Allmänt

Status Tuben, You Tube

Jag tänkte skriva och berätta lite varför jag har Tuben hemma igen. Jag är lite förundrad över att ni inte frågat mer om det? Ingen som undrar? Hahaha… jag kanske har skrivit om det för lite för att ni ska förstå att jag har henne hemma hos mig? Ah, strunt samma, nu skriver jag ändå. Och det blev ett långt sådant, herregud det är så lätt att snöa iväg och skriva milslånga inlägg. Men jag ska försöka hålla mig kort… Jo, Elin och Mimmi köpte ju Tuben för x antal månader sedan. De har sen dess blivit två av mina närmaste och bästa vänner idag. Så sjukt va? Från att sälja en häst till att finna vänner för livet ♥ Det kommer jag vara evigt tacksam för. Tack Tuben!

Men iallafall, planen var den att jag ska börja tävla Tuben. Elin och Mimmi vill såklart hoppa och tävla i framtiden, men just nu känner de väl att de ville träna och inte tävla, så därför ska jag tävla henne vilket är superkul! Hon fick följa med till Niclas på CC Stud när vi var där sist. Då hämtade jag upp Tuben i Södertälje för att sedan åka till typ Enköping. Jäklar vilket projekt det blev, vi åkte bil heeeela dagen… åkte vid 10 och var hemma typ 22.00 på kvällen…

Ah IALLAFALL. Väl där så skulle jag då träna Tuben. Och hon var väl för det första inte på sitt bästa humör. Kan vara att hon rest vilket hon inte är van med, samt att jag ställde mycket krav. Efter jag ridit henne där så bestämde vi oss för att jag skulle ta henne och rida till henne lite samt hålla i träningar för Elin och Mimmi. Så nu har de varit hos mig och tränat för mig och det har gått så himla bra! De är SÅ duktiga och de VILL verkligen- och det är det som allt handlar om. Jag vet att dom kommer lyckas med Tuben, för det drivet och den kämparglöden som de har- den kommer ta dom dit!

När Tuben åker hem igen så kommer tjejerna få med sig ett finslipat schema som passar Tuben. och TILLS DESS så har tjejerna fått ett eget schema… hehe nämligen 200 benböj om dagen! Det är inget att hymla med- de behöver få starkare ben! Man rider till 99 % med benen och bål, och det är så himla viktigt att kunna balansera upp en unghäst. Det är en av M och E:s svagheter just nu- deras icke existerande benmuskler! Men både Elin och Mimmi har en jättebra känsla och ihop med att de blir starkare och att de tränar Tuben rätt nu så kommer det bli superbra! (Haha bara så ni vet så är det okej att jag skriver detta inlägg för dom:)

Elin och Mimmi har haft en förfärlig jobbig erfarenhet av häst då de innan Tuben hade en häst med hjärtfel som fick avlivas 🙁 En mycket sorglig historia. Så jag förstår att de är försiktiga. De är nog så rädda för att samma sak ska hända. Så jag försöker göra allt jag kan nu för att hjälpa och peppa dom för att kunna gå vidare med Tuben nu. Jag förstår att det är svårt och jobbigt, men som sagt. En häst är en häst och man får inte bli för försiktig heller för då kommer hästen ta kommandot istället för tvärtom…Så nu kommer det hända grejer, men jag märker av så himla mycket bra saker de gjort med Tuben. De har ju tränat henne mycket från marken och det märks tydligt!  Sen är Tuben jättefin i kroppen nu, hon har fått gå på bete i 4 veckor och hon ser super ut i kroppen. Hon är så fin i kroppen, i pälsen, i psyket och man märker verkligen hur bra hon trivs med Elin och Mimmi med deras familjer.

Jag tycker egentligen inte att jag är bra nog att ”rida till” hästar. Jag vill vara först med att skriva det. Jag har nog en ganska bra realistisk självbild över vad jag kan och har kunskap för. Det är därför jag har mina andra hästar hos Björn. Jag kan rida till en häst till en viss gräns. När de blir för bra och det där lilla finslipet ska göras- ja då lämnar jag dom till Björn som är proffs. Men samma sak med alla de hästar jag köpt in… Sanno, Hingsten, Corvara mm (Tuben hade jag ju helt själv)… jag har liksom gjort grovjobbet med alla innan jag lämnat över dom till proffs. Och jag vill ju inte betala för något som jag själv kan göra, och FRÄMST av allt så vill ju JAG lära känna hästarna, rida dom och lära mig deras briser och svagheter. Jag anser det är viktigt då jag har nära kontakt med Björn som tar hästarna efter mig, och då vill man ju veta vad han pratar om.

Och jag anser att det BARA är bra att kunna vara realistisk och våga ta hjälp av andra! Det är grymt! Det bevisar verkligen BARA att man vill hästens bästa och att man själv vill lära sig och utvecklas med sin häst! Och nu tycker jag Tuben är i ett sånt läge där jag kan göra något bra, hon är inte där vid finliret än. Och jag är så tacksam och glad över anförtroendet jag får från M och E att de lämnar henne hos mig. Jag menar, ens häst är ens allt och man ska vara väldigt säker på sig själv när man lämnar över ”sitt allt” till någon som ska rida till den lite. Och det är så jävla bra- MER SÅNT! Det är varken fel, konstigt eller dumt. Det betyder absolut INTE att du inte klarar av din egna häst! Det handlar bara om att få hjälp på traven! Jag vet inte men det känns liksom så tabu… att få hjälp med sin egna häst? Men det måste försvinna, för det bevisar verkligen bara tvärtom tycker jag. Jag kan absolut lägga upp träningschemat som de får med sig hem och berätta om vad vi har för plan med Tuben. Nu är det BARA styrka och bärighet som jag tränar med henne. Och framåtbjudning 🙂

Jag är så glad för att få ha de här TRE tjejerna i mitt liv. Tuben, Mimmi och Elin <3 Det ska bli en fröjd att tävla Tuben i framtiden också. Hon behöver styrkas. Vi ska bara travhoppa nu så hon blir stark i bakbenen och i baken. Men när det kommer, då får ni passa er, hehe ;P

tub1

tub3 tub4

tub2

tub5 tub6

17 svar till “Status Tuben, You Tube

 1. Mag skriver:

  Men… händerna? Hur håller du händerna egentligen?

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Mag- Ja du, så dom jag håller på bilderna!

 2. Anna skriver:

  Ja! Lägg väldigt gärna ut schema 🙂 Jag vill öht läsa mer om hur du bygger upp hästarna fysiskt och var du lär dig mer om det/lärt dig det från början

 3. Emelie Nilsson skriver:

  Hej Tyra! Det hade varit kul om du ville skriva ett inlägg med olika övningar. Tillexempel som med benböj. Jag har ett ganska stort problem i min ridning. Jag sitter på blygbenet. Så har du någon eller några bra övningar för att bli starkare i det området. Jag läser din blogg mellan 2 till 4 gånger per dag.

 4. Jenny skriver:

  Frågar vi för mycket om något blir du sur. Frågar vi för lite så gnäller du. Aldrig nöjd på oss läsare? 😉

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Jenny- Haha har jag verkat irriterad? Gjorde ju en flirtis efter, lite skämtsamt sådär 😉

 5. Emelie skriver:

  Jag har aldrig hört aTT man behöver bli starkare i benen, däremot i bålen och smidigare/stabilare i bäckenet och höfterna. Kan du utveckla hur du tänker när du skriver att man behöver mer benstyrka? Jag tänker att det är mer bålstabilitet, teknik och kvickhet som behövs?

  Som sagt utveckla gärna:)

 6. M skriver:

  Varför rider du framåtlutad?

 7. S skriver:

  Tycker du är superduktig som ställer upp och hjälper till med Tuben!
  Sen är det förjävla tråkigt med nedlåtande kommentarer ang hur du
  rider.. INGEN är perfekt..
  Klart man kan ge kritik, men det är skillnad på kritik och
  nedlåtande jävla gnäll.

  Keep up the good work!

 8. Annie skriver:

  Hur högt travhoppar du? 🙂 gör det själv med min häst men är lite osäker på bra höjd? 🙂

 9. Alla har vi våra sätt att rida på..

  Måste medge att det där tränset från PS har dem failat med 😉 Så fuuuult!

 10. Therese skriver:

  Hon e fin:) lika kär igen blir man, som när du ägde henne:)

 11. Frida skriver:

  Tyyyyra! Vill ha en utvärdering av PS-tränset som du verkar rida alla hästar på nu. Är det verkligen så fantastiskt? Passar det bättre till någon speciell, i så fall varför?
  Har en som hänger sig på och går på kombinerat hack/pelham.
  Ska man köpa eller inte köpa?
  Tacksam för svar. Kram

 12. Felicia skriver:

  Haha benböj kan slänga sig i väggen! De är hemska, men vill man ha något ännu ”hemskare” kan man köra lättridning i dressyrsadel (du måste upp högt) några varv runt i ridhuset, och du kommer tycka att benböj är uppvärmning!
  Typ, haha testa! Så sjukt jobbigt efter ca 3varv

 13. Alexandra skriver:

  Så härligt med uppdatering kring tuben! Tycker hon verkar bli finare och finare 😀

  Hur går med med corvara? Kan man få en liten update kring henne också för är så himla nyfiken på den hästen! Verkar vara en liten fräck häst och är väldigt nyfiken kring hennes utveckling då hon verkar verkligen kunna bli nåt så vore roligt att höra hur det gått med henne 😀

 14. Louise skriver:

  Nu har du nog lite fel tänk tyvärr, travhopp och även trava upp för backar är superbra träning för musklerna, dock sliter det som fan på hästens rygg, travhoppa kan man självklart göra, men se till att hästen har riktiga muskler i bakdel och rygg innan, annars lär hon tyvärr slitas i kroppen. Nu har du inte skrivit något om trav upp för backar, men det är nästan samma sak, dock sliter det mer, så det ska man aldrig göra
  🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »