Okategoriserade

Fantastisk förbygel med martingal

Jag skrev för en tid sedan att jag blivit kär i en förbygel, och det är den här från Perfect Sit of Sweden. Först och främst så är det snygg, men det viktigaste av allt är att den är grymt bra att trimma med. Med tanke på att själva martingal-delen är i resår, så är den delen lite kortare än vanliga martingallar och det passar perfekt för en häst som Lalle som gärna vill gå med huvudet rakt upp ibland och som kan vara väldigt spänd.

Hästen kan röra sig, men man har ett bra lägre stöd. Jag vill ju jobba mina hästar i en låg form där de är avslappnade och jag märkte verkligen skillnad på Lalle när jag använde den här förbygel. Och det är faktiskt inte alla gånger som man kan skriva rakt ut att man märkte skillnad på hästen efter en gångs ridning. Men det kan jag den här gången därför är det extra kul att tipsa om en sån bra produkt från en av mina sponsorer.

Ni hittar den här.

48 svar till “Fantastisk förbygel med martingal

 1. Caroline skriver:

  Tyra! Detta hör inte riktigt till inlägget men du som har haft Dario länge, har du några tips på hur du håller honom vit? Jag har precis fått hem en flugskimmel som gillar att rulla sig och skulle gärna ha tips på hur man håller vita hästar vita och inte… gula 😛

  Du kanske kan svara i ett inlägg? Det är nog fler än jag som är nyfikna 🙂 Ha det fint! Kram

 2. Erica skriver:

  wow, grymt häftig och den verkar uppfylla som jag letar efter. En sådan måste införskaffas =)

 3. Nicole skriver:

  Skulle aldrig använda en martingal för att få ner huvudet på en häst..

  1. Tyra skriver:

   Nicole- Hur skulle man kunna få ner huvudet med en martingal? Håller du på med hästar ens? Måste jag dumförklara alla läsare och skriva ut allt exakt utförligt hela tiden? Svar nej, för jag antar att om man inte är kunnig och uttala sig så gör man inte det. Ni ser att den hänger lös, och jag antog att man förstod att om Lalle slänger upp huvudet så finns där ett bättre stöd vilket gör att han går lugnare. Men tack för din information att du aldrig skulle använda en martingal för att få ner huvudet på en häst, det är du nog inte ensam om!

 4. Anna skriver:

  Där nere ska den väl inte sitta?

 5. Ylva skriver:

  Superbra blogg har du! Kul att läsa. Men måste bara fråga, du vet att man inte ska använda martingal för att få ner huvudet på hästen? En martingal ska bara träda i kraft om hästen slår upp huvudet. Ett bra mått att gå på om martingalen är i ganska bra längd är att ringarna som tyglarna sitter i ska gå till ganascherna på hästarna! 🙂 Om du kollar bilderna de har som exempel så sitter den myycket lösare och i den översta ringen! Annars borde du köpa en annan hjälptygel ifall du vill hjälpa hästen till en lägre form!

  1. Tyra skriver:

   Ylva- Tack för värmande kommentar 🙂 Ja jag vet dess innebörd, men när Lalle slår upp huvudet och känner det här stödet så blir han automatisk lugnande. Det har ingen effekt som en graman eller inspänningstygel har och det vill jag inte heller, det förstår nog vem som helst 🙂 Kram

 6. Ylva skriver:

  Och menade inget illa med kommentaren, men bara lite tips! 🙂

 7. Dressyrryttare skriver:

  Grattis!

  En produkt för alla som inte kan rida hästen i form… precis som graman och gummisnodd.

  LÄR DIG O RIDA HÄSTEN I FORM istället!

  1. Tyra skriver:

   Dressyrryttare- Om du jämför martingal och förbygel med en graman så skulle jag inte kalla mig för en dressyrryttare.

 8. Dressyrryttare skriver:

  Du skrev:

  ”. Jag vill ju jobba mina hästar i en låg form där de är avslappnade och jag märkte verkligen skillnad på Lalle när jag använde den här förbygel.”

  M.A.O … DU använde den för att få hästen i form … DU rekommenderar folk till denna idioti, ist för att visa hur man rider en häst i rätt form på korrekt o naturligt sätt.

  Så ledsamt…

 9. Linda skriver:

  Synd att den är så ful :/

 10. S skriver:

  Du dumförklarar dina läsare tillräckligt.

 11. Maja skriver:

  Men Gud så dryg du är. Titta på bilden du lagt upp. Sen googlar du eller slår upp i en bok hur en martingal ska sitta. Din på bilden är ju på tok för kort, den får ju samma funktion som en graman, precis som alla skrivit. Så länge du lägger upp bilder med helt felaktig utrustning och skriver hur bra det är kommer du fortsätta att idiotförklaras. Även om du umgås med Lisen mfl.

 12. Anna skriver:

  När den sitter sådär kan de ju fastna i den. Särskilt om du skulle få för dig att hoppa med den.

 13. Linda skriver:

  Inte direkt som en graman men normalt gar tygeltagen I en rak linje fran hastens mun genom ryttarens arm till armbagen. Med denna tingest sa blir linjen bruten och tygeltagen gar nedat som om man sitter med handarna vid knana.

  Nar lalle hojer huvudet sa blir det en bruten linje at andra hallet istallet.

  Inget av dessa ar optimalten jag forstar att tyra foredrar det sistnamnda.msn hsr iallafall lontroll.

  Rider jag en sadan hast rider jag med lag martingal men med tva tyglar. En som verkar ner och en toprein som verkar som vanligt. Da kan man fortfarande ta ledande tygeltag samt finjustrera formen.

 14. Jessika skriver:

  Kul att PS of Sweden tänker annorlunda, den här och flera av deras andra produkter har jag aldrig sett något liknande utav innan! 🙂

 15. Linda skriver:

  Sorry….stavfel overallt! Men ni forstar sakert anda.

 16. Natalie skriver:

  Kan martingalen användas på olika sätt? För din bild stämmer inte överens med produktbilderna..? Där sitter martingalen fäst i ”mittenplattan” på förbygeln vad jag kan se. Och på din bild sitter den fäst längre ner mellan frambenen och blir ju därför automatiskt kortare. Kanske är detta meningen för att på så sätt kunna reglera längd på martingalen beroende på typ av häst? Jag har ingen egen erfarenhet av martingal, så jag frågar i ren nyfikenhet och utbildningssyfte.. Så jag hoppas att du Tyra, eller någon annan kan förklara. Tack på förhand!

 17. Britta skriver:

  HERREGUD folkens! Tänker ni på allvar sitta här och skriva att det sär synd om Tyras hästar för att hon använder ett (enligt er) lite för kort martingal..?? Ni är sinnessjuka! Åk till indien och rädda plågade gatuhundar – eller barn – istället.

  Tyra – Kör hårt (!!) och gör PRECIS vad du vill med DINA hästar så länge du ser till att de mår bra och har omdöme nog att åtgärda när de mår dåligt!

  Puss och tack för bra läsning.

 18. Stella skriver:

  Jag brukar roa mig med att gissa kommentarerna till blogginlägg. Det slår aldrig fel. Alltid samma tråkiga visa. Tyra jag hoppas att du fortsätter gå din egen väg och inte tar åt dig av ogenomtänkta ( ogenomtänkta , ett finare ord för dumma) kommentarer. Till alla ogenomtänkta människor där ute: tomma tunnor skramlar mest.

 19. Elin skriver:

  På en vältränad och rätt musklad häst med bra balans
  så blir ju funktionen av denna martingal att man ”håller nere”
  huvudet, pga tygelns inverkan blir neråt. En martingal ska
  i mina ögon vara såpas bra avvägd i längd att den endast
  träder in i det ögonblick den bevehövs, mao när hästen
  slängt upp huvudet för högt. I detta fallet är dem ständigt med
  i dina tygeltag = kan liknas lite med graman/tideman snarare
  än martingal, oavsett resåren.

 20. L skriver:

  Men Tyra du som skriver att du använder den för att få lalle till att söka sig neråt? Klart som fan man påpekar det då. Oh en martingal ska inte få en häst o söka sig neråt för fem öre, då sitter den åt helvete fel fattar du väl? Den ska finnas där för hästarna inte ska kunna slå bakåt med huvet ”noka en” osv. Du idiot förklarar dina läsare dagligen för saker du själv skriver? Oh ditt försvar är alltid ”lisen” ingen bryr sig om du umgås med eliten för håller dom med är dom samma skrot o korn… Kan man inte rida sin häst i form utan en massa prylar och den slår med huvet kanske man ska se över felet hos dig som ryttare?

 21. Malin skriver:

  Om man går in på Perfekt Sit of Swedens hemsida så ser man att martingalen inte ska sitta som Tyra satt den, den ska fästas i översta ringen. En martingal ska ej vara spänd när hästen går i form utan först när hästen slår upp huvudet så ska den stoppa den från att gå för högt upp. Det är tråkigt när du lägger upp bilder på utrustning som sitter felaktigt och sen gnäller på att folk går på dig. Vissa av de som kommenterar kan faktiskt en hel del men sen formulerar många sig väldigt dumt…

 22. Erika skriver:

  Vet inte om det är mest skrämmande att du har toppryttare runt dig och de tycker det är ok med så kort martingal? Niklas ser dig väl rida flera dagar i veckan t.ex.? Sen är det en sak om du gör det för av du har svårt att få ner hästen i en låg form pga bristande kunskap, eller inte ”orkar” sitta och mala dressyr- men inte så smart att skriva om syftet på blogg isf.

 23. Katarina skriver:

  Bara undrar om denna martingal ska anpassas som en vanlig, dvs att den ska vara så lång att den ej bryter den raka linjen från hästens mun till ryttarens hand? Eller ska den vara kortare, isf varför kortare?

 24. Marie skriver:

  Åh, det är så typiskt inom hästvärlden med dessa ”besserwissar”, såna personer som klagar på allt, hittar fel i allt, och alltid har någonting att påpeka, oavsett det är utrustning, ryttare eller häst. Tyvärr har dessa även hittat till din blogg Tyra, trist! Stå på dig och fortsätt skriva om dina hästar å träningar, för jag är en av många som uppskattar det!

 25. Anna skriver:

  http://www.psofsweden.se/shop/22953/art53/h7508/17767508-origpic-d88bcd.jpg

  såhär ska den sitta enligt PS egen hemsida. som n vanlig martingal, trots resår.

 26. Caroline skriver:

  På PS hemsida sitter ju martingaldelen i ringen där de elastiska banden går ihop. Du har ju satt den nere mellan benen, hur kommer det sig? Ser ut som att tyglarna ”dras ner” av martingalen. Förklara gärna lite bättre.

 27. Josefine skriver:

  Men herregud alla, det är en bild! Hur kan ni se hur den sitter på lalle genom en bild där Tyra endast vill visa upp produkten? Om jag minns rätt så är lalle liten och nätt i kroppen (mindre storhäst) och då behöver kanske Tyra spänna in till den nedersta bilden för att den ska bli lagom i storlek 🙂 Ha en bra dag Tyra, kram från mig!

 28. Josefine skriver:

  Ringen *

 29. Hulda skriver:

  Maja, om du läser vad Tyra skriver, så ser du att hon skriver att den ÄR kortare än en vanlig martingall och eftersom den är elastisk, så är det inget problem! Den SKA alltså vara kort. Snälla läsare som hugger så fort ni får (tar) en möjlighet, åk runt på lite nationella tävlingar och titta även på framhoppningar och framridningar. Ni kommer att se lika många lösningar som ni ser hästar och ryttare. Det handlar ju om att hitta en ridning och utrustning som passar sin häst.

  Tyra, jag är imponerad av dig på många sätt, men kanske mest för att du orkar fortsätta med den här bloggen. Om du så skrev ett inlägg om att gräset är grönt och himmelen är blå, så skulle det förmodligen ifrågasättas, kritiseras och hånas.

  High five till dig Tyra!!

 30. Linda skriver:

  Haha,Tyra.. du är bara för mkt.Man kan verkligen inte ta dig seriöst.Dina stöddiga och barnsliga svar på tal är skrattretande!Du är en lat ryttare som vill ha hästar som redan kan”allt”som du kan flänga runt på tävlingar med.Du tar till alla hjälpmedel som finns istället för att rida rida rida jobba jobba jobba.Pinsam är du.Din attityd är verkligen helt störd.Du gör bara bort dig mer och mer..suck.Och sen det här patetiska försvarssnacket du kör med.”Jag umgås med eliten”Koden säger minsann att så är det”Sådär höll man på när man var 6 år och gick på ridskola.Men är roande läsning.Så fortsätt på den här banan,riktigt skojigt haha,och den här kommentaren kommer inte godkännas.Löjl!!

 31. Linda skriver:

  Lisen skulle det stå

 32. Maria skriver:

  Martingalen ska sitta så att ringarna är i höjd med ganaschen, först där ska det ta stopp om hästen slår upp huvudet. När den sitter längre ner för att sänka huvudet på hästen så blir linjen mellan hand och hästens mun bruten, i och med att martingalen drar ner tygeln. Det betyder att när du tar i tygeln (när Lalle inte har sänkt huvudet) så blir det som att du drar bettet bakåt nedåt i Lalles mun.
  Jag förstår vad du vill åstadkomma och på en stressad häst kan det faktiskt vara lämpligt med en hjälptygel, iallafall tills hästen är loss. Men för att inte slita onödigt i hans mun, skulle jag rekommendera gummisnodd/halsförlängare eller graman. Gummisnodden är ganska generös då den är elastisk, gramanen kan du justera under passets gång i och med att den inte är fixerad i sin inspänning utan ligger i din hand som en extratygel. Det förutsätter dock att du inte tar för hårt i gramanen, den vanliga tygeln ska _alltid_ vara den som hästen söker stöd på, gramanen en vägvisare.

 33. Hanna skriver:

  En martingals syfte är rent säkerhetsmässigt. Den ska hindra hästen från att slå upp huvudet och knocka ryttaren. Den är alltså ingen hjälptygel som ska hjälpa häst och ryttare i formskolning. 🙂 knäpp den i den övre ringen som det är meningen så här du rätta funktionen för den.
  Problemet med att rida med för kort martingal är att vinkeln mellan bettet och handen bryts och tycket på hästens mun ligger dubbelt så hårt på lanorna ist för o ligga mjukt i mungipan. Dessutom låser man hästen. Här kan du läsa om olika hjälptyglar och martingalens egentliga syfte: http://www.hooks.se/assets/contentpages/infoHjalptyglar.aspx?masterpage=articleXtras.master&height=550&width=600

 34. sofia skriver:

  Kan ni förklara varför det finns en ring på förbygeln? Där tyra fäst den?
  OM man inte skall kunna använda den där!?

  Sen kan jag till lägga att flertal av våra elitryttare rider och markarbetar med graman. Malin har ju tom gjort en serie på youtube där hon markarbetar/hoppar med graman, kan inte hon heller rida och är lat?

  Man behöver inte kunna rida eller vara lat för att man tar till en hjälptygel.

  Testa som du vill. Det viktigaste är ju att det funkar för dig. Ditt val dina hästar.

  Svenska avundsjukan är bra rolig ibland.
  Tror inte du skrivit någonstans att du behövde förklaringar med hur du provar ut en martingall. Det kan man ju läsa i hööks katalogen ha ha.

  Låt det rinna av dig. Ren avundsjuka.

 35. Sally skriver:

  Nu gillar jag visserligen perfekt sits grejjer då jag tycker de har ett annorlunda tänk men den där martingalen i resår är ju inget nytt. Har funits liknande på marknaden i flera år…..

 36. L skriver:

  Matingal

  Används vid hoppning och på hästar som slår upp med huvudet. Skall hänga löst när tyglarna är sträckta. Var noga med att inte spänna martingalen för hårt, den används inte för att få hästen att gå på tygeln. Tygelstoppar måste användas så att inte ringarna fastnar i tygelns spänne. En martingalstopp fästes strax ovanför halsremmen och hjälper till att hålla allt på plats.

  Så tyra du sprider även fel budskap för okunniga människor som läser din blogg. En martingal oavsett vad skall aldrig använas för en häst ska sänka huvet!

 37. Maria skriver:

  men sofia däruppe, det är ju en helt annan sak att rida med graman. Som många, inklusive jag själv, nämnt, hamnar bettet vid en förhållning i ett felaktigt läge och skaver på tänder och lanor när tyglarna spänns ner med martingal.
  Vad de nedre ringarna är till för kan jag faktiskt inte svara på. Kanske om man har ett jättelång martingal? Inte fasiken är det för att dra ner hästens huvud iallafall.
  Ja herregud vad avis jag är. Det gör ont i hela kroppen hur avundsjuk jag är.
  Det går tydligen inte att kommentera eller argumentera utan att stämplas som avundsjuk nu för tiden, jäkligt märkligt.

 38. Lisa skriver:

  herregud.

 39. nina skriver:

  Den där martingalen är, som många påpekat, feljusterad. Tyra, så länge du lägger upp provocerande bilder eller texter så får du räkna med mothugg! Det behöver ju inte vara personligt utan mer som upplysning. Som det här med hur en martingal bör sitta och tips på andra hjälptyglar. Det är inget fel att använda sig av hjälptyglar ett kortare tag, just som en hjälp. Men målet borde vara att kunna arbeta hästen utan sådan hjälp! Och martingalen har ett enda syfte, att hindra hästen från att slå upp huvudet och nocka ryttaren. Jag tror inte du får vistas på en tävlingsplats med den sådan.

  1. Tyra skriver:

   Nina- Men vadå att man inte får ha martingal på tävling? Alltså jag dör- rider du ens?

 40. Malin skriver:

  Tyra om du lägger ut en bild där martingalen har ett annat syfte en vad som är brukligt eller om du har nån förklaring till varför du sätter den annorlunda kunde det ju va bra om du förklarade varför. Du har många unga läsare som kanske tror att det är så man ska används den. Varför är du så snorkig i dina svar?

 41. LC skriver:

  Men Tyra, Nina skrev ”jag tror inte du får vistas på en tävlingsplats MED DEN sådan”. Alltså att den inte får vara så kort. Och jag håller med dom flesta, den är på tok för kort.

 42. nina skriver:

  Tyra, precis; klart du får ha martingal! Men inte på ett felaktigt sätt som på bilden. Klart jag rider, varför skulle jag annars lägga mig i diskussionen? Själv har jag hållt på med hästari 25 år, så något har jag väl snappat upp längs vägen..

 43. Lisa skriver:

  Jag håller med Nina till 100% faktiskt ..

 44. Stephanie skriver:

  Alltså, allvarligt talat! Vad håller ni på med? Alla dessa jävla dumma kommentarer! Alla dessa jävla hästexperter gör mig fullständigt spyfärdig. Det är väl en jättebra lösning Tyra har på sin martingal, och hennes häst trivs med det. Varför skall man alltid göra allt så komplicerat? Mår ni bättre av att instruera Tyra om vad en martingal skall ha för funktion? Jag skulle tippa på att hon faktiskt är medveten om det, men vem fan har bestämt att det är fel att tipsa&trixa lite med utrustningen? Sluta vara så förbannat jävla trångsynta! Handlar denna sporten verkligen BARA om att veta och kunna mest? Att trycka ner varandra hela tiden?
  ”När man är en offentlig person får man räkna med sånt här” – Men va? Varför då? Bara för att det finns så många okunniga jävlar där ute som måste vrida och vända på varenda litet ord och misstolka saker & ting.

  Så snälla ni ”hästmänniskor” ( ni tror er vara det iallafall ) Far bara så långt åt skogen som ni bara kan. Ni förpestar bara luften för oss hästfolk som försöker ha ROLIGT med VARANDRA, istället för att skriva massa skit till Tyra för en jävla martingal. Ta åt er av tipset istället, ELLER håll KÄFTEN.

  Tyra, du är toppen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »