Allmänt

Att våga ta emot hjälp

Jag får många frågor om VARFÖR jag lämnar vissa hästar hos Björn te x. ”Varför lämnar du bara bort dina hästar?” är en fråga som är ständigt återkommande. Jag tänker inte som ni, jag tänker väldigt annorlunda. För många så kanske det betyder att man är dålig för att lämna bort sin häst, låta någon annan rida sin häst eller ta hjälp med sin häst. Jag tycker det är precis tvärt om.

Att våga ta hjälp eller lämna bort sin här är för mig något som bevisar att man är otroligt stark. Man är säker på sig själv och man vill det bästa. Visst, jag skulle kunna sitta och rida mina hästar och trimma dom varje dag. MEN, jag känner att jag vill att hästarna utvecklas. Lik väl som jag själv vill utvecklas. När jag tog hem hingsten och Sanno från Holland så hade jag dom hos mig i några månader. Under den tiden så red jag till dom i den mån som jag känner att jag klarar i utbildningsskaran.

När jag har ridit dom och tagit dit dom där jag är NÖJD med hur de är från marken och hur de beter sig, ja då kan jag känna att det är dags för ett proffs att ta det snäppet längre. Det handlar inte om att ja ger upp hästen för att det blir lite jobbigt eller för att det går dåligt. Det handlar om att jag känner att jag inte har kunskapen och kapaciteten till att lyfta hästarna ytterligare ett snäpp. Sedan är ju detta hästar som ska säljas och då blir det mer påtagligt att de ska vara så fina som möjligt:)

Och alla kanske inte har möjligheten att lämna bort en häst och betala för det. Men man kan alltid låta någon annan rida en dag i veckan, eller låna ut hästen till någon som kanske kan lite mer, i några veckor. Så som Mimmi och Elin gjorde med Tuben. Där känner jag att jag själv faktiskt har den kunskapen att utbilda Tuben och ta henne snäppet längre. Men det är för att hon ligger lägre på utbildningsskalan. Men en häst som te x Sanno ligger så mycket längre fram eftersom han är så otroligt ridbar. En dag kanske jag är där att jag själv kan ta dom längre.

Jag tycker det är viktigt att inte känna den prestigen. Din häst är ditt allt. Förmodligen din bästa vän. Och kan du inte rida din egen häst så ska du fortsätta träna och kämpa. VISST, självklart, man kan absolut göra så och tänka så. Men man kan även tänka att man alltid kan få lite hjälp på traven. Dra lite paralleller…man kan ha en svacka i sitt förhållande och då kan man betala för par-terapi. Man kan ha en svacka i sin ridning med sin häst- det är verkligen INTE något konstigt.

Hur resonerar ni? Har ni tagit hjälp av någon med era hästar? Skulle ni aldrig vilja det eller kan ni tänka er det?

Åh vad jag lääääängtar IHJÄL mig tills jag får hem Corvara. Dock är planen att Björn ska henne i några månader till. 

IMG_0621

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »