Allmänt

Debatt- Jag vill inte rida utan träns och sadel

Kommentar- ”Stanna denna video var som helst. Tror inte ni hittar en enda ögonblicksbild som ser oharmonisk ut. Den som rider så vackert förtjänar all respekt! Enjoy! http://www.youtube.com/watch?v=T9D1vEP98rc

Numera verkar folk vara inne i nått hippie-tänk med hästar. Tror folk seriöst att man bara kan hoppa upp på en häst utan sadel och träns och rida omkring? Vi har avlat fram sporthästar med mycket blod, och hopphästar blir själva taggade inne på banan eftersom de har just så mycket blod.

Men visst, skulle jag få en utbildad grand prix häst som är utbildad efter att känna varenda rörelse med benen, sittbenen och skänklarna så skulle det kanske gå. Eller ge mig ett föl som jag kan utbilda från grunden i flera år? Men vet ni? Jag har INGET intresse att rida mina hästar utan träns och sadel? Det krävs mängder med träning och tid, och mitt mål är inte att kunna rida utan tyglar, utan att kunna göra det jag och hästen älskar, tävla och ha fina rundor.

Numera känns det som en trend att man ska kunna rida utan sadel och träns? För då har man sååååå bra kontakt med hästen och man känner den så bra…? Förstår ni vilken fara det är? Rycker hästen till, drar den iväg eller blir rädd så är det helt kört? Jag tycker mest det är idiotiskt. Jag tycker inte att TRÄNING och NH är idiotiskt, jag tycker det är idiotiskt att göra det om man inte har kontroll.

Jag har tränat mycket från marken med Lalle, vi har lekt, haft kul, han följer mig överallt, jag kan longera honom utan lina, han stannar när jag stannar och börjar trava när jag springer. Men jag skulle ALDRIG i mitt liv få för mig att utsätta mig för att testa att hoppa upp på honom och rida utan träns. Aldrig aldrig aldrig.

Jag tycker det är viktigt att lära ut skillnaden med att vara professionell och att kunna göra detta med en häst när man har total kontroll – i jämförelse med att hoppa upp på sin otränade häst och riskera att man kan skada sig själv och hästen. Det känns bara dumt och jag vill inte att någon gör det hemma bara för att det är kul…och när jag skriver att man kan göra det när man har total kontroll- man har ALDRIG total kontroll över en häst. Tänk om något blåser till och att något händer, det är en häst, ett stort djur på 500 kilo som tänker som en häst = vi vet inte riktigt hur de fungerar för vi är inga hästar.

Det ligger inte i hästens natur att ha en människa som sitter på dom och rider. Oavsett med eller utan träns. Jag är verkligen FÖR träning från marken med era hästar- det tränade jag jättemkt förr men har tyvärr inte hunnit göra det med de nya hästarna, men jag SKA- det är väldigt mysigt och man får ett starkt band till hästarna. Bara så ingen kan vända detta emot mig och säga att jag är emot denna träningsform- för det är jag inte. Men jag är emot denna hype om det här med att rida utan träns och sadel- och att det är som att OM man klarar det så är man grym och klarat det ultimata tillitstestet med hästen typ. För det är fel enligt mig, det är fel att tro att det är så. Det är ren dumhet att testa det bara ”sådär” och ”för att”.

Jag vill bara förmedla detta, det är många som läser här och varje gång man ser såna här bilder och videos så hypas dom och folk vill testa detta hemma och jag vill gå ut med och säga att man inte behöver det. Det säger ingenting om hur duktig du är eller hur bra band du har med din häst. Det är min åsikt iallafall.

nh

97 svar till “Debatt- Jag vill inte rida utan träns och sadel

 1. Jag håller inte alls med dig och tycker inte det är en ”dumhet” som du benämner det som. Om man tränar på hög nivå borde man väl ha tillräckligt bra samarbete med sin häst för att man ibland ska kunna sitta upp utan träns och rida – eller? Kontrollen sitter varken i bett eller sadel, i alla fall inte det ridsätt jag strävar efter.

 2. Linda skriver:

  Bra sagt Tyra!

 3. Linnea skriver:

  Åh vad jag känner igen mig. Min FB-sida är full med folk som predikar om NH-tänk och frihetsdressyr. Har absolut inget emot sådan typ av ridning och hästhantering, MEN jag tycker inte att folk ska pracka på det tänket på andra som inte har samma intresse av det. Jag rider med sadel och träns, men jag kan faktiskt ha en vettig häst-syn ändå!

  Förresten Tyra, när man ska kolla tillbaka i ditt arkiv på denna bloggen så hamnar arkivet bakom headern, så man kan inte välja månad då. Kan du ordna så att arkivet rullar ner framför headern? Är så sugen på att läsa bloggen från början 🙂

 4. Annie skriver:

  Ett tips är att försöka ha en lite trevligare ton när du skriver sådana här inlägg, du kan (kommer antagligen) få mycket otreviga kommentarer från NH-nissar som känner sig träffade och hugger tillbaka.

  Men jag läser många olika bloggar, både NH och ”vanliga” häst bloggar, om du förstår? Det kan låta exakt lika påhoppande från dessa NH bloggar fast mot dem som rider med träns och utrustning. Främst i detta dilemma – bett.

  Jag tycker det är barnsligt (och framförallt VÄLDIGT tråkigt) att detta ens diskuteras och att det nu börjar bildas två grupper av hästmänniskor. De som rider med och är för utrustning och de som är emot det. Alla har olika mål med sin ridning och behöver olika hjälpmedel för att nå dit. Är målet att tävla hoppning och dressyr i höga klasser, så finns kanske inte tiden (som du säger) att träna hästen att gå med halsring o.s.v. Men är målet att bara rida runt på hemmaplan så har man kanske inte den pressen att prestera, utan man har tid att träna sin häst med halsring.

  Det är ju även vad man känner sig säkert med. Inte ska man hoppa upp på en häst utan träns och sadel om man känner att hästen är för pigg och om man inte har kontroll, precis som du säger! Det hade varit vansinne. Det kan ske hemska olyckor. Men det kan ske MINST lika hemska olyckor MED sadel och träns som UTAN.

  Så jag anser att det är upp till var och en, beroende på mål och vad man känner sig säker med, att rida med eller utan utrustning. Hästen kan mycket väl trivas med bett. Det gör min häst, och jag har inga problem med att rida henne med det heller! Lär jag min häst att gå med halsring (eller liknande) kommer jag ändå att rida med bett ibland – just för att kunna känna mig säker. En osäker ryttare smittar endast av sig på hästen, och då försvinner ju syftet med halsring och så vidare..

  Så varför hata så mycket mot varandra och våra åsikter? Vi är alla hästmänniskor och vill (med vissa undantag) vårt häst det allra bästa. Det betvivlar jag inte dig, Tyra, eller någon annan hästtjej/kille.

 5. Caroline skriver:

  Helt rätt! Håller med till fullo!

 6. Matilda Bäck skriver:

  Håller med dig! Super bra att jobba hästarna från marken, men speciellt med tävlingshästar med mycket blod är det rent livsfarligt att göra det. Man måste kunna skilja på häst och häst.. vissa hästar fungerar det kanske på, men det är inte målet med våra tävlingshästar och tror många har glömt bort det i dagens trend!

  Sen är det bra som du säger att jobba med NH och sådant från marken, men jag anser att man ska hålla det där, för har man en bra kontakt med hästen där så tycker jag att det borde följa med upp på hästryggen och tvärtom!

  🙂

 7. Karolina skriver:

  Fast blir hästen rädd har du inte mycket att säga till om även om du har sadel och träns.
  Sen är inte alla hästar avlade med mycket blod i, och dom som är det är det just för att vara känsligare.
  Håller med om att det blivit en trend, många som rider med halsringning borde inte göra det, dom har inte den kontakten med sin häst. Men dom som kan är fantastiska. 🙂

 8. Mia skriver:

  Hej Tyra!
  Jag längtar tillbaka till den tiden när bloghen var superinspirerande och veekligen gav den där riktiga myskänslan! När det var så att man läste bloggen och nästan direkt kände att man var tvungen att åka till stallet bums! Jag vet att du inte kan göra alla nöjda så klart, och att det är frivilligt att läsa, men jag vill säga detta i alla fall. Bloggen var så härlig och bra innan!! Nu handlar den mest om diskussioner om vad som är rätt och fel (inte bara ditt fel så klart) mycket hårda ord och provokationer… Det känns lite som att den där hårda otrevliga tonen som man kan finna i hästvärlden har tagit sig in här.. Och det tycker jag är så trist!! Jag älskade verkligen denna bloggen innan!! Jag tror det blir roligare för dig med om du tar dig tillbaka till tänker att ”stallet ska vara prestigelöst och roligt”?? Det känns lite som att det goa tänker försvann ut ur ditt stall tillsammans med Dario, och att allt nu handlar om resultat och buisness med hästarna.. I alla fall i en utomståendes ögon. Men jag tycker du är duktig, hoppas bara på att få tillbaka lite av den gamla bloggen! Kram

 9. Kaptenen skriver:

  9 8 7 6 5 4 3 2 1… Ready for take off…Nu går Hippiesarna berserk! Du tror du har svurit dig fri fån de galnas hämnd..Mohahahaha!
  Lutar mig tillbaka o inväntar din halshuggning…

 10. Linn skriver:

  Håller med dig!! Till punkt och pricka!

 11. Martina skriver:

  Håller helt med dig! Jag menar, har man en lugn häst som inte reagerar på särskilt mycket på omvärlden så är det klart att man kan hoppa upp utan träns och sadel, vem som helst liksom. Men vi som har känsliga sporthästar med mycket blod, det hade liksom inte funkat haha. Och varför ens sträva efter en sån sak? Man VET aldrig vad som händer..

 12. Mikxki skriver:

  Så bra inlägg!!! Äntligen någon som inte följer hypen och promt ska visa att de också ”kan”!!

 13. Bra skrivet! Du har absolut en poäng, sadel och träns finns ju där för ryttarens säkerhet, det har ju ingenting att göra med hur bra band man har till sin häst.

 14. Matilda skriver:

  Bra skrivet! Bra kontakt med sin häst kan man ha utan att utsätta sig själv och hästen för denna risk. Att träna hästen från marken och på så vis bygga upp ett samspel tycker jag känns mer vettigt. Jag tycker många gånger att man även ser att ryttare som rider sina hästar utan sadel och träns dessutom plockar av sig hjälmen. (Förstår inte riktigt varför man vill utsätta sig för den faran).
  Jag blir mer imponerad över en häst som rids harmoniskt och mjukt med sadel och träns än någon som rider runt halvdant på en ”lös” häst. 🙂

 15. Julia skriver:

  haha du tog orden ur munnen på mig Tyra! Håller med till 100 %! Jag blir lite irriterad att detta har blivit så populärt med ”hästen har en fri vilja” och att folk klankar ner på elitsatsare osv, finns väl inga hästar som blir så bortskämda och ompysslade som tävlingshästar även fast dem har träns, sadel, sporrar osv! Bra att du tog upp det, kram

 16. Sara skriver:

  Klokt inlägg. Jag själv som arbetar med hästar skulle inte sätta mig på en häst utan huvudlag. Även den snällaste och ”coolaste” kan bli rädd och det kan hända olyckor. Sen kanske inte tränset är en livlina alla gånger men du har mycket större chans att få hejd på en häst med än utan träns. Barbacka tycker jag också är en säkerhetsgrej, man har mer stöd när man sitter i sadeln, men visst; jag kan också rida utan nån gång ibland för att träna min egen balans.

  Jobba hästen ifrån marken är en sak, det gör jag ganska mycket och tycker det är bra att hästen får arbeta utan ryttare, varsesig det är löslongering eller tömkörning, ”lek” eller mer fysiskt arbete. Men att kasta sig upp utan utrustning är inget jag skulle rekommendera någon att göra.

 17. Sandra skriver:

  Jag håller med fullständigt!
  Och grejen med hästar är att de är stora djur med (oftast) mycket vilja. Vill dem inte hoppa så gör dem inte det. Det är helt orimligt att det är ENDAST ryttaren som vill det här – då hade vi sett mycket mera protester!

  Sedan tycker jag att alla ska få göra vad dem vill. Vill du rida på din häst utan sadel och träns varje dag så gör det! Men håll inte på och försök läxa upp andra som inte tycker likadant..

 18. Zandra Svensson skriver:

  Bra Tyra! Äntligen någon som tar upp det här. Jag hör även jag till skaran som aldrig skulle sätta mig upp på min häst utan träns, just av ren respekt för kraften under mig. Men för det är jag en djurplågarare. Hej, jag heter Zandra och jag är en djurplågare för att jag rider med bett och sadel, och även sporrar ibland… Och ALL RESPEKT till er som rider utan sadel och träns och utövar NH MEN respekterar mig för att jag inte gör det. Ni tillhör en väldigt sällsynt skara.

 19. Maria skriver:

  Vad bra att du tar upp detta ämne. Kan också känna att det blir väl hypeat speciellt bland yngre, kanske är det kul att prova något nytt eller att sticka ut. Jag tycker i alla fall, att precis som du skriver, ska man tänka på säkerheten. Skulle jag sätta mig upp sådär på någon av mina hästar skulle jag med ganska stor säkerhet ligga på backen efter en stund. Tjejen i filmen är jätteduktig, men då har hon också tränat väldigt mycket innan denna film gjordes. Så, tänk på säkerheten i första hand 🙂

 20. malin skriver:

  Vad betyder ”mycket blod”?

 21. Sofia skriver:

  Jag håller med dig till viss del, man ska absolut inte utsätta sig själv eller hästen för onödiga risker. En häst kan dock ALDRIG tänka att den vill ”ha fina rundor”. Självklart Vill den ha trevligt medans ni utför en runda, och den kan tycka att det är JÄTTE kul att hoppa, MEN den ser inte fram emot att få fina rundor i framtiden 😛 Hahahaha

 22. Elin skriver:

  Självklart så säger det något om hur bra band du har till hästen om denlyssnar på dig bra utan träns vid ridning… Säger ganska mycket om kommunikation och relation.

 23. Fanny skriver:

  Att hoppa upp på en framavlad, nervig hopphäst utan träns och utan flera års träning är kanske en dumhet, men har man tränat en hobbyhäst i flera år, känner den utan och innan, vet att den är stabil och hur den beter sig i olika situationer så ser jag inte problemet. Alla hästar är inte likadana, du kanske hade haft en annan åsikt om du inte bara hade haft tävlingshästar och ridit för att tävla.

 24. emma skriver:

  Håller med dig till viss del. För att hoppa upp på en häst och rida utan sadel och träns ska man vara säker på att man klarar det. Det är många som inte är redo för det som ändå gör det. Har du inget intresse av det ska du inte heller göra det. Jag rider inte runt på mina utan heller även om jag testat för att se om det var så jäkla svårt vilket det inte var.

  Sadeln är enligt mig mestadels för hästen även om man kanske sitter kvar längre om hästen gör något. Men har du en välriden häst så ska du kunna rida den utan träns. Det ska inte vara några problem. Man strävar ju efter att kunna rida med så små hjälper som möjligt i samtliga grenar vilket betyder att man rider med sätet. Rider du med sätet är du inte beroende av handen och det betyder att du kan slänga av tränset om du nu har lust med det.

  Nu menar jag absolut inget illa eller att du ska göra det, som jag skrev har man inget intresse utav det så skiter man i det. Bara menar att man strävar ju efter en så följsam häst som möjligt. =)

 25. Annelie skriver:

  Oj vilket hårt anti-tänk. Tror inte att du är så insatt i det hela? Blir kanske lätt så när man tävlar inom hoppning, där det oftast används mycket (och i min åsikt, onödig) utrustning.
  Visst var den där tjejen i filmen en otrolig förebild men så långt kommer jag aldrig kunna gå med min häst. Däremot så är högt utbildade hästtandläkare på väg åt samma håll. Det bästa för hästars min är att variera bettlöst med flera olika bett. Och att det faktiskt inte ryms mer än ett bett i munnen.
  Jag brukar säga det att kan man inte rida sin häst i Sidepull, ja då är det bara att gå bak några steg i utbildningen.
  Sen ska man nog fråga sig som hoppryttare, är det jag eller är det min häst som gillar att hoppa?

 26. Linda skriver:

  Jag håller med dig till en del. Sen så vill jag säga att när man rider en häst med träns och sadel så borde man ju ändå försöka sträva efter att använda rätt hjälper vilket är sitsen. Har du en välskolad häst så ska den lyssna på din sits och inte hur mycket den dras i munnen, för då anser jag att den behöver lite mer lydnadsträning. Jag rider många unghästar och då börjar man att skola från marken, du lär hästen att stanna när du säger halt och sedan när du sitter på ryggen så lär du den att göra halt med din sits och inte dina händer. Har alltid hört att man ska låtsas att man håller i en liten tråd och den tråden går sönder om man drar! 😀

 27. Anna skriver:

  Malin – Mycket blod = mycket nerver, laddade, känsliga, stissiga, heta hästar ja ungefär så 🙂

 28. Jessika skriver:

  Jag förstår absolut din poäng och den ÄR viktig – det är inte bara att hoppa upp på en häst utan sadel och träns sådär hux flux! Det kan förstås vara jättefarligt.

  Men, det är väl olika hur man tolkar det, för mig betyder inte såna här kommentarer/bilder/videos att vem som helst ska hoppa upp på vilken häst som helst utan utrustning. För mig visar de ATT det går att få till den harmonin helt utan utrustning (jag har även sett jättefina videos på sporthästar med ”mycket blod” helt utan utrustning). Det är ju precis som att visa en video på någon som hoppar en 140-bana: Det är inte heller något man bör göra utan träning. Eller att göra galoppiruetter heller för den delen. Allt kräver träning och klokhet från människan (ryttaren) som ska avgöra vad hon och hennes häst är redo för.

  Jag blir inspirerad både av tävlingsryttarens videos där han/hon hoppar skyhögt eller gör snygga dressyrrörelser, OCH av videos utan utrustning där det ser enkelt och harmoniskt ut. 🙂 Men i båda fall måste jag ju tänka själv och förstå att det inte är något jag kan springa ut och testa på min häst utan träning.

 29. S skriver:

  Alltså nu blir man faktiskt nästan lite arg. Vad är problemet här egentligen. Om folk vill rida utan sadel och träns så får de väll göra det. Precis som att du får rida med vilken utrustning du vill. Det är ingen som kräver att du ska rida utan sadel och träns.
  Dessutom hur korkade tror du att dina läsare är egentligen? Det är väll ingen som tror att det är bara att hoppa upp på vilken häst som helst som man inte känner. Det finns videor på Youtube med okända människor som bryter sig in i en hage och försöker hoppa upp på hästar de inte känner för att tjuvrida, det går inte så bra för dessa människor.

  Själv så utgår jag från att folk har självinsikt nog att kunna avgöra om de klarar av att rida sin häst utan sadel eller träns. Dessutom bör man ju välja rätt tillfälle när man ska rida så. Om man ska rida ut och hoppa terränghinder eller rida ut där det är mycket trafik, ja då är det dumdristigt och inte säkerhetsmässigt alls att rida utan sadel eller träns.
  Sedan så är det ju inte nödvändigtvis så mycket säkrare att rida med sadel och träns. Hästen kan ändå bli rädd, och man kan ramla av.

  Själv så rider jag inte för tillfället. Men min syster brukar rida sin häst både med sadel och träns, och ibland utan bara för att det är roligt. Och den hästen är då verkligen ingen välutbildad Grand Prix-häst. Utan en totalt outbildad häst som var hingst tills han var 8 år och som såldes som värsta problem-hästen, då han är aggressiv och har attackerat folk. Men för henne funkar det att rida utan sadel och träns, då de har ömsesidig respekt för varandra. Men självklart provade hon inte det i början när hon precis köpt honom, utan sen när byggt upp ett förtroende.

  Att säga att kunna rida som tjejen i videon inte säger någonting om hur bra band man har till sin häst är ju bara korkat. Självklart måste man ha ett bra band till sin häst för att kunna rida på detta viset. Men det finns många sätt att skapa ett bra band till sin häst, man behöver inte rida utan sadel och träns för att kunna få ett bra band.

  1. madde skriver:

   Du satte orden ur min mun på denna kommentar. LOVE IT! Som ovan säger- ”det säger mycket om en person och häst som klarar av att rida utan sadel och träns.” MEN det är inte ämnat för alla som t.ex dig tyra, du vill inte och tycker det är korkat att rida utan sadel eller träns, okay då vet vi det. Fri ridining är inte lämpat för dig. Men det är inte helt fel det med, man rider det man vill rida. 🙂

 30. Dixi Wonderland skriver:

  Är det inte en onödig risk att rida utan hjälm? Du har ett flertal gånger lagt upp bilder där du sitter på hästryggen utan hjälm. Jag är en hästtjej som inte kan speciellt mycket det erkänner jag och alla ni som ser denna kommentaren kan antagligen mycket mer än mig men jag får faktiskt hålla med Mia. Denna bloggen var så rolig och positiv precis när du köpt Dario. Det var nästan som att läsa Min Häst igen. Man följde med en tjej till stallet där hon blev räddad av en häst. Nu känns det nästan som ett flashback forum. Man ser aldrig inlägg från stallet där hästarna sover (vet att Dario sov som en stock). Går man bakåt så är det meter långa texter och tyvärr mycket negativ energi. Jag skriver inte detta för att vara elak, såra dig eller liknande. Jag skriver detta för jag verkligen saknar hur roligt det var att läsa här förr. Detta var första bloggen som jag valde ut av alla jag följer på Bloglovin idag är du en av de sista för energin är inte rolig. Visst jag kan sluta läsa bloggen men det är de sista jag vill, jag älskar hästar och lär mig mycket av att läsa här men ja det känns inte lika roligt längre 🙁

 31. Martina skriver:

  Hej!!

  Tycker detta var ett fantastiskt bra inlägg ! 🙂 Jag är medlem i en grupp som heter Hästform (fattar inte varför längre) o det är bråk varje dag om att man är typ djurplågare om man har bett eller skor sin häst… orkar inte mer! Jag som t o m betslar upp min i hoppningen hade väl blivit lynchad om jag hade sagt något 😉

  Men jag har en fråga. Ibland har du pratat om ev. träningshelg osv som man kan vara med på? Tror du det är något som kommer ske i framtiden? 🙂 Skulle vara väldigt kul med nån kortare kurs/läger där man kan utveckla sin ridning i hoppningen. Om någon som läser detta bland kommentarerna vet något kul så kan ni väl skriva ?

  MVH Martina

 32. Ida skriver:

  GAAAH så jäkla korkat inlägg. Onödigt. Om du faktiskt tycker som du skriver – att NH i grunden är en bra grej – VARFÖR KLANKA NER öht?
  Blir verkligen provocerad då det är ett riktigt ”jag är inte rasist men..”-uttalande.

  Om elitsatsande vill få respekt och tycker att NHare är dryga (som om någon av grupperna skulle vara homogen och alla lika dåliga/bra), då är det kanske bra att resa sig ur sandlådan och visa FAKTISK acceptans och inte skriva kritiska inlägg med fake-PK meningar (á la ”är inte rasist men”). Alla som kan rida utan träns är inte dumma i huvudet (och nej, det är inte idiotiskt, och dina hästar skulle också gå att få dit, även om just du inte strävar efter det själv). Alla prackar inte på andra saker, men människor kommer vara människor. Det finns dryga och dumma människor överallt, men varför ödsla tid på dom?

  Tänk om friidrottare eller skidare skulle ha sånna här ”krig” mellan sina sportgrenar! Alltså, klart många säkert tycker just DERAS sport är bäst men bristen på folkvett är nog obesegrad inom hästsporten. Det hatas (eller ”inte hatar men..”) hela tiden, högt och lågt. Elit vs hobby/amatör, dressyr vs hoppning, skogsmulle vs tävling, egenhäst vs lånadhäst/ridskolehäst, islandshäst vs typ all annan form av hästsport, ridna travare vs snyggare ridhästar etcetc ad absurdum.

  Det jag vill komma till är bara att det kanske finns bättre sätt att attackera problemet än att hoppa på en hel grupp utövare, oavsett ”sida”. Du är inte dum och inte NHare heller. Du säger att deras sätt att rida är idiotiskt, DET är idiotiskt. Ville du att ditt ridsätt skulle accepteras sa du? Känn andra som du känner dig själv.

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Ida- fast du missförstår ju HELA inlägget!!!? Har jag någonstans klankat ner? Jag tycker att jag är OTROLIGT noggrann med att skriva att jag är för nh och att det är bra- men jag vill slänga in en varning till alla te x unga läsare att de inte bara ska hoppa upp och tro att det fungerar efter en veckas träning- då kan det vara farligt!

 33. Madde skriver:

  Nej nej nej… VARFÖR? Varför skriver du såhär? Även om det inte är din mening borde du förstå att det kommer delas upp (ännu mer än vad det redan är) i två läger – för och emot. Så jäkla dumt. Skulle du inte försöka ha en mer positiv ton? Du behöver inte älska allt, men skriv istället det som är bra med frihetsdressyr/NH eller vad det nu kan vara, istället för att fokusera på det negativa?

  Jag är vuxen och bryr mig inte om själva diskussionen, så länge djuren har det bra kvittar det för mig, men sådant här bäddar verkligen för dålig stämning och olustkänsla :/

 34. frida knutsson skriver:

  Håller med dig Tyra, men jag accepterar folk som håller på med NH. Nh har hjälp mig i hanteringen hos mina hästar.

 35. Emilia skriver:

  Bra Tyra! Tänker precis i samma banor!! =)

 36. hedda skriver:

  Håller med Mia och tänker på bloggkommentatorernas inlägg om dessies skyttegravskrig…

 37. GMH skriver:

  Att kunna rida sin häst väldigt bra utan utrustning tycker jag nog säger väldigt mycket om hur duktig man är, det kan man inte ta ifrån den ryttaren. Sen att det är lång väg dit är väl som med alla annan ridning.
  Själv förhåller jag mig till predikningar, oavsett håll de kommer ifrån, som jag förhåller mig till Jehovas vittnen: jag öppnar om dom knackar men väljer själv om jag vill lyssna eller inte. Och knackar inte dörr själv om ingen bjudit in mig…

 38. Jag har en sporthäst i allra högsta grad men inte behöver jag bett för att kontrollera henne för det. Har man en häst som är utbildad utifrån primärhjälpen behöver du inga sekundärhjälper för att gasa och bromsa.

 39. Elvira skriver:

  Finns såklart en stor poäng i vad du säger, känner man sig inte säker på sin häst bör man naturligtvis inte utmana ödet. Tror det är få som menar det. Du och jag har ganska många olikheter i vårt sätt att se på hästar och det är absolut helt okej! Kan dock tycka det är tråkigt när man som utomstående uppfattar att du blir påverkad av andra, till ett mer provokativt uttryckssätt. Jag uppfattar en stor skillnad på din blogg nu, jämfört med när du hade Dario (som någon kommenterade ovan). Du ska absolut göra som du själv vill, men ur en utomståendes perspektiv (åtminstone mitt, kan bara tala för mig själv) så känns det lite som att andras hårda åsikter börjat ta ton här, via dig. Kanske har jag uppfattat det fel, men det är hur som helst så som som JAG känner nu. Skrivet i all välmening, är varken provocerad eller ute för att såra. Tycker bara det känns synd, helt enkelt. Du verkar ju vara en så mjuk och go tjej egentligen! Kram 🙂

 40. ina skriver:

  Håller fullständigt med dig Tyra!
  Det är allt för många yngre ryttare som ser såna här filmer och går ut till sina ponnyer och testar själva utan att inse vilken risk dem tar. Resultatet kan bli så fel och det är så mycket som kan gå fel tack vare en fladdrande plastpåse eller liknande, man måste inse att det faktiskt är stora djur vi håller på med.
  Riktigt bra skrivet!

 41. Linn J skriver:

  Håller helt med! Jag hade min förra tävlingshäst i sju år red in henne själv och så vidare men jag skulle aldrig fått för mig att rida henne utan träns! Red på hack ibland så hon fick vila munnen men med en halsring shit de hade varit som att utmana livet haha! Sen har jag hästar med mycket blod, känsliga individer! Att exempelvis sätta sig o rida hingsten jag har nu utan träns vore ju bara idioti enligt mej! Fara för mig, för honom och inte minst för alla som skulle kunna komma ivägen;-)
  Nee inget för mig, men stor eloge till de som kan och övar troligen länge för att få detta samspelet!
  Jag är som du skrev ute efter att tävla och få bra rundor! Enligt TR är de lag på att ha träns:-)

 42. Anette skriver:

  Bra skrivet! Mitt intryck är att det oft handlar om yngre människor som har försökt att börja tävla alldeles för tidigt. De har trott att de är mycket duktigare än de är, blivit nerdömda på tävlingsbanorna, haft svårt att inse att det beror på att de faktiskt inte kan rida så bra som de trodde och då börjat ”hata dressyr” och börjat med detta istället.

 43. Carro skriver:

  Jag tycker det är roligt att något annat uppmärksammas än just de ”vanliga” grenar/hästhållningssätt såsom (hoppning,dressyr,terräng). Tråkigt att det ska kastas så mycket skit hit och dit. Men det blir ju oftast så när man tror sig stå över någon annan för ens egen kunskap är (bättre) känns lite som religions tjafs. Det finns hästar som rider höga klasser som rids enligt nh metoden och det finns folk som inte vet ett dugg vad de håller på med. På båda sidorna! Största problemet är väl som i de flesta andra sporter. Prestationsångest, stress, pengar, tålamod mm. Hästen blir ett redskap för att klättra i klasser istället för att vara ens partner. Dyrt som tusan med hästar och speciellt om man satsar stort och de som försöker ska ha en STOR eloge för det kräver enormt mycket driv och en järnvilja. (Tur också) Det tråkiga när det kommer till hästvärlden är väl att om vi drabbas negativt kan även hästen göra det.

 44. Johanna skriver:

  Vad i hela fridens namn är en häst med ”mycket blod”? Menar du en häst med mycket nerv? Eller har du precis kommit på ett eget begrepp? Nåja..

  Håller med dig till den delen att det blivit lite av en hype men samtidigt tycker jag att det är fantastiskt fint att se samspelet mellan ryttare och häst så harmoniskt som på just filmen du refererar till i inlägget.

  Att det är farligare för att man inte har någon sadel eller något bett i munnen ser jag som skitsnack. Blir hästen rädd och försöker fly ser jag hellre att jag kan glida av lätt utan att slita och dra hästen i munnen än att hänga efter som en vante så hästen blir ännu mer skärrad för att någon rycker och drar i munnen på den.

  Nu är jag dock inte en av dom som hakat på hypen för jag litar inte tillräckligt på mitt samspel med min häst, kan jag ärligt säga. Det betyder inte att det inte kommer ske. Och sker det så är det inte för att jag fallit för grupptrycket utan för att jag vill testa vår kommunikation.

  Bara så du vet så är det en dödsfälla att bara leda en häst från box till hage utan hjälm, säkerhetsväst och stålhätta. Den kan bli rädd där också och då ligger du platt på marken…

 45. Malin skriver:

  Kan väl hålla med till viss del. Men när du pratar om folk ”som bara hoppar upp utan träns och sadel och bara rider omkring” så vet jag faktiskt inte riktigt vilka människor du menar. För jag har inte träffat så huvudlöst många av dem. För vem gör en sådan sak utan att vara säker på att hästen är lugn, lydig och samarbetsvillig?

  För en tid sedan pratade jag med en vän som skulle testa på att rida för första gången. Han berättade att tjejen som lät honom rida bara slängde på sadel och träns – förklarade hur han skulle ”gasa” och ”bromsa”, och så bar det av. Ganska snabbt befann han sig avflugen på marken. Som han beskrev det så fick hästen någon slags ”panik” som han kallade det och tog galopp – vilket gjorde att han trillade av då han inte var beredd eller hade balansen att sitta kvar.

  Sedan kan man också undra vad ägaren till hästen egentligen tänkte. Vem gör egentligen så med en ovan ryttare? Kanske tänkte de spela in en ”jackass-video”? Vad vet jag? För dem var väl det hela ett stort skämt. För min vän hade det inte spelat någon roll om hästen haft sadel och träns eller ej. Han skulle ha hamnat på marken likaväl på grund av sin okunnighet.

  Kanske är det dessa ”våghalsade provkaniner” som du pratar om

  Men då får man också undra. Inom vilken sport är man inte en våghalsad provkanin?

  Att rida utan träns och sadel är som att cykla utan bromsar och hjälm i en möjlig nerförsbacke för vissa – de ovana. Medan det för andra är som att skejta och göra huvudlösa trix och ändå lyckas.

  Jag tror inte det finns många sporter ute i världen där man alltid har fullständigt koll hela tiden. Vi kan ju aldrig förutspå vad som kan ske med hästar då vi varken tänker eller ser ut som dem. Men på samma gång är vi heller inte skidorna i en hoppbacke, eller FORMEL1-bilen på racerbanan, eller skateboarden under fötterna på en skejtare. Vi kan aldrig ha fullständig kontroll. Vi faller, skadar oss och tar oss upp igen. Det är vad vi gör så länge vi lever.

  Vad hade världen blivit av om vi inte vågat vara våghalsiga?

  Det är bara tal om mer och mindre kontroll. Ju mer vi känner att vi har kontroll över en situation, desto mer vågar vi göra.

  Så att kalla ”ryttarna som hoppar upp utan sadel och träns” för något hippie-tänk” är nog fel. Är vi inte alla hippies första gången vi testar på något?

  Mamma tyckte minsann att jag var galen som plötsligt i 21-års ålder ville börja skejta.

  Kommer ihåg från långt tillbaka (när man var så ung att man prenumererade på Pollux, och såg bilder i ”Pollux-bladet” med en tjej som låg på hästryggen och läste en bok ute i sommarhagen. Då får man ju smått undra. Är hon också en hippie för att hon gör så? Ligger man bak och fram på hästen så kan man ju vara ganska säker på att hon trillar av om hästen skulle sticka. Ändå gjorde hon det.

  Det där var antagligen ett riktigt löjligt exempel, men du förstår kanske vad jag menar.

  Har vi inte alla någon gång testat att sitta barbacka på hästen ute i hagen? Hur tryggt är väl det?
  Men vem brydde sig? Det hörde väl till livet att klättra i träd, sitta på hästen i sommarhagen och klämma fingrarna i dörrarna. Ändå lever vi – vi våghalsade provkaniner.

  Sedan så är det ingen som har sagt att man inte kan lära en gammal häst att sitta.

  Norah Kohle tycker jag lyckades bra även om hon var våghalsad i början när hon bröjade träna sin 10-åriga ponny i lösridning:

  http://horsebalance.blogg.se/2014/april/var-utveckling-och-signalsystem-i-losridning-2.html

 46. agnes skriver:

  hoppas inte du tror att alla ”hippe folk” eller vad du kallar dom är som du beskriver i texten.. tråkigt inlägg då sanningen bakom ett bra band mellan häst och ryttare tar väldigt mycket tid och jobb, blir ens häst rädd och man har ett så pass bra band att man som människa är tryggheten kommer hästen ty sig till dig istället för att bli rädd och springa iväg. därför kan nog många ”hippie människor” säga att det är säkert för DEM att rida utan träns och sadel – om man har ett så pass bra band med hästen! men har man inte det kommer hästen hoppa till eller springa iväg när den blir rädd och då är det klart mycket säkrare med sadel och träns! sen kan man ju använda den utrustningen på tusen olika sett – och varför denna diskussion är så hypad tror jag är för att man ser på elitnivå att många använder utrustningen på ett sådant sett som skadar hästen. och det har inte ”kommit fram” lika mycket innan som det har börjat göra mer och mer nu.

 47. Maria skriver:

  Jag skulle DÖDA för att kunna rida som hon videon gör. Jag tycker att det är vackert och harmoniskt, och i min värld slår detta sjukt mycket högre än alla världscupryttare tillsammans.

  Självklart har jag inte tänkt hoppa upp en vild häst och försöka mig på samma sak, men jag har definitivt sådan ridning som på videon som mål och dröm.

  ”Hippiesarna” som du pratar om, vill dig inget illa. Vi (ja, jag är en sådan) ifrågasätter ridsportens normer. Vi ifrågasätter varför det skulle vara rimligt att stoppa in en metallbit som skaver i hästens mun. Vi ifrågasätter varför det skulle vara okej att rycka tag i en het häst när det är för vår egen skull hästen blir het – d.v.s. det är vi som sätter hästen i den situationen (exempelvis tävling). Vi ifrågasätter hela kulturen, där vi använder hästen för egen vinning/eget nöjes skull. Hur kan det vara fel? Hur kan det vinklas till att vi skulle hoppa på alla ”standard”-ryttare när det enda vi vill är att hästarna ska ha det bra?

  Hästen har aldrig bett om att ha någon på ryggen, eller att ha alla tillkommande tillbehör för att ryttarens nöje ska förenklas/bli bättre. Jag ser inte logiken, eller det moraliskt försvarbara, i att utnyttja ett djur på det sättet.

 48. Sanna skriver:

  Jag tycker att filmen visar en bra sida av dressyr. Det här är ju en tjej som tävlar på GP nivå, med sadel och kandar. Filmen visar ju att när man nått så långt så är det här möjligt tack vare det band och lyhördhet man skapat mellan sig och sin häst. Hon är inte ensam om att kunna göra sådant, såg en video på Isabell werth som red GP rörelser inkl piruetter, piaff och passage, i bara grimma och barbacka . Michael withaker har hoppat höjdhoppning barbacka utan träns. Med all den tid och träning proffsen lägger ner så blir även sådana grejer möjliga, även om det inte är målet. Problemet blir ju när folk hävdar att det är så det måste vara för att vara på riktigt. Tycker det är kul att visa sådant för de som säger att dressyrhästar lider pga kandar mm, en film som den här visar ju hur pass mjuk kontakt tjejen garanterat har med kandar på.

 49. Caroline skriver:

  Nu tycker jag ärligt att det är lite överdrivet. Jag håller med dig att det är idiotiskt med att hoppa upp på en otränad häst som man inte känner utan varken sadel eller träns, men det känns som om du kategoriserar upp hästmänniskorna som om ”man kan inte vara hoppryttare om man håller på med NH” osv. Jag själv har just nu en sjuåring som jag tävlar med upp till 120 cm, vi känner varandra utan och innan, han har mycket, MYCKET blod och är hoppstammad i båda led, en fantastisk häst. Denna var bara grundriden när han kom till mig och utbildningen har jag stått för själv och han har jag slängt mig upp på utan varken sadel eller träns och hoppat med. Han följer min minsta vink med sätet, framåt, halt, ryggning, sidvärts osv. Kontroll sitter varken i sadel eller bett, right? Jag kan verkligen inte klassa mig själv som ”professionell” men inte heller nybörjare. Han är min första egna häst och före honom hade jag bara erfarenhet av ridskolehästar.
  En sak till NH (natural horsemanship) är inte bara att ”slänga sig upp på sin häst utan utruskting och rida runt lite” utan det är så MYCKET MERA, tycker att uttrycket har blivit lite nersvärtat av alla som tror att dom tränar NH med sin häst med just ridning utan utrustning och i dessa fall är hästarna oftast helt ovana (och det är den delen jag har förstått att du inte tycker om, det gör verkligen inte jag heller). Men om om man tänker på vad uttrycket betyder så hittar i alla fall inte jag något med ”ridning utan utrustning”. Natural horsemanship innebär att man ska ha ett naturligt band till sin häst, alltså är träningar på marken också en form av NH (tillit, följa med en vart man går osv). Också RIDNING är en form av NH t.ex. hur många gånger försöker man få hästen över titthinder utan framgång, hur många gånger springer inte hästen iväg på en uteritt när den tycker något är läskigt, hur många gånger blir inte hästen rädd för något på en tävling och skyggar? osv. Om du då har ett starkt ”horsemanship” MINIMERAR du risken för detta, det är klart det händer alla någon gång men om du är den starka och modiga ledaren, litar hästen i regel på dig och så länge du själv inte tycker att saken är läskig så tycker inte hästen det heller. Alltså natural horsemanship innebär att du ska ha ett bra band, till din häst både på marken och på ryggen,det innebär inte automatiskt ridning utan utrustning. Bara så vi reder ut begreppet först 🙂 Annars tycker jag du är grym men just detta retade upp mig lite 😉

 50. Therese skriver:

  Jessica ung skrev väldigt bra 🙂

 51. Nelly skriver:

  Jag förstår verkligen vad du menar med att det är farligt osv, särskilt med känsliga tävlingshästar. Jag skulle i nuläget aldrig kunna rida min ponny utan huvudlag, då vår kommunikation är för dålig (men vi jobbar på det). Men jag tycker dock att alla, oavsett hästhållning, borde träna mer på kommunikationen och bandet till sin häst. Och oavsett om man rider med träns eller halsring så kan olyckor hända!

  En tjej jag känner håller just nu på att rida in sitt 3 åriga fullblod i halsring. De gör enorma framsteg! Hennes häst lyssnar mycket bättre på halsringen än på bettet pga att den är mest van vid halsring. Är inte det rätt fantastiskt? Hästen köptes som ettåring och de har bara tränat på tillit och respekt.

  Sen så måste man inte hålla på med just NH, en stark relation kan byggas upp genom trickträning, mys i boxen/hagen, frihetsdressyr, promenader, uteritter och varför inte hoppning med konstiga titthinder?

  Det jag helt enkelt vill säga är att man inte ska sätta sig själv i fack som hoppryttare, westernryttare, dressyrryttare eller NH intresserad. Man måste testa många olika saker!

 52. Tina skriver:

  Enig med deg Tyra. Hele FB er full av folk som hater bitt. Vurderer å melde meg ut av alle forum og grupper, er så lei av at vi som konkurrerer blir snakket stygt om hele tiden.

 53. Elin skriver:

  jag ser det mer åt andra hållet. Vill jag att min häst ska tvingas ha utrustning på sig, metall i munnen och en hårt åtspänd sadelgjord eller att den ska slippa detta? Självklart finns en risk med att rida utan träns och sadel med det finns det när jag hoppar upp med utrustning på med. Om en 500 kilos häst drar iväg kan ju jag säga att jag inte har en chans med mina 60 kilo att kontrollera hästen med eller utan träns. Jag sitter hellre utan sadel faktiskt om hästen drar, jag ramlar hellre av än att fasta i stigbygeln. Jag tycker det är självklart att man ska kunna kontrollera sin häst på ett så sätt att man inte behöver dra och slita den i munnen för att den ska förstå. Sen har jag aldrig sett någon som bara hoppar upp på hästen och slänger av tränset. Det krävs grymt mycket träning och det är som att ”rida om hästen”, man lär den på ett nytt sätt. Självklart finns dem som bara skuttar upp utan utrustning och tror att allt ska gå bra, men det finns ryttare som gör samma sak med utrustning.
  Jag tror att många som kan rida utan sadel oftast har ett bättre sätt att rida sin häst ja. Man rider med kroppen och inte bettet.(Självklart finns det ryttare som rider väldigt bra med sadel också, men när det finns ett bett som man kan dra i som hjälp blir det oftast att man tar den hjälpen också)

 54. Angelica skriver:

  Som tidigare kommentar ,
  Väldigt tråkigt att ridsporten delas upp , mer att alla strävar efter olika mål !
  Har du tränat din häst till denna nivå och kan göra det utan sadel eller träna .. Det kallar jag tålamod och jävligt bra gjort ! Kan hålla med om att man ska kanske inte utföra detta på en ”grön” häst då det kan bli farligt ! Men samma sak gäller
  Hopphästarna! De utbildas också och i vissa fall kan även det sluta i kaos .. Man ska vara stolt över det man tränar oavsett vilken klass /hobby man har ! Jag skulle vara
  Jävligt stolt över mig själv och mina hästar
  Om vi skulle klara av detta ! Och NH hjälper
  Otroligt mycket inom ridningen … Om det göra på rätt sätt !

  Mycket diskussioner inom denna sport och kritik hit och dit ! Peppa varandra istället och ge feedback istället för trycka ner !!

 55. Sofia skriver:

  En liten fråga jag tänkt på länge angående detta, är de inte så att de som praktiserar NH också säger att man inte ska rida med bett och annan utrustning? Alltså inte lära hästen övningar med utrustning för att sedan ta bort utan att från början göra de utan? Är absolut kalas och kunna göra de utan men frågan är om de verkligen är några som lär dom utan utrustning från start? Nyfiken på svar!

 56. Josse skriver:

  Word!

  När människor ser en bild på ryttare som rider utan hjälm, bryter helvetet loss, och hela nationen blir lamslagen i någon form av moralpanik.
  Men att barn och ungdomar hoppar upp på sina hästar utan sadel och träns, så är det vackert och gulligt?

  Alla vet att säkerhetstänket är A och O när det kommer till hästar. Man har skor eller stövlar med klack, man har helst handskar, man använder hjälm, och är man riktigt säkerhetsmedveten har man också hjälmen på när man lastar eller tränar hästen från marken.

  Men plötsligt är det fantastiskt när människor tar enorma säkerhetsrisker och rider utan utrustning på ett 500 kg-djur med egen vilja och flyktnerver.
  Dubbermoralen är enorm.

  Men allt ska ju vara så jävla naturligt nu. Precis som att hästarna skulle må bra av att gå oskodda på grus, stå ute dygnet om utan täcke, bara leva på gammalt gräs och aldrig behöva ta en order.
  Varför har man då en häst? Då duger väl en gammal ko lika bra? Men även korna får ju komma under tak och stödfodras en stor del av året.

  Vem skulle tycka det var cool och vackert att se en unge utan skyddskläder åka runt på en HD som saknade styre (men man styyyyr ju med kroppsvikten) och glapp i gas och broms?
  Tror ingen skulle tycka det var vackert och beundransvärt? Och då snackar vi maskin som inte tar några egna beslut.

  Jag är så less på de mulle-mupparna som låter hästarna regna bort i lerhagar, och kallar omtanke om hästen för djurplåger. De spyr galla över professionella ryttare och hästägare som faktiskt vårdar sina djur och använder dem till vad det är framavlade till. Men de fattar ju uppenbarligen inte bättre.

  Vad det gäller ändringarna i TR, tycker jag det är bra att kandaret kan vänta till högre klasser. Man att kandaret är ett krav är just för att det är en svårighetsgrad att få hästen framme på ett skarp bett.
  Sporrar borde vara valfritt givetvis.
  Pisk får man inte ha i dressyren och borde kunnas ta bort på hoppningen också, anser jag. Men vad vet jag, jag tävlar inte hoppning.

  Till sist är nog en dressyrhäst utbildad till GP, det sista jag skulle vilja sitta på utan utrustning. Då går jag hellre omkring med en osäkrad handgranat i handväskan, haha.

  Puss Tyra!

 57. Ellen skriver:

  Till Annelie: Du säger att det inte ryms mer än ett bett i munnen på hästen. Då borde det betyda att alla hästar går sämre på kandar än vanligt enkelt bett??
  Det är ju direkt fel! Vet massor av hästar som trivs mycket bättre på kandar än på vanligt bett, och det borde det ju inte finnas då enligt dig?

 58. Emma skriver:

  Maria

  Jag hoppas verkligen inte att du själv någonsin sitter upp på en häst, för precis som du säger så är det högst onaturligt för en häst. Så med ditt resonemang – även om du hoppar över järnbiten som ’”skaver” i munnen – så är inte du ett dugg bättre själv. Jag ber om ursäkt om det nu är så att du inte rider på någon häst, utan bara släpper ut dem lösa i skogen så de kan leva sitt naturliga liv tillsammans i flock utan människors påverkan. I så fall kan du absolut fortsätta att promota dina åsikter. Men om det är så att du faktiskt är en ryttare, du hippiemänniska som du själv kallar dig, kan inte du länka lite bilder och filmer när DU rider – eftersom du gör saker för hästarnas skull, som vi andra tydligen inte har fattat? Kan inte du bjuda på dig själv och visa lite filmer precis som Tyra gör? Så skulle jag vilja se hur din häst (som rids av dig med minimal utrustning och som inte utsätts för något som gör den nervös och osäker) är så mycket lyckligare än någon av mina hästar (som oftast rids med sadel och träns, och ibland används sporrar och, herre min j, som får åka och träna på nya platser emellanåt så att den ibland kan bli lite nervös) Jag säger då det… Fortsätt jobba för er grej, så fortsätter jag leva i verkligheten…..

 59. Jenna skriver:

  Håller totalt med dig Tyra , tycker att det blivit så jävla mycket hype att rida utan träns och så vidare 🙂

 60. Lina skriver:

  Det känns som att det är så mycket missförstånd runt ”barbacka bettlöst barfota”… För det första så är det hundra gånger lättare att rida en häst med sadel och träns. Träns och bett är hjälpmedel för att kommunicera med hästen, och sadeln är ett hjälpmedel för att bespara hästen vår egen dåliga balans (och hjälpa oss att inte trilla av). Mitt mål är att kunna rida min häst ”naken”, men vi har en lång lång väg kvar. Framförallt så har jag en lång väg kvar, i min egen balans och styrka, i mitt mod, och i min egen förmåga att kunna kommunicera utan andra hjälpmedel än min egen kropp. Att rida med bett och sadel däremot, det kan en nybörjare klara av…

  För det andra, det alla ”hippies” försöker göra är att få folk att TÄNKA och KÄNNA. Inte att hävda att just deras sätt är bäst, utan att folk ska börja använda sin hjärna och sitt hjärta. Att inte bara svälja alla ”sanningar”, utan att tänka kritiskt och bilda sig en egen uppfattning om vilken sorts människa man vill vara i relationer med andra varelser. Det handlar faktiskt om att växa som människa, att kunna kliva utanför och betrakta sina egna värderingar och handlingar, och fundera över om man verkligen tycker att det är rätt och riktigt. Och om man kommer fram till att det inte känns rätt, att ha modet att våga göra en förändring.

  Men det är klart, alla människor är inte intresserade av att utvecklas som person. Och dom tar det som kritik, och blir ofta arga och slår ifrån sig med klassiska ursäkter som ”min häst kan man inte göra så med det är farligt!” eller ”elitryttarna vet nog vad dom gör!”. Och givetvis så finns det ”barbacka-ryttare” som inte heller använder hjärnan utan bara har köpt in sig i ett koncept, och de är de som uttalar sig korkat om att ridning med bett är djurplågeri.

  Och slutligen, en liten tankeställare: Ta en titt på elitryttarna och yrkesryttarna inom western-ridningen. De kan rida sina hästar med otroligt mycket ”blod” på hängande tyglar, och topp-prestera. Och en quarter är bra mycket snabbare i vändningarna än ett halvblod…

 61. Anna skriver:

  Postat av: Ida
  GAAAH så jäkla korkat inlägg. Onödigt. Om du faktiskt tycker som du skriver – att NH i grunden är en bra grej – VARFÖR KLANKA NER öht?
  Blir verkligen provocerad då det är ett riktigt ”jag är inte rasist men..”-uttalande.

  Om elitsatsande vill få respekt och tycker att NHare är dryga (som om någon av grupperna skulle vara homogen och alla lika dåliga/bra), då är det kanske bra att resa sig ur sandlådan och visa FAKTISK acceptans och inte skriva kritiska inlägg med fake-PK meningar (á la ”är inte rasist men”). Alla som kan rida utan träns är inte dumma i huvudet (och nej, det är inte idiotiskt, och dina hästar skulle också gå att få dit, även om just du inte strävar efter det själv). Alla prackar inte på andra saker, men människor kommer vara människor. Det finns dryga och dumma människor överallt, men varför ödsla tid på dom?

  Tänk om friidrottare eller skidare skulle ha sånna här ”krig” mellan sina sportgrenar! Alltså, klart många säkert tycker just DERAS sport är bäst men bristen på folkvett är nog obesegrad inom hästsporten. Det hatas (eller ”inte hatar men..”) hela tiden, högt och lågt. Elit vs hobby/amatör, dressyr vs hoppning, skogsmulle vs tävling, egenhäst vs lånadhäst/ridskolehäst, islandshäst vs typ all annan form av hästsport, ridna travare vs snyggare ridhästar etcetc ad absurdum.

  Det jag vill komma till är bara att det kanske finns bättre sätt att attackera problemet än att hoppa på en hel grupp utövare, oavsett ”sida”. Du är inte dum och inte NHare heller. Du säger att deras sätt att rida är idiotiskt, DET är idiotiskt. Ville du att ditt ridsätt skulle accepteras sa du? Känn andra som du känner dig själv.

  2014-04-25 @ 11:25
  Svara
  Postat av: Tyra Sjöstedt
  Ida- fast du missförstår ju HELA inlägget!!!? Har jag någonstans klankat ner? Jag tycker att jag är OTROLIGT noggrann med att skriva att jag är för nh och att det är bra- men jag vill slänga in en varning till alla te x unga läsare att de inte bara ska hoppa upp och tro att det fungerar efter en veckas träning- då kan det vara farligt!

  2014-04-25 @ 14:15

  Till Ida: skulle kanske ha gått till specsavers? http://www.specsavers.se

  Skämt å sido 🙂

 62. Hanna skriver:

  Håller helt och hållet med dig Tyra! Mycket bra skrivet.
  Kan nästan garantera dig att mer än 90% av alla negativa kommentarer du får i alla inlägg är från dessa ”hippiesar”.

  Kör hårt Tyra, du är en stor förebild för väldigt många!

  P.s Hästar kan visst älska att hoppa. Tråkigt för dig som skrev att hästar inte gillar att hoppa, aldrig har fått rida en sån häst.

 63. Sara skriver:

  För att bryta av lite undrar jag; Var är ”von ekorre” bilderna som läsarna fick skicka in? Var ju flera månader sedan…. 🙁

 64. epona skriver:

  Men om du vill avråda för att det är farligt så borde du väl också tänka på att framföra faran med att rida utan hjälm, säkerhetsväst och skor utan klack?

 65. Maria skriver:

  Jag blir så trött på alla som ska leta fel och predika om vad som är naturligt och inte. För snart ett år sedan godkände en överdommare på lokal tävling att en ung tjej skulle få tävla sin häst i grimma. Snacka om att inte bry sig om de andra ekipagen!

 66. Maria skriver:

  Jag red en häst för några år sedan som var extremt känslig och välutbildad. Hon var tittig, stoig och knäpp men världens finaste. Jag red ofta barbacka både ute och inne. Tycker det är jätteviktigt att ryttaren strävar efter att kunna det. Att balans, kontakt, rytm ja ALLT ska fungera utan massa tjaffs. Red aldrig med huvudet ”löst” men med grimma någon gång. Och alltid alltid alltid HJÄLM. Och ska man prata säkerhet så är ju hjälmen det viktigaste, inte träns och sadel?
  Hur som, jag är helt med på att man inte ska kasta sig upp helt utan försiktighet eller bara för att, jag förstår också att man använder hjälptyglar osv men allt för många fäster allt för stor betydelse till alla dessa saker. Den här hästen red jag ofta på kandar och det hände att jag använde martingal när jag hoppade men inte alltid. Strävan bör väl ligga i att inte ha så mycket på hästen? Att inte tvinga ihop, snöra ihop osv utan att med korrekt ridning få hästen dit man vill?

 67. :D skriver:

  Men alltså samma sak gäller ju alla grenar inom ridsporten!Det handlar inte om något ”band” för du kan ha ett jättebra ”band” till din häst och kanske inte kan rida den utan sadel. Det är bara vilken typ av träning men lägger ner på häst, likadant som att den GP dressyrhäst inte kan hoppa 140-bannor och då är det ju inte jäkla band, utan häst och ryttare är inte synkade på den biten.
  Så jag tror alla här det ”bandet” men har tränat på att ha till sin häst inom en viss gren, tränar du varje dag NH, ja då kan du rida den utan utrustning efter kanske 1-2 år och har du en häst som du tränar i 1-2 år på att hoppa en hög banna (utifrån kapacitet osv) så kommer du också klara av det.
  Så kan folk inse att de inte är några ”hästviskare”, utan allt handlar om träning!
  Och ni nu som inte alls håller med mig, ta det med ett leende för vi kommer troligtvis aldrig träffas och gör vi det vet du ändå inte att det är jag och jag kommer fortsätta tycka precis som jag vill 😀

 68. Karro skriver:

  Tycker det var ett bra inlägg Tyra, alla får göra som de behagar med sina hästar. Bra att inte alla har samma mål. Men sen tror jag inte att det spelar så stor roll egentligen om man har sadel, träns, hjälm osv på sig eller rider utan. Vill hästen ha av en så får den det.

  Som i somras hoppade jag ”bara upp på min otränade häst” i hagen utan sadel, träns eller hjälm. Första gången någonsin jag suttit på hans rygg utan någon utrustning och han satte genast av i galopp runt i hagen med sina kompisar och showade för de i hagen intill. När jag ville hoppa av klämde jag åt med knäna och han saktade av. Kan även tilläggas att han är en häst med ”mycket blod” som gått 140 hoppning tidigare.

  Några veckor senare när vi skulle ner till ridhuset skickade han av mig så jag fick hjärnskakning och då hade jag sadel, träns och hjälm. Så ja, egentligen spelar det nog ingen roll vad vi gör med eller har på våra hästar. Händer det något så kan vi inte hindra det oavsett hur många saker vi har/inte har på hästen 🙂

 69. Amanda skriver:

  Kan inte alla bara acceptera att man har olika åsikter? Oavsett om man är Tyra men tusentals läsare eller en vanlig hästtjej i stallet? Bara för att Tyra tycker detta, behöver inte ni göra det? Man har väl ändå lite vett i skallen att kunna ta en annans åsikt utan att börja spy ut sig hat?

  Tror knappts ni hade blivit lika arga om någon annan sakt dessa ord face to face. Så chill the fuck down. Alla tycker olika och så är det. punkt!

 70. Joanna skriver:

  Först skriver du att NH bara är okej och icke idiotiskt när/om man har total kontroll över sin häst, och sedan säger du att man aldrig har total kontroll över en häst.
  Där motsäger du dig själv ju. Så du behöver inte komma med ”jag klankar inte ner” eller ”jag är inte emot NH” kommentarerna.

  Dessutom så är det otroligt drygt att säga att om kan man rida som tjejen i videon, så säger det ingenting om hur duktig man är eller hur bra band man har med hästen. Menar du på fullaste allvar att du inte kan SE att tjejen i videon inte är GRYM på att rida och har ett jävligt starkt band med sin häst?
  Eller menade du att om man inte kan rida som hon gör (utan sadel och träns), så betyder det inte att man inte kan rida eller inte har något band till sin häst? För det skulle låta mycket vettigare – något som jag trodde du var.

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Joanna- Jag menade såklart det du skrev på det vettiga sättet… kram

 71. Sofia skriver:

  Jag tror inte att det ligger så jätte mycket kunskap i allt detta. Alla drar ’hippies’ över en kant. Jag själv har en sportponny med ganska mycket nerv. Ett stoigt sto. Som nonchalerar allting och kastar av ryttare närsom när det inte passar. Räknas jag som en ’hippie’ när jag rider utan sadel och träns? Är jag oansvarig, dum, korkad? Jag har inte svaret själv. Men jag vet att jag inte gör fel att försöka förstå min häst.

  Vi människan är hästens rovdjur ifrån början. Det ligger i hästens instinkt. Jag försöker härma ”häst språket” så mycket som möjligt. Jag vill vara vän med min häst. Har man kommit till den punkt där du och hästen är enade så öppnas alla dörrar. Hästen gör bokstavligen talat allt för dig. Det strävar jag efter, att öppna dörrar. För jag tror inte att ett skarpare bett löser mina problem, eller ett spö, eller ett par sporrar. Hennes stegringar är en symptom på ett problem. Jag tar ett exempel. Du är deprimerad och tar tabletter. Depressionen försvinner för en kort stund. Men den är där. Den kommer alltid vara där så länge du tar mediciner för symptomen. Istället, sluta ta mediciner och lös det verkliga problemet. Då slipper du symptomen. Samma med hästar. Det är inte fel på hästarna. Det är ryttarna som måste lära sig ta tiden och lära känna sina hästar. Man utvecklas otroligt mycket som människa. Ärligt talat, jag har fått en helt annan syn på livet och att förstå sig på en helt annan individ på detta sätt. Det förändrar sig själv som människa.

  Jag vet att det finns hästar med mer blod. Att jämföra med människor är en dum jämförelse, men lätt att förstå sig på. En svår människa är inte en omöjlig människa. Det är en människa som kräver mer och kräver tålamod. Skillnaden mellan oss människor och människan och hästen är att vi inte kan kommunicera med hästen genom prat. Utan med kroppsspråk som vi är otroligt lata och slarviga med.

  Jag ursäktar att texten blev rörig. Jag är ingen hippe. Jag är inte heller någon elitsatsande ryttare. Det borde inte finnas någon gräns. Ryttare som ryttare. Alla har olika syn på sin hästhållning. Jag förstår din. Helt och hållet. Och jag accepterar den också. det jag ville få ut med texten var att alla har olika hästhållningar och olika synsätt. Man måste accepteras varandras men också prova – för det kan vara väldigt nyttigt.

 72. Matilda skriver:

  Guud vilket bra inlägg!! Shit, detta inlägget har jag väntat på 😀 Har märkt precis samma sak, just nu är man djurplågare om man rider med bett och allt fler och fler skriver att det är detta man ska sträva efter. Jag håller med dig till 110 %, mina ponnyer är inte tränade till detta och det är inte det jag vill heller.. Jag vill inte rida runt utan tyglar och utan sadel för det intresserar mig inte och precis som du skrev så kan det bli farligt om hästen inte är tränad på det. Grymt bra inlägg! <3

 73. E skriver:

  Man kanske håller sig kvar lättare om något händer, men idag red jag i stillhet utomhus. Hästen skötte sig superbra. På en sekund hade han tvärvänt och skenade med mig över ett ojämnt fält (jag red på den jämna delen). Han sprang SÅ SÅ SÅ FORT, och jag kunde inte få stopp på honom. Alls. Till slut flög jag av, och nu halvligger jag här i sängen med ont i huvudet och dessutom, så har jag antingen stukat foten jävligt illa och gråter av smärta, men högst troligt har den gått ur led eller så är det något med ledbanden. Jag hade ingen inverkan, trots att jag hade sadel och träns.

  Det viktiga oavsett vad man väljer att göra med sin häst, är hjälm och väst. Min hjälm gick sönder. Hellre den än huvudet.

  Jag förstår ditt tänk, men man har ju inte alltid kontroll med utrustning (lite större i vissa situationer, möjligtvis)!

 74. Simone skriver:

  TACK älskade tyra för detta inlägget!! Mitt i prick och helt PERFEKT! Varje gång jag ens råkar nämna att jag tycker GPdressyr är kandar, eller att jag tycker halsrem är farligt och spansk skritt är onaturligt, får alltid massa negativ skit för detta. Tycker fullständigt som du att det är onödigt att klanka ner på folk, och det är farligt. Sen vet jag utifrån bloggen sett att du verkar ha superkontakt med dina hästar och har en relation till alla, fantastisk människa verkar du vara tyra. Får jag chansen att träffa dig så ska jag be och få ta en bild, för dig kan man vara stolt över att ha som förebild! <3 Kram!

 75. Linda skriver:

  Bra skrivet Tyra!

 76. Anna skriver:

  Hur fasen kan du se detta som något negativt!? Om man kan rida sin häst som tjejen på filmen helt utan utrustning, varför skulle man då rida med träns och sadel? Det känns väldigt onödigt att tvinga på hästen massa utrustning bara för att. När man egentligen kan rida hästen lika bra utan. Jag tycker det är jätte bra att alla har börjat prova på att rida i halsring och de flesta hästar tycker ju att det är jätte kul!! Om man måste ha ett starkt bett och sadel för att kunna rida sin häst tycker inte jag att man egentligen kan rida hästen. Det är ju ens sits som ska göra det stora jobbet inte tyglarna. Nej tyra jag håller med dig om mycket men nu är du riktigt ute och cyklar

 77. Erika skriver:

  Precis som du säger, Tyra. En häst kan vara väldigt opålitlig i vissa situationer. Därför anser jag att man inte ska rida med bett då det är väldigt lätt hänt att man råkar rycka till i tyglarna vid plötsliga händelser och det är även lätt hänt att man försöker hålla balansen i tyglarna om man håller på att trilla av. Därför anser jag det vara oerhört viktigt att se till att man har total kontroll på situationen om man överhuvudtaget ska rida med bett, och då fullt påläst om bettets inverkan. Och som du nämner, man har nog aldrig riktigt full kontroll.

 78. Saga skriver:

  Så himla bra skrivet!

 79. Madeleine skriver:

  Oj oj oj, de som blir irriterade över att detta inlägg skapar reaktioner gör mig lite förvånad.. ”Debatt – …” heter inlägget? Klart att det då blir debatt?

  Sen bör nog många av er läsa igenom inlägget en gång till innan ni kommenterar, då skulle ni nog lagt märke till vad som FAKTISKT står i inlägget och inte vad ni TROR att Tyra menar. Gör ni det så kanske ni inte blir lika frustrerade.

  Mvh,
  Madeleine

 80. Jenny skriver:

  NH handlar om ”pressure and release”, inte om utrustningen detta gors med. Hastar som jobbats med detta metod (korrekt!) visar inte beteende som manga tavlingshastar gor; Stegring, studsande fram och tillbaka, oformaga att ga lugnt. Och det har VALDIGT lite med hastens avel att gora, har sett atskilliga thoroughbreds (hetblodiga galopphastar), travare, barrelracinghastar och andra tavlingskusar andra beteende nar det antligen forstar vad som forvantas av dom.

  Det gar inte att saga att folk de ska minsann skota sitt eget och sedan vagra acceptera nar andra gor olika. Meningen med trans etc ar inte att sta och dra hasten i munnen utan det ar ett hjalpmedel. Och kloka hastagare vet nar de tagit sig vatten over huvudet med en hast, sasom med din unga filly som bockade och stegrade sig. Sadant beteende ar farligt och en hast med det beteendet ska inte ens ridas forran allt det ar bortjobbat. Och for det kravs en erfaren tranare (utan dubbla bett och sporrar).

 81. A.G skriver:

  Men WORD!!

  Äntligen någon som säger det och på ett bra sätt.
  Jag är så trött på iden om att alla kan göra det där och att de som kan är så duktiga. Visst, men i 99 % av fallen handlar det om en enda sak; välutbildad, jävligt chyst och uppmärksam häst.

  Tack. Vad glad jag blev, Jag följer din andra blogg, det här var ett fynd!!! Tack för ett klokt inläggg!

 82. Lina skriver:

  Orkar inte läsa alla kommentarer men kan nästan till 99% svära på att hälften är kommentarer där man säger emot dig och hur fel du har?

  Jag personligen håller med dig till en viss del, men även om du har träns och sadel och något händer så har man ändå inte mycket att säga till om när en häst på 500-600kg blir rädd och sticker, hoppar åt sidan eller liknande.
  Däremot har man kanske mycket bättre balans i sadel, kan ärligt säga att jag inte gillar att rida barbacka för min sits bir sämre man balansen är precis som med sadel.
  Ja tycker det är varken rätt eller fel att rida med bett men man ska se över hur ens häst är, vilket huvudlag hästen trivs på och likaså bett.
  Jag rider själv med hackamore och ska försöka göra ett eget sidpull för bett i själva munnen fungerar inte på min känsliga häst och då får man acceptera det.

  Men tycker varken NH-tänkt där man rider utan något och ”vanligt tänk” där man rider med full utrustning är fel, alla har vi ju olika sätt att tänka, all är inte ute efter att tävla osv.
  Så är det inom allt =)

 83. Linn skriver:

  Jag har börjat rida min häst i endast halsring, han går bättre med det än med träns och sadel faktiskt! Då är det även en häst med MYCKET blod i sig. Helt oförutsägbar häst. Men man kan ramla av och slå sig trots att man är fullt utrustad med hjälm, väst, sadel och träns.
  Synd att du tycker det är ”en hippie ridstil”, då det är fantastiskt roligt att rida i endast halsring!
  Ska även hoppa min häst på en hoppträning den 20 maj i endast halsring, önska mig lycka till! 🙂

 84. Hanna skriver:

  DU ÄGER!!!!

 85. Ella skriver:

  Jag tycker att du delvis har rätt i vad du skriver, absolut. En häst kommer alltid vara stor som fan och en häst kommer alltid ha flyktinstinkter oavsett hur säker den är. Jag är helt emot att man bara ska hoppa upp på vilken häst som helst och galoppera ut i skogen utan utrustning, det är galet. Men om man har tränat utan utrustning tillräckligt mycket i ridhus eller på ridbana och vet att ens häst lyssnar ordentligt på kommandon utan sadel och träns borde man ju få rida runt hur mycket man vill utan sadel och träns. Risken att hästen kan sticka eller bli rädd för något är ju lika stor oavsett om man rider med sadel eller inte, och om man då rider utan sadel och träns och hästren flyger iväg är chansen att man ska sitta kvar inte så mycket större om man rider med sadel.

 86. You are writing great Tyra!
  But I think the best of this is that It’s a Grandprix dressage rider who also can have in the other things and most dressage riders wouldn’t
  do this.

  Rean Landman
  Holland

 87. Cecilia Han skriver:

  Men är det verkligen någon som verkligen bara hoppar upp och rider utan träns? min uppfattning om de som gör det är att de har övat i många år. Och då tror jag inte att det är farligare än något annat- jag tror fortfarande att det är farligare med hoppning tex fälttävlans terrängritt. På samma sätt som du aldrig skulle göra något så finns det många som aldrig skulle hoppa en 1,20 bana pga de tycker det känns läskigt.. Så folk är olika.. och det ska vi respektera.

 88. Jossan skriver:

  Bra skrivet Tyra! Håller helt med dig att det kan bli riktigt farligt om unga ryttare får för sig att testa det här bara för att det ska vara det ultimata tillitstestet..
  Men det BÄSTA med det här klippet tycker jag att det är ett ekipage som tävlar grand prix dressyr i vanliga fall. Ryttaren har alltså extremt bra kontroll på sin häst i vanliga fall och tävlar med både sadel och kandar.

 89. Jag håller med dig till fullo. Jag själv har inte häst och rider inte regelbundet, men jag läser massvis med hästbloggar, och tittar ibland in på dessa ”NH-nissar” eller vad ni nu kallar dem. 😉
  Och, självklart är det cred till de som håller på med sådant, men jag har fått bilden av att de klankar ner på alla som rider med utrustning, tävlar hästarna osv. Det är SÅ mycket snack om dessa ögonblicksbilder, så till och med lilla jag får spader.
  Men, hur som helst. Jag håller med dig! Varenda ord…

 90. Lisa skriver:

  Jag håller med dig Tyra, att det är fullkomligt idiotiskt att göra det om man inte har kontroll. Jag har haft min häst i 5 år nu, när jag köpte honom så gick han knappt att få stopp på, ryckte i tyglarna och var väldigt obekväm med bett. Idag så rider jag honom helt utan sadel och träns, dock skulle jag ALDRIG göra det utanför ett inhägnat område för det är flyktdjur vi sitter på och det handlar ju inte bara om min säkerhet, hästens lika mycket! Och jag tror inte att jag och min häst har större tillit till varandra än andra ekipage som alltid använder utrustning, dock skulle jag vilja påstå att det är en stor skillnad i förståelsen och respekten till varandra, för man har inte riktigt samma respekt för varandra när man har utrustning. När jag först testade att rida t.ex. utan halsring så var vi på en ridbana, och min häst tog självklart tillfället att börja springa. Inte kunde jag få stopp på honom utan utrustning, så galopperade runt i typ 10 minuter. Det har tagit lång tid innan han har respekterat mig på det sättet att han väljer att göra halt från galopp när jag lättar på låren. För det ÄR en helt ny nivå relationsmässigt till sin häst, det kan jag säga till 100. Man ska respektera varandras ”val av ridning”, så länge det inte påverkar hästen på ett negativt sätt, självklart. Vi har inte alla samma mål. Mitt mål är just nu slidestop utan sadel och träns, då har jag ingen nytta av att rida i sadel, träns och martingal (förutom om jag gör det som en kul grej på sidan). Någon annans mål är kanske att vinna världscupen i hoppning, då har hon/han ingen nytta av att kunna göra skänkelvikningar utan utrustning (om man, igen, inte gör det som en kul grej/utmaning). KÄRLEK TILL DIG TYRA! Du är grym. <3

 91. Anna skriver:

  Jag kan tyvärr inte hålla med dig i detta. Jag tycker att sådan klipp och bilder är superbra inspirationskällor till hästintresserade. Att det krävs mycket träning och tillit tror jag är en självklarhet för de flesta. Många ser nog klippen och tänker att det där, det skulle jag vilja kunna göra. Precis som när de ser ett klipp från t.ex. Elitryttarna. Många blir bara imponerade och stannar där. Vissa börjar träna för att åstakomma samma resultat, de kanske inte når dit men de har garanterat tränat på någonting som varit nyttigt både för dem själva och för hästen. Vissa når till och med sina mål och kan utföra samma saker som blivit inspirerade av. Sen har vi självklart människor som inte förstår hur man bör träna, hur mycket man behöver och ja, missförstår det hela. Ja där blir det ju fel. Men det jag vill komma fram till är att bara för att den lilla skaran av människor finns, som inte riktigt förstår, så tycker jag inte att det är rätt av dig att bojkotta denna ”trend” så hårt. I alla fall inte på ett inlägg på en så här stor blogg. Jag tror att många kan tolka det som att du menar att det är dåligt/töntigt att ge sig på NH. Vilket jag tycker är en helt fantastisk träningform.

  Tack för en bra blogg! Hoppas att du läser komentarer!

 92. Linda skriver:

  Jag får en liten känsla av att det är lätt att stoppa huvudet i sanden och vräka ur sig en åsikt för att man själv inte kan?

  Tycker det här inlägget visade mer på hur ridsporten är så tyglad och så inramad med massa hjältyglar, utrustning och remmar här och där, man ser ju snart inte hästarna, så onaturligt och så oharmoniskt. Det är enklare mot hjärtat att hålla med ditt inlägg om man själv inte klarar av den sortens ridning, utan träns och sadel, för det ÄR svårt och det bevisar bara hur mycket man faktiskt rider med sin kropp och hur mycket man rider med händerna. Målet är att du enbart ska rida med din kropp, alltså INGA händer, det spelar ingen roll på vilken nivå du hamnar, ridning handlar om vikter och kroppen, inte händerna. Och jag anser väl lite som så att kan man inte rida utan sadel o träns så har man otroligt mycket att träna på, både ridmässigt och kommunikationsmässigt – för om man verkligen RIDER då rider man med kroppen och inte händerna och då ska det inte vara några problem att plocka bort tränset, det ska inte vara någon skillnad, men jag tror att 90% av ryttarna rider 50% med händer och 50 % med kropp utan att man vet om det, det är jag övertygad om. Det är DÄRFÖR många inte kan plocka bort tränset.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »