..inte för att jag någonsin skulle bry mig, men får tidningar bara sno bilder från min eller andras bloggar utan att skriva källan? Jag tycker det är jättekonstigt! Dessa är bilder är från Solo och som sagt så är det bara bra för mig att synas där så det gör absolut ingenting, men hur fungerar det egentligen? Det vore ju en sak om tidningarna skrev “Bild lånad från tyras.se” osv? Tänkte bara så att tidningarna inte åker på en smäll från någon som blir sur och anmäler. Intressant att veta bara :)

Tycker dock att sidan som Annamia har i Solos tidning (Aktuellt blogg) är jättekul att läsa, mer sånt ;)

Bikinin finns såklart på Style by Tyra!

41 kommentarer

 • Postat av: Ingela

  Hej och NEJ! De har inte rätt att ta bilder från din sida. Du har rätt att stämma dem och skulle vinna målet. Gör som Kissie- hon skickar fakturor till tidningarna när de tagit bilder från hennes blogg utan hänvisning. Och hon får betalt då.

  • Postat av: ts_tyras

   Ingela- Jag skulle aldrig göra det någonsin. Jag ser det ändå som något snäll, kul att de gillar mig liksom, så tänker jag :D Men då vet jag hur det fungerar iallfall <3

 • Postat av: Mim

  Vad jag vet så äger du bilden och upphovsrätten till den och de måste därför fråga om de kan få ta bilden.

 • Postat av: Matilda

  palla bry sig….. dem kunde ju lika väl ha googlat fram bilden. eller hur??????????

  • Postat av: ts_tyras

   Matilda- ja jag vet jag bryr mig inte så mkt men det är ändå spännande att se hur det är på riktigt, om någon vet :) Det skulle inte spela någon roll, en tidning kan aldrig säga att de googlat fram en bild det är ju förbjudet :) Var inte meningen att låta bitter eller girig, försökte vara jättetydlig med att jag inte alls brydde mig och att det är kul att synas i Solo, men det var kul att fråga någon som kanske vet hur det funkar, kram

 • Postat av: Miri

  Tyra, du är underbar! Du har helt rätt inställning. Men även om det bara känns kul att de använder dina bilder så är det din fulla rätt att få betalt för det. Om du vill. Fast det är tråkigt att vara girig och bråka med folk om sånt. Bättre att vara shysst (som du är!). :)

 • Postat av: Art by Mai

  @Matilda, har du vaknat på fel sida idag? :P

  Även fast du tycker att det är snällt/kul att de tar dina bilder till tidningen så tycker jag ändå att det är väldigt oproffesionellt av dem att inte ange källan, t ex tyras.se eller stylebytyra.se.

 • Postat av: Nathalie Mattsson

  Det är absolut inte tillåtet och skulle man bry sig så kan man skicka en faktura till tidningen för att de ska få tillstånd att använda bilden, till och med. De bryter ju mot copyright lagen när de gör så. Oavsett om bilden är fram googlad osv, i princip alla bilder som finns på nätet går å få fram på google och de ger de inte mer tillstånd å få använda bilderna för det. Google är en sökmotor inte hemsida.

  Så som sagt, man kan anmäla dem för bildstöld, maila å klaga så publicerar de säkert en ursäkt eller skicka en faktura till dem. :)

 • Postat av: sara

  grejen är att dom tjänar ju så mycket på att ha med bilden, så även om du skulle stämma dom och vinna så att tidningen fick betala en summa pengar till dig, så skulle det inte göra så mycket för dom går med så mycket vinst.

 • Postat av: Izabelle

  Det tidningarna gör är olagligt. Du har rätt att skicka en faktura eller att anmäla dom.
  Dålig stil att sno bilder.

 • Postat av: Ida

  Hej! Jag undrar om du skulle kunna ge mej några goda råd om nånting som tar livet av mej i hjärnan. :) Det är så att jag har en killkompis som jag kännt i ungefär ett år. Han har flera gånger skickat till mej och pratat mycket med mej. För några månader sedan fick jag höra flera rykten att han är intresserad av mej men jag trodde inte på det eftersom han är väldigt populär och skulle kunna få vem som helst. Men nu förra veckan var han på samma fest som mej och det slutade med att vi hånglade m.m. Nästa dag var han väldigt glad och trävlig men han har inte hört av sej sedan dess och min hjärna brakar av tankar och funderingar. Nu skickar jag inte det här för att fråga om det verkar som om han tycker om mej eller inte, utan jag undrar om du har några tips om hur jag ska glömma honom och gå vidare. För jag vill inte bli besviken om han inte gillar mej på det sättet. Jag vill inte sitta och vänta på att han skickar till mej, jag vill bara få bort alla funderingar ur min hjärna!! Har du några tips? är väldigt tacksam över svar för jag blir tokig! :)
  Ps. Jag älskar din blogg och tycker du är en otrolig tjej! :)

 • Postat av: Miriam

  Haha smart fråga..har inte riktigt tänkt på det! Det borde ju inte vara lagligt eller? :P

 • Postat av: matilda

  Tycker det är jättekonstigt att en så stor tidning inte vet att man inte får ta bilder från andra hur som helst. Tur för dom att du är så snäll tyra!

 • Postat av: Tova

  Gratis reklam ju :D heheh.

 • Postat av: Dixi Wonderland

  Saken är den att det spelar ingen roll om man tar en bild från google eller hemsida. Fotografen äger ALLTID bilden. Tex om John tar en bild på Tyra så får inte Tyra använda den hur hon vill (om hon då inte frågar tex John eller det har skrivits ett kontrakt med villkor) utan att fråga honom först då han äger den, även om det är hon på bilden. Att ta bilder från google och använda dom på tex sin blogg är alltså lika olagligt som att en tidning tar en bild från Tyras blogg.

 • Postat av: Natalie

  Bikinin finns för en tia i Thailand annars…

 • Postat av: Ida

  Du har tagit bilden. Det är din bild. Upphovsrättslagen gäller. Simple as that :) . De har alltså egentligen INTE rätt att göra så, bra att veta ifall bilder skulle synas i ngt sammanhang du inte vill eller i större sammanhang där betalning för bilderna vore lämpligt.

 • Postat av: tanke

  De kanske kan stämma dig för att du lagt ut artikeln! Bara en tanke.

 • Postat av: annika

  Kika gärna in på min blogg jag startade för en månad sedan. Den har redan växt till en av de mest lästa och största bloggarna på vimedbarn.se

  / Annika , ung blivande tvåbarnsmamma från Göteborg

 • Postat av: Annelie

  Matilda – det spelar ingen roll om de googlat bilden, den kommer fortfarande från Tyra och hon äger upphovsrätten. Bara för att en bild finns på google är den inte “allmän” utan det är alltid hemsidan där den ligger /i detta fall tyras blogg/ som äger bilden.
  Tyra de har brytit mot upphovsrättslagen i och med att du inte hänvisas som källa och heller inte har blivit tillfrågad om tillstånd att använda bilden, så rent teoretiskt skulle det vara en lyckad stämning. Annars skulle jag maila tidningen och be dem tänka på att hänvisa till din blogg nästa gång de vill låna bilder. Så svårt kan det inte vara för dem att skriva en källhänvisning…

 • Postat av: Cobb

  Det där är väl en smaksak. Rent generellt har du rätt till betalt för en bild. När det gäller publicering i större upplagor så pratar vi ibland 5-siffriga belopp.

  Visserligen får du gratisreklam men det det finns ju två sidor av samma mynt. I de här fallet använder de dig för att dra läsare och för att tjänar pengar. Varför skulle inte du få del av detta? Även om du kräver pengar för bilden kommer de lindrigt undan. Det är betydligt dyrare för dem att skicka ut en fotograf.

  Det är skillnad på en privat bloggare som “lånar” en bild av okunskap och en tidning. Jag misstänker att de helt enkelt räknar med att du skall begära betalt. De har ju detta som profession och vet garanterat vad som gäller. Jag säger – ta betalt

  Du har säkert någon i din närhet som fixar med bokföring och sånt som kan hjälpa dig. Det finns färdiga prislistor för detta att följa. Kolla in http://www.blf.se/

 • Postat av: Sandra

  Det står inget i slutet av tidningen då? :)

 • Postat av: Jenny

  Jag har en sån ifrån Styles by Tyra! :D

 • Postat av: Malin Malla Klaar

  Jag tycker att man ska det, men jag tror folk är okunniga, eller lata. Inte smart iallafall.

 • Postat av: Elisen

  Hej :) Bilderna tillhör den som fotograferat och man får inte kopiera/sno bilderna utan dennes tillåtelse, inte ens om källan står med vill jag tillägga. Utan man måste ha tillstånd av fotografen oavsett. Sedan händer ju detta dagligen då folk tar bilder från google och dylikt så det är nog inte så många företag eller liknande som faktiskt anmäler skulle jag tro, oftast är det väl bara bra marknadsföring en typisk buzz;) Men har man muntligt eller skriftligt (skriftligt är väl att föredra eftersom man då har det på papper) avtalat med fotografen om att man får använda bilden så är det okej :) Jag tror iaf det fungerar på det viset :) Men du kan ju alltid finna mer info om detta om du läser kring upphovsrätten, om du är intresserad av ämnet :) Jag tycker det är ganska intressant faktiskt :)

 • Normalt sett så köper tidningarna bilder från bildbyråer som Scanpix osv så att det helt plötsligt börjar sno bilder känns sanslöst o-proffsigt.
  Standard är att man fakturerar enligt SFF’s tariff http://www.sfoto.se/avtalsmallar.

  Fast… du borde ju betala för att du just nu olovligen använder musik i dina videos som du tjänar pengar på så bli inte förvånad om du en dag får en faktura från ett musikförlag.

  Men så borde det gå till, för både bilder och musik. In a perfect world.
  =)

 • Postat av: Malin

  Håller med Ingela! Det är olagligt att sno foton/bilder. Jag arbetar själv med just bilder av olika slag och har tagit hjälp av en jurist vid ett flertal tillfällen. Det minsta man kan begära är att de ska skriva källan, tydligt och klart! Stå på dig:)

 • Postat av: Ulla B

  Hej Tyra, jag tror verkligen det är helt ok om du fakturerar dom, det behöver inte vara en bamse summa, men jag har många fotograf vänner och de brukar fakturera kring 10 000 när någon lånar en bild av dem utan att fråga. Det beror såklart på vilken typ av tidning det är… i hur många ex den trycks och så.

 • Postat av: Jojjo

  De har inte rätt att ta bilder utan att ha källan. Vill man så kan man ju anmäla.

 • Postat av: Sofie Edström

  Hej tyris!
  Jag jobbar åt en fotograf som förklarade allt det där för mig. Det är jätteknäppt egentligen, för det är alltid den som tagit fotot, alltså tryckt på avtryckaren som äger bilden. Så fotar jag med din kamera, är det min bild. Fotar jag dig i smyg (om det inte är något stötande) så kan jag använda bilden till i princip vad jag vill. Osv..Och om någon snor en bild som tillhör någon annan, och publicerar kan det kosta denna dyrt. Så man ska alltid vara försiktig med vad man lägger ut för bilder. Oavsett om man skriver källan eller ej.
  Ha en fin kväll Tyra! Kram från ringarum ;)

 • Vad bra att du tog upp frågan, var också nyfiken på detta! Nu har man ju fått svar här i kommentarsfältet. Och så vet jag ju nu att jag kan använda dina bilder lite hur som helst på min blogg…hihi, skojar bara ;)

 • Postat av: Borderline & Jag

  Tror faktiskt inte att man får göra så :S

 • Postat av: Bella

  Upphovsrättslagen gäller såklart! Antingen 1 kap eller 46 § lite beroende på vad det är för bilder. Men i vilket fall är det otillåtet, och detta oavsett om man skriver ut bildkälla eller inte… /Juriststudenten

 • Postat av: Johanna

  Hej hej!

  Jag tycker egentligen att du borde fakturera trots allt för att statuera exempel. Om så stora tidningar tycker att det är fritt fram att stjäla bilder från Sveriges största bloggare, vad ska de då göra med mindre bloggares bilder? Hade du varit lika snäll om de stulit en av dina texter och haft som krönika?

  Och sen det här med att hitta bilden på google?! Som om bilden skulle sakna fotograf om man hittade den där. Tyvärr delas den uppfattningen av många större dagstidningar såsom DN, som anger Youtube som källa under vissa av de videor de publicerar på DN.se. Det är så korkat att man slår sig för pannan.

  Nåväl. Ha en fin dag, fina Tyra!

 • Postat av: Emma

  @matilda: haha vilket retard. Google är ingen helig plats där alla bilder som dyker upp helt plötsligt är fria att använda till vad som helst. Det är en SÖKMOTOR. Oavsett var du hittar en bild så är fotorätten (en upphovsrätt) personlig (om den inte överlåtits såklart). Så Tyra och alla andra som får sina bilder snodda har dels en ekonomisk rätt till bilden och en idéell, att de ska uppge källan och upphovsmannen.
  tack och hej.

 • Precis som de flesta skriver är det inte lagligt. Men jag har hört att det är okej att använda sig av bilder som finns på Facebook, eftersom det står något i villkoren om att fb får rätten till bilderna. Jag vet dock inte hur det skulle stå sig om man tar det vidare rättsligt.

 • Postat av: ANNAWII ♥

  De får ju inte ens låna bilden om de uppger källan om de inte har godkänt av upphovsmannen (fotografen). Det vet ju alla journalister så det är superkonstigt att de inte frågat dig om de får låna bilden.

 • Postat av: Juristen

  Hej!

  Det är inte tillåtet att ta någon annans bild. Du har upphovsrätt till bilden enligt upphovsrättslagen. Däremot kan du genom att ladda upp bilden på facebook osv “göra dig av” med din egna upphovsrätt. Då har du genom deras licensavtal gått med på vissa villkor.

  Tidningar får inte ta bilder från din blogg och publicera utan ditt samtycke. Du kan stämma dem civilrättsligt. Annars kan man också bara skicka en faktura för bilden, de brukar betala och saken är ur världen.

  Det viktigaste är att bara för att du publicerat en bild på din blogg betyder det inte att du vill att den ska vara med i en tidning, förstasidan av aftonbladet etc.

 • Postat av: Anna

  Hej Tyra. Upphovsrätten gäller på ALLA bilder som du själv har tagit och därför har de ingen rätt till att ta en bild från dig utan tillåtelse. Självklart kan du skicka en faktura till dem men frågan är vad du vinner på det. De har lagt upp bilden med ett gott syfte och därför tycker inte jag att du borde anmäla. Det bra väger ju upp det dåliga så att säga :) Det hade varit en helt annan sak ifall de la upp bilden och kritiserade dig!

 • Postat av: Sara

  Haha vad roligt! Tänkte precis på detta när jag läste den sidan, om de frågat er om lov att använda bilderna. Så nu har jag mitt svar:p

 • Postat av: mel

  hej!
  som många andra säger så får de inte göra det. men varför kan du inte ta pengarna och ge dem till nån välgörenhet :) du kanske inte behöver pengarna men du förtjänar ju pengarna iom de e dina bilder.

Kommentera här

MINA VIDEOS