Allmänt

Hur ser ett pass med Bambo ut?

Jag kan ju nästan säga att Bambo är under uppstart nu. Han har tagit sig bra, han börjar se bättre ut i kroppen och han börjar även bli glad och lycklig. Det ser jag väldigt tydligt och det är det skönaste och det mest glädjande. Jag rider honom mycket barbacka och jag tänkte lägga upp ett pass nu hur det ser ut när jag rider honom. Det blir ingen trav alls eftersom jag inte kan sitta kvar i trav, och sen så är det en hopphäst så galoppen är den gångart som måste tränas mest. Och tänk när man släpper en häst i ridhuset, då travar den ju ingenting. Traven sliter dessutom mest, så trav är faktiskt lite överskattat tycker jag 😉

Såhär kan ett pass med Bambo se ut i dagsläget:

1. Börjar skritta på långa tyglar i typ 5 minuter.

2. Sedan kortar jag tyglarna och jobbar länge i skritt. Gör mycket övningar i skritt, små och stora volter. Skänkelvikningar, slutor och öppnor längs med långsidorna. Gör volter där jag ställer honom både inåt och utåt. Han ska vara ganska varm efter ett ha jobbat i skritt eftersom vi börjar galoppera sen direkt. Jobbar honom i skritt i 10-15 minuter.

3. Sedan fattar jag galopp. Först får han galoppera i några varv på lite längre tyglar så han bara vaknar till lite.

4. Sen kortar jag upp tyglarna och kortar honom. Jobbar mycket med att flytta honom. Gör stora volter och ser till att han lyssnar på mina hjälper. Är väldigt noggrann med att alltid rida exakt lika många varv i båda sidorna. Rider jag 4 varv i höger så blir det 4 varv i vänster direkt efter.

5. Blir en liten skrittpaus.

6. Nu börjar styrkeövningen. Förvänd galopp. Det jag brukar göra är att fatta galopp i te x höger varv. Sen rider jag skänkelvikning i galopp snett igenom och har kvar honom på ytter och fortsätter i samma galopp i vänster varv. Det här är en extremt bra styrkeövning för hästen, och det är en bra övning för ryttaren dör man måste ju ha fullständig kontroll på hästen. Jag har inte jobbat hästar så mycket i förvänd galopp så jag jobbar väldigt mycket med yttertygel och ytterskänkel och jag får nästa ställa honom utåt lite i det förvända varvet. Jag rider kanske 4-6 varv i förvänd galopp i höger, sen 4-6 varv i vänster.

7. Sen avslutar jag med skritt på långa tyglar. Brukar även hoppa av och gå med honom och pussa och klappa honom massor.

IMG_1524

IMG_1518

Här är den brutala sanningen… tänk nu att han har gått upp JÄTTEMYCKET i vikt och muskler under dessa veckor.. då kan ni ju förstå hur han såg ut för ett tag sen. Lilla gubben… Revbenen sticker ut, och det är hemskt! Så ni behöver inte kommentera det- jag vet redan!

IMG_1521

Translate »