Allmänt

Dagens fråga- Tips till vuxna nybörjare

Dagens fråga: Undrar om du vill göra ett inlägg med tips till oss vuxna nybörjare? Vad behöver vi veta/tänka på? Hur blir vi en del av gemenskapen (har förstått att hästsporten kan vara rätt så hierarkisk)? Vad ska vi fokusera på att lära oss först och ska man gå på ridskola, ta privatlektioner eller nåt tredje alternativ? Vad behöver man för utrustning (must-haves och nice-to-haves)?

Svar: Som nybörjare är det viktigaste att lära känna hästen som varelse, att bli bekant med djuret. Hitta en seriös och bra ridskola som lär dig från grunden, med fokus på sits, hållning och känsla. Som ren nybörjare är en ridskola att föredra även om jag aldrig själv gått på en, men i vuxen ålder tycker jag det är bättre att som sagt lära sig från grunden. Då är man också garanterad att få en häst som är van vid att ha någon som inte kan på ryggen. Men små grupper eller privat träning på välutbildade ridskolehästar är att föredra. Försök få möjlighet att umgås med hästarna utanför ridningen och rid så ofta du bara kan, vill och ha råd. Jag tror att det kostar runt 500 kr i månaden för ett terminskort, kan det stämma? Kommentera gärna!

Hästvärlden är lite speciell, eller så är det kanske i den vanliga med bara att hästfolk kanske är rätt framåt av naturen och det då märks mer. Det kan vara tufft med många tyckare och sådana som vill trycka ner andra- för alla är ofta bäst på det dem gör i hästvärlden… Det enda att göra är att vara sig själv, vara trevlig så långt det går och inte ta någon skit- VÅGA SÄGA IFRÅN om någon är otrevlig! Ni är det nya- ni är 2014 och ni kan påverka! Det finns många härliga människor i hästvärlden med så försök hitta dem och ignorera idioter:) Och kom ihåg – de som är duktiga på riktigt är oftast de trevligaste.

Must have är:

 • En bra ridhjälm, det finns många sköna idag med smidiga storleksinställningar och bra passform till medelpris
 • Ridstövlar eller ridskor med bra sula och klack.
 • Ridskor med klack och bra sula så du får ett skönt grepp i stigbygeln.
 • (Ett par bra shortchaps så du får ett bra grepp och inte får skav av stiglädret)
 • Ridbyxor är en klar fördel
 • Ridhandskar är också en fördel, man kan få riktigt med skav och det är inte skönt.

 Nice to have:

 • Kvalitetsridbyxor med skoning
 • En ridtröja med bra passform, utan luva och med bra andasmaterial, du kommer bli svettig:)
 • Har du gott om pengar – köp en riktigt bra sadel som passar dig, sätter dig i rätt position och har bra läder. Det gör en helt otrolig skillnad. Men det är ju inte många nybörjare som köper en sadel:) Men du kan i vilket fall vara lite frågvis och försöka få en vettig sadel på ridskolan.

När du kommit lite längre och åter igen, om du har pengar till det, är det bra att köpa en läromästare och ha uppstallad där du exempelvis har en tränare som kan hjälpa dig både med träning och att rida din häst några gånger i veckan. Nu är det köparens marknad, man kan alltid dela en häst med en vän/ en mamma/syster om man kan och har tid och pengar. Ansök annars på medryttare.nu eller på hästnet eller i lokaltidningen om du söker en privathäst att hjälpa till med 🙂

Lycka till! Kram

43 svar till “Dagens fråga- Tips till vuxna nybörjare

 1. Nina skriver:

  Det kostader nog snarare 1000-1500 kr/månad att rida på ridskola.. dyrt! 🙁

 2. Jessica E skriver:

  Tycker du ger jättebra tips men det där med att komma med en egen sadel är ju inte praktiskt eller ens genomförbart. På vår ridskola (där jag jobbat som ridlärare)har alla hästar en egen särskilt utprovad sadel och elever får absolut inte ta med egen utrustning som inte är utprovad på den hästen. Vi vill ju inte att hästarna ska få skav, ont i ryggen eller andra skador så att de inte kan gå i verksamheten…

  Vad gäller priset beror det nog på var man bor…En termin på ”min” ridskola i Stockholm på 21 ggr kostar 6 300 kronor (senior) och en nybörjarkurs på 11 ggr kostar 4.200 kr.

 3. Filippa skriver:

  Hästfolk är helt klart speciella.

  Finns ingen absolut ingen som vet så bra som dom;

  har åsikter om hur alla andra rider
  de som kommenterar rider bäst (dock kan man se när de väl sitter upp att de inte rider bättre än någon annan)
  Hur man skall sköta sin häst
  Hur man inte skall sköta sin häst
  vilken utrustning som är bäst
  Vilken utrustning som är sämst
  vilken härstamning som är bäst
  vilken härstamning som är sämst

  Är verkligen As trött på allas åsikter.
  Varför jag bara frågar varför kan inte var och en sköta sitt??
  Skulle bli mycket trevligare i stallet då. Då skulle man kunna njuta fullt ut av de fina djuren och samla massa energi där. Istället för att behöva försvara och höra på allas jävla skit råd!
  Om jag ber om råd tar jag gärna ett!
  Men om jag inte ens har bett om ett varför då inte bara knipa igen?

  Det borde hästfolk träna på! Vem ger dom rättighet att tycka så mycket om andra?
  Sköta sitt och låta andra sköta sitt! Det borde hästfolk träna på!!

  /Filippa

 4. Agnes skriver:

  Bra att du skrev om det här! 🙂

 5. När jag red på ridskola, för ett ca 10 år sedan iofs, så betalade mina föräldrar 2500:-/per termin, då jag red en gång i veckan.

 6. Maria skriver:

  Bra tips 🙂

 7. Louise skriver:

  Köpa en egen sadel? Framför tex ridväst? Dessutom är det väl bättre med en sadel som passar hästen än ryttaren!

 8. linnéa skriver:

  Tyvärr så är det inte så billigt där jag bor. Pappa betalar 205:-/lektion för mig, vilket gör att jag bara får rida två gånger i veckan på ridskola. På en månad kostar det alltså 1640:-, vill inte ens veta vad det blir på en termin 🙁

 9. Maria skriver:

  Vad ridskola kostar beror nog på var man bor. Men i Stockholm får man hosta upp med 6000-7000 kr per termin (ca 20 tillfällen). Då är det inte små grupper heller… Men det är det värt

 10. Nathali skriver:

  Fan vad bra din blogg blivit de senaste!

 11. Maria skriver:

  Jag vet inte om du varit på många ridskolor men 500 kr i månaden är svårt att hitta det är bara 125 kr per lektion så det är bara att glömma. Mellan 300-350 kr per lektion är vad priserna ligger på i Stockholm, så ca 1300 kr i månaden kostar det att rida på ridskola.

 12. Anette skriver:

  Haha, man kan ju inte köpa en egen sadel om man inte har en egen häst! Det är ju liksom inte bara att komma med en sadel till ridskolan och tro att den ska passa den häst man ska rida på. Sadlar måste ju provas ut på hästen.

 13. Isabella skriver:

  Tack tack tack för att du svarade! Har kontaktar några ridskolor nu och ska provrida i veckan. Har skapat en domän så att jag eventuellt kan föra lite dagbok om hur det går 🙂 Måste bara lära mig hur den funkar, haha! Kommer köpa hjälm, säkerhetsväst och nåt att ha på fötterna först. Hur viktigt är det med stålhätta? Så peppad nu!

 14. Olivia skriver:

  Tillägg till must have: säkerhetsväst! Vuxen som barn kan lätt bli lite skrämda första gången man galopperar eller t.ex. hoppar. Även ridskolehästar kan se spöken eller göra skarpa svängar eller hoppa åt sidan oväntat vilket kan resultera i att man ramlar av. När man är äldre är risken stor att man skadar sig. Hjälm, väst, ridbyxor och bra skor är absolut viktigast. På ridskolor kan man ofta låna hjälmar, spön och t.o.m. västar, så testa och rida med dem lite innan du köper!

  Sedan en kommentar till ALLA som skriver att ”hästmänniskor” beter sig illa etc. (detta är läsare och Tyra) SLUTA med detta, ni för ju fram fördomar och bidrar INTE till ett bättre klimat. Majoriteten är INTE sådana och de som beter sig illa kunde lika gärna gjort det inom en annan sport!

  Håller med btw. du är en kämpe Tyra, men ta det lugnt när det blir för mycket, din hälsa är viktigare än bloggen! Varför inte göra som t.ex. Forni och Petra att ta bloggledigt under helgerna? 🙂 Kram!

 15. emelie skriver:

  mina lektioner kostar 250:- per lektion, en lektion i veckan blir alltså 1000:- i månaden, vilket är ganska mycket. om man dessutom vill rida mer och utvecklas räcker det inte med bara en lektion. det blir ju rätt mycket pengar i slutändan, men kan vara värt att lägga på träning för det blir ändå billigare än att ha egen häst i slutändan även fast man så klart skulle lära sig mycket mer om man hade möjlighet att ha både egen häst och tillgång till träning.

 16. Julia skriver:

  HAHAH jag orkar inte, komma till ridskolan med en sadel under armen! Ena veckan kanske du får rida c-ponny och andra veckan storhäst och ”din” sadel kanske inte passar någon av dem! Inget illa menat detta var bara riktigt roligt 😀

 17. Linnéa skriver:

  På min ridskola kostar det 11 000 om året, och då är det ju sommar- och jullov och sånt! Jag rider en gång i veckan i en timme. Jag betalar 5500:- per termin och det är inte ens ett halvår och jag är fortfarande JUNIOR… 🙁
  Så dyrt att bo i Stockholm!

 18. SI skriver:

  Varför tipsar man om att köpa sadel till en som ska börja på ridskola? Hmm.

  1. Tyra skriver:

   SI – Hej! Tyra tipsade om en nice to have och jag förstår henne till 100 %. Sadeln gör så oerhört mkt för ryttarens sitsutveckling. Det är ärligt sagt bättre att rida utan sadel än i en sadel som inte passar. När ngn som ska ha en 16″ sadel rider i en 17,5″ eller ngn som ska ha en 18″ sadel tvärt om rider i en 17″ blir det inte så bra helt enkelt. Jag har till och med ett exempel från verkligheten. Min sambo red på ridskola när vi träffades. När han fick sitta upp i en sadel som passade honom (han är 1,94) på en utbildad häst så utvecklades han mer på en månad än han gjort på flera år på ridskolan. Så som sagt, jag håller med Tyra om att det är en nice to have, även om det är svårt att få till i många fall.
   //M

 19. Emma skriver:

  När jag red på ridskolan red jag 2 ggr i veckan varannan vecka och 3 ggr i veckan varannan, kostade strax över 2500 kr då, antagligen dyrare nu. De allra flesta rider bara en gång i veckan eftersom det ju är rätt dyrt..
  På ridskola rider man olika hästar varje lektion så det kan bli svårt att köpa en sadel och tror inte heller att personalen skulle tillåta att man började byta utrustning på hästarna. Bra inlägg i övrigt!

 20. Hanna skriver:

  Jag har bara en enda fråga, som inte uppfattas som provocerande hoppas jag, och det är varför du inte använder ridväst? Eller framförallt tipsar om det. Använder bara min när jag hoppar – av ren bekvämlighet. Inte det smartaste men det är jag väl medveten om. Och jag vet att du får många frågor om detta så jag skulle gärna bara vilja veta varför helt enkelt!

 21. petra skriver:

  man måste inte ha skor med stålhetta men det är till att rekommendera, även den snällaste hästen kan trampa en på tårna och ha ett djur som väger mer än 800 kg på sina fötter gör ganska ont.

  Jag har ett par från Börjes som kostar ca 400 kr eller nåt sånt och har haft dom i snart 2 år och då är dom använda dagligen under en period och dom är svin bra!

  och sen priserna skiftar ju från län till län. Rider man på en liten ridskola så kostar de ju självklart mindre än att rida på en stor i tex Stockholm.
  Själv rider jag på en liten ridskola i halland och betalar drygt 3000 kr per/termin och då är de med medlemskap o klubben för 1 år,så det är ju inte bara för själva ridningen du betalar utan också ett medlemskap 1 gång om året.

 22. Emelie skriver:

  Bra tips! Dock tror jag nog att man måste lägga minst det dubbla på lektionspriset. Jag rider på en ridskola en bit utanför Linköping (valt att åka 30 min eftersom de har bättre hästhållning, trevligare hästar och mycket mindre grupper än ridskolan inne i stan). Där betalar jag 210 kronor per lektion (60 min). Rider även dressyrträning med privatryttarna en gång i veckan för 250 kronor gången.

  Köpa egen sadel tror jag få ridskolor skulle godkänna. Hos oss får vi inte lägga någon annan sadel på hästarna än de som är specialutprovade, vilket jag tycker är superbra. Även om de flesta sadlar inte passar mig helt hundra som ryttare är det mycket viktigare att hästen har en sadel som passar dennes rygg. Det går ju trots allt att som ryttare att lära sig att sitta i de flesta sadlar. 🙂

 23. Emma skriver:

  Bra inlägg. Kul nu när du bloggat mer!:D

 24. Anja skriver:

  Säkerhetsväst! Jag var också lite skeptisk mot väst efter dåliga minnen från barndomen med västar som satt klumpigt och sabbade sitsen. Men det har hänt mycket på västfronten de senaste 10 åren. Nu rider jag inte utan väst! Speciellt inte efter jag kände vilken skillnad västen gör, vid avbockning ner i asfalten pga av ett fladdrande kapell på ett släp. Istället för att tappa luften och bli allmänt mörbultad var det bara att resa sig och börja försöka få fatt i hästen:-)

 25. Ellinor skriver:

  Som många skrivit så kostar det en hel del att rida på ridskola, från 200-350 per gång ungefär beroende på ort. En annan sak jag alltid rekommenderar nybörjare är att rida med säkerhetsväst. Det är mycket lättare att lära sig rida i väst och det blir en bra vana, vi som ridit utan väst större delen av livet vet hur svårt det är att börja rida i väst 😉 och det är trotts allt en billig livförsäkring.
  Jag förstår var du vill komma med sadeln och dess inverkan på sitsen men tyvärr kan man inte ta med en sadel till ridskolan och får inte heller för den delen. Det viktigaste med en sadel är att den är anpassad till hästen och på en ridskola rider du oftast olika hästar med stor variation på anatomi så sadeln kommer helt enkel inte passa alla hästar.

  För övrigt vill jag bara hälsa till dig Tyra att jag tycker du gör ett superjobb med dig själv.
  Du har redan gjort en otrolig utveckling sen du flyttade till Norrköping, kämpa på!

 26. Hej skriver:

  Kan bara hålla med tidigare kommentarer angående sadeln. Du som väntat på en sadel i flera veckor är ju medveten om hur viktigt det är att sadeln ligger rätt på hästen? Rider man dessutom på ridskola byter man ju häst lite då och då.. Även på den ridskola jag arbetade på provades sadlar ut för respektive häst.

  Hade i övrigt gärna sett att det kostat 500:-/termin! 😀

 27. bella skriver:

  För att rida på den ridskolan jag red på (ausås ridskola) en gång i veckan så kostade det lite lver 3000 xd

 28. Språknörd skriver:

  Hej Tyra! Älskar din blogg och tycker att du skriver riktigt härliga inlägg med intressanta texter och fina bilder. Skulle önska en liten sak bara som den språknörd jag är: Skulle du inte kunna läsa på lite om när man använder de respektive dem? Du skriver ju så bra annars! Du kanske skiter fullkomligt i grammatik och då kan du bara ignorera den här kommentaren. Dock tror jag att du villl utvecklas på samtliga plan, även det skriftliga, så kanske är detta intressant ändå. Här finns lite enkla tumregler: http://skillnadenmellan.se/de-och-dem/ och här hittar du mer ingående information: http://www.lexiophiles.com/svenska/de-eller-dem-hur-svart-ska-det-vara

 29. Scottish Moments skriver:

  Bra tips!! När jag började rida kostade en halvtimme 25 kronor och sen flyttade vi in till stan och där kostade 45 min 60 kr…. Det var tider det haha
  Hälsningar från Skottland

 30. Emelie skriver:

  Du är bara bäst!:)

 31. Ida skriver:

  Jag blir helt chockad när folk skriver vad det kostar att rida på ridskola i Stockholms-trakten.
  Här vart jag bor (småland) betalade jag 1200 kr/termin när jag red på ridskola, red då en gång i veckan.
  Självklart fick man komma dit och rida själv om man var van.

 32. Emma skriver:

  Som ridinstruktör, med många års erfarenhet på olika ridskolor är det inte bara ”svårt att få till i många fall” utan helt omöjligt att ha olika sadlar till alla olika typer av ryttare som finns, och där de alla även ska ligga utmärkt på hästen. Den centrala och viktigaste delen i en ridskoleverksamhet är hästen. De måste må bra, vara friska och ha rätt förutsättningar för arbete för att fungera. Det är ingen skillnad på ridskolehästens behov och en privathäst. Om man ska skilja på de två är det snarare ÄNNU viktigare för en ridskolehäst att ha tex en korrekt anpassad utrustning då de i regel jobbar mer än en privathäst. Jag tror att ni båda (Nu för tiden riktar man sig tydligen åt Malin också, eftersom även hon är med och svarar på Tyras blogg) egentligen är medveten om detta. Att det hela blev lite tokigt. Men kan man inte skriva det då? Eller ska vi börja införa på ridskolorna att alla rider barbacka då varje häst helt enkelt inte kan ha så många olika typer av sadlar så det passar alla?
  Annars är jag helt med på erat resonemang. Det är så mycket bättre när sadeln passar även ryttaren så att denne hamnar i en korrekt position. Men resonemanget har ingen verklighetsförankring. Däremot kan man lyfta fram det till alla tjejer och killar med egen häst, det finns så många privatryttare därute som skulle utvecklas flera snäpp om de bytte sin sadel.

  Annars tycker jag att du är grym Tyra. Läser din blogg dagligen och tackar för all inspiration du ger! Du är duktig, och jag är så imponerad att du delar med dig så mycket av ditt liv till oss! Ha en riktigt bra dag och var rädd om dig!!

 33. Charlotta skriver:

  Jag skulle rekommendera privatlektioner till de som har råd och möjlighet. När jag red på ridskola var ridläraren helt ointresserad av större delen av eleverna, det var bara 2-3 stycken som fick undervisning och uppmärksamhet och vi övriga fick något/några ord per lektion. Svårt att utvecklas då.

  Jag har tur, för jag har hittat en ridlärare jag fungerar bra med och hon tar inte mer än 350:-/lektion (inklusive hyra av häst), och då är jag helt ensam.

 34. Clara skriver:

  500 kronor/månad kommer man inte långt på! Räkna med ca 1500 kronor/månad.

  Och som någon redan sagt, att ha se till att ha en sadel som man själv sitter bra i är bara att glömma. Hästen ska ha en välanpassad sadel, på min ridskola får vi knappt tag på dressyrsadel till ponnysarna när vi åker ut och tävlar dressyr (under det här året har vi varit 4 st ponny dressyrryttare) på en ridskola med ca 40 hästar och ponnys. Man får göra det bästa av vad man får!

  Dessutom har en häst fått sin rygg halv förstörd och fått en massa skav för att eleverna har hållt på och ridit med massa olika sadlar på honom, istället för att bara låta honom gå med sin egen!

 35. Sofie skriver:

  Jag rider i Göteborg och här betalar jag 5400 kr för en termin. Då rider jag en gång i veckan (24 tillfällen, en timme).

  När jag tog upp min ridning efter många år så köpte jag en ny hjälm för ca 700 kr. Den går att ”skruva åt” så att den verkligen passar mitt huvud och det kände jag var värda pengar.
  Som tur är kunde jag fortfarande ha mina gamla skor och shaps, men hade jag inte kunnat det så hade jag bara köpt ett par skor med klack. Finns till bra pris på många ställen, även Tradera! Jag har även köpt nya ridbyxor på tradera.

  Spö är ju inte så dyrt, men finns även att låna på ridskolan vilket jag gör nu till en början, då jag inte lärt mig vilka hästar jag behöver ha spö till och inte.

 36. AL skriver:

  Nä men Tyra, mycket bra säger du, men ridskola är nog inte ditt område att prata om va? 🙂

  På min ridskola som ändå ligger långt ifrån storstäderna betalar en vuxen runt 3000 kr per termin för 1 lektion i veckan. Kan föreställa mig att det stiger mycket mot Stockholm, Göteborg och andra storstäder. Jag går i en hoppgrupp så jag betalar ca 4000 kr per termin för en lektion i veckan (privathäst, lektionshäst har påslag på några tior per lektion tror jag).

  En sadel är ju rent vansinne att köpa, de rider på 10-20 olika hästar beroende på hur stor ridskolan är mm. Det finns inte många sadlar i denna värld som du kan ge till en nybörjare att själv lägga på nya hästar varje vecka och se att den passar… Nej våra eviga trotjänare ridskolehästarna, jag skulle bli galen om jag hörde att vår ridskola ville utsätta dem för 2-3 olika sadlar per dag ”utprovade” av nybörjare och amatörer? Självklart ansvarar personalen på ridskolan för att ordna funktionell utrustning som passar varje individ (och då menar jag häst) och som ska passa bra för majoriteten ryttare. Ja nu blev det en hel uppsats utan att ens ha nämnt vilken kostnad en bra sadel är för den stackars nybörjaren som kanske bara vill motionsrida på amatörnivå en gång i veckan.

  En läromästare dock, det är inte att underskatta!

  1. Tyra skriver:

   AL- Oj nej det var nog inte min grej :S ska framföra det ni skrev, haha… kram

 37. Isabella skriver:

  Tack Tyra och alla andra för era tips och råd! Nu har jag köpt väst, hjälm, stövlar och byxor (är numer pank) och är SÅ PEPPAD på min första lektion! Följ gärna min nystartade blogg och tipsa mig allt vad ni kan! Finns kanske fler vuxna nybörjare därute också? Vore kul att komma i kontakt med er 🙂

 38. Fia skriver:

  Här i Umeå kostar det 5000/termin att gå på ridskola. Start mitten på januari-slutet på maj så 4,5 månader samt september till innan jul, ca 4 månader. Så 10k för 8,5 månad så ca 1200 i månaden. Sjukt dyrt! Se till att få kvalité för pengarna!

  För grunden är det viktigt att ha en tränare som lär ut sits-mage-ben och inte hand som styr ridningen, tyvärr började jag rida på ridskola i 4-5 års ålder som inte lärde rätt från början, när jag väl skaffade egen häst vid 10 så red jag med ben som drivning och hand som styrning vilket blev helt fel.

  Så viktigt är: kvalitet på ridskola och sedan skulle jag säga att man hittar en till två hästar man trivs med och utvecklas på i början för att utvecklas fort (och inte går med på att ”välja häst” varje gång, bättre att provrida innan man börjar i gruppen). Skaffa ridbyxor som passar, hjälm, vantar och ordentliga skor. Att köpa sadel till en ridskolehäst känns extremt onödigt, köp det när du skaffar egen häst istället annars kommer du ju få prova om sadeln för att du byter häst eller för att hästen bygger om sig (vilket inte är het ovanligt på ridskolehästar som inte rids konsekvent av en bra ryttare varje dag).

  Lycka till!

 39. Emelie skriver:

  Hej!

  Till att börja med – tack för en jättebra blogg! Följer den slaviskt 🙂 Jag tillhör den här kategorin vuxna som börjat rida. Började för några år sedan på ridskola, gick sen vidare som medryttare och har nu köpt mig en äldre gentleman och läromästare som jag övar mig på.

  Men, ett av de stora problemen jag ser med att börja som vuxen jämfört med att börja som barn är att man är mycket stelare, oftast har sämre balans och smidighet på hästen och också blir lite fegare med åldern 😛

  Har du några bra tips för att jobba upp balans, sits och ”mjukhet” på hästryggen? 🙂

  Ha en bra dag!
  Mvh Emelie

 40. Isabella skriver:

  Tack för tipsen Fia! Ska fråga ridläraren om hennes syn på styrningen nästa gång!

 41. sophia skriver:

  hejag vill börja rida här kan jg ta en plats

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »