Okategoriserade

Foderfråga//Malin

Vad ger Tyra hästarna för mat?

Vi söker just nu rätt partner för foder. Vi är kinkiga för vi vill fodra hästarna efter det som är bäst och naturligt för hästen, och enligt all forskning är så som man ska fodra för bästa välmående och prestation. Alltså fri tillgång eller i stort sett fri tillgång på ett riktigt bra grovfoder, i vårt fall hösilage, och till detta ett avstämt tillägg av nutrienter utifrån varje hästs individuella behövs.

Därför måste ”kraftfodret” mer vara ett högkvalitativt tillskottsfoder med de vitaminer och mineraler som kan behöva läggas till utifrån hösilagets beskaffenhet och tillexempel örter, oljor, linfrö mm. Hästarnas foder är så oerhört viktigt och att bara slentrianfodra stora mängder kraftfoder utifrån skäl som okunskap, smidighet, utrymmesskäl etc är inte bra på något sätt.

IKEA kassen är på ett sätt en jäkla pina för hästarna för man får bara ner ca 4 kg hösilage i den utan en brottningsmatch. Om ni står i inackorderingsstall och har fodringar ibland så känner ni säkert igen er i detta – alla ger 3-4 kg hösilage och minst 1 kg (ofta 2) kraftfoder per mål. Dessa mål är oftast tre om dagen, om hästarna har tur, fyra. De flesta skulle kunna ge väldigt mycket mer hösilage och ingen kraft eller lite mineraler. Sedan ska hästarna såklart ha saltsten och jobbar de väldigt hårt (och då menar jag svettas så det rinner ofta) kan de behöva lite lössalt också.

Man måste vara nyfiken och vilja lära sig mer om man har häst! Ett tips där bl a SLU delar med sig av sin kunskap som kommer ur en lång tradition av forskning och kunskapsutbyte är http://www.hastsverige.se/

I brist på bild som illustrerar foder så blir det en bild på min ettåring Driver som föl och hans underbara mamma Diva. Men lite melodikryssetliknande slutledningsförmåga så går de i en hage med gräs, och gräs, det är de hästar är gjorda för att ät! (obs – är du inte över 30 är det inte konstigt om du inte fattar referensen till melodikrysset 😉 )

driverodiva_webb

 

32 svar till “Foderfråga//Malin

 1. Linn skriver:

  Hej! Ville bara tipsa om fodret Primero total, jag är så himla nöjd med det 🙂
  http://www.primeroequine.se/

 2. Malin skriver:

  Intressant inlägg! Jag gillar ditt tänk, önskar att fler tänkt som du/Tyra gör. Själv får våra hästar hösilage var fjärde timme. Även på natten, våra foderrutiner ser ut på följande sätt:

  Kl 06 i boxen ca. 2kg hösilage och kraftfoder
  kl 10 ute ca. 2kg hösilage
  kl 14 ute ca. 2kg hösilage
  kl 18 ute ca. 2kg hösilage
  kl 22 i boxen ca. 4kg hösilage och kraftfoder
  kl 02 ute ca. 2kg hösilage

  Och så rullar det på varje dag. I snitt äter våra hästar 14 kg hösilage om dagen, då de går ute väldigt mycket är det svårt att beräkna exakt hur mycket varje häst äter. Men ser vi att någon häst skulle bli för smal ger vi den extra i boxen under natten, dock är det sällan i har detta problem! 🙂

 3. Linn skriver:

  Kolla upp fodret hippolyt, jag fodrar min häst med det och är jätte nöjd! Rekommenderas varmt 🙂

 4. L skriver:

  Tips: XL-kassarna på Hööks är mycket större än IKEA-kassarna. 🙂 Och i snygga färger dessutom!

 5. Erica skriver:

  Haha!! Tack för att du svarade på min fråga i ett då utförligt och roligt inlägg!! Jag har en 5 och 6 åring och de får mer eller mindre också fri tillgång. Jag styr ju i ett inackorderingsstall så de där påsarna kan jag inte undvika. Däremot använder jag röda höpåsar från Hööks och där kan jag få i upp mot 7kg, grymt bra 🙂 Tack underbara du för alla svar och mycket bra initiativ. Du borde fortsätta bloggs lite här då och då och ta hand om alla våra frågor då Tyra aldrig svarat på mina innan, förstår om hon inte har tid men det vore ju super för oss och säkert skönt för Tyra om du har hand om lite frågor. Du är ju grym bloggare då du formulera bra och roliga svar 😉
  Ha det gott och hälsa Tyra att hon går krya på sig!
  Kramar

 6. C skriver:

  Tummen upp!!

  Underbart med folk som förstår hur hästar bör fodras. Jag försökte övertyga stallägaren där jag stod att hästar behöver mycket hö/hösilage men icke – hon tyckte istället min häst skulle ha 2-3 kg kraftfoder, trots att hon rids på lägre tävlingsnivå och inte mer än 4-5 dagar i veckan..

 7. Frida skriver:

  Tycker många som du skrev koncentrerar sig mer på kraftfodret än grovfodret.
  Min ena Ridhäst får INGET kraftfoder, bara massa hö. Det enda jag ger henne utöver grovfoder är e-vitamin och mineraler. Och saltsten i hagen förstås. Nu är ju hon en väldigt energisk häst så hon behöver verkligen inget som ger henne mer spring i benen eller i huvudet..
  Men min andra 5 åring som är något lugnare i temperamentet får inte någon kraft heller, hon äter samma. Förutom i någon period då jag känner att hon kan behöva lite mer energi, då får hon kanske några nävar kraft per dag. Det räcker för mina, och får ofta kommentarer om att dom är välmusklade och fina i kroppen. Utan massa extra tillskott : )

 8. Viveca skriver:

  Väldigt bra tänk om grovfoder, många ger på tok för lite av det och stora mängder kraftfoder. Vissa har tillochmed hävdat att det blir billigare (!), men de kalkyleringarna skulle jag gärna vilja se..

  Lite of topic, men IKEA hade för ett tag sen rosa/lila påsar som är större än de blå, som man utan brottningsmatch kan få i 6-7 kg i.

 9. Desirée Englund skriver:

  Det är tur att fler och fler större stall har börjat med slow feedingnät! Jag har det till mina förutom gamlingen som haft lite tandproblem. Hon får det direkt i boxen.

  Var dock i ett stall där de inte tänkt på att fästa näten ordentligt och de hade sådana metallboxar som många har. När hästarna drog ut hösilaget så dunsade nätet mot boxdörren och det skränade så det ekade i hela stallet. Tänk 20 hästar som dunsar samtidigt!
  Annars tycker jag slow feeding är toppen.
  Mina får alltid en tuss hösilage på golvet också så de kan grunda ordentligt om de är hungriga när de kommer in.

 10. Emelie skriver:

  Du sköter dehär me bloggningen hur bra som helst! Bra jobbat!

 11. Hanna skriver:

  Bra inlägg! Håller med fullkomligt, skulle kunna dra det så långt som att säga att det är bara i enstaka fall som kraftfoder behövs. Det finns studier som visar att även högpresterande travare klarar att tävla med bra resultat på grovfoder av bra kvalitet. Allt handlar om att veta vad fodret innehåller 🙂

 12. Malin skriver:

  Mycket sunt tänkt! Tyvärr är det fortfarande folk som inte hajar detta.

 13. Monika skriver:

  Jaha Malin, så det är där du är.
  Har saknat dig på din egen blogg men nu får man ju ta del av din hästkompetens igen, kul. 🙂

 14. Jessica skriver:

  Tips på bra foder är Mitavite Cool Performer!! Vilka muskler dom bygger och inte massa jäkla socker o skit i!
  Återhämtar sig fortare.

  Mvh

 15. Frida skriver:

  Hej! Jag har själv vart med i ett projekt med unghästar (travhästar) som enbart åt grovfoder och lusern+salt och min åsikt ät att dom inte bara klarar sig på grovfoder,de behöver kraft foder. De har svårt att sätta muskler och ser allmänt tråkiga ut i päls osv. Det här gäller dock på unghästar(upp till 3 års ålder). Ville bara dela med mig av min åsikt!:) kramar

  1. Tyra skriver:

   Unghästar kan ju vara i sån tillväxt att de faktiskt inte hinner få i sig tillräckligt med energi genom bara grovfoder. Halvbloden har varit fina med riktigt riktigt bra häsilage men de tränas ju inte som travunghästarna gör. Så jag kan förstå dina observationer och åsikter:)
   /Malin

 16. Maria skriver:

  Fantastiskt bra tänk! Kraftfodret tycker jag ska anpassas i stort sett från vecka till vecka utefter hur hästen beter sig, och inte spikas fast i en mängd som ges ”bara för att”. Grovfodret är a och o, fri tillgång är underbart men tyvärr inte möjligt i alla stall, bland annat mitt.

  Jag ger min häst 14 kg hösilage om dagen, uppdelat på 4 fodringar. Sedan har han fri tillgång på lucern inne i boxen under natten. Kraftfoder får han mest för att inte bli orolig när alla andra får 🙂 Lite mineralpellets och en skvätt kornkross.

 17. oh vilken bra fråga, tanken slog mig nyss att jag behöver lite hjälp ang. foder till hästar. Jag har alltid hållt på med hästar – storhästar. Men efter att ha fött barn så känner man att tiden inte finns där till att träna varje dag m,m.

  Så nu på lördag kommer min shettis hem till mig som jag ska ställa ut, köra och låta den stora grabben rida på!
  Den kommer gå på lösdrift (ett stort hus)men nu är det så, min lilla shettis har gått på sommarbete hela sommaren så när jag var och titta på henne var hon TJOCK, riktigt tjock! Så när hon kommer hem börjar batningen, hur mycket ska man ge en standard shettis, 4år, hur ska man gå tillväga för att få ner kilona på henne? Hon kommer ha halm i lösdriften så det kan jag ej ändra på.. Men hur ska man tänka och gå tillväga hade jag gärna velat få hjälp med 🙂

  mvh rebecka

 18. Maria skriver:

  Blir så glad att någon skriver sanningen om foder på en stor blogg, då kanske det får lite genomslagskraft….. Blir rejält uppgiven när jag läser på olika bloggar och forum vad folk ger sina hästar. Max 10 kg blött hösilage och 3-4 kg kraftfoder är standard foderstat för en normalstor häst. :/
  Kraftfoder behövs nästan aldrig, och defintivt aldrig i de mängder folk ger! Hästar blir sjuka av att äta stärkelse! Fång, korsförlamning och kolik är alla följder av felaktig utfodring och det är helt idiotisk att med flit öka risken för dessa sjukdomar.
  Jag har tex ett stor halvblod på 175+ som går msv dressyr, han får 11 kg (och gräs i hagen) plus 0.5 kg lusern och 0.5 kg betfiber (omelasserad) som också är grovfoder. Det enda kraftfodret han får är (för magen) 0.5 kg linfröpellets, som knappt har någon stärkelse eller socker öht och är rikt på EFA, och 200 g vetekli att blanda mineralerna i.
  Jag analyserar höet, även mikromineraler, och räknar så alla mineralkvoter är rätt. Det är nästan alltid stor brist på magnesium, zink och koppar i hö, och det orsakar problem som muskelspänningar, nervositet, dåliga hovar och päls.

 19. Lisa skriver:

  Såg i ett tidigare inlägg att Tyra ville ha leopard boots till Lalle! Hittade precis såna när jag surfade in på hastshopen.se nu!
  Tips tips! 🙂

 20. Alexandra skriver:

  Vi har gått ifrån våra 4-5 fodringar till att endast servera foder i SMHN nät! VILKEN skillnad! Man märker skillnaden, dom är lugna, stressar inte lika mycket då dom får gå hungriga långa stunder. Dom får tugga mycket (vilket är det som gör dom mätta) och dom har något att göra hela tiden. Ett nät per häst med 5 kg hö räcker från 6 på morgonen till 20 på kvällen på vår/höst. Sedan kommer dom in vid 21 och får då näten inne som räcker HELA natten! Detta har gjort så en vävarhäst slutat väva och en stressad häst blivit lugn och harmonisk. Utöver hö ger vi Pavo vilket är det bästa krafftfoder vi någonsin gett. Det är också STOR skillnad på hur hästarna mår sedan vi började med det!

 21. Anna skriver:

  Hipp Hipp! Jag alskade melodikrysset 😛

 22. Lotta skriver:

  Dodson & Horrell, slår allt!

 23. Sanna skriver:

  Jag säger bara, PAVO!! Bästa fodret någonsin 🙂

 24. Lina skriver:

  Skönt att se att det blir vanligare med fler fodringar igen, det verkar ha blivit mode att bara ge hästar mat tre gånger per dag, helt vansinnigt, inte konstigt att så många hästar har problem med magen osv.
  Om man letade stallplats för 20år sedan så var det standard med fodring 4ggr per dag och på dom bättre stallen var det upp till 6ggr.
  Idag verkar dom flesta endast erbjuda fodring 3ggr/dag pga att dom antingen jobbar så ingen kan lunchfodra eller så blir hästarna feta eller så blir det för dyrt. Ursäkta språket men vilka jävla idioter till människor!!!
  Jag brukar fråga hur ofta dom själva äter mat och mellanmål/fikar och då brukar man få något ohörbart till svar. En häst som är gjord för att äta större delen av dygnet blir utfodrad färre gånger än husse eller matte….GALENSKAP!!!
  Sen är det inte ovanligt att husse eller matte kommer precis innan hästen ska in och få sitt efterlängtade mål mat efter 8-10h men då ska det ridas innan och hästen förväntas prestera på tom mage….
  Ledsen, men jag går igång på sånt men återigen, vad skönt att många har börjat ändra sina rutiner, det gör mig glad 🙂 (och hästarna också)
  Sen skulle jag bara vilja komma med en påminnelse, glöm inte att ge era hästar vatten i hagen i vinter, det är många som slarvar med det med ursäkten att vattnet bara fryser ändå.
  Det är jättemånga hästar som drabbas av kolik varje vinter just pga bristen på vatten!
  Riktar mig inte till någon särskild, ville bara komma med en vänlig uppmaning 🙂

 25. Sara skriver:

  Alexandra, hur lyckas ni med det? Vi fyller våra slow-feed nät med närmare 10 kg och det är ändå slut till lunch. Kommer de in vid 17 tiden sen så är näten inne slut till 20! 🙁

 26. Johanna skriver:

  St Hippolyt är det bästa från naturen och det bästa för hästen.
  Finns inget annat foder på marknaden som har den forskningen kring sitt foder.

 27. Emilia skriver:

  Om man vill och tänker taktiskt kan man få ned 6-7 kg i en IKEA-kasse… Men det är ju fan inte optimalt, haha 😉

 28. Nina skriver:

  Hej. För 6 veckor sedan köpte vi en ”tysk” 5 år. 175 cm, och mager.
  Fick en kommentar i stallet: Lycka till med att få upp honom i vikt. Det kommer att ta ända till våren.
  Han får hö 5ggr/dagen och lite av Dodson Building up cubs. Och med en bra motion/utbildning För honom.
  Nu idag är han superfin i hull. Han har fått MYCKET grovfoder.
  8 kg går i en JYSK kasse big.

 29. Alexandra skriver:

  Svar till Sara: Vi har stora hagar så dom äter hö, sen går dom och äter lite gräs, för att sedan äta gräs osv. Det här är nu när det är höst/vår och fortfarande gräs ute som dom pillar i sig. I vinter kommer vi ha näten på morgonen för att sedan byta ut dom vid 4-5. Ingen av mina hästar är direkt glupska och äter allt på en gång. Dom äter och sedan kan dom vila för att sedan äta igen. Har du testat de nya näten som är dubbelt? Det är två fickor så det blir svårare att komma åt nästa lager? Sen får våra hästar ett nät var bara för att dom ska kunna stå och äta i lugn och ro utan att behöva ”tävla” med någon annan för att få mest mat. 🙂

 30. Sara skriver:

  Alexandra; ok tack för info!

 31. anna skriver:

  Iform! Superbra och svensktillverkat! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »