Allmänt

Bildbomd trim med Landfried

Här kommer lite bilder från ett trim-pass med Landfried. Det var samma dag vi hoppade, så några hoppbilder har ni ju redan fått se 🙂 Visst är han ädel och fin? Vill påpeka för er som sagt att han ser så lite ut att Lalle faktikt är 1,68 i mankhöjd, hahaha...så det är inte så litet. Bara det att jag har gigantiska hästar i övrigt 😉 Louise (världens bästa medryttare) fick rida Landfried igår och jag fick ett sms att han är en dröm att rida. ”En häst i världsklass och det menar jag verkligen”, så skrev hon. Jag blev så glad för Louise är verkligen SÅ duktig och otroligt erfaren.

Jag skulle vilja att alla skulle få testa att rida Lalle, han är så GO. Fan vad jag ska ta mig långt tillsammans med min nya vän. Han är så go och kelig, och älskar verkligen att hoppa och komma framåt. Är så lycklig tillsammans med min lilla ”ponny”. Joe känns helt plötsligt asstor att rida, haha. Han som var som min lilla ponny förut när jag växlade mellan han och Dario.Haha.

Dock har Landfried haft lite hosta sen han kom hit och det vet alla att det INTE är bra. Nu har en veterinär kollat på honom och han är inte förkyld och det är inte luften i nya stalleteller maten, utan han reagerar lite när han kollade och tryckte på strupen. Man kan ju känna när han hostar och det kommer liksom inte från magen utan det är som att han hostar ytligt, som att han har något i näsan eller halsen typ… och det är ju positivt, när de hostar och tar i för hela kroppen så kan det vara jättefarligt. Men det ska inte vara några problem, jag ska rida på som vanligt och så går det nog över. Annars dör jag. Ibland hostar han lite mer men oftats blir det bara 2 hostar och sen frustar han ut, precis när man börjar trava. Då känns det ju lugnt, Men ibland hostar han typ 4-6 ggr. Men jag ska iallfall rida på som vanligt, och det känns tryggt att en bra veterinär kommit hit  och kollat på honom.

Landfried och jag kör tävlingsdebut på lördag. Jag har inga förväntningar. Han kan slarva på lägra hinder så mitt mål är att försöka rida honom bra och ge hoom bra förutsättningar och inte slarvriva. Om vi hoppar idag på träning ska jag be Sara filma lite 🙂

50 svar till “Bildbomd trim med Landfried

 1. Lena skriver:

  Det kan ju vara sån ”komma igång hosta”! 🙂 Min fd ponny hade så att hon hostade och då fick vi hostmedicin pga att hon hade en irritation! Inget som skulle påverka henne i framtiden men det skulle alltid vara kvar!

 2. Mia skriver:

  Ge honom Ishavsalger från Alg-Börjes.Gammalt beprövat till hosta;-)

 3. Dixi Wonderland skriver:

  Gud va fin han är! Ser ut som en dröm! Tråkigt att han fått hosta men tur att veterinären sa att det inte är allvarligt. Lycka till på lördag 😀

 4. Linda skriver:

  Så kul att se bilder på din utveckling. Förut kunde det se ut som att du satt med handen lite i ”knät” men du har verkligen lagt fram den och fått en fin båge i armen! Ser liksom ut som att du verkligen låter honom komma till bjudning och rulla på i en bra form. Kul att se, kan tänka mig att han är underbar att rida, ser verkligen ut att vara arbetsvillig iallafall! 🙂

  1. Tyra skriver:

   Linda- Tack 🙂 Dock så har det inget med min utveckling att göra utan vilken häst jag rider. På Joe passar det mkt bättre att ha längre tyglar och inte bråka med honom mm. Men ändå, tack för din kommentar kram

 5. alexandra skriver:

  Hästen jag rider reagerar på pollen och hostar lite emellanåt när man rider honom. Det kanske är nått likande i ert fall?

 6. Sofia skriver:

  http://www.svtplay.se/video/260406/buck

  FANTASTISKT, MÅSTE SES AV ALLA SOM HÅLLER PÅ MED VÅRA UNDERBARA DJUR!

  kram!

 7. Matilda skriver:

  Jag har en svinbra idé..
  Kan du inte köra ”Namnge rubriken”
  Vi läsare skriver en rubrik i kommentarsfältet som typ ”Min bästa sommar”, och du väljer vilken rubrik du vill använda och sen skriver du utefter den…
  Hoppas du fattar vad jag menar! haha!
  Puss o kram

  1. Tyra skriver:

   Amtilda- Jo, skitbra idé! Ska nog köra den på Tyras.se också 🙂

 8. Mikaela skriver:

  Vill tipsa om en hästrelaterad dokumentär, om den riktiga mannen som talar med hästar.

  http://www.svtplay.se/video/260406/buck

  Hoppas att det kan väcka lite tankar och frågor hos er alla, hur behandlar vi egentligen våra hästar?

 9. Johanna skriver:

  Har du tänkt på att du kollar ner väldigt mycket på Lalle?

  1. Tyra skriver:

   Johanna- Haha ja min tränare brukar säga det…

 10. Nina skriver:

  Herreguuuud vad fin han är!!!! Typ min drömhäst, ni passar jättebra ihop tycker jag.

  <3

 11. Julia skriver:

  Jättebra blogg och jättefina hästar! :))) vilka är hästarna i bakgrunden? Kram

 12. F. skriver:

  sa du inte att du bara använde pelham/skarpa bett när du hoppade? På alla senaste ridbilder rider du på skarpa bett. Du försvarar det med att det är pga. du måste ta i så mycket mer om du rider på ”vanligt” men det betyder ju bara att hästarna är dåligt grundridna. Man ska inte behöva rida med händerna. Och det går inte att fixa till grundridningen på ett skarpare bett om målet är att rida på ett snällare, då gäller det att kämpa på med det vanliga, inte ta genvägar, det gör bara att hästen blir stum till slut.

  1. Tyra skriver:

   F- Du kanske inte läste inlägget? LÄS EN GÅNG TILL ISÅFALL. Det står att jag HOPPADE i det inlägget.:)

 13. Malin skriver:

  Hej!

  Han är verkligen söt!

  Ett tips- detta är inget vetenskapligt eller så men jag har märkt väldigt bra resultat när vi gett det till hästar som inte visar något på blodprov etc men har lite ”rethosta”. Det heter Honey+C, ett fodertillskott från Foran. Skadar ju absolut inte och har som sagt hjälpt tycker jag så värt att testa ju:)

  1. Tyra skriver:

   Malin- Åh tack för det tipset, vart kan man köpa det? :S kram

 14. Linnea skriver:

  Han e så himla fin med dig! Och du rider honom sååå fint!!

  Kram <3

 15. MartinaWJ skriver:

  Honey C finns att köpa lite överallt. Tror det finns på Hööks till och med. Annars i vanlig foderbutik. Men glöm inte att kolla att det inte är dopingklassat!!!

  Vissa ”host-preparat” är ju luftrörsvidgande = doping… Så kolla det innan, just in case =)

 16. F. skriver:

  sedärja, läste bara rubriken och skummade igenom inlägget. För mig och i mina hästkretsar betyder trim dressyr nämligen!

 17. Sofia skriver:

  Åhh vad ”glad” jag blir av att se att det inte bara är jag som tittar neråt när jag rider,haha. Blir tillsagd MINST 5 gånger varje ridlektion. Men det är skitsvårt att titta rakt fram, man vill ju ha koll på hästen jue 😛

 18. Kajsa skriver:

  Jag blev lite nyfiken på tränset, var är den bakre remmen? 😀
  Har inte sett det förut och nu har jag hjärnsläpp, kommer inte ens på vad remmen heter 😀

 19. C skriver:

  Hej Tyra!

  Hosta är något man bör ta på allvar, det är inte normalt för en häst att hosta alls. Vissa tycker att det ”inte är så farligt om de hostar ett par gånger vid framridning” till exempel och viftar bort det.
  Jag har själv en bronkithäst som jag har gjort allt för med mediciner, örtkok, alger, provat olika sorters strö (spån, torv, tidningspapper, spån -och halmpellets), dammat stallet, vattnat bädden. Utevistelse framför allt! Undvika ridhus och dammiga paddockar osv…listan kan göras hur lång som helst 🙂

  Åkte ofta till Klinik och gjorde endoskopi, de går då ner med en kamera i luftstrupen och man ser ALLT svart på vitt. Rekommenderas! Det går snabbt och smidigt och är inte speciellt obehagligt för hästen (får dock ofta lugnande).
  Min häst hostade aldrig extremt, max ett par gånger vid ridning och någon gång i stallet, men oj vad man fick se vid endoskopin, det har verkligen varit en otroligt bra riktlinje på hur hästen faktiskt mår för tillfället!

  Nu är inte min häst något extremfall som det kanske låter men jag har gjort allt jag kunnat, dock i ett i grunden väldigt gammalt och dammigt stall. Idag har hon flyttat till ett annat stall och står i princip på lösdrift och mår toppen!

  Jag tvekar inte på att Landfried kommer bli av med hostan, men eftersom han ska tränas och tävlas så pass hårt så kan det vara värt att ha stenkoll på hostningen redan vid första antydan till bronkit eller dammallergi.

  Tycker alla din hästar är så fina och önskar er all lycka!

 20. - skriver:

  Var det du som red Dario på ridbanan nyss? Eller din medryttare? Tacksam för svar!!

 21. AnnSofie skriver:

  Ni ser ut att passa jätte bra ihop! Han ser verkligen trevlig ut att rida.

  Ang hostan.. min häst hostar alltid 1-2 gånger när han värmer upp. Varit hos veterinären och det är inget fel på han alls. Han kan vara lite känslig mot sand och damm och då behövs det hostas upp i början. Men efter det brukar han frusta och sedan är det lugnt. Ville bara att du skulle veta att det är ofarligt, iaf på min häst. 🙂
  Ta hand om dig!

 22. Mickan skriver:

  Han är så otroligt vacker! Man kan inte tro att han är så stor som 168 i mank..

 23. Åsa skriver:

  Kunde veterinären intyga att han inte har något som smittar, med tanke på tävlingen?

 24. Jenny skriver:

  Jag tänker berätta och ge dig ett tips, och jag tycker du bör prova, oavsett hur tråkigt och lång tid det än tar!

  Min häst har jag fått kämpa med i snart åtta år, i 5 år red jag med på pelham i hoppningen. När jag kom ut från ritten på tävlingen/träning kunde jag ha mellan 5-10 blåsor på mina händer, igenom handskarna!! Men för 2 år sedan började jag lägga tävlingar åt sidan, lägga mer tid på hästen, grundridningen. Ett år senare, lade jag ner tävlingar helt, hopptränade en till två gånger i månaden.
  Jag lade all tid på dressyr, lydnadsövningar, markarebete och skogsridning. Och jag kan lova dig, det funkar!
  Alla tyckte inte jag var riktigt klok som köpte en sådan pass het häst, men jag visste innerst inne att med mycket träning, skulle det bli en riktigt kanon häst.

  Under det senast året har hästen blivit både lugnare i psyket, arbetar korrekt och bra med lätt hand. Hästen hoppar så enormt mycket bättre och har därmed slutat slarva med, men hästen har i all form kvar sin temperament, men använder bara när jag ber om det!
  Så det är något du kanske bör tänka på, lägga tävlingar och hoppträningar åt sidan för ett tag och träna på lydnadsövningar, markarbete, mycket dressyr och vid hoppning, så gymnastikhoppning! It works 🙂 Ha en bra dag!

 25. Isabelle skriver:

  Shit vilka muskler du fått Tyra, dina armar/axlar ser ju riktigt biffiga ut! Det ger visst resultat att rida tre hästar om dagen, nice 🙂

 26. Emma skriver:

  Shit, vad läcker han är! 🙂
  Hoppas du får bukt med hostan. Har själv fått lov att ta bort en häst pga kronisk bronkit som utvecklades från en vanlig förkylning. Var många turer fram & tillbaka till kliniker & olika medicineringar testades, men till slut fanns det inget mer att göra då ena lungan var på väg att kollapsa. 🙁 Försäkringsbolagets veterinär sa att dom aldrig hade varit med om att någon hade kämpat så förtvivlat mycket som jag gjorde för min fina prins. Så man kan aldrig vara FÖR uppmärksam när det gäller hosta. Men vad bra att du har haft en bra veterinär som har kollat på honom. Om det inte ger med sig hade jag nog dock valt att åka in på en klinik, där de har utrustning att kolla luftrör & lungor ordentligt.

 27. Elina skriver:

  Ser fint ut 🙂 Dock har du ditt skänkelläge ganska långt bak, men det är ju en vanesak bara 🙂

 28. Ida skriver:

  Hej Tyra!
  Min häst har någonting som heter igångsättningshosta. Han hostar ibland när man värmer upp honom men det ger sig alltid efteråt. Brukar sakta av när han hostar så han får hosta färdigt och sen rider jag bara på igen så brukar det vara lugnt. Har haft honom i 10 år nu och det har varit likadant under hela tiden. Enligt veterinär ingenting som är farligt! Du har riktigt fina hästar och är riktigt duktigt <3

  1. Tyra skriver:

   IDa- Men lalle har aldrig hostat förut? :S:s:S

 29. carro skriver:

  Tips ang hostan!

  min d-ponny hade samma sak,alltid i första traven ibland mer eller mindre. ibland kund det komma i första galoppen också. men detta hände inte då jag värmde upp honom rejält! vet inte pga varför men det är exakt vad du beskriver, hosta precis som något fastnar i halsen och sedan fnys när det är över. tyckte det var jätte obehagligt men det var inga som hellst problem med honom. värt att testa, lycka till!

 30. alexandra skriver:

  Ville bara säga att du är så himla driftig! Jag ser för varje gång hur din sits förbättras! Vet själv hur jobbigt det är! BRA JOBBAT!

 31. Sofia skriver:

  Du borde kolla den här dokumentären.. 🙂
  http://www.svtplay.se/video/260406/buck

 32. Elina skriver:

  Åh du har så fina hästar! Skulle vara en riktig upplevelse att se dem ”live” haha! Lycka till på tävlingen på lördag, det kommer gå galant! 😀

 33. Evelina skriver:

  Supersnygg han är 😀

 34. Vendela skriver:

  Var det inte du som sa att du alltid red på vanligt tränsbett när du trimma?

 35. Ellen skriver:

  Åh vad läcker han ääär! Man ser verkligen på vilka bilder som du styr mot ett hindret. Hela han suger verkligen tag och laddar som bara den 😉 Ska verkligen bli kul att se er utveckling tillsammans. Tror att ni kan gå hur långt som helst!

 36. Malin skriver:

  Tyra- tror det finns på Granngården till och med:) Inget fancy eller dyrt men bra, perfekt va:)

 37. Sophia skriver:

  Denna kommentar är endast baserad på egen erfarenhet och behöver absolut inte var så med dig och Lalle.
  När jag bytte häst för ett tag sedan så var han van vid väldigt lätta ryttare. När jag började rida honom (1,78 och lite extrakilon) så hostade han i början, först kände jag att jag ville hoppa av att jag plågade hästen men sen ”hostade” han av sig och i traven så var det inte ett ljud, tror kanske han värmde upp sig själv på nå vis.
  Du är duktig Tyra, som fan.
  Sen undrar jag även när din kollektion kommer? Puss

  1. Tyra skriver:

   Sophia- Tack snälla 🙂 Men Lalle har inte gjort såhär förut, kan det bara starta sådär? Kollektionen kommer ut senare i höst 😀 kram

 38. Amanda Lindahl skriver:

  Hade en ponny som hade problem med hosta och testade många olika saker. Det som var i särklass bäst var nostrilvet! Typ ”nässpray” till häst fast mer som pulver. Fungerar jättebra men tror det finns exakt likadant på Apoteket för människor men betydligt billigare…

 39. Matilda skriver:

  Brukar inte kommentera men måste bara säga att ni ser ut att passa så otroligt bra ihop! Han är verkligen jättefin.

 40. Mikaels skriver:

  Så läcker han är, fina tillsammans! Och skit vad vältränad du blivit! Gymmet nästa för min del 🙂

 41. Linn skriver:

  Det ser jättefint ut Tyra! Lyckligt lottad du är som har så fina hästar, ta åt dig utav all beröm och positiva kommentarer du får, för det är du värd!

 42. Emma skriver:

  KÖP ABSOLUT INTE C-VITAMIN TILL HÄSTEN!
  Pengar rätt ner i sjön…det finns tre djur på jorden (kanske några fler smådjur) som inte kan producera c-vitamin själv…det är människan, en viss fladdermus samt marsvin. Hästar har ABSOLUT inget behov av c-vitamin och jag tycker att det borde bli ett slut på all felaktig marknadsföring av produkter som bara lurar folk. Vitlök som folk vill proppa i sina hästar är rent av farligt (även farligt för hundar)…men fortfarande finns det i hästbutiker.

  Fantastiskt fina hästar…vilken dröm du lever!
  Ser fram emot att se dem på tävling =)

 43. Hanna skriver:

  Åh, men min lilla ponny har gjort precis likadant i alla dessa år som jag har haft henne. Precis när man börjar trava så vet man att hon först ska hosta 2-3 gånger innan hon börjar gå framåt ordentligt. Jag har tagit henne till två olika veterinärer för säkerhetens skull och båda har sagt att det inte är någon fara med detta (precis som din veterinär sa). Och min ponny är frisk och kry än, så du kan nog andas ut!
  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »