Allmänt

Ett sista inlägg om det här.

Hej! Nu har det här blivit en sorts debatt. Jag ska skriva mina sista ord om denna debatt, sen får vi se vad som händer med den här bloggen.

1. JAG tycker den här sporten har alldeles för mycket prestige i sig. Det här är mina åsikter. Det betyder inte att det är så. Ni som kommenterar och aldrig varit med om det- BRA grattis jag blir skitglad över att läsa det! Men jag har drivit inackorderingsstall, jag får sms från vuxna vänner som flyttat från sina stall pga vuxenmobbning, jag känner många tränare och ryttare och var tillsammans med en elitryttare. Jag får dagligen mail eller kommentarer från barn och vuxna som blir mobbade i stallet och som vill sluta rida. Och jag anser att det är extremt mycket skitsnack. Det är mina erfarenheter. Folk tycker till, sprider saker och hittar på saker. Jag har själv stått uppstallad på Östermalm och Drottningholm och jag vet hur mycket skit det snackades där. Visst, märker man inte av det och inte får läsa det jag gör så är det klart man kanske inte tänker så eftersom man själv inte upplever det.

2. Kristina Warg har skrivit ett inlägg om sitt sätt att se på det här. Jag tycker det är bra att ryttare engagerar sig och ger sig in i debatten. Men nästa gång- skriv istället ”Läste det här på Tyras blogg”. jag AVSKYR att läsa  ”Läste det på en stor hästblogg” när alla ändå fattar att det handlar om mig, men men. Kristina är en av de få bloggarna jag läser, tycker hon är duktig och sjukt målinriktad. Dock så tror jag inte hon kanske ser allt som vi ”vanliga” ryttare ser. Jag har som sagt stått uppstallad på flera ställen och jag tror att det förekommer mer skitsnack i såna sammanhang än när man har sitt egna.

3. Jag upplever stor skillnad på de stora elit/nationella tävlingarna. Alla är väldigt trevliga mot varandra, man känner varandra och det är en bra stämning. Det KAN ha att göra med att alla som är där är duktiga, det finns ingen anledning att se ner på någon som tävlar samma stora klasser som sig själv. Det är också något jag själv upplevt eller sätt. Kanske var otydlig i mitt förra inlägg. Sedan om JAG känner som jag gör på alla tävlingar eller var jag än befinner mig- det kanske är mitt problem. När jag pratar om de här typiska fördomarna så vänder jag mig till amatören, de lokala och kanske regionala tävlingarna. Eller ridskolan eller framförallt på inackorderingsstall.

5. Om mitt inlägg fick låta som att allt handlar om mig så ber jag jättemkt om ursäkt, för det var inte min tanke. Kanske var dumt att blanda in mina känslor. Det jag skrev om att folk ser ner på mig var ju mina KÄNSLOR och tankar- det kanske inte alls är så! Därför kanske jag borde valt bort att skriva det för det kanske inte har något med det här att göra. Men, som någon skrev. Det är klart att folk kanske kollar extra eftersom jag är ”känd”. Men meningen med inlägget skulle vara allmänt och positivt, är ledsen om det blev fokus på mina tankar om mig! Jag har min psykiska sjukdom och det gör att jag inte har världens bästa självförtroende alla gånger, jag känner mig väldigt obekväm på tävlingar om jag ska vara ärlig. Men som sagt- jag ångrar att jag blandade in mina tankar i detta!

Sammanfattning. Min mening är såklart inte att lyfta det dåliga i ridsporten, och det tycker jag te x att det låter som när jag läser Kristinas Wargs inlägg. Ridsporten är fantastisk och det är därför jag bloggar på denna blogg varje dag och försöker peppa och inspirera alla hästmänniskor. Men, om man tävlar på en hög nivå och är ”för sig själv” så kanske man inte ser det många andra ser. Ridsporten är känd för att det är för mycket prestige, och jag förstår inte hur det kan bli fel att jag försöker ändra det? Inlägget kanske inte var riktat till elitryttare utan till yngre tjejer som kanske är just den där ryttaren som ser ner på andra- men den ryttaren kanske ser upp till mig och tänker till när jag skriver detta! DET var min tanke.

Jag kommer aldrig blunda för saker. De som känner mig IRL eller läser mina bägge bloggar vet att jag är enormt mån om människor och att jag är en väldigt god medmänniska. Dock så drabbar det här mig själv för som många säger- Tyra du kan inte rädda världen. Jag är väldigt naiv ibland. Jag VILL rädda världen eller jag vill verkligen påverka och försöka så mycket jag kan. Sedan om jag får skit för det och människor tycker jag är patetisk eller naiv, fine! Jag har redan fått några mail från tjejer som faktiskt fått sig en tankeställare efter mitt inlägg. Och DET gör att jag gärna tar skit från allmänheten.

Stor kram till er alla! Sedan några dagar tillbaka så godkänns alla mina kommentarer här automatisk. Vi försöker ständigt hålla koll. Jag vill inte att det skrivs elaka kommentarer om andra- så snälla hjälp oss hålla koll! Om ni ser en elak kommentar så får ni gärna maila!

 

83 svar till “Ett sista inlägg om det här.

 1. Therese skriver:

  Höll inte med om det förra inlägget, men nu tyckte jag att det fick en hel annan innebörd. Det beror helt på hur man uttrycker sig. Detta var ett välskrivet inlägg som fick en helt annan poäng för i alla fall mig 🙂 att kristina warg inte skrev ut att det kom från just din blogg är väl för att det alltid kommer någon geek då och säger att det är uthängning :p men att skriva samma sak utan att nämna namn (även om alla fattar vem man menar) brukar anses okej. Dock skriver ju många om det här, även om det kanske inte va just nu. T.ex nellie och linn tjötar ju alltid om sina elaka ”ponnymorsor” så detta riktades ju inte enbart till dig även om ditt inlägg va det som aktuellt just nu 🙂

 2. epona skriver:

  Jag förstår precis vad du pratar om. Själv har jag blivit mobbad av ridskolechefen och en avbridlärarna när jag var i yngre tonåren. Förstår inte hur vuxna kan vara så elaka mot barn och eftersom det var vuxna med hög ställning inom ridskolan som var elaka så följde ju vissa av de äldre tonåringarna efter.

 3. Jo, men sådär är det verkligen. För 15 år sedan när jag fick min häst, som för övrigt var en lotterihäst på Skandinavium, fick jag höra massvis av skitsnack om det bakom min rygg. Allt från att jag aldrig kommer klara av en sådan fin häst, att jag kommer förstöra henne totalt, till att de bara lottar ut skräphästarna som ändå inte kan bli något där. Jag blev verkligen skitledsen av allt jag fick höra på omvägar. Kände jämt hur folk såg snett på oss och tisslade bakom min rygg när jag var ute på tävlingar, och jag tror inte det bara var min känsla eller mitt dåliga självförtroende. Trist att folk inte kan vara glada för andras skull i denhär sporten, eller komma med råd och förslag istället för att prata skit bakom ryggen på varandra.

 4. Anna skriver:

  Du är ju så fruktansvärt fånig ibland. I dessa försvarsanlägg som du skriver titt som tätt så utropar du dig själv som en ”vanlig amatörryttare” men sen helt plötsligt så vänder du om helt i ett annat inlägg och ba ”jag gör precis Som alla andra toppryttare och elitryttare så jag behöver inte ta hand om mina hästar själv eller rida själv” som att du vore en annan 160ryttare som inte hann rida alla hästar själv pga av meetings på andra sidan jorden. Tyckte din blogg var så bra när du bara hade Dario, inte tyckte så jäkla högt om dig själv och hade fötterna på jorden. Tyvärr är det nog så att du blir väldigt uppmärksammad på tävling för att folk läser din blogg där du lyfter fram dig själv som en internationell stjärna och blir förvånade när du inte är det. Läs Kristinas inlägg om och om igen tills du förstår hur underbar och rolig hästvärlden är. Om du ska hålla på att sprida negativ energi och bidra till dåligt rykte för sporten så kanske inte du ska hålla på med hästar.

 5. Linn skriver:

  Till Anna; det du skrev nu är ELAKT! Om du hade en blogg och fick den kommentaren, hur skulle du känna då? Det är PRECIS det där som Tyra skriver om. Sen om det kommer via nätet eller från en i stallet är väl skit det samma? För det gör lika ont ändå! Tyra skrev att hon kan ha anställda som elitryttare och att folk tycker och tänker om det just för att hon är en amatörryttare.

  Behandla andra som ni själva vill bli behandlade!

 6. Wera skriver:

  Jag har upplevt ”jag är störst bäst vet mest” attityden på en ridskola som jag har varit på, samt ett ridläger. Skit trist för jag är INTE en sån person. Jag snackar inte skit eller klankar ner på andra mindre kunniga osv. Jag är iaf inget proffs och särskilt inte i just ridningen (skolor osv) jag har inget intresse i tävling så kanske därför?? 🙂 jag vet dock mkt om just hästhållning, intresserar mig i foder, hovar och jag är neutral vad gäller det mesta inom hästsporten så länge hästen inte vantrivs eller vanvårdas osv. Vill man ha lösdrift, ha det, vill man ha box, ha det. Vill man tävla, gör det.

  Jag försöker istället ge råd på ett schysst sätt om jag ex skulle se någon i mitt stall ha lite svårigheter med hästen och det kan bero på bettet, ja då kan jag ge en fot och säga ”du kanske kan prova ett mildare/skarpare bett som hästen trivs bättre på?” Jag tror aldrig att jag rider någon annans häst bättre!

  I vårat stall är det NOLL prestige NOLL skitsnack! Så fruktansvärt skönt. Vi är alla tjejer i 20-24 års ålder och är vänner allihop 🙂 hänger inte på fritiden (förutom vissa) men vi är schysst mot varandra! Skulle inte vilja byta stall.

  Jag hatar all den här dryga jag vet bäst attityden! ”Du ska inte rida si å så, det funkar bättre om du gör så här” alltså vi rider inte bilar!! Vi rider djur – olika individer med skiftande personligheter så allt fungerar olika bra på olika hästar! Finns ingen mall i hur en häst ska hanteras eller ridas!

 7. Emilie skriver:

  Tyvär förekommer nog detta i alla sporter.,.

 8. Therese skriver:

  Linn:
  Det var väl inte det tyras inlägg handlade om alls? Anna över kommenterade tyras sätt att bemöta kritik, inget som rör hästvärlden eller ridsporten över huvud taget. Man kan tycka att det var elakt skrivet utav Anna men det ska inte på något vis kopplas ihop med hur avundsjuka HÄSTmänniskor är eller vilket klimat det är i ridsporten osv. Hennes kommentar handlade ju om tyra som bloggare och inget annat.

 9. Sofia skriver:

  TIll Anna!
  Jag håller med Linn, snacka om elakt! Hur jäkla lätt tror folk att det är att driva ev hästblogg med just alla elaka kommentarer och skitsnack ???!?!?

 10. Karin skriver:

  Kan bara hålla med dig Tyra! Även om ridsporten är både rolig och underbar då vi får vistas runt hästar så är det mänskligheten som är baksidan. Vet precis vad du menar, har bott på gård, drivit stall, stått olika inakorderingsstall i Stockholm. Man möter dåliga och nedlåtande attityder; om inte riktat mot en själv så är det mot någon annan. Väldigt trist. Prestigejakten finna nog genellt mer eller mindre i de flesta stall, men självklart finns det undantag. Det är synd att det ska vara så, att vissa ska känna sig så utsatta och kanske till och med sluta rida för att de blir utsatta.

  Det är en baksida av ridsporten som påverkar olika människor på olika sätt. Jag trivs allra bäst i små stall där man inte är så många. Känns som att alla är mer mån om att hålla en god stämning då 🙂

  Det här går att skriva hur mycket som helst om! Tycker inte att man ska blunda för det och de gör inte du.

 11. Sofie skriver:

  Jag har aldrig kommenterat på din blogg innan, men har följt den ganska länge och tänkte att nu var det dags. Först och främst så tycker jag att det är just för att du skriver om dina tankar och känslor som dina bloggar är intressanta. Är man inte intresserad av att läsa om andras tankar, känslor och upplevelser så kanske inte bloggar är något för dem utan istället borde de kanske läsa rena artiklar i tex hästmagasin. En blogg är väl till för att kunna skriva öppet om upplevelser, känslor och tankar? Tänker jag i alla fall.
  Jag slutade rida för snart 10 år sedan så mina erfarenheter är ganska gamla men även då var det skitsnack. Dock inte om att man hade fel ridkläder osv, istället handlade skitsnacket om att man lyckades bara för att man hade dyra hästar.
  Jag tävlade inte själv, men följde med som ”hästskötare” åt min kompis som hade två egna hästar. Båda av fin stam, en danskimport och en vars farfar var Robin Z(ja det var länge sedan). Så fort det gick bra för henne så kom snacket om att det bara var för att hon hade dyra hästar och de gjorde allt jobb.Jag red hennes hästar många gånger själv och de var två av de mest svårridna hästar jag suttit på! Så skitsnacket går åt alla håll enligt mina erfarenhter, så jag tycker i alla fall att det är toppen att du lyfter sånt här!

 12. Anonym skriver:

  Jag har jobbat på Göteborg Horse Show i flera år och är innerligt glad att jag missar den mässan i år. Maken till otrevliga och snobbiga kunder/gäster finns inte på någon annan mässa under hela året. Från ungar som tror att dom är bäst i världen för att pappa köpt en dyr ponny till vuxna som beter sig som om dom ägde stället (även elitryttare!). Tyvärr är det precis som du säger =(

 13. Evelina skriver:

  Håller med Anna till 100%!
  Inte för att vara elak Tyra men hon har rätt i det hon skriver och det vet nog du också, därav dina svar på tal.
  Det är ingen som ser ner på varandra i ridsporten, men om man kommer in och försöker vara något man inte är så blir det ju så. Inte bara i denna värld utan i livet överlag.

  Och det skriver jag inte för att vara elak. Du vet nog redan om detta och det kommer vända, du kan inte fortsätta som du gör. Det krävs rutin och kunskap.

  Ursäktande hälsningar Evelina, då jag antar att jag nu är en sån bitterfitta etc.

  PS, jag jobbar och tävlar på internationell nivå, inte intressant att tala om men gör man det inte så snäser du väll av en som att man inte vet vad man pratar om.

  Rolf moormann är min arbetsgivare.

 14. Linn skriver:

  Therese;
  Vad handlade det ursprungliga inlägget om om inte dålig attityd och att folk inom ridsporten (inte alla såklart!) snackar skit, ser ner på andra och är elaka? Och även om det Anna skrev nu var riktat om hur Tyra bemöter kritik så är det väl ändå Tyras blogg?Tyra än så mycket mer sig själv i sin blogg och visar alla sidor just för att alla har både bra och dåliga sidor? Alla tycker inte om alla och definitivt inte de sidor som kan ses som ”dåliga” av endel, men vem ger någon rätten till att vara elak mot någon annan? Jag läser många bloggar och reagerar ofta på saker jag tycker är ”fel” för mig, även som Tyra gör. Men vem är jag att berätta för henne att hon inte får vara den hon är? Konstruktiv kritik och tips är helt andra saker än att kritisera och pika!

 15. Johanna skriver:

  Min röst faller på att du borde lägga ner din hästblogg. Sansa dig, hitta dig själv och sluta skylla kritiken du får på att folk är avundsjuka. Du är själv så hiskeligt elak i dina svar på kommentarer och så fort någon inte håller med dig är dom bittra, elaka, dryga och gud vet allt. Att skriva ut att du har så extremt många fans som ser upp till dig, att du VET hur det sticker i ögonen på folk för att du är du och att du i ena meningen är en ”amatörryttare” för att i nästa mening jämföra dig själv med ”elitryttarna”.

  Om du nu ser dig som en inspirationskälla till andra människor så borde du om någon leva efter verkligheten, inte importera osedda, skadade hästar från europas sämsta stall, Veldstar, för att sedan hiva iväg dom igen för att dom visst var trasiga. Du borde sluta ge dina svar på tal för att sedan skylla på din psykiska ohälsa.

  Och innan du eller någon annan aja-baja-polis i kommentarsfältet börjar gå an om att min kommentar är elak så kan jag säga att nej, jag är inte bitter. Nej, jag är inte avundsjuk. Nej, jag har ingen dålig dag. Jag värnar om ridsporten och att den inte ska få en kass bild uppmålad som jag uppfattar att Tyra gör.

  Stäng denna blogg och håll dig till Tyras.se 🙂

 16. moa skriver:

  Varför har du rubriken ”älska mig eller hata mig” när de skulle handla om häst/rid-sporten? Klart somfan man tror att de ska handla om dig då, de måste du ju själv förstå?

  Denna bloggen var superbra förut, när du hade Dario och ja, visste vad du kunde och inte kunde. Nu vet jag inte riktigt, nu tycker iaf jag att du tar dig vatten över huvudet väldigt ofta faktiskt. Det är underbart att drömma och kämpa för de man vill. Men man blir inte hunduppfödare, unghästutbildare, hästsäljare, osvosv på över en natt. Du vet att de finns utbildningar av en anledning? Ett starkt tips är att om du vill fortsätta med unghästar på proffsnivå – utbilda dig! Lägg inte cash på nya hästar utan spendera dem rätt genom att investera i dig själv med kunskap.
  Lycka till.

 17. Johanna skriver:

  Jag håller ingen om ryggen med detta inlägg men om Tyra skriver att hon uppfattar ridsporten så så är det så just hon uppfattar den. Man uppfattar saker olika och kan inte trycka ner en person för dess känslor. Vänd istället på det och fråga, vad kan jag göra för att personen ska må bättre?! Det låter kanske löjligt men med ett Hej, eller bara ett leende kommer vi långt. Jag vet själv hur överlycklig jag bli om någon ger mig beröm. Det är en underbar känsla. Men om jag får mycket kritik, om och om igen så kommer jag till slut till en punk där jag bara vill lägga mig under täcket och sluta göra det folk ändå säger jag är så dålig på.

  Varför kan vi inte göra det vi gör mot hästarna även mot våra medmänniskor, vänner och familj? Ge mycket beröm, lyft dem till skyarna när de gör något rätt och ignorera det du inte uppskattar. Självklart måste vi säga ifrån om det gäller mobbning och någon tar skada men annars kan vi väl bara lyssna, ta in och försöka göra det bättre? Detta är någon jag själv kommer att försöka göra i alla fall.

  / Johanna

 18. A skriver:

  Anna mfl, här är en fråga som jag tycker ni ska ställa er själva: När ni UPPLEVER (subjektivt) att en person t.ex. ”tror att den är bättre på att rida än vad den är”, varför nöjer ni er inte med att kostatera tyst inom er typ ”hmm den där personen verkar ha missuppfattat sin egen nivå enligt mig”. VARFÖR väker det så mycket hat, sånt behov av att hämnas på personen för att hen kanske enligt er har på tok för stort självförtroende? VARFÖR måste ni berätta det för andra + för personen själv? Svaret är ju: För att elakheten inom er väcks. För att prestigen växks. För att ni känner ett sug att trycka till, trycka ned. Fråga er själva VARFÖR ni blir så provocerade? VARFÖR ni inte bara kan låta det svischa förbi er? VARFÖR ni måste ”få personen att inse hur dålig den är”? Det är en intressant fråga eftersom den handlar om ER: Er personliga omognad, era prestigeproblem, mobbaren inom er. En mogen, empatisk, klok person kan tycka en massa saker om en massa grejer utan att känna ett behov av att ”ge igen”. En person med god självkänsla (ej att förväxla med självförtroende) behöver inte säga till när nån ”tror att den är nåt”. För en person som är trygg i sig själv kan konstatera att de tycker en sak, utan att omvandla den saken till gliringar, rykten, skvaller, mobbning. Det är tyvärr så att mobbning finns i alla åldrar eftersom omognad finns i alla åldrar.

  Ett tips: Våga se att det är er egen svaghet som gör er så provocerade. För vet ni vad: JO man får VISST tro att man är bättre än man är (eler vad ni nu fått för er). Det är 1) lagligt, 2) mänskligt och 3) INGET att bli en mobbare för! Man FÅR ha ”för stort självförtroende”. Ni måste lära er att acceptera att vissa enligt er har det. Och att ni kan tänka vad ni vill men så fort ni omvandlar tanken till elakheter/gliringar/nedtryckande kommentarer, så ÄR NI SÄMRE, MKT SÄMRE än personen ni kritiserar.

  Jobba med er själva! Livet är mkt härligare nr man inte tar andras ”orättvisa framgångar” eller ”för stora självförtroende” personligt. För en normal, stabil person är det inte super-jobbigt att konstatera att nån är/tycker annorlunda.

 19. A skriver:

  Ett tips för att öva upp den egna mognaden och självkänslan är att sluta prata skit om folk, även med era egna vänner. Sluta bara. Det är en destruktiv kraft som kommer att landa tillbaka i ert fejs senare i livet jag lovar. Tryck undan mobbaren inom er i alla lägen.

 20. Anna skriver:

  Alla ni som säger att det inte finns någon dålig stämning inom hästsporten tycker jag ska tänka efter ett varv till. Det må så vara att ni inte sett eller råkat ut för något själva och det är ju fantastiskt bra för er så klart och jag kan bara säga grattis till er. Men nu sitter det massor av människor som kommenterar och säger att de känner igen sig i detta och ni indirekt förnekar deras känslor och upplevelser genom att säga att det inte existerar.

  Tänk lite större än er själva för ett ögonblick. Menar ni att ni aldrig sett någon som fnyst åt en ridtravare eller islandshäst, eller någon som kommenterat en ritt från läktaren, eller sett eller hört någon fått en kommentar för att de på något sätt sköter sin häst fel enligt någon regel. Har ni aldrig hört någon säga vad ska hen med den hästen till (den är för bra/dålig, för liten/stor) eller hur kan ridläraren låta hen rida den hästen som är så svår/känslig osv.

  Undrar om alla gånger jag fått höra fördomar om min gren bara skulle vara ren inbillning då enligt er som säger att det inte förekommer.

 21. Lisen skriver:

  Jag håller med detta inlägget http://www.showjumper.se/?p=12199#respond
  om att man inte känner tyra men att det är mycket drama. Också att man inte kan ta i från någon en upplevelse är sant men tråkigt att allt ska vara så argt här inne.
  Hag håller faktiskt med johanna på jagvetmest.blogspot.se att du kanske skulle lägga ner hästbloggen ett tag tills du mår bättre och känner dig gladare.

 22. Anna skriver:

  Kan det vara så att det inte har med ridsporten som sådan att göra? Kanske det gäller rent allmänt här i livet? Fundera på hur ni skulle reagerat i det här fallet:

  En vän till dig går på andra sidan av en stor gata. Du ropar hej, men din vän tittar inte ens åt ditt håll. Tänker du A) ”Oj, han/hon hörde mig nog inte” eller tänker du B) ”Vad är det jag har gjort? Varför dissar han/hon mig på det här sättet?!”

  Allt handlar om ens mentala inställning. Vissa har lätt för att tro det värsta om andra. Och om man (som jag själv har) en depression eller dylikt så är det mycket lättare att tolka situationer negativt, fast de kanske egentligen inte alls är det.

  Men vet man om det här så är det enklare att kunna hantera det.

  Hälsningar,
  en som lever ett gladare liv nu för tiden 🙂

 23. Louise skriver:

  Till någon som kommenterade här ovan. Det är klart att det finns mobbare innom, ridsporten. Det är ju inte så att de som menar att de inte upplever ridsporten på de sätt Tyra beskriver tror att det är bara änglar som väljer en sport som ridning och därför är alla snälla, det är nog mer att de/jag tycker att det förekommer överallt och inte är något som är unikt för just ridsporten. De förekommer elakheter och avundsjuka på skolan, på arbetsplatser, på dagis mm. Och då tror jag att endel menar att de är inte värre inom ridsporten än någon annanstans.

 24. Thea skriver:

  Tyra, du har rätt. De människor som inte ser att ridsporten handlar om prestige är förmodligen en av dem som själva har dålig attityd. Jag har också stått i ett flertal inackorderingsstall och sett detta. Jag har inte själv blivit mobbad på något vis i ett stall men jag vet hur folk pratar om varandra.

  Min sambo som ser allt utifrån tycker att det är en fruktansvärd sport – sett till människorna som utövar den (OBS JA, generalisering). Hästar förtjänar ett bättre klimat omkring sig. Gå in på diverse hästsidor på nätet/facebook så kan man av del av detta direkt. Jag har inte själv någon häst längre heller, och ser detta ännu mer tydligt nu. Dock kommer jag skaff mig en häst i framiden men då hålla mig utanför den bubblan som finns.

  Att folk vägrar inse detta är skrämmande, då det är ett stort problem inom sporten som behöver lösas!

 25. Vic skriver:

  Det är sorgligt att läsa flera av kommentarerna här. Så aggressivta och dömande. Tyra tar upp ett problem som finns inom ridsporten och komma och säga att det inte existerar blir för mig löjligt. Det är som att påstå att det inte finns mobbing och avundsjuka i skolor och i samhället i stort.
  Det känns som att det spelar ingen roll vad Tyra skriver på sin hästblogg, många är där och hackar och är direkt elaka. Ja det märks att Tyra inte mår helt bra just nu men då borde toleransen kanske vara något högre hos läsarna men det är precis tvärtom, som rovdjurv som anfaller ett skadat/svagt byte.
  Om nu Tyra skriver så dåligt, tycker sig vara bäst, är dryg osv vad gör ni här? Varför läser ni ens bloggen? Lägg er energi på något vettigt i stället!! Peace <3

 26. Eva skriver:

  Jag håller med dig Tyra !! Detta är så. Kan säga att jag har blivit ner tryckt och många har kollat snett på mig för jag har haft bra hästar när jag tävlade .
  Jag skulle vilja ut och träna och tävla igen men den vippbrädan har jag stått på länge för jag är jätte rädd för hur folk ska se på mig. Jag har inte ridit på nästan 2 1/2 år kanske 5 ggr däremellan pga graviditet . Skulle vilja komma igång men vet inte riktigt ännu .

 27. emelie skriver:

  Well, detta förekommer ju överallt, I alla sporter, I alla hobbys, på jobb, i klassrummet whatever. Vi kommer aldrig komma ifrån detta. Alla är mobbare/egenkära/själviska innerst inne bara att en del har vett att hålla käft. peace out

 28. S skriver:

  Till Thea och andra som kommenterat att de som inte känner igen sig i den bild av ridsporten som Tyra ger, antingen måste vara blinda eller är mobbare själva. Ni skriver att man inte ska trycka ner eller kommentera elakt om någon, men att anklaga folk som har en annan upplevelse av ridsporten att de är mobbare eller har otrevlig attityd, är ju nedlåtande och elakt. Tyra skriver att hon beskriver hur hon upplever ridsporten, det är hennes upplevelse, och då är den ju sann för henne. Men alla som kommenterat att de inte känner igen sig i den bilden, de har ju andra upplevelser och de är ju sanna för dem. Sen är det ingen som skrivit att det inte förekommer någon mobbing eller elaka kommentarer inom ridsporten, utan de vänder sig mot den bild Tyra ger att det skulle vara något typiskt för ridsporten, att alla hästmänniskor är så elaka, missunsanna och avundsjuka. Jag tror som flera andra kommenterat tidigare att mobbing finns överallt, men det är inget typiskt förekommande inom ridsporten. Min upplevelse är att jag har aldrig stött på detta, och andra som håller på med hästar har inte heller det. Jag kanske har haft tur som inte upplevt detta, men det beror inte på att jag själv är en mobbare eller sprider otrevlig attityd.
  Sedan tycker jag att det är lite märkligt att Tyra skriver att hon vill bidra till att sprida ett bättre klimat inom ridsporten och att hon vill motverka näthat osv, men samtidigt skriver hon ganska ofta om hur hemska och avundsjuka alla hästmänniskor är, och skriver själv väldigt elaka svar till läsare. Jag får inte ihop det hur detta bidrar till ett bättre klimat.

 29. S skriver:

  Skrev lite fel, jag har inte upplevt mobbing och andra som jag känner som också håller på med hästar har inte heller upplevt det.

 30. ewelina skriver:

  ”När jag pratar om de här typiska fördomarna så vänder jag mig till amatören, de lokala och kanske regionala tävlingarna.”
  så alla som inte tävlar på elitnivå är amatörer?

 31. sara skriver:

  Men Tyra. SLUTA ATT Kommentera andra människor. Det gör dig bara omogen och man tappar respekten för dig.

  Sluta att kommentera och ge dig in i debatter. Jag gillar Kristina för att hon är mogen i sitt skrivande och hon har skrivit som hon känner -precis som du gjort.

  Lägg ner nu Tyra. Blir så trött när du gör såhär.

 32. Madeleine skriver:

  Jag tror att sättet du skriver på genererar 90 % av kommentarerna! Som någon tidigare skrev så är du antingen ”amatör och har precis återupptagit hästintresset” och i nästa sekund har du expertkompetens åt alla håll och kanter. Att du använder dig av det som är bäst i varje situation är givetvis provocerande om folk redan innan sitter och stör sig. Kanske skulle det fungera bättre om du skriver lite mer neutralt, om du bestämmer dig för att fortsätta skriva? Du får även komma ihåg att även du Tyra has massa fördomar, inte bara alla andra…

 33. Johanna Hillar skriver:

  Till Emelie ovan! Ville bara säga att om alla tänkte så hade hela vår kultur och samhälle stått stilla, och inte kunnat utvecklas. Man kan inte acceptera saker och ting bara för att det alltid varit så med visionen ”det kommer alltid vara så”, för då kommer det inte kunna bli någon förändring. Däremot stämmer det att detta förekommer överallt just nu, inte bara i ridsporten, och jag upplever för det mesta att man ute på tävlingar är hjälpsamma och trevliga, hälsar och grattar den som slår en med en halv sekund! Då är jag ingen elitryttare men inte heller en amatör.

 34. Zamira skriver:

  Lite olika tankar från mig:
  Lägg ner bloggen skriver många. Jo men alla behöver tjäna pengar, även Tyra, och Tyra har inget heltidsjobb på kontor med bloggen som hobby. Bloggen är hennes jobb. Så inte bara lägga ner…

  Det var det första.

  Sen, många har följt Tyra sen hon nu började rida igen i vuxen ålder. Köpte Dario som hon hade installad. Alltså var hon som många andra hästägare. Hästen var en hobby hon hade på fritiden.

  Men sen ändrades det, och hon valde att istället jobba med hästar. Jobba med inckaorderingsstall, med att försöka tävla upp sina hästar. Och nu köpa in, vidareutbilda och sälja vidare.
  Och som många som har hästarna som yrke, så gör hon som så många andra. Köper hästar förhoppningsvis billigt, ibland från utlandet, oprovade. Med förhoppningen att rida till, tävla lite och sen sälja.

  Så nu är ni många som äger en installad häst, som jämför er med Tyra som försöker driva detta som yrke.
  När vi letade häst var vi i massa stall och provred. Många drevs av tävlingsryttare, och då var det alltid anställda som hjälpte oss när vi var där. Inte stallägaren/tävlingsryttaren/ägaren av företaget.
  Vad jag försöker säga är nog att för oss ”vanliga” är det kanske självklart att provrida både en och två gånger osv. Men inte för dem som vill bedriva försäljningsstall.

  Sen kanske Tyra bör blogga mindre, eller sitta x timmar och skriva många inlägg som tidsinställes. Schemalägga veckan, måndag 8-12 skriver i bloggen, måndag em stallet. Tisdag stallet hela dagen. Onsdag bloggen fm osv osv. Hur hon kan lägga upp sitt jobb för att må så bra som möjligt, hoppas jag Tyra och hennes anställda och hennes läkare kan komma fram till.

  /Zamira

 35. Desirée Englund skriver:

  Jag tycker du är bra och att du verkligen slår huvudet på spiken Tyra.

  Jag tror för min del att det inte bara handlar om hästsport utan om allt där det finns tävlingar och prestige inblandat.
  Det kommer alltid finnas en liten andel utövare som skulle göra allt för att vinna. Det ligger liksom lite inbäddat i konceptet ”tävling”.

  I akademisk ridkonst, som jag började med i somras, upplever jag dock att det är en helt annan stämning mellan utövarna. Skillnaden är (tror jag!) att inom akademisk ridkonst FINNS inga tävlingar. Alls. För den ambitiöse kan man däremot avlägga prov för att stiga i rank – galopprov, piaffprov, levadprov, väpnarprov, riddarprov.
  Man är såklart olika som personer men jag gillar’t!

  Desirée och Holländskan – hoppekipaget som sadlade om till akademisk ridkonst.

 36. Zamira skriver:

  Sen kan jag nog säga att jag är mycket glad över att vi har vårt egna lilla stall hemma på gården, utan inackorderingar.
  Räcker när vi är ute på tex ponnyallsvenskan med klubben att höra intriger och tjafs. Finns självklart sämre och bättre ställen.

  Och den klubben där vi oftast är och tränar, där upplever jag alla som trevliga, trots att vi är utbölingar som kommer och tar ”deras” ridhus osv.
  Försöker också hela tiden pränta in i barnen att det är bättre att lägga pengarna på träningar än på matchande set eller annat onödigt. Hellre rida fint och bra i slitet schabrak och gammalt träns. Än rida sämre i nyaste snyggaste tillbehören.
  Avskyr hur det kan bli bland tonårstjejerna i stall, jämföra allt de köpt, hur fina saker de har avgör statusen. Men det tillhör väl till viss del just tonåren, så bara vara vuxen och hela tiden upprepa det man själv står för. Och förhoppningsvis går det in…

 37. Louise skriver:

  Jag håller inte riktigt med. Visst att man kan få lite otrevliga kommentarer när man är ute och tävlar. Jag har varit ute på både pay and jumps samt lokala tävlingar och endast en tävling har jag varit med om otrevliga människor. Under tävling är det väldigt lätt att folk är stressade, en själv eller hästen har en dålig dag, etc. Att man inte är på sitt bästa humör kanske inte är så konstigt. Men att säga att alla som håller på med hästar är otrevliga och att det är en hemsk sport är bullshit rent ut sagt. Aldrig har någon kommit fram till mig och sagt hur jävla dålig jag är på att rida, min häst är ful etc etc. Snarare har jag fått beröm av funktionärer samt andra deltagare vilken duktig och fin häst jag har och att jag rider bra. Att folk är otrevliga har inget med sporten att göra. Och måste man ta åt sig allt som sägs om en. Jag vet inte om jag har mer skin på näsan än andra men jag bryr mig inte ett dugg vad folk tycker om mig eller min häst. Vill folk titta, visst gör det, vill folk kommentera mig eller hästen visst gör det. Jag kommer alltid visa mig från min bästa sida och inte ta åt mig. Men att säga att ridsporten är skit och en otrevlig sport, ja då kanske man inte ska tävla, kanske inte ens hålla på med hästar… Dags att ta av sig offertröjan kanske?

 38. Petrak skriver:

  Debatten handlar om att olika personer har olika erfarenheter och är inte bara det härligt att det inte är lika överallt. Och det är på sina erfarenheter som man skapar sina åsikter. Försök, försök att inte ta åt dig. Du har inte fel bara för att alla andra inte upplevt samma saker. Förstår att det är jobbigt när du blir så ordagrant granskad i allt du skriver, men jag hoppas att du finner orken att fortsätta försöka förändra hästvärlden och få upp ögonen på så många som möjligt. Det kanske inte är på tävling problemet är som störst utan på ridskolor och bland yngre?

 39. Emma skriver:

  Tror många är avundsjuka men det är inte allt. Det är främst för att du är rätt oödmjuk och snackar väldigt mycket som gör att folk vill trycka ner dig.
  Har rätt många exempel på saker du sagt som är klumpigt uttryckta men till exempel har du snackat om att debutera 1.40 på Lalle i typ två år, precis när du köpt Corvara sa du att ditt mål var att vinna fyrårschampionatet, du sa för inte så länge sen att du trodde att Tuben kommer bli en rosettplockare i 130/140 och du jämförde dessutom Corvara (som i dagsläget inte ens hoppar en bana på 80 cm) med Lunatic. Du snackar även om att rida 150, att Joe skulle gå 140 och Dario hade kapacitet för 150.
  Du är himla duktig, har världens driv och du har fina hästar. Men du skjuter dig i foten när du kläcker ur dig saker som ovan. Varför kan du inte bara hålla låg profil så kommer folk glädjas med dig när du faktiskt debuterar 1.40 med Lalle? Tvivlar nämligen inte på att det kommer hända, bara på att det kommer gå så lätt som du verkar tro.

 40. Anna skriver:

  Emma – amen till dig!

 41. A skriver:

  Snälla tyra, jag diggar dig som fan. Men om det nu visar sig att du har en psykisk sjukdom, bipolär eller något annat, skyll inte på den! Det är det värsta som finns, när en människa skyller ifrån sig på sin sjukdom. Du är inte din sjukdom.
  Kram

 42. Denise skriver:

  Det här inlägget var riktigt bra skrivet och du fick fram de viktiga tankarna och åsikterna 🙂

 43. Emma skriver:

  Anna, jag respekterar att du har din egen åsikt och vill ge Tyra kritik, men varför, VARFÖR gå till personangrepp och ha en sån hiiiimla tråkig ”ton” i det du skriver?
  Jag tycker att du antingen ska skita i att kommentera för du sänder ut såna tråkiga vibbar och du sårar en annan människa, du sårar en annan persons känslor. Hur känns det om jag får fråga? Tänk efter lite snälla
  Antingen skiter du i att kommentera som sagt, eller så försöker du gör det på ett smidigare sätt, ett lite mer sofistikerat och humanskt sätt.
  Försök och sätt dig i Tyras sits, så får du se hur lätt det är.
  Tack för mig!

 44. E skriver:

  Jag håller med Tyra helt och hållet. Vissa här säger att detta förekommer inom alla sporter – jag håller inte med.

  Jag och min familj har tränat och tävlat i slalom. Släkten har spelat och tävlat i golf. Numera håller jag på med styrketräning och intresserar mig för fitness. Jag har även tävlat och tränat min hund inom lydnad. Men det min familj sysslat mest med är ridning och hästsport och ingenstans är det lika mycket mobbning och skitsnack som där. Det som kan komma i närheten är möjligen hundsporten.

  Vet inte varför det är så. Om det är att man kan köpa sig till viss framgång vilket väcker avundsjuka. Eller om det är människor som tycker om att styra och ställa (dominera en annan levande varelse)som gör att det blir så. Hoppas dock att det kan bli förändring.

 45. Ellinor skriver:

  Jag tycker du ska bli mer som Stina. Professionell, inte känslostyrd, impulsiv och hänga ut folk till höger och vänster. Varken privatpersoner eller handelsstall. Det skulle du och din image tjäna oerhört på i längden.

 46. Helena skriver:

  Jag måste säga att som ngn annan skrev, Tyras debatter som drar igång i bloggen beror mycket på hur hon själv skriver och bemöter inlägg. Sett få bloggare som bemöter kritik på ett så galet sätt, dessutom extremt otrevligt med svärord etc., som Tyra. Och japp nu får jag väl ngn skopa enligt det men må så vara . Har längre varit en trogen bloggläsare som aldrig utfärdat ngn kritik öht i större skala och aldrig minsta otrevligt men det hjälper inte , och jag måste säga att jag tappat respekt och intresse av bloggen senaste året just för att den börjar bli så galen.
  Likaså skulle jag vilja kommentera att det amatörer, inackorderingar etc anklagas för här, faktiskt även det till viss del har att göra med ett bra ledarskap osv. Jag förstår att Tyra fick megaproblem som ansvarig för ett inackorderingsstall ! Ett bra och tydligt och väl balanserat och tryggt ledarskap skapar lugna inackorderingsstall utan skit och bråk, och ja – jag är dubbelt så gammal som Tyra och har långvarig erf av att driva stall, om ngn känner sig tveksam .

 47. Kim skriver:

  All mobbning, skitsnack och skadeglädje sker till 90% av amatörer, och människor som håller på med hästar på låg nivå. Jag hade precis en häst för mycket för mitt eget stall och fick stalla upp i ett inackorderingsstall, JISSES. Mobbning, skitkastning, bråk och ja gud vet vad. Och detta var vuxna människor. Aldrig i hela mitt liv i sporten har jag upplevt detta. Som Stina skriver så hjälper alla till och om man river ett och blir utanför plac glädjs man ändå åt den som vann, för vi är alla vänner på ett eller annat sätt. Kanske det blir så på högre nivå, vi åker runt år efter år helg efter helg och spenderar all fritid med varandra. Självklart blir man som en stor familj.

  Varför det är så mycket skit på låg nivå vet jag inte. Avundsjuka? Att man vantrivs med sin plats i livet? Kommer aldrig kunna svara på det. Men det är fel att säga att det är skit i ridsporten. För i ridsportens värld ser jag människor som respekterar varandra, tränar för att utvecklas och glädjs med varandra. Ni andra behöver inte ta del av allt detta.

 48. CC skriver:

  Det är många som skriver att de tycker bloggen har tappat och att de snart slutar läsa den. Själv tycker jag bara den blir mer och mer underhållande med alla dina ogenomtänkta inlägg. 🙂

 49. Anna skriver:

  Detta inlagg var mycket battre skrivet an det forra sa eloge till dig att du forsokte skriva ett som inte folk skulle missuppfatta om det ar det du tyckte att vi/vissa gjorde. Dock maste jag saga att snalla sluta ”hota” med att lagga ner bloggen (genom att skriva ”vi far se vad som hander..” blablabla) eller ga in och snacka skit om hastbloggen pa din andra blogg sa fort det blir lite motvind. det ar ratt sjalvklart att MANGA lasare ar samma och att du bara gor det for att satta dina lasare pa plats. Antingen sluta blogga eller sluta hota med det hela tiden tycker jag. Det ar inte sa att vara liv gar under om du slutar blogga sa kanner du att du bara vill ha en blogg – ha bara en blogg, men dessa sma kommentarer ar valdigt irriterande.

 50. Julia skriver:

  Håller med dig tyra. Läste också wargs blogg och reagerade ungefär som dig. Skönt för henne att hon inte upplevt det men det betyder inte att problemet inte finns.
  Kör hårt med att vara en bra förebild. Du verkar ödmjuk tycker jag.

 51. Ia skriver:

  Evelina – ja, alla som inte lever på sin sport är amatörer. Amatör kontra proffs, det är skillnaden.

 52. Ia skriver:

  Emma – jag blir ledsen när jag läser det du skriver om att Tyra ska hålla låg profil för att det faktum att hon uttrycker sina ofta storslagna mål konkret gör det legitimt att trycka ner. Jag skulle vilja se fler tjejer som vågade prata högt om sina mål. Bort med Jante. Det är aldrig ok att trycka ner.

 53. Camilla skriver:

  Om det inte skulle vara personligt kanske du inte skulle ha rubrike ”älska eller hata MIG”…

 54. Emma skriver:

  Evelina: Du skriver: ”Det är ingen som ser ner på varandra i ridsporten, men om man kommer in och försöker vara något man inte är så blir det ju så. Inte bara i denna värld utan i livet överlag.”

  Snacka om att DU generaliserar? Även om du tävlar internationellt så kan du väl knappast ha spenderat tid i VARJE stall/ridklubb? Du kan omöjligt veta hur ANDRA upplever det? Jag kan berätta för dig att: JO, det förekommer VISST att folk ser ner på varandra i ridsporten. Det förekommer i MÅNGA sporter och i ridsporten kanske framför allt.

 55. Josefine skriver:

  I bland älskar jag dig och ibland hatar jag dig 😉 jag respekterar dina åsikter men håller inte alltid med, det ligger mycket i det du skriver. Jag ser det när jag är ute, tävlar själv lokalt / regionalt . Mycket elakheter som bottnar i avundsjuka och eget missnöje.

 56. Rebecka skriver:

  Jag har då aldrig stött på detta. I min klubb är vi som en stor familj, på tävlingar har jag aldrig stött på en människa som varit negativ (det enda är sk ponnymammor som fortsätter tjata o skrika på sina döttrar när de går över till storhäst). Jag har ofta varit med om att man diskuterar banan, grattar och lyckönskar varandra, ber om ursäkt vid missförstånd på framridning/framhoppning, pratar med grannarna på parkeringen och har fått hjälp med att hålla häst, lasta mfl när jag varit ensam- utan att behövt fråga. Tävlar jag orutinerade hästar på lokal/regional nivå och ex. någon kommer in med en travare- visst folk reagerar, men positivt!
  Jag har även varit med om folk som kommit fram på parkeringen och sagt att ”det var en snygg runda” osv.

  Tror att de som upplever att ridsporten är negativ, mobbing och hemsk är vad jag förmodar sådana som själv pratar ill aom folk el liknande.
  Man får vad man ger. Jag själv tar gärna initiativ och paratr med folk och är glad och positiv mot alla, berömmer arrangörerna om det är en bra anordnad tävling mm, det gör nog att folk också lättare tar kontakt.

  Jag har bara en uppfattning om dig efter att läst denna blogg från start- och den är inte positiv, tyvärr. Kan det vara det som avspeglar sig på tävlingar som gör att du känner som du gör? För jag förstår inte hur man kan tycka ridsporten är en sådan hemsk sport med mycket prestige och mobbing? Jag åker ändå landet runt på tävlingar.

  Sen att folk har ”märkeskläder” är nog mest känsligt hos dem i början av tonåren, dvs. på samma sätt som folk som har märkeskläder i skolan. Med jag är seniorryttare och vet inte hur mkt det är på ponnytävlingar. Jag har ibland coachat klubbens ponnyryttare och lag, men inte då heller upplevt något negativt, faktiskt.

 57. Rebecka skriver:

  Fråga ang kommetarsfältet: ”Svara”, är det bara du som kan svara på kommentarer? för mig fungerar det inte iaf om jag vill svara på någon annans kommentar.

 58. Sara e skriver:

  Alla har olika åsikter och upplever inte heller samma saker, istället för att påpeka att det inte finns sån negativitet eller att det gör det så kan väl varje människa uppmärksamma detta nästa gång man går till stallet/tävling m.m och förebygga det genom att kanske ge en komplimang till någon. Och inte skapa en massa diskussioner här då det inte är till någon större hjälp.. Jag gör detta varje dag på jobbet, ger en kollega en komplimang bara för att få se denna personen skina upp. Mitt mål på arbetsplatsen är att vara den trevliga och glada tjejen som sprider energi, tänk vad kul det skulle vara att va i stallet m.m om alla kunde ha den inställningen 🙂

 59. Ida skriver:

  Bara en fundering jag fick:

  Brukar folk vara negativ mot dig på tävlingar och påpeka negativa saker om dina hästar/transport/utrustning eller är det du som tror att folk tänker negativa tankar om dig för de tittar på dig?

 60. nina skriver:

  Det är inte hästvärlden. Det är livet, omvärlden, vardagen. Det bara är så, sen kan man tycka vad man vill om det. Människor är komplicerade helt enkelt.

 61. fimp skriver:

  Tyra?Tyra?Tyra?TYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYRA! Tyra?
  Våran medmänniska TYRA!…Tyra, frölåt för att jag tjatar om ditt namn, jag vill bara få din uppmärksamhet bland alla dem här *jagäringenbitterfi–ajagärbaraärlig”-månniskor!
  Till 100% så är ALLA här som lämnar negativ respons under 18 år..och detta säger jag INTE för att jag har en flaska vin under västen utan för att jag är ärlig (och finns det någon tid på dygnet som man är ärlig så är väll det då:)……jag hade önskat att du inte tog åt dig, men det gör du, vilket INTE är konstigt!
  …jag hade velat sparkade dig i arslet, och gett dig en örfil för att du ens tror/lyssnar/någonstanstaråtdig vilket är lååååååångt iftrån konstigt men inte befogatjag hopp att du förstår det…låt detta inte gör dig ”hård” …du satte ribban för mig när du sa kommentaren ”välkommen till avsnitt fyra med Tyra..” ja, jag knaske är trött, men jag garva *gap flabb* ihjäl mig!
  och till alla andra här, ni är underbara människor! kepp up the good work<3

 62. Therese skriver:

  Fimp
  Det är inte ärligt att påstå att alla som kommenterat något negativt här är under 18, det är påhitt och lögn 🙂 beror ju förstås på vad du klassar som negativt, men antagligen lär du ha fel hur som helst.

 63. Mia skriver:

  Personligen tror jag att man på högre nivå inte drabbas lika mycket av skitsnack och kränkande. På amatörnivå har jag själv också blivit ”offer” för olika rykten och saker som påverkat t.ex. självförtroendet, därför förstår jag poängen med din text och att det faktist är ett problem. Om man sedan vill blunda för allt elakt som sägs om en i hästvärlden så kan man ju göra det och leva i sin rosa bubbla där allt är bra, men ingen kan säga att ridning är en ”snäll” sport! Ordentligt med skinn på näsan, det är vad som krävs, tyvärr.

 64. Hästnörd skriver:

  Hästmänniskor kan vara knasiga men också alldeles underbara! http://hastnord.tumblr.com/post/74301816468/det-har-med-hastmanniskor

 65. Erika skriver:

  Jaa du FIMP. Nog märks det att du är onykter allt. Själv är jag 41 år. Sådeså 😉

 66. S skriver:

  (Riktat till experterna som varje JÄVLA gång har något nedsättande att säga)

  Kan ni inte alla bara tänka på att Tyra försöker göra GOTT, istället för att leta upp minsta felval av ord eller brist och – så fort ni hittat en – slänga er över tangenterna för att se till att hon får skit för det? VAD FAN ÄR NI FÖR MÄNNISKOR? Ert eviga smutskastande och nedtryckande av andra kommer i slutändan förmodligen göra att Tyra stänger ner bloggen – en blogg som i själva verket inte finns för annat än att skapa gemenskap och/eller hjälpa andra. Jag har aldrig någonsin sett Tyra utge sig för att vara expert eller elitryttare. Tvärtom. Hon är på precis samma resa som oss alla – vägen till att bli den bästa ryttaren vi kan bli. Alla har olika metoder, alla begår misstag. Vad som behövs tänkas på, för er del, är att alla – hur stark man än är – tappar tron på sig själv om man blir nedtryckt varje gång man vill visa någonting. Om där alltid finns någon som säger ”vem tror du nu att du är, du vet inte vad du pratar om”. Det hade krävts en x-antal-grand-prix-vinnare som skrev denna bloggen för att inte ni skulle ha behovet av kommentera nedlåtande och känna er lite duktigare.

  Så, till Tyra: JAG FÖRSTÅR PRECIS VAD DU MENAR.

 67. Ida S Jansson skriver:

  Jag tycker inte att man ska säga att Tyra har fel i det hon skriver. För VISST förekommer beteendet!

  Men Jag, personligen har varit beskonad, tror jag?!

  För egentligen, hur ska jag kunna veta, vad folk säger eller tänker när de ser mig? Jag kan ju bara gissa vad inställningen är när de kommer ner i ridhuset och vill titta när jag rider, eller kollar lite extra på framridningar eller framhoppningar.

  De kanske tycker jag är extremt duktig på att backa med släp, därför har det stått en hel hög och kollat när jag krixat mig ut från dessa trånga tävlingsparkeringar.

  Jag har valt att se det som att de kollar för att det är något positivt. Detta för att jag själv, INTE ORKAR gå och oroa mig för vad folk tycker och tänker, oavsett. Blir jag osäker någon gång, tänker jag positivt.

  Men sen har du skrivit flertalet gånger, både här och i din bok, att du skriver för att provocera, detta för att det drar läsare.

  Men hur ska vi veta, när du skriver för att provocera eller skriver något du verkligen tycker?
  Balansgången gör ju att det lätt trillar över och man reagerar på det du skriver…

 68. Nathalie skriver:

  Tycker klimatet här är fruktansvärt….det är sorgligt hur folk tar sig friheten att spy ut sin frustration på Tyra och på varann här. Självklart har alla rätt till sin åsikt men att vara så elaka och rabiata.
  Man undrar hur ni mår? när ni är såhär i text och man undrar ju verkligen hur ni är irl…det får en att rysa.

  Undra på att världen ser ut som den gör 🙂 sorgligt men otroligt sant.

  Underbara Tyra 🙂 försök att inte ta åt dig, borsta av dig dammet och vandra vidare med ett leende på läpparna.

 69. Johanna skriver:

  Hua vilken stämning…
  Tyra, du är duktig men kanske inte den mest ödmjuka människan, sett från din blogg. Sista tiden har det varit mycket om pengar och dyra saker mm, jag antar att det är för att provocera? Och det känns inte hälsosamt att anta folk är avundsjuka på en, haha. Lite högburet kanske? Nåväl, tycker du är duktig och jag hör till dem som gillade Darios tid. Nu känns din blogg nästan arg och läskig. Dina svar på kommentarer är så himla..arga. Känner du dig arg? Man behöver inte vara en solros jämt men det är ju som sagt du som bestämmer klimatet här inne!

 70. Louise skriver:

  Alla är vi olika! Vi kan omöjligt tycka om alla människor. Men bara för man inte tycker om någon ger det inte rätten att vara elak.

  En blogg är väldigt ytlig, som läsare så känner du inte personen bakom tangenterna. Därmed att komma med kommentarer som ”du är dum i huvudet” är väldigt elakt, för du känner inte personen. Bara för man som hästbloggare inte skrivit ett inlägg på en dag betyder det Inte att denne försummat sin höst o den håller på att dö, eller nått.

  Jag tror absolut att avundsjukan existerar. Men framförallt handlar det nog om ”skriver först tänker sen”.

  Är det så att man har många elaka kommentarer på sin blogg då tycker jag att bloggaren i fråga bör ta sig en stund och tänka till. För oftast är det sättet saker skrivs på som gör att folk kommenterar elakt.
  Det är det som är grejen med ord, lika många ögon lika många tolkningar!! Därmed måste en proffsbloggare tänka på hur ens texter ser ut.

  Så Tyra, kolla över hur du skriver dina inlägg! Jämför med bloggare som inte får så många elaka kommentarer, tex elfstrands.se.

 71. Josefine skriver:

  Håller inte KW. Klart att malin b har en fin o hjälpsam inställning på tävlingar..hur ofta möter man henne på tävling. Klart man inte ska göra sig skälv till ett offer men faktum kvarstår : dessa problem förekommer och är bra att lyftas fram . detta bör diskuteras ur många synvinklar anser jag.

 72. Sam skriver:

  Har god lust att kräkas på många av era kommentarer, fy fan vad gräsligt. Hur kan ni vända något så bra till nåt fruktansvärt? HUR ÄR DET MÖJLIGT? Har ni aldrig sett mobbning, skitsnack, utfrysning ect tror jag fan att ni går runt med ögonbindel eller kanske rent ut sagt är dom som mobbar, det förekommer ÖVERALLT och tack gode gud att det äntligen är någon som lyfter det.

 73. Ia skriver:

  Louise – jag tycker att de som kommenterar elakt ska fundera över vad de skriver istället för att Tyra ska behöva ändra på sin blogg. Tyra vill väl. Alla svar som börjar med”inte för att vara elak, men..” är i regel en kommentar som inte tillför något alls, förutom just elakheter. Det är så lätt att gömma sig bakom en anonym kommentar.

  Tycker du också att den mobbade på skolgården ska fundera på sitt beteende snarare än att de som mobbar ska lägga av?

  Fndera på vad ni vill med kommentarerna. ni som vill påpeka ”felaktigheter” och ”hjälpa till”, tänk på att Tyra har duktiga hästmänniskor runt omkring sig att ta råd av. Hon kommer förmodligen inte att ta till sig av det ni skriver, speciellt inte om det är på ett offensivt sätt. Hästsporten borde lära sig av golfen, det ingår i golfetiketten att inte ge ”goda” råd åt någon som inte frågar efter dem. En bra princip i de flesta fall…

  Ett sätt att få bloggen att fungera är att stänga av kommentarsfältet. Det vore synd, men jag skulle hellre läsa Tyras blogg utan kommentarer än att inte få läsa den alls. Ni som kommenterar elakt förstör för så många, inte bara för Tyra utan även för många läsare som gillar Tyras blogg och vill fortsätta läsa den. Gillar ni inte vad ni läser så välj en annan blogg!

  Att förneka att det finns dålig stämning inom hästsporten för att en själv inte drabbats eller sett något av det är naivt. Att säga att hästsporten inte är värre än andra sporter eller sammanhang blir irrelevant, tycker jag. Att lägga ansvaret på den som mår dåligt kan aldrig vara rätt, och kan aldrig lösa problemen. Så länge det finns en person som mår dåligt eller känner sig mobbad eller utstött så är det en person för mycket, och alla sporter/klubbar/stall bör jobba för att förbättra stämningen och att utrota mobbning. Den klubb som inte vill förbättras eller som sopar problemen under mattan borde fundera på sitt förhållningssätt.

 74. Sanna skriver:

  Hej Tyra!
  Känner så igen mig i allt du skriver. Ridsporten är så fruktansvärt uppdelad. Jag är lika gammal som du. Ridit sen jag var 10. Skaffade min egna häst för 6 år sedan. Det är en fin stam på henne, men ingen dyrgrip. Utan en äldre läromästare. Har även ett varmblod som är sällskap. 2 helt underbara hästar. Men som folk ser ner på mig och mina hästar. Mina hästar är fula. Ingen vill rida med mig, för då får de ju rida en ”travare” och det går ju inte. Det gör mig så ledsen. Är så glad att jag kan ha dem hemma och ingen som kan lägga sig i. Men min kompis blev helt utmobbad i sitt gamla stall för hon hade en travare. Varför? De är inga sämre hästar. Ett par goda vänner köpte för ett tag sen en ponny som de har inhyrd. Dröjde inte länge för en åttaåringen lärde sig både Kingsland och Withaker m.m . Mina grannar är duktiga tävlingsryttare, men de vill aldrig rida med mig. Vet att dem ser ner på mig, fast de inte säger något. Bara för de har hästar i hundratusen klassen. Ush!!! Deras mamma sa att ett föl som var på granngården var de fulaste hon sett. Säger man så?? Ett föl.. Men de var ju inte den rätta kombinationen. Fullblod/nordsvensk. Vi alla älskar hästar! Varför denna prestige!!!?? Älskar mitt 22 åriga halvblodssto. Men innåtvända framhovar och tunna svans. Ingen kan ändra på det!!!! Kram Tyra!! Sluta inte blogga för vissa tröga surfi**or inte fattar vad kärlek är. Hoppas vi ses på GHS om du kommer dit.//Sanna

 75. mikaela skriver:

  Jag håller helt och hållet med dig i denna debatt och jag tycker du är modig och stark som vågar stå för din sak. Sen måste inte alla hålla med dig men man behöver inte pissa på dig för det, jag håller inte med dig i allt men jag hatar inte dig för det och jag accepterar hur du väljer att göra och tänker inte hacka på sitt sätt att sköta dina hästar så länge inte något av dem far illa, och det tror jag verkligen inte att dem gör. 🙂 Fortsätt var stark och fortsätt gärna blogga här, Jag älskar din blogg och tittar in här varje dag och gillar de mesta som du skriver. 🙂

 76. Malin skriver:

  Tänkte på en sak, du skrev att du tycker det är för mycket prestige i ridsporten, jag håller helt och fullt med! Det som dessutom är väldigt intressant är att om man tittar på hästar, verkligen ser på hästar, så är det ett djur som verkligen inte håller på med prestige. Hästen är nöjd så länge den mår bra och får vara med sina kompisar, ett väldigt simpelt och helt fantastiskt djur som alltid försöker och är snäll! Det konstiga är, tycker jag är att det kan vara så otroligt mycket prestige kring ett djur som inte alls kanske vill bli utsatt för det, eftersom det ligger så långt ifrån deras egna natur. Det jag försöker säga är inte att hästen inte vill tävla eller bli riden för jag tror dom vill vara delaktig, men om vi ska rida, tävla och träna bör vi verkligen försöka förstå det fantastiska djuret. Och hästar snackar inte skit eller är otrevliga bara för att det tror att det är mycket bättre än någon annan. Om vi vill vara med hästen borde vi börja bete oss värdiga att få vara det. Som det är nu försöker vi tvinga hästarna att bli något som passar oss istället för att lyssna på vad hästen faktiskt har att lära oss. Hästen har inte valt att åka runt och tävla, utan det är vi som har valt det. Det minsta vi kan göra är att försöka förstå deras språk istället för att tvinga dom att förstå oss. Det synsättet går igen i allt inte bara i ridningen. En bra stallmiljö ger lugna trevliga hästar som är glada och vill vara med. Dessutom ger det en bra miljö för människor att vara i, en fristad där ingen är bättre en den andra. Där alla kan vara tillsammans och ha kul. för trots allt precis som du skrev så har vi ett gemensamt i intresse och det är hästen!

 77. Mia skriver:

  Hej Tyra och alla andra!
  Jag vill gärna kommentera den här cirkusen. Sommaren 2012 så började jag läsa denna bloggen. Jag är uppväxt på en gård och har ridit i hela mitt liv, men vid den perioden hade jag haft uppehåll några år, hade flyttat hemifrån och rest och så vidare så hästarna låg på hyllan ett tag. Kan tillägga att jag aldrig har varit en tävlingsryttare eller haft några tjusiga hästar, men jag har älskat de små krakarna jag har haft otroligt mycket ändå. När jag började läsa om Tyra och Dario så kände jag att nu, nu måste jag ta tag i ridningen igen, det jag gillar allra mest i hela livet. Hästar och allt runt omkring är det mest underbara och givande och stärkande och mest karaktärdanande som finns att hålla på med. Så, jag fann en häst som jag blev medryttare på. Det var sommaren innan jag skulle börja min univeristetsutbildning, så att vara medryttare passade bra, hästägande + csn är ingen bra ekvation… Men, medryttarhästen skulle säljas. Vid det laget hade jag fallit totalt för detta fina Quite easy-sto, som är den bästa och finaste hästen som jag någonsin har mött. Tack vare att jag läste bloggen så blev jag motiverad till att kämpa för hästen. Jag hade inga pengar att köpa henne för. Ägaren lät mig ha henne på foder tills jag kunde köpa loss henne. När jag kunde köpa henne så kommenterade jag det här på bloggen och tackade dig Tyra, för att du gav mig motivationen för att kämpa så hårt för att kunna köpa min drömhäst. Samtidigt som jag pluggade så jobbade jag 50%, och hade då hästen på det. Du, Tyra, la upp min kommentar på bloggen och skrev att du rös när du läste den och det gjorde dig så glad att du var ”delaktig” i att göra mitt liv till ett bättre liv. Nu hade jag min drömhäst, som jag stallade upp i ett supertrevligt stall med en riktigt fin anläggning. Nu skulle jag satsa på min älskade älskade Mania, och vi skulle träna tillsammans och börja åka på lite småtävlingar för skojs skull. Mest skulle vi bara leva livet tillsammans och ha roligt. Sedan planerade jag att ta föl på henne om några år, för hon var verkligen en tjusig häst exteriört.

  Nu i mellandagarna så hände det som inte får hända. Två dagar innan nyårsafton så ringer min hyresvärd i stallet och sa att Mania inte kom in vid insläppet. Hon stog då ute i hagen och sa ”Maria, Mania kom inte in när jag skulle släppa in hästarna. Hon står på tre ben och det fjärde ser inte bra ut, jag tror det är brutet”. en och en halv timme efter att jag tog emot det samtalet så var min ögonsten borta ur mitt liv. Hon låg livlös ute i en mörk och regnig hage, och där fick jag lämna henne den kvällen. Allt gick så otroligt fort. Jag har inte varit så ledsen sen mina föräldrar delade på sig när jag var 6 år gammal.

  Det jag vill komma till är: njut av era hästar så länge ni har dem. Lägg inte tid och energi på den här typen att diskussioner. Jag vet och förstår att människor kan vara otrevliga ibland. Men skaka av er det snabbt och fokusera på det och dem som är fina, snälla och bra istället. Sluta vara otrevliga mot varandra. Försök boosta varandra och fokusera på era hästar som jag vet att ni alla älskar så mycket. För rätt som de är så kan de vara borta med vinden. Jag skulle kunna ge vad som helst för att få min skatt tillbaka. När jag läser vad alla skriver så önskar jag bara att ni kunde inse vad ni har istället för att störa er på varandra. Denna kommentaren kanske är en smula blödig eller vad man ska kalla det, men jag tror de flesta av er förstår vart jag vill komma.

  Kram från mig och min själsfrände som är i himlen nu, och lämnade mig ensam kvar.

 78. marielle skriver:

  Vilken dramatik!

 79. Jessica skriver:

  WOW vilken respons du har fått! Jag begriper inte hur trångsynta människor kan vara, tar meningar helt ur sitt sammanhang och vinklar och vrider och vänder på ord hur som helst! JAG tycker att du är BRA som vågar ta upp detta ämnet! Och du har helt rätt i det du skriver om att många inte ser mobbing pga att dom inte blir mobbade själv eller känner någon som blir mobbad. Tror jag i alla fall. Jag har varit med om småtjejer som tittat snett på mig för att jag inte har haft samma märkesbrallor som ”alla andra” men det brydde jag mig inte om. DÄREMOT blev jag förbannad när jag fick höra några som pratade skit om mig för att jag hade fått en häst att gå jättefint på en lektion och ridläraren berömde mig, jag själv tyckte det var lite pinsamt när hon sa att ”titta hur Jessica gör, precis så ska hästen vara ställd!” men det verkade som att det stack i ögonen på vissa så det betydde genast att jag var lärarens gullegris och hade fjäskat mig till beröm! IDIOTER! Jag kände mig så glad över att få hästen att gå bra för jag kämpade stenhårt och svetten rann! Men jag fick inte känna mig glad! varför måste det vara så?

  Jag tror att det främst är avundsjuka som gör folk bittra. VISST jag kan erkänna att jag blir avundsjuk på dom som ”får allt serverat”, mamma eller pappa köper det dyraste till sina barn och skjutsar dom överallt sen visar deras son/dotter ingen tacksamhet utan blir snorkiga och ser ner på alla andra. DÅ blir jag arg! Men inte går jag runt och snackar skit om det utan jag kämpar ännu hårdare och är glad över det jag har! Blir också ibland avundsjuk på dom som är så himla duktiga! Men jag försöker ta lärdom av det! Tyvärr går det för långt ibland så att vissa inte orkar med längre.. Sorgligt! Vi alla älskar hästar och ska ta hand om varandra och hjälpa varandra!

  Tycker absolut du ska fortsätta med detta ämnet, det finns många som behöver hjälp där ute. Inte ska man behöva sluta för att det finns vissa småsinta onda människor som mobbas. Hade jag haft barn som gått på ridskola och jag hade fått höra om detta hade jag personligen konfronterat mobbarna, inte hjälper det alltid men oftast beror det på okunskap och osäkerhet! ut med informationen och kunskapen Tyra! Du är bäst! Du är värd all framgång!

 80. Linda skriver:

  Håller med CC

 81. Sofie skriver:

  ”Men nästa gång- skriv istället ”Läste det här på Tyras blogg”. jag AVSKYR att läsa ”Läste det på en stor hästblogg” när alla ändå fattar att det handlar om mig, men men. ” bara jag som tycker att set va lite storhetsvansinne? De finns ju faktiskt många fler stora hästbloggar bortsätt från denna

 82. Lina skriver:

  Lärde inte era mammor er: ”Om ni inge har något snällt att säga, säg inget alls”?

  Ogillar ni Tyras sprudlande kaxighet, charmiga kovändningar och otroliga ärlighet och öppenhet, så sluta läs bloggen? Väldigt enkelt.

  Och alla som någonson tagit orden ”hon tror att hon är något” bör ta sig en riktig funderare över vilken sorts människa hen vill vara. För det är inte en trevlig tanke, och det blir riktigt otrevligt när den kommer ut ur munnen.

  Kärlek och respekt. Det finns så mycket skit i världen, vi behöver inte ställa till med mer :-).

 83. Lina skriver:

  Inte*

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »