Allmänt

Har aldrig hört talas om detta, har ni?

Du som skrev den här kommentaren kan inte du förklara? Eller om någon annan vet? Skritta över hinder som är 50 cm!? Det låter ju så konstigt bara, har aldrig hört om det?

20120629-210714.jpg

71 svar till “Har aldrig hört talas om detta, har ni?

 1. Amanda skriver:

  Hört att de e bra gymmastik för hästar 🙂

 2. Nina skriver:

  Det funkar fint att ”skritt-hoppa” högre som styrketräning. Börja lågt, höj succesivt. Bra träning för det egna självförtroendet, strax över en meter går finfint!

  1. Tyra skriver:

   Nina- men vadå man skrittar mot hindret och så går hästen över det?? Fattar fortfarande inte haha ?

 3. Gudrun skriver:

  Skritta mot hindret med bjudning så hästen förstår att den ska över.

 4. Malin skriver:

  Den ”klassikern” skulle jag kalla barrering. På internationella tävlingar kunde man förr se detta, företrädesvis på kryss, i syfte att barrets hästarna. Inget jag skulle hålla på med….

 5. Maria skriver:

  Tyra – haha ja man skrittar mot hindret! Jag fick öva jättelänge med min väldigt hoppglada häst för att hon skulle fatta att hon inte skulle fatta galopp o ”skena”. För oss var det jättebra då hon var sjukt stark mot hindrena o alltid ”skenade” mot dem så fort hon fattade att hon skulle få hoppa. Efter vi kört denna övningen i ca 6 månader var hon fantastisk och förstod att det var jag som bestämde när vi skulle hoppa & i vilket tempo. Passar dock INTE alla hästar (i min mening alltså.. det kanske det gör haha) Hör med din hopptränare om vad han tycker 🙂

  På tal om denna häst så hade hon sån vinnarskalle att om vi kom tvåa på tävling så drog hon bara förbi den som kom etta i ärevarvet haha. Inte ett skit kunde man göra heller. Folk trodde jag hade noll kontroll över min häst, men hon ville bara vara först haha. Störda, söta, underbara häst <3

 6. Felicia skriver:

  Brukar köra det, men lite lägre(har ponny) jätte bra träning.

  Tyra; Man skrittar mot hindret och går över det 😉

 7. michelle skriver:

  tror den som kommenterade menade att man skrittar emot ett hinder som hästen går över, det är väldigt bra träning för hästarna att verkligen få lyfta på benen ordentligt 🙂 men förstod inte riktigt ninas kommentar? kan en häst skritta mot ett hinder över en meter och kliva över det? :O wow säger jag isåfall, vilken häst?!

 8. Sofie skriver:

  Det är som upphöjda cavalettibommar, man skrittar över dem så hästen blir mer upmärksam på var den sätter fötterna och att den lyfter dem ordentligt. Kan man även använda i dressyrarbetet om man har en slarver till häst! 😉

 9. Petronella skriver:

  skrittar mot hindret…och hopp!! Från skritt/stället blir det. Har iof inte gjort det sen tonåren.. och det var ju ett tag sen. Bra för balansen dock 😉
  Men tror inte det var det som menades i det här fallet…

 10. Becca skriver:

  Ska hästen skritta över en meter? Det får gärna någon visa film på 😉

 11. Angelica skriver:

  Jag tränar för en gammal man, (Kjell-Arne Jonsson, kanske inte säger dig så mycket men han var uttagen som reserv till OS 1972) jag har aldrig tränat för någon som kan förklara så bra och samtidigt få hästarna att älska att hoppa. På hans träningar kör vi alltid skritthoppningar, man kan inprincip skritthoppa hur högt som helst, detta ger hästen framåtbjudning och gör den väldigt uppmärksam, samt att dom blir kvicka i benen.
  Tänkte bara tipsa om en grej också, men absolut inget illa. Men be din hopptränare om att få hoppa en hel bana på den höjden du ska tävla, då ser man vart problemen uppstår på träning istället för tävling. Känns som många tränare har glömt bort detta och kör istället bara övningar hela tiden.
  Hoppas det går bra på tävlingen du har snart 🙂 jag hejar på dig!
  Kram

 12. Katrin skriver:

  Du skrittar mot hindret som om du galopperar. Alltså med massor av tryck och ”fart”. Låtsas som om du galopperar typ!

 13. Lisa skriver:

  Man skrittar mot hindret men inte någon slö-skritt i så fall, utan med energi! Sen så är det som när hästen hoppar från stillastående, typ när det vägrat och sedan bestämmer sig för att hoppa ändå 😛 Bra för både ryttare och häst då ryttaren måste vara extra följsam då det är svårare att veta avsprångspunkten i skritt.

 14. Lisa skriver:

  Men när bommen ligger på ca 30 cm så tar ju hästen inget hopp över det, utan det kallas cavaletti http://en.wikipedia.org/wiki/Cavaletti

 15. Marie skriver:

  Hm det lät konstigt 🙂 men säkert bra gymnastik nångång i bland 🙂

 16. Moa skriver:

  På en träning vi hade så gjorde vi det, det är jätte bra träning för hästen men svårt! Att hitta en bra drivning i skritten så att hästen hoppar av bra är riktigt svårt, men öva så blir det bättre med tiden:D

 17. Hanna skriver:

  Man skrittar mot hindret och låter hästen kliva över det, långsamt.
  Väldigt bra för rygg, balans o motorik, dock viktigt att inte störa hästen i själva momentet.

 18. Alvina skriver:

  Man skrittar mot hindret och hasten hoppar over det, men den anvander mer kraft genom bakben och rygg da den inte har fart igenom spranget. Jattebra styrketraning! Med en hast som inte gjort det forut ar det bast att borja pa laga hojder. Det ar superbra for bade hast & ryttare att gora det ibland 🙂 Lycka till nu Tyra!

 19. Livas skriver:

  Precis som du själv svarade, skritta mot bommen som ligger på 30-50 cm så kommer hästen (speciellt dina stora hästar) kommer gå över hindret. Eller hoppa, vilket bevisar att man ska sänka. Men börja lågt och höj så får hästen bättre självförtroende 🙂 man kan också träna hopp från skritt, men det är inte den övningen.
  Jag lovar, hästen hittar ett sätt att komma över utan att hoppa 🙂

 20. Livas skriver:

  Utan att riva menar jag ju 😉

 21. My Jansson skriver:

  Det är riktigt bra gym övning för dom men även tänka på vart dom har sina ben…
  Sen kan man ju skritthoppa högre… Då lägger du en bom framför som skrittbom och skritt hoppar helt enkelt… Och höjer successivt…

  Skritta över lite högre bommar typ 40 cm brukar jag göra med min 4 åring som avslutning, har slappnar av nått grymt + verkligen streckar ut överlinjen osv…

 22. My Jansson skriver:

  Glömde skriva att när jag skrittar över 30-40 cm bomma så är det enstaka och inte på följd…

 23. Hanna skriver:

  Skritthoppning går helt enkelt till så att man skrittar fram (med bra tryck såklart, en aktiv skritt och inte långa tyglar-varianten) 🙂 och sen hoppar hästen. Gjorde det rätt mycket för en tränare jag red för för några år sedan. 🙂

 24. Alma skriver:

  Skritthoppar finns det. Man gör samma sak som i galopp fast i skritt 😉 Skrittar mot hindret sen hoppar hästen. Sen fortsätter man skritta. Och hoppa. HAHA har aldrig testat på det dock 😛

 25. Johanna skriver:

  Visste inte att de var något vanligt men självklart kan du skritta hästen mot ett hinder på ca 40cm och låta hästen ta höga skrittsteg över det, är säkert bra för både styrka, och att göra hästen uppmärksam på att lyfta ordentligen på alla fötter 😉

 26. Emma skriver:

  Jag har gjort det för länge sedan. Vi skrittade normalt mot ett lågt hinder, och tryckte lite extra med skänkel men inte för mycket… Svårt att förklara!

 27. sofie skriver:

  http://carlssonpataket.se/?p=905

  en ganska bra beskrivning.
  fattar dock inte att en häst går med på att göra det 😮 haha, hade heller aldrig hört om det förut 🙂

 28. lina skriver:

  strax över metern? min häst skulle då inte skritta över ett hinder på en meter :S

 29. Bella skriver:

  Tror att denhär kommentaren syftar på att om du skrittar din häst när den kanske inte är så vaken och uåpmärksam, och sedan styr på en upphöjd bom, är det kanske stor chans att den chockas lite och stöter i bommen med benen. Det gör att den lär sig till nästa gång att lyfta på benen ordentligt. På samma sätt som att många ryttare på hög nivå gärna lägger upp ett högt räcke med bara en bom i luften och/eller lägger hästen nära för att få den att riva/ vara i. Om du har det som sista språng innan du går in på banan brukar de tänka extra på att lyfta på fötterna 🙂

 30. Louise skriver:

  Du skrittar mot hindret och har hästen lite ”pigg och på”och precis över hindret fattar man galopp och så ska hästen rulla på i galopp efteråt. Gör inget om hästen travar lite innan hindret heller 🙂

 31. petra skriver:

  Jag har gjort det ett par gånger då jag hopptränat, vi har haft ett par hinder runt på en volt och skrittat emot, men hästen skall liksom hoppa över, inte bara kliva. Man skall kunna få till ”runda och fina” hopp utan att det blir trav eller liknande innan hindret.
  Jag tror att det var så hon menade iaf! och om jag har rätt så är den en kanonövning 🙂

 32. Elin skriver:

  Skritthoppa över en meter, haha gud xD nä men man kan skritta över upphöjda bommar! Bra gymnastik och de lär hästarna vila på steget och bli försiktiga om fötterna, som vanliga bommar, men några centimeter högre!

 33. Caroline skriver:

  jag tror jag kan förklara för jag brukar själv göra det ibland på min häst fast jag är dressyr ryttare ,just för att det som sagt stärker hästen mycket. Det jag tycker gäller (iaf på min häst) är att han är mycket framåt och så skrittar man mot hindret och exakt ca 1 steg ifrån lättar man fram i handen så får han ta ett galopp språng sen hoppa över. Man kan alltså inte direkt hoppa en meter från direkt skritt utan hästen bör få ta ett galopp språng innan 🙂 Hoppas iaf att det gick att förstå hur jag menade 🙂

 34. Sandra skriver:

  Ja, du skrittar mot hindret och låter hästen sedan gå över det. Jag brukade rida med en hopprädd ryttare förut och eftersom hon inte tyckte om att hoppa, lät hon hästen gå över hindret istället (detta var när vi red ut och var tvungna hoppa/gå över ett hinder för att nå skogsslingan) Detta hindret var dock inte 50 cm högt, kanske runt 20-30cm.

 35. Isabelle skriver:

  Ta typ ett kryss som du skrittar mot och sen hoppar hästen ett vanligt språng. Jättebra så att man lär sig sitta kvar och vänta på hindret och att du har den framme för skänkeln (annars kommer hästen inte ta i och hoppa) samtidigt som den lyssnar på förhållningar och inte får dra iväg i trav eller galopp. Går att höja krysset eftersom. Ganska kul övning faktiskt 🙂

 36. LN skriver:

  Men Tyra, kan du inte lägga upp en video med detta om du nångång prövar det? 🙂 Skulle vara kul att se hur det går till, Tack! <3

 37. Karin skriver:

  Exakt! 50 cm är ju pluttelågt 🙂

 38. Karin skriver:

  Haha alltså, jag menar, hästen kan utan problem skritta över bommar på är upp till 50 cm 🙂

 39. fanny skriver:

  vi fick göra det i sommar hos john. väldigt bra styrketräning för hästarna att hoppa i skritt. dock hoppa vi bara kring 40-50 cm:)

 40. Viktoria skriver:

  För mig att vi testade det på en träning en gång. Man skrittar fram till hindret och sen tar hästen språnget och hoppar över. 🙂

 41. Johanna skriver:

  Har tranat endel skritthopp ur snav svang for, Ted Natterqvist. Kraver att du har hasten valdigt samlad for att det ska vara vettigt. Annars gor det ingen nytta.

  Gar som ovanstande sager hur bra som helst upp till typ 110 (egentligen hur hogt som helst om du har en sinnessjukt valtranad och samlad hast). Att det ar helvetes javla obehagligt ar en annan sak men det ar bra styrketraning.

  Viktigt att du sitter ner hela vagen fram till hindret bara och inte ger efter sa att du haller samlingen. Jag valjer ofta att rida an i forvand sluta eller en oppna. Det gor man lite hur man ar bekvamast men jag skulle ej rekommendera att rida hasten helt rakt pa hogre hojder.

 42. s skriver:

  en häst kan hoppa en meter från skritt/stillastående. Och bommar (”hinder”) på 30-50cm är lätt att gå över för en häst de bara höjer benen ett i taget och går över hindret som om det vore bommar på marken!

 43. jolene skriver:

  jag tog det om om det var såhär http://www.videofy.me/cherrypinup/456831 inte min video och vill inte ha credd för den. men jag trodde hon menade att man lade dom 30-50 cm ifrån varandra. det känns ju som att hästen blir mer uppmärksam liksom… men jag vet inte, älskar hästar men har ingen egen så jag kanske inte är rätt person att svara på detta….

 44. Sandra skriver:

  Hej Tyra! Har faktiskt en video på när en kompis gör det! Kan skicka videon, lättare att se än att förklara enligt mig!
  Kram Sandra

 45. Mikaela skriver:

  Istället för att trava eller galoppera mot hindret så skrittar du mot det. Hästen får ta i mer i hoppet=bra gymnastik

 46. Daniela skriver:

  Hej Tyra!
  Alltså, att skritta över upphöjda bommar är en väldigt bra lösgörande övning som samtidigt hjälper hästen att bli uppmärksam på alla fyra ben. Hästen ska alltså inte ta sats och ”hoppa” utan helt enkelt lyfta ett ben i taget och liksom ”kliva” över hindret. Min erfarenhet är att lite piggare hästar inte riktigt har tålamod till detta, de tar sats och hoppar istället och det är ju BRA- vi ska inte försöka bromsa hästen och ta den ifrån hindret. Av den orsaken kanske det lämpar sig bättre för sådana hästar att skrittHOPPA.
  Ja, hoppas du förstod skillnaden nu 🙂

 47. Ankkaa skriver:

  Jess. Du skrittar i ett bra tempo före, över och EFTER hindren. Kan oxå läggas upp som cavalettiserie (men då brukar jag ha Max 30 cm,men min häst har ju lite kortare ben)

  Du kan även välja att bara höja bommen i ena ändan, och den andra ligger på marken.

 48. Natasa skriver:

  Det är Deborah och Darios namnsdag idag!:D enligt Bolibompa! 😛 ja jag är 23 år och kollar på Barnkanalen!:p

 49. Sofia skriver:

  Tror hon menar att du gör vanliga skrittbommar men i ca 30-50. Ska vara bra gymnastik! Sedan kan du övergå till trav!

 50. M skriver:

  Ja jag brukar skritthoppa medd min häst! Iof så är han en liten (väldigt het) häst. Jag brukar skritthoppa uppåt 1 meter, detta gör man alltså för att stärka hästens bakben och för att den ska bli kvick från backen. Tror det kan vara svårt med en häst som Dario, som är lite mer ”slow” och så hiiiimla stoor 😉 Men börja lågt med honom och höj succesivt. Joe kommer det nog vara lättare med då han är kvickare från backen (viktigt med eftergift på en häst som Joe). Du skrittar alltså mot hindret i en aktiv skritt, sen ska hästen ta tag i hindret och hoppa.. alltså inte kliva över. Om hästen inte förstår i början kan du smacka lite sista biten och det gör inget om hästen faller in i trav, tillslut kommer hästen förstå och få en egen bjudning. Eftergiften är VÄLDIGT viktigt eftersom hästen hoppar så pass mycket med styrka och utan fart, så full eftergift måste ges (gärna mantag)! Hästen ska alltså ta tag i hindret själv och hoppa, då kommer du få muskler bak! Kom bara ihåg att inte ta för många språng när du skritthoppar, då det är mjölksyrebildande och väldigt jobbigt för hästen 🙂

 51. Klara skriver:

  man skrittar mot hindret och några steg innan låter man hästen själv öka. men jag tror denna personen menar att du faktiskt ska skritta över. på 30 cm höjd är det nog inga problem, men högre… då hade jag haft enkelhinder och låtit hästen såkallat ”skritthoppa”. Akta bara så de inte får träningsvärk… då blir det inte kul på tävlingen.

 52. sara skriver:

  fattar inte heller! Försökte kolla på youtube, men hittade inget.. skrittat över högra bommar har jag hört om, men hoppa 1 m från skritt var något totalt nytt..

 53. Emelie skriver:

  Har heller aldrig hört det:p

 54. carro skriver:

  Brukar med köra det eller höga kavaletti 🙂 efter vi körde det på träningarna lyfter min ena bättre och blivit försiktigare 🙂

 55. Lisa Jonsson skriver:

  Jag har också gjort det, fast bara nån gång. Men då skrittade jag mot ”hindret” men att man har bena om när jag kommer fram till hindret så att hästen hoppar. Det är en riktig bra övning då det blir som gymnastik för hästen 🙂

 56. Charlotte skriver:

  Det har vi gjort på träning 🙂 Man skrittar fram till hindret sen hoppar hästen över. Lite läskigt, men det är bra träning 🙂

 57. Sara skriver:

  Min gamla ridlärare skritthoppade sin storhäst 145cm (!!) 🙂 Tro de eller ej 😉

 58. Tina skriver:

  Det gjorde vi på en träning förut, skrittade över hinder som låg på 70cm. Jätte bra gymnastik för hästarna! 🙂

 59. Annie skriver:

  Det fick jag göra med min när han sträckte ryggen, min equiterapeut tipsade om det och sa att dom kommer igenom kroppen på ett helt annat sätt än om de bara skrittas.

 60. Martina skriver:

  Hej Tyra! Du skrittar fram mot hinret med hästen mellan hand och skänkel, sen ska den gå över den upphöjda bommen med en försiktighet. Många säger att hästen ska hoppa över, DETTA STÄMMER EJ! Tanken är att hästen ska skritta mot bommen, gå över försiktigt och inte slå i bommen. Detta är alltså enbart för att hästen ska bli mer försiktig. Du ska alltså inte få hästen att ”hoppa över”, utan lugnt och fint skritta över och få den att lyfta på fötterna. 🙂 Kör hårt. 🙂

 61. Emilia skriver:

  Malin där uppe:
  Det är inte barrering. Barrering är när du på något sätt skadar hästen när den hoppar av för att den ska hoppa högre över hinder. Oftast genom att smälla till den på benen med bommen eller sätta på skydd med nålar innuti.
  Detta är bara enkel cavaletti typ, där man låter hästen skritta över hinder – LÅNGT ifrån barrering!

  Tyra: Det är faktiskt en jättebra träning, inte bara gymnastik för hästen utan även att den ska lära sig att inte rusa på hinder =)

 62. Matilda skriver:

  Hej! Det var jag som skrev kommentaren i kommentarsfältet som
  Du ”anropade” på. Och som dom flesta skriver här längre upp är syftet då att öka skritten lite grann och skritta över bommen, jag brukar inte låta hästen hoppa över. Brukar oftast ha upphöjda plankor istället för bommar då jag tycker detta ger mest effekt. En mycket bra övning för hästar som har en tendens att vara lite oförsiktiga och ouppmärksamma. Med hästar som redan är försiktiga bör man endast göra denna övning mån gång ibland så att dom inte fler för försiktiga istället. Hoppas du har fått svar så du förstår syftet med detta 😀 riktigt kul att följa din blogg 🙂

 63. Nina skriver:

  Precis som flera ovan säger så är det ”bara” att skritta på fram mot hindret, själv föredrar jag en volt. Bra skritt fammåt utan att stressa hästen, det ska vara en bra bjudning. Viktigt med eftergift när hästen skuttar över! Börja lågt så kommer den kliva över, succesivt höjer du och hästen kommer ta ett hopp! För min egen del var det en aha-upplevelse att känna att man kan rida mot ett 1.10-räcke i skritt och hästen klarar att hoppa över utan problem, och samtidigt blir det styrketräning för hästen. Hör med din tränare vad han tycker!

 64. Agnes Åberg skriver:

  Skritt hoppning är nog världens bästa påhitt! Min 70 årige tränare Kjell-Arne Johnsson hade med det på näst intill alla sina träningar! Hästen blir mjuk och framförallt aktiv och följsam!

  – Du rider i aktiv skritt mot hindret (börja lågt, höj successivt) min tränare sa alltid ”NU” och då la jag till skänkeln och min häst hoppade.

  Detta är riktigt bra! Värt att testa, tack för du påminde mig om detta då jag näst intill glömt det då min tränare ej tränar längre (han döds förklarades i vintras men ”vakande upp sedan”) Kan ju lova att detta kommer vara med på mina pass! 🙂

 65. Elin skriver:

  Träningen med sin häst lägger man upp hur man vill om man har erfarenhet, eller tillsammans med sin tränare. Tycker det känns ganska intressant att ”någon” skrev att man ABSOLUT INTE får skritta mot ett hinder med sin häst där den sen ska kliva av och hoppa över hindret. Precis som med allt annat inom sin individuella träning, så kan man givetvis göra båda delarna. Jag har själv tävlat och tränat hoppning och har stött på dessa skritt-hoppningar på diverse träningar – både där hästen KLIVER över hindret, och HOPPAR över hindret. Sedan är det ju självklart att både häst och ryttare måste vara överens och med på vad som gäller, men en uppfostrad och korrekt tränad häst borde enligt min mening kunna tränas på båda dessa sätt utan problem. Dessutom tror jag inte att Tyra lägger så mycket energi på vad som skrivs här med tanke på att hon har väldrigt duktiga och meriterade tränare omkring sig.

 66. Johanna Kruse skriver:

  Att skritta över en upphöjd bom har jag gjort väldigt mycket på hoppträningar med mina hästar. Då hoppade jag för Peter Eriksson, A-tränare. Det är en balansövning för hästen. Hästen skall kunna gå långsamt och i balans över den upphöjda bommen 🙂 Riktigt bra övning!

 67. Haha det där skulle min, i normalt fall väldigt heta och pigga hopponny riva för att hon inte skulle idas lyfta benen över. Ju högre, desto bättre hoppar hon 😀

 68. M skriver:

  Det är jätte bra styrkeövning för hästens bakben att skritta över upphöjda bommar. Man stärker bakbensmusklerba och då kan hästen med mer samlad och fin galopp hoppa över högre hinder med bakbenen sedan när man hoppar lite högre 🙂

 69. Erika skriver:

  Det jag tycker man ska vara noga med är att man inte skritthoppar för högt. Isf blir det en mild form av barrering och tror tom att de kan ha förbjudit på internationella och nationella tävlingar och dylikt då en del hoppryttare ”skritthoppade”/”barrerade” sina hästa på detta sätt med relativt höga hinder som nästan var så höga att hästen skulle riva och på så sätt bli mer skärpt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »