Allmänt

Vad är detta för monster-bett?

När jag och Malin på på NHS så började alla genast att prata om detta bett, när det här ekipaget kom in på banan. Det såg väldigt….monsteraktigt ut? Någon som känner till vad detta är för bett, och vad det gör osv? *Endast nyfiken*

40 svar till “Vad är detta för monster-bett?

 1. tyra det skulle va askul om du ville följa bloggens instagram på instagram, haha! 😀
  Heter; alwaystyra där precis som bloggen! 😀
  Startade den iförrgår så har inte hunnit så långt 😀
  men de skulle va jättekul! <3

 2. Elin skriver:

  Det är ett kombinationsbett. Inte alls särskilt monster trots att det är mycket delar. Kombinerar ett tryck över nosryggen med vanlig bettinverkan.

 3. Magela skriver:

  Ser ut som ett Kombinationsbett!
  Kombinerat hackamor och ”pelhambett” typ. Alltså hävstång på både, fast ska ändå ”trycka ner huvudet” med hackamordelen :))

 4. Det är ett kombinationsbett med hack o bett, skarpt men fungerar bra i rätt händer. På bilden är det satu liukkonen & celestine, jobbade för satu i sommras & red även denna hästen. Väldigt svår i munnen, men trivdes väldigt bra med hack! Det blir liksom ett jämnt tryck över nosryggen och i munnen samtidigt. Inget för någon oerfaren att ha i handen. 🙂

 5. Ida skriver:

  Åh vad kul det ska bli att läsa alla proffs-kommentarer 🙂

 6. Sofie skriver:

  Det är ett kombinations bett, som hackamore + vanligt hissbett.
  Fungerar bra på starka hästar som gärna ”tar” bettet eller ligger på mycket. Man får en bra effekt så man slipper slita hästen i munnen på hästar som ligger på och inte tar en förhållning. Men man bör inte rida på det om man inte är en skicklig ryttare, det gäller alla bett som är skarpare.

 7. Linn skriver:

  Ser ut som ett kombinationsbett mellan amerikanskt gag och mekaniskt hack :)Ser värre ut än vad det är.

 8. Amanda skriver:

  Aldrig sett et sant forut…

 9. maja skriver:

  de är ett kombenations bett. ett vanligt bett som sitter ihop med ett hackamore, de ger två effekter. de tar i munnen och ger tryck på nosryggen. mvh maja

 10. Elin A skriver:

  Hej Tyra! Har du tips på något bra hästschampo? Kram!

 11. Malin skriver:

  Ser ut som ett vanligt kombinationsbett 🙂 hackamore/ hissbett 🙂

 12. Agnes skriver:

  hej Tyra, tycker verkligen du ska kolla upp Tennessee Walking Horse (om du inte redan gjort det) och sprida det vidare,det är så sjukt hemskt! Läs detta från dressyrmuparnas blogg http://dressyrmupparna.se/tennessee-walking-horse-varning-for-kansliga/27210#comments

 13. Mikaela skriver:

  Dom säljs som hackamoore.. säga vad man vill om det men..

 14. Elin skriver:

  Ser ut som ett hacka-bett som någon satt en vanlig nosgrimma till.

 15. Frida skriver:

  btw det där inlägget längre ner om att Dario busar mm. Kom på något väldigt bra att ist för grimskaft, ha en lina när du är ute och går med han.
  Jag uppfattade det som om han ibland sliter sig då är det jätte bra att ha en lina och om han stegrar sig kan du backa, men ända ha kontroll. Sen liksom ryta till och dra i linan, jätte bra för hästen får mycket mer respekt för än när de förstår att de inte kan slita sig, osv.
  🙂

 16. Linda skriver:

  Kan inte se riktigt tydligt på bilderna (så mycket remmar kors å tvärs..), men det liknar ett kombinationsbett som rids med delta. Dvs ett bett som dels är som ett hackamore som verkar över nosryggen på hästen, dels med en ”bettdel” i hästens mun. + i detta fall även en aachennosgrimma (oftast rider man ju utan nosgrimma när man har hackamore). Kan dock hålla med om att det ser lite monsteraktigt ut… :/

 17. Johanna skriver:

  Det är ett kombinations bettet. hackamore och bett 🙂

 18. s skriver:

  liknande det Malin brukade ha på räven ser det ut som.. det är ett hävstångsbett plus att det även trycker på nosryggen som ett hackamore. Inte hundra men ser ut som det iallafall.

 19. sara skriver:

  Det är ett kombinations bett, hack och varierad mundel 🙂

 20. Lisa H skriver:

  Det är ett kombinationsbett som även ibland kan kallas hissbett. Det är ett hävstångs bett blandat med hackamore. Som ger både tryck på nacke nos, och så självklart i munnen.

 21. marri skriver:

  Ett kombination av vanligt bett och hackamore.

 22. Sofie skriver:

  Det blev jag också nyfiken på nu

 23. Jennifer skriver:

  Det är ett kombinerat hackamore med bett! Är inte så farligt som det ser ut dock 😉

 24. Anja skriver:

  det är ett kombinationsbett, dvs hissbett och hackamore.
  används om man har en stark häst, blir en hävstångseffekt.
  personligen tycker jag nog det är lite väl mycket.. man måste nog vara enormt mjuk i handen för att kunna använda det på ett bra sätt.

 25. susanne skriver:

  det ser ut som ett kombinationsbett som de dessutom satt en nosgrimma under, men de såg inte ut att sitta jätte bekvämt.

 26. Klara skriver:

  Hej Tyra!

  Det ser ut som ett bett med hävstångseffekt. Alltså när man tar i tygeln trycker den svarta övre remmen på nosryggen och ger bromsande effekt. Det finns flera olika varianter, den vanligaste är väl hackamore, fast då har man inget tränsbett alls.

  Lycka till på besiktningen av din nya!

  Kram

 27. Tina skriver:

  Blev med väldigt nyfiken nu på vad det är för bett? Ser lite VÄL ut… Inte något jag skulle satt på min häst :s

 28. Madde skriver:

  ser ut som något slags kombinationsbett, bett men även tryck över nosryggen, knepig bild men det ser ut att även ge tryck i nacken? herrejösses de ser ju inte så bekvämt ut för den stackars hästen :/

 29. Petronella skriver:

  Åtminstone är bettet i rätt händer.
  Den ’flickan’ kan hästar. Får alla hästar att hoppa minst en klass över sin max-kapacitet och bråkar aldrig, ALDRIG med en häst i onödan.

 30. Malin skriver:

  Många svar ovan som berättar precis vad det är, alltså ett hack kombinerat med ett hissbett. Vi brukar använda ett av producenten Nahte som har ett gummibett på hissen, typ novabetten fast lite stelare. Detta funkar toppen på hästar som är känsliga i munnen men heta samtidigt, man fördelar tygelverkan bort från munnen om det är rätt inställt. På vårt fanns också en liten inställning så man kunde justera hissen.

  Att det ser så mkt och monstrigt ut är för att de här även kombinerat det med en nosrem under. Ser inte superbekvämt ut och skulle jag göra samma skulle jag ta en lite mindre ”skrymmande” nosrem. Men ryttaren och hästens groom känner ju hästen bäst och har säkert provat sig fram till att den fungerar bäst med denna kombon.

 31. Alva skriver:

  Jag tror nog man ska lyssna på tjejen som jobbat för Satu 😉 Hon verkar dessutom ha helt rätt i vilket typ av kombinationsbett det är. Satu Liokkonen är verkligen så satans duktig, bra jobbat att kunna rida en så känslig häst på ett bett som är skarpt nog att hålla kvar den på Jorden. Hon och Celestine är perfect match 🙂

 32. caroline skriver:

  Duuuuuu! tror du det är ett… kombinationsbett?! Haha

 33. L skriver:

  Haha caroline, du tog orden ur munnen på mig 😉 haha

  Tyra, måste säga att du är en stor och BRA förebild för tjejer! Keep up the good work!! Hoppas du får en fin dag!

 34. Martina skriver:

  Ida: ”Åh vad kul det ska bli att läsa alla proffs-kommentarer ”. Alltså, det finns ju väldigt mkt kunnigt folk i detta land. Inte bara Tyra…Ge dig ut på tävlingsbannorna så får du se det du också. Om t.ex min ridlärare/hästuppfödare/tävlingsryttare skulle uttala sig, skulle du håna henne också?!

 35. Amanda skriver:

  Ser ut som en kombinations bett, hack och hissbett ser det ut som. Det är inget pelham kombinerat med hack som flera skrev utan du kan se att ”bett-delen” löper fritt i ringarna/stångarna. Detta gör att bettet höjs i hästens mun. Extremt skarpa bett i fel hand och är inte många hästar som trivs med det 🙂
  Brukar passa hästar som är känsliga i munnen men heta gäller dock att vara en bra ryttare och rida med mjuk hand!

 36. alex skriver:

  usch hatar när man betslar upp hästen så. Om man använder argumentet att hästen är stark så kanske det är dax att byta häst kanske? eller vad tycker du?

 37. Lovisa skriver:

  Amrekanskt hissbett, eller kombinationsbett som de flesta här säger 😉

 38. Jenny skriver:

  Usch vad det ser illa ut…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »