Allmänt

Hejsan jag har ingen fantasi

Hej, jag som brukar vara grym på rubriker har helt tappat fokus där. Ush. Ja, idag åker vi in till stan för ett möte med ett stort företag, och det är häst-relaterat så det bli spännande. Imorgon får ni även veta vad som händer, vad jag ska göra och vad jag gjorde i Skåne osv. Ska bli väldigt kul att berätta 🙂

Det kanske inte framgår av bilden, men det går väldigt bra med Corvara, haha. Här stegrade hon och det är ett beteende hon INTE får börja med. Så dagen efter hade jag ett spö som jag kunde använda för att motverka en stegring. Det gäller att vara väldigt bestämd och konsekvens när man rider in en unghäst. Om man inte tar bort beteendet direkt så kan det gå för långt, och det kan gå snabbt. Men igår när jag red så var hon SUPERfin. Vi travade flera varv själva, och vi hann med att galoppera för första gången också. Vilken känsla!

Till och med Sandra höll på att få tårar i ögonen, och jag satt och grät på Corvara typ- av lycka! Haha, här är vi väldigt engagerade i våra djur och alla framsteg som görs. Det är därför jag håller på med det här, driver företag och har personal. För dom är freaking amazing!

35 svar till “Hejsan jag har ingen fantasi

 1. Jessica E skriver:

  Jag gissar på samarbete med HM….:-)

 2. nessa skriver:

  den absolut snyggaste/coolaste bilden du nånsin lagt upp 🙂 vilken situations bild! kul att det går bra för er! Snälla Tyra, kan inte du lägga upp lite videos på henne? 🙂

 3. Cindy skriver:

  Aahh, hjälp nu vart jag lite rädd…. Har du väst på dig?? Haha:)
  Ramlade av min häst i onsdags, brukar ju gå bra när man ramlar av, men plötsligt händer det! Bröt tyvärr ryggen, behöver ju inte bli så allvarligt för alla.. Men var försiktig!!!! Bloggar om min väg tillbaka, forsätt skriv och jag ser framemot din resa med dina hästar, den ger mig precis den inspirationen jag behöver! Kramar och åter igen, var försiktig fina du.

  1. Jenny skriver:

   Oj, jag hoppas att det kommer gå bra för dig!

 4. Petronella skriver:

  duktiga du. nej, stegrande hästar vill vi inte ha 😉

 5. Rebecca skriver:

  Hej Tyra, jättebra att du använder spö. Blev nästan förbannad på dig härom dagen när du postade stegringsbilden på instagram, just för att jag vet hur fort det kan gå när en unghäst har börjat stegra, det är helt oacceptabelt beteende och dessutom väldigt farligt.. Blev därför lättad när jag läste att du numer ska använda spö, bra där! Tänk på din egen säkerhet! <3
  Är dessutom sur på alla "positiva" kommentarer du fick om bilden.. Är skrämmande hur lite vett vissa människor har…

  Vill dessutom ge dig ett litet tips; när du använder spöt, använd det då BAKOM skänkeln, det absolut viktigaste när man rider unghästar är att få dem att tänka framåt. Är även bra om du har någon med långpiska på marken… Om du får möjlighet, och om hon stegrar sig vid hantering från marken -dra omkull henne! Hästen ska vara lite rädd för att stegra, just för att man vill att de absolut inte ska göra det.

  Kram!

 6. Veronica skriver:

  Usch jag hästar som stegrar är jag inget fan av. Slog runt med min första unghäst för massa år sedan men klarade mig med en ordentlig muskelbristning på insidan ena knät. Fattade inte riktigt vad som hände då och hur illa det kunde gått. Så nu mera sätter jag mig inte på hästar som har den olaten. Sen att dom bockar och brallar som galningar det är inga problem ha ha 😉

  Kul med era framsteg det är en härlig känsla 🙂

  ha en fin dag Kram

 7. diana skriver:

  fastän det är dåligt att corvara stegrar, så måst jag ändå säga att hon är så otroligt fin på bilden!

 8. Jennifer skriver:

  Hej Tyra!

  Måste säga det igen, du är en stor inspirationskälla för mig, och det är så roligt att få en inblick i hästvälden även fast jag för tillfället satsar på karriären och inte har möjlighet att hålla på med hästar som förr, men så fort jag kan blir det allt häst igen!

  Tänkte bara fråga hur du agerar med spöet för att hindra en stegring?

  Ha en härlig vår-dag!

 9. Duktig du är som håller dig kvar Tyra! Hoppas att du får en bra dag idag 🙂

 10. Mikaela skriver:

  Instämmer till fullo 🙂 Konsekvens, kärlek och respekt – så skapas ett team!

  Det där med lyckotårar känner jag igen, det är ganska blött för jämnan på mina kinder när jag rider min unghäst! Det är så mycket glädje i våra härliga djur <3

  (Sista inläggets filmer gav mig fuktiga kinder båda två… ;))

  Ha en härlig dag!

 11. Suss skriver:

  Jiisses!! Där gäller det att vara med framåt uppåt inte rulla baklänges. Duktig du är.:-)

 12. josefin skriver:

  tycker mer det sen ut som ett inlärt trix än dumheter ;p

  1. Sofia skriver:

   Och det kan du avgöra genom EN bild? Idiot

   1. Jessica skriver:

    Hon skrev att det SER ut som, inte att det ÄR ett trix. Man kallar inte folk idiot!

 13. Erica skriver:

  Kämpa på Tyra!! =)

 14. Sofie skriver:

  Jag har fått lära mig att om man har en häst som stegrar, så kan man knäcka ett ägg mellan öronen på den (medans den är på två ben då), för då tror hästen att den slagit i huvudet och att det är blod som rinner. Så då kommer den inte göra om det. Vet inte om det stämmer, men det är som sagt vad jag fått lära mig :).

  1. Martina skriver:

   Det är ju hemskt att låta hästen tro nåt sånt?! Det är nog inte rätt väg att gå, men jag förstår hur du tänker. Det är ”old school” =)

   1. Petronella skriver:

    Låter ju ganska finurligt egentligen (om man har tid att utföra det?)
    ”Old school” är väl snarare att värkligen dänga till den i huvudet…eller hardcore, att dra runt hästen med flit…

 15. Becca skriver:

  Skulle du inte lägga upp filmen när du ramlar av Joe?:)

 16. B skriver:

  Älskar ditt driv i ridningen och hästhållningen, keep going!

  Ett gammalt bondetips att få hästen att sluta stegra är att ha en liten påse med kroppsvarmt vatten och dänga i huvet på dom så vattnet får rinna ner över ansiktet, det gör att dom tror att det är blod och i de flesta fall gör dom aldrig om det för att ”vara dum”. Kan tänkas brutalt och taskigt men nu menar jag inte att man ska slå hårt utan att påsen inte ska vara förstängd utan att man bara släpper den på huvet ovanför öronen,så det sen bara rinner ner.
  funkade på min förra ungponny, och ibland måste man vara tuff mot dom tuffa!

  Lycka till! 🙂

 17. Linda skriver:

  Hjälp vad högt hon stegra. Hoppas det var sista gången.
  Fortsätt ta det lungt och försiktigt så hon inte protest stegrar.

 18. Frida skriver:

  Fyyyy! Min häst har tyvärr det beteendet..:( Inte kul när man sitter där. Har dock lärt mig att känna av tendenserna i tid men ibland är jag inte tillräckligt snabb och då sitter man rätt hjälplös däruppe. Så hoppas hon lägger av med det där snabbt! Det fixar du:)
  Kram

 19. Olivia skriver:

  Usch och fy för hästar som stegrar. Rider en häst i mitt stall några gånger i veckan som avlastning. Han stegrar när han måste arbeta, fjanterier! Det ska bort nu!

 20. E skriver:

  I alla fall en välbalanserad, jämn och stadig stegring minsann! 😀 Och det krävs sin häst för den balansen! Något som jag anser är positivt som tricktränings utövare. 🙂

 21. anna skriver:

  kan du inte lägga upp filmen när du ramlar av Joe?

 22. Elin skriver:

  Kan inte du förklara lite hur du gör för att motverka stegring som du skrev, förstår att man måste vara rutinerad för att kunna göra det men är intressant att veta! Har nämligen en herre med mycket vilja och om han blir riktigt sur så har han inga problem med att ställa sig käpprätt upp, inte det roligaste då kan ibland nästan tappat balansen och nära på att tippa över.

  Har du något tips på hur man kan motverka? Eller jobba bort? Han har nämligen lärt sig att han får mycket mer övertag när han gör så hos sin tidigare ägare som blivit väldigt rädd då han ställt sig upp.

  Så något tips? Hur gör man med en häst som lätt ställer sig på bakbenen vid varje liten protest? 🙂

 23. Helle skriver:

  Wow, vilken stegring, läcker bild 🙂

 24. Lillan skriver:

  Bra att du använder spö. Jag har upptäckt att oftast räcker en liten klatch mellan öronen mitt på huvudet – inte hårt – bara obehagligt så brukar de inte bli så sugna på att stegra igen. Men andra sätt är också bra. Du har koll och vet vad som krävs för din häst 🙂

  Jag har själv en 4 åring, jag använder pessoa-sele 1-2 ggr i veckan i 10 min. Bra sätt för den att komma upp med ryggen och slappna av i lite lägre form. Ett litet tips som du kanske inte behöver, men ändå.

  Var rädd om dig! 🙂

 25. Elin skriver:

  Har många gånger varit skeptisk till saker du skrivit och pratat om, men den här gången är jag impad! BRA att du tar tag i det på en gång, låter man en unghäst göra för mycket som den vill så är det kört sen. Heja heja! 🙂

 26. Caroline skriver:

  Om en häst stegrar sig så kan det ju bero på att den har ont någonstans och på så vis försöker tala om det. Så innan man försöker få bort beteendet med diverse metoder så bör man kanske kolla att inte något är fel (t ex med tänder osv). Sen kan det givetvis vara dumheter oxå men kan vara värt att kolla. I ditt fall Tyra tror jag dock att det är unghästbeteende, ni har väl kollat över allt när ni köpte henne 🙂

 27. Noomie Sundell skriver:

  Såg en kommentar om bilden på Ponnysanning och började också fundera på om det inte kan vara av de stumma (gummiringarna kan man ju knappast kalla flexibla på sånna tyglar) inspänningstygarna hon får obehag och därför stegrar? Jag har alltid lärt mig att man först ska få hästen att tänka framframfram innan man börjar spänna in dom och greja…

 28. Linn skriver:

  Spö mellan öronen funkar på vissa, jag skulle dock aldrig rekommendera att använda spöet någon annanstans på hästen då det i fel timing kan få hästen att trycka från mer. Jag har hört att man ska använda långpisk under buken, har dock aldrig provat. Håll oss gärna uppdaterade! Och lycka till 🙂

 29. Sara skriver:

  Ha ha vad jag skrattade när jag läste ”knäcka ägg”-tipset! Hade aldrig hört det förrut, men låter ju riktigt smart! 😉 är ju hysteriskt kul att tänka sig att folk rider runt med ett rått ägg i fickan, för att sedan hala fram det när hästen stegrar och kallt knäcka det i skallen på hästkraken. Snacka om häpen hästen ska bli! ;P

 30. Olivia skriver:

  Jag känner likadant med min unghäst. Får ett så löjligt flin och underbar känsla varje gång man gör framsteg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »