Allmänt

Berätta mer om Laban

Vi fortsätter med att ni ska få lära känna mina hästar lite mer. Idag är det Labans tur:

V.Lambourghini född 2005 efter Lucky Boy och Indoctro

 

DSC6612

Laban Laban, var ska jag börja? Jag har bara ägt Laban i några månader. Jag bytte honom med min tidigare häst, Joe KLT. Laban ägdes av Pontus Westergren, och Laban har tyvärr haft en hel del otur i livet. Han skulle testas för att bli godkänd hingst och har varit med på Bruksprovet 2 ggr, men ena gången blev han sparkad av en hingst precis efter fotograferingen och den andra gången trampade han av ballen (sitter på hoven för er som inte håller på med hästar haha) och blev skadad under längre tid. Han är alltså jordens otursfågel och det har även jag märkt av hemma.

Bild från fotograferingen, Bruksprovet. En snyggare häst får man nog leta efter:

image001

Laban var OTROLIGT fin som 5-åring som ni ser nedan på filmen, framtidsplanerna för honom var väldigt stora. Här får ni se en film på Laban som 5-åring:

Efter det så kom skada efter skada, dock inget som påverkar honom idag men det gjorde att han aldrig kunde tränas och tävlas i den utveckling som en 6 och 7-åring bör. Pontus hade Laban från han var 3 år, sedan såldes Laban och han var hingst väldigt länge. Och Laban var ingen lätt hingst. Vad jag hört av tidigare ägare var att det inte ens gick att hantera Laban, han fick stå i box och ingen vågade gå in till honom. Han var galet elak och hingstig. Tyvärr så elak att ha att göra med att det var tal om att avliva honom. Men då ville Pontus ge honom en sista chans och köpte tillbaka honom. På den vägen är det. Och han blev bättre, han blev snällare. Pontus har startat 1,30 med Laban, så Laban är väldigt grön och orutinerad trots att han idag är 8 år.

Här är en tävling från 2013, när Pontus hoppar 1,25 med Laban:

Jag vet att Pontus alltid gillat Laban väldigt mycket och trott på honom, men kände väl att de inte kommit nånstans, så då pratade jag med Sanna som är Pontus tjej. Vi är goda vänner (älskar henne) och hon berättade om snygg-Laban och jag åkte dit och provred. Satte mig upp…och dog. Den här hästen MÅSTE jag ha! Fick en sjukt bra känsla på hinder och gillade honom skarpt. Efter det så var Pontus as-dryg och svarade inte på sms och samtal (hahaha) han visste ju att jag ville ha Laban och ville dra ut på det, haha. Skämt o sido, men jag var så stressad under den tiden för jag ville verkligen ha honom (Laban, inte Pontus).

Sen kom Pontus och Sanna till mig och provred Joe. Jag vet att Pontus alltid gillat Joe också, så på den vägen var det. Joe är mer en kill-häst och med rätt ryttare kan han garanterat hoppa de stora klasserna. Ja men så kom de iallafall och provred Joe. Det blev rätt hårt, höjde upp och hoppade en högre bana och Joe var helt slut efter men skötte sig bra och rev inget. Hoppade inte as-fint men de hade ju sett filmer på vad han kan… men jag trodde det var kört efter den provridningen. Men tillslut efter jävla om och men så bytte vi hästar och de bägge gick igenom besiktning utan anmärkning.

Första gången jag provred Laban, allt klaffade:

.

Nu har jag som sagt haft honom i några månader. Den största skillnaden på Laban är hur han nu är. Han är bara SÅ himla snäll, gullig och duktig. Klart han kan vara bufflig och hingstig, men ger man honom ännu mer kärlek då så vänder han. Man måste liksom anpassa sig efter Laban, det funkar inte att gå emot honom. Jag har tävlat 1,20 felfritt med Laban och 1,25 med ett pet. Har också hoppat pay n jump 1,30 med ett nedslag men jag är ändå väldigt nöjd med honom vi håller fortfarande på att lära känna varandra.

Nu känner jag att jag inte vill varken tävla eller hoppa honom jättemycket eftersom det är mycket som händer just nu. Jag är ny ryttare, rider mycket annorlunda än Pontus och inte lika stark och skicklig som Pontus. Så nu är det full fokus att vi ska anpassa oss efter varandra. När Laban kom tyckte jag att han var lite väl biffig och tryckte ihop halsen, jag vill att han söker sig mer framåt och bjuder mer. Så han är ett svårt projekt då han är stark och musklad redan. Om ni förstår vad jag menar. Jag har tagit på mig ett svårt projekt, kanske jag tagit mig lite vatten över huvudet, men jag hoppas jag fixar det! Vi kämpar på, jag tror att det kommer bli riktigt bra med Laban i framtiden, om vi bara får rätt hjälp av rätt tränare så kommer det gå bra, och om Labans kropp fixas till nu (han är väldigt sne i kroppen så en equiterapeut jobbar med honom) så kommer allt bli bättre!

Ja, det var lite mer av Labans och min resa och lite mer personlig info. Våra mål är att hitta varandra, vill inte säga att våra mål är en speciell höjd eller liknande. Nu kommer jag fortsätta att nöta lägre klasser, typ 1,10 och 1,20 för att hitta helt flyt och hitta ridningen. Jag ser längre framåt, spelar absolut ingen roll vilka höjder vi hoppar- nu är det BARA utbildning och träning. För trots att han är 8 år, så har han ju inte gjort så mycket pga omständigheterna. Han har sån enorm potential den här lilla killen, så jag och ni får helt enkelt se vad som händer i framtiden 😀

Finaste älsklings-skiten:

la1

Lite onödig fakta om Laban:

* Han ser ut att vara världens tjurigaste häst när man går fram till honom, men är man inte rädd så märker man att han egentligen bara vill mysa och få uppmärksamhet.

* När man kommer med hö till Laban så gapar han 2 meter innan och hugger tag i höt innan man hunnit slänga in det.

* Jag tror att Laban är en inomhushäst och att vi kommer ha en bra inomhussäsong framför oss. Många hästar är bättre ute, eller kanske för att ryttaren är bättre ute haha, men just Laban blir lugnare i ridhus och man har mer kontroll över honom.

* När man lägger på sadeln så måste man spänna ett hål i taget, annars blir han sur, haha.

* Laban dricker bara sitt vatten ur hink, trots att det finns vattenkopp…

* Han ÄLSKAR att visa upp sig. På tävling när man kommer in så spänner han upp sig, sträcker på halsen och tar långa fina steg in och kollar ut på publiken. Haha

* Det är väldigt svårt att svänga med Laban, han är så otroligt musklad och rak (svårt att förklara) och han är otroligt stark, så ibland har jag missat hinder för att jag inte kunnat svänga. Men vi jobbar på det.

* Han har ett enormt språng och otroligt swung. Jag har flera gånger nästan flugit av för att han hoppat mig ur sadeln.

* Laban kan lätt försöka naffsa på en när man står i boxen, det ser ut som att han ska bita men han biter aldrig.

* Han är otroligt charmig och speciell, men han släpper inte in vem som helst i hans närhet. Många kan vara lite rädda för Laban, men om man kommer honom nära så är han otroligt go häst.

* Av alla mina hästar så är Laban Malins favorithäst (som jobbar för mig). Hon har kärat ner sig lite i denna speciella häst.

* När man har hopptränat så kan han bli lite för exalterad och köra ett varv med bockar och stora språng. Då är det bara att hålla i sig för det går inte att stanna…

* Laban kan göra både piaff och galopp-piruette. Dock är jag inte så bra på det men Pontus tränade honom rätt mycket så han kan det iallafall.

* Men Laban kan man alltid känna sig trygg med att han alltid hoppar. Han är totalt orädd och hoppar allt, vatten, blinkande saker- ja allt.

* Han är världens klantigaste häst. Om man tar in Laban så har han råkat gå in i dörren med rumpan, snubblat på kanten och halkat på golvet. Det är helt sjukt så klantig han är. Tur att han ändå är så försiktig i hoppningen.

 

35 svar till “Berätta mer om Laban

 1. Sofia skriver:

  Ujujuj så fin han är!!! Vill också ha 🙂

 2. Ylva skriver:

  Är laban hingst fortfarande alltså :)? Varför kastrerades han inte när han var så odräglig ;)?

 3. rebecca skriver:

  Jag är en 17 årig tjej som bara älskar hästar och att rida men jag slutade med dett för x antal år sedan och har inte ridit sen dess. Men nu vill jag ta upp det igen men känner mig nästan för gammal för att börja om från början igen. hur ska jag göra?

 4. Sandra skriver:

  Herregud vad du rider bra Tyra! Provridningen såg jättefin ut, och då var det ändå första gången du red Laban 🙂 Fortsätt kämpa, du är grym!

 5. Dör så snygg han är på bilden från brukprovet! Det är syns att skimlar ska blekas så förbaskat 😉

 6. Sanna skriver:

  Oj, vad olika det kan vara. En häst som tävlar 1,30 skulle jag verkligen inte kalla grön och orutinerad, snarare tvärtom.

  För startar man en ”grön och orutinerad” häst på den höjden ska man faan inte ha häst.

 7. sara skriver:

  det går inte att se filmen när han är 5 år!

 8. Fanny skriver:

  jag spänner aldrig mer än ett hål i taget oavsett häst.. men det kanske bara är jag hehe

 9. Erica skriver:

  Vilken story 🙂 härligt och fortsatt lycka till 🙂

 10. Linnea skriver:

  han är sååå fint, men hur kommer det sig att han är så vit. ser att han var gråare när han var yngre. har inte sett en häst som är så vit med nästan svart man och svans:) kram

 11. Yvonne skriver:

  Ville bara skriva till dig ang Kissies podcast. Man kan ochså kalla den Pissies podcast.

  När jag lyssnade hörde jag bara en avundsjuk tjejj som inte förstår varför hennes bloggläsare rasar i antal och ser dem gå över tillhästbloggarna. Hennes och broderns totala okunskap om saker som inte handlade om gym och sådant som går att handla på sitt plast kortet. Rädsan över häst världen där de är totalt okunniga skrämmer dem enormt.

  Tänk dig! Där sitter du med mode både där (i hästvärlden)och i deras värld du behärskar båda världarna.

  Det skrämmer dem 🙂

  Tyra du har redan vunnit…. Eftersom de pratar om dig .

  *First they will fight you then ignore you then you win*

 12. Åh han är så himla snygg! Älskar verkligen färgen!

  Agnes och isprinsen

  En blogg om att börja rida sent i livet 🙂

 13. Jessica skriver:

  Minns en tävling i Högbo för ett par år sen, vi delade stall med bland annat Pontus. När dom skulle ut med en grå hingst fick alla i stallgången akta sig för den var knäpp sa dom. Pontus satt till och med upp i boxen. Och nu när jag läste ditt inlägg så insåg jag ju att det var Laban, haha. Hade aldrig kunnat tro det är samma häst efter att ha sett dina inlägg och filmer med honom 🙂

 14. Madeleine skriver:

  Hej!

  Vad kul det var att läsa fakta om hans personlighet! Kan du inte skriva sånt om dom andra hästarna? Sen undrar jag om du inte kan filma när du går fram till honom och in i boxen när han ser tjurig ut, vill gärna se hur man ska handskas med hästar som ser tjuriga och ”farliga” ut när man närmar sig och går in till dom.

  Tack för den bästa hästbloggen 🙂

 15. Ett ord: VACKER!

  Helt sjukt var vacker han är. Och 5-årsfilmen var verkligen helt sinnessjuk :O 🙂

 16. Maggie skriver:

  kära kära tyra, kan du inte berätta om doris också? 😀 hon är bara för söt!

 17. agnes skriver:

  Min häst är också svårsvängd. Han flyter ut med bakbenen. Framförallt i höger varv. Typiskt unghäst grej (han är fyra) men på han ska man ha mycket stöd i ytterhanden och sänkel, nästan ställa utåt i svängen, man ska nästan släppa innertygeln. (Svårt att förklara men hoppas du fattar)
  Det var svårt för mig i början, går lite emot principen att svänga höger på vänster tygel och skänkel. Men det var bara att träna och nu har jag fått kläm på det.
  Kanske funkar på laban 😉

 18. emelie skriver:

  vilket språng han har, Hoppar så väl med hela kroppen.

 19. Jag äääälskqr hur du skriver !!! Kääääärlek till dej !!

 20. Emmlan skriver:

  Asså jag kan inte heller rida med spö, haha, iaf inte dressyrspö.

 21. petra skriver:

  Älskar dessa inlägg! Längtar tills d är Corvaras tur!!!
  Vill se mer av dina hästar när dom bara är avslappnade i hagen och liknande bilder. Om du har tid o ork.
  Kram!!!!

 22. Emma skriver:

  Är han hingst eller valack nu?

 23. Jennifer skriver:

  Håller med dig Sanna! Min häst ser jag som orutinerad och grön – 6år och aldrig tävlad.

 24. Hanna skriver:

  Hej Tyra!

  Jag är SÅ glad att se att du byter sittben och tänker på det i traven. Det är för många ryttare som inte ens vet att det är en del i att balansera upp hästen i trav. Ser det alldeles för ofta och folk tror att det lätt blir obetydligt. (Ta gärna med det i någon av dina videos, om du kan få in det på ett bra sätt, allt för många missar den lilla, lilla punkten haha)

  Och vilket KAP med Laban, så fruktansvärt fin häst och ni passar bra ihop!

  Massor av lycka till i framtiden!

 25. Mie skriver:

  Jättekul att du presenterar dina hästar! 🙂
  Jag hoppas och tror att Laban kan bli riktigt bra i rätta händer, glad att han fick en chans hos dig Tyra!

  Jag är nu inte direkt i hästvärlden, men undrar ändå varför man överväger att ta avkommor på hästar med svårhanterligt temperament? Ston som ”inte duger” till t.ex tävling/hantering går till avel, tydligen mest pga deras linjer (?).

  Vad med kvaliteten på själva avelsdjuret? Det är väl i första hand *avelsdjurets* temperament som ärvs ned och vi vill väl ha lättsamma, enkla (ursäkta, ”smådumma” men streetsmarta – precis som typiska showhundar) hästar som enklare anpassas till våra egna behov och levnadsstil; t ex lätta att transportera, lätthanterliga, enkla att stalla upp på nya platser, klarar av stressig tävlingsmiljö, ärliga psyken med positiv mentalitet?
  Så avlar vi alla djur som vi människor brukar till olika saker (och om huruvida DET är rätt eller fel är en annan fråga jag gärna resonerar runt en annan gång, haha).

  Detta är alltså en seriös fråga från mig, jag är nyfiken och vet inte riktigt hur hästvärlden fungerar. 🙂
  Jag har endast en (ofrivillig) insikt i travvärlden och, well, det är en anledning till att jag inte tycker om professionell travsport och dess värdegrund. :/ Men detta var nu flera år sedan och saker kanske har ändrats.

  Till någon som frågat; Laban är valack nu, som jag förstått.

 26. Leo skriver:

  8 år är ingen ålder på en häst som tagits fram i lugn takt! Det finns inget en 8 år gammal häst ”bör” ha gjort, och jag tycker inte att man ska säga att en 8-åring som gått 1.30 ”inte har gjort så mycket” . Herregud.. Bara för att man får starta 1.30 med en 5 åring, 1.40 med en 6-åring och svårklass med en 7-åring (? eller 8 ? ) så betyder det INTE att man MÅSTE göra det. För hästens skull är det bättre att skynda långsamt, och då är det också troligt att hästen håller längre. Det är en enorm press på unghästar.. De ”måste” kvala till championat, breeders osv, fast de kanske inte alls är redo. Tokigt.

 27. Malin skriver:

  Ett av de roligaste inläggen här på bloggen!

 28. Emelie skriver:

  Blev kär i Laban med en gång, tycker inte han såg så tjurig ut tvärtom han skulle man kunna gosa sönder :).

 29. Sååå läcker kuse!!

 30. Jenny skriver:

  Word Leo!

 31. Sofia skriver:

  ÄLSKAR dessa inlägg, jätteintressant Tyra! 🙂 med all background-info

 32. Cissi skriver:

  Gud vad kul, har ju inte vetat vad Laban har haft för stam tidigare och så är han halvsyskon till min lilla tjej! Har ett fyraårigt sto e Lucky Boy – Silvano. De är faktiskt rätt lika ffa i ansiktet nu när jag tänkte på det! Så vill du se ett halvsyskon finns det ett i Norrköping 😉

 33. victoria skriver:

  Första bilden jag såg på laban så dog jag nästan! Söker du fortfarande någon som kan pyssla måla och greja?
  Och söker du fortfarande någon snickare och som kan laga saker tex din bil mm?

  Jag och min sambo är fruktansvärt less på vår kommun och vill gärna flytta långt här ifrån. Så jätte intressarad av jobben isf. Vi har även en hund två katter en kanin och två underbara barn.

 34. Martina j skriver:

  De flesta hästar som jag hanterar gödslar hellre på golvet i boxen, fast att det finns toalett…

 35. Toti skriver:

  Var extra försiktig med det där att han slår i rumpan när han går igenom en öppning. Min dam slog av en del av sitt höftben när hon gick för snävt in i sin box :/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »