Allmänt

ÄÄÄÄNNTLIGEN I SVERIGE

SOM jag längtat att skriva dessa bokstäver! Vi landade i Sverige igår men stannade på hotell en natt då jag ska medverka hos Malou i Efter 10 idag på TV 4. Ni missar väl inte det? Ska vara med tillsammans med alla mina syskon så se till att kolla!

Fick den här kommentaren: ”sälj lalle för han är tråkig, tycker inte det är något spec med honom.. om du vill satsa så tycker jag du ska ta en av dom som alltid är med dig och att ni känns som ett team som gör allt för varandra :)….åh blev så ledsen, stackars Lalle. Hur kan man skriva att en häst är tråkig? Är det nån som är tråkig så är det JAG då som inte lagt upp så mkt om Lalle. Lalle är definitivt inte tråkig, det lovar jag dig;) Han är min BÄSTA häst, sedan säger jag inte att de andra kan bli lika bra men han är den häst som skulle kunna gå de största klasserna av alla mina just och som har potentialen.

Däremot så är Lalle den som kanske kan lära mig minst nu i framtiden. Jag kan honom in och utantill, skulle kunna hoppa en bana med ögonbindel och komma rätt på alla hinder. Han har dock varit den som lärt mig allt och gett mig självförtroende. Och så fort han blir fit for figt så ska vi fan ut och fightas igen! Men det är klart att tankarna slits ibland… han skulle vara den mest perfekta juniorhästen för någon som KAN rid den typen av hästar då han är väldigt känslig och svår i sig. Men om man klarar det- då gör han allt jobb själv.

Men men… Lalle är Lalle . Om någon är intresserad av att köpa Lalle och jag får ett bud på honom, då är det en sak. Men nu har vi ju missat en säsong pga skador på både häst och ryttare så det är ju inte bra. Men alla vet ju hur Lalle är. Lalle är den hästen av mina hästar som skulle kunna gå klasserna världskuppen, det tror jag om de jag tränar för. Och det kan inga andra av mina hästar. Men Lalle är så pass bra och har en fighting spirit som få hästar har. Så nu gäller det att få honom bra och sedan få tillbaka glöden, tror han varit deprimerad sista halvåret när vi inte hoppat något eller tävlat nått. Han ÄLSKAR det och jag ser på honom att han mått dåligt över det.

Obs. Detta är ingen annonsförsäljning, så inte någon missförstår. Nu kan ni inte missförstå eftersom jag skriver detta. Men alla mina hästar är till salu om någon frågar, så är det bara. Sedan får jag ju ta det som det kommer om jag får in ett bud. Den jag får mest mail nu är om hingsten, eftersom han just legat ute på annons här. Jag svarar dock att jag har bestämt mig för att behålla honom om jag inte får ett bud jag inte säger nej till. Men går det via kontakter, att man vet att någon vill ha just te x Sanno och att den har pengarna och stöttningen bakom sig och framför allt VILL satsa- ja då kanske jag säljer, jag vet inte

Såhär är det nog för alla som har fler än 4 hästar. Om ni ser Ryttareliten så säljer de sina bästa hästar för att kunna överleva, även om de begränsar sig själva då med att inte kunna ligga på högsta nivån. Nu jämför jag mig inte med dom, men jag jämför med att jag har fina hästar som kostar sjuka pengar varje månad och i inköp. Jag kanske inte vill tävla 150 i framtiden, JAG VET INTE…kommer det en junior som vill rida ett EM och som vill satsa allt och köpa Lalle…..ja, då kanske Lalle skulle må bäst av det. Och då kanske till och med pengarna inte är det viktigaste. Lalle är mitt allt, ALLT handlar om att han ska må bra.

Men bara tanken på det får mig svettig och gråtfärdig och det är mitt största problem. Jag kan inte köpa in hästar och samla på den. Jag fäster mig för mycket- jag ser dom som individer och inte hästar. Men men. Nu behöver jag ju inte gå och tänka på det, men snart måste jag börja tänka smart. Som sagt, det är dyra pållar och om jag vill sälja och köpa in i framtiden så är det bara att lära sig.

lalle2

IMG_01711 IMG_9072

Älskar den här. Ekorren: Bitch Please…. haha

q21

 

50 svar till “ÄÄÄÄNNTLIGEN I SVERIGE

 1. Mickan skriver:

  Jag gillar Lalle och tycker inte du ska sälja honom! Däremot skulle jag gärna vilja att du skriver lite mer om han även om ni inte tävlar eller tränar jätte hårt 🙂

 2. ellen skriver:

  Nu är jag spänd på att få veta vad hingsten ska få för namn och även ditt företag!
  Kul att du är hemma igen. Förstår hur svårt det är att vara ifrån alla fina djur. Jag blir i Kina och här har dom ju fruktansvärd syn på djuren. Vill ta hem allihopa. Denna blogg fyller en del av de tomma ”sakna-djur-hållet” jag har. Kram

 3. Viktoria skriver:

  jag har blivit lite kär i lalle, han verkar lite speciell och svårare att hitta alla knappar på, utifrån vad man läst på din blogg. Dessa hästar har mer att ge enligt mig och de är även de som intresserar mig väldigt mycket! Lalle är sjukt ball och såå fin!

 4. Louise skriver:

  Klart att du kan lära dig mer med Lalle, ni hoppar ca 130 och du tror han kan gå värdlscupen, det är ett ganska stort steg där emellan så du kan nog ha mycket kvar att lära dig tillsammans med Lalle. Även om ni känner varandra utan och innan så kan ni ju ta nästa steg och utvecklas 🙂

 5. Helena skriver:

  Jag tycker han är superfin!! 🙂

 6. Julia skriver:

  Förstår dig fullständigt Tyra!
  Sen så tycker jag att man ser väldigt tydligt här att det är du och lalle som hör ihop, att ni är lixom gjorda för varandra, enligt min mening.

  Föresten vars har du köpt lalles pannband på första bilden? Eller har du gjort det själv?

 7. Lovisa skriver:

  Hästar ÄR individer inte enbart ”hästar”. Oavsett om man har en häst eller har ett försäljningsstall så är det otroligt viktigt att tänka på individen. Säger man att hästar bara är hästar blir det en handelsvara som är okej att slänga runt till höger och vänster. Hästar har känslor precis som vi människor och mår precis som du och jag bäst av att ha en fast grund där tillit och trygghet finns.

 8. Louise skriver:

  Åh , snyggt pannband! Vart finns sånna? (Översta bilden)

 9. jessica skriver:

  Varför tävlar du inte mer på Lalle om han blir glad av det? Ni kan ju åka på mindre tävlingar om ni inte känner er redo för större än.

  Jag har skrivit ett inlägg om att lära sig planera i stallet och med tid i övrigt för en bättre vardag.
  http://jessica-hast.blogspot.se/

 10. Hanna skriver:

  Vilken energi syskonskaran Sjöstedt har, så härligt att se 🙂 Jag ligger här hemma med halsfluss och kom på mig själv att jag glömde bort halssmärtan när jag kollade på er. Tyra, du har inspirerat mig till att ta upp mitt hästintresse igen, vilket vart det bästa jag någonsin har gjort. Tack för att du är du!

 11. Agnes skriver:

  Vänta nu Tyra!!? Jag hoppas det är jag som missförstår men ”jag ser dom som individer och inte hästar” låter som du tycker att hästar inte är några individer? En häst är en individ med egen personlighet och egen vilja! Så det är bra om du ser hästar som individer!! Sen att du fäster dig vid dom är ju en annan sak.

 12. Therese skriver:

  Du skriver ofta att Lalle är väldigt svår, men han är ju den hästen som det har gått bra med. Laban, corvara, joe, dario har det varit svårare för dig att tävla med – lalle har varit lättast. Det betyder ju dock självklart inte att han bara är att styra, jag ser ju att han har sina egenheter också, men betyder inte bara det att RIDNING är svårt helt enkelt, inte att lalle är svår? Lalle skulle jag kalla en läromästare – det är ju bara att titta på din resa. Sen du fick honom så har du lärt dig väldigt mycket och är nu på en helt annan nivå än vad du var innan du fick honom. Så mycket tror jag inte att du hade lärt dig på någon av de andra hästarna på så kort tid. Och jag tror också att du kan utvecklas mer med honom, det säger du ju i princip själv. Om han kan gå världscupen och du kan honom utan och innan så hade ni ju i så fall varit på den nivån, men det är ni inte ÄNNU. Så jag tycker ni ska träna på och förhoppningsvis komma till eliten 🙂 (om det är dit ni vill såklart)

 13. Michaela skriver:

  Lalle är jättefin och absolut inte tråkig! Ni passar perfekt för varandra 🙂

 14. Kul att du är tillbaka, hoppas du ändå har haft en bra resa och kunnat njuta lite av den 🙂 ska bli kul att följa dig och hästarna igen 🙂 kram

 15. Emelie skriver:

  Jag gillar Lalle, han är fin! Det är typ en sån som Lalle som jag har i mitt drömstall.. Jag gillar bruna hästar, okej? 😉

  Men jag hoppas att du skriver lite mer om honom, det skulle vara roligt att få en uppfattning om hur han är ”i vardags” 🙂

 16. Emilia skriver:

  Kollade på er imorse och tycker ni verkar vara en härlig syskonskara! Kul att få en bild av Linn också!

 17. louise skriver:

  Du är så otroligt vacker tyra.. din och dina syskons medverkan var kanon. . Kör hårt nu med allt . Du kommer lyckas 🙂

 18. Linda skriver:

  Ingen häst är tråkig så länge den hittar rätt människa! Relationen Häst-människa är ju individuell!

  Det märks ju som mest när man letar ny häst, du åker och kollar på en häst som överhuvudtaget inte alls passar dej som ryttare, klart den blir tråkig! När du nästa gång åker och kollar på en häst som passar som handen i handsken, den är superrolig! Innan jag köpte Josie tittade jag på en som va jätte tråkig för mej, den köpte en bekant red till och sålde. En annan som låg och vägde mitt emellan tråkig och rolig.

  Men jag tycker inte man kan angöra via bilder/filmer och text i en blogg hurvida en häst är tråkig eller rolig. Det kan man bara göra IRL.

 19. Emilia skriver:

  Ta det med en nypa salt och skratta å läs! Här har ni alla typiska HÄSTMÄNNISKOR!!!
  http://aramoemilia.blogg.se/2014/april/hastmanniskor-i-alla-dess-former-och-storlekar.html

 20. Lisa skriver:

  Hann inte titta på efter tio imorse, men ska se till och kika på det på nätet ikväll! Välkommen hem igen 🙂

 21. Amanda skriver:

  Undrar lite hur du tänker där. Detta är absolut inget illa menatb! Men du säger att du kan lalle utantill och ”kan rida en hel bana med ögonbindel och komma rätt på alla hinder”. Om du nu känner honom så bra och rider han så bra, varför har ni inte bättre resultat? Rätta mig om jag har fel men ni har väl inte massor av placeringar och dubbelnollrundor? Vad jag har läst har det inte gått sådär perfekt på p&j heller. Jag kan ha fel för har kanske inte full koll men undrar hur du tänker när du skriver så.

 22. Malin skriver:

  Jessica: Han har varit skadadskadad och behöver miljötränas då han tycker mycket är läskigt.

 23. Jennifer skriver:

  Men om du kan lalle utan och innantill borde ni ju rida 150 nu utan problem? Du säger emot dig själv lite.. Så bra resultat har ni väl ens inte? Inget ont menar.. Skulle uppskatta att få se mer av dina hästar i vardagen 🙂

 24. Malin skriver:

  Hej Tyra!

  Har följt med lite i svängarna med vad du gör och jag undrar om du inte drar på dig lite för mycket. Hur hinner du med allt? Själv skulle jag bli jättestressad och antagligen gå in i väggen. Visst förstår jag att du gillar att ha flertalet hästar att satsa på. Vet ju inte riktigt hur högt du tänkt sikta, men de flesta som siktar någonstans oavsett vart har ju ändå oftast bara en eller två hästar som de satsar på.

  Kommer ihåg något som Lisen sa i ”Ryttareliten” under senaste programmet. Och det var något om att hon oftast söker hästar som är i ung ålder, så att hon kan träna dem från början och lära känna dem på djupet. Dock var problemet det att folk oftast inte vill sälja sina hästar, utan vill utveckla dem själva och se vad de blir till. Och när de sedan märker hur bra hästen faktiskt är när den är 7 år, då är det försent för eliten att köpa hästen, då den redan blivit för gammal.

  Det jag menar med det som Lisen sa är att man inte bör glömma att en häst ständigt blir äldre. Så att om du inte hinner träna alla dina hästar som du skulle vilja, då kanske det vore bra att tänka på att sälja någon av hästarna till någon som verkligen har tid att träna, och tävla effektivt. Istället för att låta tiden gå och drömma om att ”en dag” ska det bli av.

  Jag dömer dig absolut inte, eftersom jag inte vet vad du fokuserar på, eller vad du vill av framtiden. Försöker bara förstå varför det bara blir fler och fler fina och dyra hästar i ditt stall, samtidigt som jag läser att du ständigt känner dig stressad och går på medicin.
  Vad är det du försöker satsa på?

  Hoppas du mår bra och tar det lugnt mellan varven. Det kan vara bra att tänka efter ibland. Man behöver faktiskt inte äga allt vackert här i världen för att vara lycklig 😉
  Kram!

 25. rebecca skriver:

  tycker bäst om lalle, han verkar underbar. ser ut som en hest som ja skulle vilja ha, men aldrig kommer få!!Tänkte tipsa om min frågestund på bloggen där du kan ställa alla slags frågor. Jobbar som frisör så hår relaterade frågor uppskattas så du kan få de fina håret du drömt om. Kram

 26. Anna skriver:

  Men om ni känner varandra utan och innan och hästen kan gå världscup om du bara tränar honom för det så kan det väl inte vara så svårt att träna för att hoppa 130 felfritt? Eller?

 27. Andrea skriver:

  neeeeeej, hoppas inte du säljer Lalle! han är min favvis 🙁 Men har för mig att du skrev såhär om Dario meed..precis innan han såldes, att ifall nån ger ett bud så. Men håller tummarna att han stannar och att ni blir ett pra team och välkommen hem! 🙂

 28. Andrea skriver:

  hahaah dumma mej, läste inte ordetnligt..förlåt! missade detta ”Obs. Detta är ingen annonsförsäljning, så inte någon missförstår. Nu kan ni inte missförstå eftersom jag skriver detta.” 😉

 29. Åh, jag tycker Lalle är finast i alla fall! 🙂

 30. Maria skriver:

  Förstår dig ang att du bli gråtfärdig bara av att tänka på att sälja Lalle. Det blir såå lätt att man färster sig och de blir ens bästa vän. Jag skulle aldrig klara av att köpa in hästar och rida och utveckla för att sedan sälja. Väldigt oekonomiskt, men dock så lever ju inte jag på hästarna heller. OCH egentligen vet man ju att man alltid kommer över det, man går vidare, en av människans fantastiska egenskaper.

 31. Agnes Åberg skriver:

  Fina Lalle, jag minns honom så väl när han stod i Hackes stall. Gjorde faktiskt iordning honom, borstade, satte på transportskydd, täcke osv innan hon körde upp honom till dig. Han är så mysig och jag önskar verkligen att jag hade haft möjligheterna till en häst som honom. Han har DET DÄR lilla extra som jag älskar hos vissa hästar. Tänk att få möjligheten att satsa på EM med en sådan häst, han hade varit perfekt. Tur att man får drömma!

 32. Amanda L skriver:

  Hej Tyra!
  Jag har aldrig kommenterat tidigare men vill börja med att säga att jag dagligen läser din blogg och hittar mycket inspiration från dig!
  Håller själv på med hästar, har i nuläget tre st varav en egen uppfödning som jag hoppas mycket på i framtiden.
  *Hur hittar du inspiration i vintermörkret, eller som nu när Lalle är skadad och du vill ut och tävla?
  *Har du någon tävling eller pay n jump snart, skulle vara så roligt att se dig tävla.
  Mitt bekymmer är att jag alltid presterar mycket bättre på träning, blir så himla nervös på tävlingar.
  * Hur gör du för att hantera ev nervositet och fokusera vid tävlingar?

  Sorry, blev visst långt! Hoppas du ser det här och hinner svara.
  Kram Amanda

 33. LC skriver:

  Om Lalle hade haft kapacitet för världscupen, så tror jag att han hade varit hos någon annan. Givetvis vill man tro mycket om sina hästar, men realistisk måste man ändå vara. Tittar man på equipe har han inga kanon resultat, och då är det klasser mellan 120 och 140. Det finns många som rider på den nivån och det betyder inte att hästen har kapacitet för att hoppa 160 banor. Och enstaka hinder kan vilken häst som helst hoppa högt, det räknas inte som kapacitet.

  Som någon skrev, man måste inse sina begränsningar. Det blir nästan pinsamt och lite skrytit, det krävs år av erfarenhet och kunskap att matcha en häst upp till 160. Även om hästen har kapacitet, måste även piloten vara skicklig och ha kunskapen.

 34. LC skriver:

  Dessutom är han 13år, då är det försent att satsa mot världscupen. Som Lisen sa:”En bra häst måste förvaltas från det att den är 4-5, men folk vill inte sälja. När dom inser hur bra hästen är, är den 7-8 år och då är det redan försent. Då är den redan förstörd.”

 35. Anne skriver:

  Översta bilden! Såååå vacker ❤️!

 36. L skriver:

  Tyckte att det var jättekul att se er på Malou efter tio idag! 🙂

 37. JennyM skriver:

  Jag förstår verkligen inte hur man kan skriva så, okej om man nu tycker att han är tråkig så fine.. Förmodligen tycker inte du det, eftersom du förmodligen hade valt någon annan häst då.. Väldigt tur att vi har delad smak, annars hade vi alla velat ha en och samma häst och det kan ju bli lite jobbigt 😉
  Han är absolut ingen tråkig häst, och hur kan man föresten avgöra det genom en blogg? Jaja vilket fall så hoppas jag också att du behåller Lalle så länge som möjligt, jag tror han och du är en sådandär perfect match som man inte springer på alltför många gånger i livet 🙂 Ni är toppenfina!

 38. Erika skriver:

  Välkommen hem! 😉 Förstår inte hur folk tänker, tvekar på att denna skulle våga komma fram till dig och säga samma sak. Tydligen är man en helt annan person bakom skärmen, skönt att kunna släppa ut sina irritationer över en bloggare, hon tar ju inte illa upp?! Alltså åh!!!

 39. Evelina skriver:

  Hur blev de med den fina gatuhunden molle? <3

 40. c skriver:

  Louise o Julia, ”pannbandet” på första bilden är ett halsband från bikbok. Står mer om det i det här inlägget http://www.tyrashastar.se/?p=40655

 41. Louise skriver:

  Men Erika, Tyra frågade ju faktiskt vilken häst man hade sålt om man var hon och varför. Om någon då svara på varför man tycker som man gör så har man ju bara gjort det Tyra uppmanat till. Om man inte vill höra varför kanske man inte ska fråga, eftersom att anledningen till varför man hade valt att sälja en häst kanske inte är för att det är den man gillar bäst utan svarens kommer antagligen ta upp de man uppfattat via bloggen som hästens mindre tilltalande egenskaper. Sen behöver man ju inte skriva va för skit som helst, men man kan ju anta att de inte kommer stå tex jag vill sälja Lalle för han och jag hade passat perfekt ihop o han är så fin. Nu har ju Tyra bara fina hästar att välja emellan så de behöver ju inte vara en dålig häst som väljs bort men man skulle ju ändå motivera varför.

 42. s skriver:

  Tycker det blev lite tokigt här, hur kan du säga att du kan han utantill och inte kan lära dig något just nu samtidigt som du säger att han kan hoppa WC? Som någon sa, rätt så stor skillnad mellan 130 och WC 😉
  Och som en annan sa så ser jag också Lalle som läromästare, 13 år och tagit dig från flängdagarna på Dario till där du är idag,det kallar jag en läromästare! De behöver inte vara ”åka-häst”-hästar för att vara läromästare 🙂

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   S- Har jag skrivit nånstans att Lalle inte är en läromästare? Jag förstår vad du menar och ska utveckla det lite i ett enskilt inlägg känner jag kram

 43. Lina skriver:

  ”Jag ser de som individer och inte hästar”. Skäms lite när jag läser den meningen även om jag förstår vad du menar. Men en häst ÄR en individ. Och de förtjänar att bli behandlade som individer och inte samlarobjekt.

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Lina- Jag fattar inte vad du menar? Det jag skriver är ju att jag ser dom som individer- alltså typ som människor och inte bara hästar…? Du missförstod nog 🙂

 44. Victoria skriver:

  Vad kul att du är hemma igen, jag har längtat efter din hästblogg medans du har varit borta =)

 45. Maria skriver:

  Tyra!
  Jag reagerade starkt på det du sa hos Malou. Att du inte bara kan sluta blogga för det är pengar som rullar in och du har så många djur att ta hand om-det går inte… Men det är ju det som är grejjen. Du sätter dig i en jävligt knepig sits. Dj går verkligen ALL IN när du borde göra tvärt om. Jag förstår att djuren gör det ”lättare” en slags plåster på såren och vänner som alltid är där. Men det finns ju ingen rimlighet i att ha så många hästar och djur när du mår som du gör. Hästarna tar ju väldigt mycket tid, engagemang och kostar Pengar. Borde du inte bara ha en häst då så du får ut det roliga av ridningen som kan hjälpa dig att bli bättre men utan att lägga på dig den enorma bördan? Du har ju mått dåligt väldigt länge och det tycks ju bara bli värre. Du måste ju lösa problemen och inte bara fyll livet med massa ”fluff” för det hjälper inte. Och detta vet du säkert redan men dina båda bloggar har ju blivit väldigt annorlunda och de blir allt sämre. Är det inte bättre att ta en paus, ladda batterierna och se till att må bra och sedan göra comeback som en stark tjej och en bra förebild? Att lägga så mycket jobb på sina axlar när man mår dåligt kan bara gå åt helvette. Och om det är ensamhet du känner stundvis så måste du jobba med den och inte köpa fler djur. Ta en paus, jobba med dig själv och skriv en bok om det här. Om dina svåra stunder osv, då får du bearbeta och tänka efter och det resulterar i något du kommer tjäna pengar på samt att du då har ett projekt pågång och inte bara lägger ner allt. Kom igen nu!

 46. Hästvärlden är inte så smidig alltid… I alla fall inte när man vill tävla och allt vad det innebär. Ibland hade det varit skönt att inte ha några ambitioner utan ”bara” åka runt i skogen lite ibland när det passade, haha. Men då hade jag ärligt talat inte haft några hästar. Tävlandet driver mig.

  Oavsett vad som händer i framtiden, så är det menat så. Men han är 13 år, har lite skadehistorik just nu och det går lite upp och ner. Du kommer nog kunna behålla honom, bygga upp honom på nytt och köra vidare. Där har du ju din häst, den hästen du kan kämpa vidare med och samtidigt ha fler som ”back up”. Det blir bra ska du se!

 47. Hanna skriver:

  Vad fin blogg och fina hästar!!!
  Titta på min blogg http../besthorses.blogg.se
  Du kan också söka på Täby ryttarcenter, hästar eller horses:):):)

 48. Första bilden på Lalle är ju så otroligt fin!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »