Corvara

Corvaras resa- Från då till nu

Hoppas ni uppskattar detta inlägg, har lagt ner mitt hjärta i det. Corvara är som ni vet efter den mest fantastiska hingsten Corrado 1 som själv är efter Cornet Obolensky. Ni kan läsa ett jättebra inlägg här om hela hennes fina stamtavla. Köpte henne för hennes stamtavla och för hennes hoppteknik. Mitt mål var att matcha henne till Falsterbo som 5-åring, då jag köpte henne som 4-åring. Dock så var hon ej inriden, vilket stod i annonsen, så jag fick börja om på ruta ett och därmed blev hon ju tagen väldigt sent. De hade förmodligen försökt rida in henne och lyckats få en film när de sitter på henne, men hon var VERKLIGEN INTE inriden. Snarare heeeelt galen, det gick inte ens att sitta upp på henne. Hon stegrade och hade panik och var livrädd! Jag har skrivit en inlägg förut om den smutsiga häst-affären, så låt oss inte svärta ner det här fina inlägget:)

Jag tror även att C blev pressad rätt hårt i Tyskland som hon kommer ifrån. Hon har vunnit massor av löshoppnings-tävlingar i Tyskland och vi snackar stora hinder, jag hade aldrig pressat en unghäst så hårt men det är lite annat hästtänk där än här, eller hos mig iallafall. Jag tror att hon blev pressad för hårt och helt enkelt tappat gnistan. Det kändes lite så, eller nu när man ser tillbaka på den resa vi haft så skulle jag tänka att det varit så.

Jag har och kommer aldrig gett upp denna dam. För när den här nöten kläcks så kommer hon bli min absolut bästa häst tror jag. Med den tekniken och med det hjärtat hon har, alltså hon kommer fightas och vända ut och in på sig själv för att göra allt för sin ryttare. Jag kommer berätta om hennes resa nedanför med bild och text. Jag har utbildat Corvara från att det inte gick att sitta på henne till att kunna rida i alla gångarter, men i slutet stod det still. Jag tog henne inte över tröskeln och fick inte bort det här bråkiga (stegrande och bockande) helt enkelt.I efterhand så tror jag att jag var alldeles för snäll mot henne. När jag kände att det stod helt still så var det dax att lämna bort henne till en professionell beridare.

Jag satte aldrig inte någon annan på Corvaras rygg de första 8 månaderna, men när jag flyttade hit till Norrköping så har Nettan hjälpt till mycket och ridit Corvara en del innan Abbe tog över. Nettan är väldigt nätt och lätt i handen så det passade bra då jag nästan gett upp hoppet där ett tag. Jag har hoppat linjer med 1,10-hinder med henne samt fina trim-pass. Nettan har ridit ut och trimmat henne jättefint och hon har gått fint i alla gångarter, gjort fina byten mm, men varenda gång så var det någon liten stegring eller bockande- och så ska det ju inte vara, och det försvann inte.

När jag då kände att jag inte kom längre med Corvara så ställde jag henne hos utbildning hos Lisa-Maria Norlander men det är hennes kille Abbe som rider Corvara eftersom hon klassas som en svår bråk-häst och Abbe är proffs på svåra hästar. Men när hon är bättre så kommer Lisa-Maria ta över utbildningen. Och det som är bäst med det här är ju att jag hyr ett helt stall på Lisa-Marias gård, så Corvara står ju i mitt stall idag. Hon är lätt min mysigaste häst och det är härligt att ha henne nära 🙂 Och planen är att när LM har tagit över så kommer jag senare börja att rida C en dag i veckan och ha lektion då för LM, och sedan öka dagarna där jag rider. Men jag ska låta LM ha Corvara några månader först.

Mycket har hänt under denna resa ihop med denna unga dam. Corvara har te x varit nere hos Lisen Bratt och Peder Fredricson ett tag då de var intresserade av att köpa henne. De hade sett video och hennes teknik och stam talar ju helt för sig själv. Dock så var hon ju inte så ridbar så hon såldes inte… Lisen vågade inte sätta upp sina proffsiga beridare på C vilket jag förstår. Men idag är jag glad att hon inte såldes för hon kommer bli så jeeeaaala bra häst tror jag. Hon utvecklas HELA tiden, hon bygger mer och mer muskler, hon lär sig och utvecklas framåt. Vi är inte där än, men vi är övertygade om att allt som sitter i hennes huvud kommer att släppa. Hon har varit väldigt rädd innan också, och Abbe säger att det verkligen sitter djupt i hennes huvud, att hon är en svår nöt att knäcka. Jag vill inte veta vad hon varit med om när det sitter så djupt, men nu tänker vi framåt.

Här kan ni se bilder från dagen efter hon kom till mig, och sedan bild från i torsdags. Ni kommer få en liten bildbomb från i fredags senare för jäklar vad hon är fin! Jag kan inte sluta stirra på bilderna, hon är så himla bildskön, min kära underbaring 🙂 På många bilder ser hon ut som en hingst- hon är bara så muskulös och allt härligt gräs och träning har tagit ut sin rätt:) Tänk er den här lilla smala taniga loppan som kom en kall vinterdag till gården och jämför med idag:

cor

Här är Corvara när hon kom till mig i slutet av Februari 2013. Hon kom fram som ett benrangel, stackars häst. Hon fick resa i lastbil i nästan 2 dygn för att komma från Skåne till Sthlm… 🙁 Niclas fick gå upp mitt i natten för att ta emot henne och se till att allt gick rätt till 🙂

20130228-083201

Dagen efter ankomst släppte vi ut henne lite i ridhuset för att kolla hur hon förde sig och hur hon såg ut på riktigt i kroppen. Inte jättebra, hon var väldigt väldigt tunn:

con2

Jag märkte direkt att Corvara var en sort för sig, hon hade en helt egen personlighet och var väldigt charmig och mysig. Fick till den här roliga bilden, dock är det inte lika kul med hennes smala kropp 🙁

IMG_8579

Den första veckan fick hon vila helt från allt. Hon fick bara gå i hagen, äta upp sig och lära känna alla. Efter en vecka fick hon löshoppas en gång för att kolla in henne. Och att hon hade teknik och hoppade bra var inget snack om saken:

h5

I mitten av Mars hade vi vårt första ridpass. Jag vet inte vad jag tänkte, jag hade ju fått höra av henne jag köpte av att hästen var inriden. Det tog ett väldigt bra tag att sitta upp. Hon var totalt livrädd och skräckinslagen. Tillslut kom jag upp och kunde skritta i några må varv med hjälp av Niclas. Men hon försökte stegra och bocka och var helt hysterisk. Så det var lika bra att hoppa av och börja på ruta ett…

1

April 2013. Mycket longering och jobb från marken gav resultat. Jobbade mycket på att hon skulle lyssna på min röst:

IMGl_9394

Tillslut gick det att sitta upp och skritta på henne. Vi travade dock inte utan tog det vääääldigt lugnt:

IMG_9442

Det enda vi gjorde på hästryggen var skritt. Sen fortsatte jag longera henne, gå promenader så hon blev trafiksäker och lärde känna mig:

20130403-212958

Hon fick även åka på spa för att bygga upp hennes muskler:

v1

Maj 2013. Här har det hänt mycket med hennes kropp, hon har fått äta upp sig och byggt en del muskler på den korta tid. Jag kunde rida första gången utomhus. Vi skrittade mest men kunde trava lite.

a2

Jag fortsatte att träna henne från marken, Mycket situationsträning så att hon skulle bli orädd. Och det är bra idag- hon tittar inte på något. Här te x springer vi och hoppar lite vattenmatta och det tyckte Corv var jättekul 🙂

20130517-210206

Juni 2013. Hon började slappna av med mig på ryggen, börja få med kroppen samt lyssna på hjälperna:

IMG_4519

Juli 2013. Då hoppade vi vårt första pass ihop. Hon var så himla duktig. Dock var jag så otroligt försiktig. Byggde upp en löshoppningsdel och hoppade små hinder. Försökte få upp hennes självförtroende och att hon skulle tycka det var kul:

korv1

Augusti 2013. Corvara började få mer muskler och jag började ställa lite mer krav. Vi började galoppera och hon började även säga ifrån…

DSC1605

September 2013. Jag försökte allt för att avstyra hennes styrigheter. Under ett ridpass var hon jättefin, men kunde vara studsig och hoppig och småstegra nån gång. Ville dock inte ställa till med en scen och vara så pass hård som jag i efterhand kanske skulle vara. jag tycker att hon utvecklades och trodde det skulle försvinna med tiden. Hon har börjat lyfta ryggen och var duktig i både skritt och trav.

IMG_1074

November 2013. Har inte hänt jättemycket från tidigare månad. Vi hoppar en del och hon sköter sig, men det är alltid något litet i ett pass. Hon bråkar och sedan när man ”vunnit” så slappnar hon av och är blev fin och avslappnad:

q1

Haha ja tekniken är det inget fel på….

20131103-103544

Mitten av December 2013. Utvecklingen går framåt, vi kan galoppera men hon ska alltid tjafsa lite…

IMG_0518

Januari 2014 eller i början av 2014 nån gång vet ej exakt.. Jag tycker att hon börjar bli väldigt fin i kroppen. När man red var hon JÄTTEfin och jag var nöjd med henne. Dock var det galoppen som kunde trixa lite. Jag upplever att hon inte är lika bråkig som innan.
corvara141

Vi hoppar även lite små terränghinder utomhus, hon tyckte det var kul och tvekade inte en sekund:

corvara9 corvara4

I början på 2014 så tyckte jag hon var så pass ridbar att vi kunde åka på vår första pay n jump endast för att hon skulle få miljötränas.

j1f

co8 co9

Februari 2014: Här har det gått ett bra tag sen sist, har inte jättemkt bilder emellan då vi valde att endast rida ut, helt kravlöst. Det funkade superbra. Sedan tog Nettan över och började rida lite och Corvara har bygt muskler och tar skänkeln helt okej. Har lärt sig galoppera flera varv samt byta galopp. Här hoppade jag upp och kände på henne efter Nettan ridit 🙂

DSC9262

I April nån gång valde vi att låta C vila ett tag och smälta allting. Gräset hade börjat växa ordentligt och det var dax för henne att få äta upp sig ordentligt. Så hon fick gå i hagen, skritten och sedan äta gräs! I Maj tog Abbe över Corvara för att ta henne över det här snäppet som vi inte klarade. Vi var liiite för fega, det gället att vara modig (läs galen haha) och våga ta striden och aldrig låta henne vinna. Jag har sett så många fina pass med Corvara, det är ännu långt ifrån bra, det är en strid innan som man måste vinna (som innan) men efter det så är hon såååå fin nu och Abbe har gjort henne ännu mer ridbar.

Allt studsande i galoppen är borta, hon är mer balanserad och stadig, gör fina byten. Abbe säger att det sitter väääldigt djupt i huvudet på henne med han tvivlar inte på att det kommer att bli bra. Abbe är Lisas sambo, och när Corvara är bättre så är planen att Lisa-Maria ska ta över och utbilda vidare Corvara.

När den här tjejen släpper och börjar fightas med en så kommer hon bli en riktigt riktigt bra häst 🙂

c4c8

c13 c12 c11

62 svar till “Corvaras resa- Från då till nu

 1. Sandra Engberg skriver:

  Håller verkligen tummarna för Corvara! 🙂
  /Sandra
  http://www.stolpasgard.blogspot.se

 2. Alltså jäklar vad snygg i kroppen hon blivit sen hon kom till L-M och Abbe! Bra jobbat 😀

 3. Grymt jobbat, hon är ju uur läcker!!

 4. Heidi skriver:

  GUUUD va fin hon har blivit i kroppen. 😀 Kul att se! Shit, fick chocken här hemma nu… Kommer nog bli en riktigt fin häst de där! 🙂

 5. Dixi Wonderland skriver:

  Jag vet nästan inte vart jag ska börja!
  Gud vilket otroligt arbete du har gjort! Eftersom du har så många hästar så är de inte alltid lätt att man ser utvecklingen eller hänger med i svängarna men när man får läsa denna historien och se bilderna så förstår man verkligen vilket enormt arbete du har lagt ner. Ska bli otroligt kul att få fortsätta följa eran utveckling 🙂

 6. Vad kul att det går bra för korven! <3 lilla gumman <3

 7. Ereeka skriver:

  Jag säger bara; wow! Jag tror också att hon kan nå långt 🙂

 8. therese skriver:

  Fyfan va hon är fin finns ju inte några ord som ens är värt att nära när man säger hennes namn och pratar om henne. Finns inget ord som är fint nog för att beskriva henne. Så underbar vacker! Ta föl på henne snälla! Vill köpa fölet eller henne :’D

 9. Helena skriver:

  Fint inlägg där vi verkligen kan se och läsa vilken otroligt lång resa du gjort med henne och allt jobb du lagt ner. Jag hoppas verkligen att du får betalt för allt i slutändan och att ni får många roliga och framgångsrika år på banorna. //Helena

 10. Malin skriver:

  Intressant och kul att läsa! Allt verkar ju gå framåt och det är ju det viktigaste!

 11. Ida skriver:

  Åh hjälp vad snygg hon har blivit!!! 😀

 12. MF skriver:

  Oj vad fin hon blivit

 13. johanna skriver:

  vilken utveckling hon har gjort! Och vilket tålamod du har! Stor eloge till dig och alla inblandade i hennes utveckling! Kul att hon äntligen är på rätt väg, eller vad man nu ska säga. Toksnygg har hon blivit i kroppen också! 🙂

 14. Louise skriver:

  Fin hon har blivit! Kan hon ha blivit lite ”inriden” så att hon gick att göra filmen på henne kanske, hon skulle ju kunna ha varit svår för de förra att rida in också kanske, och om hon då inte blev riden på iaf 1,5 månader minst så kanske det blev som att starta om ifrån början för henne?

 15. miss c skriver:

  Vad otroligt fin hon har blivit! Och jag tycker du gör helt rätt som inte ger upp henne! Det är ju liksom ens ansvar som hästägare att lösa problemen med hästarna!

 16. Felizia skriver:

  Nejnejnej, nu har du allt fått det om bakfoten (eller skrivit fel, hehe) Corrado I är INTE efter Cornet Obolensky!! Corrado är typ 29år och CO typ 15 eller nåt(?) däremot är CO efter Clinton som i sin tur är efter legendaren Corrado I. Corvara är ju efter Cornado I 😀 stor skillnad 😉 kram!

 17. anna skriver:

  Åh hon är så himla fin 🙂 FILM FILM FILM!

 18. Elin skriver:

  Super fin häst, hon kommer bli något stort 🙂

 19. Amanda skriver:

  Hon verkar verkligen som en fin häst, jag tror absolut ni kommer lyckas med henne. LYCKA TILL!!

 20. Siri skriver:

  Haha asså det är heeelt sjukt! Grymt snygg har hon blivit! Kan du inte slänga upp en film?

 21. tilli skriver:

  Super rolig läsning! Jag har verkligen hejjat på den hästen sen du fick hem henne

 22. Vad roligt och se framstegen och vad fin hon blivit i kroppen. Syns att hon har hoppet i sig. Fin häst!

 23. Maja skriver:

  Wow vilken förändring! Helt otroligt vad fin hon har blivit, all lycka till med henne i framtiden!

 24. Victoria skriver:

  Du skojar med oss? De där kan inte vara samma häst :O jääääääääklar vad snygg hon blivit! :O

 25. Jennifer skriver:

  Hon är sjuuuukt fin nu!!

 26. Emelie skriver:

  Jätte fint arbete ni lagt ner hela högen! Kommer bli så bra så 🙂

 27. Erica Ullsten skriver:

  oj vad fin hon har blivit, vilken skillnad från då och nu ! 🙂

 28. Kristin skriver:

  Hej Tyra!
  Vad kul att se bilder från när du fick hem Corvara o fram till nu. Vilken skillnad! Hon ser jättefin ut. Hoppas det kommer till att du kan börja tävla henne, det ska bli roligt att fortsätta följa er framåt.

 29. Maria skriver:

  Verkligen intressant och roligt inlägg, skulle vara kul att se en film någon gång 🙂

 30. Emma skriver:

  Sådan här inlägg älskar jag! Så roligt att få följa Corvara från det att du fick henne till nu. Otroligt tjusig häst, ser nästan lite ut som en dressyrhäst=) Vilket jobb ni lagt ner på henne, kul att det gav sådant bra resultat! Har du ingen film? Hade varit otroligt roligt att se!

 31. Vilken fantastiskt resa och vilken STOR SKILLNAD på C. Herregud! Vilket muskelpaket hon blivit! 😉

 32. nicole skriver:

  Hon har blivit riktigt fin nu!

 33. Josefine skriver:

  Fin hon har blivit i kroppen!:)

 34. emma skriver:

  wow!! hon ser verkligen helt fantastiskt ut på de nyaste bilderna!! Du gjorde verkligen helt rätt 🙂

 35. Cecilia skriver:

  Wow, vilken skillnad! Gud vad snygg hon ar nu! Jag kan verkligen ingenting om hastar men aven jag kan se en enorm forandring fran nar du forst fick hem henne.

  Upwards and onwards!

 36. Malins bilder skriver:

  Så fin hon har blivit! På en ändå ganska kort tid. Alldeles för mager där i början. jag tror nog att du faktiskt hanterat allt på bästa sätt. En häst som blivit traumatiserad måste skyndas långsamt och försiktigt, annars blir ”såren” alltid ytliga. Och vilket jobb du lagt ner på henne! Och vilken mängd pengar! Kritik är det sista du ska behöva få gällande henne, tycker det verkar som du gjort precis allt du kunnat och också varit eftertänksam och tålmodig. Sen det här med att ta strid och knäckas, jag gillar inte de uttrycken men jag kan förstå att du inte menar samma sak som jag associerar de uttrycken med. Tror att det ibland inte är så dumt att en kille rider, de är ofta lite ”tyngre/massivare” rent fysiskt och då blir det inte lika lätt för hästen att bocka och greja. Lycka till med henne framöver!

 37. Anna skriver:

  Så fantastiskt roligt att se och läsa. Tänk hur galet livet kan starta för en häst. Men med tid och kunskap göra den till hästen den var menad att bli.

 38. Julia skriver:

  Väldigt roligt att läsa! 😀

 39. Jennifer skriver:

  Såg att Laban va ute på annons nu, gått felfritt 1.30 i Arezzo och debuterat 1.35, tänk vad det kan göra med rätt ryttare!;)

 40. Sanna skriver:

  Gud vad fin hon har blivit! Ser inte ens ut som samma häst!

 41. Isabella skriver:

  Helvete säger jag bara, vad snygg hon blivit!

 42. MalinKalin skriver:

  Jättekul att läsa 🙂 Hon har verkligen förändrats och utvecklats!

 43. Sara skriver:

  Hej Tyra!

  Tänkte bara rekommendera denna söta butik om du skulle ha vägarna förbi Skara.

  http://butikenpaskalltorp.se

  Den ligger precis vid ridskolan i Skålltorp mellan Skara och Skövde och har massa söta hästinredningsprylar 🙂

  Vet inte vart jag skulle skriva det så det fick bli här. Hoppas du gillar den.

 44. isabelle skriver:

  Oj vilken skillnad! Hon har blivit väldigt fin!:)

 45. Moa skriver:

  WOW!! Bra jobbat! Måste också säga att jag köpte ett par Star Rider ridbyxor när jag var på Gekås, skönare ridbyxor får man leta efter!

 46. isabelle skriver:

  Jag skulle också vilja ställa en fråga!
  En häst som blivit illa behandlad tidigare hur får jag hästen förtroende? Förstår ju själv att man ska ta det lugnt och vara försiktig och ge den mycket kärlek och godis 😉 Men jag tänkte eftersom du har kunskaperna med Corvara så kanske du har några tips? Typ någon övning eller sak du brukade göra med henne? Skulle vara JÄTTE tacksam om du svara!:)

 47. Emelie skriver:

  Så fin hon är nu! Underbar resa ni gjort! 😀

 48. Emelie skriver:

  Så fin hon är nu! undebar resa ni gjort! 😀

 49. Anna skriver:

  Wow! Så fin! Vore superkul att se nån liten filmsnutt. 🙂

 50. Felizia skriver:

  Du har väldigt bra smak på hästar måste jag säga, Corv är min absoluta favvo och jag tror stenhårt på den lilla donnan. Bambo, Joe & Laban (även om du bara har en av de kvar, hehe)tillhör även mina favvisar. Storhoppande hästar med mycket nerv, precis vad jag gillar

 51. Felizia skriver:

  Varför kommer bara halva mina kommentarer med? :p fick inte med: Såå fin hon har blivit! Längtar efter att få se C på banorna snart! 😀

 52. Madde skriver:

  Hon är så fin!

 53. Ylva skriver:

  Gud så otroligt fin hon börjar bli nu! 😀 Vilken skillnad!!

 54. Cornelia skriver:

  Oj, jättefint jobb och jättesnygg e hon verkligen:)

 55. Berntson skriver:

  Shit vilket bra jobb du har gjort! Verkligen grund ridning och inte stressat fram till 150 hinder.

 56. Linnéa skriver:

  Corrado I är inte efter Cornet Obolensky.. 🙂 Corrado I är farfar till Cornet Obolensky däremot! Corrados pappa är Cor de la Bryère.

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Linnes- Ah skrev fel menar Cornado såklart. Den som Marcus Ehring tävlar (eller hur han stavas!? 🙂 kram

 57. Daniela skriver:

  VAAA!! Det där är ju inte samma häst!! 😀 Kan ju inte vara?! 😀

 58. Johanna skriver:

  Hej, läst bloggen sen den startades och när jag såg de första bilderna på Corvara blev man så ledsen. Men det är helt otroligt hur fin du/ni har fått henne. Ska bli så himla roligt att se hur det går för er i framtiden och när du sedan själv börjar rida henne igen. Längtar!!

 59. nina skriver:

  Otroligt vilken skillnad! är väldigt imponerad. Så himla kul att se och läsa att det går bättre! Hon hade tur som kom till dig som inte ger upp hoppet! Kram 🙂

 60. Jessica skriver:

  Fybubbelen vad fin hon har blivit i kroppen! Helt ny häst ju. Snacka om att gå från ful ankunge till en svan! Me like!

 61. sandra skriver:

  wow tyra detta är helt fantastiskt 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »