ja..väldigt negativt. Jag flänger runt för att hitta rätt hjälp som jag nu äntligen fått. Jag jobbar varje dag med mg själv och har insett en hel del. Dock är det många som vill åt mig och trycka till mig här och då får jag helt enkelt vara hård och stark i mig själv och mina beslut för jag är en väldigt smart männinska också. Folk verkar glömma bort det och bara se till det andra. Jag uppskattar din kommentar som sagt och tar åt mig och lyssnar. Kram

 18. Hanna skriver:

  Man utgår ju från att det är du som känner hästen bäst och vad jag ”lärt” mig om dig är ju att du sätter dina djurs välmående först, att du gör det som är bäst för dom! Säkert är det många som kan och har tips som skulle fungera men det är ju din häst och du gör det du kan! Du har ju dina skäl att ”ge upp” på henne och du har ju verkligen försökt! Och det sköna med att veta att man faktiskt gjort allt är att i framtiden behöver man inte blicka bakåt och tänka ”tänk om”.. Jag står bakom dig i ditt beslut, jag tycker du gör rätt! Kram 🙂

 19. Dixie skriver:

  Tack, intressant att höra! Jag fick delvis svar på min fråga även om jag skulle vilja ha det lite mer utvecklat, vad alla grymt duktiga unghästutbildare tänker och säger om Corvara. Förstår ju att hon är sjukt svår och kan tänka mig att hon aldrig kommer (psykiskt) hålla som tävlingshäst. Vad säger dom om att betäcka henne?

 20. Andrea skriver:

  Kan det inte vara så enkelt att vissa hästar inte är ”gjorda för att ridas” jag menar hon verkar ju inte så samarbetsvillig.. Alls!

 21. Eva skriver:

  Jag brukar aldrig kommentera, men den här gången kan jag inte låta bli! Tycker ditt inlägg är toppen! Skulle vara roligt och se om någon av alla dessa duktiga ryttare kommer att nappa på din idé och komma och rida på Corvara! Ser fram emot filmen isåfall. Tror tyvärr inte att någon vågar att anta utmaningen….

 22. moa skriver:

  Men om hon nu har, citat ”sviktande arbetsmoral”, varför väljer du att avla vidare på henne? Det om något är väl inget man vill föra vidare??!!

 23. sandra skriver:

  Det är lätt att säga någonting när man inte varit tillsammans med djuret själv. Du känner nog din häst bäst själv. Kram

 24. Emma skriver:

  Usch vad tråkig attityd du har. Jätte tråkigt för dina läsare. De flesta gav bara olika alternativ att testa, inget elakt eller påhopp. Blir så tråkig stämning här inne ständigt med din attityd och allas missförstånd, tråkigt att läsa.

 25. Mimmi skriver:

  Alltså jag tycker ändå inte att du ger upp, som vissa påstår (och kanske du med?). Jag kan tycka att det är tvärt om. Att du nu efter all tid och slit verkligen komit fram till att det inte går. Tror det är en vinst i sig! För även att C egentligen är fräsh från topp till tå, så fungerar det inte av någon anledning. Får hoppas att det är psyket och att hon då istället kan producera bra föl, så får du sattsa på mini korvar istället 😀
  Kram

 26. Hanna skriver:

  Tråkigt att du skriver som att folk är arga på dig bara utan att ha läst kommentarerna. Har inte orkat läsa alla och visst så fanns det en del romaner om att du ska vara hårdare och bla bla bla. Men det fanns en hel del fina, förstående också 🙂

  Typ jag, samt att jag kom med ett tips om att kanske byta riktning på Corvara helt och hållet. Klickerträning? Freeshejping? Googla! Belöningsbaserad träning där du står passiv och hästen får ta stegen och bli kreativ! Har haft en häst som var liknande Corvara, vågar absolut inte säga att hon var som henne då jag aldrig träffat Corvara men denna hästen hade inte heller någon arbetsmoral och passade helt enkelt inte till ”vanlig” ridning. Så om du vill, för skojs skull, testa något annat med Corvara så kan jag rekommendera det! Verkligen jättekul att se sin häst bli kreativ och känna att det är VÄRT att jobba MED sin människa och att det är roligt. Kram på dig.

 27. Sandra skriver:

  Förstår din frustration, Corvara är din ögonsten och det är klart du har gjort allt du har kunnat. Men den tonen som du har i inlägget… Väldigt vass. Du är mycket mer sympatisk och vänlig i kommentarerna du svarat på här. Hade uppskattat att läsa inlägg med den tonen istället. Du har all rätt att bli irriterad om du tycker att folk kommer med okonstruktiv kritik, men sådana här ”svar på tal” inlägg har du postat många gånger nu, och jag upplever aldrig att dem leder till någonting annat än dålig stämning. Fokusera på de som faktiskt vill väl och skapar en stöttande kultur på din blogg. Då kommer det växa.

 28. Michaela skriver:

  Vad tråkigt att kommentarerna uppfattades så.. Tyckte att de flesta var stötta de och hjälpande. Du har många duktiga ryttare som läser din blogg och de har mycket vettigt att säga. Jag hade gääärna velat rida Corvara men jag bor flera timmar bort.. Hoppas verkligen jag kan få den chansen nån gång ^^,

 29. Lina skriver:

  Jag gottade mig lite i kommentarerna om att du skulle sitta djupare, de läste inte texten du hade skrivit. För om hon exploderar när du sätter dig djupare så är det verkligen inte svaret. Alla hästar klarar inte hårt mot hårt. Det är ett sto! Man måste lirka, det får vara lite upp och ner, så länge ingen skadas. Du är så kärleksfull med dina hästar, man kommer låååångt med det. Sen tycker inte jag som dig med allt, men jag känner igen mig i dig många ggr. Du har många åsikter runt dig pga bloggen, det gör vem som helst lite vilsen ibland. Jag la av med hästarna helt ett tag pga för många tycken. Våga tro på dig själv. Jag TROR inte att Corvaras beteende har med ridningen eller utrustningen att göra överhuvudtaget. Det hade varit intressant att se henne på plats, helheten, inte bara ridningen, det är sååååå mkt som spelar in. Dock har jag inte riktigt möjligheten att ens fråga om ett besök då vi har 5 egna hästar hemma som behöver sin tid. Sen handlar det inte bara om C, nu när du känner som du gör med henne så är pausen det bästa, annars kommer det bara bli en ond cirkel. Du är så stark, även om du kanske inte känner det alla gånger. Du kämpar, men du kan även ta ett steg tillbaka som i detta fallet, du står på dig. Tvivla inte på dig själv. Även om du skulle göra fel med något så kommer det ändå komma ifatt dig i sånt fall och du är en lärdom rikare. Man måste få göra fel för att göra rätt. Nu hamnade jag lite i allmänt. Men slutsatsen jag menar är att du ska fortsätta tro på dig själv. Fleur gör dig glad just nu, och varför ska du inte få fokusera på det?

 30. Sanna skriver:

  Ville bara säga att jag tycker du är otroligt duktig på det du gör Tyra, och jag tycker det är sjukt i den här sporten att alla tycker att dom vet bäst. Alla känner uppenbarligen att de måste ge dig ”tips” i ridningen när du ridit hela livet och kämpat med den där hästen i tre år och känner henne utan och innan.. Vilket jäkla tålamod du har alltså

 31. Sanna skriver:

  Jag har ingen insikt alls i huruvida du kan eller inte kan rida Corvara, då jag inte läser din blogg egentligen, men jag kan hålla med dig i att självklart känner du henne bäst och det lär vara svårt att döma genom en datorskärm.
  Däremot kan jag tycka att ”Det är så skönt att jag äger Corvara och inte ni, för då har jag ju rätten att göra vad jag vill med henne” är en ganska sjuk mening. Corvara bor hos dig, du tar hand om och rider henne, men man kan inte äga en annan levande varelse! Lika lite som jag äger mina katter. Dom bor hos mig, men jag äger dom inte. Djur är egna ”personer” och man kan inte äga dom och ”göra vad man vill med dom”. Ledsen, men den meningen var verkligen sjuk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »