Allmänt

ROLLKUR?

Hej vill börja med att säga TAAAAAACK för alla underbara kommentarer, fy fasen vad glad jag blir ♥ Har fått besked nu om att jag besiktningen sker på måndag, men jag har som sagt världens bästa magkänsla, jag tror att det kommer gå bra, Han röntgades och besiktades nämligen för några veckor sedan så nu kör vi bara en besiktning på klinik så jag kan vara med 🙂

Nu har jag lite åsikter och frågor om rollkur här. För er som inte vet så betyder rollkur följande: ”Rollkur är en extrem variant av ridträning, speciellt inom dressyrsporten, som innebär att ryttaren förböjer hästen onaturligt både i lod och i sidled. Hästen går så att säga med nosen mycket nära bringan eller mycket nära ryttarens ben. Detta är skadligt för hästen, men tillämpas som träningsmetod upp t o m OS- och VM-nivå.” – Från Wikipedia.

Jag har fått en del kommentarer att jag kör rollkur på Dario (HAHA) om jag ska vara helt ärlig så hade jag ALDRIG i mitt liv hört talas om rollkur förens någon skrev att jag gjorde det. Men då undrar jag följande.  Nedanför ser ni en bild som jag tagit från Grand Prix på Horse Show i Norrköping. Är inte detta rollkur anser ni?

Och sedan några fler frågor av en okunnig här (jag)..Hur vet man om hästen förböjer sig i lod, för det ser ju i princip ut som att ALLA hästar i te x grand prix förböjer sig i lod? När jag lägger upp en ögonblickssekund där det ser ut som att Dario går mycket böjt så kommenteras det hej vilt, men när man lägger upp bilder på proffs från Grand Prix- då är det ingen som kommenterar om detta? Varför är det så? kram

Många frågor, svara gärna om ni vill. kram

Bild tagen av mig på NHS och i mina ögon så ser det bara jäkligt snyggt ut och hade jag inte vetat om rollkur så hade jag som sagt bara tyckt det var ett sjukt snyggt ekipage. Men nu finns det ju något som heter rollkur, och definitionen av rollkur verkar passa in på detta ekipage, eller?

90 svar till “ROLLKUR?

 1. folk e idioter, speciellt hästtjejer som tror de vet så mycket för att de rider runt på en stackars gammal avdankad ridskole häst som de aldrig kommer få att gå i form, är väl sånna som sågar ner hästarna på tygel.

  är det något som är djurplågeri är det fan ridskolor, och alla tarva hästtjejer som går runt med sina ridbyxor och stora rövar och tror dem är något för att dem får borsta och sadla ridskolehästarna åt dem små barnen.

 2. Elin skriver:

  Att hästen blir förböjd i lod innerbär just att den går med näsan i bringan. Vilket leder till att hästen får svårt att andas, ibland vid vissa fall kan man höra hästen ”grymta” när den går i rollkur detta pga svårigheterna att andas!

  Rollkur är också belastande på många stora muskelaturer i nacke och rygg när den blir extremt förböjd på detta viset och dessutom ska den gå samlat!

  Man kan söka på rollkur på youtube så kommer det upp en hel hög med filmer om rollkur och även på specifika personer som håller på med denna hemska ”träning”!

  Personligen tycker jag att det är djurmisshandel att rida i rollkur då det inte någonstans är naturligt för hästen!
  Dressyr ska ju vara naturliga rörelsemönster men det är INTE rollkur!

  Du, Tyra rider inte rollkur!
  Visst att det är några som säger det men det din Dario gör är att
  han (enligt korten) går något bakom lod (en rak linje mellan hästens panna och nos, när nosryggen är rakt ner mot backen).
  Detta gör han för att han inte har de rätta rygg och bakben/rump muskler ännu för att ORKA bära sig själv och sätter då näsan bakom denna linje i försvar.

  Obeservera då att det är en STOR skillnad mellan en häst som själv går bakom lod pga dålig muskelatur och en som blir TVINGAD och INDRAGEN att gå med näsan i bringan!

  Hoppas du förstår mig nu! =P
  Kramar Elin

 3. Malin skriver:

  Hästen på bilden är tydligt bakom lod, alldeles för kort i halsen och ser dessutom ut att vara bakom handen. Gick den så hela programmet fick den nog inte särskilt bra poäng. Men foton är alltid svårt, kanske såg det helt annorlunda ut nästa sekund!
  Det är inget fel med att rida hästen rund och låg (som du gör på Dario) men det är viktigt att hästen inte ¨knäpper av¨utan är ärligt framme för skänkeln fram till handen. Det är svårt att se om det ärliga stödet finns på en bild. Dessutom varierar man ju ofta formen många gånger under ett pass.

 4. Madelene skriver:

  Hej Tyra! Tycker du ska skita fullständigt i vad folk tycker, precis som du skriver så kan en bild säga mer än tusen ord!

  Ridningen på bilden skulle jag inte anse som rollkur, däremot inte långt ifrån..

  Man kan ju också börja fundera på om OS ryttare verkligen ska sitta och rida OS om dem måste använda sig av rollkur för att få hästen att gå bra?

  Kör på tyra och skit i allt skit folk skriver! You go girl!

 5. Madelene skriver:

  http://www.youtube.com/watch?v=xUUeRFZt8ec

  när man ser det där, vet jag inte om man tycker att anky är så jävla bra längre…

 6. Linnea Rosén skriver:

  Hej, tycker absolut du inte rider rollkur med Dario!
  Herregud vad personer kan vara bedömmande!!
  jag menar, överställa hästar gör vi hela tiden, råka böja dem lite för mycket eller drar in nosen för mycket.

  Hittade några bra bilder på just rollkur
  http://nomorebits.blogspot.se/2012/01/rollkur-vs-on-bit.html
  Bilderna där är ganska bra exempel på rollkur, och så rider du defenetivt inte Dario, så det är inget du behöver oroa dig för.

  Det är så härligt att se eran utvecklig tycker jag!
  Håller tummarna för den nya hästen också, jävlar vad fin han var! 🙂
  KRAAM!

 7. f skriver:

  Intressant! Hoppas få läsa om detta i kommentarerna sen, jag vet tyvärr inget mer än dig om detta! Men är ganska säker på att du rider Dario väl att han själv söker sig neråt, vilket kommer naturligt och då känns det skönare för både häst & ryttare. 🙂 Kram

 8. Maria skriver:

  Ingen rollkur på bilden, utan en hög form som de ska ha i de större klasserna. När man rider rollkur jobbar hästen på ett annat sätt och ska väl inte direkt användas av människor som inte vet vad de gör. Så lätt att barn ser t.ex Anky von grunsven rida sin häst så på en framridning och tror att det är hur lätt som helst och provar på sin ponny och så går den sönder.. Det finns en video från en presskonferens med Anky på youtube om rollkur. 🙂 var intressant !

 9. Marty skriver:

  Om du jämför din bild med en bild på riktig rollkur: http://www.countrytalk.co.uk/assets/images/rollkur_right.jpg så ser du en skillnad i hur lodet ligger. Hästen på din bild har en bärig form med lodet i stort sett rakt. Sedan om man tycker det är en hälsosam form är en annan diskussion. Jämför man bilder på dig och Dario med bilder på rollkur är enda likheten att de båda går bakom hand. Dario tar till den formen troligtvis för han inte orkar gå i korrekt form speciellt länge än (min kluns på 180 cm gör precis likadant när hon inte orkar). En häst som rids i rollkur tvingas ned i den formen och går mycket mer ihoptryckt än Dario. Du rider således inte i rollkur men Dario behöver som du också vet om komma upp mer med nosen. : )

 10. Eee skriver:

  Herregud, du vet inte hur en häst går rätt i lod och ska köpa en hästgård? Tycker du ska tänka igenom ditt beslut en och annan gång till… Du har för tok på lite erfarenhet Tyra.. Tror inte du inser allvaret

 11. Hanna skriver:

  Självklart ska man alltid eftersträva att hästen inte ska gå bakom lodplan. Men att rida hästen i djupare form är inte skadligt. För många hästar tar det tid att bygga upp sig så att de når en balanserad form utan att gå bakom lod. Att som en metod använda sig av rollkur är en helt annan sak. Det är en genväg för att få hästen i form, men är direkt skadlig. Det är bara sorgligt att se hur den används även på hög nivå. Formen som hästen har på bilden tycker jag inte borde eftersträvas. Det är inte en naturlig form för hästen och om hästen ständigt rids på det sätten (och det inte bara är en ögonblicksbild) kan den knappast må bra.

  Vad gäller din ridining av Dario kan den definitivt inte definieras som rollkur. Däremot bör du såklart eftersträva att få upp honom i formen och få fram nosryggen lite. Det tar tid att bygga upp en häst så att den kan och orkar, men ni är nog snart där! Kämpa på! 🙂

 12. katta skriver:

  Jag tycker inte rollkur stämmer in på den bilden, då hästen inte går extremt bakom lodplan, men svårt att se. Grattis till nya fina hästen!:)

 13. s skriver:

  Du rider inte Dario i rollkur, dock är han bakom lod ofta på bilderna vi får se, dvs han kröker på nacken men nosen är för långt bak så han jobbar inte korrekt med ryggen. Det har mycket med styrka att göra också. ut och klättra i backar så han bygger ryggmuskler!

  Rollkur är när hästen blir ihoppdragen och biter sig själv nästan i bringan/halsen. Detta gör att hästen är överböjd + dåligt att andas.
  Dock glömmer människor idag att, speciellt dressyrhästar, är avlade att se ut som tex.Totilas med fet nacke och stor rumpa. det gör att hästarna blir ridna på lite annat sätt också gämfört med hur dressyren såg ut för flera år sedan.
  Fråga dina tränare om Rollkur

 14. s skriver:

  btw kommentarena ligger ”snett” när jag läser dom. texten börjar långt till vänster under en vit kant..

 15. Emma skriver:

  De som använde rollkur gör det som träningsmetod på träning och inte på tävling. Hästen på bilden går i hög tävlingsform och det är långt ifrån rollkur. Något bakom lod, visst, men inte rollkur som också kallas också LDR (low, deep, round).

  När man kommit längre i sin dressyrträning än du gjort med Dario värmer man alltid upp låg och djup, och plockar sedan upp hästen i form när den är uppvärmd. Så höga i formen som man rider i Grand Prix rider de inte varje dag på träning.

  Här är en sida om du vill läsa mer:
  http://www.sustainabledressage.net/rollkur/how.php#rollkur

 16. Epona skriver:

  Jag har aldrig sagt att jag tycker du rider i rollkur men jag har påpekat att jag tycker att du rider han i fel form. Jag vet att det är ögonblicksbilder men det är också ögonblicksbilder de bilder du lägger ut där han går bra. Så om man ska resonera så kan man ju aldrig ge beröm för en bra ögonblicksbild heller?
  Jag anser inte heller att fuxen rids i rollkur men jag tycker att den rids i en form som ser onaturlig och obekvämt ut för hästen. Jag tycker själv att nosen ska fram ett snäpp för att det ska se bra ut. Kan tillägga att det är få hästar i grandprix som jag tycker går fint. I mina ögon är det mycket bensprattel med förböjd hals och hängmatterygg man ser. Jag är inget stort fan av dressyrsporten.. tycker det sällan ser så harmoniskt ut som säkert många andra tycker.

 17. L skriver:

  Du har nog missat att det diskuteras vilt så fort något stort ekipage fastnar på bild där de utövar rollkur. T.ex. vårat svenska super-ryttare Patrik Kittel och dramat om den blåa tungan. ”Low, deep and round” (LDR) är något annat mer accepterat.

 18. JennyM skriver:

  Tycker alla kan gå in och söka på Adelinde Cornelissen och Parzival så kan man få se på rollkur. Dom är ju bara bäst i världen… Sen kan man ju tycka vad man vill, men det är ju ett fruknatsvärt bra ekipage!
  Dessutom är det en sak att gå bakom lod och bli för djup.. Tycker det är helt okej om man inte tvingar dom dit, det blir oftast så för dom i början när dom inte hittat si n styrka i den riktiga formen. Rollkur är en helt annan sak!

 19. Emma skriver:

  Jag säger inte att jag har rätt men enligt mig är rollkür när man ständigt rider hästen för kort och överböjer den så att det till slut blir skadligt. Men att överböja hästen någon gång per pass för att stretcha hals/rygg anser jag bara är bra. Man gör ju det på marken, varför inte göra det på ryggen? Att man på vissa bilder ser att Dario går bakom lod är inte samma sak som rollkür, en bild är en tiondels sekund av ett helt pass och därför går det inte att avgöra hur du rider honom på några bilder.

  Jag hade en nästan lika stor (och vit) häst innan som Dario, så jag vet hur svårt och hopplöst det kan kännas ibland att få detta stora djur att arbeta rätt. Men fortsätt kämpa, du gör ett jättebra jobb!

  Lycka till med Dario och din förhoppningsvis nya häst!

 20. Marie skriver:

  Knäckt nacke som på denna bild = Aldrig bra. Kort & koncist. Finns många olika typer av åsikter samt läror. Men grundläran att hästen aldrig ska gå med en sådan knäckt nacke verkar ha försvunnit?

 21. Anette skriver:

  Nej nej, det där är inte rollkur. Googla så får du upp bilder på hur det ser ut… Hästen på bilden du lagt upp går ju knappt bakom lod ens. Om du tittar på bilden du har i högermarginalen på dig och Dario så har han nosen kraftigt bakom lod, d v s, nosryggen är inte rak utan rejält vinklad in mot bringan. Hästen på bilden i det här inlägget går inte så. Därmed inte sagt att du kör rollkur på din häst, ville bara försöka förklara skillnaden mellan rollkur, bakom lod och bra dressyrform.

 22. Lova skriver:

  Ser hemskt ut tycker jag…Gillar inte sådan dressyr alls. Förstår inte heller varför man ska hänga upp sig så mycket på hästens huvudplacering.
  Det ser bara j’vligt onaturligt och obekvämt ut när hästens underläpp ligger mot bringan. Skulle aldrig rida min häst på det viset.

 23. Linnea skriver:

  Jag tycker att man ska akta sig för att använda ordet rollkur och kasta det runt sig mot ekipage man inte alls vet någonting om egentligen. Hur många hästar finns det inte som ”knäpper av” i nacken för att slippa arbeta, går bakom lodplan för att de inte har styrkan eller helt enkelt trivs med att gå i en mindre ”perfekt” form. Att anta någonting utifrån en bild är extremt trångsynt, vem har inte behövt ställa och böja igenom sin häst lite extra ibland…?

  Tyra, jag tycker att du gör ett jättejobb med Dario och man ser till och med på bilder att han kommer upp mer och mer i både form och styrka. Det är väldigt uppenbart att du INTE använder dig av rollkur, så löjligt…

 24. nellie skriver:

  inga kommentarer, haha 😀

 25. Martina skriver:

  Jag fattade rollkur som att det är när hästen är förböjd mot skänkeln, alltså mer som en banan…. kanske fattat fel?

 26. julia skriver:

  jag tycker att på den bilden du har tagit så går hästen alldeles för ihoprullad, på gränsen till rollkyr ja!

 27. Karin skriver:

  Det är inte vad jag ser som rollkur. Rollkur är enligt min uppfattning när hästen går med mulen not bringan, i princip. Alltså inte underläppen utan själva munnen.

 28. emma skriver:

  Tycker hästen på bilden är alldeles för ihoptryckt, ingen bra form!! Men som sagt är detta bara en bild, som kan vara väldigt missvisande, men den ser ut att gå väldigt mycket bakom lod.

 29. Sofie skriver:

  Du rider inte Dario i rollkür, det är en aktiv träningsmetod som
  Inte kan utövas av ”misstag”. Dario ser ut att vara en lång häst och dem ”dippar” ofta i formen och kan för ögat då se ut som att de går bakom lod även när de inte gör det. Om en häst går bakom lod ser man eye röven bäst genom att kolla vinkeln mellan hals och ganash när hästen går i en lång låg form. 🙂

  Ta inte åt dig av alla dumma ogenomtänkta och okunniga kommentarer, 9 av 10 gånger är det en 15-årig skitunge som tror för mycket om sig själv som ligger bakom!

 30. Micaela skriver:

  Hejsan.
  Själv rider jag min häst i en djup form(vissa människor anser att det är rollkur) för att få upp ryggen på honom då han är en aning svankryggig, och jag måste få upp ryggen på honom för att kunna rida t.ex. galoppiruetter. Om jag inte skulle träna hans rygg kommer han att med tiden få ont i ryggen, eftersom han om han inte bär ryggen med sig genom piruetterna kommer att svanka och ta upp nacken, vilket kommer att medföra att han med tiden blir sjuk i den.
  Enligt mig är detta inte rollkur, eftersom jag anser att det endast är rollkur då hästen antingen emd våld, kraft eller t.ex. gramaner tvingas ner i en onaturligt kort och för rund form.
  Angående bilden tycker jag att det verkar som om hästen för stunden lite spänner sig, vilket gör att nacken och halsen blir kortare och djupare. Hästen på bilden rör sig inte i en korrekt form, men jag tror inte att det beror på rollkur, utan helt enkelt för att hästen lite spänner sig. Nu vet jag inte hur hästen rör sig och så, det skulle vara lättare att se från en film, men detta är mina synpunkter.
  Jag rekommenderar dig att titta på en massa dressyrfilmer och dressyrbanor på youtube(det finns många från t.e.x OS eller VM). Om du har möjlighet att titta på uppvärmingingen på stora tävlingar där duktiga ryttare rider så utvecklar du ditt öga otroligt mycket och får en syn på hur de olika ryttarna får olika sorters hästar att prestera sitt allra bästa.
  Lycka till med din nya häst, han ser ut som en riktig pärla 😀

 31. Frida skriver:

  Så här tänker ialla fall jag, det är sunt förnuft hur man vill få sin häst att röra sig, de här ”övningarna” är ju absolut inte naturliga, det är ju männsikan som drar ihop hästen med hjälp av extremt stark hand. Dessutom så ser hästen i princip INGENTING förutom ner i backen.. vart fan ska vi dra gränsen för djurplågeri??? Sånt här gör mig så himla irriterad, det är inte harmoniskt någonstans! Enligt min åsikt är hästens mun en ”nödbroms”, som används i nöd om man riskerar att skada sig själv eller hästen.

  En annan tanke, ser att många säger att Tyra ska rida Dario bakom lodpanet för att han inte orkar bära upp sig ännu.. Tycker det är ett konstigt påstående, som att han skulle bli starkare av att gå o spänna sig i hals/nacke hela ridpasset? Rid istället på lite lösare tyglar så han får hitta sin form/balans själv istället. Eller så får man jobba mer från marken så han hittar sin form där o sedan hoppa upp. Säger ju sig självt att det skapar spänningar om han ska gå ihopkrullad.

  Oj, vad långt det blev! Trevlig helg!

 32. Janna skriver:

  Hej Tyra!

  Du måste fixa kommentarerna. Jag har sett fler osm har klagat på det. Vänstermarginalen försvinner så att man inte kan läsa texten ordentligt!

  Tack för en rolig blogg, får mig att bli sugen på att börja rida igen!

 33. Kommentatorn skriver:

  Läs gärna vad jag tycker om detta på min blogg!

 34. Ida skriver:

  Jag tror du har missuppfattat vad det här med ”bakom lod” betyder.
  (Bara på den bilden till höger på sidan där du har beskrivningen av bloggen så är din häst kraftigt bakom lod)

 35. Ida skriver:

  Jag tycker att du fick ett väldigt bra svar av Elin längre upp här i kommentarerna!
  (Lycka till med besiktningen på den nya hästen)

 36. Elvira skriver:

  Rollkur är när man förböjer hästen; när man får in mulen onaturligt mycket mot bringan för att stretcha ut ryggen och överlinjen då man rider för en mer avslappnad häst.
  Rollkur har dock nackdelar; du förstör hästens ligament, du få motsatt effekt (spänd häst), och musklerna byggs på ett onaturligt sätt.
  Eftersom att det är en form som inte är naturlig för hästen, är det inte speciellt ”bekvämt” för den att gå på det viset.
  Rollkur sker ofta bland ryttarna på högre nivå, jaa, p.g.a. anledningarna ovanför.
  Förböjer sig hästen i lod är den antagligen inte ärligt framme mellan hand och skänkel, vilket man kan känna om hästen inte har ett bra stöd på bettet och är eftergiven. Anser man att den är det, kan man ta upp handen snabbt och skänkla på i samma sekund så kommer mulen ofta fram lite bättre=bättre form.
  Folk peakar på dig för att de tror att de vet bättre än dig då du kanske inte ridit lika länge, och då blir det roligare att rätta. De stora ryttarna har inte bloggar som de kan läsa kommentarer på+att många på lägre nivå vågar inte ge sig på och kommentera om det.

 37. Matilda Sandell skriver:

  Hej
  Till att börja med vill jag säga att du är en otroligt duktig hoppryttare och att ingen ska absolut inte få ställa så höga krav på dig som att du ska veta hur den perfekta dressyrformen ser ut, men jag ska försöka förklara.

  När en häst går ”korrekt” skall det gå ett spikrakt sträck rakt ner över hela nosryggen, mulen ska inte gå närmre kroppen än pannan, det ska vara helt rakt.
  Så fort mulen kommer närmre kroppen än pannan, att hästen böjer huvudet mer och mer så går hästen bakom lod (lod = det raka sträcket).

  För ett otränat öga kan vilken häst som helst som böjer på nacken se jättefin men för oss dressyrmänniskor ser vi direkt vilken form som är rätt och fel. Det är absolut inte hälsosamt för hästen alls att rida bakom lod då tyngden på frambenen blir onormalt stor vilket inte är naturligt för hästen samt bakbensaktiviten minskar radikalt, vilket man inte vill, tvärtom.

  Det man vill är att sätta tyngden på hästens bakben och känna att all kraft kommer därifrån istället för att kraften försvinner under frambenen om du förstår vad jag menar. En häst som går med en alldeles för böjd nacke nedåt och bakom lod kan inte arbeta rätt med bakbenen.

  För att nå fram till att hästen ska gå korrekt bör man i början av ridpasset helt strunta i formen, tills hästen hittat ett bekvämt stöd i bettet där han/hon inte hänger och förböjer sig nedåt.

  Hoppas det var till någon hjälp och jag hoppas verkligen att du tog dig tid till att läsa för att jag vill verkligen vara till hjälp!
  Jag håller med om att på de flesta av dina ridbilder så går dina hästar bakom lod.

 38. Linn skriver:

  Den form som hästen på bilden rids i tycker jag absolut inte är något man ska eftersträva eller det bästa för hästen. Tyvärr har dressyren utvecklats mot att man ska rida hästarna i en hög onaturlig form under lodplanet vilket många som inte tänker på inverkan på hästen tycker ser snyggt ut. Om man kollar på ekipage för 15-20 år sedan så ser man hur mycket tänket på i vilken form man ska rida hästarna ändrats. Då var det en mycket lägre form i lodplanet.

  Sen gäller det ju självklart att inte stirra sig blind på var hästen har huvudet så länge den nu inte är helt ihopvikt i nacken utan först & främst se till att få hästen att jobba under sig & alla hästar bär ju såklart upp sig olika i nacken vilket man får ha med i beräkningen.

  Att från några bilder på an häst som man håller på att bygga upp muskler & lära att jobba under sig säga om hästen rids rätt eller fel för att den går lite under lodplanet är nog inte något som nån som sitter här & kommenterar har erfarenhet att uttala sig något om. Däremot tycker jag att du Tyra ska kolla upp detta bättre innan du säger vad som ser snyggt ut & bestämmer hur du ska jobba med dina hästar.

 39. Emelie skriver:

  Fan kan alla lägga av med att hacka på varandra! Tyra rider inte rollkur på Dario och om hon på bilden som Tyra tagit ridit rollkur så skulle väl hon för fan inte ha kommit så långt som hon har gjort? Folk är fan inte riktigt kloka!

 40. Lovis skriver:

  Rollkur ÄR skadligt för hästen. Majoriteten av dagens ryttare som rider modern dressyr rider så. Det är otroligt sorgligt tycker jag. Även ”bra” ryttare som rider grand prix. Det gör ont i mig att se hur folk behandlar hästar, de rycker och sliter i munnarna på dem och sparkar dem i magen med sporrar, ni som använder sporrar; tänk på att en häst kan känna om en fluga sätter sig på deras hud, vad får er att tro att ni måste sparka hästen i magen för att den ska gå fram och kom inte och säg saker som skänkeldöv, det är något som människan skapat för att ha en anledning att ha pisk.
  Det här är ingen kritik till dig Tyra, jag har ingen aning om hur du rider, har sett att Dario ligger bakom lod mycket med det är troligen för att han inte orkar. Han är ju en stor häst. Ett tips är att rida öppnor och slutor så han engagerar bakbenen och kan få in dem under sig ordentligt då kommer han att höja han formen (eller det vet jag egentligen inte men det här är bara tips!).

  ROLLKUR ÄR HEMSKT. Nacken ska vara den högsta punkten och nosen får ej vara bakom lodplanet.
  Hästvärlden är besatta av att allt ska gå så fort hela tiden, så att de glömmer bort vad som är bäst för hästen. Det ska se häftigt ut, det ska se jobbigt ut, det ska se ut som man verkligen kämpat för det här. Vad hände med att dressyr handlar om osynliga hjälper? Otroligt samspel mellan häst och ryttare (inte en dragkamp om vem som kan dra ihop hästen mest)?

  Förlåt för lång kommentar. Men jag är otroligt förbannad på människor som rider på det sättet som bilden du lade upp.

 41. My Jansson skriver:

  Tyra du ”rollar” absolut inte Dario 🙂 dock kan han gå lite bakom lod och man skulle önska att nosen kom fram lite MEN det är ingetting som anses som rollkür. Utan lite mera driv framtill hand så han lyfter fram näsan lite men det är väldigt få hästar som går perfekt om man ser till lodplan så folk som sågar sig pga du har honom lite bakom lod lär la såga dom flesta ryttare 😉

  Och sen såg jag en kommentar högre upp om att du skulle köpa gård och du inte kunde sånt och herregud va hemsk osv… Hallå vad spela det in i gårdköp?! Inte fan kan du rolla gården iaf hahahaha

 42. sara skriver:

  skulle jag också gärna vilja veta. Dessutom undrar jag när något bli rollkur, min häst var så förböjd i halsen och gick och bet sig själv i bringan. Jag kallar det inte rollkur, vilket andra kanske gör? För mig måste det vara något som ryttaren gör, jag gjorde allt jag kunde för att få bot på det problemet och kämpade verkligen för att få fram och upp huvudet på henne!

 43. Elin skriver:

  Hej Tyra, först ville jag bara börja med att säga att ”din nya” häst är verkligen jättefin. Men min fråga är om du ska till Strömsholm och kolla på tävlingarna nästa vecka? 5-10 juni. Kram:)

 44. Marika skriver:

  Hej Tyra! När du rider Dario så är det inte Rollkur, dock så går Dario väldigt mycket bakom lod och det är för att han tillexempel inte har tillräckligt med muskler och orkar inte bära upp sig på ”rätt” sätt.

  Man ska heller inte gå efter huvudet och ha för mycket fokus på det, många tror att om hästen böjer lite på nacken så är det perfekt men de är ryggen den ska jobba med för att bära upp ryttare.
  🙂

 45. Epona skriver:

  Emelie, förstår inte riktigt argumentet om ifall Tyra rider rollkur så hade hon inte kommit så långt…?
  Har inte Anky kommit långt?

 46. Lina skriver:

  Även om jag inte hade vetat vad rollkur är så skulle min första tanke vara när jag ser denna bilden att det ser jäkligt obekvämt och påfrestande ut för hästen!

 47. Amanda skriver:

  Inte så smart att kritisera andra stora ryttare så offentligt kan jag lova ! Det sprider sig snabbt .

  1. Tyra skriver:

   Amanda- Om du läser igen- jag ställer öppna frågor!

 48. Ebba skriver:

  Hej, man kan inte se början av texten på någon av kommentarerna 🙁 snälla fixa det! 🙂

 49. Fanny skriver:

  Jag anser att rollkür inte bara handlar om vad som händer i nacken och om hästen går bakom lod eller ej, man måste ju se helheten, vart ryggen är och vad bakbenen gör. Jobbar hästen under sig med bakbenen och har ryggen korrekt och går lite bakom lod är det inte rollkür, men om bakbenen är bakom och ryggen sänkt och hästen går bakom lod är det skadligt=rollkür. Anledningen till varför Darios går så mycket bakom lod handlar ju om att han inte har alla muskler som krävs för att bära sig själv än. Ut och klättra mycket som kommer det!

 50. Bell skriver:

  Amanda: jag tycker inte hon ifrågasätter utan öppnar upp för en allmän diskussion om ett fenomen.

  Fast just här skulle jag inte säga att det är rollkur även om formen inte är det mest hälsosamma för hästen, trots att det anses snyggt och verkar accepterat i dressyrsammanhang. Fast jag har sett många dressyryttare i höga nivåer som rider i bättre orm 🙂

  Personligen tycker jag väl att det kan finnas många saker som ser snyggt ut cch det är helt okej att tycka så, men finns det nackdelar och skadliga konsekvenser av något så får man bortse från vad man gillar till förmån för djurets bästa. Lite av det skälet jag är lite skeptisk till hästsporten på den nivån där det handlar om att förtjäna sitt levebröd, även om hästarna tas om hand om för att hålla så är det inte allltid deras bästa som är i fokus.

 51. J skriver:

  tycker det är sjukt intressant att folk hela tiden skyller sina ”metoder” på att hästen inte orkar. Nej men om den inte orkar, varför i helvete försöker du tvinga den att göra så? En häst kommer att orka – om du bygger upp den rätt. Det är DET som är dressyr – dressyr för HÄSTEN. Öppna, sluta, stärkande rörelser såsom tex backklättring och gymnastikhoppning och vips (eller, kanske inte vips, det tar år) så formar sig hästen korrekt, för att den ORKAR!

  Orkar inte en människa ta tex 110kg i bänkpress, inte fan står PT:n brevid och tvingar en till något som är omöjligt och direkt farligt om du nu skulle bli tvingad under pistolhot. Nej, han bygger upp dig med andra rörelser, får dig äta rätt, bygger upp muskler och ligament. till sist orkar du ett lyft, och så ett till..och ett till.

 52. Anna skriver:

  ”Herregud, du vet inte hur en häst går rätt i lod och ska köpa en hästgård? Tycker du ska tänka igenom ditt beslut en och annan gång till… Du har för tok på lite erfarenhet Tyra.. Tror inte du inser allvaret”

  Haha, man behöver väl ändå inte veta de om man ska köpa en hästgård? Att ha en hästgård innebär till största del kunskap om att ta hand om hästar. Man bör vara kunnig på att hantera hästar och ha kunskap om sjukdomar/symtom- de kommer man rätt långt på.

  Om Tyra köper en gård för flera hästar kanske hon dessutom (vad vet jag?) anställer någon kunnig som jobbar i stallet.

  Jag har själv jobbat i flertalet olika stall runt om i Sverige, och de som äger själva stallen brukar inte vara de som fixar med hästarna. Självklart så gäller inte detta mindre stall.

 53. Johanna skriver:

  Tjena! är en ganska ny tjej i bloggvärlden. Har läst båda dina bloggar för fullt i en vecka nu. Och jag älskar dom! Är själv en fd hästtjej.. sålde min felicianovalack i jan detta året.. så får hyfsat mycket sug av och se alla härliga bilder på din/dina hästar. Den nya var toppensnygg 🙂 Hur gammmal är Dario och vad hade han gjort innan han kom till dej? Och alla nedvärderande mejl du får, what to say? Bittra och avundsjuka människor, om folk trycker ner dej, betyder det bara att du är högre än dom 😉 Keep up the good work tjejen! Du är grym. Kram johanna

 54. Evelina skriver:

  Många säger ju att det är rollkur så fort hästen går bakom lod eller i väldigt hög/ihop form. Detta ser jag endast som okunskap. Hästen kan vara svagare i vissa muskler och starkare i vissa. Det är lätt att en svag häst går bakom lod för att den tycker att det är jobbigt i ”korrekt” form. Andra hästar trivs i en hög form. Det är ryttarens jobb att lägga hästen i en korrekt form för det arbetet som den ska utföra.
  Vis Rollkur däremot rider ryttaren med en väldigt taskig hand som tvingar hästen bakom lod.

 55. Tyras Fanblogg! skriver:

  det du gör med dario är absolut inte rollkur, herregud!
  du ska se riktig rollkur, shit, som deras halsar ser ut…omg! 🙁

 56. Sara skriver:

  Tragiskt nog verkar det som att hästarna numera ska gå bakom lod och nästintill rollkur i de högre klasserna, därför verkar det inte som något konstigt. Man kan jämföra grand prix nu och grand prix för 10-15 år sedan och se en skillnad.

  Även i de lägre klasserna ser man ofta i protokollen kommentarer om att hästen går över handen, medan den kan gå bakom hand (lod) utan att det anmärks. Nu var det länge sedan jag läste TR men förut stod det iallafall att hästen ska gå med nosen i lod eller något (inte hur mycket som helst alltså) över lod, alltså borde man få mer avdrag när hästen går bakom än när den går framför. Jag vet inte om detta har ändrats nu eftersom att det verkar helt okej med ihopfragna hästar, jag har faktiskt inte orkat läsa TR om det för det verkar inte göra någon skillnad.

  Om man läser på om hur rollkur påverkar hästen kropp så är det iallafall inget jag skulle vilja eftersträva. Man kan också se stor (negativ) skillnad i steget hos hästarna när de går rollkur, speciellt på bakbenen då.

  Jag tycker inte att du rider rollkur, men att hästen går bakom lod är ju inte optimalt för någon häst. Dario orkar förmodligen (jag har ju bara sett bilder så jag säger bara vad jag tror utifrån det jag sett utan att döma) inte gå i lod och det är därför han hamnar bakom lod så att sträva efter att stärka bakdelen och få upp nacken kanske vore en idé? Men det skrev du kanske att du redan fokuserar på, haha.

  Jag tycker att du är modig som frågar detta med tanke på hur mycket gnäll det tycks vara på dina bloggar om allt du gör och skriver! Den som inte frågar får inget veta 😉

  P.s. ekipaget på bilden är inte ett fint ekipage enligt mig, men ett vanligt ekipage idag tyvärr…

 57. Maja skriver:

  Har suttit och läst en del av kommentarerna. Tycker det är intressant men tråkigt att flera av er kunniga hästtjejer anser att Tyra inte har erfarenhet nog för att tex. Köpa häst/hästgård för att hon inte vet vad ett ganska ovanligt ”hästord” innebär, när åsikterna om vad rollkur är går isär även bland er ”kunniga hästmänniskor”.

 58. Cissi skriver:

  Känns som att hästen på bilden kan vara en aning övertänd också. Gör ju att det blir svårare att få en harmonisk rytm vilket i sin tur kan leda till en spänd häst som drar in nosen. Är lite svårt att jämföra förhållanden på tävlingsbanan med förhållanden hemma i paddocken.

  Rollkur för mig är när ryttaren medvetet under längre stunder förböjer nacken.
  Ett före- och efterexempel på en häst som sägs ha börjat tränas mha rollkur är moorlands totilas. Edward gal gjorde ett fantastiskt jobb med denna häst som nu ”förstörts”

  Ha en fin helg!

 59. Hästen på bilden går inte i rollkür !
  Den går väldigt ihoptryckt med halsen, och inte i någon bra form.

  Dario går gärna bakom lod (om man dömmer på vissa av dina bilder),
  och då menar jag inte att han alltid gör de..som sagt 1 bild visar inte sekunden för eller efter..
  Dock ser han tung ut på flera av bilderna.

 60. Frida skriver:

  Älskar Elins kommentar, kunde absolut inte sagt det bättre själv!!! Dressyr handlar om samspel mellan ryttare och häst, harmoni och naturliga rörelser. En häst som går korrekt på ”tygeln” gör det för att den vinklat sina bakben för att sätta dem längre under kroppen, naturligt kommer ryggen att höjas vilket i sin tur leder till att nacken och halsen sänker sig. Höjd rygg då hästen sänker hals och huvud=naturlig rörelse. Sänkt rygg och nacken låst på tygeln=onaturlig rörelse!

  Lycka till med ny pållen och hoppas du hittar en fantastisk drömgård!! det är KUL när det går bra för andra, era bittra jävlar 😉
  Kram

 61. M skriver:

  Alltid lika rolig läsning här på Darios!:) Jag vet att det är skadligt för en häst att gå så och att det inte ska användas dagligen, men inom hoppningen så förekommer barrering ofta, eller va säger ni? Och teknikskydd ser man på de flesta hästar inom toppen, vart går gränsen för djurplågeri för er som kommenterat? Jag tar inget parti men alltid lika kul att höra vad andra säger!

 62. Frida skriver:

  Ps. Tyra, skit i vad alla andra tycker. Gå din väg, uppfyll dina drömmar och lev ditt liv på ditt vis!

 63. Amanda skriver:

  Du lägger ju till och ändrar dina texter hela tiden.. Dömer menar inget illa bara varna . Tyckte för övrigt tt fin nya häst var en drömhäst

 64. alice skriver:

  Hej Tyra! bara för att göra det klart jag menar inget som helst illa mot dig och jag tycker du gör ett toppen jobb med Dario! MEN det är stor skillnad på när vi( medelryttare) och eliten rider och hur de tränar i olika syften. En häst som rids bakom lod och av en kanske ”Mindre” duktig ryttare smiter ofta från arbetet och jobbar inte tillräckligt med ryggen. Däremot eliten använder sig av dena ”Rollkur” i strech samanhang inte alla men många samt att de har en helt annan typ av samling som inte vi riktigt berhärskar. Har fått detta ordentligt förklarat av min tränare som bland annat tränat OS medaljörer i dressyr när jag påpekat hur han vill att jag ska rida, MEN det har gett stora resultat och med uppsikt från en kompetent tränare tror jag inte ”Rollkur” är skadligt. Rätt mångd gör skillnad.
  TACK FÖR EN TOPPEN BLOGG

 65. Sofie skriver:

  Kul inlägg! Jag tycker bara att det ser fint ut 🙂

 66. Egoboostad skriver:

  Svårt att lägga gränsen på rollkur. Men du rider inte rollkur. Man ser dock tydligt att han faller då han inte har de rätta musklerna än. Se upp med att han inte får in det som en vana och träna massor.

  Finns flera som redan förklarat varför han faller så det ska inte jag göra. Men se som sagt upp med att han inte får in det som en vana. Och eftersom han faller så underlättar han det för sig själv och det blir ingen bra träning, risken finns att han bygger muskler ”fel” och främjar fallandet.

  Tala med en tränare om hur du ska jobba upp hans form.

 67. Penny skriver:

  TILL ”TJOHEJ VAD DET GÅR MELLAN PATTAR OCH LÅR”!
  Din kommentar var bland det mest inskränkta jag någonsin läst. För det första att dra alla ridskoleryttare över en kam och mer eller mindre säga att ingen av dessa kan rida och bara sitter på gamla avdankade ridskolehästar som de inte kan rida i form är en helt idiotiskt uttalande. Vet mååånga ridskoleryttare som rider väldigt mycket bättre än folk med egna hästar. Jag rider både på ridskola och har en medryttarhäst. Har inte råd med en egen tyvärr. På ”min” ena ridskolehäst tävlar jag Msv dressyr med väldigt bra resultat. På ”min” andra tävlar jag upp till 1.20 hoppning och även där med bra resultat. Jag har hoppat upp till 1.40 flera gånger på ridskolehästar.

  Ditt andra uttalande om att det är djurplågeri med ridskolor är även det ett löjligt uttalande. Självklart finns det bättre och sämre ridskolor men att säga att alla sysslar med djurplågeri är bara fel. Har ganska god inblick i Stockholms ridskolor med omnejd och kan säga att de flesta har ett ganska bra liv. På min ridskola t.ex. går alla hästarna i stora hagar flera timmar varje dag, de är på sommarbete ca 8-10 veckor på sommaren och sköts om väldigt väl. Skulle nåt vara fel kollas det upp direkt. Är en häst halt eller sjuk under en lite längre period får de åka ut på landet och återhämta sig. (kollas givetvis upp av veterinär också)Ingen häst är i närheten av undernärd. Eleverna utbildas väldigt väl i både praktisk ridning och teori, många kan mycket mer än folk med egna hästar har jag märkt under åren. Vi anordnar kurser i allt från foderlära och sitsträning till sjukdomar och utrustning. Vi har clinincs med flera av Sveriges bästa tävlingsryttare. Hästarnas utrustning kontrolleras regelbundet och vi har bl.a. en sadelmakare som kommer med jämna mellanrum för att kolla att sadlarna ligger bra.

  Nej, din kommentar var bara korkad och inskränkt. Och är det inte konstigt att jag, som rider ”min” ridskolehäst ca 1 gång i veckan, oftast slår de med egna dyra hästar de rider 6 gånger i veckan när jag åker ut och tävlar???? Om nu vi ridskoleelever är så dåliga och hästarna vanskötta menar jag…

 68. Elin skriver:

  Angående första kommentaren. Antar du är en sådan person då? Eller vad fan har du för ridskola runt dig?!

 69. Mikaela skriver:

  penny: BAAAAM! Så jävla bra 😀 reagera oxå på dendär helt faktiskt idiotiska kommentaren om ridskole!!

 70. Linn skriver:

  Det är svårt att rida hästar i rollkur, däremot ser det ut som att Dario går bakom lod ibland. Ta inte åt dig av dumma kommentarer Tyra.

 71. Johanna skriver:

  Jag är inget fan av dressyrsporten för närvarande och jag har sett rollkur på nära håll. Den bilden du har lagt upp är på en häst som går i fel form och jag anser att det är en form som kommer från rollkuren. Det ger bara sprattlande framben och en snygg nacke att titta på, för hästen kan man diskutera om det är bra.

  Jämför man med de bilder du har lagt ut på dig och Dario är skillnaden stor. Han orkar inte bära sig och med tanke på att han är så stor är det väldigt mycket jobb att få honom att bära sig. Jag har en häst på 163 cm som jag får banka på lite ibland för att han inte ska hänga sig i handen. Vad det ser ut på bilderna behöver bara Dario få mer muskler och sluta använda din hand som ett extra stöd.

  Att jämföra med ekipaget på bild där hästen rids fel. Den bär sig inte som den ska utan får en sänkt rygg och tappar bakbenen. Enligt mig motsatsen till hur det ska se ut.

 72. Dixi Wonderland skriver:

  Tycker fan det är sjukt hur man kan vilja skada ett djur som man älskar… (menar självklart inte dig nu Tyra)

 73. Anonym skriver:

  Tyra, man märker att du inte ”kan” så mycket egentligen… som du tror.
  Jag menar det där ser ju inte snyggt ut inte.
  Det är ju onaturligt för hästen. Dario ser ut lite som om han går bakom lod rätt mycket. skadar mer än gör nytta.

 74. åsa skriver:

  Fråga till ”anonym”, först och främst så skulle jag vilja vet vad du har för kundskaper??
  Som kan döma någon annan genom en blogg och säga att hon inte kan så mkt…. Tror snarare att det är du som bara tror dig kunna mer än du kan!!

  FRUKTANSVÄRT fegt att dömma en människa på det sättet du gör, speciellt då du faktiskt inte har en aning om vad hon har för kundskaper.
  Och det gäller er alla bittra jä*** männsikor, som absolut måste kommentera på ett negativt och nedvärderande sätt…

  För mig är en bra ”hästmänniska”, någon som hela tiden är öppen för att lära sig mer (för du blir ALDRIG fullärd),och dela med sig av sin erfarenhet på ett BRA sätt!!

  Så massor med RIS till ni som inte har bättre för er än att skriva skit, och göra bort er!
  Och ROS till alla er som skriver super fina, ödmjuka inlägg!!

 75. Säraa skriver:

  Såhär är det hästen ”ska” gå, eller för att den ska arbeta på rätt sätt ibland.
  http://linnolsson.se/wp-content/uploads/2012/05/546166_10150824333468819_526993818_9395523_1555108155_n.jpg

  Sen är det aldrig fel att jobba hästen i varierad form; låg, hög osv. Om hästen går som Dario gör på MÅNGA utav dina bilder så gör han det för att det är lättare och han slipper arbeta.
  I rollkur så är det helt annat.

 76. Jasmin skriver:

  Det här är rollkur: http://www.google.se/search?hl=sv&redir_esc=&client=tablet-android-samsung&action=devloc&q=rollkur&v=133247963&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=613KT6eYHujc4QT0uZzyDw&biw=1280&bih=800&sei=8V3KT86mO5T24QS3r5Al

  Och JAG tycker att vi sällan ser dario gå med nosryggen lodrätt och rollkur är väl ett lite starkt ord men jag tycker inte att du arbetar honom korrekt nej. Visst att han är tung och seg och allt men sååå svårt tror jag knappast att det är att få honom att gå i korrekt form.

  1. Tyra skriver:

   Jasmin- du är jättevälkommen att komma och testa! Så ser vi om du får fram honom i trav;)

 77. Sabina skriver:

  http://www.youtube.com/watch?v=Zhljcsuudd4&feature=related Detta klipp fick mig att förstå lite bättre.

  Har ingen erfarenhet av dressyr direkt men tänker så här: Om jag hade en häst så hade jag velat att den levde så nära dess egna naturliga miljö som möjligt. Skulle enbart skaffa häst om jag hade möjlighet att ha den ute mycket och skulle enbart ha den till att rida ut och galoppera antagligen även hoppa för att ha kul.
  Hästar var inte skapta för att arbeta för människan utan de var vilda i naturen. kan inte fatta att en sport under så många år utvecklats till det den har och att människor strävar efter att få hästar jobba på ett sätt dom inte är skapta för.

  Kan inte en häst få tillräckligt med träning av att röra sig fritt i hage och bli riden fritt i naturen utan att ”uppnå” vissa resultat?

  Skall man inte enbart bry sig om hästens ursprung och dess naturliga instinkt?

  KRAM =)

 78. Sabina skriver:

  http://www.youtube.com/watch?v=zKQgTiqhPbw Detta är ju dock såå härligt att kolla på 😛

 79. Kira skriver:

  Enligt vad jag hört och fått veta, är rollkür när man i uppvärmningen rider hästen i en alldeles för djup form, för att den på banan ska hållas i den korrekta formen oavbrutet.
  Rätta mig om jag har fel.

  De flesta gånger som tjejor hävdar att nån rider en häst i rollkür är det bara en ryttare som rider sin häst i en för djup och bristfällig form, i brist på kunskap.

 80. Emma skriver:

  Äsh, av dom bilderna jag har sett på er så ser jag ingen rollkur över huvudtaget, han kanske går lite bakom lod på vissa bara, men vi är väll bara människor och bilderna visar kanske en millisekund var av det ridpasset, och han går säkert inte så hela tiden heller! 🙂 Dessutom så ser han inte ut att lida? Folk gör för stor sak av för små grejjer helt enkelt, någon gång under ett ridpass råkar näsan säkert hamna lite bakom lod eller lite över/framför, men det är inte så stor grejj liksom 😉

 81. Zandra skriver:

  Hej Tyra, inte ofta jag kommenterar man nu känner jag att ett avtryck kan vara på sin plats.
  Att folk hävdar att du rider med ”rollkur” (vilket är ett felaktigt ord, Hyperflektion är den korrekta benämningen) är att ta i. Detta är något okunnigt folk gärna häver ur sig hej vilt. Det tas aldrig hänsyn till hästens anatomi och brukar allt som oftast baseras på stillbilder dvs ögonblicksbilder.

  jag skrev år 2010 ett inlägg om just detta, för att klargöra hur ”hemskt” det egentligen är för en häst. Tror det kan vara av intresse för de flesta att läsa och fördjupa sig lite.

  http://zandrai.blogg.se/2010/june/hastinlagg-del-3-okningar.html#comment

 82. Elin skriver:

  Denna videon visar skillnaderna och förklarar på ett pedagogiskt vis anser jag: http://www.youtube.com/watch?v=4UwqyMCr_7c

  En annan otäck video som exemplifiera s k rollkur: http://youtu.be/XOPmj-j9U24

  Och som avslutning någonting väldigt, väldigt vackert som får en att reflektera: http://youtu.be/bGJjnWeLoJo

 83. Anna skriver:

  Går hästen lite bakom lod är det inte rollkur, när man rider rollkur gör det ju ONT på hästen, som ryttare känner man ju om man böjer igenom hästen, eller drar så att det gör ont på den. Det kallas inte rollkur beroende på hur formen ser ut, inte egentligen, utan hur den framkallats, om det framkallats genom ”aggressiv force” är det otillåtet, men rider du bara hästen i en mjuk , rund och låg form utan att tvinga fram formen är det helt okej (enligt FEI). Det finns undersökningar på att hästen kan få blödningar i luftvägarna vid rollkur.
  Enligt McGreecy: ”När en häst utsätts för hyperflexion utan att få någon eftergift så handlar det om att hästen hela tiden ger efter för att undvika smärta och detta kommer alltså inte leda till en böjlig och uppmjukad häst. Därför kan en del former av överböjning vara extrema, farliga och äventyra välfärden hos hästen. Om eftergiften uteblir lär sig hästen helt enkelt att det inte finns något den kan göra för att trycket skall försvinna, har den huvudet mot bringan har den ingenstans att ta vägen och hästen kan utveckla ett stadium av inlärd hjälplöshet. Detta är ännu ett outforskat psykologiskt stadium hos hästar.”
  Att stretcha hästen från ryggen och rida olagligt är ju helt olika saker 🙂

 84. Martina skriver:

  Jag förstår inte hur du kan anse att det där är SNYGGT??!! Hästen är ju tokspänd, kort och hopdragen i nacken? Jag vet att du inte är särskilt insatt och erfaren av hästar (ÄNNU!), men det där en variant av rollkur.

 85. Elin skriver:

  Nosryggen ska vara helt rak ner mot marken, på den här bilden vinklas den in mot kroppen.

 86. Lovisa skriver:

  Hej Tyra!

  Jag vet att jag är lite efter med att läsa och kommentera det här inlägget men jag hoppas att du läser mim kommentar ändå.

  Precis som många skriver har även jag svårt att tro att du utövar rollkur på din häst, om du ser filmer på youtube på t.ex. Anki så ser du säkert att du inte gör likadant. Många har även skrivit tips på hur du kan få din häst att bära sig mer och arbeta med ryggen, t.ex. med öppnor och slutor. Jag kan bara tycka att om man inte är jättesent dressyrryttare (vilket jag antar att du inte är eftersom du mest har hoppat) så är det väldigt många hjälper att tänka på vid sidvärtsrörelser och man kan bli lite hård i handen om hästen rusar iväg från en, alternativt att man förböjer den (talar bara av egen erfarenhet, så är det förstås inte för alla). Mitt tips till dig för att få din häst att inte hänga i bettet och gå bakom lod är att när du berömmer lätta på tygeln, när Dario gör någonting bra tar du fram handen 10 cm. Förhoppningsvis sträcker han då ut halsen lite och tuggar på bettet, och bär sig mha ryggen och inte mha dina händer. Du kan även prova att lyfta händerna lite mer än du gör på bilderna, och träna på att trava på en volt med ömsom långa, ömsom korta tyglar, så att hästen rör på halsen istället för att fastna med huvudet bakom lod. Försök verkligen att ha händerna så stilla som möjligt och låt formen komma av sig själv genom drivningar och övergångar. I övergångarna, speciellt de till en ”långsammare” gångart, glöm inte att berömma genom att flytta fram handen 10 cm i någon sekund och sedan flytta tillbaka dem igen. Jag brukar träna på att värma upp i både trav och galopp med hellånga tyglar, men då får man förstås se till att hästen inte rusar eller slängtravar.

  Hoppas att du prövar det här, du får gärna maila mig om resultatet i så fall 🙂
  Kram

 87. Ancha skriver:

  Jag är jättesent ute att kommentera detta inlägget – men hade blivit glad om du läste.

  All riding som orsakas av våld är inte rätt, specielt inte i dressyren då man vill använda så lätta hjälper som möjligt.
  Men denna rollkur debatten som hållit på i säkert 10 år, är lite av ett hysteri och en ”never ending story”

  Om du hade haft 5 minuter till över, hade jag rekomenderat att du läser mitt sista inlägg på min blogg – då detta handlar om just rollkur/low-deep-round/hyperflexion.
  Fast från en speciel vinkel – och allt är forskningsrelaterat.
  Jag personligen anser inte detta att vara skadligt sålänge den som gör det vet vad den håller på med.
  I en okunnig människohand, är allt farligt, allt kan göras på fel sätt och skapa skador!
  Hoppas du tar dig 5 minuter att läsa det – det är tungt o långt, men många saker man som hästmänniska borde fundera på!
  Bästa önskningar, Ancha

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »