Allmänt

Utan hov, ingen häst

Detta är ett ordspråk som är så väldigt sant. Samtidigt är just hovar och hovvård ett område där det finns väldigt mycket okunskap. Jag te x, jag är väldigt okunnig på den frågan. Helt jävla värdelös skulle jag faktiskt kunna uttrycka det som. Vet du om du har en skicklig hovslagare? Vet du om han eller hon är utbildad och med erfarenhet? För vem som helst kan nämligen kalla sig för hovslagare. Ett sätt att få lite koll kan vara att titta på Hovslagarföreningens sida. Deras medlemmar är utbildade och har godkänd examen. De kan vara utbildad utan att vara medlemmar men detta är ett sätt att få lite koll.

Som tur är så har jag Malin som känner allt och alla, och som har stenkoll på alla som är bra. Sedan är det bra att gå via rekommendationer. Kolla med din tränare vad han/hon kan rekommendera, hör med andra. En bra referens väger ofta tyngre än en bra hemsida.

Men oavsett vem som skor din häst är det viktigt att kunna lite själv. Du är kunden och det är bra att kunna ha viss kunskap om kvaliteten på det du köper. Något som alltid får mig att rysa är kommentaren –”Min hovslagare är så bra! Sedan jag bytte till honom har min häst aldrig tappskor!” Jag tänker genast ”stackars trångskodda häst”. Hästar trampar av sig skorna ibland, så är det bara. På grund av hästägares okunnighet och möjligen egen bekvämlighet lägger många hovslagare på för små skor på hästen för att undvika detta. Detta kallas att trångsko hästen. Det värsta är att man sakta förändrar hästens hov, förstör hästens hov. Detta inlägg skulle bli en roman om vi drog allt så en checklista på några av de viktigaste sakerna som jag lärt mig kommer här.

– Vinkeln på hoven ska se ut som bild 1 (siffran hamnade utanför bild men…). Tänk dock på att alla hästar är individer och har du en häst med ex lite bockhov kan du inte ställa om den huxflux utan man kommer kanske alltid få nöja sig lite med den hoven och göra de förändringar man kan göra väldigt långsamt.

– Hästen ska ha bra traktstöd. Om du tittar på bild 2 och jämför med bild 3 så förstår du vad som menas med det. Bild tre har dessutom en av de fel som skapas av trångskodda hästar, en understucken trakt. Hästens horn växer som i rör neråt, mot belastning. När det blir tomt ”i hälen” förloras tycket plus att den för lilla skon drar ihop hoven. ”Rören” börjar böjas som pilarna visar och du har fått ett problem. När trakten inte är korrekt får hästen dels en sämre mekanik i hoven, plus att senor och leder belastas hårdare i o m att hoven ”faller bakåt”.

– Tån får inte vara för lång, då försämras överrullningen, dvs hur lätt det är för hästen att från att ha hoven i marken, vända upp den och fortsätta i steget. En lagom lång tå ger rätt hovvinkel och en väl fungerande överrullning. Bild 3 skulle jag säga har en för lång tå, men i o m att den säkert skotts fel ett tag för att se ut sådär, kan man inte ändra det på en gång. Bild 4 visar hur man kan förbättra överrullningen med en tåriktad sko.

hov1234

– I bild 5 försöker jag visa att skon absolut inte får ligga innanför kanten på hoven. Också ngt som hovslagaren kan lockas till för att undvika tappskor. Eller, ve och fasa, inte formar om skon tillräckligt utan slår på den på hoven och sedan tar raspen och tar bort den överskjutande hovväggen. Hoven expanderar när hästen sätter ner den, och det ska den få plats att göra. För att minska risken för tappsko kan hovslagaren fasa av skon som bild 6 visar, då glider den trampande hoven av lättare. Dessutom kan man ha lite stora boots på om hästen är en stjärna på att tappa skor. Vad jag hört så fungerar även flapskor bra på hästar som är notoriska avtrampare.

hov5_6

Glöm inte – du är kunden. Du ska kunna ställa krav på hovslagarens leverans och kunna ställa frågor. Din hovslagare sa ha väl underbyggda svar och kunna diskutera med dig, annars är det något som inte stämmer! Jag fick höra från många ”Ah men hans hästar han skor tappar alltid skorna” och visst, det anser många vara dåligt- jag med. Men det kan indirekt också vara ett bra betyg om man är lite mer påläst. Det fick jag lära mig av Malin häromdagen. För jag visste inte det. Men man lär sig alltid något nytt.

Jag lägger mycket pengar på ”hovslageri” kan jag meddela. Jag har 6 hästar (7 st med Dario men som jag inte betalar för nu) och eftersom de ska hålla bra kvalite så skos dem var 5:e vecka. Vissa skos var 4:e vecka och vissa kan klara sig till var 6:e vecka. Tror det kostar typ 1200 kr per häst, så det är minst 7000 kr i månaden på bara skor… ganska mycket pengar. Men väl investerade pengar att satsa på en duktig och kunnig hovslagare och inte bara förlita sig på att den personen är kunnig och duktig för att den är hovslagare. Hästen har bara 4 hovar, kom ihåg det 🙂

55 svar till “Utan hov, ingen häst

 1. Johanna skriver:

  Väldigt bra inlägg. Att erkänna att man inte kan allt om hovar är väldigt nyttigt. Om man nu skulle kunna allt om hovar, varför inte sko hästen själv? Jag är helt med dig på allt du skriver. Och framförallt det med tappskorna. Att sko med korta intervaller är något jag också prioriterar. Jag vill inte att hovarna ska vara felaktiga vid omskoning. Men självklart ska hästen ha vuxit lite så att inte sömhålen hamnar för nära varandra eftersom hoven blir mindre hållbar då.

  Johanna

 2. linda skriver:

  Beror även till viss del på vilken ras hästen är…
  Mitt fullblod har lite likt din bild 3, men om man tittar på ”rören” å ser man att de inte är ”böjda”, så det är inte förstört.
  Har haft samma hovslagare på henne från 1.5 till nu när hon är 14, han har stenkoll på hennes hovar.
  Det jag upplever är att många ”skryter” hur länge deras hästar kan gå, 8-12v… hallå… klart de kan, men vilka förändringar blir det inte under den långa tiden?
  Jag skor var 5:e vecka (in på 5:e funkar) normalt, men på sommaren kan det få bli så tätt som var 4:e vecka. Visst, plånboken blöder men, bara å dra kortet B)

  Sen håller jag till viss del med om tappskor, men samma där, min hovslagare har rätt mkt utlägg på min, speciellt i bakkant just för trakternas skull, men det är sällan det flyger skor. Vissa perioder får han passa lite, men allt som oftast går det kalasbra.
  Ett råd till folk med mkt tappskor brukar ju vara att just byta hovslagare för alla skor lite olika.

  Hatar hovslagare som anpassar hov efter sko… Å jag höll på å mörda den som skodde min en gång i somras så hon inte kunde gå på EN VECKA… j*A idiot tog bort halva hoven å hade filat på hela hoven… Han skodde aldrig mer åt mig å jag har inte rekommenderat vidare om vi säger så…

 3. Lina skriver:

  Älskar min hovslagare! Han har skott min häst sedan hästen var fem år och nu är han fjorton. Siren, hästen, är rätt trång i trakterna fram så min hovslagare låter skorna ”flyta ut” lite för att det inte ska bli för trångt. Visst, tappskorisken ökar men funkar bra med ett par vanliga gummitboots i hagen. Är väldigt nöjd med hovslagaren som sagt. Han är noggrann, förklarar och är alltid i tid! 🙂

 4. Anna skriver:

  Varför skor du var fjärde vecka?

  1. Tyra skriver:

   Anna –Lalle korrigeras tätare just nu för han var inte helt korrekt i sina fötter innan, och eftersom man bara kan ta lite i taget så får man ta täta skoningar. Och Lalles hovar växer bra så det funkar fint. När allt ser bra ut så kan man öka på tiden igen.
   //M

 5. Sara skriver:

  Jag bytte hovslagare för två år sedan och för en vecka sedan tappade hon sin första sko på dessa två åren och hon är allt annat än trångskodd 😉 Innan hade hon fler tappskor och var skodd trängre… Bra inlägg i övrigt 🙂

 6. Julia M skriver:

  Just därför går alla mina tävlingshästar barfota och verkas utav en proffesionell hovformsspecialist 🙂 Efter att ha gått en SANHCP-utbildning och fått en hel del kunskap och erfarenhet kring hovar och dess mekanik, skulle jag ALDRIG utsätta mina hästar för skor igen!!
  Får både positiva och negativa reaktioner när jag kommer med mina barfotahästar på tävlingsbanan men allt det negativa folk kläcker ur sig är bara ren okunskap 😉
  Hoppas för hästarnas skull att alla ägare/ryttare läser på lite mer om hovarna! För jag skulle snarare säga = Ingen häst, ingen hov! Eftersom hoven byggs utav vad den stoppar i sig för födoämne, underlag, motion, hälsa osv osv.
  Det är inte bara att sko och raspa lite. Friska hovar är ett hårt arbete och kräver kunskap. 99% utav hästarna jag har tagit av skorna på har strålröta och/eller- godisränder. (En djup rand längst hovväggen som bildas vid överskott utav för höga sockerhalter. Tex betfor/melass/b-vitamin)

  Skulle själv kunna skriva en hel roman, baserad på proffesionell fakta, erfarenhet och med utbildningens lärare till hands. Det skulle folk behöva läsa, dessvärre har jag ingen blogg 😉 Funderar på att skaffa en dock.

  Vill också säga att, självklart, så är jag inte anti skor bara för detta, men jag skulle aldrig ta på mina halvblod skorna igen och det finns BARA fördelar med barfota, skodda hästar finns det en hel rös med nackdelar..

  Med vänlig hälsning, SANHCP utb. hovformsspecialist

 7. Karin skriver:

  JULIA M gillar absolut idén med barfota hästar men ex min 3 åring måste jag tyvärr börja sko fram snart då han är så ömfotad och sliter så på hovväggarna så fort han kommer ut på grusvägen. Och visst vill man rida ut mycket, iaf jag. Så det är nackdelen bla med barfota för vissa hästar.

 8. Johanna skriver:

  Hovslagaren jag har till min ponny är nog den bästa på att sko och verka (han har inte så jättekoll annars, fakturorna kan vara lite sena ibland). När vi var på klinik med henne och skulle raspa så frågade veterinären vem det var som skodde henne, när vi sen sa vem det var så sa hon ”det märks, hon är så himla välskodd med fina hovar”. Princess tycker om honom och jag tycker om honom och jag skulle inte kunna tänka mig en annan hovslagare!

 9. Johanna Frieberg skriver:

  Bra ämne att ta upp!
  Jag är själv utbildad hovslagare och har skrivit två blogginlägg om ämnet ifråga och fler är på gång. Vad kan du som hästägare göra för att din häst ska få så bra hovvård som möjligt? Läs mer på bloggen på http://www.hjermesta.se

 10. Anna skriver:

  Har en suverän hovslagare som är hovslagaremästare så jag har känt att jag kan lita till 100 % på honom. Min kunskap är 0 jämfört med hans. Otroligt proffsig och ALLTID i tid tom ngn minut innan kommer han och har gjort så i över 20 år som jag har varit hans kund.

 11. Hur ser planen för Corvaras hovar ut? Av de bilderna jag har sett (t.ex instagram) så har hon kraftigt understrukna trakter. Hade varit intressant att få se hästarnas hovar och dina tankar kring dem, var ni ligger i processen och varför.

  Hovar är trots allt en ständigt process. Jag har alla mina hästar barfota, vilket kräver enorm engagemang för att hålla dem i rätt form och för att bibehålla starka sunda hovar. På min ena häst rättar jag till med raspen ungefär en gång i veckan i dagsläget eftersom han just påbörjat sin rehabilitering från sko. Små omställningar för hästens välbehag.

  Tycker att det är roligt att se att en storbloggare försöker sprida kunskap kring hovar, som ju faktiskt är ett mycket bortglömt ämne. Det tycker jag är att vara en förebild, att förespråka kunskap. Tack för det Tyra!

 12. Olivia skriver:

  min hovslagare är toppen. Hon ställer upp nästan 24/7 och ger mig jättebra tips och man kan ha en väldigt personlig och öppen dialog med henne. Hon har väldigt mycket erfarenhet och god hand med hästarna. Hon tar ca 1200 för en helskoning, väl investerade pengar.

 13. Caroline skriver:

  Bra inlägg! Men håller dock inte riktigt med dig om tappskorna. Det är ju helt från häst till häst. Jag har 7 hästar och samma hovslagare till alla. Två utav dem har tappskor då och då, en så ofta som en gång i månaden, medan 2 utav hästarna aldrig tappar sina skor.

 14. Leo skriver:

  Så hästen måste vara trångskodd för att det inte hör till vanligheterna att den tappar skor? Jag hade snarare funderat över mitt val av hovslagare om jag som du samtidigt hade fyra (??) hästar med tappskor.

  1. Tyra skriver:

   Leo – man ser tyvärr många trångskodda hästar. Men det behöver absolut inte vara så, vissa hästar är mer benägna att trampa av sig än andra med, vissa gör det aldrig. Att vi har fyra tappskor nu beror bara på att de gått för långe för vi blev tvungna att byta hovis i samband med flytten, att de busade en del i det kärr de har i hagen när de flyttade in plus att några varit lite trångskodda innan och nu måste korrigeras. På med bootsen:)
   //M

 15. Emilia skriver:

  Min första hovslagare förstörde min häst hovar.. Han slog bara på dem utan att forma den efter hoven. Det ledde till att min häst tappade skor 1-2 ggr veckan och hennes hovar trasades sönder helt.
  Jag bytte stall och då bytte jag hovslagare till världens bästa hon har fått så fina hovar och tappar inga skor alls. Hon är inte trångskodd verkligen inte men min hovlagare formar och är jättenoggran med min hästs hovar hon tar ca: 2 timmar på sig att sko min häst. Är så nöjd!

 16. Helena skriver:

  Att sko hästen med sidokappor och något bakåtdragen sko är en utmärkt lösning sålänge man inte nyper av tån för mycket. Ett par av mina hästar sticker gärna iväg i tån och därför dras skon bak lite för att hästen själv ska slipa bort tån i takt med att den växer.

  Men att dra bak skon o verka av tån utefter skon är absolut fel. Det man framförallt ska vara noga med är ju att ha en plan med vart man vill med hästens hovar och ben. Korrigera en hov som växer ojämt pga t ex parallellförskjutning för mycket kan ju gå riktigt illa.

  Till dig som skriver att du aldrig kommer ta på en.sko med då det aldrig gör någon nytta…en häst som är extremt ömfotad o som inte ens kan skritta på en grusväg tycker du inte är bättre att med en plan o en bra hovslagare slå på skor än att låta hästen halta?

  1. Tyra skriver:

   Helena – nej precis, tån får man aldrig kapa framifrån. Överlag ska man ju inte kapa ngt på hovväggen från sidorna. Ibland kan man ju som du säger vilja backa skon och ha överrullnig i tån men då får man ju ha ett litet ”överhäng” i stället.
   //M

 17. Anni skriver:

  Håller med! Hovarna är det allra viktigaste för att övriga hästen skall fungera!
  1200 lät dock sjukt billigt! Jag betalar 1850:-/häst. Är dock värt varenda krona!

 18. Denise skriver:

  Min hovslagare är grym! Och jag har själv gått en kurs i hovlära.
  Tycker faktiskt att alla hästägare ska ta en tappsko-kurs. Där får man lära sig massor plus att man själv har stor nytta av det ifall hästen trampar av sig en sko så kan man själv på ett säkert sätt slå på den själv om inte hovslagaren har tid att komma. 🙂

  1. Tyra skriver:

   Denise -Håller med! Tubans första toppsko hittade vi så den kunde jag lägga på igen med de andra har nog försvunnit i det kärr vi har i hagen för de är helt lost:) Vår nästa plan är att behålla en fram o en baksko vid omläggning till alla hästar så vi har ngt att klara oss med sålänge om vi får tappsko.
   //M

 19. Denise skriver:

  Glömde säga att detta var ett riktigt grymt inlägg! 🙂

 20. Therese skriver:

  Mina hästar går barfota året runt och jag ser också bara fördelar med det. Det är dessutom väldigt skönt att slippa tappskor och hela den extra kostnaden 😉

  Jag måste också hålla med om att idag är kunskapen om hovarna och deras naturliga form är dålig hos både hästägare och hovslagare. Det är väldigt tråkigt att se alla dessa hästar som går med ständigt dåligt verkade och skodda hovar, bara för att ägaren inte kan ta sig tid att lära sig. Det är fel att överlåta allt till hovslagaren – de är långt ifrån några experter!

 21. Therese skriver:

  Svar till Helena: det finns en anledning till att hästen är öm. Bara för att man skor, skor man inte bort ett problem – man döljer det bara.

  En häst som i många år varit skodd är öm i början när man ställer om dem. Det bästa alternativet då är att skaffa boots till dem som de går med tills de hunnit vänja sig. Det kan finnas ett dussintals andra problem till ömhet, men ovana att gå barfota är den vanligaste och det brukar lösa sig – om man har tålamodet, 😉 Sedan finns det säkert ett fåtal hästar som inte kan gå utan skor, men med RÄTT verkning och lite hjälp av boots ibland så är jag övertygad om att nästan alla hästar kan gå barfota! 🙂

 22. Emma skriver:

  Själv undrar jag varför man i hela friden spikar på en järnsko på hästens hov. Är hästen öm finns det förmodligen en orsak till varför. Att sko hästen är knappast en lösning på problemet. Självklart ska man skydda hoven om det så behövs, hästen ska ju inte gå runt och ha ont. Men det finns andra beslag man kan använda, ex boots som faktiskt tillåter hoven att fungera normalt. En sko låser ju hela hovmekanismen och syftet med själva hoven (stötdämpning bland annat) försvinner

 23. vi hade en häst i stallet som fick tas bort pga av att han trångskodde henne och tog för mkt i trakterna. Det är superviktigt att kolla upp hovslagare!

 24. Mimmie skriver:

  Väldigt bra inlägg, jag har stött på många mindre bra och ohyggligt dåliga hovslagare, och det har jag lärt mig oerhört mycket av. Det är som du säger väldigt bra att ha lite koll på hur hovar ska vara för att undvika att saker händer. Jag fick lära mig det den hårda vägen när min ”nyskodda” häst vart halt på 3 ben efter den vart sömmstucken av en hovslagare med bra rykte! Aldrig mera den kan jag säga.

 25. Malin skriver:

  Det värsta är ju verkligen när hästen får nya skor som passar för stunden – och man inte tänker på att hovar växer, precis som våra naglar. Jag är inte heller någon hovexpert, men hellre att den är lite stor när den slås på så det inte blir för trångt… Eller?
  Har en kompis vars häst tyvärr skoddes fel i flera år, pga det fick hästen en allvarlig hovspricka och blev stående några månader.
  Kommer inte ihåg om det var tyskland eller holland, men där får hovslagarna en treårig utbildning… lite annorlunda mot Sverige där det är 80 veckor. De lär sig betydligt mer om hovsjukdomar där (som jag förstått det 😀 )

 26. Maria skriver:

  Dock behöver inte bra kvalité på hovarna komma för att man skor ofta, min häst skulle jag till exempel aldrig kunna sko så ofta utan var 7e till 9e är optimalt annars kan hovslagaren inte ta tillräckligt och han har superbra kvalité på hovarna! Väldigt intressant och viktigt ämne att ta upp dock och jag önska att jags själv visste mer så man kunde slå på tappskor 🙂

 27. Lolloh skriver:

  ASBRA INLÄGG Och jättefint ritat^^!

 28. Elin skriver:

  Har ett sto som hade skor när jag fick henne, Russin hovar sa min hovslagare och barnvänligt skeptisk. Hans ord var :antingen så skiter vi i det och köper annan häst eller så kör vi järnet på hästen.
  Hade hovslagaren ute var 3 vecka. Fixade och sånt.
  Ca 6 månader senare tog vi av framskorna då vi ville att hovarna skulle växa lite av sig själv och bredda sig. Tre månader åkte bakskorna av och nu går hon barfota, det trodde jag aldrig aldrig !!

  Det kräver mycket tid att ha barfota häst. Har gått kurs hur man filar hovarna själv och lite fingirning. Hovslagaren kommer nu var 8-9 vecka IOM jag sköter dom själv annars var 6 vecka.

 29. jasmine skriver:

  Vi har en hovslagare som vi är fantastiskt nöjda med! Priset är ju en dröm också, bara 900:-!! Nu tänker säkert vissa av er att han inte kan vara bra pga priset, men som sagt… vi är fantastiskt nöjda! Skott allt från våran SM/tävlings ponnyer till unghästarna hemma 😉

 30. Utan hov- ingen häst, stämmer verkligen! Det är så viktigt, och det är bra om man lär sig så mkt själv om hur det ska se ut, så man har en aning om hur ens häst blir skodd!

 31. Ida skriver:

  Skrev ett inlägg igår ang hästen hovar.

  Det många missar är att för varje millimeter hoven växer, flyter ut åt något
  Håll ändras också strukturen för senor, leder och ligament.
  När hovarna växer ändras gång, steglängd och genomtramp.
  Därav tycker jag att det är väldigt bra att du skor var 4e vecka vilket någon ifrågasatte.

  Pratade med en hovslagare som skor åt en dressyrryttre i världscupen och hon lägger om skorna på sina hästar var 3e vecka. ENDAST för att hålla efter formen på hov och benställning.

  Efter 8 veckor kan det vara 1 cm som ska bort ifall det växt mycket.
  Det sliter rätt rejält på resten av kroppen att hela tiden ställa om.

  Bra inlägg!!:))

 32. Julia M skriver:

  VARJE dag får jag höra ”jag skulle aldrig låta min häst gå och ömma för att jag tagit av skorna” eller ”MÅSTE ha skor annars går hovarna sönder” etc etc..
  Dem kommentarerna tyder enbart på okunskap eftersom (som föregående säger här) att det finns lösningar som tex boots och ständig omvårdnad! Om hovarna ”går sönder” är ENDA anledningen hovslagaren och hovens omvårdnad!
  Folk måååste bli bättre på att läsa på och få lite kött på benen ang. hovar och all dess mekanik. Jag vet på tok för många som har hovslagare som bara slår på skor utav som helst utbildning och folket tror att dem är superbra. Utan att veta att deras häst har strålröta, som 99% utav alla skodda hästar har.

  Ett bra exempel är Linn Strelins hästar, i flertalet inlägg har hon nämnt spruckna hovar, tappskor och allmänt dåliga hovar. Nu vill hon sko ena hästens bakben som varit barfota pga ovesentliga anledningar för att hovarna spricker och hon anser att hästen inte kan vara barfota. Det gör mig så frustrerad, för hade hästen bara fått RÄTT verkning utav en utbildad duktig hovslagare/barfotaverkare hade hon utan problem kunnat gå barfota på alla 4. Tycker det är så hemskt tråkigt med alla dessa ”anti barfota-folk”… Jag säger inte att skor är skit, men JAG, efter utb. och en hel rös med år skulle aldrig ta på skor på mina hästar igen. Ömmar hästen? Ja, då är något fel! 🙂 Simplare än så är det inte. Att slå på skor på hovar som har sprickor etc är bara en FUL FUL genväg!

  Håller tummarna på att alla hästägare/ryttare börjar läsa på lite mer!

 33. Julia M skriver:

  KARIN: Om hon ömmar och sliter såpass så gör din hovslagare fel. Jag skulle rekomendera dig en riktig barfotaverkare (ENDAST en SANHCP-utbildad) då vi utgår efter vare häst specifika behov. Ingen hov är den andre lik. Vanliga hovslagare går efter en ”mall” medans vi utgår efter varje hästs hov. Eftersom hon dessutom bara är 3 år och ej fullt utvecklad skall du ej utsätta henne för skor då det kan bidra till senare problem.
  Barfota hovar skall slitas ner, ett bra test är att försöka få ett ”trampmärke” utav hoven i tex mjuk sand. På en bra verkad hov skall man kunna se strålen i marken! Hovens märne i marken skall efterlikna ett hjärta nästan, då har du den perfekta, naturliga formen 🙂 Vidare till ömmandet, varför ömmar hon? Första frågan du skall ställa dig. Troligen fel verkad som tidigare nämnt. Testa boots, finns att köpa hos oss: http://www.viewhill.se

  Med vänlig hälsning

 34. Christa skriver:

  Jag tycker också att det är oerhört viktigt med en bra hovslagare. När vi precis köpt ponnyn använde vi samma ”hovlagare” som alla andra i stallet. Det visade sig att han inte var utbildad och på bara tre verkningar/skoningar lyckades han verka ner hovarna alldeles för mycket. Han formade hoven efter skon, så när vi bytte stall och, tack och lov hovslagare, så var hans första kommentar ”Vem i hela friden ha skott den här hästen? Att han inte är blockhalt är ett under” Det ha tagit över två år att få till hovarna rätt igen. Ponnyn har numera 2-3 storlekar större hovar och skor och har trakter igen. Mår som en prins om hovarna.
  Tack, Roger Träff för all hjälp 🙂

  Ett annat tips för att få elastiska fina hovar och slippa tappskor är att smörja in dem med Emin Elastic Hoof. Innehåller bara bivax och linfröolja. Med elastiska hovar sitter sömmarna bättre 🙂
  //Tant C

 35. Jennifer skriver:

  Oj! Jag blir änna chockad , gud vad olika det är märker jag nu!!! Väldigt intressant inlägg 🙂 Jag är uppväxt, lärd och kör fortfarande på att hästen ska skos var 6-8 vecka. Brukar sko min häst var 6:e vecka på vår/sommar/höst och under vinterhalvåret när hovarna inte växer lika mkt skos hon var 7:e vecka ungefär 🙂 Har ärligt talat aldrig hört något annat och vet ingen jag känner som skor tätare. En tävlingshäst i mitt stall med samma hovslagare drar rätt lätt av sig någon sko om det går mer än 6 veckor men hon kan inte skos var 6:e vecka då hon blir så öm eftersom hennes hovar inte växer så mkt. Skulle aldrig får för mig att sko var 4/5 vecka hehe. Vi betalar 800kr/häst för en vanlig skoning runt 1000-lappen för sulor och sånt också, normalpris häromkring 🙂 Vet vissa som ger 600 också. Vad det skiljer på olika ställen!

 36. Allroundryttar'n skriver:

  Sjukt bra inlägg Tyra! Fick lära mig sjukt mycket! Har kommit i en period då jag tycker allt med hovar är sjukt intressant så jag suger in allt som en svamp! Min häst står på Natural Balance skor och det är jag såååå nöjd med! 😀

 37. Jennifer skriver:

  Förresten, det känns som att Malin skriver dessa typer av inlägg, stämmer det? Det spelar ingen roll för mig vem det är som skriver för det är roliga inlägg!!:-) Men att döma av hur texten är utformad och Malins tidigare inlägg så känns det som att det är hon som skriver 🙂

 38. Malin skriver:

  Till alla barfota fantaster, jag tycker det är så hemskt tråkigt med alla dessa barfota-folk som inte kan acceptar andra människor val…

 39. Josephine skriver:

  Citatet är så sant! Otroligt vad viktigt det är med hästarnas hovar, det har jag haft både ena och andra erfarenheten av. Är dock inte särskilt kunnig om hur de ska skos, så det är kul att få läsa lite om det 🙂

 40. Elin skriver:

  Många skriver ang barfotafolket haha!
  Jag håller med om att det blivit en liten hysteri om just barfota och NH ihop. Men ridsporten är som den är och det är egentligen bara till att stänga öronen. Där kommer alltid vara en del som säger det ena och påpekar det andra. Folk är folk. Det är bevisat att barfota bara fungerar på vissa hästar då hovkvaliten inte alltid håller måttet. Det är avlat på det sättet och man sätter mer focus på annat. Jag har som sagt barfota häst men har aldrig haft det innan. Nu har jag för att jag kan. Har inget emot hur folk rider eller har sina hästar sålänge dom inte tar skada 🙂

 41. Elin Johansson skriver:

  Hej!
  Detta är ett väldigt intressant ämne som jag tänker ganska mycket på å min ponny har extremt annorlunda ben och hovar.
  Min hovslagare har skott alla mina hästar och de har aldrig haft några problem. Men jag träffar på mycket hovslagare i olika stallar, städer och på tävlingar. Men aldrig någonsin har jag träffat en hovslagare som sett en häst som min tidigare.

  Han är parallellförskjuten på båda frambenen, har brytningar i framknä och kota. Det som ingen tror på är hur han går… Detta syns extremt väl nu när han har 4 broddar (dock bortplockade pga detta). På vänster framben så lägger han all vikt på främre yttersidan vilket betyder att brodden som sitter innerbak på vänsterfram aldrig är i backen även om broddarna är lika stora.
  Min hovslagare har tagit upp detta på skolan då hon läser vidare, inte heller där har de sett något liknande. Det skulle vara så spännande och nyttigt att få veta lite mer om det, om någon annan har en sådan häst eller ponny?? Kan också meddela att han aldrig varit halt pga detta och han är undersökt av veterinär flera gånger/år.

 42. Jenny skriver:

  Hej Tyra!
  Tycker detta var ett väldigt bra och tydligt inlägg. Jag är själv ingen hästtjej, ridning var inte riktigt något för mig men jag följer båda dina bloggar ändå och har gjort flera år, denna ända sen start.
  Men jag tycker att det är otroligt bra med såna här inlägg just för att jag kan tänka min att man själv litar på och tror att hovslagaren borde veta bäst. Det är alltid bra att själv ha kunskap och kunna ifrågasätta i alla situationer.
  Det är bra att du som är en stor förebild för alla unga tjejer där ute tar upp såna här viktiga saker så att de blir inspirerade till att kunna och lära sig nytt.

  Du är en grym förebild trots sjukdom både inom hästar och livet! Jag önskar dig all lycka till med dina projekt, kör hårt!!
  Kram

 43. Emma skriver:

  Har bara en fråga, varför svarar Malin på kommentarerna? Så konstigt om Tyra skriver inläggen, och att Malin sedan svarar. Malin verkar kunnig, så det är ju inget fel med det. Nu får skapa en Tyra-Malin blogg. 😀

  1. Tyra skriver:

   Emma- Hahah nej det har ingen av oss tid med. Jag tycker jag förklarade det väldigt tydligt i inlägget, läste du det? 🙂 För att jag inte hinner svara och många av er frågar frågor för att ni förmodligen vill ha svar. Malin är så pass insatt att hon vet svaren, så bättre då att hon svarar så ni får reda på det. Inte alla som kan ha sån service 😉 puss o kram

 44. Frida knutsson skriver:

  De 3 hästar jag har haft i min ägo har allihopa haft päronformade hovar när dem kom till mig. Har en superbra hovslagare som har gjort dem mer runda och fina. Viktigt att tänka på att hovarna inte ska vara päronformade. 🙂

 45. E skriver:

  Snackade med min medryttarhästs hovslagare lite och det är tydligen stor skillnad på om man får kalla sig utbildad hovslagare eller ej. Han var jätteduktig och kunnig, men han var inte 100 procent utbildad vad jag förstått. Han får ju kalla sig hovslagare, men han berättade att det är stor skillnad på att vara hovslagare om fullutbildad om jag minns rätt? Hur som helst, var faktiskt nyttigt att vara med… Min medryttarhäst är en ridtravare och har tidigare varit väldigt snubblig om fötterna, men travare är tydligen skodda annorlunda för att de ju bara ska rakt fram egentligen. Vilket ingen annan hovslagare påpekat. Så han verkade honom annorlunda och när jag red honom första gången efter verkningen, så snubblade han inget alls! Ganska konstigt att förra hovslagaren ej påpekat detta alls.

 46. Svar till Julia – ”Barfotaverkare”…
  Du kan ju inte dra alla hovslagare över en kam, och säga att ”vi” inte ser på hästens behov, och på just den hästens hovar.. Det finns ingen mall för alla hovar om du tror det, och det är absolut ingen mall vi går efter på alla hovar…

  Håller dock med dig om att man inte ska lägga på skor på en häst som ej har fullt utvecklade hovar – om det ej finns behov av det, kan ju faktiskt vara så att man behöver lägga på skor..

  Svar till Tyra:

  Jag är superintresserad av hovar, och tycker det är grymt roligt, så jag håller på utbildar mig nu till Hovslagare, väldigt mycket att lära sig, men det är så himla kul och intressant.. Ingen hov är den andra lik, och det är det som är så himla intressant, det tar liksom aldrig slut 🙂 Man får alltid se nåt nytt!

 47. Sanna skriver:

  Äntligen tas detta upp! Jag hoppas att detta väcker andra läsares tankar! Måste bara förtydliga vissa påståenden. Visst finns det hästar som klarar av att gå barfota… Men att säga att det är de mest naturliga för hästen blir jag orolig. Hästen är ett stepp djur från början och vart i Sverige har vi stepp!? Det är de som dock är det naturliga. Ta även hänsyn till att det är inte naturligt för en häst att vara ägd och riden av en människa! Anledningen till att vi började sko våra hästar var för att vi började använda hästarna i jordbruk och krig… Resultatet av detta blev då att hästen slet onaturligt mycket på hovarna. Detta kan vi läsa om i boken Hästen (beteende,utfodring,fysiologi,anatomi) förlag:natur och kultur hovarna är ett facit på hästens extriör om hästen inta har balans i sina hovar dvs ojämna, flyterut osv så kan detta bero på saker högre upp… Låsningar, muskelatur, skador men även att ryttare påverkar! Att sko hästen utefter de förutsättningar som ges tycker jag är ett sunt tänkande! Då tänker jag på hästens benstälning, extriör och rörelse mönster… Men att hästar som rids och tränas på en högre nivå ser jag det självklart att de ska skos! De hästar som hobbyrids tror jag absolut klarar sig utan skor!

 48. Fia skriver:

  Ytterligare en grej: får hästen en skada som kan ledas till hoven och man inte har en hovslagare med licens blir man helt utan ersättning från försäkringen. Har varit många sådana genom åren jag varit aktiv med hästar (snart 20!) och nu mörker jag av det mer via att jag jobbar på försäkringsbolag. En hovslagare kan vara hur bra som helst, men utan licens får man alltså inget om skadan kan ha uppkommit/påverkats av hoven!

 49. Sofie skriver:

  En häst i vårat stall trampar alltid av sig skon på vänster bak. Synd då han har otroligt dålig hovkvalité… Tillslut svetsade vi till en sko med tåkappor på sidorna om hoven. Det höll länge och äntligen fick hans hov vila från all spikning. För tillslut trasade allt bara sönder.. Nu mår hans hovar mycket bättre tack vare den hemgjorda skon 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »