Allmänt

Dagens fråga- Varför säljer jag hästar?

Dagens kommentar- Måste bara fråga en sak. Vad får du ut av att köpa hästar och ha dom i nån månad och sen sälja? För jag får den uppfattningen, de känns som om du inte vill ha hästarna som ett ”husdjur”. För du tar väl inte ens hand om dom själv? Asså i stallet som att mocka fodra osv.

Svar- Hej! Det sista du skriver är helt rätt. Jag har personal som mockar och sköter hästarna så att de får en bra vardag. Jag driver flera bolag och har jobbat hårt för att komma dit jag är idag. Mitt jobb är att göra det jag är bäst på, och det är att vara chef och driva företagen framåt, och då finns inte tiden att mocka eller sköta in och utsläpp varje dag. En helt naturlig förklaring helt enkelt:)

Och jag lyfte inte den här kommentaren för att försvara mig- utan tvärtom! Jag tycker inte kommentaren är dryg eller otrevlig, det har kommit in 10 ggr värre och de kunde jag lyfta här, men då skulle jag kanske vara mer irriterad när jag svarade...men jag har nämligen väntat och längtat efter att få svara på den här frågan och ta mig tid i att svara ordentligt 🙂

Nämligen…varför köper jag in hästar, har i en månad och sedan säljer? Bra fråga! Det är nämligen såhär. För det första vill jag inte låta som att jag sålt 100 hästar för jag är så långt ifrån det, Gud. Men däremot så har jag hittat ett intresse i att hitta fina hästar, oslipade diamanter, köpa dom och sedan hitta det perfekta hemmet i Sverige. Jag sålde Joe, sen Tuben och nu har jag bra kunder på Sanno, och jag har märkt att jag får en sån otrolig kick av att presentera en häst för en ryttare/familj som jag verkligen tror kommer passa dom bra! Och där jag tror hästen kommer trivas och ha det väldigt bra.

Jag blir helt varm och adrenalinet börjar flöda nu bara när jag bara skriver om det. Men att köpa in en häst, rida den, lära känna den, få den avslappnad och ge den toppservice, bra foder och allt tänkbar service- och sedan som sagt lägga ut den till salu… läsa alla mail från intresserade, välja ut någon som känns rätt i magen, få kontakt, visa hästen, göra någon glad och hitta ett långvarigt hem till hästen. Jag gillar verkligen Tuben och Sanno, och om inte jag hade köpt dom så hade de hamnat någon annanstans i världen…Och om jag mot al förmodan inte skulle få en häst såld- ja då gör det inget för det ska vara så bra kvalité på hästen jag köper in att jag kan behålla och tävla den själv.

Jag jobbar inte med försäljning av hästar. Jag gör det inte för pengar, för om man räknar in allt som hästarna kostar, personal mm så blir det ju inte mycket över, men visst en liten slant blir det. Men det är absolut inte därför jag gör det. Utan som sagt- jag har funnit ett nytt intresse i mitt intresse. Innan så var hästarna min stora hobby och intresse- nu är jag lite mer pressad och måste prestera hela tiden (inte så jag klagar). Men att köpa in hästar och göra allt det jag skrev för att sedan söka efter det perfekta hemmet- det gör jag liksom bara för min egen skull.

Jag har te x alltid älskat att gå på loppis. Ni vet hitta den där perfekta gamla antika prylen som skulle passa perfekt att ge till den kompisen för hon skulle bli överlycklig…. så känner jag med hästar för att förklara. Jag letar och letar, är inne på hästnet och youtube varje dag och söker. Provred många hästar i Holland och kommer garanterat åka dit snart igen. Jag tycker nämligen, om jag får säga det själv, att jag har en bra känsla på hästar. Jag lyckas hitta fina hästar som JAG tycker har DET. Som har det lilla extra utöver potential och kvalité.

Jag är ingen hästhandlare som gör allt för att sälja en häst.  Åter igen mitt i inlägget så vill jag påminna er alla att jag är fullt medveten om att jag sålt väldigt få hästar- men av det lilla så har jag känt så och fått mersmak. Och jag tror att de som följt mig här och läst min blogg skulle lita på mig och veta att de inte råkar ut för en bluff-säljare, att de känner sig säkra på att hästen är vad den utlovas- om jag nu lägger ut en häst som de skulle bli intresserad av.

För många så är det ens livs affär man gör när man köper en häst. Som Denice som köpte Joe. Hennes älskade häst Dario gick bort för ett tag sen. Det är ju så svårt att hitta en ersättare för sin drömhäst man haft hela livet? Och att presentera Joe för henne, se henne så lycklig på ryggen, se Joe så himla nöjd i ögonen och att det bara matchar så  bra att både ryttaren och mamman som är med gråter av glädje- DET är en känsla som får mig att flyga ut i himlen- slå bakut och jubla för att sedan återvända till jorden 😀

Jag hoppas att du fått svaret på din fråga, det är ett fullt ärligt svar och jag sitter och ler samtidigt som jag skriver detta inlägg. Det är något speciellt med det här. Samtidigt så är det ett plus för den här bloggen, det händer mer, det kommer nya fina hästar, jag kan blogga om hästarna när de kommer till nya hem, när jag letar hästar- ja den här bloggen blir mer händelserik och det är i sin tur viktigt och bra 🙂 Så, jag, jag har hittat min grej så att säga 🙂 Även om hela detta intresset egentligen grunder sig i enorm egoism från min sida, för jag gör ju det här för att JAG får ut glädjen och kicken av att hitta en perfekt hem och göra någon tjej lycklig- som får sin drömhäst. Det beror på hur man ser det, men det här ger MIG något personligen, och så är det bara i ärlighetens namn, men det står jag för- för det är för ett gott syfte

50 svar till “Dagens fråga- Varför säljer jag hästar?

 1. Maria skriver:

  Fast Joe köpte du ju för att du verkligen trodde det skulle bli bra. Men sen klarade du inte av honom. Han var för svår för dig helt enkelt.

 2. Louise skriver:

  Det låter verkligen kul och jag förstår dig! Jag tycker också sånt är jättekul! Men jag undrar lite med när du säger att du inte är en hästhandlare, vad är en häst handlare för dig? För mig är det en som handlar med hästar, och den behöver inte gå all in och använda sig av fula knep för att bara försöka bli av med hästen för att få pengar. Det skulle jag kategorisera in som en typ av hästhandlare, och din typ av hästhandel i en annan kategori, men båda under kategorin hästhandlare. Om jag utgår ifrån att du fortsätter köpa in hästar lite så här som de sista. Ska du däremot inte köpa eller sälja någon mer så skulle jag däremot inte kalla det hästhandel 😉 jag tycker inte man ska behöva vara rädd för att kalla sig hästhandlare, för att då kanske vissa kopplar ihop en med en lurendrejare typ. 🙂

 3. Linda skriver:

  Åh du gör precis det jag vill göra, jag har börjat smått med det jag har råd med. förra året köpte jag ett connemaraföl med mycket fin stam och redan nu som en liten bebis så ”tränar” jag honom till att bli säker att pyssla om och leda osv. Ska som ettåring börja tumköra och longera för att låta honom tidigt bli bekväm med folk! Vill kunna sälja honom när han är 4 som en supersäker framtidsponny för någon tävlingsintresserad liten tjej eller kille! Hade jag haft mer pengar hade jag nog tagit en annan väg och lagt pengarna på en 3åring men just nu njuter jag av tiden jag får med mitt fina föl och i framtiden kanske jag kan ha kul med att ta in två treåringar och rida in för att sen sälja!

  Good luck Tyra!

 4. Erica skriver:

  Bra svarat!! =)

 5. Anja skriver:

  *tummen upp*

 6. Emma skriver:

  Vem hade inte velat kunna arbeta med att förmedla hästar? På ett sätt som du gör… Värsta drömmen ju. Hade jag haft den ekonomiska möjlgiheten hade jag lätt satsat på att leta upp hästar och sålt dem till passande ryttare – oavsett nivå.

  Alltså, inga kontigheter! 🙂

 7. Maria skriver:

  Kul att läsa! 🙂 Jag förstår hur du menar.

 8. Elin skriver:

  Det jag tror många glömmer är att du är snart 30 år !! Man får göra karriär och sälja hästar ! Man vill tjäna pengar även om det är en liten slant. Man vill börja kunna lägga undan pengar vid sidan om. Det är inte bara att köpa och sälja. Det är mycket annat som ligger till grund. När man kommer över 25 får man ett annat tankesätt än en 20åring. Man har andra livsprioiteringar helt enkelt.

 9. Ellen skriver:

  Det är ju roligt att du har hittat en grejj inom hästeriet som du tycker är roligt och som du brinner för. Tror det finns många sätt att nischa sig på inom en bransch och det är ju bra om man kan kombinera nytta med nöje! Men för att vara lite gnällig nu så känns det som att vi läsare har svårt att hänga med…(eller så är det bara jag) Jag tycker det är jättekul att läsa här när det kommer nya hästar och se bilder o filmer på dem och läsa om hur de är osv men sen försvinner de bara ut i periferin och sen hör man inget mer….tycker det är lite trist. Syftar t ex på Laban, Joe, du skriver ofta att du ska berätta mer senare men det gör du väldigt sällan. Förstår ju att Joe är såld men till vem och hur, när, hur går det mm hade varit kul att läsa. Jag förstår hur du menar med att hästarna är ditt jobb och material till denna bloggen men man får läsa väldigt lite om hästarna eg…..blir mest inlägg om hur söta de är mm. Hade varit så mkt roligare att läsa om träningar o ridpass t ex. Bara en reflektion så här en tisdagseftermiddag! 🙂

 10. Jag vill bara berömma dig för svaret, klart och tydligt och i en bra dialog med personen som ställde frågan. Tack för att du tar dig tiden att svara på detta sätt, både i hela inlägg och i kommentarsfältet, jättebra jobbat!

 11. Moa skriver:

  Hej! Bra där, ingenting konstigt med att förädla hästar till försäljning. Lite bättre hästar inbillar jag mig får ett lite bättre liv 🙂 Men varför gynnar du inte de svenska hästarna/uppfödarna? De har det ju väldigt tufft då det finns lite för många hästar i landet framförallt pga. mycket importer..

 12. Lillan Eriksson skriver:

  Det är väl inget konstigare att du köper och säljer hästar än alla andra, du HAR känslan och engagemanget för detta..så kul att följa nya hästar du får hem..du fullkomligen öser energi runt dig, se bara till att inte tömma dig helt..kramar

 13. mia skriver:

  Tjej eller kille lycklig menar du väll 😉

 14. Läsare skriver:

  Hej Tyra! Jag läser den här bloggen varje dag, trots att jag inte vet ett skvatt om hästar! Konstigt nog läser jag näst intill aldrig din andra blogg, som kanske skulle ”passa” mig mer. Men jag älskar djur och tycker det är kul att läsa dina texter och se bilder på dina fina hästar. Något som vore kul var om du gjorde ett inlägg där du förklarade de vanligaste orden man använder i hästvärlden. Jag förstår nämligen ingenting när ni pratar om framåtbjudningar, ta skänkeln, hård i munnen och allt annat 🙂

  Kram till dig från någon som uppskattar din blogg!

 15. Tilda skriver:

  Det här med att du säljer hästar och däljer de sen tycker jag du göe rätt! Du hjälper dem så de får nån som vill ha dem och så att de är ridbara, älskar din tanke bakom detta 🙂

 16. Tina skriver:

  jag undrar lite hur mycket pengar det handlar om som du lägger på inköps priset på hästen på en månad? för de låter som det är en bra slant du lägger på och även om du ser det som att det är kostnader för hästen så borde priset ligga på hästens värde .. inte vad du har lagt ut på den med personal mm.. även om en häst har fått år av topp foder och omvårdnad så sätts priset lågt om hästen inte är utbildad och inte har någon stam…
  så min fråga till dig är lite hur mycket du lägger på priset från vad du betala och om du tkr det är rimligt för en månad ? 🙂

 17. Malin Brihall skriver:

  Från min sida kan jag tycka att det är ganska elakt mot hästarna att köpa de från ett ställe, ställa upp dem hos dig, rida/träna ganska hårt för att någon månad senare sälja dem igen. När jag köpte min senaste häst så hade hon hoppat rund så där på olika ställen och hästen va så himla stressad och vågade inte y sig till någon för så fort hon gjort det skeppades hon till nästa ställe. inte riktigt rättvist, och som du skriver, ganska själviskt från din sida. synd

 18. AnnaK skriver:

  En följdfråga som du givetvis inte behöver svara på om du inte vill – säljer du hästarna privat eller via företaget? Jag frågar inte för att jag ska ringa skatteverket, utan för att jag tror att det säkert finns många potentiella köpare som, liksom jag själv, inte vill köpa en så dyr sak som en tävlingshäst av en privatperson, utan hellre betalar lite mer för att köpa av ett företag.

 19. Emelia skriver:

  Hej! Jag har en fråga den kanske är dum, men men.
  Vilka av alla dina hästar tänker du ha kvar?
  Jag undrar också vad ditt andra ungsto ( kommer inte ihåg vad hon heter) alltså vilken hingst är hon efter?

 20. madde skriver:

  härligt att kunna jobba med sin hobby! Mkt avundsjuk på det =(

 21. Sofia skriver:

  Aldrig kommenterat bloggar innan men nu måste jag – Härligt att läsa! Förstår så väl känslan och glädjen i att hitta ännu en ny sak som man brinner för att göra, och att själv kunna bestämma i vilken skala man vill göra det. Fortsätt absolut med det! Alla vinner på att ha ”hästhandlare” med din inställning! 🙂

 22. Linda skriver:

  Blev nästan tårögd när du berättade om Joe..härligt!

 23. Jenny skriver:

  Gör vi inte det mesta av egoistiska själ, precis som du skriver så gör man massvis med saker för att man mår bra av det. Å ego behöver inte vara något negativt utan precis tvärtom.

  Vore kul om du vid något tillfälle fick möjlighet att skriva eller lägga ut nån bild på de hästar du sålt.

 24. Anna skriver:

  Later kul och hade kunnat bli kul for oss att folja har pa bloggen. Det later som att massa spannande saker hander i stallet men kanns inte direkt som att vi far ta del av det eller att det piggar upp bloggen. Hade jattegarna sett mer av traningar osv. men just nu hander inte mycket har inne… 🙁

 25. Annie skriver:

  Det tråkiga är att der bara är hästar i 100k prisklassen och uppåt 🙁 inte många som kan lägga det :/

 26. Ida skriver:

  Va roligt Tyra!
  Man riktigt känner din glädje i inlägget & jag sitter och ler när jag läser. Skulle gärna köpa häst av dig om jag inte redan ägde världens bästa häst 😉

 27. Louise skriver:

  Va tråkigt det blir när det inte blir någon uppdatering här, och när det inte finns några kommentarer att läsa. Bloggen känns mindre ”levande” då :/

 28. Emelie skriver:

  hej jag har försökt mejla dej med en fråga, men den går inte fram

 29. Hästdebatt skriver:

  Bra och trevligt svarat! 🙂 Jag kan också ”tycka synd” om hästar som byter hem ofta, men precis som du skriver skulle ju dessa hästar bara ha sålts någon annanstans om inte du köpt dem och då är det ju bättre att du köper dem och verkligen är noga med var de hamnar, så att de får ett nytt, bra och långvarigt hem! 🙂

 30. Cassandra skriver:

  Rätt så Tyra, du har bra inställning och syn på saken, så keep on going strong! 🙂 Tro på vad du lever för som du även nu gjort, only the sky is the limit!
  Vårhälsningar från Finland!

 31. agnes skriver:

  Dethär inlägget kommer nog döda all kritik du fått :)Bra skrivet!

 32. Isabell skriver:

  Hej! Jag har tidigare tyckt att du verkar oseriös för att du just köper in hela tiden och säljer utan någon anledning. Men detta låter som en bra anledning till att köpa in och sälja. Lycka till i framtiden!

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Isabell- tack! Kram

 33. sabina skriver:

  Tack för svaret!

 34. Sandra skriver:

  HEJ ALLIHOPA!

  Jag vill be om en otroooolig tjänst. Många lär himla åt detta och kanske anse att detta är spamning, men det försäkrar jag er om att det inte är. Detta är bara ett rop på materiell hjälp.
  Jag har precis fått min första häst, en stor dröm som slagit in efter 20 år! Jag ruinerade mig typ genom att köpa en ny sadel. SÅ nöjd med den, sitter som en smäck på honom och så jäkla bekväm! Dock är det de enda som är av kvalité, resten av utrustningen är bara gammalt ihop-plock som jag fick med. Det funkar såklart, men i och med att det har några år på nacken så, ja, ni förstår nog. Det känns inte rättvist att han inte ska få ha toppgrejer…
  Hööks har nu en tävling där man kan vinna 3000 att handla för i deras affär. Alltså hallå, drömmen?! Därför skulle jag vara sjukt tacksam om ni skulle orka klicka er in på länken nedan, följa anvisningarna och rösta på mitt bidrag. <3

  http://apps.facebook.com/1427165050856448/?app_data=21117

 35. Erika skriver:

  Kul blogg. #4inläggomdan#….

 36. Jannike skriver:

  Så bra skrivet! Vem hade inte velat kunna göra så? Tänk om man tex fick möjlighet att köpa in misskötta hästar, hjälpa dom må bättre, sen sälja dom. De hade ju vatt en riktigt dröm o få jobba så… 🙂 eller omskola billiga stackars travare för o sälja dom som ridhästarar. Synn bara att ingen hade klarat livnära sig på de…

 37. marre skriver:

  hej undrar bara varför du säger att du ska skriva om vissa saker men aldrig gör det?
  menar då det här med Joe till exempel, du har ju knappt skrivit att han inte är kvar hos dig bara retats med att skriva lite liksom.
  Bara en fråga, man undrar ju 🙂
  kram marre

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Marre- Jag vet, men jag KOMMER skriva om allt jag lovar! Men allt kan inte ske på en dag eller en vecka. Jag bloggar här varje dag och har 100 andra saker att göra. Allt kommer vartefter, I promise!

 38. Linda skriver:

  Hej Tyra! FAN va snögg du är i verkligheten då! Såg dig på eurohorse, och ville verkligen gå fram och tacka DIG för det var när du började köra på hästar igen som jag vågade ta mig ur min rädsla och börja rida igen vilket har fått mig att börja leva igen!! …. men jag vågade inte 🙁 blev helt klart starstrucked 😀

  Men jag säger det här iallafall, TACK TYRA öför all inspo och en grym blogg.

  mvh
  Linda i Götet

  1. Tyra Sjöstedt skriver:

   Linda- Åh tack snälla fina du, räcker med kommentaren <3

 39. Andrietta skriver:

  Förstår hur du tänker & tycker det du gör är jättebra, och det är roligt för dig att du hittat ytterligare något du älskar! Hjälper själv till med ponnyer vi importerar från bl.a. Holland och Irland och jag tycker det är väldigt roligt att hitta hästar med potential och hitta bra hem åt dem i Sverige där dem verkligen får visa vad dem går för! 🙂

 40. A skriver:

  Shopping. Är väl den korrekta termen för att älska att leta, hitta köpa. Hästshopping.

 41. Madeleine skriver:

  Tycker du är grym Tyra! 🙂

 42. Carro skriver:

  Go girl go 🙂

 43. MAJA skriver:

  men har du sålt lalle???

 44. Sofie skriver:

  Skulle det inte vara bättre att köpa in hästar som faktiskt mår dåligt och hitta ett nytt hem till dom?? Samarbeta med svenska hästars värn eller liknande?

 45. Filippa skriver:

  Det verkar jätteroligt att hitta hästar och sälja vidare dem, dessutom verkar du göra det väldigt bra! Sen är det ju bara ett stort plus att veta att hästarna förhoppningsvis kommer till grymma ägare! 🙂

 46. Emelie skriver:

  Är du typ som en beridare? Drömmer själv om att bli det 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »