Allmänt

Dagens tips- Träna trygghet i osköna situationer

tyratipsar

Jag har fått lära mig en sak under åren. Jag fick en sån aha upplevelse när jag var och tränade för Peder Fredricson. Och det handlar om att det faktiskt går att få en häst till att hoppa allt. Det går att lära en häst till att inte vara tittig. Det kan bli svårt när man redan har en läromästare, som Lalle. Jag hade Lalle där och Peder märkte ju tydligt att Lalle var helt livrädd för att hoppa ett av deras plank. Men, det jag fick lära mig var att OM jag hade haft hästen framme för skänkeln, och om jag hade haft en häst som litat på mig så hade den hoppat.

Man får backa några steg. Det är det som är så härligt med att utbilda unghästarna Corvara och Laissa. När Corvara kom till mig som nybliven 4-åring så började träningen från marken. Vi gick över vattenmattor, hon lärde sig att gå bland konstiga miljöer med massor av hästar. Och det handlar om att få hästen trygg. Man måste öva för att få hästen att lyda! Samma sak som att man över SITT med sin hund så kan man lära hästen att hoppa över läskiga saker.

Det som blir jobbigt och faktiskt farligt är när man hamnar i situationer som man inte är van i och som gör en otrygg. Blir man själv rädd på ryggen så känner hästen av det ännu mer. Som när jag hade stall i Märsta. Då var man tvungen att gå över en pendeltågsräls för att komma till skogen. Och ibland när man kom dit så var det rött och då fick man stå med hästarna och vänta på tåget- bland alla bilar. Så svischade det förbi i världens fart. Sjukt svår oförutsägbar situation! Men det handlar ju för mig att faktiskt våga lära hästen stå i såna situationer! Och i en sån situation så är det tryggare för mig att sitta på ryggen. Men i början kanske jag står längst bak och låter dom vänja sig för att sedan kunna gå närmare.

Så dagens tips är alltså att våga träna i osköna situationer. Hitta på situationer hemma. Be en kompis stå och dra upp ett paraply medan du rider förbi. Man får ju såklart börja att göra det sakta. Gå över en presenning med vatten från marken med hästen, gör det sedan från ryggen. Våga träna för det som skrämmer din häst, helt enkelt.

 

Translate »