Allmänt

Berätta mer om Lalle?

Hej, tänkte köra ett varsitt inlägg om mina hästar. Jag börjar med Lalle.

Landfried. Född 2001. Efter Landjunge och Calido

lalle2

Jag köpte Lalle för 1,5 år sen (tror jag) av Emelie Von Essen. Eller han ägdes av en annan men när jag hälsade på Hacke så testade jag en annan häst, en jättefin skimmel. Sen efter sa hon att hon hade en riktigt fin häst i en dyrare prisklass. Hon sa ”Antingen älskar man honom eller så hatar man honom”. 2 duktiga juniorer hade varit där och provridit honom, en ramlade av och en började gråta efter 3 varv. Jag var ju bara tvungen att testa denna mystiska häst! Han var så snygg när jag såg honom! Ädel, långa ben och världens snyggaste bruna häst jag någonsin sett. Såg ut som en av de här riktiga världsklass-hästarna som man ser på TV. Vågade man ens sitta upp på den här hästen? Satte upp, red och jag bara log inombords! Hoppade, och han bara flög över som en liten flygödla. Jag bara ÄLSKADE den här hästen och jag älskade honom från första sekund.

Lalle hade blivit såld till USA några veckor innan jag provred, men gick inte igenom besiktningen. Nu var det förhandlingsdax! Jag hade inte råd med en sån här häst. Men efter om och men så beslutade jag mig för att köpa honom, och jag fick ner priset lite. Man ska alltid diskutera priset. När allt var klart så hade ägarna ändrat sig helt plötsligt, de ville inte sälja honom. Jag var helt jävla knäckt. Han skulle visas ytterligare för några juniorer för de ville ju såklart ha mer pengar för honom. Han såldes för nästan det dubbla till USA men gick ju inte igenom, så jag förstår dem verkligen… Så allt jag kunde göra vara att hålla tummarna. Den dagen Hacke ringde mig och sa att jag kunde köpa honom så skrek jag rätt ut, det var som att jag vunnit på lotto.

Sen kom Hacke och levererade Lalle, och på den vägen är det. Han har lärt mig jäkligt mycket och jag har nog lärt honom en del också haha.Vi började med att tävla 1,20 och hade 4 eller 5 nollar i första klasserna. Sedan debuterade vi 1,30 i Södertälje och blev placerade. Vår största merit är nog placering i Danish Christmas Show. Det var stooora hinder och en stor tävling. Vi har debuterat 1,35 i sommar som gick jättebra, och vi skulle ha debuterat i 1,40 i höst nu men eftersom jag inte har någon sadel som passar Lalle så kan jag inte trimma honom som jag vill och absolut inte hoppa dessa klasser. Känns piss, men han är ju så otroligt känslig i ryggen och det vill jag inte riskera. Det är inte värt det, men vi kommer att komma igen. Och då kommer vi göra det med bravur. Men jag har som mål att det ska gå väldigt bra på tävlingen i Christmas Show i december igen- för dit ska vi! Bästa tävlingen!

Första dagen han kom till mig:

 IMG_9072 IMG_9100

Här kommer lite mer personlig info om Lalle

* Han är en riktigt liten diva. Han går inte med på att det ska vara halvdant, då säger han ifrån och visar det rätt tydligt. Men han älskar när folk pysslar, knoppar, kammar, borstar och gör honom snygg.

* Han är så otroligt mysigt- typ världens mysigaste häst. Om man går fram till honom i hagen så har han alltid öronen framåt och ser glad ut, sen när man kommer fram så lägger han sin panna mot min panna och sänker nacken, sen står man så ett tag. Jämt. Så himla gulligt är det.

* Lalle är en påtänd ekorre som ni vet- han är livrädd för typ allt. Så försöker han låtsas vara rädd, alltså han kan vara helt LIVRÄDD för sockerbitar sen när man berättar för Lalle att det är sockerbitar och att han inte kommer undan och då gör han det, men han försöker alltid.

* Han är arbetsvillig och är en otroligt rolig häst att rida. Det blir aldrig tråkigt.

* Han är väldigt känslig, och det är väldigt väldigt svårt att svänga med Lalle på hinder för han hoppar gärna iväg med bogarna som flyter ut. Men om man sätter allt så får man världens bästa känsla.

* Första gången jag red Lalle så kände jag direkt ”Det här är min häst”. Han är som handen i handsken för mig, jag kommer nog aldrig i mitt liv hitta en häst som passar mig så bra som Lalle. En häst som jag kan rida så bra.

* Lalle är otroligt snäll mot andra hästar, han gör aldrig något dumt och är alltid världens snällaste.

* Det är väldigt svårt att rida Lalle när det står hinder på utebanan. Han är så sjukt taggad och otroligt spänd att det knappt går att rida. Jag brukar undra vad som händer, Lalle har liksom sett dessa hinder 234 miljoner gånger- men är alltid lika spänd och taggad när han ser hinder.

* Han är en professor, han har gått 1,50 internationellt och kan tävla de höjderna utan problem.

* Lalle har varit med i en reklamfilm där han hoppar en kombination med två räcken på typ 1,80 i rad och sedan klipptes det ihop som att han hoppade över en bil.

* Douglas Lindelöw red Lalle precis innan jag köpte honom, köpte en tidning där han visade upp sina övningar och helt plötsligt så är Lalle den han rider på, haha kul!

IMG_01711

Lalles fina språng:

IMG_0278

37 svar till “Berätta mer om Lalle?

 1. Dixi Wonderland skriver:

  De 3 sista bilderna som visar hans språng är så himla fina!

 2. Elin skriver:

  Hur har jag kunnat missa att han är efter Calido?! Det är hästen jag rider med, och faktum är att han påminner lite om lalle i sättet. Typ den mysigaste hästen på jorden, hoppar som en gud, påtänd ekorre haha 🙂 himla fin är han lalle!

 3. Linn skriver:

  Åh, Lalle är så fin!

 4. emelie skriver:

  Förstår att du är nöjd med honom. Fick rida honom redan min första vecka hos Hacke när jag var där på praktik Hösten 2011. Minns att han var jätte fin och hade otroligt bra gångarter. Därför det är roligt att följa din blogg och ser vad ni gör.

 5. Moa skriver:

  Hade du inte kunnat få fram den reklamfilmen hade vart sjukt kul att se! =)

 6. Det är kul att du har hittat en häst du trivs så pass bra med! 🙂

 7. vanessa skriver:

  Ooh så trevligt inlägg, har väntat på sådana 🙂 Tack för det!

 8. Erica Sirviö Musta skriver:

  Det va inga fina språng på den bilden, använder inte ryggen för fem öre och hoppar inte igenom kroppen över huvudtaget. Alla hästar gör inte det jämt och jag menar inte att han inte är fin, för det är han verkligen! Finare språng än de där har jag allt sett.. 🙂

 9. Erica skriver:

  Hej!
  Varför gick han inte igenom vet.besiktningen när han såldes till USA? =)

 10. Sandra skriver:

  Så grymt snygg häst!! 🙂

 11. Sofia skriver:

  Roligt med lite bakgrundsinfo om hur det gick till när du köpte Lalle och så! 🙂 Jättefina bilder på Corren i inlägget ovan också. Jättebra jobb Tyra!

 12. Emma skriver:

  Bra och roligt inlägg att läsa 🙂

 13. Haha, nu kommenterar jag visst vart och varannat inlägg du skriver 😉 Men vad roligt att få så mycket information om hästarna. Hoppas nu verkligen ni snart är tillbaka på banan igen där ni hör hemma! 😀

 14. Sandra skriver:

  Superbra inlägg! Jag är en rätt ny läsare och har inte så bra koll på dina hästar ännu, så detta inlägget var grymt bra! 🙂
  Måste även säga att Lalle är grymt fin, precis som alla dina hästar är! 😀

 15. Maria skriver:

  Vore kul om du kunde berätta varför han inte gick igenom?
  Sen blev iaf jag väldigt nyfiken på reklamen… Vad var det reklam för? Måste ju se den!

 16. Hanna skriver:

  alltså jag har en fråga, i all välmening för jag vill gärna lära mig om hur du tänker om detta osv för jag har liknande problem med min häst.
  jag skulle inte säga att Lalle hoppar med ryggen, alltså han ser inte ut att ta i med hela ryggen lixom, halsen blir spänd och sådär, svårt att förklara men du förstår säkert. och jag kan tänka mig att Lalle är en häst som gärna spänner sig och därför bli lite som en foilsträng.
  Håller du med mej? Och i så fall, hur försöker du jobba med det så att det ska bli bättre?

  Kram
  Hanna

 17. Amanda skriver:

  Herregud! Har det redan gått 1,5 år?! :O Jag minns ju dina inlägg om när du köpte Lalle och skrev att han är en ”superstar” :’) kom på mig själv med att undra vad som hände med Joe? Mitt minne sviker mig helt! 🙂

 18. Erika skriver:

  Beredd att hålla med…det där var inget snyggt språng alls, han kanske redan hade ont i ryggen där? För han hoppar som en gunghäst över. Du har säkert koll på det själv, men man tänker ju lite att du kanske inte har det ändå eftersom du lägger ut dessa bilder som ett exempel på hans snygga språng? Finns säkert flera här som kan tipsa om hur man får hästen att hoppa bättre med ryggen, för jag har samma problem med min 😉

 19. Ammie skriver:

  Brukar inte kommentera men måste bara gratulera. Du har verkligen jättefina hästar och gör ett bra jobb med dom! Tycker att du är jätteduktig med tanke på att du varit borta från hästarna så pass länge och dessförinnan inte ens ridit stor häst?!
  Jag tog själv upp min ridning ungefär samtidigt som dig efter 12 års uppehåll.
  Tävlade innan msv fälttävlan och 130 hoppning. Jag har tyvärr inte möjlighet att ha egen häst:( Men har förmågan att glädjas med dom som har det och är väldigt glad för din skull och dina framgångar!
  Tack för att du delar med dig och lycka till i framtiden!
  Kram

 20. elin skriver:

  Kan du inte försöka få tag på reklamfilmen? Skulle va riktigt kul 🙂

 21. Chrisselitan skriver:

  Tänker precis som några andra om hoppbilderna,Lalle hoppar ju inte med ryggen. Inget konstigt med det egentligen, det är ju vissa hästars stil eller vad man nu kan kalla det.
  När jag var yngre blev jag alltid avrådd att köpa en häst som inte hoppar med ryggen. Men jag har aldrig fått klarhet i hur det påverkar hästen ? Och vad gör du för att få honom att hoppa mer med ryggen ?

  Önskar dig all lycka med dina hästar, och kämpa på för du gör ett himla bra jobb 🙂

 22. Julia Kitti skriver:

  Kan du inte lägga ut reklamen hit? :D:D

 23. malin skriver:

  Du kan inte heller debutera 140 i höst eftersom du inte är kvalad.
  Förstår inte det där med att planera en debut innan man är säker i klasserna under. Man borde ha flera nollrunder och vara jämn innan man ens tänker på svårare uppgifter.

 24. Sofia skriver:

  Hej Tyra! Vart kommer det där underbaaaaaraaaa tränset ifrån? Jag undrar mest om pannremmen. Så himla fint! Kram =)

 25. clara skriver:

  så duköpte en häst som inte gick igenom besiktingen?:P

  1. Tyra skriver:

   Clara- Jo det är klart han gjorde, vart har du fått det ifrån?

 26. Erika skriver:

  Förresten jag skulle nog börja med att överdriva eftergiften över hindren :). Nästan trycka fram halsen med händerna ”typ”.

 27. Malin skriver:

  ditt svar till ”Clara” Tyra; Hon kan ju fått det från att du skrev att han inte gick igenom besiktningen till de som ville ha honom först, bara en tanke…

 28. Stina B skriver:

  Du skrev ju att han inte gick igenom besiktningen när han skulle säljas till USA, det är väl det Clara syftar på!

 29. Jen skriver:

  Hej!

  Varför gick lalle inte igenom besiktning när han skulle säljas till USA? Gick han igenom utan anmärkning när du skulle köpa honom?

  1. Tyra skriver:

   Jen- Ja jag vet inte riktigt, ja han gick igenom ua när jag köpte 🙂

 30. Louise skriver:

  Håller med Julia, kan du inte lägga ut reklamfilmen? 😀
  Du glömde även säga att han var med och hoppade i Globen 😉

 31. Fanny skriver:

  Jättebra inlägg! 🙂

 32. Jenny skriver:

  Hur höga är dina hästar ? Står inte i inläggen? 🙂

 33. kerstin skriver:

  Herre min… jag vet inte vad! Han hoppar som en GUD!!!!
  Vill redan ha han fast inte har ridit han! Love It!

 34. kerstin skriver:

  Är det du som hoppar? (du är super bra på att hoppa med Laban)!!

 35. W skriver:

  Lalle och du ♥

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »