Frågestund

Dagens fråga från läsare

Hej Tyra! Först vill jag bara säga att din blogg är grym, och det är du med. Därför tänkte jag kolla med dig om du har något tips angående ett litet dilemma jag har. Jag och min syster håller på och letar häst och har provridit några men har än så länge inte hittat någon vi vill ha. Men i torsdags var vi och tittade på en häst som var så otroligt fin! Han var perfekt på alla sätt och vis, snäll i hantering, fin att se på, har ett fantastiskt steg och har världens potential för att gå på dressyrbanorna. Det finns dock ett problem med hästen och det är att han är väldigt stum i munnen. Han är inte dum eller elak på något sätt, någonsin, men han är bara svår att få stopp på just för att han är så hård i munnen.

Han lyssnar jätte bra på alla andra hjälper, även handen när man till exempel ska svänga, det är bara bromsen det är fel på. Han går nu på tredelat bett med fasta ringar. Det vi är rädda för är att vi inte kommer få ordning på honom. En tjej som vi känner som håller på med islandshästar har en häst som tydligen var likadan förut. Hon sa att hon hade ridit hästen med pelham i typ en månad och att hon märkte stor skillnad på henne. Det jag blir lite fundersam över är att det kanske inte funkar på honom? Men samtidigt känner jag att det skulle vara ett jätte kul projekt att jobba med om man ser framsteg.

Men i alla fall, nu till det jag vill fråga. Har du/ni några tips på övningar, eller liknande för att mjuka upp honom och helt enkelt få ordning på hans broms. Några bett som kan vara värt att prova? Variera bett kanske? Skulle verkligen uppskatta om jag kunde få lite tips om ni har något. Så kanske det känns lite lättare att ta ett beslut angående den här hästen.

Kram Matilda

Svar: Hej tack för att du anförtror detta till mig <3 Jag kan inte svara med all garanti men eftersom jag är i exakt samma sits med Fleur så kan jag svara på vad jag tänker göra med henne. När jag provred så kunde hon helt plötsligt ta tag i bettet och dra och då gick INGET att stoppa henne.

Först och främst så skulle jag kolla upp lite mer konkreta fysiska eventuella problem. Te x att ta hästen till en bra tandläkare. Men om allt är som det ska så finns det mycket annat man kan göra. Jag tror att man absolut kan få en häst till att lyssna. Det handlar bara om utbildning. Grunder. Jag börjar om på noll med Fleur. Så gör det du med. Få hästen att lyssna på dig från marken. Hon ska lära sig dina kommandon. Prrrr betyder sakta ner. Det har du nytta av från ryggen sen.

Sedan handlar det om små steg. Börja från skritt redan. Små övergångar. Det kan räcka med att öka takten i skritt till att sänka takten. Beröm mycket om hästen lyder och gör rätt. Öka upp successivt. Göra halt. Beröm. Trava och sakta ner till skritt. Beröm mycket. Tvinga den inte till något. Det tar sin tid.

Glöm inte att man inte ska bromsa sin häst med handen genom att dra. Jag brukar träna såna här saker barbacka så hästarna känner tydligare hjälper. När jag kramar tyglarna så sitter jag ner ordentligt och lutar mig lite bakåt och då hamnar ju min rump-vikt automatiskt på ryggen, och då ska den stanna. Så börja på noll med små grunder hela tiden. Longera och träna med din röst.

Jag rekommenderar absolut inte att betsla upp för att få en häst till att sakta ner. Självklart kan man (inkl) mig själv tävla med ett pelham för att kunna samla ihop lite mer och plus att hästarna oftast kan tagga till ännu mer på tävling. Vissa använder även baby-pelham hemma. Ta Dario te x. Han var så förut- helt stum i munnen. Men han började tugga på bettet och lyssnade mycket bättre på pelham. Det ska inte sitta i bettet utan det beror på hur hårt man håller tygeln i handen.

Så jag skulle nog testa mig fram lite med bett. Baby pelham är ganska milt. Har du testat gag-bett? Jag skulle inte backa ett köp för en sån här sak om ALLT annat stämde. Försök få ner priset lite och lägg det på träning. För det är ett minus- det kommer ta tid. Och det drar ju ner allt lite eftersom man kanske inte kan åka iväg och tävla om hästen är helt stum i munnen och inte stannar.

Lycka till, berätta gärna hur det går i framtiden! Ha bara viljan och lär känna hästen ordentligt! träna mycket från marken och lär dig hästens uttryck och kroppsspråk, det hjälper väldigt mycket. Kram från Tyra

Ps. Vill du ställa en fråga som tas upp i ett inlägg? Skriv bara frågan i kommentarsfältet i vilket inlägg som helst så kan jag välja ut några att svara lite mer utförligt på.

Translate »