Allmänt

Ta inte bort pay n jumperna!!!

Hej! Istället för att bli osams om massa saker som vi inte kan påverka så kan vi ju diskutera saker som jag tycker vi bör ta upp och som vi kan påverka. Det som jag tycker är kul med TR och Ridsporten är att regler ändras rätt ofta och de är inte rädda för att göra en förändring som vissa andra företag och organisationer som tycker att ”allt var bättre förr” och att det ska vara som ”det alltid varit”. Även om jag verkligen inte håller med om vissa saker. För nu ska jag faktiskt klaga på en sak som gjorde mig väldigt ledsen. Det här nya förslaget om att ta bort pay n jumper?

Jag hörde det igår, att de ville ta bort pay n jumperna? Att man inte ska få rosetter när det är clear round för att det bara ska vara träning? Det tycker jag är jättedåligt. Tänk de ryttare som inte vill tävla men som blir jätteglada över att få åka på en träningstävling lokalt och få en rosett om de rider felfritt. Som lilla Lovis och Doris liksom… det kan ju betyda allt för de yngre ryttarna att få en rosett? Tycker att det är så ONÖDIGT att ta bort en sån grej när man kan lägga fokus på många andra saker…? Det är ju en sån grej som gör att den vanliga amatörryttaren kanske motiveras till att fortsätta att träna och utvecklas med sin häst? Ska de då ta bort det lilla som ger dom en gnista?

Jag kan inte ens fatta varför det kommer på tal? Jag ser liksom inget negativt alls med pay n jumper? Inte något? Jag förstår inte varför det kommer på tal? En pay n jump är ju något roligt, ett engagemang från ridklubben, från de som jobbar med det och alla ryttare lokalt. Det är ju något som är positivt för sporten och för att ha kvar ryttarna som inte vill tävla eller synas. Om det har något med den ekonomiska biten att göra vet jag inte? Jag tänker att det kan vara något sånt? Att om pay n jumperna tas bort kanske fler anmäler sig och tävlar på de ”riktiga” tävlingarna? Kan det vara nått sånt? Jag bara tänkte om det kunde vara ett argument, men jag tror tusan inte det.

Jag själv åker på pay n jump för att träna. Sedan om man får en rosett så är det klart att man ändå blir glad- det är tecken på en bra ritt. Skulle man behöva betala för rosetterna så skulle jag inte köpa- men det kanske andra skulle göra- för dom kan det vara jättekul att få hänga upp en rosett på deras box och få visa upp för kompisarna?

Jag vet inte om jag är okunnig nog i frågan eller påläst nog- men ibland är det kul att inte vara påläst och kunna spekulera och tänka utifrån sitt egna perspektiv, eller hur? Och jag ser som sagt inget negativt?  Jag personligen vill kunna åka och träna banor utan att resultatet ska bli offentligt också- just för träning. Jag skulle kanske aldrig åka på en tävling med hingsten nu- men jag behöver ändå träna banor och miljöträna honom.

Hoppas vi kan hålla denna diskussionen på en bra nivå. Vill höra era åsikter och varför? Jag menar- vi ÄR ridsporten och det är klart att vi har mycket att säga till om, och jag blir skitledsen om pay n jumper tas bort.

Stolt Lovis med en nöjd Doris på deras första pay nj jump ihop ♥

IMG_4j906

…okej..och en stolt Tyra också, hehe…

IMG_49j13

så kan man undra varför folk inte ”goes bananas” över andra saker…. te x- varför är det förbjudet att tävla i novabett på unghästar? Det mest snällaste bett som finns… finns det ens någon förklaring till varför det är förbjudet? Eller varför man måste tävla med kandar inom dressyr på högre nivå? Om hästarna tävlas i dressyr så ska de väl kunna tävlas på ett normalt bett och inte ha 12 kilo stål i munnen. Och på hög nivå så måste dom väl till och med ha sporrar? Jag ska inte ge mig in på den debatten nu utan att vara mer påläst för jag vet inte så mycket än det jag läst på TR- men är det inte konstigt att man inte får rida i vanligt bett inom dressyren om man vill? Det är väl det dressyr handlar om? Eller vad tycker ni? Utan att bli arga nu?

Eller varför inte diskutera i huruvida spön kan vara tillåtna på tävlingar när det används på fel sätt? Jag tycker diskussioner på nätet, om natural horsemanship och liknande saker känns så långt borta när det finns sååååå mycket annat vi kan snacka om. Fokusera istället då på att försöka göra sporten mer rättvis och bättre för hästen. För det finns absolut ryttare som skyller på sin häst och slår dom med spö när man ser att det var uppenbart ryttarens fel. Sånt gör mig jävligt förbannad. Jag tycker det ska bli hårdare regler på det och att man ska införa typ gult och rött kort- slår du din häst och blir tillsagt så ska du fan bli avstängd på nästa tävling. Vad tycker ni om detta? Sjukt bra idé, det enda som är bra med fotbollen (haha patriot) och det är att om du beter dig dåligt så blir du avstängd i nästa match? Det borde väl vara samma sak här? Tävlingarna är ju det man brinner och tränar för- om man slår hästen och använder spöt på fel sätt- så ska man bli straffad och bli avstängd.

71 svar till “Ta inte bort pay n jumperna!!!

 1. Vad jag har förstått så har det kommit upp ett förslag på att kandar ska bli frivilligt i alla klasser i dressyren, vilket jag tycker är superbra!

 2. Jenny skriver:

  Pay and jumper kan vara bra men att ordna fler ”riktiga” tävlingar är bättre. Pay and jump är ju på egen risk – du måste ha egen försäkring om det händer något (licensen täcker det på riktiga tävlingar). Det finns inga regler för vem som bygger banan, jag har ridit på riktigt dåliga banor – riktiga tävlingar har utbildade banbyggare. Det finns inga krav på domare och det finns inte heller något reglemente man kan stödja sig på om någon t ex beter sig illa (riktiga tävlingar har överdomare). Det finns inte heller några regler för vilka klasser man får hoppa med unga hästar – 4 åringar ska inte hoppa över 1 m, men vem kollar det på en Pay and Jump. Listan kan göras väldigt mycket längre.

  Fram för fler klubbtävlingar och tävlingar på lokal nivå istället!!!!

 3. Therese skriver:

  Håller med om att en del regler är konstiga! Gult och rött kort finns ju dock redan, både i Sverige och Internationellt, även om det inte delas ut ofta. Man skulle ju i så fall kunna göra reglerna strängare i så fall, så att fler gula och röda kort delades ut om man upplever att det sker mycket slag med spö, ryck i munnen osv.

 4. ek skriver:

  Som blivande vuxen ponny ryttare utan några ambitioner i att tävla särskilt högt blev även jag ledsen att pay and jumperna skulle försvinna. Har inge bra tävlingsnerver men i dessa kan man ju endast tävla för sig själv, för att få se resultat för all träning, miljöträna hästen samt bara få insupa känslan som finns på en tävlingsplats. Rosetterna är främst en bonus, men självklart så är det kul att man får en skulle inte ha några problem med att behöva lösa ut dem för en mindre summa häller. Men jo, förvånad är jag över att inte fler protesterat.. Förslaget med att ta bort stilhoppning bland de yngre har de ju dragit tillbaka efter protester och jag skulle gärna vilja protestera mot även detta förslag.

 5. Frida skriver:

  Det var en nyhet för mig! Jag tycker verkligen inte att man ska ta bort dom, det är ju jättebra träning.

  Å andra sidan, det p&j-erna börjar ju poppa upp som svampar och därmed följer risk för dålig kvalitet. Det är ju ett väldigt lukrativt sätt för klubbarna att tjäna en slant, eftersom man inte behöver kosta på banbyggare, domare osv. Tex dåligt byggda banor som snarare motverkar sitt syfte med att hästen ska få en trevligt upplevd träningsrunda.

  Jag har själv stött på det när jag var ute med min fyraåring. Från 90cm satte man in ”titthinder” som bestod av hemmasnickrat hej-kom-och-hjälp-mig material. Vad sägs om tex en parallell enfärgad oxer med ENBART två bommar och nån rackig gles utfyllnad under… Inte ok för med fyraåring!

  Jag kan tänka mig att anledningen till att ta bort p&j isf är att kunna styra och påverka arrangemangen.

 6. Sara skriver:

  Jag håller helt och hållet med dig Tyra!

 7. evie skriver:

  Åh, klart pay & jumperna ska få vara kvar. Lite märkligt … en rosett är bara en rosett men för vissa betyder den kanske enormt mycket, ett tecken på at man gjort bra i från sig, utvecklats och tagit sig ett steg längre.

 8. charlotta skriver:

  Ta inte väck pay and jumperna för guds skull. Det är där man verkligen får chansen till och förbereda sig för tävlingarna. Många är inte redo för tävling och kan då anpassa det sig till sig själv istället för att ge sig ut på tävling och ge sig på klasser man egentligen inte reder ut =livsfarligt. Vi vill ju öka kvaliten på våra ryttare och så väljer man att ta bort träningen där vi har chansen att utvecklas. Sjukt!

 9. Tina skriver:

  Är det verkligen Pay and Jump som ska tas bort ???
  Trodde det var Clear Round-klasserna som ska tas bort!
  Det är skillnad på en P&J som är en träningstävling.. Medans en CR är en klassform liknande Bed A.
  Alltså rider du på 0 fel inom maxtiden ”belönas” man med en rosett i en CR-klass. Ungefär som i Bed A.

  Pay and Jump har inget med dom riktiga tävlingarna att göra..inte heller med TR i den bemärkelsen.
  Det enda som brukar stå vid P&J är att man följer TR gällande säkerheten…

 10. Tina skriver:

  Och vad jag har förstått så är det redan ”förbjudet” att ge rosett på P&J.. För numera säljs det rosett vid felfri ritt på alla P&J jag har sett här nere i Skåne iaf..

 11. Emilia skriver:

  Pay and jumps är så bra! Man lär sig att man kan få en rosett utan att ta dom snävaste svängarna som hästarna nästa gårom kull iav! Då lär man sig också att rida fint och invärka på ett bra sätt. Tycker dom borde tänka på det eftersom dom verkar vilja ha mera stilridning. Sen tycker jag att det är sjukt fel att man MÅSTE ha Kandar i sånna höga klasser. I dom klasserna ska väll samspelet mellan häst och ryttare vara bäst? Är det inte bättre att lära sig rida på vanligt 3 delat istället? Nej tycker reglerna blir konstigare å konstigare! Tycker inte att det verkar så genom tänkt!

 12. Anna skriver:

  Fast nu har ni blandat ihop begreppen! Pay & Jump ska inte bort, det är clear round som ska bort som bedömning på tävling – men det finns ju avd B som i princip är samma sak.

  Pay & Jump finns självklart kvar och en del klubbar delar ut rosetter fast de egentligen inte får.

 13. Caroline skriver:

  Hej Tyra!
  Jag tror att du har blandat ihop begreppen lite, eller så har den person som berättat det här för dig gjort det…

  På inbjudningstävling/lokal tävling och högre kan man i dagsläget ha en rad olika bedömningar som du ju vet. Två av dessa är bedömningen Clear round och Bed A.
  Clear round = Alla som klarar banan inom maxtid och utan fel får rosett.
  Bed A = Alla ryttare med minst antal fel blir likaplacerade (ex. får bästa ryttaren fyra fel ”vinner” den eller de klassen)
  Sedan har ju bed A+A kommit också, där man går vidare till en andra fas om man är felfri. Alla med minst antal fel, oftast felfria, ”vinner” klassen. Kul idé, omhoppning utan tid.

  Det är bedömningen clear round som ska tas bort.

  Pay and Jump däremot regleras inte av TR. Det är ju ingen tävling i den bemärkelsen och det behöver ju inte ens finnas en förening bakom som arrangerar den. Personligen önskar jag att antalet enkla lokala tävlingar ökade och kanske på ännu lägre nivå, för på P & J ställs inga krav på banbyggnad etc eftersom den ju inte regleras av TR. Tänk på att inte heller någon klubb/tävlingsförsäkring täcker om något händer dig då <3

  Kram!

 14. linda skriver:

  Det är inte pay n jumperna som ska försvinna utan förslaget gäller clear round på tävling som de vill ersätta med bedömning A (som avd b). Så pnj kommer vara kvar.

 15. Carro skriver:

  Vaaaaaa, det är inget jag har hört nått om?! Gud vad onödigt och tråkigt om den informationen stämmer 🙁 däremot vet jag att dom ska ta bort bedömningen clearround på ”riktiga” hopptävlingar.

 16. Lina skriver:

  Som jag har förstått det kommer dom att ta bort bedömning CR på tävling. Bedömning A kommer att finnas kvar och skillnaden på bed. CR och A är att på CR har du 2st försök per start och i bedömning A så är det felfritt inom tiden för att få ”rosett”
  Pay and jump eller banhoppningsträning är frivilligt för den som vill att arrangera men för att få dela ut rosett för genomförd ritt tror jag man måste ha en utbildad banbyggare, överdomare el domare på plats. Därav att man får köpa rosetten på flera ställen vid pay and jumper.

 17. Rebecca skriver:

  Fast ska de verkligen försvinna isf? Jag förstod det som att de skulle ta bort bedömningen clear round som finns på ”riktiga” tävlingar. Med motiveringen att det inte är en tävlingsform.

 18. Tove skriver:

  Jag tror att du kan ha missförstått det här… Pay and Jump anordnar klubbarna på eget initiativ utan direkt tävlingsanknytning – det som ska bort är Clearing Round bedömningen på lokala tävlingar, avdelning B kommer ju fortfarande att finnas och därmed kan man alltid ”bara rida grundomgång”.
  Personligen tycker jag att är det tävling så är det tävling – pay and Jump är till för att träna på 🙂

 19. Sandra skriver:

  Vad jag har läst så är det inte pay n jumperna som ska tas bort utan bedömningen clear round på riktig tävling. Vilket jag tycker är jättebra! Kan man inte rida mer än clear round på tävling så är man uppenbarligen inte klar för att tävla på riktigt än, då är det bättre att fortsätta träna och åka på pay n jumper tills man känner sig säker nog att rida en riktig tävling på ett bra sätt!

 20. Mallan skriver:

  Fast jag tror att du behöver läsa på lite till Tyra. Pay and Jump är ALDRIG tävling och det är inte tillåtet att dela ut rosett till de felfria, däremot ok att dela ut rosett till alla.
  Detta är inget nytt utan Pay and Jump ska enbart ses som träning.
  http://www3.ridsport.se/Tavling/Vill-du-borja-tavla/Tavlingellertraning/

  Förslaget som ligger ute är att ta bort Clear Round, dvs en bedömning på tävling, de klasserna blir istället bedömning A där du till och med har möjlighet att få rosett även om du inte är felfri.
  Fiins en enkät att fylla i om man vill lämna synpunkter på de föreslagna TR ändringarna inför 2015.

  Men något förslag om att ta bort PnJ finns inte!

 21. Pernilla skriver:

  Skäms på dej! Driver man ”Sveriges största hästblogg” tar man reda på fakta innan man skriver ett sånt här inlägg!
  Du är skyldig ridsportförbundet en ordentlig ursäkt. Deras mailkorg lär svämma över och telefonen gå varm när ditt inlägg sprids bland ekipage runt om i landet (som även de inte kollar upp vad förslaget innebär utan har så stort förtroende för dej att de tror du har rätt)

 22. Petra skriver:

  Det är bedömningen clear round som försvinner inte pay n jump 😉

 23. Johanna skriver:

  Du är verkligen bra på att skapa diskussioner Tyra, så himla påläst innan du kläcker ur dig det ena med det andra 😀

  CR ska bort, inte P&J..

 24. Linn skriver:

  Som fler tidigare har skrivit så är det bedömningen ClearRound som ska tas bort. Bed A kommer att finnas kvar men det är för att en häst med fel i första rundan exempelvis i två clearround klasser efter varandra inte ska kunna göra 4 starter på en dag då det vid den bedömningen är möjligt att göra omstart. Och då i fler klasser på en och samma dag kan bli väldigt mkt.
  Pay and jump regleras inte av TR och därmed heller inget som ändras när TR ändras:) det är upp till varje förening/organisation vilka regler som gäller:)

 25. Ebba skriver:

  Hej tyra! du har missuppfattat tror jag. som jag har förstått det så vill dom bara ta bort bedömningen clear round på lokal tävling. LD/90cm hoppning är ju obligatorisk clear round, och då är det ju lite tråkigt för dom som inte kan hoppa högre klasser att dom aldrig får chans att tävla utan måste sitta och enbart rida clear rounder. Förslaget är att man ska kunna bli placerad och så i 90 cm igen, och clear ronder kommer bara att finnas på tex pay and jump. Ett superbra förslag enligt mig!!

 26. Annie skriver:

  Så jäkla bra skrivet! Håller med dig totalt!

 27. Maria Gustavsson skriver:

  Jag tolkade det som att clearrounder ska försvinna på lokal tävling och istället ska det bli stilbedömning eller annan bedömning. Läste det inte så att p o j ska förbjudas 🙂

 28. Ellen skriver:

  Tycker du säger emot dig själv lite här nu…..i förra inlägget tycker du att ryttaren själv ska få välja vilken och hur mkt utrustning man ska ha men i detta tycker du att dressyrhästar minsan ska kunna gå på vanligt bett och benämner kandar som skrot i munnen?? Är det bara hoppryttare som ska få välja den utrustningen som ekipaget trivs bäst med? Hur konstigt det än låter för vissa så finns det faktiskt hästar som trivs bättre på kandar än på träns. Jag är dock helt för att ryttaren ska få välja bett även i högre dressyrklasser! Ryttaren känner sin häst bäst och bör därför själv få bestämma. Blir dock lite lessen när folk utgår från att man rider illa och ”brutalt” bara för att man har kandar. Då har man totalt missuppfattat vad dressyr går ut på! Oftast kan man rida på mkt mindre o finare hjälper på ett kandar än ett bett.

 29. Maria skriver:

  Har varken läst eller hört någon om att de ska ta bort pay and jump.
  Dock kan jag kanske förstå tänket med att ta bort pay and jump. När jag jobbade på ett av de olika distriksförbund som finns i Sverige så hade vi en hel del problem med att pay and jumper/ride anordnades på anläggningar och på sätt som var rent av farliga. Det var små klubbar med inte så bra koll, publik och ovana ryttare blandas med barnvagnar och små barn som springer bakom hästar, hindermaterial under all kritik osv. Och efter som att det var just en pay and jump (en träning) så kan man som förbund inte gå in och justera något i detta. Dock så borde man istället för att ta bort pay and jump, utbilda föreningarna i att ha pay and jump. Det gynnar verkligen alla, både föreningar, ryttare och sporten.
  Och som arrangör och liten förening är det en jättebra grej att få in lite enkla pengar som man sedan kan använda till att göra bättre riktiga tävlingar.

 30. Louise skriver:

  Kul att du börjat uppdatera lite mer!

 31. Ellen skriver:

  Tillägg till min kommentar: Tycker domare i både hoppning och dressyr ska bli hårdare på att döma ner/ påpeka ”hård” ridning för att sträva efter mer harmoni på ekipagen. Tror det är fel väg att gå att begränsa utrustningen. Rätt använd är utrustningen inget problem tycker jag. Spöet är ju inte farligt så länge det inte används, bettet är inte skarpa så länge man inte drar i det och sporrarna är inte vassa s länge du inte använder dem med kraft. Så den springande punkten är hur ryttaren agerar tycker jag!

 32. Matilda skriver:

  Pay and jump ska EJ tas bort. Utan det är bedömningen clear round på lokala tävlingar. Nu ska de endast vara bed A i så fall…..

 33. Alva skriver:

  Det som flera skrivit ovan stämmer. Bedömningen clear round försvinner från tävling men bedömning A finns kvar och även pay & jumps. Tycker att det är skönt iom att bed A fungerar lika bra utan att det tar en evighet eller går superfort = lättare för alla att klasserna inte har omstart etc. Iom att pay & jumps finns kvar finns ju det komplementet om man vill träningstävla.

 34. Emmie skriver:

  Pay’n’jumper ska behållas men dom ska ta bort Clear Rounder på på tävlingar, helt annat femma 😉

 35. Sara skriver:

  Haha men Tyra.. Pay and Jump skall inte tas bort. Bedömningen Clear Round ska däremot tas bort på på tävling eftersom att det är likadan bedömning som avd B där numera hästar i alla åldrar får starta = man behöver inte två likadana bedömningar med olika namn..

  Lite dumt att uttala sig om något som inte stämmer i över huvud taget kanske. 🙂

 36. Agnes skriver:

  va?! finns det inte rött kort i hoppning??? på islandshästtävlingar kan man få rött kort om man t.ex slår för mycket/för hårt med spöt eller helt enkelt har för hård ridning.

 37. Johanna skriver:

  Hej 🙂 jag vet inte om det stämmer, men jag har hört att på högre nivå inom dressyren så rider man med sporrar och kandar av gammal tradition. Och för att man ska kunna visa fram att man kan hantera att rida korekt med sporrar och kandar. Bra inlägg 🙂

 38. Louise skriver:

  Jag har bara hört att det är clear round-klasserna på tex lokala tävlingar som ska bort, säkert att du inte missuppfattat ?

  För övrigt så har jag en häst som tidigare varit rejält skadad och ändå tvingats till att göra rätt, denna hade jag hoppats kunna komma ut på hoppbanorna snart, hon är en unghäst och går bara att rida på novabett eller i grimma, nu blev jag rejält sur då jag inte visste detta ??

  Sporrar är ett måste på dressyrtävlingar oavsett nivå, tyvärr.

 39. Jag är bara nybörjare och har inte ens provat att hopp (gå?) över bommar än men nån dag hoppas man ju att man kommit dit och då vill jag såklart ha möjlighet att ”tävla” utan pressen på en vanlig tävling så att säga. Hoppas att de blir kvar i många år så jag och alla andra amatörer får chansen att jaga rosetter 🙂

 40. Frida skriver:

  Jag håller helt med dig! Ta inte bort pay´n jumperna! Dom är så bra och roliga för alla som är gröna oavsett om det är barn eller unghästar.

 41. Emelie skriver:

  Håller helt med! Pay and Jumperna ska INTE tas bort!! Dom är perfekta för mig och mitt varmblod som skolats om och kan börja delta på mindre hopptävlingar (eftersom hon tycker det är sååååå roligt), dom är superbra för oss som en förberedelse för dom större ”riktiga” tävlingarna sen.

  Också det här med spö som används fruktansvärt flitigt hos vissa hoppryttare, det som är mest skrämmande är alla gånger man sett små ponnyryttare (nu snackar vi typ 6-7åringar) som sitter och slår med spöet på hästen när den kommer fel på ett hinder och stannar. och då menar jag SLÅR, inte tillrättavisar. dessutom tycker jag det är bra att hästen stannar om den kommer alldeles fel på hindret då det annars kan bli en jävla krasch och allvarliga skador på både häst och ryttare. Men då jävlar får ponnyerna veta hut istället… 😉

  Nä men hur som helst, ta för guds skull inte bort Pay and Jumperna, dom är fantastiska! Är det dock en dåligt uppbyggd bana så kan man ju strunta i att tävla där. Men många gånger är dom faktiskt superbra!

 42. Jennifer skriver:

  Pay and Jump ska inte tas bort, det arrangeras inte genom SvRF. Det är bedömningen Clear Round som försvinner. Tack och lov.

 43. Emelie skriver:

  Helt rätt! Själva pay and jumper och clearrounder tycker jag är bra, för dem som utbildar och tränar upp unghästar är clearrounder bra. Och som du säger, för våra unga ryttare som är sportens framtid – att få en rosett för dem kan göra att dem fortsätter.

  Och det i dressyren är stört, jag älskar rida dressyr och skulle gärna vilja tävla på hög nivå, MEN EN SAK STOPPAR MIG – jag VÄGRAR tävla dem högre klasserna pga att man måste ha kandar och sporrar, helt jävla sinnesjukt. Kan jag få hästen att göra allt det där hemma, med tredelat tränsbett och utan sporrar så varför i helvete ska jag slänga på allt sådant för en tävling?

  Tycker mycket är helt fel.. t.ex det du tog upp om betten med på unghästar.. sinnessjukt..!

  Det jag tycker är bra dock är att man under 18 (eller är det under 15?) måste tävla med skyddsväst!

 44. Annika skriver:

  Jag tycker å ena sidan att det är väldigt fint att man inom dressyrsporten försöker värna om dressyrens historia (då ett dressyrprogram var till för militären som behövde klara dressyrprov, och även kunna bemästra att kunna rida med kandar och sporrar), men då endast en bråkdel av folk som rider högre msv-klasser idag klarar av att rida ”snällt” med kandar och sporrar är det lite tråkigt att det är obligatoriskt, och dessutom något man strävar efter att använda eftersom det är ”creddigt”..

  Tycker även det är väldigt synd att man inte får tävla på bettlöst i dressyren (i träns-klasserna). Många hästar som går 1000 ggr bättre på bettlöst, synd att man inte kan visa upp dem rättvist på tävling då. 🙂

 45. Hanna :* skriver:

  PAY AND JUMP/RIDE FÅR INTE TAS BORT KMR FKN STÄMMA DEN SOM VILL FÅ BORT DET

 46. Albin skriver:

  Jag har fattat det som att det är bedömningen ”Clear Round” som enligt förslag skall försvinna. TR och SvRf har inget att göra med Pay and Jumper.
  Sporrar är väl ett krav på alla tävlingar enligt TR? Men enligt förslag ska väl det bli frivilligt med sporrar -vilket är super bra!:)

 47. Den felaktiga källan! skriver:

  Sorry guys! Det var jag som är den skyldige här och har missuppfattat det hela.
  Tyvärr kan inte alla vara proffs ^^
  Hoppas ni inte ligger vakna hela natten nu och förundrar er över denna enorma skandal!
  Gosh…

 48. Isabella skriver:

  Har exakt samma tankar kring dressyren! Borde man inte plocka bort mer utrustning ju högre nivån blir haha det är mer logiskt.

 49. Suvi Räsänen skriver:

  Förslag till ändringar i TR för dressyr är just att sporrar blir valfritt och att man ska få rida på träns även upp till GP.

 50. Ellen Sundqvist skriver:

  Jag tycker absolut inte att pay and jumperna ska försvinna! De är ju jättebra om man vill träna att hoppa bara men man orkar kanske inte ställa upp en hel bana själv, eller om man kanske har en häst som är ovan vid tävlingsmiljöer, då är det ju jättebra att vänja hästen vid det på en pay and jump istället för på en riktig tävling!

  Jag är en hoppryttare så jag har inte så bra koll på dressyren. Men min tränare har en häst som hon inte kan rida på ett järnbett för hon får skav i munnen så det blir blodigt så hon får ju jätteont och det gör ju att hon inte vill arbeta! Men när hon rids på ett gummibett är hon JÄÄÄTTE FIN! Men så MÅSTE man rida ett jävla kandar? Fattar inte det? Jag förstår mer om man inte får rida på ett starkare bett osv! Men att man inte får rida på ett snällare bett är ju helt ologiskt! Fattar verkligen inte grejen med det! Blir så jävla irriterad på sånt. *arg läsare*

  Loveu Tyra! <3 <3 <3

 51. Millan skriver:

  Även unghästarna får du rida med vilka bett som helst, iaf från 5år i hoppning OM du INTE skall kvala till ex. Falsterbo eller breeders! I alla fall som reglerna är nu! Till Falsterbo och bredders gäller deras egna regelverk!
  🙂

 52. sofia skriver:

  Kandar har ju inte att göra med att hästen skulle behöva skarpt bett, det är en svårighet för ryttaren att klara av att rida hästen på kandar. Nästan alla elitryttare inom dressyr sitter och rider hästarna på vanligt bett hemma och använder kandar bara för att hästen ska kunna gå på det. Ser absolut inget fel i att hästen ska gå på kandar i höga klasser, är du duktig ryttare kan du rida på vilket bett som helst, det är ryttarens händer som avgör hur skarpt bettet är.

 53. Nicole skriver:

  Pay and jump är bra på alla sätt. Hästar som behöver träning, ryttare som har dåliga tävlingsnerver, unghästar som måste få träna… Ja 🙂

  Jag har en BLOGGTÄVLING i min blogg,
  Gå in och delta 🙂
  http://watto.blogg.se/2014/april/vinn-snygg-tavlingstopp.html

 54. Jennifer skriver:

  De nya reglerna är bl a som föslag att man får rida på vanligt träns i de höga dressyrklasserna och sporrar ska bli frivilligt! Sen kommer det också bli tillåtet att rida på valfri huvudlag i hoppning, t ex repgrimma om man så vill, om det görs under kontrollerade former! Men man måste leda i bett.

 55. Amanda skriver:

  Nu har du nog fått det om bakfoten. Det är CR som ska tas bort på tävlingar. P&j är ingen tävling och absolut inte lokal! Det är träning under organiserad form och därför gäller inte det. Snälla tyra läs på ordentligt innan du skriver sådant här.

 56. Mollie skriver:

  Helt rätt! 🙂

 57. Johanna skriver:

  På de P&J jag varit på säljs rosett då de ej får dela ut längre

 58. Silja skriver:

  Håller med dig till 110%! Jag är en helt vanlig ridskoleryttare utan hästintresserade föräldrar. Jag har ridit i 4 är och ”tävlat” 2 ggr, båda gånger i Clear Round. Båda gångerna gick jag felfri och jag var rent ut sagt så jävla stolt. Vi ridskoleryttare har ingen chans att komma ut på regionala tävlingar, och precis sol du säger Tyra, ska dem då ta bort det som peppar oss och ger oss känslan av att höra till? Usch, nej! Som du säger: Hur kan det ens komma på tal? Vill nästan kalla det diskriminering mot riskoleryttare… :/

 59. frida knutsson skriver:

  Håller med, jag som inte har någon tävlingserfarenhet vill inte åka utpå lokala direkt 🙁

 60. Sanna skriver:

  Apråpå att rida de högre dressyrklasserna på kandar och med sporrar, så är det ju skillnad på FEI’s regelverk och vårt egna TR, svenska ridsportförbundet har iaf tidigare eftersträvat att det ska vara så likt som möjligt för högre klasser för att det helt enkelt blir enklare med samma regler.
  Sen i hoppningen så får du inte tävla med novabett, det stämmer, men man får ju tävla med gummi överlag så länge det har en hård kärna, så man kan ju fortfarande vara väldigt snäll mot hästens mun.

 61. Amanda skriver:

  Tycker också de är sjukt dåligt dehär med pay’n jumperna, håller verkligen med om att vissa blir otroligt glada för en rosett. Tycker det är en bra möjlighet att kunna träna inför lite större tävlingar!

 62. Nellie Norberg skriver:

  Jaha,Och dom som är yngre som vill tävla fast dom kanske inte har föräldrar som tagit grönt kort då?Hur kul är det då!Då kan man ju inte träningstävla! Det är ju som en riktig tävling för dom! Varför ska man ta bort Pay n jumps!VARFÖR?

 63. Nellie Norberg skriver:

  Silja,Jag har också ridit i 4 år och är ridskoleryttare håller med till 110% jag med!

 64. Agnes skriver:

  På min ridskola blir ryttaren först tillsagd när den piskar hästen som ”straff” och sedan utesluten.

 65. Malin skriver:

  Hoppning har jag ingen vidare koll på längre men jag kan svara på varför man måste ha kandar på högre nivå och sporrar.

  Det är helt enkelt så att kommer man upp på den nivån så ska man förutom att ha kunskapen och tekniken att rida alla rörelser också vara såpass stadig och mjuk i handen att man kan rida på kandar. Det vill säga, en del av svårigheten är att klara av att hantera ett kandar på rätt sätt. Själv tycker jag att det borde vara från PSG och uppistället för MSVB, men att det ska vara kandar i GP är för mig givet. Det ingår i svårigheten. Samma sak med sporrarna, sitter du och vinglar med fötterna så du hackar med sporren har du inte där att göra helt enkelt.

  Jag håller med om att man ska kunna göra alla saker hemma på tränsbett, utan sporrar, men på tävling ska du kunna visa att du har tekniken för att hantera både kandar och sporrar. Det är där ryttarens sits och inverkan kommer in, det är en bedömningspunkt det med.

 66. Nellie Norberg skriver:

  Hoppas bara att inte det här händer snälla!

 67. Isabelle skriver:

  Hej, håller helt och hållet med dig om det sistnämnda, reglerna för vad som får och inte får användas på tävling borde värkligen ses över!! Skulle vara fantastiskt om du kan ta upp detta problem när du mår bättre och har mer kött på benen för det skulle verkligen behövas!!! Elit tävlingarna påverkar ju hela de yngre generationerna och kan ge dem dåliga influenser!

 68. Emily skriver:

  Men va? Som jag förstod det ska clear round försvinna från lokala tävlingar men träningstävlingar (som då inte sker i förbundets regi) finns ju kvar för de som vill träningstävla 🙂

  Tycker det är bra att clear round tas bort från vanliga tävlingar, det är ju inte tävling utan endast en träningsform. Vill man rida clear round likalt eller högre får man rida avd B 🙂

 69. Nathalie skriver:

  Va jag uppfattade de som så skulle de va clear round som skulle försvinna och inte pay and jump?

 70. Linnea skriver:

  Hej Tyra!

  Vi har pratat med SvRf då vi har en förening som i dagsläget inte kan godkännas för att vi inte kan uppfylla alla kraven för att hålla godkända tävlingar. Vårt distrikt försökte säga oss att vi inte får ha pay & jump men vi ifrågasatte detta eftersom att det ska vara en träningstävling, ett tillfälle att träna på, inte tävla..

  Såhär ligger det till:
  Pay & ride eller pay & jump är INTE tävlingar utan det är i första hand träningar – vilket gör att SvrF inte kan ta såna beslut såvida man håller sig till att det är en träning.
  Delas inga rosetter ut, inget resultat noteras eller att rosetter ut till varje start så innebär det att alla dras lika, eller rättare sagt det finns inget resultat, ingen ranking eftersom att alla får rosett och för att det överhuvudtaget ska kunna klassas som en tävling måste en resultatlista finnas!

  Detta betyder..Det är bara att fortsätta ha pay & jumps, så länge man inte har något resultat – har man däremot resultat eller att tex placerade får pris klassas det som tävling och då kan SvrF medlemmar straffas om de deltar på tävlingar.

  I överlag får inte Svrf ens ha monopol på tävlingar, utan det är fritt fram för vem som helst att anordna..Den som vill vara med bör dock veta om att det strider mot vad svrf anser om man är ansluten till dem på något sätt.

  Men alltså – de kan inte fatta beslut om TRÄNINGStävlingar, för det är vad det är..en träning! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »