Allmänt

Dagens fråga till er?

Hej, har inte bloggat så mycket då vi firat min födelsedag här med lite kalas 🙂 Maln och Frida har skött hästarna, de har ridits ut och Joe har trimmats lite 🙂 Har varit en mysig dag! Imorn börjar You Tubes nya schema rulla. Jag ska träna för Lisa-Maria på henne och sedan är det trim och säsongen är igång för henne. Corvara får vänta ytterligare ett tag, hon ska hinna ifatt allt lite psykiskt först.

Edit- Skriver en edit först. Många verkar ha missförstått detta med ”spänna åt nosremmen”. Nu snackar vi spänna åt dem så de sitter bra på hästen. Alltså = Jag hade dem för löst först! Säg att det kanske gick från att man kunde ha under 3 fingrar till att man kan ha under ett finger. Vi har ALDRIG pratat om att JAG spänner åt nosremmen jättehårt som många verkar tro. Bara så vi reder ut detta innan ”debatten”. Ibland måste jag reda ut frågetecken bara. Får man under ett finger så sitter det INTE hårt någonstans, det trycker inte ens hårt mot hästens nosrygg om man får in ett finger under . Då har vi rett ut det. Då kör vi:

Jag har en fråga till er som jag verkligen tänkt på. Eller först en åsikt och sen en fråga. Har tänkt skriva det här inlägget flera flera gånger under lång tid, men inte kommit till skott. Men nu tyckte jag det blev ett otroligt bra exempel efter inlägget igår med mitt träns från Dyon (som jag för övrigt såg att 4 ryttare av 20 red med i världskuppen som jag såg på nyss, inte för att det spelar någon som helst roll, men en liten kul parentes bara eftersom jag inte har sett det så ofta förut, och så dyker det upp flera gånger på samma tävling:)

Ofta på bloggen så upplever jag att det är väldigt mycket fokus på EN sak och då glömmer man bort allt annat. Det är så svart eller vitt. Till exempel. ALLA tycker det är otroligt konstigt med att man rider med dubbla nosgrimmor som ändå sitter VÄLDIGT löst inspänt om man te x jämför med en sadelgjord. Det är många debatter hit och dit om hur hästens skelett är uppbyggt, företagen slåss om att sälja nya träns för JUST det här tränset trycker inte lika mycket just där på känsliga ställen bla bla blabla.

Så, varför är det INGEN av er som reagerar över sadelgjordarna som är så hårt indragna? Jag har ALDRIG fått en enda kommentar om det, och nu snackar vi och debatterar om hästens anatomi? Tänk på att ryttaren ofta tar i allt vad man har för att spänna gjorden..åh kom igen bara ett hål till….? Jag anser att det bara finns EN bra magplatta idag, och det är den franska gjorden som är elastisk och som man inte behöver spänna åt allt vad man har.

Men ni som har tunna tyggjordar, hur tror ni det känns för hästen? Nu kanske det är så att ALLA ni tycker det är plågeri med Dyons nosgrimma rider själva med den franska gjorden? Eller? För gör ni inte det- då tycker jag ni bör ta en funderare på hur ni använder andra saker på era hästar? Täpper man inte igen hela magen, andning, matsmältning, trycker ihop muskler och vävnader när man drar en tyggjord över hästens mage ALLT vad man har? En sådan sadelgjord kan inte ge speciellt jämt tryck på deras känsliga sidor på magen???

Jag skriver inte det här inlägget för att provocera, utan för att få er läsare att tänka outside the box. Zooma ut och se helheten. Jag försöker hitta andra saker hela tiden som gör att det blir så bekvämt som möjligt för mina hästar. Jag skriver bara det här för att få er att tänka i andra banor. Det är ofta så himla svart eller vitt. Jag verkligen bara UNDRAR, för jag har verkligen tänkt tanken varje gång jag spänner gjorden på mina hästar, även om jag har en ”vanlig” magplatta. Jag ska LÄTT beställa den franska gjorden direkt när sadeln kommer som jag beställt, utan tvekan! Men som sagt, jag verkligen bara undrar hur ni som kommenterat elakt och argt till mig ang nosgrimman tänker om te x sadelgjorden? Det vore otroligt spännande att höra era åsikter om det? För det har jag aldrig fått arga kommentarer om? Kanske för att ni ALLA som rider måste använda sadelgjord? Men alla behöver inte köpa Dyons träns? Förstår ni hur jag tänker, eller är jag helt fel ute? Tycker bara det är konstigt….?

Vi kan ju leka med tanken på att jämföra med en människa. En lös nosrem är som att ha på sig ett par jeans som sitter kvar på höften men de spänner inte och gör inte ont, man kan andas i jeansen…. Men tänkt er att ta på er ett par skittighta jeans som man pressar på sig…och man toppar det med ett skärp som man spänner åt ett extra hål. Fatta vad jobbigt? Rätt obekvämt och jävligt oskönt eller vad säger ni?

Och en sak till… företagen lägger ut bilder och videos på hur trycket läggs mot skelettet på nosryggen och hur mycket bättre just det här tränset är? Men va fan känner jag bara! Träns som träns- det ligger emot skelettet? Och hästarna är inte gjorda av gummi… jag menar… vi har väldigt tunt skinn över nyckelbenen men ändå kan vi ha en åtspänd bh:s på oss hela dagen eller en handväska över axeln som trycker mot våra känsliga nyckelben…?

Det är sån jävla hype kring det här anatomiska och tryck hit och dit. allt för att sälja träns…Just nu är det en TREND med såna träns och alla hakar på… Alltså så tänker JAG, har ni någon som helst förståelse för hur jag menar? Hästar är inte gjorda av glas, och jag tror inte en häst mår bättre av att man har en nosgrimma en cm längre upp på skelettet, skelett som skelett liksom. Tryck som tryck. Man ska ALDRIG vara så hård i händerna att det ens ska bli tunga tryck- oavsett var på skelettet tränset sitter. JAG resonerar såhär, det är min åsikt. Istället för att lägga dyra pengar på ett träns som hamnar en cm högre på nosryggen på en häst- investera i en fransk jord som man inte behöver spänna åt allt vad man har och som är elastisk, följsam och skön för hästen. Där LOVAR jag att ALLA hästar kommer märka skillnad.

Säg gärna er reaktion och er åsikt om detta- men håll det i en schysst ton. Det är ju trots allt min födelsedag 😉 Kram

001

Här är den mest efterfrågade sadelgjorden i VÄRLDEN. Det kan man förstå- för här snackar vi VERKLIGEN skillnad för hästens kropp.

032c5a49d843ef609fe2ca8ace972a38

120 svar till “Dagens fråga till er?

 1. En nosgrimma kan man välja att plocka bort från ett träns, vilket gör det bekvämligare för hästen.
  En sadelgjord kan man ej plocka bort från en sadel. Där gäller det hitta ”bästa möjliga” eller rida barabacka.

  Bara för att scenario A är dåligt gör det inte scenario B mindre dåligt.

  ”Det är som att säga att jag slår bara min häst ibland men * slår sin häst varje dag.. därför har min häst det mycket bättre”

  Bort med nosgrimmorna bara och gör det så bekvämligt för HÄSTEN och (inte för ryttaren) som möjligt.

 2. Rebecka skriver:

  Långsökt… Konstiga liknelser.. Har hällre tajta jeans än en hårt spänd, nee jag menar två hårt åtspända remmar i ansiktet.. Men iaf min slutliga åsikt, det enda rättfärdigar inte det andra!

 3. Elisabeth skriver:

  Bara för att ryttare i världskuppen rider med tränset (och många andra träns)betyder det inte att hästen mår bra av det, antagligen används det för att få den att prestera bättre utan att det ska krävas så mycket jobb från människan. Alltså är det bara människan som vinner fördelarna, väldigt egoistiskt, tycker jag. Dock måste man verkligen sätta sig in i hur en häst fungerar, både PSYKISKT och FYSISKT för att förstå exakt vad jag menar.

 4. Frida skriver:

  Man måste ju inte välja mellan pest eller kolera, sätt inte allt mot varandra utan titta på det var för sig! Det kan bli väldigt missvisande om man jämför katt med hund;-)

 5. Bea skriver:

  Jag tycker det viktigaste är att man tänker efter själv vad man vill ”utsätta” sin häst för. Man ska vara medveten varför man använder dom grejerna man gör och inte bara gå efter vad toppryttarna använder för utrustning. Man får sätta sin egen ”moral”. Jag personligen skulle aldrig drömma om att använda dyons nosgrimma, men måste jag tracka dig för att du gör det? Nej, det måste jag inte, och jag gör det heller inte. Men det är sån hästvärlden är, och diskussioner tycker jag alltid är roligt, dock på vuxen nivå självklart. Man kan lära sig mycket om man är öppen för andras åsikter 🙂

 6. My skriver:

  Rider barbacka..

 7. Elin skriver:

  Kan bara tala för mig själv, men ja, jag rider faktiskt med denna sadelgjord. Skulle aldrig dra åt en tunn ”vanlig” gjord runt hästens mage. Men detta är än en gång bara en ursäkt, eller ett sätt att avleda oss från nosgrimme-debatten? Ber du OSS att tänka ”outside the Box” ? Gör det själv istället. Vi som kommenterar negativt om nosgrimman har ju antagligen kommit ett steg längre i tankebanorna och börjat tänka. Ifrågasätt det ”vanliga”. Det som har blivit okej för att ”det bara är så det är” i dagens hästhållning.Vi, eller jag, har kommit dit att jag ifrågasätter. VARFÖR använda nosgrimma. Som jag skrev i min kommentar på inlägget om nosgrimman. När man har kommit så långt att man börjar SE. På riktigt. Se att en spänd (även normalt spänd) nosgrimma inte KAN vara behagligare för hästen än att vara utan den. Förutsatt att den har ett väl anpassat bett som den trivs med och en frisk mun. Visst, en sadelgjord irriterar om den sitter dåligt. Men om du tänker själv så är du nååågot känsligare i ansiktet. Det är något jobbigare att får munnen ihopsnörd så att du inte KAN gapa mot smärtan som eventuellt finns (för varför annars använda nosgrimma, somsagt, än att stänga igen munnen). Det ÄR något jobbigare att få andningen begränsad av en rem som trycker. Alla snokremmar, remontnosgrimmor och andra remmar som sitter över hästens näsborrar begränsar faktiskt andningen bara man spänner den ”normalhårt”. Så mycket vidgas hästens näsborrar vid ansträngning. Så snälla Tyra. Tänk om, tänk rätt. Rätt är det som är bäst för hästen, naturligast.

 8. Jennifer skriver:

  Åh Tyra jag älskar dig!! Precis så här jag brukar tänka kring saker i denna hästvärld, varför ska allt vara svart eller vitt? Inget i livet är svart eller vitt. Tycker det är jättebra att det kommer nya anatomiska träns men också att det ofta går till överdrift t ex i diskussionen om bettets vara eller icke vara. All utrustning kan vara bra eller dålig beroende på hur den används. Angående sadelgjorden så har jag faktiskt aldrig varit en sån som spänner åt den för kung och fosterland, och nästa sak på min önskelista är helt klart en sån där sadelgjord. Tack för att du finns Tyra, älskar dina bloggar och att du är en frisk fläkt i ridsportvärlden!

 9. Marie skriver:

  Grattis på den bästa födelsedagen, för det är nämligen min födelsedag idag också! 😉

 10. lisen skriver:

  Det mesta i hästsammanhang ÄR hysteriskt för alla vill vara ”bäst” på att förstå allt kring hästar 😉 Logiskt tänkande funkar alltid bäst 😉 Vill jag ha något som snörper åt runt min mun,är det bekvämt? Nej såklart inte. Vill jag ha något som klämmer åt extremt runt magen? Nej såklart inte.
  Va det gäller människors nyckelben så passerar inte särskilt känsliga nerver där vilket det gör bakom hästens öron och över nosrygg. Det gör det även runt buken-därför ska ryttare lära sig mer om hur de sadlar sina hästar. 70-80 % lägger sina sadlar på tok för långt fram vilket också leder till att sadelgjorden kommer för långt fram och ligger över nervpaketet så att säga. Det är väl så att det kan vara bra att lära sig hur hästen är byggd rent anatomiskt för att veta vart det är ”mer fel” att lägga tryck.
  Sen Tyra…du har ju ”öppnat upp” lite för andra att tycka om hur du rider/sköter/hanterar häst….du har hela tiden ”förminskat” ditt kunnande från dag 1 men nu har liksom ”dag 1” passerat och du har lärt dig en hel del. Eller jag tror du nog kunde en hel del från dag 1 också men du framställde dig som väldigt ödmjuk inför ridsporten vilket öppnat för andra att ”lära dig” massa saker….som du faktiskt kunnat hela tiden 😉

 11. Malin skriver:

  Förstår vad du menar med dina tankar och tycker det är toppen du uppmärksammar fler anatomiska produkter. Men om jag ska vara ärlig och svara på vad jag reagerar på i ditt inlägg så låter det i mina öron som du är kritisk mot en av dina egna samarbetspartner, ps. of Sweden, som ändå jobbar med just träns som ska minska trycket för känsliga nerver etc. Du har själv skrivit ett inlägg om hur otroligt bra deras träns är, och nu säger du att det spelar inte så stor roll..?
  Generellt sett så förstår jag vad du menar. Nu är jag inte så bra på hästarnas biologi men kan det inte vara så att nerverna i hästens ansikte är mer ytliga och utsatta än i magpartiet? Alla anatomisk är bra utrustning dock och jag menar inte att man ska nobba gjorden, den gör säkert skillnad! Men det gör väll tränsen också? Någonstans måste den anatomiska trenden börja och den har börjat vid tränsen. Tyvärr är vi säkert för utseendefixerade och köper säkert hellre snygga och anatomiska träns som syns än sadelgjordar som bara märks…
  Och grattis på födelsedagen 🙂

 12. Dixi Wonderland skriver:

  Tycker detta var ett av dina bästa inlägg! Det du vill få fram kommer fram och jag blir faktiskt väldigt paff om någon lyckas missuppfatta detta 😛

 13. Sandra Löfstrand skriver:

  Det är upp till var och en men jag tycker att hästen ska kunna gäspa, hosta och öppna munnen ordentligt och en nosgrimma spänd med ett eller två fingrars marginal ger långt ifrån den friheten. Om man har som argument att hästen öppnar munnen för att slippa ifrån bettet och att man därför spänner nosgrimman hårt bör man se över hästens tänder/utbildning eller om man rider med för hård hand. Tyra, jag råder dig att läsa på om hur bettet och munnen på hästen påverkas av en nosgrimma överlag, och speciellt om man bara får ett finger imellan. Förresten så gäller rådet med två fingrar imellan om man har fingrarna över varandra, inte brevid. Tycker det var bra av dig att ta upp sadelgjordsproblemet, det är bortglömt av många.

 14. Daniella Sjöström skriver:

  Har en sådan Eric le tixerant dressyrgjord, det ENDA min ponny kan ha utan att försöka slänga av mig hela tiden. Den är dyr, men oj vilken skillnad, från att vara en ponny som slänger av min syrra och alla runt i vår bekantskap, till att ha mig på ryggen som om det inte vore nånting. Då snackar vi skillnad på gjord och gjord! 😀

 15. Jenny skriver:

  Ja å så är väl alla
  hästar olika likväl som vi människor. Hitta det som passar dig och din häst så tror jag det blir bäst för alla 🙂

 16. Cornelia skriver:

  Jag har också tänkt på det med sadelgjordar och hur man spänner hur hårt som helst. En häst på ridskolan som jag rider på (han är tyvärr död nu) han var jättekonstig för hur man spände sadelgjorden, om man spände den ett hål för hårt så ramlade han ihop och det betyder ju att den sitter för hårt. När jag kollar på sadelgjordar på hästar så ser det väldigt tight ut! Men man spänner ju oftast på en sida och då blir det väldigt hårt på ena sidan men gör det någon skillnad om man spänner lika på båda sidorna? Det har jag funderat på ganska länge och du har ju en väldigt bra koll på hur man ska sätta sadlar och träns så att det är så bekvämt för hästen som möjligt och därför vill jag rikta denna fråga till dig…
  Gör det skillnad om man spänner lika på båda sidor?
  Vill också säga att jag tar åt mig allt du skriver på din blogg och alla dina åsikter och lär mig väldigt mycket, du är nog den första som jag ser på som en vettig person att lära sig av och beundrar dig något enormt! Älskar dig och din blogg
  Kram Cornelia

 17. Daniella Sjöström skriver:

  Grattis förresten! ❤️

 18. Hanne skriver:

  Till stor del kan jag hålla med dig. Men ang att man ska vara lätt i hands: det påverkar ju inte nosgrimmans tryck på brosket om den sitter för långt ner. Har man satt den för långt ner och spänt åt som vanligt så blir det ändå för hårt eftersom det inte alls är ”skelett som skelett”. Trycker man på ett höftben och en tunn broskskiva lika hårt så har de inte alls samma tålighet för det trycket. Våra nyckelben är oerhört mkt tåligare än det tunna tunna brosket längst ner mot mulen så den jämförelsen håller inte heller. Jämför istället med ditt näsben, skulle du vilja bära upp en tung handväska under en lång stund med näsbensbrosket?

  Nosgrimman dras inte åt eller lättas utifrån hur hård eller mjuk man är i handen, den sitter som den sitter och påverkas inte så pass av tygeltag eftersom tygeln inte är kopplad till denna (så är det ju endast med hack).

  Sedan så är det ju klart att all utrustning ska vara bra. Men att det kan finnas andra brister eller förtjänster gör ju inte att ett stort fel inte bör belysas och diskuteras. Nosgrimman hade inte suttit mer rätt för att du hade haft den franska gjorden menar jag.

  Men annars håller jag med dig i mycket, jag tror dessutom inte att den där nosgrimman är skadligare än en pullarnosgrimma tex, allt beror ju på hur den spänns. Man ska dock inte gå för mkt efter hur proffsen gör. Telde är till exempel älskad i media men är proffs på att dra åt nosgrimmor så hårt att de knappt går att få upp. En vän till mig praktiserade hos denne och där drogs nosgrimmorna åt med TÅNG för att få det hårt nog. Denna ryttare är ändå älskad och idealiserad i pressen, rider OS och andra stora mästerskap och detta med fina resultat. Så att proffsen alltid gör rätt är ju långt ifrån sanningen tyvärr. Det var ju inte direkt hundra år sedan herr Schockemöhle själv testade lite ”effektiviserande bomträning” med sina hästar bakom stängda dörrar.

  Jag tycker man ska vara så pass ödmjuk att man kan inse att man satt utrustning lite galet (ja martingalen där tex satt ju väldigt tokigt utifrån hur den hjälptygeln är tänkt att fungera men du sätter den ju annorlunda numera – kanonbra ju!), det har vi nog alla gjort någon gång. Sedan kan jag förstå att man hellre går i försvar med diverse anledningar när folk blir helt rabiata och hoppar på dig personligen och försöker måla ut dig som någon hästplågare, det kan jag verkligen förstå! Man ser ju klart och tydligt att du älskar dina hästar (trots att man inte känner dig personligen)! Man ser att du är mån om dom och verkligen kämpar för att de ska ha det så bra som möjligt. I en värld där många tippar hästar i soporna för att de inte ”duger” så är det verkligen värmande att se så det ger jag dig verkligen cred för!

  Ett tips, om det råkar bli lite fel med utrustningen någon gång i framtiden och kommentarerna blir hätska och inte så konstruktiva. Punktera bara debatten med ett ”oj, det blev fel. Nu vet jag det!”. Då dör hela diskussionen kring ”om du är en lämplig hästägare” snabbt ut och du kanske slipper läsa igenom en massa kommentarer som bara vill såra dig personligen. Alla gör vi ju fel, är man den förste att erkänna det så är man ju helt klart någon att se upp till och beundra för då är man mer trovärdig än om man hävdar att allt är rätt in i sten bara för att.

  Jag tycker du har otroligt fina hästar, du verkar ta hand om dom på allra bästa sätt! Att utrustningen blivit tokig ett FÅTAL ggr ändrar inte på den saken 😉 Det är ju inte direkt så att du sadlar bak och fram dagligen. Grattis och lycka till med dina fina djur! Ska bli kul att se vad du kan göra med Corvara, jag tror du kommer lyckas riktigt bra med henne så ge inte upp!

 19. Malin skriver:

  Jag gillar din blogg Tyra och jag följer den dagligen. Och jag vet att inom denna hästvärld så finns det precis lika mycket åsikter som det finns hästmänniskor. Jag håller inte alltid med dig i ditt tänk, men jag accepterar såklart att vi alla ser på saker i olika synvinklar.

  Om vi nu ska gå in på detta med träns…tumregeln för att spänna en nosgrimma är att man ska få in TVÅ fingrar mellan nosrygg och nosgrimma. Jag själv använder remont på min dam men har den så extremt löst spänd att jag får in en hel knytnäven emellan nosrygg och remontgrimman. Använder endast nosgrimma för att jag tycker det är estetiskt snyggt – otroligt fåfängt men får så vara. Har provat flera gånger med en vanlig engelsk samt acheen men hon protesterar mot dessa även om de är lika löst spända.

  Det finns ett träns på marknaden som är helt och hållet utformat för hästens huvud och det är Micklemtränsen. En vän till mig skrev ett otroligt bra inlägg om detta idag där hon jämförde skillnaden mellan micklem och PS-tränsen vilket du kan läsa här. Otroligt bra skrivet och förklarat! http://minfux.blogg.se/2013/december/micklem-vs-ps-of-sweden.html#comment

  När du sedan kommer in på ämnet sadelgjord så har du inte riktigt koll på läget 🙂 En hästs tarmar,njurar, magsäck, mjälte och bukspottkörtel ligger längre bak och störs alltså inte av sadelgjorden. Utan vid sadelgjordsläget är det revbenen som skyddar hela buken och innanför revbenen sitter hjärtat, lungorna och brässet. Se denna bild; http://www.ne.se/neimage/1501803.gif

  Har man en korrekt anpassad sadel och sadelgjord så ska det inte vara någon som helst skada för hästens skelett. Naturligtvis finns det hästar som har sadeltvång och som helt enkelt är känsligare runt sadelgjordsläget men detta är ju väldigt individuellt. Om man nu ska återgå till frågan du ställde dina läsare om varför det är sånt jäkla liv över vilket träns/bett/nosgrimmor man rider med men att det inte sägs något alls om sadelgjord så beror det helt enkelt på att hästens huvud är så enormt mycket känsligare än deras bröstkorg, då det finns mer nerver i huvudet än runt bröstkorgen. Se denna bild så ser du själv; http://www.merckmanuals.com/media/pet/figures/DDH_horse_nervous_system.gif

  Nu menar inte jag detta som någon elak kommentar utan endast upplysning och att du kanske fick lite mer kunskap i kroppen. All lycka till med dina hästar! 🙂
  / Malin

 20. Linn skriver:

  Så rätt!! Har tänkt på det många gånger och ser folk dra ”för kung och fosterland” i sadelgjorden. Jag har aldrig provat den gjord du skriver om men är väldigt noga med att ha bra gjordar till mina hästar. Spänner heller inte så hårt och drar alltid lite i taget, spänner gjorden i tre-fyra omgångar, inte ”hårt” påsen gång. Hur många hästar finns det inte som drar öronen bakåt när gjorden dras? Ingen av mina hästar gör så, har hänt vid ett fåtal ggr och då har det varit dagar då de vart dåliga i magen. Hur många av de som gnällt om hur du gör med t ex nosgrimma och annat har inte en häst som ”surar”(får obehag) av att sadelgjorden spänns!? Superbra inlägg och en debatt som behöver väckas!

 21. Sonja skriver:

  Så jävla grym är du! Håller helt med dig, fortsätt så! 🙂

 22. Tessan skriver:

  Så här tänker jag: ALL utrustning är ”onormal” för hästen, men när man nyttjar dem som rid- eller dragdjur måste viss utrustning användas. Då gäller det att hitta utrustning som passar just min häst. Hur kommer det sig att det blivit sån hysteri kring anatomin och ”tryck” just nu? Länge, länge fanns bara en eller max två olika sorter av varje sak, dog hästarna av det? Var hästarna i sämre skick för 20 år sen när alla gick med achen- eller remontgrimma och tyggjordar? Hästar är inte gjorda av glas, det är vi som förklenar dem! Allt detta prat om att det ska vara så naturligt för hästen: ingen av vår hästhållning är naturlig. Det gäller bara att göra det bästa av situationen.
  Ang sadelgjorden: har man en sadel som sitter perfekt behöver man inte dra gjorde så hemskt hårt…

 23. Mikaela skriver:

  http://www.youtube.com/watch?v=TQUMAJCh1fA

  Detta är en dokumentär om NH men även om just hur bett, sporrar och sadlar påverkar våra hästar.

  Forskare, veterinärer bevisar här att allt du skrivit ovanför är fel.

  Många tror att bara för att de är stora djur så tål de smärta, eller försvarar sig med att man inte kan tvinga hästar att göra som man vill med våld..fast det är precis vad vi gör.
  Jag tycker peronligen at det är hemskt att ridsport nu mest verkar handla om märkesgrejer och rosetter.

  Alla behöver inte tänka lika, men kan man inte ta reda på fakta först? vad gör vi med våra hästar? hur påverkar utrustningen vi köper? varför är det så mycket viktigare med prestige, märkesgrejer och tävlingar än att umgås med hästarna och ha ett band?

  Jag personligen tror inte att vi läsare är intresserade/ har råd med alla dessa märkesgrejer. Vi vill läsa om just hästarna och det vardagliga sysslorna i stallet.
  Det är vad jag sett frågas om gång på gång i kommentarerna.

  Är det enbart pga. sponsring som du lägger upp alla dessa prylar/ kläder/ utrustning? är det därför du kallar det ditt jobb att ”konsumera”?

  Personligen tycker jag inte deyt är en bra förebild för yngre tjejer, det är inte peppande med bråk och konsumtionshets i denna blogg.
  Ingen vill läsa om detta. Har du möjlighet till gratis utrustning så börja med att sponsra fattigare ridklubbar/ tjejer. förklara att det är sponsring istället för att tipsa om utrustning som du inte kan gå i god för/ vet hur det ska användas eller påverkar hästarna.

  Kolla på dokumentärer, gör reasarch ( inte alla NH människor har rätt i allt heller eller vice versa) läs artikler, be om råd, ring veterinärer etc.

  Använd vilken utrustning du vill, men tänk på hästen och dess välmående. Se till att du är påläst, snälla!

 24. Linda skriver:

  Tyra du är så jävla bra! Tack för att du skriver detta! Jag är så himla less på alla som behandlar sina hästar som några jäkla porslinshästar… Klart det ska vara bekvämt för hästen MEN vi snackar om ett djur som är så sjukt mycket mer tålig än vad vi är. Jag är så sjukt less på denna hyper som pågår, tror endast det är en trend som kommer dö ut så fort det kommer något nytt. Ett helt vanligt träns sitter himla bra det också bara man spänner det rätt!!!

  Kram

 25. Sandra Nordlund skriver:

  Jag tycker man ska anpassa sig efter varje individ. Alla hästar är olila o gillar olika saker. Jag spänner hellre nosgrimman ett hål ”för mycket” än att den sitter löst. Drt gör jag eftersom MIN häst trivs bättre. Men sen har jag varit med om hästar som hatar nosgrimmor o då får man ta det.
  Som sagt, tycker inte man ska konstra till det för mycket, utan att priva sig fram vad som är bäst för hästen ger utdelning senare. Lyssna på hästen, och inte på alla ”proffs” där ute.

  Tyra, fortsätt som du gör! Du är grym!! 🙂

 26. Belinda skriver:

  Det jag tycker är så himla fascinerande med hästvärlden är att skogsmulleryttarna som på sin höjd kanske tränar sin häst en gång i månaden för tränare samt startar nån p&j per år ALLTID vet bäst.
  Strunt i dom som har mååånga års erfarenhet på hög nivå samt utbildning, klart ni vet mest!
  Sen är det såklart inge som helst fel att endast ha en häst att lulla i skogen på, inte alls! Men lite ödmjukhet från många utav er skulle ju inte sitta fel…
  Själv håller jag mig till min utbildning och mångåriga erfarenhet samt forskning, men det är bara jag det…

 27. Anna skriver:

  Men kan du inte bara ”hoppla! Spände för dåligt!” Istället för att gå in i försvararsställning och hugga tillbaka med att det minsann är värre att spänna sadelgjorden hårt för skelett som skelett? (Sen är det ju brosk som du spänner nedre nosgrimman på iof så det är inte alls skelett)
  Håller med ovanstående. Det du gör nu är som att säga att du piskar bara upp din häst på helgerna och det gör det okej. Det är ju också massssor med WCryttare som gör det så det är fakiskt bra. En trend till och med som man MÅSTE följa utan att ifrågasätta/forska kring

  1. Tyra skriver:

   Anna- Du kanske inte har läst mina tidigare inlägg? Och inte ens läst hela texten i inlägget? Jag har SKRIVIT redan att nosgrimman satt för långt ner, och jag skriver i detta inlägg är detta är en tankeställare? VJag förstår inte hur du kan ha missat alla de sakerna?

 28. Sofie skriver:

  Bra inlägg Tyra! Håller med dig i mycket av det du skriver här på bloggen och jag tycker att du verkar ha ett sunt och bra häst tänk. Jag menar, hur många vågar släppa ut sina förhållandevis dyra hästar i jättestora hagar med kompisar? Det är nog inte många, men du vågar – för du tänker på hästarnas bästa!

  Jag har haft en sån gjord du skriver om till min herre som har enormt sadeltvång, som han njöt när han fick ha den gjorden! En helt annan häst! Jag kommer aldrig ha någon annan sadelgjord till mina hästar! För övrigt försvann många av de problemen som vi trodde var bett och träns relaterade när han fick ny sadel och sadelgjord. Inget huvud på sidan, inte orolig i munnen på samma sätt och betydligt mer lösjord!

  Keep up the good work!

 29. Jennie skriver:

  Det här hör verkligen inte till ditt inlägg men jag måste bara få kommentera en sak som kanske får dig/dina läsare på andra tankebanor. Ni har väl hört att det är skillnad på rid och travmänniskor? Och TACKA FAN för det! Direkt jag läser dina kommentarer eller att du ens lägger energi på ett inlägg där ALLT egentligen är en smaksak så får jag nästan hjärtattack och HALLELUJAH att jag är travmänniska.

  I travstall och runt travbanor bryr sig ingen jävel om andras grejor. Aldrig någonsin har jag hört en kommentar ”varför använder du denna?” eller ”varför är denna så hårt spänd?”

  Lär er för helvete att ge fan i att kommentera andras grejor. Eller ens starta en debatt om det. Det finns en anledning till att travet ökar och det är för att ni småfjantor som tror ni är så jävulens snygga på era stylade hästar och lägger ner tusentals kronor på firefox!

  KOM IGEN när ni har jobbat i ett travstall. Snälla sluta med dessa löjliga inlägg och visa att ni ge fan i andras grejer.

 30. Johanna HH skriver:

  Du har helt klart en poäng Tyra!

 31. Malin skriver:

  Håller så med dig!
  Önskar att alla NH fantaster och dom som kallar sig ”riktiga” hästälskare bara kanske ska sluta med sina hästar och släppa dom fria, eftersom det är de som är naturligt för dom, och vi ska ju ha det så naturlig som möjligt!!!

  Orkar inte att folk inte bara ser det media preppar på oss, bara för att det är inne med anatomiska träns så måste ALLA ha det, nosgrimmorna är ungefär lila hemskt som en grisfösare!!
  Orkar verkligen inte, prata med er egen veterinär och tro inte på allt som står i tidningarna, och lyssna framförallt på er EGEN häst! Om den trivs, gör du nog inget fel.
  Tycker det är lika dålig att rida runt på en fet ponny barbacka när man är för stor/lång som dom tycker det är att ”snöra” ihop munnen.
  Hur bra tror den ponnyns leder eller rygg mår? Skumpa runt på ryggen, oj vad skönt!
  Men naturlig, det är det!

  Nej är så otrolig less på den här diskussionen som är i full gång.
  Släpp loss era hästar i skogen då och se om dom mår bättre av det?
  Skulle ju inte tro det…

  Tror ni inte företagen bara visar upp det positiva med sina produkter eller? Skulle man någonsin lägga upp en missnöjd kunds utvärdering! Nä skulle inte tro det.
  Företag och media kan själva välja vad dom vill spegla, titta gärna på baksidan av spegeln nästa gång också.

  Måste då ta ut lite aggritioner bara…

 32. Lina skriver:

  Det här är lågstadie nivå, inte vad du som vuxen människa borde lägga vikt vid Tyra. Vad gäller nosgrimman Corvara hade på bilden köper jag inte resonemanget att det inte är bra för att hästen inte kan gapa. Om hästen har tex remont kan det ju gapa lika mycket? Det är säkert en bra nosgrimma, men den bör nog bara användas till vissa hästar.

  Och vad gäller det med sadelgjord är det en dålig jämförelse, jag har aldrig sett någon som tagit i allt den har för att spänna jorden. Man spänner den bara ”lagom” så den håller sadeln på plats. Vad som är viktigt är att sadeln och resten av utrustningen passar bra för hästen och inte trycker och gör ont.

  Spänner man nosgrimman för hårt (att få in bara ett finger är för hårt)får hästen lätt sår i munnen som skaver.

  Tycker bara hela den här diskussionen är helt onödig. Om folk bara kunde sköta sitt. 😉

 33. sofie skriver:

  folk är ju bara för skitnödiga. Tycker inte att folks argument håller, när sadelgjordar kommer på tal så säger folk att man ska rida barbacka för att gjorden trycker, tydligen bättre att inte avlasta ryggraden, och man får inte ha nosgrimma och bett men det är helt okej att rida på hack eller repgrimma som trycker på helt annat sätt? ridning går ju ut på att vi utsätter hästen för obehag och sedan ger efter. ett tryck som skapar ett litet obehag som får hästen att göra det vi vill för att vi ska ge efter så trycket/obehaget slutar. (med obehag menar jag inte smärta.) I debatten om nosgrimmor så tycker jag inte att det är något problem så länge man spänner dom som man ska. Att hästen då inte kan gapa tycker jag är skitsnack, får man in två fingrar kan hästen gapa så pass mycket så man märker att den gör det och kan göra något åt det, alltså gömmer man inte problemet. Min går dåligt utan nosgrimma även om hon inte gapar utan. Det är dessutom skitfult utan tycker jag 🙂

 34. Viktoria skriver:

  varför ens använda nosgrimma och sadelgjord? snälla svara på den frågan. Okej sadelgjord måste man ju ha om man har sadel, men nosgrimma. VARFÖR har man nosgrimma!? Kan någon snälla svara på den fråga !? Det enda en nosgrimma gör är att trycka ihop munnen på Hästen så att den för det första inte kan andas 100%, nosgrimman klämmer också fast tungan så hästen kan inte svälja och därför kommer det skum ur munnen! Och den gör så att kinderna pressas ihop mot tänderna och river upp sår inne i munnen. SÅ VARFÖR HAR MAN DÅ NOSGRIMMA!?!?

 35. Eva skriver:

  OMG !!! Dessa argument mot nosgrimmor och att inte sko hästen . Dessa grupper som är imot detta är svåra att övertala !!eller det går inte !! De kommer alltid tycka att vi som väljer nosgrimmor och skor på hästar är dumma i huvet som använder detta. En tränare som jag reda för , en rätt känd sa en gång om dessa människor ,bush people. De kan inget och kommer ingen stanns. Varför kommer inte dessa längre i sin ridning nu om de är så himla duktiga och gör det bästa för hästen ??
  Fattar inte varför man ens ska hålla på!!
  Jag tycker du inte ens ska förklara dig tyra !
  Och att hästen skulle ha svårt med andningen, allså snälla , vet folk ens hur svårt det skulle va att en remm skulle stoppa andningen på hästen. Då måste man klämma in fingrarna som bara den över nosryggen.

 36. Mickan skriver:

  Jag håller med dig fullt ut!

  Kan du inte skriva lite hur you tubes schema kommer se ut. Hur ni tänker lägga upp hennes träning 🙂

 37. Clara skriver:

  Bra skrivet! Jag tycker att allt blir bättre om man gör det lagom med lite sunt förnuft.

 38. Jag håller med dig men jag hade dock inte satt det tränset på min häst då jag inte känner att jag har kunskap om det men det med sadelgjorden var en ganska så bra jämförelse då jag verkligen känner igen mig då min häst har sadeltvång och behöver ha en lagom spänd gjord.
  Jag ska pröva den magplattan den dagen jag har råd då amn just nu inte kan sitta upp själv utan att riskera att drutta i backen!

  Du är en stor förebild för mig som har fått mig att ta upp min ridning igen och detta ledde till ny häst <3
  Kram

 39. Linda skriver:

  En felspand sadelgjord ar lika illa som en felspand nosgrimma.
  Det ar dock mycket enklare att se pa en bild huruvida nosgrimman sitter fel eller om hasten kampar emot den/har svart att andas. Pa de bilder du la ut pa corvara syndes det tydligt att den satt fel men om jag ska kommentera pa om sadelgjorden var for hart spand sa vore det omojligt utan att faktiskt vara dar pa plats.

  Sen nar det galler typ av nosgrimma sa finns det hastar som ogillar vissa typer men accepterar andra. Far hasten valja sjalv skulle den vara utan. Utan nosgrimma kan den kommunicera battre med oss. Pa gott och ont for oss som ryttare. Nosgrimmor ar bra for att maskera fel i utbildningen eller skit i sadeln. De ar aven bra for att korrigera fel nar det ar hasten som forsoker slippa undan arbetet trots god ridning. Det ar sa jag tycker de ska anvandas, till korrigering nar det behovs.

  Sen kan nosgrimmor vara snygga men da kan man spanna dem lost istallet.
  Da kan hasten kommunicera med oss samtidigt som vi far utlopp for var fafanga sida. 😉

 40. Nina Fyrman skriver:

  Jag tycker det är bra att alla delar med sig av sina tankar och erfarenheter så länge det görs på ett snällt sätt för det är alltid nyttigt med nya tankar. Men ofta tycker jag att det blir lite stor skillnad mellan ”sidorna”. Många verkar tro att man använder nosgrimman för att dölja ett problem (hästen gapar och då spänner man åt). Men så är det absolut inte för alla. Jag använder nosgrimma på båda mina hästar. Anledning? Jag tycker det är snyggt och ibland behövs det. Jag har en häst som gapar när hon blir spänd, jag spänner inte åt den för det utan jobbar med problemet. I skogen är det som värst då hon kan vända och dra iväg om hon blir för spänd. Utan nosgrimma blir hon jättestark, med nosgrimma blir hon inte lika stark och jag kan ta en mycket lättare förhållning och jag kan jobba vidare med problemet. Ibland rider jag i bara grimma och ibland med ett helt träns. Variation helt enkelt 🙂

 41. Johanna skriver:

  Ditt sätt att resonera….?
  Självklart reagerar man som läsare på en viss sak när du till exempel lägger upp bilder på det där Dyon,tränset på Corvara. Det är ju det tränset du vill framhäva, inte hur din sadelgjord sitter?

  Sadelgjordsläget är inte lika känsligt som ansiktet på hästen för det första. Däremot ska man uppmärksamma musklerna som ligger runt området då dom lätt får spänningar om hästen lider av sadeltvång (kan yttra sig bara genom bakåtlagda öron vid sadling) och då är det givetvis obehagligt för hästen att spänna sadelgjorden.

  Jag känner bara att du fortsätter lägga upp konstiga resonemang, tips och försvarar det med att eliten använder det och därför är det superbäst men det kanske är du som borde tänka utanför den där lådan? Om dom hoppar framför tåget, följer du efter för att det är bäst så?

  Och inga idiotförklaringar på mig nu för att du kanske inte gillar kommentaren, är trött på sånna försvar som du lägger upp när någon inte håller med dig. Denna kommentar är inte elak någonstans och tar du den som en elak kommentar så testa läsa den igen när du är i en annan sinnesstämmning.

 42. Linda skriver:

  Som vanligt så har du helt vimsiga tankar.
  Tankeställare. Eh nä.
  Läs på lite och ta till dig kunskap innan du håller på och kablar ut trams.

 43. Lolloh skriver:

  Bra att du ifrågasätter! Men varför ska man ens behöva nosgrimma? Är det för att hästen annars gapar, slänger med tungan ? – visar symptom på hur obekvämt bettet är? Om man ska använda bett, och om man nu använder ”rätt” bett, ska man inte behöva nosgrimma. Men bett i sig är så onaturligt, att det är ytterst få hästar som trivs med det. Men vi sätter på nosgrimmor, så de inte kan visa sitt obehag, hästar är SÅ mycket känsligare i munnen och över lanorna än vi människor möjligen kan jämföra oss med.

 44. Anni skriver:

  ”Rätt är det som är bäst för hästen, naturligast”……
  Jag kräks i min egen mun, och frågar mig själv vem som dog och gjorde er till hästarnas frälsare?! Alla ni självutnämnda experter som tror att ni talar hästarnas språk och vet precis vad som är bäst för dem.
  Är det naturligt ni vill ha det – GE FAN I ATT RIDA PÅ ERA HÄSTAR DÅ!
  Det allra mest onaturligt man kan göra mot en häst är att sitta på dens rygg,
  Då det strider mot ALLT vad gäller instinkt och naturligt beteende.
  Men nej, det är det nog ingen som vill, för då är det ju inte lika roligt längre.
  Låt folk göra som de vill istället, och sluta peka ut andra som djurplpågare och dåliga hästägare. Det finns faktiskt hästar som lider och far illa, lägg ner lite mer energi på dem istället. Rid barbacka om ni vill, låt era hästar gå utan skor, rid i grimma, lär era hästar tt sitta på kommando – ingen bryr sig om vad ni gör/inte gör. Håll er ”naturliga” hästhållning för er själva. Jag tycker ärligt talat betydligt mer synd om era hästar än om Tyras.

 45. Linda skriver:

  Vilket svammel!

 46. Nelly skriver:

  Jag har aldrig tänkt på det så, men självklart så borde sadelgjorden också skava om den sitter fel. Jag brukar alltid spänna min så att jag kan få in handflatan (alltså ingen knuten nävar, en öppen hand). Min ridinstruktör säger att har man bra balans så behöver man inte spänna åt sadelgjorden helt, och henne litar jag på då hon har 25 års hästvana, driver en verksamhet med NH och akademisk ridkonst, samt är otroligt insatt och kunnig i ämnet hästens anatomi och muskler.

  Vill förresten bara påpeka något som väldigt många gör -värmer upp sina hästar innan ett ridpass. Det är ju inte fel, men helt onödigt om man har en frisk och sund häst i bra kondition. Det är nämligen så att i princip alla hästmänniskor tror att hästens muskler fungerar precis som våra. Vi är ju rovdjur, och som alla rovdjur smyger vi alltså på våra byten osv, vilket är den naturliga ”uppvärmningen”. Hästar däremot, är flyktdjur. De går från 0-100 på en sekund ute i vildmarken. Det är deras muskler byggda för. De behöver alltså ingen uppvärmning eller liknande. Så för er som vill börja ridningen snabbt, skritta bara hästen något varv åt båda hållen och börja sen (endast för att se så att hästen inte är halt)

  Tack för en GRYM blogg Tyra!

 47. Isabelle skriver:

  Hej. Nu har jag läst nästan alla kommentarer på detta inlägg och dem flesta är ju sååå negaativa och sura. Jag menar herregud. Visst man kan ha andra åsikter och så men man kan ju skriva det trevligare. Det kommer ju aldrig bli någon gång i världshistorien att alla tänker precis samma. Alla har olika åsikter liksom 😉

  Jag tycker i alla fall du e grym och jag håller med dig 🙂 Fortsätt som du gör! ❤️

  Många kramar Isabelle

 48. Anna skriver:

  Detta kanske skulle vara nåt för dig att köpa?!

  Ridhus, paddock, bete, 8 hektar mark i östergötland : )

  Kram och grattis i efterskott!

 49. Anna skriver:

  Haha Hannes kommentar va så lång orkade inte läsa hela men håller med i slutet!! Convara dog inte direkt av att ha den där nosgrimman för långt ner, och det har nog inte satt några psykiska spår i henne heller haha. Men det är bara att erkänna att man råkar göra fel en gång, sen skulle denna debatt vara över.

  Men jaja jag tycker faktiskt också det är fel att jämnföra sadelgjord med nosgrimma. Inte samma sak tyvärr då man måste ha sadelgjord. Och ja, kanske den där franska är mycket bättre men alla har nog tyvärr inte råd med den.
  Men jaja haha läste kommentarerna och det verkar som att ifall du ska göra oss bloggläsare glada ska dj börja rida NH och tävla barbacka med repgrimma, om du ens får sitta på hästen. Det kanske blir för mycket belastning för dom haha .. Nejmen det är helt omöjligt att göra det helt bekvämt för hästen när man rider. Jag själv har inte något specialdesignat träns utan jag ”plågar” min häst med ett vanligt från hööks 😉 jag ridet även oftast med nosgrimma, tar av den på uteritter och ”oseriös” ridning. Men jag tycke inte du ska lyssna på alla kommentarer när de säger att du ska skita i nosgrimma och allt vad de säger. På en unghäst kan man behöva nosgrimma för att bettet ska ligga bra i munnen.

  Man får inte glömma att det är hästar vi håller på med! Dom är inte sköra oc går sönder bara man tittar på dom!
  Och seriöst tror jag att en häst som kanske en timma om dagen när man rider får gå med hårt åtspänd nosgrimma, pessoa, ett träns som inte är specialdeignat och ligger och trycket överallt. En tunn sluddrig sadelgjord som kanske är alledes för löst spänd och ryttare som kanske är lite hård i handen, dunsar mer o sadeln, rider med sporrar och spö denna timma. Sen de andra 23 h av dygnet får gå i en stor hage med många kompisar, får mycket kärlek av sin ägare mm. Jag tror en sån häst mår jättebra, utan att det knappt är någon horsemanship i ridningen alls!

  Men aja det va allt för mej hej

 50. Emma skriver:

  Nu har jag inte varit med i debatten från allra första start men undrar varför ingen nämner tänderna och alla munshåleskador som uppstår av för hårt sittande nosgrimmor? Det är ju oftast det som är problemet! Be en veterinär med munhålekunskaper kika i er hästs mun så får ni rakt upp och ner bevis på hur er nosgrimma påverkar just er häst! 🙂
  Jo, jag använder själv nosgrimma men tänker efter hur och varför ibland 😉

 51. Anna O skriver:

  SÅ KLOCKRENT Tyra! Åh du är så bäst! och låt alla rida barbacka bettlöst och fan o hans moster och se hur långt de kommer. Nä precis, ska man tävla finns det vissa grejer man måste ha. Och snälla, hästar är inte gjorda av porslin. Jag säger bara PALLA (vill tillägga att jag faktiskt rider barbacka och bettlöst men jag har inga som helst problem med att andra gör på ett annat sätt(VARFÖR MÅSTE ALLTID HÄSTMÄNNISKOR TYCKA ATT SITT SÄTT ÄR BÄST O DE ANDRA SUGER?)

 52. Sandra skriver:

  Hej fina Tyra. Jag har en fråga om sadelgjorden och du som kan så mycket kanske kan hjälpa mig, mitt fina Cponny sto har tre sadel gjordar. En platta och två ”vanliiga”.
  Hennes platta har hon bara i hoppning och den är det ”nema problema” med.
  Men dom två vanliga får hon ont och skav av och står emot sparkar och har sig.
  Det är förmodligen något som sitter i kläm eller får en liten knöl där skimmer e och därför skav.
  Men vad tycker du jag ska göra, ska jag köpa en ny? Eller ska jag försöka göra så mina vanliga sitter bra.
  Har du något tips???
  Puss och kram //Sandra och Tingeling (ponnyn)

 53. Maria skriver:

  Den enkla anledningen som jag tror finns för att ingen kommenterat angående dina sadelgjordar men nosgrimmor är säkert att man faktiskt inte på en bild på lätt kan se hur hårt en gjord sitter. En nosgrimma som sitter långt ner ser folk och kommenterar därför men inte ser man om en gjort sitter så hästen knappt kan andas.

  Men jag håller helt med dig om att det är någonting som borde tas upp mer, tycker många spänner sina gjordar på tok för hårt, måste man det sitter inte sadeln bra. Och visst ska man lägga pengar på en BRA sadelgjord, mkt bra att du förespråkar den franska tycker jag 😀

 54. fanny skriver:

  Oj, oj oj va många ”duktiga” hästmänniskor det finns. Är skapligt trött på att läsa vad folk tycker om just en enda sak, i detta fall nosgrimma. Hur fan kan folk sitta och skriva saker som de bara kan bedömma på bild. ”hästen ser olycklig ut” ”jag skulle aldrig rida med ett sånt träns på min häst”
  NE MEN BRA!! Gör inte det på din häst då.
  Detta är inte din häst och du kan omöjligt veta hur Tyras häst fungerar, eller är det så att du har ridit hästen och lärt känna hästen?!

  Jag har egna hästar och haft en del under mina år, och vad min erfarenhet säger så är de att ALLA hästar fungerar olika, och de bästa sättet för att hitta en bra ridning och kommunikation mellan dig och DIN häst är att pröva sig fram mellan olika saker. De kan vara träns, nosgrimma, bett, hjälptyglar osv.
  Men gissar att du Tyra har en hel del läsare som är mycket bättre på att skriva, än själva ridningen och skötsel av hästar.

  Nog om detta. . .
  Jag gillar verkligen den franska gjorden, den hjälper hästen att lyfta upp ryggen, man får ett jämnt tryck och den hjälper till att hålla sadeln kvar på rätt plats.
  Så Tyra, ska bli jätte kul att läsa om vad du tycker om den gjorden sen.

  Och verkligen tummen upp för dig som orkar stå emot all denna hat som folk verkar tycka det är så kul att dela med sig av. Usch på er!

 55. Emelie skriver:

  Du har helt rätt!

 56. Louise skriver:

  Håller med dig Tyra! Tycker att hela den här debatten om dessa träns är en aning överdriven,ryttaren bestämmer väl själv om man tycker att SIN häst ska använda det eller inte. Alla har sin egna uppfattning om det hela, så om du tycker att det är bra och att det funkar för dig och din/a häst/ar så är det ju upp till dig att använda det eller inte, inte alla små hästpoliser via cyberspace- bara helt helt onödigt av dem. Sen det här med sadelgjordarna har du helt rätt om. Själv använder jag Wintec cair sadelgjord, som är helt elastisk och luftstoppad. Det är visserligen en dressyrgjord, men ändå.

  Du är grym Tyra <3

 57. Susanna skriver:

  Tycker inte att man kan jämföra nosgrimma med sadelgjord. Det är helt olika saker som inte har med varandra att göra. Det är mycket svårare att spänna en sadelgjord FÖR hårt än att spänna en nosgrimma för hårt/passa in fel.

  Jag har själv en ELT-gjord till en av mina hästar för han har sadeltvång och visst är det en bra gjord, men jag tror ändå att en mjuk sadelgjord med resår i båda ändarna kan duga gott åt de flesta hästar. Men som sagt, ingen bra liknelse.

  En nosgrimma för hårt spänd kan göra stor skada på tänder och mun. En hårt spänd sadelgjord är nog mest obehagligt, man ska vara rejält stark och man ska spänna så hårt att den gör skada, om den är rätt inpassad såklart, annars blir det lätt skavsår.

 58. Isabella skriver:

  Jag tror att grunden till alla debatter och skilda åsikter är att alla utgår ifrån sig själva och sin häst. Jag försöker alltid se till individen och sätta mig in i andras situationer. Ingen, varken människa eller häst, är den andra lik.

  Till exempel: Jag kan omöjligt rida ut med det mildaste bettet och utan nosgrimma på min häst. Därför väljer jag att ha ett något skarpare bett och en nosgrimma så jag inte behöver sitta och dra utan att jag istället kan vara mjukare i handen vilket kommer bli skonsammare för både mig och hästen Det är skillnad på att vara dum mot hästen och välja vad som är bäst för den i just den situation den ska utsättas för. I det här fallet är det bättre att jag kan kontrollera min häst. Är den okontrollerbar med ett mildare bett så kommer det definitivt göra större skada än det skarpare bettet gör.

  Detta är också lite av ett nytt tankesätt. Jag menar hade jag haft en jättelugn häst så hade jag aldrig haft ett skarpare bett, jag hade aldrig använt någon utrustning som inte är nödvändig. Det säger sig självt. (Sen är det så att ingen utrustning är naturlig för hästen, något kommer det alltid att vara så vill man hålla på med ridning måste man nog helt enkelt finna sig i det.. Dock är det jättebra att folk försöker att göra utrustningen mer anatomiskt anpassad!) Men som sagt, alla hästar är olika och jag tror att grunden till en förståelse i hästvärlden är att försöka bilda sig ett så stort perspektiv som möjligt och sedan acceptera vad andra väljer att göra, även om du aldrig skulle göra det med din häst.

  Hoppas det jag vill säga kom fram någorlunda!
  Kram

 59. Therese skriver:

  Eftersom vi nu har gjort ett aktivt val att använda våra hästar på ett sätt som de från början inte är skapta till (oavsett gren) så tycker jag det viktigaste är att lära känna sin häst. Alla individer trivs med olika utrustning, hantering, hagmiljö osv och självklart ska just din individ ha det på det sätt som hen trivs bäst med. Och det är upp till varje hästägare att lära känna sin häst så pass bra att du vet vad din häst trivs med. Det är vår skyldighet att som hästägare och medmänniska agera när vi ser att en häst (el annat djur för den delen) blir vanvårdad och inte före och inte heller genom ett lite små argt meddelande på en blogg. Det är oxå vårt ansvar som hästägare att förstå att vi använder våra hästar på olika sätt och inget av våra sätt är vad hästen från början är skapt till. Vi ska istället för att se ner på varandra ta lärdom och hitta de bra sätten i våra respektive grenar.
  PS. Min häst fungerade inte alls med denna franska gjord då hennes magmuskelatur är uppbyggd på ett sätt som gör att sadlarna åker fram med denna gjord.

 60. Lilljackie skriver:

  Tycker att det finns många som behöver tänka ett steg till… Ska vi följa många av ovanstående tankebanor så är hela hanterandet av ridhästar oförsvarbart. Sadel, bett, lindor, täcke. Göra saker efter ryttares vilja, inget kan klassas som naturligt för stackars hästen
  Det viktigaste måste vara att man gör det bästa man kan efter de förutsättningar man har och att man är beredd att förändra då det behövs.
  Heja Tyra!!

 61. Mickis skriver:

  Jobbar linn kvar hos dig?:)

 62. Elin skriver:

  Jag har faktiskt just den där sadelgjorden med magplattan. Jag får in ca en knytnäve mellan hästen och sadelgjorden när den är spänd som mest och har en längre som ska gå ända upp till stropparna. Det enda negativa är att schabraken följer med när man spänner så man måste rätta till dom så det inte blir tryck.
  Träns har jag, flera olika nosgrimmor som jag använder varannan dag så att säga. Nosgrimmorna har jag löst, så att dom sitter still, inget mer. Anledning till jag har dom är att jag helt enkelt tycker att min hästs huvud ser mindre ut. Hon har gigantiskt huvud. Hehe. Jag använder hack så ofta som möjligt och kollar så det sitter korrekt, dvs på den bredaste punkten på nosryggen.
  Själv är jag väldigt känslig om tex ett klädesplagg sitter fel på mig. Blir sur och irriterad och jag tänker på hästen i samma sätt. Allt ska sitta så perfekt som möjligt. Vilket min medryttare hört många många gånger.

  Ang bilden du lade upp är det kanske ingen favoritbild då skinn kan komma mellan stropparna. Hade jag varit tvungen att ha det så hade jag köpt en tunnel till dom. Samt en sadelgjord med resår så att det inte sitter så hårt.

 63. Patricia skriver:

  Att du orkar Tyra! Det finns så många experter och jag hade aldrig klarat av att driva en hästblogg för om detta svider i folks ögon hade alla vi andra tävlingsryttare blivit så ratade. Kom igen stalltjejer det är en HÄST!!!! Ni får det att låta som ett litet barn som har blivit lämnat utan att bli tröstat med flera timmar.. Kom igen tjejer alla gör vi olika släpp det!!! Go tyra!

 64. Läste en artikel om just sadelgjordar och hur hårt de vanligtvis spänns för ett tag sedan, eller ja, rätt länge sedan faktiskt. De hade undersökt det hela och kommit fram till att ”normalt” beroede på vem som sadlade var mellan 2 och 16 kg. Dvs vissa spänner 2 kg som mest, medan en annan spänner hla 16(!!) kg. Sexton kilo är tamejfan skithårt ju! Men i regel är vi allihop där emellan. Själv tillhör jag dem som spänner för löst. Ramlade av (kanade av kan man väl säga) min gamla 23 åriga fjording förra sommaren just pga at sadeln gled när hästen drog iväg lite häftigt haha.

  Så alltså, jag spänner för löst – vilket ju givetvis inte heller är bra då sadeln faktiskt kan kana omkring något är rörelseenergin blir annorlunda t ex om hästen reagerar och hoppar åt sidan.

  Men just vad som är ”lagom” tycker jag är svårt att veta, för allt är ju en definitionsfråga!

 65. Clara skriver:

  Asså tyra.. FY FASEN VAD DU ÄR BRA!

 66. Jag rider med den såkallade ”franska gjorden” eller en Eric le Tixerant som de egentligen heter och jag kommer aldrig(!) någonsin sätta på mina hästar något annat(undantag finns ju om man inte har den i rätt storlek som till en växande unghäst) än den. Jag upplever att min häst, som idag inte kan gå med en vanlig tack vare att hon har sadeltvång har fått ett mycket bättre steg, hon är mer avslappnad och arbetar mycket bättre än innan, lika så att hennes språng har blivit 10 gånger bättre då hon vågar hoppa igenom hela ryggen. ALLA borde äga en Eric le Tixerant gjord! Även om hästarna är känsliga eller inte!
  Vad gäller nosgrimman så är alla dyons träns UTFORMADE för att inte TRYCKA på känsliga nerver. Jag har både ett Difference och två Working Collection träns, innan jag började använda dessa så gick huvudet mer som en slägga på högvarv och nu så är de stilla och hon vågar lika så där ta tag i bettet.
  Jag vet inte hur många kommentarer heller jag har fått, då mina hästar alltid har varit känsliga och varit mer framåt än tillbaka, att jag ska betsla upp och jag borde inte göra si och inte göra så. Men nu kommer jag till de jag egentligen skulle komma till från början. INGEN förutom DU vet hur din häst ska ridas, vad du ska ha på din häst och inte minst hur hårt du spänner dina saker. Den hästen som du hade nosgrimman på som hade kasat ner dör inte av att den sitter där. Gå ut på en tävling och kolla på alla nosgrimmor och det är fan inte många(ursäkta språket) som har nosgrimman på de så kallade ”rekommenderande stället”. Det spelar ingen roll vad det är för någon grimma heller, det är lika illa om en remont sitter dåligt eller om det är en vanlig engelsk. Men det är inte någon av de som har kommenterat de dåliga sakerna på dina blogginlägg till en stor ryttare på en tävling och säga samma saker till dom. För dom är ju ”proffs”.

 67. Fia skriver:

  Alla i hästvärlden är världsbäst, på att vara sura, bitterfittor med för mycket fritid. Därav att alla klagar. Att klara sig som hästägare i dagens tid är nog svårare än att driva ett stort företag, all kritik man får och alla arga blickar oftast vet dem andra inte varför eller gör så för att en dem känner tycker så, så därför hatar vi. Jag har haft häst i ett stall fullt av NH-hästmänniskor har nog aldrig varit så mycket bråk och osämja i stall som då. Man måste antingen vara det ena eller det andra, och jag som plockat lite från alla ridstilar hamnade mitt mellan. Slutade med att jag sålde hästen och slutade med hästar för att trycket mellan alla och deras ”jag vet bäst” blev för stort och förstörde mitt intresse för hästar och min fristad i stallet. Har planer på att ta upp ridningen igen på ridskola eftersom jag är så himla ringrostig men pågrund av erfarenheterna drar jag mig lite eftersom att jag vet hur det kan vara på en ridskola också. Ja och nu vet jag inte alls vad jag ska komma med mer, men det är min erfarenhet 🙂

 68. Frida skriver:

  Enligt kiropraktorer och equiterapueter så ”finns det ingenting att skada” där gjorden sitter, i princip. Obehag kan det säkert ge om man drar åt den riktigt hårt men man måste nog vara bra stark för att hästen ska kunna ta skada utav det. Vilket gör att det är stor skillnad mellan att spänna åt nosremmen för hårt och att spänna åt sadelgjorden för hårt.

 69. E skriver:

  Det enda som poppar upp i mitt huvud när du jämför sadelgjord och nosgrimma är att du inte kan vara utan en sadelgjord om du ska hoppa på hög nivå (fine, det finns människor med extremt bra balans som hoppar höjdhoppning barbacka – men det är ju inte särskilt realistiskt för oss hobbyryttare), men en nosgrimma kan du vara utan i många fler situationer. Sen huruvida de olika trycker på hästen uttalar jag mig inte om då jag har för lite kunskap om detta. Sen vet jag inte vad denna sadelgjord kostar, men jag antar att den ligger en bra bit över mångas budget.

  Nu till det jag egentligen ville kommentera! Förstår inte riktigt hur du tänker när du skriver detta:
  ”Så, varför är det INGEN av er som reagerar över sadelgjordarna som är så hårt indragna? Jag har ALDRIG fått en enda kommentar om det, och nu snackar vi och debatterar om hästens anatomi?”

  Nej, varför skulle vi kommentera om din sadelgjord när du skriver ett helt inlägg om ett nytt träns och nosgrimma? Klart man kan börja leta fel, men varför göra det och bidra till en dålig stämning när det är nosgrimman du faktiskt skriver om? Är det inte nosgrimman/tränset du vill ha respons på i ett sådant inlägg?

 70. Daniela skriver:

  Men herregud, låt folk rida med vilka saker dom vill! Ni som klagar så sjukligt kan väl bara se till så att era hästar har det ”bra” eller vad man ska säga.
  Rider själv med både nosgrimma, tvådelat bett, spö och sporrar på de hästar som behöver det och inte har dom lidit av det?

  Sen alla som säger ”Gud vad din häst ser olycklig ut”. Hur vet du det? Har du sett hästen i verkligenheten och studerat just den hästens ansiktsuttryck? Gaah, blir så trött på hästvärlden!

  Men grattis på födelsedagen Tyra! 🙂

 71. Emmy skriver:

  Nosremmen sitter kanske inte tajt när hästen har munnen stängd men om hästen vill släppa lite på spänningarna och gäspa så går ju inte det alls. Då sitter ju nosremmen för tajt. Så om hästen ska kunna må bra och gäspa med sin nosrem på så behöver den sitta väldigt löst, det blir ju så löst att nosremmen kommer hänga och flänga väldigt mycket och störa hästen.
  Så jag resonerar som så att det är bäst att skippa en nosgrimma över huvudtaget. Det går inte att ha nosgrimman så löst så hästen kan gäspa utan att nosgrimman är ivägen. För visst kan nosremmen sitta så löst att det går bra när munnen är stängd men den måste ju kunna öppna munnen för att lätta på spänningar, uttrycka sig och visa om den skulle känna obehag av sitt bett.

 72. Jasmine H skriver:

  Dom flesta hästarna i stallet som jag rider i har vanliga sadelgjordar förutom en som har resår som du skriver i texten, men det som jag har märkt att många gör är att dom tror man ska dra åt den in i helvete. Så om man inte vet vad som är bra med dessa så drar man bara till det inte går att dra åt den mera vilket är väldigt elakt mot denna hästen.
  Håller även med om det du säger att man bara ser en sak i ett helt inlägg som du skrev, man tar det som står i ord väldigt stora hela & tänker inte på själva budskapet som man försöker få fram med inlägget.

  Älskar allt med din blogg & du är en stor inspiration för mig 🙂

 73. Emmy skriver:

  ALLA som rider måste inte använda sadelgjord. Du kan rida med sadel utan sadelgjord om din balans är tillräckligt god. Du kan välja att rida helt utan sadel.

 74. Jannicke skriver:

  Nelly, ang uppvärmning så var det de dummaste jag hört hittills… En häst i det vilda är en strövare. Dvs den vandrar i stort sett konstant när den betar vilket gör att de redan är uppvärmda och det är STOR skillnad på det och att ta en häst direkt från boxen, skritta två varv och sen sätta igång med hårdträning. Det finns hur mycket forskning som helst om hur viktig upp och nedvarvning är för en häst i hård träning. Skritten är främst för att mjuka upp senor och leder medan trav och långsam galopp på raka spår värmer upp musklerna. Skaderisken ökar markant om man bara tar hästen från boxen och sätter igång att tex hoppa utan att ha värmt upp innan. Det är bara att googla så hittar du hur mycket som helst..

 75. Malin skriver:

  Fast den fantastiska franska gjorden är inte så himla bra egentligen. Har själv haft en sån och ridet med i flera år och tyckt att den har varit super då den har hållt min sadel mycket bättre på plats. Men för inte så längesen tog vi ut en sadelprovare för att titta på sadeln och prova ut en ny. Och hon sa en väldigt smart sak och det var att med denna gjord så trycker det konstant på hästen. Eftersom den är helt elastisk så blir det ett mycket större tryck hela tiden som hästen inte kan komma ifrån, även om hästen drar in magen så är trycket där hela tiden. Och okej att hästen inte är lika känslig vid sadelgjorden som vid mulen men även hästen har revben och ett solarplexus som är känsligt.

  Värt att tänka på!

 76. Jannicke skriver:

  Och ang inlägget så känns det mest som ”en dåres försvarstal”… Har man koll så spänner man inte gjordes ALLT vad man har utan bara tillräckligt för att sadeln inte ska snurra. Spänner själv så att jag får in handen under och tar en förbygel som extra säkerhet om det behövs. Men två fel gör inte ett rätt. Hästens ansikte är fullt av nerver och en för hårt spänd nosgrimma är i första han inte värst för nosryggen utan för munhålan och tänderna på hästen. En achennosgrimma ex trycker lätt upp bettet mot tänderna på hästen om den sitter för hårt vilket ger tandskador. En för hårt spänd engelsk trycker in kinderna mot tänderna så hästen får sår. Därav micklemtränsets design. En remont eller dyon som sitter för lågt trycker på hästens känsliga brosk och hindrar dessutom andningen. Dessutom låser man hästens mun när man spänner för hårt och Även om jag själv använder nosgrimmor så vill jag gärna att hästen ska ha möjlighet att röra käkarna och slappna av i dessa när de arbetar rätt vilket är omöjligt med en jättejättehårt spänd nosgrimma. Vissa hästar gapar när de blir heta för att komma undan bettets verkan och kunna dra iväg och då är det en säkerhet med en nosgrimma. Sen stabiliserar nosgrimman betett vilket kan vara viktigt på vissa hästar och få dem att trivas bättre så att säga att man aldrig får använda några nosgrimmor är bara okunskap. Men rider jag en häst som är extremt tjafsig i munnen låter jag FÖRSt vet titta hästen i munnen så att det inte är pga smärta, sen försöker jag hitta ett bett som hästen gillar innan jag börjar exprimentera med nosgrimmor. Tre fingrar emellan säger experterna 🙂 Kolla hippson bl.a. De hade en bra artikel om hårt spända nosgrimmor för ett tag sen!

 77. Majsan skriver:

  Kära Tyra-tyrann! Att så många orkar debattera, gnälla och skrika ut sin ångest! Du läser säkert inte alla inlägg, jag förstår dig och mitt försvinner säkert i mängden?! Jag skulle å min egen och andras vägnar vilja tacka istället för att klanka ner. Jag lixom många andra är en vanlig hobby ryttare, ägare till en islandshäst och prylgalningarna MEN med begränsad ekonomi. Jag vill upplysa tacksamheten i att du provar olika saker, analyserar och skriver om dem, det gör att man kan fundera läsa och sedan spara pengar pch köpa dem eller kopior som många gånger är minst lika fina! Att rida med dubbla nosgrimmor ( bygel grimma)har gjorts på islandsidan så länge jag mina offta på unga hästar och ingen skriker för det 🙂 den funkar bra på många individer och sämre på andra. Vad e det för fel på att prova?? Prova mera, massor om jag får välja!!! Och du,,,, tixerant gjorden e grym, som matt och dag både anatomiskt och rörelsemässigt!! Min häst går tusen gånger bättre, med den! Upp med näsan i luften, vissa av oss ser fram mot nästa bett, träns, gjord täcke eller bad FAN det än må vara! By the Way grattis i efterskott (och enligt min sambos 8 åriga pojke e du gööör Snögg! Första tjejen han säger det om, ha ha )

 78. SI skriver:

  Men vem fan drar åt sadelgjorden för kung och fosterland?! Gör du det? Det gör inte jag.

 79. Jannicke skriver:

  Menar alltså inte att Tyra är en dåre, utan det är en beskrivning av inlägget, en sägning helt enkelt men ser att det kanske låter lite väl hårt i text

 80. Sofie skriver:

  Kopierat fin min blogg, skrev detta under våren 2011 och har sedan dess haft en lädergjord med extra bred platta som en sadelmakare sytt just efter min häst 🙂
  Det här inlägget blir inte alls lika långt som det om nosgrimmor men den här gången ska jag börja skriva om sadelgjordar, jag kommer endast att skriva om dressyrgjordarna eftersom vi till 90 % använder det till islandshästarna. Jag har Googlat runt lite om vad som använd mest vilken skillnad de är m.m

  Hästen har massor av muskler under magen de vill säga där sadelgjorden ligger och därför är det viktigt med en bra sadelgjord som fördelar trycket, följer hästens rörelser och inte är för hård och styv. Att gjorden är bredare på mitten gör att trycket fördelas bättre.

  Hästens bröstkorg skall kunna utvidga sig och dras samman när hästen andas under vila och arbete. Över bröstkorgen är det en blandning av mjuk hud och brosk. Det är därmed lätt att föreställa sig att gjordens placering är långt ifrån optimal då den både begränsar bröstkorgens rörelser och utövar ett tryck mot den mjuka huden och brosk.

  Det finns fall där det uppkommit skador av en för hårt dragen sadelgjord, muskulaturen bakom frambenen tar stryck av det hårda trycket och hästen riskerar att bli halt. På flera hästmassörers hemsidor rek. dom att man rider sadelgjords löst alltså barbacka ca 1-2 gånger i veckan och att 70 % av alla problem kommer ursprungligen från sadelgjorden.

  Sadelgjordsspännerna får aldrig ligga precis bakom armbågen eftersom hästen har ett nervcentra där och tryck av hårda metallspännen m.m kan leda till tryck på nerverna, trippit steg m.m Det kan vara en av de stora orsakerna till att hästen biter efter ryttaren när du drar sadelgjorden.

  Den optimala sadelgjorden är anatomisk utformad, de vill säga svängd för att ge armbågarna största röreslefriheten och bredare på mitten för att fördela trycket. Samt att den är elastisk på båda sidorna för att hästen lätt ska kunna andas vid ansträning, följa hästens rörelser och inte riskera att den dras för hårt.

  Det som dock är viktigt är att kolla hur din häst mage och bröstben är, de vill säga om den har en ”sluttning” mellan övergången mellan bröstben och magen. Har din häst det ska man undvika att ha allt för svängd utan kanske en bredare sadelgjord för annars blir trycket fel fördelat och trycket blir endast i den bakre delen av sadelgjordens anläggningsyta.

  Sist men inte minst är att en sadelgjord bör vara i läder eller iallafall ha en undersida i läder. Det är för att minska risken för tryck och skavsår och i brännsår som kan uppkomma av textilgjordar. I början kan en lädergjord vara hård och de är däför viktigt att smörja den många gånger innan du använder den. Ett pluss är att det är längre hållbarhet i en lädergjord och efter ett tag blir en otroligt mjuk och smidig.

 81. Elin skriver:

  Alltså, man kan ju välja att plocka bort nosgrimman helt, men inte sadelgjorden? Det är inte ens jämförbart tycker jag. Om man ska kunna jämföra det så okej då kanske en löööööst spänd engelsk nosgrimma som man får in en knuten näve mellan går att jämföra med en vanlig sadelgjord. Om man vill undkomma sadelgjorden måste man rida barbacka vilket inte är bra för hästens rygg. Man får helt enkelt gällande sadelgjorden se för- och nackdelar. Väljer man barbacka får man ta att de blir en ständig tyngdpunkt och att våra sittben pressar ner i hästens rygg, väljer man sadel får man ta att man måste ha gjord och då får man väl välja det skonsammaste alternativet vilket kanske är en fransk gjord. På ett träns kan man blocka bort nosgrimman helt och på en sadel kan man inte plocka bort sadelgjorden. Så jag tycker att man helt enkelt får göra det bästa av situationen och inse att man kan rida utan nosgrimma och välja en bra sadelgjord. I mina ögon är det problemet löst då. Man väljer det bästa alternativet för hästen helt enkelt!

 82. Molde skriver:

  En nosgrimma ger hela tränset mer stabilitet och således även bettet. Hästar utan nosgrimma får ofta stå ut med ett bett som åker hit och dit brukar inte alls se så mysigt ut som det beskrivs ovan. Detta gäller även om tränset är väl anpassat. Håller dock med om att betydligt fler hästar plågas av för hårt spända eller dåligt avpassade nosgrimmor.

 83. Erika skriver:

  Hej Tyra! Detta är ju som att jämföra pest eller kolera. SJÄLVKLART är det minst lika hemskt med en för åtdragen sadelgjord! Men nu handlade ju ditt tidigare inlägg om framförallt nosgrimmor, därför är det även självklart att du får kommentarer om just nosgrimmor. Ingenting konstigt med det. Det betyder inte att ingen tycker att det är rätt med för åtdragna sadelgjordar bara för det.

  Jag tycker det är bra att du ifrågasätter sadelgjorden, verkligen. Men jag tycker också därför är att det bra att folk i kommentarsfälten ifrågasätter nosgrimmor. Vi måste kunna ifrågasätta för att kunna utvecklas! Hade ingen ifrågasatt apartheid så hade vi fortfarande haft slavindustrin med mera. Hade ingen ifrågasatt diktaturen så hade vi inte haft demokrati idag och så vidare.

  Sedan kan jag tycka att det är lite drygt med kommentarer som att ”om ni nu vill ha det så naturligt för hästen så släpp ut den i skogen då”. Jo, visst, så kan man också se det. Men att släppa ut hästarna i skogen hade inte varit ett fungerade koncept i dagens samhälle och det tror jag alla förstår. Det fungerar inte. Varför behöver man ta allt till sin spets? Ni som vet med er att ni kommenterat sådär, tycker inte ni själva att det är BRA att våga ifrågasätta och försöka hitta det bästa för sin egen häst? För är det inte det vi alla strävar efter, att få en bra och harmonisk relation till vår häst? Det är BRA att kunna öppna ögonen och se saker ur ett större perspektiv. Det betyder dock INTE att allt som är 100% naturligt kanske är det bästa, eller det sämsta. Det viktigaste, tycker jag, är att fråga hästen vad den tycker. När man gjort det, och hästen har sagt sitt, så ser man tydligt på hästen om den trivs i situationen eller inte.

  Jag tycker även det är bra av Tyra att våga ifrågasätta sadelgjorden! Däremot behöver man inte sätta sadelgjord och nosgrimma bredvid varandra och fråga vilket som egentligen är värst. Det är som jag skrev, pest eller kolera. Men det är superbra att tänka outside the box, verkligen!

  Btw så är minimum TVÅ fingrar mellan nosrygg och nosgrimma. Och ja, skelett som skelett, men det många tidigare syftade på var att nosgrimman satt så långt nere att det inte var skelett där längre, nosgrimman satt på brosket, som är mycket känsligare än skelettet 🙂

 84. Frederica skriver:

  Trevligt med alla dessa ”coola” ryttare som tycker att man är dum i huvudet för att man väljer en alternativ väg. ”Låt dom rida på sina feta ponnier barbacka/ de kan aldrig tävla på hög nivå”.
  Visste ni att för att ens få lov att tävla i tex repgrimma så måste man ansöka om tillstånd. Men att sitta med pessoabett och en hårt inspänd martingal är helt normalt.
  Idiotförklara oss inte, det är ni som idiotförklarar er själva när ni inte kan svara på en simpel fråga som Varför? Kräver inte att alla ska göra på ett visst sätt men man kan väl för fasiken ha ett öppet sinne och välkomna ny kunskap?

 85. victoria skriver:

  Vad kul att jag inte är den enda som tänker på sadelgjorden 🙂 Jag rider med en mjuk sadelgjord i skinn med magplatta, resår i båda sidorna och spänner inte åt allt vad jag kan. Jag tror det har med att sadeln ligger bra som gör att jag inte behöver spänna sadelgjorden speciellt hårt 🙂 min häst är alltid jättenöjd när jag sadlar eller spänner gjorden, vet inte om jag har en överdrivet positiv häst (mycket möjligt!) eller om det är för att han inte tycker det är det minsta obehagligt med gjorden.. Angående träns, så undrar jag också om det är så himla stor skillnad, om man spänner ett vanligt träns korrekt så sitter det ju inte så hårt att det hindrar andningen? 🙂

 86. Emma Prahl skriver:

  Tycker allt hysteri med anatomiska saker är så töntigt, även detta inlägget.. förstår inte hur du kan säga att ”träns som träns, båda trycker ju ändå på skelettet” och sedan säga att en anatomisk sadelgjord är sååååå bra (utan att ens ha ridit med den någon gång?).

  Jag tycker man ska lyssna på hästen, jag märker stor skillnad när jag rider med mitt micklem eller ps of sweden träns mot vanliga icke anatomiska träns. Men jag vet hästar som går lika bra på vanliga träns. Så som sagt lyssna på hästen och låt den bestämma.

  Du kan köpa något som ska vara de bästa för hästen, men om det inte fungerar till din häst så blir de istället de sämsta (tex starka/svaga/snälla/elaka bett).

  Tack för en bra blogg!

 87. Linn skriver:

  Ja tycker de var en ganska bra jämförelse faktiskt.. Knepigt nog så är de inte många som bryr sig om just sadelgjordarna o ja menar de om något stör ju hästens andning o faktiskt även rörelser om man jämför.
  Jag har den gjorden du la upp bild på o märker verkligen skillnad på mina hästar! Även köpt magplattan till så jag har den både till vardags o hoppning! Min ena häst har väldans sadeltvång o med denna gjorden är det nästan som bortblåst:)

  Vad de gäller alla dessa nosgrimmor o träns hit o dit så tycker jag man känner sin häst bäst o märker man en skillnad där hästen blir mer ryckig, mindre stressad o liknande så gillar väl just den hästen den nosgrimman!
  Jag rider mina två unghästar på vanliga nosgrimmor utan snokremmen på tredeladesprengerbett vilket båda går mycke bra på!
  Har köpt de nya micklem tränset tillbäbishästen men pga graviditet har vi ej testatde ännu:-)

 88. My skriver:

  Vilken värdelös diskussion. Och dåliga argument. Jag förstår vad du vill komma fram till, men i slutet så blir ändå min fråga; du tycker att vi ska använda och du själv vill använda den fina anatomiska gjorden, för hästens skull, men du har gått ifrån dina anatomiska träns och istället sätter på en nosgrimma som bevisat trycker på luftvägarna, samt tycker att man gott och väl kan dra åt nosgrimman lite hårdare? Dubbelmoral? Eller bara löst svammel? Jag förstår inte riktigt hur du tänker.

 89. Fia skriver:

  Nosgrimkor är till för att hästar som gapar inte ska gapa och på så sätt komma undan bettet vilket leder till mer ryck och slit i munnen från ryttarens sida. Jag har en ponny som har varit omöjlig innan, tills vi bytte till en ordentlig aachennosgrimma som var sydd efter hennes lilla ansikte. No problemas längre. Hon är from som ett litet lamm och superkänslig i munnen på ett tjockt tredelat bett och det gick varken med andra nosgrimmor eller utan helt. Sadelgjordar är ett måste och överlag – ju bredare ju bättre för hästen eftersom trycket delas jämt ut. Återigen, har ridit många hästar som HATAR elastiska fjordar men går bra på vanliga. Det stora problemet är väl att alla är så stressade idag. Jag borstar av lite fort, sadlar och spänner lite, borstar och lindar lite till, spänner igen, hämtar täcken och värmer bett, spänner och spänner utanför stallet och vid paddocken beroende på hur många hål som behövs (ponnyn håller andan tills hon kommer utanför stallet så det är ingen ide att spänna innan dess). Stressar man blir allting fel, gillar hästarna inte eller om man inte har råd med elastiska så spänner man långsamt, och väljer den bredaste ergonomiska gjord man hittar.

  Största problemet i stallen idag är väl att hästar fodras med för mycket kraft och för lite grovfoder, och att folk låter foder stå i stallgången? Tänk om hästarna skulle komma lösa? Usch, så hemskt. Och alla stackars hästar som blir fodrade ute i leran nu och får i sig gyttja och får kolik, det har varit lite för många kolikhästar i höst, för att inte tala om fång på hästar som bara släpps på grönbete pga lata och okunniga ägare. Det är synd att fler inte går kurser och bättrar på sin teoretiska kunskap om hästhållning.

 90. Anonym skriver:

  Eftersom när man lär sig tränsa även lär sig att nosgrimman sitter lagom hårt när du får imellan TRE fingrar så är ett för hårt!
  Sen remmen där nere sitter ju på mycket mjuka ställen vilket gör att du kan spänna åt sjukt hårt utan att ha problem med att få imellan några fingrar.
  Sen tror jag att folk inte reagerar så mycket på hur sadelgjordarna sitter då det inte är så mycket mjukt där som kan dras in, och då ser man inte hur hårt den sitter.
  Hästen är heller inte lika känslig i sadelgjordsläge som där snokremmen/nosgrimman sitter, spänner du remmarna på tränsen för hårt kan nosbenet knäckas när hästen försöker öppna munnen.

 91. Jennifer skriver:

  håller med dig!
  Jag skulle dock aldrig använda det tränset du köpt. Självklart vill man ha det bästa för hästen och jag tror inte mina hästar skulle gilla att ha två nosgrimmor, men jag kan jag kan förstå att andra hästar tycker mer om det. Har man häst ska man använda det bästa för hästen, att sitta bakom datorn och förklara vad som passar hästarna är nog inte möjligt, skulle det vara möjligt skulle jag absolut vilja träffa de människorna som påstår sig kunna det. Har nämligen massa frågor till dem…
  Näää du ser nog bäst själv vad som passar dina hästar, passar inte tränset för dina hästar är du nog tillräckligt förståndig att sluta använda dem 😉

 92. Louise skriver:

  Man kan rida utan sadelgjord emellan åt! Ja trimmar utan den ibland, funkar prima om man har en bra sadel och en häst som inte brallar allt för mycket! Krävs givetvis MYCKET GOD egen balans! Eamon hickey sitter tom upp utan den och Sofie Relander hoppar utan. DET är ball!

 93. Hästnörd skriver:

  Med en sadel som sitter riktigt bra behöver man inte spänna gjorden så hårt 🙂 Tänker att det är ungefär samma sak med träns – sitter det bra och hästen rids som det ska behöver inte remmarna dras åt så de skadar.

 94. Elin skriver:

  Tyra du har för mycket roliga, underbara. och viktiga saker i ditt liv för att ägna din dyrbara tid till att kommentera alla åsikter du får!
  Tro på dig själv och skippa alla andra så kommer du få en trevligare vardag och vi en trevligare blogg.
  Värdesätt din tid mer än såhär!
  / En tjej som tror stenhårt på dig

 95. Nelly skriver:

  Jag är ingen hästexpert, långt ifrån. Därför ska jag inte skriva något om hästens anatomi eller liknande, för jag har (nästan) ingen aning om hur hästens skelett m.m ser ut.
  Jag rider med ett träns från PS of Sweden, det heter Jump Off Revolution, och jag tror att många känner igen det tränset samt använder det. Enda anledningen till att jag rider med det tränset är för att JAG tycker det är snyggt. Hur fåfängt och idiotiskt det än verkar för många. Min ponny trivs med nosgrimma. Nu undrar säkert många -varför? Jo, för han frustar, ruskar aldrig irriterat på huvudet, KAN hosta och gapa. Och varken jag eller hästtandläkaren har hittat skav, sår eller liknande i min ponnys mun. Alltså -nosgrimma måste inte nödvändigtvis vara djurplågeri 😉

  Jag rider alltid på spanskt eller portugisiskt (?) stångbett då jag tränar en ovanlig sort av dressyr, akademisk ridkonst, där allt är på hästens villkor osv osv.. Jag vet att bettet jag använder är VÄLDIGT kraftfullt och har mycket hävstångseffekt, mer än ett kandarstång. Men det funkar för oss. Jag rider på nästan helt långa tyglar och kramar endast i tygeln när jag rider, vilket räcker då jag kan samla min häst på det sättet. Jag använder också en Karlson för att kunna böja och ställa min ponny. Jag håller med dig Tyra om att ett starkt bett och en mjuk hand är bättre än ett milt bett och en hård hand. För min ponny har noll respekt för ett vanligt rakt bett med fasta ringar, men går som sagt superbra på ett stångbett.

  Min sadelgjord spänner jag bara så att sadeln sitter kvar, mer behövs inte då jag har så pass bra balans. Jag har ingen aning om var hästens nerver osv sitter, litar därför på de hästmänniskor med mycket erfarenhet och sunt förnuft som jag har kring mig.

  Jag tycker NH är väldigt roligt, och ja, det känns naturligare och mildare. Min ponny lyssnar jättebra när jag rider med repgrimma, därför gör jag det. Jag har ingen som helst erfarenhet av dryga hästexperter och har inte fått höra så mycket åsikter om min hästhållning, vilket jag är glad över. Ingen borde få bli kränkt pga vilken utrustning de använder. Rätta mig om jag har fel, men jag tror att när man är ute och tävlar mycket blir det extra viktigt att ha snygg utrustning och det är många som vill smälta in och är rädda för att få kommentarer ang deras hästhållning.

  Varför är det såhär? Varför kan man inte själv få välja utrustning till sin häst? Jag skulle aldrig sätta på min ponny det där Dyon tränset som C har, för jag har redan ett fullt fungerande träns som passar min och min ponnys behov. Folk måste sluta välja utrustning åt andra haha!

 96. Ylva skriver:

  Det väl ändå en skillnad, sadel är till för att vi ska kunna sitta kvar på hästen och det är dessutom bättre för hästen då hästen kan få ont i ryggen av för mycket barbackaridning. Nosgrimman är nästan bara där för att stänga igen hästens mun, inte alls lika ofta för att hålla tränset på plats. Skillnaden på en snokrem och den du använde på corvana är att snokremmen lägger sig inte direkt över näsborrarna vilket verkligen gör det svårare för hästen att andas!
  Sadeln och sadelgjorden behövs, Dyon nosgrimman behövs inte.

 97. åsa skriver:

  Ngt som jag däremot tycker det skulle behövas lite (mycket) information om, när det gäller hästarnas utrustning, så är det BETT! Numera finns det ju hur många bett som helst att välja på, och tyvärr tror jag väldigt få faktiskt har nån aning om vad dom stoppar i hästarnas mun…. Eller vilken inverkan bettet har.
  Och där tycker jag inte det spelar nån roll hur mjuk man än är i handen, vissa bett kan skada ändå. Samt att det ju åxå finns ryttare som tror att dom är mjuka i handen (det vill väl alla tro att dom är) Men långt ifrån alla är det…. Och personligen tycker jag att vi är lite fel ute om vi börjar använda oss av saker som vi faktiskt inte har en aning om hur det funkar i verkligheten.

  Debatten om nosgrimman tycker jag bara är löjlig, skulle knappast tro att ni skrivit likadant som ni skrev t Tyra, som om det varit tex Lisen bratt’s eller Peder fredrikssons blogg….
  Vill Tyra använda den, låt hon göra det…..och ni som faktiskt testat på nosgrimman, och inte gillar den, så är det ju så att hästar e olika, precis som människor, så fast den inte alls funka för er, så kanske den funkar mkt bättre för nån annan.
  Och ni som inte ens har testat den, men ändå kritiserar -Håll tyst om det du inte har nån kundskap om, vad ger dig rätt att dömma andra?

  Jag tror absolut att Tyra har tillräckligt med kundskap, samt kunniga människor runt omkring sig, att hon inte behöver få alla ”goda” råd från bloggläsare, som kanske egentligen inte ens vet vad dom pratar om….

 98. Emma skriver:

  Asså åh blir så arg på alla bitterfittor på din blogg! Okej vi har fattat att alla har olika åsikter OKEJ liksom. Men jag tycker att du har rätt Tyra. Och det som verkligen framstår i dina argument är att du verkligen vill det som är bäst för hästarna! ALLA HAR OLIKA ÅSIKTER OM VAD SOM ÄR BÄST FÖR DEM, okej okej det har vi också fattar, vissa tycker att dem ska släppas fria tydligen 🙂 Men vi kan liksom inte fråga hästarna så vi får känna efter själva. Jag tror Tyra känner sina hästar bra nog för att kunna känna om en nosgrimma sitter bra eller inte. Hon kan sina hästar. Och alla hästar är ju individer, olika. Så man kan inte dra alla över en kant.
  C’mon guys var lite snälla, eller mänskliga rättare sagt. Blir så sjukt frustrerad på er. Blir nästan ledsen för kan ni tänka er hur mycket skit stackar Tyra får ta? För att hon köper en svindyr nosgrimma för att hon vill att sina hästar ska må så bra som möjligt. För det är ju så hon ser på det, eller hur? Tror ni inte att hon blir ledsen när 100+ pers sitter och säger att hon inte kan något om hästar, inte sköter sina hästar bra, är typ ”dum” mot sina hästar. Det är hennes allt. Hon lägger nästan all tid och pengar på dem + delar med sig om allt med oss, och vad ger vi? Jag förstår inte er människor alltså..
  All styrka och kärlek till dig Tyra. Du är så jävla bra, glöm inte det.
  ily<3

 99. gabriella skriver:

  Grattis!
  Så jävla bra skrivet! Hahha och som du skriver allt vi gör med hästarna är dem inte naturligt gjorda för men man kan ge dem bästa förutsättningara att klara av det vi ber dem om att göra.

  Sen till alla som gnäller, anntar att ni är i kontakt med hästar på något sätt och ser ni till det att dem har det ”natruligt”? Sluta vara så negativa, för anntingen är glaset halv tomt eller halv fullt 😉

 100. johanna skriver:

  Hej gullet och stort grattis på din dag 😉 förstår precis din tanke, all hysteri över saker folk inte behöver kommentera, klagar på andra hur de behandlar sina hästar, vad de har för utrustning och ladidaaaa. shut the fuck up och sköt ert eget så kan vi andra få sköta oss själva! självklart ska man ju säga ifrån om det skadar hästen osv men överdriv inte. sen bara måste jag lägga till en sak angående sadelgjordens tryck och sådär xD det är ju inte mage, tarmar osv som tar mest tryck utan trycket ligger på bröstkorgen runt lungor osv men ja som sagt, din tanke är precis rätt 🙂 puss på dig och god fortsättning!!

 101. Josefine skriver:

  Superbra skrivet! Blev väldigt inspirerad av ditt inlägg och fick mej verkligen en tankeställare gällande nosgrimmor och sadelgjordar! Blev väldigt nyfiken på den franska sadelgjorden.. Vet du var den finns att köpa? Länka gärna! Kram <3

 102. Ellen skriver:

  Grattis! Åhh, om du köper gjorden, vill du utvärdera då? 🙂

 103. Monika skriver:

  Intressant inlägg.
  Vi spände nosgrimman väldigt löst på vår häst, vilket ledde till att när han blev irriterad på att dottern krävde lite till lade tungan över bettet. Så då spände vi två hål och fick fortfarande under tre fingrar på nosryggen.
  Tyvärr måste jag säga när det gäller magplattan har jag sett en häst som fått tryckskador av de upphöjda delarna. Man såg vita märken på magen som exakt följde mönstret. Så den kanske inte är helt optimal.

 104. nina skriver:

  Det där med sadelgjord är ursvårt! En av mina hästar har så mycket skinn som rynkar sig vid gjorden och det finns liksom inget bra alternativ! Provat allt från argentiska, italienska, engelska och svenska märken. Lösningen som det fått bli -en 8 cm bred resårgjod. Helt i resår alltså. min andra häst får ha en lädergjord med resår i ändarna. Jag hoppas han känner sig bekväm i det.

 105. Rebecka skriver:

  Emma ; inte i närheten av 100 har sagt sagt elaka saker! Att ifrågasätta är inte det samma som att ”hata”! Det är de som skriver inlägg som du som uppfattas som bitterf… Tvivlar inte en sekund på att Tyra vill det bästa för sina hästar och att hon har mycket kunskap, men ingen kan allt och just b vid detta ämne så håller inte Tyra argument för att jag ska köpa dem! Inte är jag bitter för det men här tror jag verkligen många av den som kommenterat skulle kunna lära sig mer

 106. Emelie skriver:

  Jag spänner alltid alla remmar löst, försöker få in 2 – 3 fingar under sadelgjorden och hellre så jag får hålla sadeln på plats med jämnt tryck och bra balans än att sadeln ska sitta supertight! ;P försöker ha så sadeln ligger på plats såklart men också så den inte spänner allt för hårt =) folk kommer alltid klaga på allt.. ös in klagomål på mig som rider islänning med, nosgrimman sitter på den sköraste delen av hästens nosrygg.. OH NO 😉

 107. Johanna skriver:

  Kör ditt race Tyra.
  Blir så fruktansvärt irriterad på att hästmänniskor alltid ska vara så himla fyrkantiga. Detta är bra, detta är inte bra och det är givetvis omöjligt att ändra på. ”Jag har aldrig fel”.

  Hästar ser olika ut. Vissa hästar trivs med tredelade bett, vissa utan bett, vissa med martilgal, andra utan. Snälla, så länge inte någons häst mår uppenbart dåligt tycker jag att man kan hålla sina otrevliga kommentarer för sig själv.

  Självklart får man ge tips, men det finns verkligen ingen anledning som rättfärdigar att bete sig som de flesta i kommentarsfältet här gör.
  Usch!

 108. Erika skriver:

  Till Anna som skrev:
  ”Man får inte glömma att det är hästar vi håller på med! Dom är inte sköra oc går sönder bara man tittar på dom!
  Och seriöst tror jag att en häst som kanske en timma om dagen när man rider får gå med hårt åtspänd nosgrimma, pessoa, ett träns som inte är specialdeignat och ligger och trycket överallt. En tunn sluddrig sadelgjord som kanske är alledes för löst spänd och ryttare som kanske är lite hård i handen, dunsar mer o sadeln, rider med sporrar och spö denna timma. Sen de andra 23 h av dygnet får gå i en stor hage med många kompisar, får mycket kärlek av sin ägare mm. Jag tror en sån häst mår jättebra, utan att det knappt är någon horsemanship i ridningen alls!”

  Vi människor är heller inte gjorda av porslin och vi går heller inte sönder bara man kollar på oss, men bara för det betyder det inte att man får skada oss människor på något sätt! Och ditt argument är väldigt, väldigt svagt.. Det är precis som att säga ”Alltså, skitsamma att din pappa slår dig en timme om dagen, det är ju bara för en timme, de andra 23 timmarna mår du ju bra, ellerhur?” Hmmm, inget hållbart argument. Ha en trevlig kväll!

 109. Linda skriver:

  Läs Elviras blogg, en otroligt klok tjej och DÄR är det tankeställare på riktigt. Inte en massa svammel.

  http://baraelvira.se/2013/december/blir-upprord-2.html#comment

 110. Vilma skriver:

  Jag förstår precis vad du menar! Jag har den gjorden och jag märkte genast hur avslappnad hon blev! Det var som om hon har gått och spänt sig med den vanliga lädergjorden även om lädergjorden jag har, har väldigt bra resår! jag har ju dock en väldigt känslig häst. Men jag rekommenderar varmt den här sadelgjorden! 😀

 111. Linnea skriver:

  Den där sadelgjorden är riktigt bra!! Passar alla hästar och är speciellt bra för hästar med sadeltvång!

  Du har också rätt i att man inte behöver spänna sadelgjorden för kung och fosterland. Jag har hört om många ryttare och tränare som har vart med om hästar som gick bättre när man knäppte upp något hål på sadelgjorden istället för att spänna! 🙂

 112. Har aldrig tänkt på sadelgjorden! Nästa köp blir en westernsadelgjord i bomullsrep! ♥

 113. Susanne skriver:

  Det känns lite konstigt att bli ombedd att ”tänka utanför boxen” när det är precis det vi som är kritiska mot nosgrimmor gör. Väldigt mycket av hästtänket idag kommer från militären, där det var straff på att tänka utanför boxen. Har ni funderat på varför alla lär sig att bara sitta upp från vänster sida av hästen? Jo, det var för att militärer hade värjan på vänster sida, och därför bara kunde sitta upp från den sidan. Genom att bara sitta upp på ena sidan gör man hästen oliksidig. Utmana dig själv – sitt upp varannan gång på höger sida! Det är inte så lätt som man kan tro. Och varför behövs spö, sporrar, bett, nosgrimma och andra hårda grejer på ett djur som känner när en fluga sätter sig på den? Tyra, du har väldigt stort inflytande på hästtjejer i Sverige. Tänk gärna utanför boxen, det behöver häst-Sverige!

 114. Sofia skriver:

  Vart kan man köpa den där sadelgjorden? 🙂

 115. Elna skriver:

  Vad de gäller om att NH-människor ska släppa hästar fria. Det tycker jag bara är så konstigt. Vi försöker göra det så bra som möjligt för hästen.. (de trodde jag alla ville?) Vadå så bara för att ”hästen är ju ändå min och har inget eget liv längre, så då kan jag göra livet så dåligt som de bara går.. ” ne. De tror jag inte. Om man ändå ska ha hästen hos sig (de e ju så att man försöker förstå hästar och så de får de så naturligt som möjligt, när man ändå fångat in dem och de inte kan leva fritt. Bara för att man har en häst hemma betyder inte de att den mår skit, de är hur man behandlar den som den mår skit för.

 116. Olivia skriver:

  Många vettiga argument och kommentarer ovan och den som säger att folk som rider hästarna i skogen s.k. ”skogsmulle” inte skulle kunna kommentera om sådana saker som hästens välbefinnande och utrustning borde ta sig en ordentlig funderade på sitt eget beteende.

  Gällande sadelgjorden sitter den bakom frambenen, inte värre än att vi har fel BH hårt åtdragen! De flesta hästar som jag hanterat har ärligt talat suckat mer när man skulle kratsa hovarna än att spänna sadelgjorden. Ska du skada organen får du dra som fan och knäcka revbenen. Om du måste jämföra med ett skärp så är det som om du satte ett skärp under bysten och drog åt allt du hade. Jag vet inte hur sadelgjordarna ser ut idag men alla som jag haft har varit av textil och mellan gjorden och spännena var det alltid en bit som var elastisk. Min häst fick ibland lite skavsår på sommaren när han svettades och den gled lite, men det löstes med barbackaridining i en vecka och sedan en mjuk mudd på utsidan.

  Men hur som helst, det jag undrade över var en annan sak!
  Du skriver ovan: ”Problemet jag har med Corvara är att jag inte ens kan ta i hennes mun typ, så jag rider henne nästan på långa tyglar, tar knappt i munnen för då rycker hon.”

  Detta är intressant av den anledningen att jag undrar då hur ni gör när ni rider in henne och hur hänger detta ihop med att hoppträningar? Hur tänker ni, speciellt Malin om hon är proffset, att en häst som Tyra inte kan ta i munnen (samt tydligt visar att den INTE vill hoppa -smärta?) ska ni hoppträna med ändå? Jag tänkte på en sak när jag såg filmen med C tidigare. Hon hoppar en hel del jämfota då och då som om om inte ville stödja till 100% på ett ben, om hon har en skada i h. bak (var där hon var sydd väl?) är det kanske en anledning? Hon hoppade en del jämfota tidigare i filmer med, bara en tanke.

  Jag vet att det skrivna orden kan låta hårda Tyra, men du måste lova att fundera på vad 100 personer skriver till dig när de bara vill dina hästar och dig väl! Vissa kan säkerligen vara arga när de skriver med men som sagt tänk över vad skriver de egentligen innan du avfärdar alla med att de är bitterfittor, okunniga etc. 🙂

 117. N skriver:

  Hej!
  Beundrar ditt starka intresse för hästar och dina kunskaper om dem. Beundrar dig då!
  Jag är väldigt nyfiken på vart du först vänder dig när du har en fråga om hästar. Söker du på internet eller frågar du bara en tränare?
  Grattis i efterskott 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »