Allmänt

FILM- Första dagen Grevlunda Grand Prix

Hej! Nattbloggning… Nej men alltså jag ÄR så trött. Jag har sovit i tre dygn. Sedan är detta nu den sista stora tävlingen, då blir det ordning och reda på det. Nu går det här före bloggarna. Men jag har bra material för framtiden 🙂 Men det blir ju så när man har en hästblogg, mycket handlar i praktiken om att rida och nu när det är stora tävlingar så är det omöjligt att göra bägge delarna. Men jag är övertygad om att ni förstår ♥

Första dagen i Grevlunda är avklarad. Sanno var fin och felfri men hade något tidsfel. Han fick gå en 120 idag för att bara slappna av, sen nu nalkas 2-3 130 för att försöka kvala in till Falsterbo. Bambo och jag startade en 130 idag. Det är väldigt tittigt på Grevlunda och det blir mer påtagligt eftersom banan är mindre och alla hinder kommer väldigt väldigt snabbt och ofta ur sväng.

Dagens resultat blev en uteslutning som inte gör något. Det hamnar på bägges konto. Först stannar han på 5:an som är ett räcke med vatten matta. Planen var att lägga honom lite tightare på det räcket då det sedan var 4 korta språng till en större oxer och Bambo täcker mycket mark och har en väldigt stor galopp… det fick jag bevisar för mig på Nkpg Horse Show när han tar ETT galoppsprång istället för två i en kombination…… Så jag red in PERFEKT på räcket, men Bambo stannade. Det vara rena dumheter, han är fasen lite tittig på vatten… Så det stoppet lägger jag helt och hållet på honom, men visst, jag får rida med mer ben in nästa gång… Sen efter 7:e hindret så glömde jag bort att det var ett åttonde hinder, och den oxer kommer väääldigt snabbt ur sväng och jag kom på det för sent så jag valde att lägga en volt, och därmed blev jag utelsuten.

Men, som ni ser så hoppar han grymt fint, han blir bara finare och finare. Kolla sprången liksom- wow! Men idag var blev jag faktiskt förbannad, blir ofta inte så arg men va tusan- det är ju en sport…. Bambo ska inte stanna sådär, och jag ska inte slarva. Men banan kändes så himla klar efter hinder 7, haha. Jag kunde absolut kört på och hoppat 8:an, men då hade det varit en chansning och jag gillar inte att chansa när det är lite större oxrar- speciellt inte när jag redan har 4 fel, då är det bara dumt. Dock så kändes banan väldigt bra bana, bra bana och det väldigt lågt mot Norrköping, många som sa det… att 130:n i Nkpg var mycket högre, den var sjukt maxad… tänk er då 135:n, haha det var första gången på länge som jag gick banan och var lite rädd… det var lätt 140 alltså, hahaha… Så höjden idag kändes väldigt väldigt lätt vilket var positivt för det betyder ju att man känner sig bekväm i den klassen..

Jag gillar inte när Bambo känns dragig. Känns som att jag inte har honom var jag vill, men nu kan det bara bli bättre. Han var spänd redan på framhoppningen….så fort någon red förbi så hoppade Bambo till och han gör det rejält… Sen blir det så stressigt när framhoppningen är så enormt rörig. Folk har verkligen en tendens till att inte respektera varandra. Man kan inte rida på ett hinder och ropa ”räcke” 10 meter från hindret om man inte har stenkoll. Ropar man det i tid så kan man veta hur hen ska rida och ha lite koll. Det är skillnad på mindre tävlingar när 6 st får vara inne samtidigt, men här var det säkert 15 inne samtidigt…

Känns som att det blir kaos och många rider på varandra och ber inte ens om ursäkt. Det stod tydliga bra skyltar ”Skritta endast i vänster varv på spåret”…hur svårt ska det vara att hålla det då? Jag försöker alltid ha koll på var alla är, men det blir sån enorm stress för både ryttare och häst när det blir kaos. Så Bambo var stressad som tusan på framhoppningen och jag hade helt velat hoppa lite mer och göra halt efter hindrena då han drog iväg lite väl mycket…. Men jag hoppade inte mer än nödvändigt, bättre att försöka få honom avslappnad 🙂

Här är filmen från idag på mig och Bambo. Är i övrigt nöjd med rundan och tycker han levererade väldigt fina språng:
.

 Snygging:

IMG_9188 IMG_9189

Haha fortsatte rida enda in i huset 😉 haha

IMG_9200

…Vi var ju förbi på Ullared och självklart ”ska man inte ha något” och kommer hem med det här. Jag bah ”Annica kan inte bara hämta den påsen i bilen” haha. Vet ni vad jag behövde från påsen då? En PINCETT!? Kul… som att leta efter en nål i en höstack 🙂

 

IMG_9195

 

19 svar till “FILM- Första dagen Grevlunda Grand Prix

 1. Maria skriver:

  Hopprundan började ju riktigt fint, lugnt och sansat. Vattnet tycktes typiskt nog orsaka huvudbry

 2. Alva skriver:

  Sådär med framhoppningen är det överallt. Skyrup, Henriksdal, Grevlunda, Helsingborg. Kan med tycka att det är stökigt men de mer rutinerade ryttarna som är vana att rida elittävlingar varje helg vill uppenbarligen hellre ha det så för att hinna med osv.
  Förresten läste jag att Jens Fredricson sagt en bra grej: vi har ofta lätt att säga att det är hästens fel men det är ju vi ryttare som förberett och tränat den. Vi gjorde troligtvis fel igår eller i förrgår! Ni kanske har tränat maaaassa vattenmatta, det vet VERKLIGEN inte jag men rent allmänt tycker jag att det är skönt att tänka så. Tex nä jag red inte ordentligt med benen när han blev tittig, eller nej vi har tränat för lite på detta. Då kan man gå in i nästa klass nollställd och veta att om bara jag presterar kommer hästen också göra det! Funkar bra för mig:) Men du verkar vara rätt cool mentalt med att gå in i större klasser osv 🙂 Jag är lika nervös nu när jag ska debutera lilla lilla unghästen som när jag rider 130;) Lycka till idag.

 3. hopperyttare skriver:

  Mins en kommentar du inte ville tro på … om du börjar att stanna han på hinder så kommer han att stanna själv när inte avstånden stämmer!

  Ja du ser själv vad som har hänt.

  Lösningen är som du själv skrev, rid med mer BEN… driv och kasta hjärtat först!

  Jätte fina språng annars!!!

  Gå nu in o RIIID på, så ska du se att du kommer hem med flera rosetter 😉

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Hopperyttare- Yepp helt rätt. Ibland blir man lite för bekväm och sitter mest och åker med. Jag måste börja rida mer mer ben och lägga på ben och inte förlita mig helt på honom… Jag vet dock inte vad du menar när d skriver att det var en kommentar som jag inte vill tro på? menar du när man stannar framför hindret? Kram

 4. Mimmi skriver:

  Kollade på filmen och det var synd på det där 2 missarna men måste ändå lyfta att det såg annars bra ut, det syns att ni kommit ihop er mycket bättre nu om man tänker tillbaka på filmen från er första P/J mycket mer avslappnat å harmoniskt 🙂 nya tag idag hejja!

 5. Sophie skriver:

  Jädrars så fin han är!!

 6. Förstår att du blir iriterad av det löjliga stoppet, förutom det såg hoppningen bra ut, det såg inte ut som att han drog så mycket som han gjort tidigare. Vad har du för bett på honom nu?

 7. Sara skriver:

  Oj! Jag hade förväntat mig värsta skittrundan efter att ha läst ditt inlägg med det såg fint ut tycker jag! Synd med uteslutningen. Kram!

 8. Madeleine skriver:

  Jävlar vad ni har utvecklats ihop som team! Det ser väldigt harmoniskt och fint ut. Du får det att se lätt ut på honom, vilket jag inte tyckt på samma sätt innan, och det är (enligt mig) typ den bästa egenskapen en ryttare kan ha!

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Madeleine- Åh men TACK för den komplimangen om det är den bästa egenskapen en ryttare kan ha 😀 Tusen tack, Puss

 9. Sofie skriver:

  Rörig framhoppning kan jag hålla med om men det finns ju tyvärr ingen annan stans att rida fram på grevlunda utan alla ekipage måste va i ridhuset. Skillnaden blir då att alla 15 ekipage får lov att hoppa samtidigt till skillnad från andra tävlingar där det normalt är 6 ekipage på framhoppningen. Vissa ryttare har dåligt med is i magen och börjar hoppa fram alldeles för tidigt i grevlunda för att man är van att det bara e 6 ekipage före en istället för 15. Be dina hästskötare hålla lite koll hur många ryttare du har framför dig och vem som är före dig osv och försök hänga på när de ryttarna före eller efter dig börjar hoppa fram så går framhoppningen mycket smidigare nästa gång och man slipper komma i otakt med de andra. Dina hästskötare får ha lite bättre koll och va lite mer vakna så att de inte vill fram och sänka hinderna precis när någon höjt. Lite tips för det ska bli smidigare för alla på framhoppningen! 🙂

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Sofie- Absolut 🙂 Vi brukar ha rätt bra koll och jag hoppar fram väldigt lite. Eller jag gör det som krävs. Har en rutin på hur jag hoppar. Men jag håller med dig om att många är inne alldeles för tidigt och rider fram och så blir det rörigt…

 10. Emma skriver:

  Han ger inga direkta ”varningar” när han stannar vilket måste vara svårt.. Tycker du red bra och att det verkligen var ett skit stopp.

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Emma- Eller hur? Det är DET som stör mig mest, att jag liksom inte känner av att han kommer att stanna <3

 11. Matilda skriver:

  Fina och duktiga ni är!

 12. Stina skriver:

  Jag tycker att du har lite för dåligt tryck i ”bak-kärran” och har honom inte riktigt framme i handen. Han ser lång och oengagerad ut ( om jag nu ser vad som kan vara ett problem. Det är ju en fin häst och ni har kommit långt :P).

  Lycka till!

 13. Louise skriver:

  Tror som jag skrivit innan, att han nu börjat stanna då du själv stannat honom på hinder när avståndet varit lite dumt, nu låter det som att du trixade med avståndet i sista stund och då gav honom lite osäkerhet, sen kan det självklart vara att han är lite tittig på vatten, men tror garanterat att de med att du stannat honom flera gånger innan hinder iallafall spelar en liten roll i detta, gör man en häst osäker på om den ska hoppa eller inte så blir den osäker i framtiden.

  För övrigt så är min ponny väldigt rädd när folk rider förbi eller ligger väldigt nära bakom, en gång galopperade en precis bakom när jag travade, hade den varit där en sekund till hade den fått en spark från min ponny, rider de om nära så kastar hon sig dock in i staket/vägg, hänt flera gånger och det förstör för oss. Sen även att ponnyryttare sällan har koll på varandra stör jag mig mest på.
  Därför tävlas min ponny nu med röd rosett i svansen, inte för att hon sparkas eller stannar plötsligt, utan för att folk ska lära sig att hålla lite vettigt avstånd, alla hästar kan sparkas om de blir inträngda. Så ett tips är att sätta dit en rosett, sen vet jag att du är känd och ”måste” vara trevlig mot folk, men rider nån för nära eller är i vägen HELA tiden, säg till de att de ska vara uppmärksamma eller visa respekt för andra, jag har gjort det ett antal gånger, dock med kanske mindre vänlig ton, men de flesta skärper sig faktiskt!
  Nu rider ju jag c-ponny och då ofta rider fram med väldigt unga ryttare som troligtvis inte själva har grönt kort och därför inte kan reglerna, känns som att det borde vara bättre på hästtävlingar…

 14. Felizia skriver:

  Ponnyframridningar på alla nivåer är hemska, och även storhäst. Men värst är nog fantamig storhäst vid större klasser, man rider med massa proffsryttare som KAN. Problemet med dem är att de är så förbannat nonchalanta!! De visar ingen hänsyn till någon annan. Sen retar jag ihjäl mig på dem som svarar i telefon på framhoppningen, hör och häpna, det händer sjukt ofta. galet!

 15. Viktoria skriver:

  riktigt lugnt och fint ridet! det ser inte stressat ut alls och ni båda verkar väldigt harmoniska. Jättekul att se!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »