Corvara

FILM- Corvara på Pay N Jumpen

Hej! Här kommer 2 filmer från pay n jumpen… eller pay and rodeon….haha. Första filmen är Corvara på sitt damp-humör… Jag bjuder på två avramlingar, den tredje kom inte med!? Men ni ser hur hon håller på- det är lite bocksprång och stegringar. Det var lite av ett under att jag ”bara” ramlade av 3 ggr. Men men. Det här är allt dåligt hon gör på ett helt pass, så ni får tänka att de här minuterna ni ser är just några minuter av hela passet. Men jag vill verkligen visa upp verkligheten. Har även med en film när hon är lite finare så ni får se utvecklingen. När jag fick henne gick det ju inte att rida. Nu travar hon fint och galopperar och hoppar en del… men skam den som ger sig! Jag SKA aldrig ge mig!

Här är katastrof-film med avramlingar:

Här är filmen som visar hur hon sköter sig i övrigt. Se gärna den också!

.

120 svar till “FILM- Corvara på Pay N Jumpen

 1. Emma skriver:

  Du borde nog försöka hitta grunden till hennes beteende, för hon är klart missnöjd annars hade hon inte bettet sig som hon gör, för er bådas säkerhets skull!

 2. Sandra skriver:

  Fasen vilket tryck hon har när hon bockar, haha det kan inte vara lätt det där! Du får snygga magrutor i alla fall 😉

 3. Julia skriver:

  Undrar bara om du har säkerhetsväst på dig? 🙂

 4. Melinda skriver:

  Kämpa på! Vet hur det är att ha en lite speciell häst minst sagt… Du kanske borde testa sätta på ett par rein-bows på tyglarna? Så slipper hon slita dom ur händerna på dig o du kanske får upp huvudet bättre då! 😀 Litet tips bara 😉

  http://www.ryttarstugan.se/produkt/Rein-Bows

 5. Michaela skriver:

  Jag skulle flugit av det första bocksprånget. Hon är väldigt lätt i rumpan 😉

 6. Emmie skriver:

  Jäklar vad hon hoppar bra, kommer bli as fin när hon mognar lite 😉
  Kul att du bjuder på rodeofilmen, kul å se =)
  Keep going! =) (Y)

 7. H skriver:

  Hon har ju riktigt fina gångarter med =)

 8. Julia skriver:

  Brukar sällan kommentera men jag måste fråga något som många andra också gjort och har inte sett något svar från dig. Är corvara uppkollad av vet? absolut inte menat som en pik, är bara nyfiken då jag inte kan något om unghästar och detta beteende! Eloge till dig som lyckas hålla dig kvar så bra i sadeln! 😉 tack för en bra blogg!

 9. Emilydc skriver:

  Jag har följt dig länge nu och tycker att din blogg är toppen och tycker att folk som är här inne och kommenterar i mångt och mycket beter sig som svin. Därför bär det mig lite emot att lämna en sån här kommentar. Men, jag tror verkligen att det skulle gynna både dig och Corvara om du börjar med ngn form av horsemanship. Jag har själv hållt på med det i 10 år och började med det för att jag ville ha med mig mina hästar, inte arbeta emot dom.

  Jag tror verkligen att du skulle tycka att det var jätteroligt! Genom horsemanshipen (själv har jag hållt på med Parelli och TC – True Connection) får man en otrolig relation med sina hästar. Om du får den lilla damen med dig så finns det nog ingenting ni inte kan göra tillsammans! Hon ser ut att vara en extremt intelligent och påhittig liten dam.

  Hoppas verkligen att er resa tillsammans blir fantastisk!

 10. louise skriver:

  Tycker du är skit duktig tyra. Ser ut som det mesta av det hon gör är rent fjanteri . Sen ser hon kanonfin ut när du ”vinner” över henne. Får man säga så?

 11. Yasmine skriver:

  Det var väldigt kul att se filmerna! Till och med jag (som gnällde i förra inlägget) kan dra på smilbanden nu, åtminstonde för den avfallningen som råkade bli pga att hon hoppar som satan! (Och bocka i bjudning är inte helt lätt att göra något åt) Haha, inte lätt att ha en grym hopphäst 😉

  Står dock fortfarande för min kommentar, framför allt är vi inte överens om det här med att be om hjälp. För mig är det inte ett ”misslyckande” att be om hjälp, snarare är det väldigt klokt och snällt, både mot hästen men framför allt mot dig själv i det här läget. Du ser ut att fara mycket mer illa än hästen av det där beteendet. Var rädd om dig!

 12. Få så obehaglig första filmen var! Du är duktig!

 13. Jessica skriver:

  Härlig häst 🙂 Förutom när du ramlar av och när hon stegrar sig haha. Min första spontana tanke är att det verkar som att hon kommer bättre på hindren när du är mer upprätt och fast i sadeln, på vissa anridningar lättar du och lägger vikten fram lite tidigt? Självklart ska man vara lätt i sits och hand men samtidigt tror jag att man ändå måste fortsätta vara stilla och fast och driva med sitsen i sadeln hela tiden fram till precis när hästen hoppar av. Men vilket bra jobb du har gjort med henne, från scratch liksom 🙂 Keep it up!

 14. Linda skriver:

  Snälla, ta på dig en säkerhetsväst kvinna…helt galet att du sitter kvar som du gör! Vågar ju knappt titta =)

 15. Haha aw, vad gulligt dryg hon är!

 16. evie skriver:

  Himla fin häst när hon slappnar av lite! Tycker att du rider med lätt trevlig hand och sits 🙂 och att du är parerar bra när hon får sina ryck…

 17. Karin skriver:

  Alltså, jääävlar vad tapper du är ändå! Jag hade mesat ur direkt när hon håller på och bockar och stegrar sig sådär. En riktig märr du fått tag på – väldigt tjusig, om jag får säga det själv – men ändå märr 😉 Haha, fin är hon i alla fall! Det här ska nog bli jäkligt bra.

 18. Emelie skriver:

  Vad fin hon såg ut i den sista filmen, bra jobbat Tyra!

 19. Josefine skriver:

  Oh jösses! Där har jag inte suttit kvar för fem öre!:D
  Tuff du är ändå!:D Och att du ändå lyckas hålla dig kvar i vissa lägen!:D Heja Tyra!

 20. nicole skriver:

  Fy, jag förstår verkligen inte hur du vågar fortsätta!! Den hästen hade gjort mig hopprädd för livet hahaha. Min unghäst kan ibland dra iväg efter hinder o bocka (bra att han tycker att de e kul haha) o han bockar typ som korven, men i serier. Än så länge har jag inte ramlat av, peppar peppar ta i trä. Man hinner tänka mycket roligt när man håller på att ramla av! Sist va de ”åh tack o lov att jag har västen på mig” haha! Då höll jag på att flyga över paddockstaketet o landa på stenarna utanför 😉 jag satt kvar dock 😀

 21. Josefine skriver:

  Måste också lägga till att jag tycker att det ser ut som att du rider så mjukt, fint och följsamt! BLir liksom själv lugn av att se! Så härligt också att höra hur du berömmer!

 22. kajsa skriver:

  För en tjej som har ridit i nästan hela sitt liv men dock bara på ridskola så vill jag bara säga att jag är riktigt imponerad på hur du kan sitta kvar på hästen alla dessa sparkar och stegringar. Men även hur du klarar av att få henne att ändå hoppa och sköta sig bra! tummen upp.

 23. bea skriver:

  Jag rider själv på 140 150 nivå och tycker din blogg är super att läsa men jag har en liten fråga. Jag undrar om du har gjort tänderna på corvara ? Hos en hästtandläkare och inte veterinär. Ser ut som hon har ganska mycke problem i munnen . Ett tips bara 🙂 super fin häst annars.

 24. kajsa skriver:

  Halva texten försvann: För en tjej som har ridit i nästan hela sitt liv men dock bara på ridskola viket gjort att jag inte är så insatt och kan så pass mycket som jag önskat så vill jag bara säga att jag är riktigt imponerad på hur du kan sitta kvar på hästen alla dessa sparkar och stegringar. Men även hur du klarar av att få henne att hoppa och sköta sig bra! tummen upp. I mina ögon tycker jag du gör ett riktigt bra jobb, inte bara med henne utan med allt, hästar, blogg osv! 🙂

 25. Mia back skriver:

  Lovely to see the change from one video to the next. And it is obvoous that she is testing you in the first one, you ride herwell and I love that you all cheer on her when she does well!

 26. Rebecka skriver:

  hade varit kul o se henne på ett vanligt dressyrpass- skynda långsamt med en sån här häst, känns som att det är lite bråttom med allt..

 27. Suss skriver:

  Du är skit duktig Tyra. Det är verkligen inte mycket häst att sitta på menar hon är ju så nätt i kroppen, vilket gör det betydligt svårare att sitta kvar på. Hon är en busig unghäst. Filmerna ger en rättvis bild utav henne en glad busig unghäst 😀

 28. Lina skriver:

  hon e då inte iaf stel,hehe shit vilka fina gångarter! 😀

 29. mikaela skriver:

  Imponerad av ditt lugn och att du pratar lugnande med henne och berömmer henne när hon sköter sig. Jag hade nog inte varit lika kapabel till att prata lugnt och snällt efter tre avramlingar. Starkt och bra jobbat. 🙂

 30. linn skriver:

  Hej tyra.
  Jag har en genuin fråga. Varför använder du inte skyddsväst? Eftersom Corvara är lite busig och är en unghäst så känns det konstigt att du inte har det. Och säg inte att du inte har väst för att ”det är klumpigare att rida med väst”. För handen på hjärtat så är vi alla människor när vi triLlar av. Ha det brA! 🙂

 31. Fiona skriver:

  Lite läskigt! Har inte ramlat av en häst på länge men ett tag gjorde jag det hela tiden haha. Kan ju ha att göra med att jag rider lugnare här i Skottland. Mindre hoppning och mer trekks in the highlands.

 32. lisen skriver:

  Risken med den här damen är att hon får ”vinst varje gång” när hon hela tiden lyckas bli av med dig. Sen är det ju så att det blir ett ”förtroende-tapp” också där hon inte känner att du har kontrollen-det är HON som har det. En rundcorall skulle nog jag prova.En häst som inte är ledtränad, som lämnar plats åt en på marken ska man inte ens sitta upp på.Den har inte accepterat mig som ledare och det visar hon ju att hon inte har med dig.Men det är ju bara mitt sätt att se det-alla är vi olika.

 33. Frida skriver:

  Älskar dina filmer, och tycker du verkar göra ett fantastiskt jobb med Corvara! Skit i dem som kommenterar annat 🙂 ska bli härligt att följa er utveckling.

 34. MalinKalin skriver:

  Säger bara satan i gatan! Tycker också att det är grymt att du inte flög av fler gånger 🙂

 35. Malin skriver:

  Har frågat massvis med gånger, men aldrig fått svar. Men ja ger mig inte, av ren nyfikenhet. Varför använder du dig inte av säkerhetsväst? Jag hade en gång en som stod i samma stall som mig dom olyckligtvis var med om en stegring där hästen gick över och landade på henne. Fraktur i ryggraden, hon hade tur att hon inte blev förlamad. Hur vågar du riskera det?

 36. Julia skriver:

  Äh fy fan va bra jobbat Tyra! Sicken liten busa hon är! Forstätt att kämpa, så får vi hoppas att hon lägger av med sin valpighet snart så att du inte blir hjärnskadad 🙂
  En spark i rumpan på dig!

 37. Jäklar! Fattar inte att du vågar sitta på den hästen haha! Bra kämpat, jag hade inte gjort de utan väst och 10kg bubbelplast runt mig 😉 är allt för ”rädd” för skador numera efter olika svåra fall från hästar.

 38. jessica skriver:

  Min förra häst höll också på så där under hela unghäst-perioden,lugnade sej ngt när han blev ungefär 9 år….Inte helt lätt att hålla sej kvar utan att bli skadad ;)Men det jag vill säga med detta är att det var inte så längesen hon hade kolik va?Min hade kolik ganska ofta vilket jag fick reda på efter hans död(tarmvred) att hästar som håller på så och har haft kolik har större risk om dom har haft det flera ggr är att hästen kan ha små ”tarmvredsbesvär” under ridningen och då faktiskt kan bete sej så här….ett litet tips att kolla upp innan det blir ngn allvarligare skada på ngn av er.För övrigt tycker jag att du rider henne i dessa situationer väldigt lugnt och fint och verkar inte göra ngt besvär av det hela vilket underlättar utbildningen i det stora hela 🙂 Artikeln om tarmvredsbesvären vid ridning stog med i ngn ridsport förra hösten och var då ganska ny-forskat :)Lycka till i fortsättningen

 39. Cecilia skriver:

  Har hon inga fysiska men så ser hon mest ut att jävlas med dig! Fy fn, har varit medryttare på en sån unghäst en gång i tiden. Kunde hoppa hus men var hemsk där emellanåt och skulle hela tiden testa gränser och dryga sig. Det gör jag aldrig om, det var inte värt det i längden…!

 40. sofia skriver:

  haha det va lite kul att se, inte dåligt av dig att sitta kvar 🙂 Tänkte komma med lite tips (som du säkert har hört förr men ändå), om det var jag som red skulle jag strunta helt i formen, korta tyglarna så det känns onormalt och bara ha ett stadigt stöd heeela tiden, sen göra något som hon får tänka på typ varje steg. Lycka till och kämpa på!
  ps är helt såld på din lalle, måste va finaste hästen, så mer bilder på han tack 😉

 41. Moa Mildén skriver:

  Andra rundan ser jätte fin ut 🙂 Du verkar kunna lösa hennes bråkiga sida väldigt bra, kul att se!

 42. Jenny skriver:

  Jag har hållt på med hästar i 30 år och ridit in flera unghästar. Det jag blir nyfiken på är hur du tänker kring inlärning/utbildning av häst. Hur ser din plan ut? Hur ser de olika stegen ut? Vilka mål har du? Hur ska du nå målen? Vore jätteintressant om du vill svara. 🙂 Enligt mitt sätt att tänka så känns det som ni hoppat över flera steg i utbildningen och missat en stor del av samarbetet med hästen. Jobba med hästen inte emot! Men då jobbar jag med NH. För övrigt tycker jag du är fantastiskt duktig som vågar och kan sitta kvar när hon håller på. Stort lycka till med en härlig häst! 😀

 43. Jessica skriver:

  Härligt Tyra! Stort + för dig som visar upp också då när det inte går som regelboken! Andra videon var trevlig och se, och den första videon var ett bra exempel på hur svår hon är, men också hur mycket ni gått framåt! Jätte bra kämpat tyra, ni kommer bli grymma ihop längre fram, Corvara är en fighter!

 44. vicky skriver:

  Jag förstår inte riktigt de andra som skriver ”wow vad duktig du är som sitter kvar”. Jag är inte riktigt lika imponerad..
  Kan du inte förklara mer hur du tänker här? Jag har förstått genom din blogg att du är väldigt intresserad av att utbilda unghästar (och det är ju enormt kul och lärorikt!)Hur tänker du att detta gynnar Corvara? På vilket sätt blir hon klokare av detta? Vi är väl av olika åsikter, men enligt mig så kan man aldrig vinna över en häst i längden. När en väl gått in i kampen kan man bara förlora i det långa loppet..

  Jag hade en häst som gjorde exakt som Corvara. Stegrade och sparkade mot skänkel (då hoppade vi inte ens utan trimmade på volt typ) Min häst var kollad av vet och tandläkare men de kunde inte hitta något. Jag och min tränare tog fighten och höll på och bråkade med henne. Idag önskar jag att vi istället tagit något steg bakåt i utbildningen och tagit hand om de bitarna som inte fungerade i tex hanteringen och grunderna i ridningen istället.

  Jag vill inte trycka ner dig på något vis. Men kan du inte bara förklara mer hur du tänker?

 45. Isabelle skriver:

  Åh Tyra vill bara säga hur mkt jag tycker om dej och vad inspirerande du är! Vilken känsla du har för unghästar och i mina ögon gör du helt rätt. Tycker det är synd att du inte har haft henne innan dem börja sitta in henne i Tyskland för hade dem inte gjort fel fr första början så tror jag hon hade varit lite lättare för dej. Tur du är så modig och har resurser och bra folk runt dej. Hon kommer bli en elithäst när du är färdig m henne. Sluta aldrig dela m dej. Vi älskar dej och din blogg! (trots alla dryga kommentarer du får, folk vet inte bättre) massa kärlek t dej:)

 46. Ida skriver:

  Hoho… Jäääklar vad du hänger löst! Var nervös en hel del när jag såg första filmen… Men det kommer bli en kanonhäst. Vilken power.

 47. Anja skriver:

  Jag ser ingen skillnad på videorna? tycker inte hon ”sköter” sig på någon. Jag ser en häst som inte ens tar bettet och går slår med huvudet fast du rider på långa tyglar och som fortfarande sparkar och protesterar och som inte alls verkar mogen för sin uppgift..men det är bara min åsikt 🙂

 48. Lina skriver:

  Snälla Tyra, kolla upp den hästen. Den ser inte ut fräsch ut bak och det där är inte bara dumheter. Jag har själv haft flera så SNÄLLA, det kan sluta så illa för er båda. 🙁 Har du röntgat igenom henne sen hon hoppade över sargen? Inte bara rygg utan även nacke. En nerv ikläm eller för trångt mellan kotorna kan ge stora men för hela hästens kropp. Ta nu inte detta som hat eller pik eller bitterhet utan snälla bara kolla upp henne för att inte slösa varken din tid eller hälsa på en häst som inte är ok.

 49. Marlene skriver:

  Guldstjärna till dig som faktiskt fortsätter! Du verkar helt orädd! Jag skulle aldrig ens tänka på att fortsätta… Kämpa på! Hon är ju så fin, när hon vill 😉

 50. Annette skriver:

  Du är verkligen superduktig och rider henne så mjukt 🙂
  Sen är det såklart upp till dig om du ska ha väst eller inte, du får liksom skylla dig själv om du gör illa dig i onödan p g a att du inte använt väst 🙂

 51. Anna skriver:

  Vad duktig du är Tyra! att du håller dig så cool fast hon håller på att dummar sig sådär, imponerande! och andra filmen såg jätte fint ut, det där kommer bli gör bra! 🙂

 52. Kajsa skriver:

  Grymt bra jobbat med en unghäst som henne! Tro mig dom växer ifrån de. Tyckte du är jätte duktig för många hade gett upp! Fortsätt som du gör.

 53. Jag vet att man inte kan döma bara efter en film, för det ligger så mycket annat bakom också. Men jag tänkte iallafall dela min åsikt vad jag ser UTIFRÅN DESSA TVÅ FIMLER, Jag menar inte att det är så här, men det kan vara, och det är min känsla. Jag tror du att du förstår hur jag menar Tyra.

  Som du har skrivit så verkar hon ju inte ha haft världens bästa bakgrund innan hon kom till dig. För mig ser det ut som att hon inte är ärligt framme för skänkeln (antingen att hon kommit undan med det innan, eller att hon helt enkelt inte litar på skänkeln till 100%). Det gör, i mina ögon, att när du lättar kontakten med sitsen så blir hon helt enkelt osäker och tappar sig själv. Hon försvarar sin osäkerhet genom att verka ”tuff” med stegringar och bocksprång. Jag tror helt enkelt att hon är osäker och behöver ditt fulla stöd hela tiden. All cred till att vara lätt och följsam innan hindren men jag tror hon tycker du överger henne då. Min känsla är att hon behöver ganska mycket ridning hela tiden, inte för att sätta henne på plats, utan för att visa att du alltid finns där och inte överger henne. Jag tror det är självförtroende som behöver byggas på henne!

  Hoppas du förstår vad jag menar och jag hoppas du förstår att jag menar väl. Jag vill inte klanka ner, för det finns inget att klanka ner på. Vad jag har förstått av dina inlägg så förstår du att bestraffning inte fungerar på henne, så jag tror ändå vi tänker lite på samma spår, eller?

 54. Sofia skriver:

  Ujujuj, usch jag blir helt nervös av att titta på filmen… Var rädd om dig Tyra!!!! Hon är en väääldigt fin häst, men för bövelen, skada dig nu inte mer. Ditt liv och din kropp är värd alldeles för mycket!!! Stor kram och lycka till, hoppas du får ordning på det!

 55. Emelie skriver:

  Sådär har min unghäst också gjort i perioder. Då har jag ställt av henne i minst 2 veckor och bara arbetat med NH. Har fungerat mycket bra. Som ett barn som protesterar när det inte förstår eller tycker att saker och ting är onödiga.

 56. Caroline skriver:

  Tycker att du är en fantastisk person Tyra, som är duktig på alla sätt och vis – men… Är du inte mer rädd om dig själv? Är det värt att hålla på som du gör med stor risk för att skada dig?

  Det första jag tänkte på när jag såg henne var att hon är väldigt orolig med huvudet – är tänderna kollade?

  Vill minnas att du tidigare skrivit att hon är kollad av veterinär osv, kan du inte berätta vad som kollades och vilka slutsatser som drogs? Själv hade jag kollat igenom hästen ordentligt och skulle hon vara helt ren lämnat henne till en känd unghästutbildare och inte riskerat livet själv.

 57. Eln skriver:

  Alltså herregud, jag blir så trött på alla dessa ”överklass” fjompryttare som åker till vet. så fort hästen rullat sig i hagen. Som hela tiden måste lägga sig i andras hästhantering och ridning. Som klär på sin häst allt möjligt krimskrams för att de visar att dem har status, men skyller på att det är ”nödvändigt för hästen”. Det verkar finnas många sådana i detta komentarsfältet. Det gör mig ledsen.

  Jag själv har haft hästar hela mitt liv, på landet. som en lanttjej. Jag har bara fått oinridna unghästar eller problemhästar då vi aldrig hade ekonomin, jag har ridit i saker från Börjes. Blivit hånad på tävling, blivit påhoppad, mobbad, och trakasserad i stallet, bara för att jag inte haft hästar som anses vara ”farliga”, inte fina nog eller ”perfekta”. Men tro fan att tillslut, efter år av slit så hade jag RUSKIGT bra hästar, som jag faktiskt hade ett riktigt band med, och det är så värt det.

  Det känns som att du har lite samma tänk. DU KÄMPAR, du ger inte bara upp och lämnar över till någon annan. Det är DIN häst, och kämpar man tillräckligt hårt, så vinner man så mycket mer än bara en fin häst, man vinner en vän för livet, och absolut tillit. Och något jag älskar med dig är du är så VETTIG i både hästhantering och ridning. Jag hade ett sto som var precis lika dan. Folk sa åt mig att sälja henne för 5000 som sällskapshäst bara för att hon ansågs ”farlig”. Men jag kämpade, och kämpade. Och tillslut. Hade jag världens finaste ridhäst som treåringar kunde hoppla runt på. Unghästbeteende ser olika ut för varje häst, och folk måste sluta tro att hästen är döeende eller sjuk för minsta sprallning. Jag tror på dig tyra, du är en riktig jävla kämpe! 🙂

 58. Fiffi skriver:

  Att hon ställer sig upp när du närmar dig hindret, att hon piskar så med svansen och att hon bockar varje gång du hoppat ett hinder verkar tyda på att nåt inte står riktigt rätt till. Även i den filmen när hon går bra så syns tecken. Kan vara så att när hon är ordentligt uppvärmd så känns inte spänningarna lika mkt. Hästar är ändå fantastiska djur som vill och försöker att lyda sina ägare, tills det en dag det inte går längre. Det känns väldigt mkt bättre att arbeta med en häst som man vet inte har ont, du får gärna skriva något om du har kollat upp henne.
  Otroligt fin häst annars, lycka till!

 59. Dixi Wonderland skriver:

  Tycker du hanterar situationen bra. Tror de flesta hade tappat temperamentet efter ett tag 🙂

 60. Bara Vara skriver:

  Men varför hoppa? Varför måste ni över hinder innan ni ens kan ta er kontrollerat framåt? Skynda långsamt!

 61. Jakob Ahlquist skriver:

  Obviously så är det något hon inte är nöjd med. Har ni kollat upp henne ordentligt? Har ni låtit henne få utlopp för sin energi? Jag skulle vilja ta reda på vart problemet kommer ifrån för det där är inget normalt beteende för sin häst.
  Jag tror att ni behöver jobba på eran relation, just nu jobbar ni bara mot varandra och då blir det aldrig bra. Försök att jobba henne från marken med lite NH lekar och övningar så att relationen mellan er stärks och därefter börja med den uppsuttna träningen. Gå inte för fort fram! Försök även att ta tag i martingalen/manen över hindrena så att du slipper rycka henne i munnen i varje språng.

 62. Madeleine skriver:

  Sitter och ler för mig själv när jag tänker på att de flesta (vettiga) borde ha svårigheter med att hitta något att klaga på. Du har en fantastiskt fin grundsits och känsla i din ridning!

 63. Malin skriver:

  Håller med om det Amanda skriver. Det var exakt min första tanke också att du tar fram axlarna för mycket innan hindret och lämnar henne. Min ena häst som är 12 å går svår hoppning hade heller aldrig hoppat med en sån ridning. Hon hade dock inte rest sig men tagit chansen å smitit åt sidan. Hon vågar inte om man släpper stödet det lilla minsta. Tror att det är ungefär samma med C. Att hon behöver lite tuffare ridning av dig som ryttare så hon vågar ta för sig hindrerna på ett bra sätt.

 64. Caroline skriver:

  Har också haft en häst som betedde sig som Corvara, han hade tagit över helt hos den gamla ägaren så hon var rädd för honom.
  Så när jag började ställa krav så drog han hela registret med bockar, bakben och gärna backa långa sträckor…

  Han var 100% frisk, var bara väldigt envis.

  Det gick över efter ett år, sen insåg han att allt blev mycket enklare om man inte bråkade hela tiden och jag fick en häst som litade på mig till 100%.

  Ge inte upp, när ni har hittat varandra så kommer du ha en vän för livet.

 65. Lovisa skriver:

  Oj vad hon kan. Blir du aldrig rädd Tyra?

 66. Natalja Hult skriver:

  Superfin och söt häst! Vilka fina gångarter!

 67. Maria skriver:

  Det är en fantastiskt fin häst, verkligen skitsnygg och supergångarter och språng, definitivt framtiden för sig. Men snälla Tyra.. du är inte modig, du är dumdristig. Ingen väst ens, ser du själv hur högt hon ställer sig? Jag tycker att hon visar väldigt tydligt att hon inte vill göra det du vill. Låt henne vila, träna kontakt och kommunikation från marken ett tag. Både för din skull och hennes. Nej, jag känner inte Corvara, långt ifrån. Men jag kan hästar, och det är en häst som protesterar. Om det är för att hon har ont – stackars häst. Om det är för att hon är envis och stoig – du vinner ingenting på att bråka med henne då heller.
  Du rider otroligt mjukt och fint, det är inte problemet. Men kan du inte själv se att hon inte vill? Spetsade öron och full fart över ett hinder behöver inte betyda att hon älskar att hoppa.

 68. Lovisa skriver:

  Haha. Gud va bra att du la upp filmen. Jag tittade på bilderna och vad u skrev och drog slutsats att hon förmodligen har ont eller nåt. Men nu titta jag på filmen och insåg hur sjukt din häst är med min ponny. De har samma kroppsbyggnad och allt. Hon är också väldigt skarp i huvudet. Men när hon är som allra värst så hoppar hon också som bäst. Hon är ett litet fuxsto och har sparkat så många hål i mina ridhusväggar så det finns inte xD. Kämpa på tyra, du kmr ha så sjukt kul me henne! 😀

 69. Anette skriver:

  Ett litet tips är att inte rida med så raka armar. Böj lite på armbågarna så att du kan ha en stilla hand i lättridningen. Nu tar du med dig handen upp varje gång du reser dig upp och då stör du henne i munnen hela tiden.

 70. HAHA som hon håller på!! Jag tycker att du ser fantastiskt följsam och mjuk ut när hon gör som hon gör, jag hade flugit av långt tidigare än dig! Sen hade jag nog inte vågat hoppa upp igen… Kämpa på, jag tror att ni kommer att bli grymma ihop en dag! 🙂

 71. Johanna skriver:

  Åh vad fin hon är! och så bra du rider Tyra, du har verkligen utvecklats!
  Du gör det jättebra och hon kommer bli superfin, ännu finare än vad hon redan är! 🙂

 72. Stina skriver:

  många intressanta kommentarer här men endast ett fåtal jag kan hålla med om. Jag tänker inte påpeka vet-kontroll el dyl för den biten har du nog koll på bäst själv. Jag vill däremot påpeka (som någon ovan) att du är lite för ”mjuk” i din ridning. Hästen verkar behöva stöd och ser osäker ut. När du är mjuk och lättar lite i framvikt överger du henne.

  När hon sedan stannar, bockar eller reser sig bemöter du hennes beteende med att stanna henne. Här blir jag lite fundersam för om hon varje gång får lov att stanna, bryta av vinner hon och du får en ännu värre kamp nästa gång. Jag sitter här hemma och verkligen driver för fulla muggar när jag tittar på filmerna för när hon härjar runt måste hon fram! Fram, fram, fram för skänkeln!

 73. anna skriver:

  TYYYRAAAH! så jävla bra att du vågar lägga upp sånt här!! Alla har vi små eller stora problem med våra hästar det blir så falskt när ingen vågar visa det i rädsla för vad andra ska tycka/tänka/säga. ps. Hästen är är jätte fin såklart

 74. Emma skriver:

  Vilken balans du har! Kul att se film där hon sköter sig och där hon brallar lite! Hon är jätte fin! Måste bara säga att jag läste en kommentar här om hästtandläkare. Använd inte dom, använd en veterinär som specialiserat sig på tänder om du vill ha någon bra. Hästtandläkare finns inget som heter, ofta går det säkert bra men har sett flera skräckexempel från ”hästtandläkarna”. =)

 75. Med all respekt skriver jag följande kommentar, jag förstår att Corvara är en svår nöt att knäcka. Men jag ställer nu en fråga, utan att lägga någon direkt personlig vikt i den så hade det varit intressant att veta: hur föreställer du dig en häst som tydligt ber sin ryttare att kliva av? Hur ser en häst ut som säger ”jag vantrivs med att ha en ryttare på min rygg!” ut? Många hade nog svarat: ”en häst som stegrar, bockar och slänger av ryttaren”.

  Observera att detta inte är någon pik, jag skriver med en vänlig och ärlig ton, även om det lätt kan missuppfattas. Märker naturligtvis själv att det låter som att jag försöker ställa dig mot väggen, men jag undrar genuint hur du tänker om saken, utan några elakheter involverade. Skulle vara intressant att höra ditt svar på frågan, för att lättare sätta sig in i hur du resonerar.

 76. Anonym skriver:

  Säkert någon som redan har tipsat om detta, men om inte, så tycker jag du ska testa att luta dig mer bakåt innan hinder och alltid när hon ska fram, rider själv unghästar och vet hur känsliga de är, sen vet jag att du inte brukar ge så mycket eftergift över hindrerna, tänk lite på det på en unghäst.
  Sen skulle jag även rekomendera att du länge tyglarna lite för att få henne att våga gå framåt mer då hon trorligtvis inte riktigt vant sig vid bett riktigt ännu.
  Bocksprången efter hindrerna ser dock ut som att vara när hon byter galopp bak, många hästar som gör så, testa att harkla dig varje gång hon gör så eller annat dumt så brukar de sluta dumma sig då de igentligen vet vad som är rätt.

 77. Jennifer skriver:

  Ohojoj! Vad alla ska LÄGGA SIG I! Blir tokig.
  Har ni aldrig sett en unghäst förut?!

  Min kompis har en treåring som är gudasnäll och gör allt man ber honom om, jag har en 7åring som beter sig sämre än C. HÄSTAR ÄR OLIKA gott folk. Det BEHÖVER inte vara att de har ont. Vissa har ett otroligt starkt psyke. Och jag tror nog att hästens ÄGARE, RYTTARE samt UTBILDARE vet och har tagit reda på vad som är bekymret. Och alla små ”unghästutbildare” som kommenterar, alla gör på olika sätt. Vem har sagt att ert sätt måste vara bättre än Tyras på just Corvara? Skrattar högt.

  Tyra! Jag tycker du gör ett otroligt bra jobb! Och C kommer att bli riktigt fin så fort hon kommer över sina spärrar om att hon ska krångla med dig. Skrattade ihjäl mig åt allas kommentarer på första videon, ”Nej nu får du inte åka av mer!” Hahaha!

  Bra jobbat, ge inte upp! Hur hemsk hon än kan kännas nu så är det just det huvudet man vill ha till tävlingshästar! Bara du lyckas vända det till något bra, lycka till! Kram

 78. Nina skriver:

  Tyra, du är så duktig och modig som vågar fortsätta när Corvara beter sig sådär! Hon kommer nog bli riktigt fin, även om det kommer ta tid 🙂

 79. Hanna skriver:

  Riktigt så mycket höll inte min unghäst på men samma tendenser fanns. Hon är lite ”hård” i skallen, tar liksom inte direktiv och säger ”jajamensan mamma det gör jag så gärna” 😛 Utan krävs det arbete av henne och hon inte känner för det så ifrågasätter hon. Hon kan även börja stegra för att hon är taggad. Men det har absolut blivit bättre, men det kommer ju alltid att finnas kvar till viss del, lite beroende på ryttaren. För det är helt enkelt hennes temperament! Hon kallas för Grynet – för hon tar ingen skit 😉

 80. L skriver:

  Hur mkt tydligare kan hon visa sitt missnöje?
  Hur länge ska hon behöva göra det? Redan första filmen
  hon hoppades uppsutten visade hon tydligt att nåt är fel.
  Lyssna först och främst på din häst men även på de kloka kommentarer
  du fått som inte är nåt annat än kunnigt folk som ber dig kolla upp henne!!

 81. Agnes skriver:

  Det måste vara något mer än bara trots, att hon har ont eller någon låsning någonstans. Det där är inte normalt beteende ens för en unghäst, man det tydligt att hon försöker få av dig, det ser inte ut som glädjeskutt eller vanligt trots. Skriver inte detta för att vara elak eller leka proffs, utan tycker du ska ta kontakt med equitetapeut eller veterinär för att se om det är något fel på henne. Jag är inget proffs men ser det från en annan vinkel vilket behövs ibland.

 82. Agnes skriver:

  Förstår inte heller varför du både åker till ett nytt ställe OCH hoppar tittiga hinder på samma gång med en unghäst med så pass lite rutin? Det hade räckt med en av de grejerna, då båda verkar bli för mycket för henne.

 83. Josefine skriver:

  Alltså den hästen, med den attityden kommer hon gå långt. Nej men helt serri Tyra. När hon lagt av med bockandet kommer ni bli så jäkla grymma. Ni kommer gå så jäkla långt tillsammans, du o korven

 84. emelie skriver:

  har sagt det innan och säger det igen. Vilken jävla häst! Hon kan bli riktigt vass på tävlingsbanan i framtiden. Men snälla, skynda långsamt. Ni har ju hela livet på er. Varför ska du hoppa en bana med henne då du stundtals inte kan kontrollera henne? Att inte hoppa alls kanske inte är någon ide då hon kanske sköter sig utan hinder. Men ta det ett och ett. Om hon försöker slänga av dig efter varenda hinder så bör ni väl ta ett och ett. I ett riktigt tempo. Hon måste ju lära sig att gå fram för skänkeln innan ni ska hoppa en bana. Visst att det är en framåt och energisk häst men just här tänker hon bara bakåt.

  Vart är västen? Skulle aldrig vilja se någon rida denna häst utan säkerhetsväst, Egentligen inte på någon unghäst bör ridning utan väst ske. Du har ju åkt av och slagit dig? Du vet ju vad som KAN hända. Tycker inte att det är modigt att rida utan, bara dumt.

  Har alltid gillat dig Tyra, och tycker att du har en jävla massa girlpower och är en stor förebild så vill inte att du ska ta detta på fel sätt. Men tror du vill lite för mycket lite för snabbt här.

 85. Cornelia skriver:

  Tycker du är stark Tyra som vågar visa både din motgångar och framgångar på bloggen då du vet att du kommer att får kritik över det. Det ger inspiration för oss andra ryttare att man ska inte skämmas när det går dåligt utan att våga stå för det och lära sig något av det. Riktig kämpe är du! Hoppas du behåller kämpar glöden även när det är svårt!

 86. Felicia skriver:

  En av mina elever hade en häst som betedde sig såhär. Rekommenderade dem att åka in med honom och det visade sig att ryggen va så kass att han fick tas bort vid bara 4 års ålder… Tror du ska ta och kolla upp dedär innan du skadar dig ordentligt.. Mvh felicia

 87. Malin skriver:

  Jag är imponerad av din envishet. Fullkomligt älskar àtt du inte ger upp , MEN SNÄLLA TYRA, jag är 100 % säker på att det är något fel med hästen. Det kunde man konstatera redan 10 sekunder in i filmen. Det ÄR verkligen något, inte bara dumheter. Du har troligtvis redan röntgat hästen vid köp å liknande och hittade kanske inget men snälla ignorera inte detta. Man ser ju att hästen verkligen vill men det verkligen skriker smärta, alla tecken finns där.

 88. Tess skriver:

  Jag har en liten fundering. Är hästen uppkollad av veterinär? Om hon är det, kan du inte skriva det i ett inlägg då så alla får bekräftat att du har gjort det? Eftersom jag inte är den enda om att undra kring det. Om hon inte är det, varför har du inte kollat upp henne? Jag skulle må hemskt dåligt om min häst betedde sig på det viset och det senare kommer fram att hon har haft ont. Kan du inte bara skriva ett inlägg och förklara läget, så så många slipper undra och reagera på om du har kollat upp hästen överlag, både rygg, ben, mun osv? 🙂

 89. Tove skriver:

  Hej Tyra! Jag kände mig tvungen att kommentera detta. Jag har själv en häst som är väldigt skarp och har väldigt stor egen vilja. Jag har hört väldigt många gånger att jag måste sätta honom på plats, och att han inte får bete sig hur som helst, att det då kan bli farligt. Till en början lyssnade jag på dessa ”råd” och tog alla fighter, vilket slutade i två besök på akuten på 6 månader, fick ena gången en spark i huvudet och andra gången blev jag översprungen och medvetslös. Frågan är då vad som är farligast? Alla fighter med alla hästar är det inte meningen att man ska ta, och lösningen är verkligen inte alltid att ”sätta hästen på plats”. Det är levande stora och faktiskt farliga djur vi håller på med, och ska det fungera måste det vara på hästens villkor också. Jag har lärt mig nu att när han blir ”dum” så blir det mycket farligare att säga åt honom, det blir heller inte bättre utan bara värre. Ju mer jag försöker få honom att sluta, ju mer håller han på. Jag ignorerar istället det beteendet jag inte vill ha och uppmuntrar det beteendet jag vill ha!

  Det jag ville säga med denna kommentar var att jag tycker du hanterar din häst på ett väldigt bra sätt! Jag tror säkert att du kommer få höra samma sak som jag fick höra någon gång, men stå på dig isf. Jag tror du är på helt rätt väg! Jag ser mycket likheter mellan din och min häst, och jag vill också råda dig om att inte ta alla fighter. Det är inte värt det, och oftast blir det heller inte bättre utan bara värre. Och underskatta inte säkerhetsutrustning! ”Det händer inte mig” är det värsta man kan tänka.
  Kram på dig och lycka till med din fina häst!

 90. Linnea skriver:

  Alltså jag är sjukt impad av dig Tyra! Du är så jävla grym! Jag är ingen häst tjej men ändå är jag inne på din blogg dagligen och följer dig. Jag tror det är din kärlek till dina hästar som jag kan relatera till har själv hundar som är mitt allt och tar all min tid.. Men ser sjukt mycket upp till dig! Kram

 91. Fd. Ponnymamma skriver:

  Jag har en dotter som vid en hoppträning på lektionshäst ”sköts ur sadeln” på en häst , landade på rumpa/rygg och då fick 2 frakturer på ryggraden, hon använde väst och läkarna sa att hade hon inte haft det så hade skadan blivit värre. Nu är hennes ponny till salu, och vi vet inte om hon någonsin kan ”träna/tävla” mer, dock kan hon skogsmulla och det är vi glada för , då det som sagt hade kunnat gå mycket värre…
  Så ta på en väst och va rädd om dej- du har bara ett liv 🙂

 92. Ella skriver:

  Hej tyra!
  Hon är väldigt fin, och man ser liksom att hon inte har ont, eftersom hon har öronen framåt. Dock så tycker jag du borde slaffa en säkerhetsst, för Säkerhets skul 😉
  Hon är väldigt fin, men du borde korta tyglarna lite? Fast jag har ju aldrig ridit henne, så jag vet inte hur hon är, hon kanske behöver mer tyglar, men de blir nog lättare att hålla upp huvudet då!
  Lycka till, jag tror att hon kommer att bli ruskigt fin! De är verkligen skillnad på nu och när du köpte henne, hon hoppar ruskigt fint oxå 😉

 93. Sara skriver:

  Hej Tyra!

  Så bra det går för er, verkligen roligt att se att du gör ett så fantastiskt jobb med din unghäst! Hon ser verkligen glad ut med dig 🙂
  Jag håller själv på med inridning så jag vet hur det är att flyga av imellanåt, haha. Jag undrar varför du inte använder säkerhetsväst? Visst att du inte brukar trilla av så ofta men just att ”hoppa in” en busig och taggad unghäst kan och lär resultera i flera avåkningar och det kan sluta riktigt tråkigt om du landar fel, tex på ett hinder.
  Du kanske inte har tänkt på att säkerhetsvästen finns eller så tänker du kanske att den är klumpig men det finns faktiskt många bra och smidiga modeller som kan vara avgörande för en hel vs en trasig ryggrad..

  Var rädd om dig Tyra <3

  Kram Sara

 94. Sandra skriver:

  Skriver igen för jag kom på en himla bra sak för dig själv Tyra! Hästen utbildning lägger jag mig inte i för den är din ensak.

  Men för din egen säkerthets skull vill jag tipsa om en fiffig grej att använda för att hålla sig kvar bättre! Jag brukade utbilda ungponnyhingstar ett tag och en av dem hade minst sagt en räv bakom örat och kunde få diverse psykbryt.

  Vi satte ett sånt där mjuk(prestige) stigläder runt halsen, inte för hårt men så jag kunde greppa tag i något när det begav sig. Det är bättre än att rycka i ryglar eller man och även om det kanske inte hjälper problemet någonting (förutom att hon inte vinner lika lätt med att få av dig) så är det SÄKRARE FÖR DIG!

  Kram!:)

 95. Anna skriver:

  Till Elvira – Baraelvira.se : Så tokigt bra kommentar! Mest pedagogiska någonsin!

 96. Madeleine skriver:

  Alltså snälla… Hoppas verkligen någon kollat igenom henne ordentligt, så att ni vet att det inte är något fel på henne. Och om det inte är det så måste du börja säga till henne, bockningar är INTE okej någonstans och stegringar är ännu värrre, slå till hårt mellan öronen när hon gör det så att hon tror att hon slår i taket.

  Det här är riktigt farligt för båda och inte kul någonstans, hon kommer vara helt förstörd om några år om ni inte får bort detta beteende nu.. Gå tillbaka i hennes utbildning och se till att hon förstår dig ordentligt, för såna här ovaner är inte ok.

 97. Camilla skriver:

  Tyra, testa sätta ett stigläder eller liknade runt halsen på henne så har du något att hålla i över sprången och i de närmsta galoppsprången efter ifall hon hoppar stort/bockar så har du något att hålla fast i! 🙂

 98. angelica skriver:

  Jag är inte den som brukar kommentera men måste verkligen säga att jag blev glad av att se filmerna. Många har kommenterat att hon borde kollas upp av vet eftersom hon verkar skadad. Det kan jag inte säga något om, ingen aning om hon har ont av något eller inte. I mina ögon ser det ut som en typisk kombination av unghäst- och stobeteende. Särskilt med tanke på att hon söker sig bättre i andra filmen. Jag tycker du gör ett grymt bra jobb!

 99. Anna skriver:

  Ok, kan inte heller låta bli att säga något här:
  Personligen har jag hållit på med unghästar i säkert över 10 år, det är ytterst sällan jag har stött på beteendet som din häst uppvisar. Många unghästar är positiva och villiga till arbete, tittar man på din hästs kroppsspråk: drar tyglarna ur handen, sänker ryggen, piskande svans, skjuter rygg samt stegrar farligt högt, så ser man tydligt att hon varken är villig till arbete eller särskilt positiv till det. Min slutsats: någonting är fel!

  Enligt mig är det första man bör göra i denna situation att kolla hästen hos en veterinär (du kanske har gjort det men kanske ska skriva det isf så att du slipper alla kommentarer om det). Är hästen felfri måste man korrigera det här beteendet eftersom att det som visas i videon är farligt. Det är inte modigt att sitta och bråka med den här typen av häst, för det är just det du gör på videon: ger hästen en chans att vara den som bestämmer och hamnar i en konflikt med henne, rutinerat hästfolk kan se att du inte har någon som helst kontroll över hästen = farligt för alla!

  Hästen är inte redo att hoppa en bana i detta läge, hon har ingen framåtbjudning och har ett bakåttänk som hör att hon stegrar när något tar emot (psykisk eller fysiskt). Hon måste först och främst lära sig att gå fram för skänkeln och det är något man måste jobba med i dressyren och från marken (kanske i form av tömkörning) innan man ens tänker tanken att hoppa banor. Vet du inte hur du ska lära hästen detta så ta i sånt fall hjälp av ett proffs, vilket jag tycker är det bästa alternativet. Koncentrera dig på dina äldre, mer välridna hästar eftersom att du inte verkar ha den erfarenheten som krävs och överlåt denna till någon annan.

  Antar att du inte kommer ta åt dig av denna kommentar men den är menad som konstruktiv kritik, hoppas att någon kunnig i din närhet som kan få dig på rätt spår. Det är inte modigt att göra dumdristiga saker, däremot är det modigt att erkänna att man behöver hjälp.

  MVH

  Anna

 100. Jenny skriver:

  Måste ge dig cred för att du ger den här hästen tid, hade nog inte många gjort. Men jag tror hon behöver en ryttare med mer rutin och som är lite nättare än dig. Du är nästan för lång för henne. Hon verkar behöva någon som knappt märks på ryggen som klarar hennes språng men som samtidigt kan sitta emot och driva vidare. Sen bör du nog börja vända till vänster också när hon dampar, för att undvika det är inte det smartaste i längden. Men varje gång hon stegrar och vänder så vänder hon till höger och du lägger bara en volt i samma spår. Då ska ju du vända tillbaka henne till vänster eftersom det var det hållet hon bröt från, ganska viktig basic grej vad gäller unghästar.

 101. veronica skriver:

  Men snälla då, ge oss ett veterinärintyg på att hon mår bra om du lägger ut såna här filmer. För mig är det där ren djurplågeri att pressa en häst när hon så tydligt visar att hon är missnöjd.

 102. Cecilia skriver:

  Madeleine, Tyra har tidigare skrivit att hon inte tror på den metoden. Lr om det var att hon tror på att den metoden skulle fungera på Corova då det är en mycket känslig häst…

 103. friskey skriver:

  Blir riktigt rädd när jag läser igenom dessa kommentarer. Och det är inte för att det är en ”otrevlig” ton här och att vettiga människor vill komma med råd, tips och funderingar.
  Det som gör mig rädd är alla de okunniga som kommenterar ”åh vad fin hon ser ut!” ”vad duktig hon är!” ”du gör helt rätt med hennes ridning!” ”kul att se filmen! :D” ”vad duktig och modig du är som BARA ramlar av 3 gånger” osv. Har folk helt seriöst inget vett?!

 104. Ida skriver:

  Hej!

  Vill bara säga att det ser jättemycket bättre ut på den andra filmen. Där ser hon verkligen superfin ut. Får du ordning på henne har du en väldigt fin häst sen 🙂

  Kram!

 105. Jennifer skriver:

  Du är skitduktig Tyra! Men det vet du nog 😉 och tuff! Både du och Korven ;P Men, som en del andra påpekat, varför har du inte skyddsväst?! Det är så lätt hänt att landa på en bom eller dyl. Hur som helst så gör ni båda ett grymt jobb 🙂

 106. Martina skriver:

  Inte modigt, Bara dumdristigt!

 107. sBurman skriver:

  Alla skriver att du borde kolla upp henne, vilket du säkert har gjort. Jag köpte en av mina unghästar från tyskland, ganska dyr från ett mycket känt ställe. Hon var röntgad i rygg osv och plåtarna skickades till Sverige. Ändå fungerade hon aldrig riktigt i ridningen, betedde sig ungefär som C. Alla sa att hon bara var dum eftersom hon var kollad. Vi kollade henne och röntgade henne i Sverige också efter en period. Hon stod hos en av våra svenska os-ryttare på tillridning, som tillslut inte ens vågade rida hästen längre.
  Vi röntgade henne igen, var hos eqt osv – inget fel. Tog ett föl. Började rida, allt fungerade TILLS vi började kräva lite av henne – samma beteende igen… Nu som 9 åring, är hon röntgad 5 ggr i rygg/nacke och äntligen hittade vi en veterinär från österriket som lyssnade. Hon är nu opererad i ryggen, en titthåls op som tog ca 2h och efter 3v fick man börja tömköra och efter 6v börja rida..
  Vill bara dela med mig av min historia då jag vet hur det är när alla säger saker och tycker saker om ens hästar. Man känner sin häst bäst trots allt. Jag testade NH träning, rider både hoppning och dressyr med mina hästar för utlänska tränare som kommer till Sverige osv men INGET av dom sakerna kommer hjälpa om det i slutändan är något annat som problemet bottnar i.
  Du läser säkert inte ens alla kommentarer men det här kanske ändå isf kan hjälpa någon annan.
  Mvh Sofie

 108. åsa skriver:

  Skulle gärna vilja veta mer om hur du tränar Corvara, för min uppfattning är att du/ni går väldigt snabbt fram med henne, och att flera steg hoppas över.
  MEN jag inser ju att vi läsare inte ser/vet allt som görs, och därför skulle det va intressant å få veta mer om hennes utbildningsplan, och hennes träning.
  Samt så är jag nyfiken på om du tränar för någon utbildad tränare, och om du tar hjälp när det tex gäller Corvara av någon som är erfaren av unghästar och inridning?

  Alla dina hästar är verkligen super fina (skulle gärna ha dom själv 😉 Och det är intressant å följa er alla här på bloggen, men sista tiden tycker jag tyvärr att det varit rätt så dåligt med intressant läsning, men jag förstår ju att det varit mkt med flytt och allt, så jag hoppas det blir bättre när du kommit till ordning och allt löst sig, och du kan andas ut….

 109. Susanne skriver:

  Det finns metoder som inte bygger på tvång, utan på partnerskap mellan häst och ryttare. Natural Horsemanship kallas det ibland. Jag själv kör Parelli Natural Horsemanship kombinerat med klickerträning. Funkar superbra! Min häst är 5 år, lastar sig själv, går efter mig lös och litar på mig. Det var en ögonöppnare för mig, jag har själv varit hoppryttare och vet vilken jargong som finns.

 110. Isabelle skriver:

  Hej!

  Vill bara passa på att säga att det verkligen syns hur mjuk du är i armarna! Det borde du vara väldigt stolt över 🙂 Skulle vara intressant om du skrev hur du jobbar med corvora. Dvs dressyr, hoppning, markarbet etc. det skulle även vara intressant med dina andra hästar. jag som inte har hästa utan bara rider på ridskola skulle tycka det var jätte intressant att följa lite mer hur man jobbar hästen istället för sig själv. Sen är det alltid intressant att lära känna dig bättre 🙂 Sen tycker jag att du är sjukt modig!!!!

  Kram!

 111. Julia skriver:

  jag skriver inte det här för att va elak på något sätt men jag kollade igenom första videon lite mer noggrant och enligt mig ser det till att börja med ut som att hon är rädd för hindret på långsidan, så förstår helt varför hon stannar, stegrar och håller på. men sen kollade jag på några andra tillfällen när hon bockar och stegrar och tycker i de flesta fall att det ser ut som att hon reagerar på dina tygeltag?

  har ju bara sett ett fåtal fall när hon är jobbig men har du provat att hoppa med långa tyglar och inte ta henne i munnen alls?(folk har ju redan uppmanat till att kolla tänderna) jag rider en ponny som är ganska ung (7 år) och väldigt grön på hoppbanan och han var i början väldigt mycket för att bocka och dra ner huvudet, då provade jag att rida med långa tyglar ett tag och han blev bättre! sen kortade jag upp tyglarna pass för pass(gå låååångsamt fram) och nu är han underbar att hoppa! dock måste jag fortfarande ge väldigt lätt i handen även över mindre hinder på 70cm då jag är rädd attatt hans beteende kommer tillbaka.

  sen kan det vara bra att köra lite NH också, för att visa vem som är ledare det underlättar enormt i både hantering och ridning!

  Hoppas du förstår att detta är tips och inte på nåt sätt ett påhopp 🙂

 112. emma skriver:

  tycker du är modig som hoppar upp gång på gång på hästryggen för att visa att det är du som bestämmer.

 113. Ebba skriver:

  Hej Tyra!

  På första filmen ser det riktigt läskigt ut. Jag fattar inte hur du kan hålla dig kvar såpass bra som du gör!
  Jag undrar om hon är mogen för att hoppa en bana med tittiga hinder? Hon krånglar ju väldigt mycket redan på första hindret och det är väl bättre att skynda långsamt och träna mycket från marken och grunderna innan man börjar hoppa banor? Så hon verkligen lyssnar på dig. Men det är mina tankar och åsikter och jag vet ju inte hur Corvara är att rida. Därför skulle det vara intressant och roligt om du förklarar hur du tänker kring unghästar och Corvaras utbildning. 🙂

  Tack för en riktigt bra blogg! Ta hand om dig <3

 114. Lina skriver:

  Jag förstår inte alls de andra som skriver ”wow, vad du är duktig som sitter kvar, att du vågar” etc. För jag är inte alls imponerad, snarare väldigt fundersam.
  Skulle gärna vilja veta hur du tänker, varför ta ut en häst på pay and jump som tydligt visar att den inte är redo?
  Det är bra att ta ut hästar på pay and jump i tidig ålder för miljön, men C visar tydligt att hon är missnöjd.

  Vi har helt klart alla olika åsikter men den stora frågan är precis som alla andra skriver, är hon kollad av veterinär?
  En häst som stegrar så pass högt som C gör, bockar och visar sitt missnöje ganska tydligt är inget typiskt ”unghäst beteende”, oftast beter de sig så när dem har ont någonstans.
  Hade min häst betett sig sådär hade jag genast tagit en tankeställare och åkt iväg till veterinär och röntgat rygg och gjort en grundlig undersökning.

  Jag vill inte trycka ned dig eller något sådant men vill veta hur du tänker med hennes utbildning.
  Det är inte fel att be om någon kunnig om hjälp eller att åka till en veterinär.
  Åk hellre iväg en gång för mycket än en gång för lite och be hellre om hjälp en gång för mycket än en gång för lite.
  Man är inte sämre än alla andra för att man ber om hjälp.

  I Övrigt är C en helt fantastisk häst och hoppa kan hon verkligen, utan tvekan!
  När hon väl går fram för skänkeln och inte tänker bakåt så kommer hon bli en grym hopphäst.

 115. Jenny skriver:

  Med den texten trodde jag att jag skulle se en nöjd och belåten häst emellan alla protester, men hon går ju ojämnt, rycker och drar…
  Är väldigt ledsamt att se hur flertal anser att detta är något att skratta åt? Det är en häst som protesterar, antagligen för att något är fel! 🙁

 116. Tina skriver:

  Hej Tyra!

  Först måste jag ge dig en eloge till att du inte gav upp, sen måste jag ifrågasätta varför du inte lyssnar?!

  En unghäst är en unghäst – ja.
  Men o andra sidan så när unghästen börjar resa sig, bocka, sparka, slå med huvud o.s.v. när den varit inriden ett längre tag så får man börja ifrågasätta vad som är fel.
  För i 8 av 10 fall är där något som gör ont på hästen!

  Jag har precis haft detta problemet med en av mina elever, hästen stannade, sparkade mot skänkeln med eleven, när jag satt upp och ”krävde” lite mer än vad eleven gjorde så reste sig hästen gång på gång på gång.. kan då tillägga att jag hade inget spö och inga sporrar!
  Denna häst hade varit inriden i nästan 8 månader.

  Dom tog ut en equi och han hittade att hon hade ont precis vid manken där sadeln hade legat och tryckt.

  Så jag hoppas, både för ditt bästa och C’s bästa att du kollar upp henne.
  Annars gör du ett bra jobb och hon hoppar kanon!

 117. Emelie skriver:

  Tycker du är skit häftig som både orkar hänga i med ett motigt sto och dessutom sedan ta alla dessa kommentarer!

  De verkar finnas många proffs därute som bara måste rätta allt du gör, istället för att bara säga ”hey, vilken tuff brud som hoppar upp igen efter o fått tugga så mkt grus”. Läste om folk som både ridit 150 och haft unghästar i en evighet.

  Jag har kravlat mej runt 140 ett gäng gånger men kallar mej inte proffs. Dock har jag ett exakt likadant 5 årigt sto, snacka om att ja fått tugga grus på den.. Hon hoppar dock fantastiskt och är en riktig pärla bitvis. Folk tyckte om henne som många tycker om din att ”den borde kollas” osv. Så de gjorde jag, massören hade aldrig sett en så välmusklad häst och veterinären hittade inget på böjprov/longering eller röntgen. Kärnfrisk alltså. Hon avslutade året med å hoppa 120 nationellt på ett riktigt bra sätt så nästa år har jag nog en häftig sexåring 🙂

  Så fortsätt som du gör, hästen är grym o det är du med som sliter och bara hoppar upp i sadeln igen. Jag är inget proffs men jag vet både va gruset smakar och vad avundsjuka betyder!

 118. Marina skriver:

  Men varför måste man stämplas som avundsjuk bara för att man undrar hur Tyra tänker och vad hon kollat upp med Corvara?? Jag är inte det minsta avis. Skulle inte vilja byta någon av mina hästar mot henne. Jag har inte de målen. Det skulle ju alltså vara otroligt kul att faktiskt få svar på alla frågor som ställts här.

 119. Anna skriver:

  tyra, du är en offentlig person och är förstås med medveten om att du kommer att kritiseras…och beundras. Jag avundas dig inte i den bemärkelsen. Men oavsett vilket. Kritik är inte alltid av ondo. Kritik kan utveckla dig som människa om du har ett öppet sinne och villig till förändring. Mitt råd t dig är att vara öppen. Jag har haft hästar och hundar under mååååånga år. Jag har alltid haft djurens välmående i första rum. Rådfrågat människor med erfarenhet och som har djurets bästa som prioritet. Lyssna på kritiken tyra, det kanske faktiskt finns kunnigt folk som kritiserar eller påpekar något gällande dina hästar. Vi har bl.a. En fin unghäst som är fyra. Min grundfilosofi är att först arbeta hästen från marken (och det välldigt lugnt och försiktigt för att inte belasta och kräva för mkt fysiskt och psykiskt av den unga hästen) tills dess att den är stark och mogen att bära sin ryttare. Med just denna unga häst, smög sig problemen på, småprotester….reste sig mm. Min magkänslan sa att ngt var fel. En del människor tyckte att jag bara skulle köra på. Men jag kände tydligt att hon försökte tala om något för mig. Och! Arbete ska vara trevligt för hästen. Dom är dessutom inte ”dumma” och står i boxen på kvällarna och planerar hyss. Nåväl, lång historia kort…det har nu visat sig att vår vackra tjej har artros i ryggen….säger inte att din unghäst är skadad. Jag är ingen veterinär….men jag ser inte heller en unghäst som brallar av glädje…antingen kräver du för mkt av den i detta skede….den är både obalanserad och inte tillfreds,och kanske inte redo för uppsutten hoppning. Men mitt råd är, utgå ifrån att arbeta med en glad och tillfreds häst….då har du ett öppet sinne nog att både kunna utveckla dig själv och förbättra dina brister, samt lära dig att förstå problematik kring hästar och även upptäcka fysiska problem i tid. Mvh Anna ps var vetgirig…vet människor som haft hästar i många många år som envist håller fast vid gamla vanor och tycker att dom är för bra för kritik, oavsett om deras metoder suger skit rent ut sagt….

 120. Jenny Malmgren skriver:

  Hej Tycker du är så modig som rider henne! Min ponny är nästan likadan, på nästan varenda pass flyger rumpan ut och han sparkar eller så får han för sig att bocka/rusa. X) min är nio år och busar fortfarande som en tjurig 2årig när han får tillsägelser eller han blir lite väl hoppglad. Det är bara att fortsätta och jobba så kommer ni säkert komma långt med eran ridning och hoppning, FAST hästen är lite ”gaalen” ! 😉 Ha det bra! 🙂

  jennymalmgren.webblogg.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »