Filmer

FILM- Tyra & Laban Pay n jump 120 och 1,30

Tjohoo här kommer en film från gårdagens pay n jump. Börjar hitta ridningen mer och mer 🙂 Dock är han lite slarvig i kombinationer, det måste vi jobba på. I 1:30n blev det lite missförstånd, men när vi hoppade om kombinationen efter hela banan så rev han antingen ettan eller tvåan. Så det ska vi jobba på! Andra rundan låg på 130, förutom Malins hinder som hon höjde till 1,35 men det var ju lika bra, haha.

Vad tycker ni, ser ni någon utveckling? Jag fick rida på som in i helvete i 130:n för han var helt skänkeldöd så nästa gång blir det korta sporrar. Fick kämpa livet ur mig så hej träningsvärk idag, haha…

.

70 svar till “FILM- Tyra & Laban Pay n jump 120 och 1,30

 1. malin skriver:

  Det ser helt okej ut. Förstår att han rev i 130n då ni inte ligger bra. Inte lätt att räcka över då. Så inte att han var särskild slarvig där.
  Stannade han innan kombinationen i 120? Eller varför har ni klippt filmen där?

 2. Sanna skriver:

  Tycker det är stor skillnad. Till det positiva alltså 🙂

  Syns att han blir lite seg i 1.30. Ser ut på filmen som att det ändå blir lite överilat, dvs du rider på lite väl mycket framåt bara för att han känns seg.
  Det är vad jag tycker att det ser ut som på min iPhone när jag kollar alltså, jag är ingen expert och du vet själv bäst hur det kändes 🙂

 3. Emmie skriver:

  Du är sjukt duktig å han e jätte fin! Mer träning speciellt på större oxrar så kommer det bli grymt!!!
  Stor utveckling från när jag såg dig i Tierp för bara några veckor sen!!
  Fortsätt som du gör!!

 4. Sara skriver:

  Ser jättebra ut tyra, verkligen!! Ni har båda utvecklats tycker jag 😀

 5. Linn skriver:

  Ser bra ut! Synd med kombinationerna!

  Kan man få en närbild på bettet du använde?

  Mvh Linn

 6. Amanda L skriver:

  Hej Tyra! Jag brukar inte kommentera på bloggar men kände bara att jag var tvungen. Gud vilken skillnad det är på dig och laban som ekipage! I början ”åkte” du mer med honom och lät honom gå på som han ville (vilket är förståeligt, verkar inte vara en sådan enkel häst) men nu ser man hur du verkligen försöker börja rida han! Han börjar korta sig lite i kroppen vilket ju tyder på att du jobbat honom rätt och att han därmed blivit starkare, bra jobbat! Han ser grymt stark ut, har du testat ett flippanbett? Vet ju inte hur han är att rida men av egen erfarenhet så tycker jag det är ett jättebra bett som fungerar bra på hästar som behöver ett bett som är lite starkare än ett ”vanligt” :). De bästa sporrarna (och mildaste) är enligt mig sprengers med släta trissor som snurrar vågrätt, grymma!

  Han är ju fortfarande lång i kroppen och orkar inte riktigt bära sig i en kortare form men med tanke på den korta tiden du haft honom, och den utvecklingen, så kan det nog bara bli bättre! Det här med att han är lite lång och inte helt igenom visar ju också sig i kombinationerna :). Allt det här vet du säkert redan men du frågade efter respons så! 😉

  Tänkte även säga att stämningen på bloggen har blivit mycket bättre sedan du bestämde dig för att hålla en schystare ton (även om det finns idioter)! Förstår att man kan explodera ibland med tror du vinner på att hålla denna fina stämning :).

  Fortsätt kämpa!

 7. Julie skriver:

  Ser kjempefint ut!!:)

 8. Erika skriver:

  Jag tycker det ser jätte fint ut. Ser ut som att ni lärt känna varandra bättre nu. Han är verkligen super fin med! Och jag tycker det är grymt kul att du inte är höjdrädd längre, eller det är du kanske men du rider på fint och har klättrat i höjden 🙂
  Jag blir inspirerad och modig utav att följa din blogg.
  Kramar

 9. Annso Andersson skriver:

  Hejj Tyra, jag var med på pay & jump på Mörtnäs, där jag även har min häst.
  Jag fotade dig när du hoppade o tänkte att jag kunde skicka bilderna till dig men det funkade inte att skicka till [email protected].
  Har du någon annan mejladress eller så som man kan skicka till? Tacksam för svar, såg även att jag var med i videon 😉

 10. Daniella skriver:

  ser riktigt bra ut tyra! du har verkligen hittat ridningen på laban och det är bara oturspet som du får. han är super fin nu!!!

  kram

 11. Tove Arvidsson skriver:

  Super fint ! Har lite bilder från P&J skickade dom på din mejl. Finns även några på min blogg som du får ta om du vill 🙂

 12. Fanny skriver:

  Tycker verkligen att du passar sjukt bra på Laban, din ridning ser mycket mer harmonisk ut, även om det blir lite missar så det det riktigt bra ut, det är ju bara lite småsaker som behöver justeras sen är det helt fantastiskt! Grattis till köpet, för det är en riktigt snygg häst som du faktiskt visar bästa sidan hos! Keep up the good work!

 13. Moa Mildén skriver:

  Har också varit där på en Pay n Jump 😀

 14. Linn skriver:

  Det syns helt klart skillnad! Han ser dock lite ”lat” ut men kul att han faktiskt anstränger sig lite när ni kommer lite mer utifrån på oxrarna;) bara han släpper loss lite i den där biffiga nacken och vågar sträcka fram näsan så kommer det bli super! Ni är på god väg och roligt att se att han faktiskt börjar kämpa med dig! Inte bara hoppa för att han ska. Jättebra jobbat!

 15. Karin skriver:

  Ren nyfikenhet! Hur kommer det sig att du lade en volt innan sista i 1.30?

 16. Erika skriver:

  Men snälla, kan du låna ut lite avståndsbedömningsöga till mig?? 😛 Det är en av sakerna jag tycker du är så grym på, att hitta rätt avstånd. Ser så lekande lätt ut! Laban ser lite ”bråkig” ut, men ni känner ju inte varann helt än och han är väl rätt ung? 🙂 Jättefint iaf!

 17. Nina skriver:

  Tycker att det såg fint ut! Å, Laban är så fruktansvärt vacker! Ang. skänkeldödheten så har min ridlärare gett mig rådet att vara lite mer ”flexibel” med skänkeln. Att typ vara lite ”kvickare” med den eller vad man ska säga :). Och liksom vara noga med att man verkligen får igenom det man vill så man inte bara sitter och nöter utan effekt. Och något som jag måste jobba på är också att mjukna i yttersidan, så att den inte motverkar det jag gör 🙂

  Uff, sådant här är så svårt att förklara vad man menar, och SJUKT svårt att göra :). Men kanske kan dessa tips komma till nytta för dig med? 🙂

  Tack för en bra blogg! Kram

 18. Lotta skriver:

  Löser sporrar ditt problem i längden? Nej, det blir bara värre. Testa att rid med mindre skänklar i vardagen så kanske han blir mer känslig för dem. Alltid bra att tänka ett steg längre, istället för ”vad är problemet?- lös det” så bör man tänka ”VARFÖR har det blivit ett problem”

 19. Jessika skriver:

  Det ser jättefint ut! 🙂

 20. amanda skriver:

  Åh du är så himla duktigt!! Och laban är verkligen jättefin!

 21. johanna skriver:

  På riktigt tyra.. Sluta ha så sjukt bråttom med att klättra upp i höjd.. fokusera på din grundridning ett tag, rulla några 1m – 1.10 – 1.20m och få lite rutin. Du har alltid dina lama ursäkter om varför du lägger volter, nu är Laban tydligen skänkeldöv, plus att som du säger, nu ”börjar ridningen bli bättre och bättre”. För att hålla på med 1.30 och komma upp i 1.40 så krävs det redan att ridningen är bra. Du startar, håller tummarna för att bli felfri, river, skyller på att du slutar rida eller var tvungen att lägga en volt osv. Det gör man inte på 1.30 tävling VARJE gång man är ute..

  Skärp dig, på riktigt..

  1. Tyra skriver:

   Johanna- Alltså snälla du, jag skriver att Laban är död för skänkeln eftersom han är det. Det är likson inget fel med att skriva varför eller hur jag gör- pga att varjen jag eller mina hästar är perfekta. Det kanske du och dina hästar är och då kan jag bara säga Grattis 😀 kram

 22. Fia skriver:

  Han är så jäääkla fin!!!

 23. Rani skriver:

  Fina rundor! Synd på peten bara, och synd att det var på samma hinder! Men då vet ni vad ni ska jobba på iaf! 🙂

  Han ser lite tunglandad ut? (Haha, fattar du vad jag menar? :p) Känns han så eller är det bara som det ser ut? Lite nyfiken bara 🙂

 24. Caroline ( f.d ridlärare) skriver:

  Hej!
  Har precis börjat följa din blogg. Har dock ett x antal andra hästbloggar jag läser där personerna tävlar på samma nivå som du och jag måste ge dig beröm för din ridning! Mjukt, följsamt,inget ryckande i munnen eller slag med spön. Nej tummen upp för din ridning tjejen!

 25. Jessica skriver:

  Så fin han är!
  Emellanåt ser det ut som att ni inte riktigt hittar eller ser något bra avstånd till hindrena, att du antingen trycker av honom lite tidigt eller att som i sista kombinationen då han kommer väldigt nära inpå A-hindret.
  Är det något du själv också känner eller det är bara jag som inbillar mig? 🙂
  *Absolut INTE menat som påhopp, bara lite funderingar när jag kikade på filmen*

 26. Emma skriver:

  Hej Tyra. Tycker det ser jättetrevligt ut och ni har verkligen utvecklats tillsammans. Ang kombinatiornerna så blir du lite forcerade då du inte tycker tempot är bra eller att du inte känner någon bjudning och , då kommer nedslaget. ( tydligt i 130) .bara en tanke och nått som jag själv har problem med att avvakta och inte forcera i det sista..
  Ni är otroligt duktiga och jättefina ihop:-)

 27. em skriver:

  Så snygg häst o så snyggt ridet. Försök hinna ner ordentligt i sadeln i kombinationen så du inte blir fframåt lutad utan kan hjälpa han upp mer istället.
  men som sagt så snygga tsm när ni har hittat varandra ännu mer blir ni nog riktigt farliga 😉

  1. Tyra skriver:

   Em- Jag vet, det är ett av mina stora problem att jag blir lite framåtlutad… Något som jag verkligen jobbar på 🙂

 28. linda skriver:

  hello!

  Kollar du upp dina hästar regelbundet av veterinär (typ innan å efter säsong) eller bara om något känns ”skumt”?

  En fråga med god å glad ton, inget anklagande eller så 😉

  1. Tyra skriver:

   Linda- Ja jag kollar alltid upp hästarna, men eftersom det är säsong nästan jämt nu för tiden så kollar jag upp dom regelbundet 🙂 Kram

 29. Chris skriver:

  Tyra ! Jag blir så glad när jag ser filmerna. Kan du själv fatta att det inte är så länge sen du var osäker o rädd för höjder. Och nu hoppar du 130 banor som ingenting. Vilken utveckling du har gjort. Vill önska dig all lycka inför vintersäsongen. Hälsningar från Skåne

 30. matilda skriver:

  Vad fina ni är! Han är otroligt läcker.
  Jag måste bara fråga för att undvika missförstånd: Är det så att du tycker att Laban är slarvig och att det är han som ska ta på sig rivningarna? Tycker du isåfall inte att det är du som har slarvat med ridningen på träning och att det yttrar sig i att han river? Jag bara undrar hur du tolkar det och om det är jag som tolkar fel, kan ju vara så att fler tolkar det som jag och det är ju tråkigt isåfall om det ska bli missförstånd 🙂

 31. Sanna skriver:

  Jag skulle nog låta tidningen ”komma” lite mer om jag var du. I 120 kan det funka att rida på lite så men i 130’n skulle jag avvakta lite mer. Det finns en anledning till att han ”är skänkeldöd” han står av på hindrena vilket är klokt. Bara en tanke som jag skulle tänkt om jag var du. Sen förstår jag att du tänker att du vet din häst och så är det självklart också,
  Men all kritik är bra!

  1. Tyra skriver:

   Sanna- ABsolut, ja det kan vara en fördel att han står emot hindrena och väntar in dom, men det är en känsla jag har som jag inte gillar. Om han inte tar sjåänkeln exakt so jag vill så är det svårt att anpassa galoppen. Men jag kan ju vara för svag också så han inte känner ordentligt. Därför kan en liten sporre vara bra, All kritik är super, så länge man skriver på ett bra ödmjukt och konstruktivt sätt som du gjorde. Det uppskattar jag, kram

 32. Kim skriver:

  Ni är verkligen jätte fina! 🙂

 33. Emma Gauffin skriver:

  Ser super fint ut!! Är imponerad över dina skänlar som ligger stilla under ritten och inte fladdrar runt!!:))

  1. Tyra skriver:

   Emma- tack vad snällt 🙂

 34. Johanna skriver:

  Tyra, har du köpt en skänkeldöv häst så har du ännu mer anledning att sluta hålla på att enbart fokusera på höjden på hindrena. Folk blir inte imponerade av det… Folk blir imponerade av ansvarstagande, vilja att utvecklas och förmåga att förstå sin häst. Precis som Sanna ovanför ditt svar skriver så handlar det nog snarare om att Laban drar sig tillbaka för han inte känner sig säker på saken som i sin tur beror på dig. Bygg upp hans självförtroende, ditt självförtroende och Lalles självförtroende och utvecklas tillsammans istället för att försöka framstå som toppryttare bara för att du siktar på 1.40 innan året är slut..

  Och som du ALLTID skriver när du får kritik, att ”om du och din häst är bäst..” osv, sluta vara så töntig! Ingenstans i min kommentar skrev jag att jag och min häst är bäst, jag gav dig kritik. Ibland så får man kritik….

  1. Tyra skriver:

   Johanna- Man får gärna ge kritik men inte på ett elakt eller övertygat sätt för du kanske inte ha rätt? Ni tjatar om att jag ska vara ödmjuk och jag försöker vara det- men då gäller det att du också är ödmjuk i dina kommentarer eller hur? En skänkeldöd häst för dig kanske inte är samma sätt för mig eller hur? I din värld kanske Laban är helt fantastisk och tar skänkeln och fattar galopp bara man nuddar med foten (vilket han gör) men i min värld så är han inte där jag vill ha honom (än) och det är samma sak med Lalle. Jag är extremt kräsen, kanske mer kräsen än du eller hur? Och jag har mina tränare och det är klart jag kan hoppa högt även om jag skriver så. Det är något man får jobba på. Men jag kanske inte ska använda ordet skänkeldöd, för det är rejält överdrivet. Men i mina ögon är han det- för någon annan så är han sjukt bra med skänkeln…det beror på hur man ser det. Men jag uppskattar kritik som tusan, dock bara det är skrivet på ett ödmjukt sätt och det tycker jag inte dina kommentarer är. Vem säger liksom att jag försöker framstå som en toppryttare? Uppenbarligen något du stör dig på att jag ska hoppa 1,40, för det är jag väl ingen toppryttare? Och jag skulle inte göra det om inte jag eller Lalle hade självförtroende. Han har gått 1,50 så han har mer självförtroende än de flesta hästar. Som sagt, ge gärna kritik på ett schysst ödmjuk sätt, vore tråkigt att spärra din ip-adress för jag vill inte ha såna här kommentarer. /Tyra

 35. Pernilla skriver:

  Som svar till Malin som kommenterat högst upp angående om ni stannade innan kombination i 1.20… Jag som var där o såg råkar veta att virr-Tyra hoppade hinder nr. 9 istället och höll på o skrämma slag på oss övriga som inte var med på det 😀 Men för övrigt är Laban sjukt fin, och tycker era rundor såg bra ut Tyra! 🙂

  1. Tyra skriver:

   Pernilla- Haha precis. Som sagt, lite spänning i vardagen ska det vara eller hur 😉 Nej men fy, det var faktiskt läskigt, hur man kan vara så inne i ridningen att man inte märker att någon står precis bakom hindret (trots att det såklart var mitt fel som hoppade fel hinder) men snacka om tunnelseende… Tack annars för din kommentar, alltid kul att få läsa, kram

 36. dressyrryttare skriver:

  Har du funderat på om det kan vara så att du ska miska skänkeln? Och rida ännu mer med sätet? Dvs effektivisera dina hjälper så att du till slut bara behöver vrida överlivet i vissa situationer för att få hästarna åt ett håll! 🙂

  Alltid bättre när man kan använda mindre och finare hjälper 🙂

  1. Tyra skriver:

   Dressyrryttare- ja absolut det är ju självklart bäst, men jag är inte så stark och Laban är ganska lat av sig haha. men vi jobbar på det jättemkt 🙂 kram

 37. julia Petersson skriver:

  Såg att du skapat en ridblogg idag ?! så sjukt dåligt av mig, men fasen vad bra – jävligt rolig blogg :).

  Jag är inget pro alls, men köp små sporrar och tänk inte att du ska sitta o trycka i 70 år, utan som min ridlärare sa ”tänk kulspruta” (under väldigt korta sek) annars kan hästen helt ignorera ditt tryck om du bara trycker på hela tiden.
  Ibland ser det ut som du vill speeda upp honom och därför hoppar han rätt långt ifrån. Tänk istället för att speeda upp han, väcka upp honom: upp-fram med huvudet, kvicka steg utan att höja tempot osv.

  du vet säkert detta, för du verkar vara skitduktig och jag tkr du är en skitstor inspo 🙂

  1. Tyra skriver:

   Julia- Jag visste faktiskt det och håller helt med. Tack för ditt tips, bra tips till alla tycker jag 😀 kram

 38. jennie skriver:

  Jag tycker du inte ska skriva att du vill ha åsikter eller kommentarer Tyra för du kan inte låta bli att hugga på de som inte passar dig. Skriv istället att du inte är intresserad av åsikter för att du vet vad du sysslar med. Blir verkligen bara löjligt när du ska svara tillbaka på kommentarer

  1. Tyra skriver:

   Jennie- Men jag förstår faktiskt inte vad som är så svårt att förstå för vissa, te x dig. Jag älskar KONSTRUKTIV KRITIK!!! Varför ska jag vara trevlig mot någon som är otrevlig mot mig, svara gärna på det???? Om nån kommenterar något drygt så är det klart att jag ger ett svar på tal. Dock gör jag inte det lika ofta längre. Men jag blir så chockad över hur såna som du resonerar egentligen? ”De som inte passar mig”? Berätta för mig vilka personer elaka kommentarer passar? Förmodligen ingen. Som du ser så svarar jag och tackar för konstruktiv kritik- men inte elaka kommentarer. Och numera så spärras dessutom eleka kommentarer, ip adresserna spärras direkt. Och nu förtydligar jag att din kommentar inte var elak eller så, så din ip är alltså inte spärrad, haha. Undrar bara varför det blir löjligt, jag svarar på sånt som jag tycker är fel. Kram

 39. Olivia skriver:

  Man ser att han är liite slarvig när han hoppar vissa hinder som kombinationen, men de kommer nog inte behövas lång tid för dig att träna bort de! 🙂

 40. Julia skriver:

  Vet inte men är det bara jag som tycker att det ser lite slarvigt ut? Ser inte alls stadigt ut. Hade jag varit du hade jag rullat runt på 120 tills vi hade ett gäng stadiga felfria rundor…
  Och det där med att han måste ta skänkeln precis så du vill ha det? Det är ju inte så att hästarna ska anpassa sig efter ryttarna i alla situationer…

  1. Tyra skriver:

   Julia- Jo, med en sån sak ska de absolut anpassa sig det är superviktigt!

 41. Linnéa skriver:

  Ser jättefint ut Tyra! Stor skillnad på kort tid, vilket betyder att du lägger ner massor med tid på träning och utveckling. Ser fram emot att följa er resa! 🙂

 42. Jessica skriver:

  Lika underbart att läsa kommentarerna varje gång, NÄR ska hästmänniskor lära sig att olika sätt funkar olika bra på olika hästar och för ryttaren ! Det som funkar för er kanske inte alls funkar för nån annan, jätte bra med tips men sluta va såna jävla besserwissrar!! Hon har ju tränare med sig som säkert ger henne råd och kritik, så hon vet nog själv vad som hon måste träna på. Tycker de är skit bra att nån vågar lägga ut filmklipp som inte är perfekta! Mer sånna hästmänniskor tack!!

 43. Lina skriver:

  Hej Tyra
  Som dom flesta skriver så är ni fina ihop. Det enda jag reagerar på är att du blir lite framtung ibland.
  Inte bara det att du glömmer att räta upp dig utan att du tenderar till att få hängsits ibland och det tror jag gör att Laban blir lite seg som du skriver.
  Stärk upp ryggkorsetten och tänk verkligen på var du har vikten oavsett om du sitter ner eller står i lätt sits.
  Be någon av dina vänner kolla dig under den vardagliga träningen och verkligen vara på dig om att räta upp dig och inte bli hängig i knäna, få lite mer tramp i hälen.
  Ni ser samspelta ut men jag tror att du kommer att få en mer positiv känsla när du rider honom (och andra) om du bara blir starkare i ryggen och hittar balansen lite bättre i sadeln.
  Jag skulle vilja räta upp hela dig, från rumpan och uppåt och ge dig ett lite bättre skänkelläge.
  Även när du har rätat upp överlivet har du en tendens till att hänga i knäna (hängsits)och det brukar oftast bero på en svag ryggkorsett (med det menar jag rygg och mage).
  Ni ser som sagt fina ut tillsammans och han verkar glad med att jobba med dig och jag tror att om du får ordning på den ”lilla” detaljen kommer du att känna som om du fått en ny häst. Kanske vänta lite med sporrar om det är så att du inte brukar rida med det.
  Skriver detta med all välvilja, vore kul att få ta del av din analys av filmen.
  Allt gott Tyra 🙂

 44. Linnea skriver:

  Måste väl då allt säga att du rent ut sagt åker häst… Lycka till i framtiden med den där ridningen på 130-140 höjder.

 45. Johanna skriver:

  Är så imponerad över hur mjuk och följsam du är Tyra! Det där med att inte vara för framåtlutad är något jag också jobbar på, och jag tycker verkligen att man ser att du utvecklas lite hela tiden! Fortsätt jobba på och lycka till med dina fina hästar! Kram

 46. Siri skriver:

  Waaah.. älskar Laban haha! Så sjukt snygga är ni.
  Min häst brukar också jävlas med mig och bli skänkeldöv då och då.. Men det brukar hjälpa med sporrar eller trycka till ordentligt 1-2 ggr så de skärper sig! Det gör min lilla polle iaf 🙂

 47. Tina skriver:

  Jag tycker att det är stor utveckling sen senaste filmen, han ser mer ihop ut i kroppen och det märks att du har börjat hitta knapparna 🙂 Tyvärr märks det att han inte är tillräckligt framme för skänkeln och jag skulle tro att det är det som gör att att han är så vinglig och att han kryper nära hindrena och fryser lite över dem. En anledning till att han reagerade dåligt på skänkeln just idag skulle kunna vara att ni är inomhus, han är väl van att hoppa på utebanor nu där avstånden är längre och hindrena inte är så nära väggarna. Om jag var du skulle jag träna mycket serier med låga hinder och långa avstånd så att han får gymnastisera och öva på att sträcka ut och svara frammåt, men det vill jag minnas att du skrev att du skulle göra så det är ju fingemang 🙂

  Lycka till, ni kommer att bli superbra när allt faller på plats!

 48. Sara skriver:

  Du är så jäkla duktig Tyra!

 49. Cecilia skriver:

  Okej, Linnea det där va väl lite väl onödigt? Uppenbarligen är Tyra väl medveten om att hon har mycket att jobba på. Åka häst ser hon definitivt inte ut att göra. Men visst är det uppenbart att hon inte hittat ridningen med Laban på samma sätt som med Lalla. Ge henne lite props för att hon vågar lägga upp en film där hon inte rider perfekt och som hon vet att hon kommer att få mycket råd och kommentarer på efteråt.

  Jag tycker det ska bli kul att se hur Tyra o Laban utvecklas tillsammans. Han ser inte ut att va en helt lätt att rida alla gånger och det kommer säkert ta sin lilla tid innan det klaffar helt mellan dom. Tills dess kommer iaf jag att bita mig i tungan och lita på att Tyra o hennes tränare nog reder ut hennes o Labans problem själva. Utan mina ”expertråd”:P.

 50. Jossan skriver:

  Gud så fina ni är! Men det ser ut som du driver på honom när han redan ligger lite nära in i kombinationen in i 1,30, eller har jag helt fel? 🙂
  Ska bli kul att fortsätta följa er och se hur långt ni kan komma när det redan ser så här bra ut efter så kort tid. 😀

 51. cattis skriver:

  han är jättefin och ni är jätteduktiga 🙂
  i kombinationen i 1,20 hoppar han snett, träna hur mkt som helst på att hästen ska vara rak över hinder. hoppa in på mitten på a, rakt fram, ut på samma ställe på b. han får inte dra sig åt något håll. oftast gör dom ju det för att det är lättare för dom men är han rak kommer han få mkt bättre språngkurva och bli starkare.
  i kombinationen i 1,20 syns det jätteväl att han går åt sidan.

 52. nicole skriver:

  Jag har lite samma problem med min valack. Men det jag gör med min e att försöka att inte ha skänklarna emot hela tiden.. Men han e så sjukt seg på att faktiskt ta skänkeln, måste kicka till honom 2-3 ggr för att få upp honom i trav. Har du några bra tips på hur man får fram hästen snabbt?! Vill kunna lägga skänkeln mjukt mot honom o då ska han trava, o ger jag galoppskänkeln bara lite lätt vill jag att han ska ta galopp direkt men ja.. :/ Ska börja träna för tränare men vill ändå ha tips!! 🙂

 53. jannicke skriver:

  Jag måste bara säga att jag tycker det är väldigt trist att du så ofta skyller på hästen. Om man läser dina reflektioner efter tävlingar, träningsfilmer osv så är det ofta hästen som får ta skulden för rivningar, utbrytningar, när den inte arbetar i korrekt form osv. Han var slarvig och han måste öva på det och det, han kan inte jobba så pga hur han är riden tidigare osv osv. Sen när man kollar på filmerna så ser man rätt tydligt att det är i ridningen det brister och att nerslagen allt som oftast är ryttarmissar.

  Sen tycker jag att du är jätte duktig och du har verkligen utvecklats enormt! MEN, du har långt kvar till perfekt ridning och då blir det snett att skylla på hästen så pass ofta som du gör.

  Hästen är en spegelbild av ryttarens ridning och den gör oftast så gott den kan utifrån de förutsättningarna den får. Hästen kan ha saker att träna på, säger inget om det, tycker bara att det är mer ödmjukt att som ryttare först titta till sig själv och att man faktiskt skött sin uppgift från ryggen innan man skyller på hästen.

 54. Emmi skriver:

  Hej Tyra! Jag brukar väldigt sällan kommentera, och du kommer säkert inte att läsa detta, men egentligen riktar jag detta inlägg mestadels till dina lösare…. Och
  Jag måste bara skriva av mig lite! Herregud i jössenamn!!! Vad fruktansvärt många experter det sitter hemma i stugorna bakom dataskärmarna, helt fucking otroligt! Ge gärna kritik men SLUTA vara så förbannat högdragna och rent ut sagt ELAKA! Hur många av er alla som skriver icke konstruktiv kritik tränar och sliter röven av er för att bli bättre ryttare? Uppenbarligen gör Tyra det och vad jag ser så har det gett resultat. Är ni bittra citronvaginor som icke har talang utan måste ge er på en tjej som faktiskt vill och kan, och har känsla för hästar?(läs Tyra )
  Inne på Tyras blogg är stämningen helt annorlunda , inte alls så hårda ord och där stöttar läsarna och uppmuntrar henne?!
  Här inne på denna blogg verkar de flesta otäcka hästtjejer samlats för att sura och skvätta ner med sina bittra åsikter, undrar om det ä samma elaka bittra citrusar som gick på ”min” ridskola när jag började rida för sisådär 27 år sen? Jargongen är densamma och n fick mig nästan till att sluta rida, men det gjorde jag aldrig och nu är jag så jävla mycket bättre än vad vad många av er någonsin kommer att bli. Jag hade /har känslan för hästar men ni elaka kommentarsskrivare kan ja sätta huvudet på att ni INTE har det!!

  Tyra: Hejja dig och fortsätt för allt i världen på linjen du är inne på, och fortsätt kämpa för allt och framförallt : Fuck alla citronvaginor!!

 55. Sanna skriver:

  Linne längre upp- Vitsen är väl att det ska se ut som man åker häst? Då har man ju kommit så långt i ridningen att hjälperna är så pass fina att man slipper rida som en galning… Mitt mål med ridningen är att det ska se ut som om jag ”åker” häst. Jag ska bara behöva använda så pass fina hjälper som gör att det ser lätt ut.

  Och till Tyra- Ni gör kanon framsteg varenda film! Och det är stor skillnad att titta live och på en film. För det ser ännu bättre ut live!:)

 56. Carro skriver:

  Jätte fin har han blivit. Men han ser fortfarande lite ”vinglig” ut. Jag vet inte vilket bett du har på honom nu, man kanske behöver något ganska starkt. Men annars kan jag rekommendera fullcheek bett på unghästar. Toppen när dom behöver balanseras upp lite! 😉

 57. Linda skriver:

  Åker häst,där satt den☺Så sant!

 58. wilma skriver:

  Läste i ett senare inlägg här i bloggen att Laban är sned i ryggen enligt equiterapeuten, vilket kan förklara varför han ibland inte är hoppar helt rakt och framförallt får lite problem med b-hindret i kombinationen. Om ni får ordning på ryggen så tror jag vissa saker som du upplever som problem nu kommer att lösa sig. Snedhet i rygg eller bäcken gör ju att de får svårt att ”sätta sig”, vilket särskilt brukar synas i kombinationer. Riktigt fin häst så keep up the goood work 🙂

 59. Rebecka skriver:

  Bra ridet! Ser ut som att Laban själv tittar/tvekar lite in i kombinationen och då får du trycka på honom mer och därför blir det lite mycket tryck in och han river b men precis så hade alla andra med gjort:) bra att du fick över honom,han kommer lära sig att lita på dig mer och mer. Vad gör en rivning? Bättre den hoppar och river än säger upp sig. Grattis till en riktigt snygg häst!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »