Allmänt

Invigde täcket idag…

Idag fick Dario ha på sig sitt nya snygga täcke från Schockemöhle 😀

Dock så var han väldigt ofokuserad idag, lyssnade inte riktigt och var bara pigg och okoncentrerad. Vi red ju bara ut igår och dagarna innan så har han longerats för att jag ska bli frisk, så det var ju inte så konstigt. När hn är okoncentrerad så lyssnar han inte så bra på hjälperna och går inte ihop med kroppen, och han går hellre upp med huvudet än på tygeln. Någon som har några bra tips på vad man kan göra med en okoncentrerad häst? Det svåra jag tycker är att eftersom han är så stor, så blir han jättetung att hålla på tygeln för han hänger gärna huvudet mot tygeln som stöd istället för att gå ihop själv, svårt att förklara men förstår ni? Vad kan man jobba på för att komma ifrån det? Frågar här för några av er har ju alltid så bra tips 🙂

133 svar till “Invigde täcket idag…

 1. Anonym skriver:

  Håll honom akrtiv hela tiden, gunga med i rörelserna mkt i skritten, flytta sidvärts in mot mitten, ut mot spåret, mkt tempoväxlingar. Trava vid en bokstav och sakta av vid en annan etc! 🙂 jättesmart då de börjar lyssna mer på en och blir samtidigt lösgjorda! =)

 2. Mathilda skriver:

  Hej Tyra att börja göra halvhalter då och då kan öka hästens uppmärksamhet .
  Lycka till:)
  Mvh Mathilda

 3. Mari skriver:

  =) Trevligt med ridning idag. Fina bilder.

 4. Sofia skriver:

  Hej Tyra!

  Om han hänger mycket i tygeln så ska du dra fram handen, alltså mot hans huvud. Då måste han bära upp det själv. Funkar alltid!

 5. sandra skriver:

  släpp hela tänket med att han ska gå ”på tygeln” det är ett uttryck som får det att låta som att det är i halsen det ska hända ngt – vilket e helt fel. då han är så pass stor behöver han hjälp att ”samlas” och jobba med bakbenen under kroppen så att han orkar, du måste samla honom genom halvhalter, mjuk hand, och stadigt säte jobba framåt med sätet och samla honom me skänkel o hand, på så sätt kommer han börja jobba under sig med benen och förlängningen av det blir att han böjer på ryggen och nacken kröks ( dvs Gå på tygeln”). jobba med sidoförflyttningar i skritt, jobba med att ställa höger, rakställa, ställa vänster – genom sidoförflyttningarna, på så sätt får han med sig bog o bakknän och du hjälper honom att bära sin egen kropp.
  men lirka absolut inte i munnen på honom – den typen av krökt nacke hjälper honom inte, det kanske tillfredsställer dig som ryttare att han ser finare ut – men i kroppen händer absolut ingenting. en häst kan gå ”i form” men nästintill rak hals. det handlar om hur han bär upp sig själv. och det måste du hjälpa honom med då han är så lång o tung.

 6. Victoria skriver:

  Om hästen hänger med huvudet och är tung i tygeln är den ju framtung, dvs då måste man samla ihop den mer. Det finns två sätt, ett lättare och ett svårare.
  Det svårare är att jobba som f*n med skänklarna, verkligen samla ihop han så han blir riktigt samlad och lyfter sig själv. Det lättare är att varje gång han blir tung i handen tar man fram den så tygeln glappar och han då måste bära upp sig själv. Det kräver tålamod, då man kan få hålla på i evigheter men det ger resultat tillslut.

  När hästen inte alls lyssnar (typ det sitter mest om att man sliter och drar men det händer inget) brukar jag blanda lite. Göra halter för att göra hästen uppmärksam på ryttaren. I t.ex traven göra mycket halvhalter så att hästen blir uppmärksam. Sen göra massa övningar. På hästarna jag rider brukar lösgörande övningar funka för att få de att lyssna. Skänkelvikningar, öppnor, fram och bakdelsvändningar, ställa hästen in och ut etc. Då brukar dom bli lösgjorda och mjuka tillslut, sen kan man börja jobba på riktigt 🙂

 7. Anonym skriver:

  Främst ska du ju alltid rida hästen med hjälp av sätet för att få ihop den men om hästen är lite tung i munnen kan det blir skitjobbigt! Ett tips för att inse att mjuka stilla händer spelar stor roll så kan du hålla ett spö horisontellt i båda händerna samtidigt som du håller i tyglarna. Då har du en stilla hand och kan fokusera mer på ditt säte och dina hjälper! =)

 8. Alice skriver:

  Om han hänger på tygeln så höj handen lite, det brukar hjälpa lite. Och om han är pigg och och gärna springer istället för att lyssna på dig så gör mycket volter/serpentiner ofta. Lägg en volt i varje hörn och gör halt mellan volterna på långsidorna typ. Se till att han hela tiden måste tänka på annat än att springa, då brukar dem lugna ner sig lite iaf 🙂
  Så brukar jag göra med min häst, som också är ganska stor i jämförelse med mig. Lycka till 😀

 9. Alice skriver:

  Glömde en grej, Tempoväxlingar. Det är det absolut bästa sättet att få en häst lyhörd. Halt -> skritt -> trav -> halt osv. Gör det o kortare sträckor och sen sakta av och gör det flera gånger i olika gångarter. När han börjar lyssna så ökar du på sträckorna.

 10. Linda skriver:

  Göra övningar där hästen får tänka mycket och är ”tvungen” och koncentrera sig! 🙂 Mycket tempoväxlingar och liknande så att man inte bara rider runt på en volt och nöter hela tiden – lägg en volt i volten, vänd i genom, byt volt, halt, direkt upp i trav, skänkelvikningar öppnor och så vidare! 😀

 11. ellen :) skriver:

  fint täcke ! 😀

 12. maria skriver:

  variera arbetet konstant: flytta, ställ, böj, övergångar.

 13. Amanda W skriver:

  Hej! Jag igen
  Vet hur det känns med en häst okoncentrerad häst som inte lyssna, riktigt god damn irriterande…
  Dock hjälper det ine att bli arg och straffa hästen. (vilket många tyvärr gör….) Mitt bästa tips är att bara rida som vanligt, kanske med lite längre tyglar i skritt och trav och låta ästen söka sig ner själv. Eftersom hästen kanske inte varit igång på några dagar, kan den precis som oss människor, vara ite stel. Om man har hjälptyglar avn gummi kan man sätta dem från hästens mun till sadelgjorden under magen 🙂
  Love your blog!!

 14. Frida skriver:

  Rid hästen framåt och ”lyft” honom med hjälp av sätet. Det bästa du kan göra med en okoncentrerad häst är att se till att hela tiden sysselsätta honom. Gör volter, skänkelvikningar, tempoväxlingar mm så att han hela tiden måste lyssna på dig. Undvik att bli stum i handen så har han inte så mycket att hänga i, det räcker med ett mjukt stöd på yttertyglen som du möter upp genom att sträcka upp dig och rida med sätet. Lycka till!

 15. Jenny skriver:

  Fokusera på att få igenom han i sidan via innerskänkeln och fånga upp han på yttertygeln. En bra övning för detta är att göra öppnor lägst med långsidan. Det behöver inte vara mycket tvärning alls. När du gjort denna övning så ska du kunna känna att han är mjuk i formen och att du kan lägga ner han mycket.

 16. My skriver:

  Blir han tung i tygeln/i din hand så jobbar han inte som han ska. Det är lätt för en häst (speciellt så stor) att bara lägga ett otroligt tryck från huvudet framåt, nedåt. Ett lätt sätt att slippa arbeta med kroppen. Hästen lägger vikten på bogarna, frambenen, och jobbar inte alls bakifrån, vilket den ska göra när den går i rätt form. Vissa hästar sätter gärna detta i system, och korrigerar man det inte så är det tyvärr såna hästar som sliter ut sig. Jag råder dig inte till att byta till ett skarpare bett eller liknande, det hjälper som sagt inte att få hästen att arbeta med ryggen, och det är där problemet ligger. Det finns många ”nödlösningar”, men det är bättre att ta tag i problemet på en gång istället, istället för att ta de smidigare genvägarna, som bara ger en nödlösning. Ta istället hjälp av tränare, och personer i närheten som kan hjälpa dig under ridningen. För att få hästen mer uppmärksam så skulle jag rekommendera dig att skippa ridhuset, rid ut i någon paddock som är fin, eller rid i naturen! Det går både rida markarbete/dressyr och hoppa i skogen! Roligare för både ryttare och häst, samt att man får en mycket gladare, uppmärksammare, och mer koncentrad häst. Rider alltid mina hästar ute (har varken paddock eller ridhus) och har otroligt trevliga, pigga och alerta hästar.

 17. Vickan skriver:

  Min häst kan också bli sån när han har tagit det lugnt ett par dagar. Jag brukar rida fram utan så mkt krav, och galoppera honom länge i en ganska låg form. Sen gör jag en massa tempoväxlingar, halter, lite skänkelvikning m.m. för att få han allert på mina hjälper. Ser till så att det hela tiden händer ngt, då brukar han tillslut vakna till och lyssna efter vad jag vill bättre 😉 Lycka till!

 18. emelie skriver:

  För att få igång hans koncentration. Ser att du rider i ridhus så, Jobba med samling och ökningar. På kortsidorna, samla och korta steglängden. Långsidorna öka, men ha hästen med dig.Jobba med det i både trav och galopp. Efter ett antal repetitioner så kommer han att gå tillbaka på tygeln och anstränga sig mer till dig. Jobba sedan med skänkelvikningar och halvhalter. repetera! Efter detta bör han vara ganska medgörlig. Då jobbar ni på volt. Högst upp i ridhuset. Samla hästen och ställ utåt i galopp till höger. Öka sedan voltens storlek med hjälp av skänklarna. Huvudet ska fortfarande vara ställt lite utåt. Öka och minska volten på detta sätt i båda varven. Du kan även ställa hästen inåt men han jobbar mer och han ställs ut.

  Det bör göra susen för er! 🙂

 19. Stina skriver:

  Variera ridningen jätte mycket, aldrig låta det gå mer än 10-15 steg innan ni hittat på något nytt, volter, serpentiner, en övergång, en öpnna/sluta vad som helst! Då sätter dom sig på bakbenen, en häst som är tung i handen ligger för mycket på bogarna!
  Täcket är fantastiskt, älskar färgen!

 20. nea skriver:

  Ett knep när hästen ”hänger” i tygeln är att ge efter på tygeln på någon sekund. Upprepa detta när han börjar hänga. Det brukar fungera eftersom att hästen helt plötsligt tappar sin balans och då brukar de börja bära sig själva så småningom.

  Hoppas du får ordning på det! Lycka till!

 21. Sara skriver:

  Har tränat en del för pether markne och tycker hans sätt fungerar jättebra! Här är en bra artikel: http://www.hippson.se/artikelarkivet/hoppning/undvik-grazonen-hitta-motsatserna.htm Lycka till!

 22. Olivia skriver:

  Kan du inte visa bilder på det du köpte? 🙂

 23. Ann-Marie skriver:

  jag måste bara fråga,har inte häst själv men hund.Vågar ni er ut och rida nu när folk skjuter så?raketer menar jag.gott nytt år tyra!

 24. Rebecka skriver:

  Flytta honom för skänken, korta skänkelvikningar till både höger och vänster. Gör ”oväntade” saker hela tiden som han inte är brädd på. Tillexempel halt, fram några steg, volt, flytta ur volten, halt igen ny volt, så han hela tiden måste lyssna på dig och dina hjälper! Hoppas de funkar! <3

 25. Matilda skriver:

  Hej!
  Som jag förstått är du hoppryttare, och det du behöver är dressyrarbete för att sätta honom på bakbenen.
  Det du beskriver är att han gärna blir framtung och tung i handen, han jobbar inte rätt med bakbenen. Mitt råd, som jag antar att många fler kommer kommentera är att ta kontakt med en dressyrtränare som kan hjälpa dig med detta!
  Det handlar om mycket lösgörande arbete samt övergångar, så att han hela tiden är allert och måste jobba med bakbenen.
  När han väl får igång ett riktigt tramp med bakbenen lovar jag dig att han kommer kännas MYCKET enklare att stanna, svänga, samla, öka och rida över huvudtaget!
  Lycka till.

 26. sara skriver:

  Haha Tyra, är du säker på att det täcket ska användas när man rider..?

 27. Sara skriver:

  Detdär täcket är såå himla fint tycker jag ! 😀

 28. Emma skriver:

  På din fråga om Dario..
  Jag har varit i samma sits där min häst blivit tung på tygeln och hänger med huvudet som du beskrev.
  Lösningen är att du måste försöka få honom mer framåt för att sedan samla upp. Det kanske låter konstigt att driva på för att sedan samla men det är tricket för att få honom i fin form. Det här är väldigt jobbigt och jag var genomsvett efter mitt pass och det tror jag du kommer bli också. Eftersom att han är såpass stor.
  Men jobba mycket med kort skritt, ökad skritt och samma sak i trav och galopp. Öka och samla hela tiden, jobba med skänkelvikning och sluta/öppna.
  Fram och bakdelsvändningar är också bra för att få hästen lyhörd.
  Men prio nummer ett. Öka för att sedan samla så ska du se att han snart går på tygeln igen! 🙂

 29. Ida skriver:

  Det finns faktiskt ridtäcken! 😉

 30. Anonym skriver:

  Få honom kvickare i bakbenen och göra halvhalter. Massa övergångar och se till att han svarar snabbt för hjälperna.

 31. mathilda skriver:

  MYCKET tempoväxlingar, och gör inte lika hela tiden 🙂 Böj och ställ mycket, ställ o böj gärna utåt när du går i en volt. Sen byter du ”ställningshåll” .-) Brukade göra det jätteofta förut, riktigt bra sätt att få igång samarbetet på. 🙂 Sen testa DRIV mycket och kkorta tyglarna 🙂

 32. Sandra skriver:

  Är du medryttare/skötare/ägare till Dario? Nyfiken! 🙂

 33. amanda skriver:

  hej tyra! jag rider själv och har sex hästar! rider mycket unghästar och mitt bästa tips är att aktivera honom variera ridningen så mycket som möjligt så han inte hinner tänka på massa annat. det gör att han blir mer fokuserad på dig!
  till exempel om du travar, kan du göra volter, rida snett igenom, ställa utåt och tillbaka in igen, rida serpentiner, volt tillbaka, rida på en ”åtta” åka steglängen och minska igen osv.. det får ofta hästarna att bli lugna och så småning om frågar de hela tiden dig vad de ska göra.
  de blir lyhörda för dina hjälper, det är lätt att man fastnar på en stor volt och bara traglar, men om man rider varierat så blir hästarna mycket mjukare och följsamma! lycka till 😀 kramar

 34. Bella skriver:

  Jag brukar ofta rida öppna och förvänd sluta för att få hästen mer ”uppe”. Den förvända slutan är enklast att rida på volt 🙂 Det är ett toppentips tycker jag! Kul att du bloggar om hästar nu också tyra 🙂

 35. Emma skriver:

  Hej Tyra!

  Jag är inte jätte erfaren, har aldrig haft egen häst eller så, men jag har ridit i över 11 år iaf och vad jag brukar göra och som funkat väldigt bra för mig när hästen jag rider inte fokuserar är att aktivera hästen på olika sätt för att få han/henne uppmärksam och alert. Göra mycket halter där hästen verkligen ska stanna till kvickt och sen också komma iväg kvickt. Det kan ju gå segt i början men det är bara att upprepa och upprepa genom hela passet. Nåt annat jag också gör ibland för att få hästen att lyssna mer för skänkeln är att flytta hästen i skänkelvikning runt en kona (alltså huvudet hela tiden in mot konan) samtidigt som jag lägger in kvicka halter i rörelsen. Börjar med allt detta i skritt och sen kan man då gå över till att göra halt från trav.

  Jag är som sagt ingen ridlärare eller så men hoppas detta är till lite hjälp i alla fall, hehe! 😛

  det är för övrigt väldigt kul, i alla fall för mig som hästintresserad, att läsa om hur det går för Dario och dig! Ha det bäst!

 36. amanda skriver:

  Volter, då måste han koncentrera sig. Variera mellan stora och små.

 37. Lovisa Rengren Söderlind skriver:

  först får man alltid sänka kraven lite en sådan dag. Men man kan aktivera dem extra mycket med olika övningar. Liksom att alltid hålla dem igång och inte mata på på samma övning/volt.
  Skänkelvikningar och öppnor/slutor är toppen om hästarna blir framtunga.
  P.S: Och VÅGA säga till ordentligt om han inte lyssnar. Hellre en gång ordentligt än hundra gånger som inte funkar 🙂

 38. charlie skriver:

  snabba övergångar fungerar alltid för mig när jag ska få hästen att bli uppmärksam på hjälperna! två steg skritt – två steg trav och så fortsätter jag flera varv om det behövs. om hästen inte lyssnar direkt på hjälpen lägger jag på spö så att den förstår att lyssnar den inte på den snälla skänkeln blir det elaka spöt direkt! fungerar i princip alltid!

 39. Julia skriver:

  Förstår det problem, hade precis det samma med min förra häst! Men ett tips är att jobba mycket med halvhalter för då får hästen en reaktion, oftast hänger dem på tyglen av ren lathet för att slippa arbeta. Men jobbar också myket med volter, så hästen hela tiden är aktiv och med i huvudet. Gör variende övningar så hästen inte tappa fokus. Hoppas det är något bra tips till dig och Lycka till! 🙂

 40. Angelica Lindh skriver:

  Jobba mycket med på tyglen redan från skritten och även ställa hästen inåt, volter och tempo växlingar kan nog funka också 🙂

 41. Anna skriver:

  Det där med okoncentrerad häst har jag också haft som problem med min häst, för att få hela hennes fokus på mig så fick jag se till att verkligen hela tiden be om något. Jag fick inte ens rida en långsida utan att göra en halt, volt eller bara tempo växlingar. Det gällde att hela tiden göra olika saker så att hon inte visste vad som kom, så att hon verkligen behövde ha helt fokus på mig. Om man rider runt och emellanåt gör övningar så får hästar lätt för sig att man kan vila emellan övningarna, och då får man inte heller helt fokus när man ber om något. Så mitt tips är att du först värmer upp honom med att gå bredvid honom i 5-10 minuter, sedan sitter du upp och kör i 40 minuter med höga krav på total fokus. Det får inte vara ett ända varv utan att du ställer ett litet krav på en förflyttning eller vill ställa om. Då lär han sig att så fort du sitter på, så är det allvar. Det här funkade jätte bra för mig på min häst jag hade förut, efter bara några gånger var hon mer alert, koncentrerad och fokuserad.
  (Hur jobbigt som helst bara, jag var dyngsvettig efter varje gång)
  Mitt lilla tips bara 🙂

 42. Anonym skriver:

  hej tyra, din blogg e grym å du e bäääääst:)
  gillar att du har börjat skriva mer om hästar, fortsätt:)

  Jag brukar ha samma problem med min häst ibland. Då hon också är väldigt stor så lägger hon all sin vikt i bettet och då brukar det oftast vara kört. Det som oftast funkar då är att bara göra 1000 halter/halv halter. Jätte tråkigt men oj så bra hästen börjar lyssna på en då. Testa det. Hoppas att de blir bättre:)

  kram

 43. Anonym skriver:

  Hitta på nya grejer hela tiden. Ex 4 steg fram, 4 tillbaka. Volter, serpentiner, snett igenom. Jag brukar strunta i formen i början och istället bara se till att gas, broms och styrning funkar. Efter en stund kommer formen av sig själv. Men att hela tiden göra nya grejer och ”överraska” hästen gör att de måste tänka själva och ”glömmer” bort att vara busiga/okoncenterade 🙂 Lycka till!

 44. Maria skriver:

  GOTT NYTT ÅR!!!

  miinubas.blogspot.com – spana in den 🙂
  miinubas.blogspot.com – spana in den 🙂
  miinubas.blogspot.com – spana in den 🙂

 45. Charlotta D skriver:

  Träna på halvhalt, det brukar gå den mest motvilliga hästen att jobba med kroppen och tar stöd av tyglarna.
  Jobba med sätet, använd baklårens muskler, men va jävligt lätt på händer när du tränar på halvhalt.

 46. Isabella skriver:

  Övergångar , övergångar övergångar!

  Har själv en okoncentrerad stor kille som till en början av ridpassen är skitträlig. Men jag jobbar honom på mycket volter, gör MASSOR övergångar, och han får även galoppera av sig några varv i vardera varv.

 47. Amanda skriver:

  ett tips är att alltid rida fram i låg o lång form, inte samla ihop hästen för fort, för då blir de lätt spända…om du själv bara slappnar av och inte försöker tänka så mycket på form osv i början, så kommer det naturligt när hästen är avslappnad och väl framriden, lösgjord 🙂

 48. Pernilla skriver:

  Ett sånt fint täcke har en av mina hästar också 🙂 har schabraket i samma färg med, o boots 😉 hehe.

  Jag tycker det låter som du skulle behöva jobba mycket övergångar och tempoväxlingar.
  Börja i skritt först och värm upp, se till att han går fram ordentligt, tar låååånga steg, koncentrera dig inte så mycket på formen utan försök få honom låg och avslappnad.

  Trava sedan på i raskt tempo så han får ”trava av sig”, på fykanten. Korta sedan upp försiktigt och gör lite tempoväxlingar, öka på långsidorna, korta på kortsidorna och sedan för att inte Dario ska känna igen mönstret o göra ökningarna själv så lägg in tempoväxlingar lite mer random runt om spåret, också här tycker jag du mer ska fokusera på att han ska lyssna på dina hjälper med öka o minska utan att tänka för mycket på att rida ihop honom. Han är en stor häst (har själv haft två hästar över 1,80, resp. 1,86) och de behöver oftast lite mer tid på sig INANN man kan börja korta och rida ihop o satsa på formen för att han ska orka bära sig själv.

  Jobba sedan galoppen, likadant där som i skritt och travarbetet, galoppera på runt fyrkanten, stora luftiga steg och bara följ honom i steget. Korta försiktigt upp sedan och jobba lite mer, lägg in volter & tempoväxlingar.

  Gör sedan mycket övergångar, från galopp till skritt, var konsekvent, gör han inte som du vill så fortsätt tills han lyssnar på dig och sluta sedan och gör ngn annan övning.

  Serpentbågar i trav där du på medellinjen gör halt i några sekunder, även har mycket konsekvent så du får hans uppmärksamhet och lyssnar. Gör även samma sak i galopp, alltså ”enkla byten”. Se till att forma ordentligt i svängarna och tryck till med innerskänkel samtidigt som du parerar upp med ytter och håller ett jämnt och mjukt stöd i munnen. Nappa inte för mycket utan använd dig av mjuka hjälper, lyssnar han inte får du ta lite extra så han stannar upp och verkligen lyssnar på dig.

  Hoppas detta tips hjälper dig på vägen 🙂
  Lycka till!

  Kram Pernilla

 49. Malin skriver:

  Träna på mycket övergångar för att få honom mer lyhörd och lösgjord. Ett bra tips är att börja passet med galopp (skritta fram först såklart minst 20 min) i båda varven utan krav på form för att mjuka/värma upp hans stora kropp. Då ska du se att han får lättare för att bära sig själv och inte bli tung i handen.

 50. alex skriver:

  var har du köpt jackan?

 51. Amanda skriver:

  En annan bra sak för att få upp koncentrationen är kontrollövningar, som tex tempoväxlingar, halter ryggningar o sen komma fram i trav eller galopp från halt. Saker som testar hans uppmärksamhet, och variera med olika övningar hela tiden, för då blir han nog inte uttråkad vilket leder till att han koncentrerar sig bättre! Skitsnyggt täcke! 🙂

 52. therese skriver:

  Rid lekar..! Mellan konor, pressenningar, mellan bommar m.m. Rid på långa, lösa tyglar och försök jobba upp honom utan att använda dig av tyglar/bettet..Svårt att förklara..:/
  Men lek fram arbetsvilligheten, så har ni roligt och ni får gjort de ni ska samtidigt 😀

 53. Emelie skriver:

  Halvhalter! Håll honom alltid sysselsatt med volter, halter, serpentiner, övergångar, så han aldrig får en chans att bli tung och okoncentrerad. Om han vill gå upp med huvudet är det bra att köra mycket volter så brukar dom gå ner. Håll honom sysselsatt så han bara går och väntar på ditt nästa kommando. Brukar få dom mer koncentrerade och uppmärksamma. 🙂

 54. Anonym skriver:

  jag hade ingen anning om att du red! coolt .

 55. Hanna skriver:

  Rid mycket övergångar o fokusera på att du får honom att trampa igenom med bakbenen så att han lossnar i ryggen i slutligen lossnar i hals i bog vilket gör att han kommer fram till bettet i bär sig själv. Att han hänger sig i bettet betyder att han inte är framme för skänkeln i inte trampar igenom. Blir han stark sitt i från med magnusklerna och lätta i munnen så att du inte bromsar honom rätt o ger han möjlighet att bli hängande i handen.

 56. Elina skriver:

  Jobba mycket på böjda spår och mycket med att få med bakbenen så att han sänker huvudet, höjer ryggen och börjar bära sig själv 🙂

 57. Elma skriver:

  Du är jätte fin , en fråga bara: vart kan man gå in och titta på kenza&tyra show? ♥

 58. Hanna skriver:

  Kul att du bloggar om ridningen tycker jag! Det är svårt att komma med bra tips när man inte sett dig rida i längre sekvenser utan bara korta videoklipp men vad jag sett ser det ut som din häst blir lite lång och låg och därför känns tung i handen. Jag skulle rekommendera dig att jobba med att försöka få upp och ihop honom lite mer i formen. Sitt tillbaka ordentligt då och använd ett dressyrspö för att peta på rumpan så han kommer ihop bakifrån.

  http://www.youtube.com/watch?v=Y4IJPZxKDC8&context=C34725f5ADOEgsToPDskL31q0d7kEb78hdTNY_HVEa

  Detta är en häst jag rider som också är stor (har lite motsatt problem dock och blir för kort och hög i formen) och som jag jobbar mycket med att få ihop bakifrån.

  Lycka till!

 59. Helena skriver:

  När en häst är okoncentrerad så tycker jag att man kan rida ut i skogen eller på något annat sätt låta hästen få ut lite fysisk energi och sedan avsluta de sista 10 minuterna med lite mer koncentrationskrävande övningar.
  🙂

 60. emma klofsten skriver:

  lägg ut lite enstaka bommar på marken så måste han koncentrera sig 🙂

 61. Sofia skriver:

  Hej Tyra!

  Jag rider och tränar en häst med mycket huvud som även han är size större (176 i mkh). När han blir okoncentrerad (och i hans fall blir han då även väldigt lätt även trippig, spänd, lättskrämd och het) så får jag först vara väldigt tydlig och bestämd mot honom, använda röst ibland för att sno lite uppmärksamhet.

  Mycket tempoväxlingar, det räcker med skritt-trav-halt-trav-skritt-halt-skritt-halt-trav etc alltså ingen galopp förens du känner att du har hästens uppmärksamhet.

  Massor med serpentinbågar, volter och svängar runt runt.

  Ett annat suuupertips är att du rider ungefär en meter innanför spåret och i varje hörn gör du en halv bakdelsvändning så du liksom följer en fyrkant, men istället för att svänga får hästen stanna upp, lyssna till dina hjälper och flytta efter dina skänklar. Apsvårt att beskriva men äh, du fattar nog 🙂

  Lycka till!
  Sofia

 62. Annika skriver:

  Mkt fin utrustning. Blir ju så mkt roligare att träna då :). Valacker är oftast lite loja och behöver bli påminda om att arbeta. Gör många övergångar och halvhalter som de övriga har föreslagit., Men prova också att göra oväntade övningar som kanske inte passar in just i den situationen. Det kan vara att bara att vända åt andra hållet mitt i en volt eller direkt efter en skänkelvinkning fatta en galopp. Ngt annat som är effektivt är att rida en överdriven sluta. Bakdelen ska nästan komma ikapp framdelen. Mina tränare säger alltid att vägen dit inte alltid ser så perfekt ut. Så bara rid och ha roligt så blir det snyggt och bra kanske den sista kvarten. Och glöm inte: Rom byggdes inte på en dag! KRAM

 63. katta skriver:

  Massooor med halvhalter och övergångar, så blir han känsligare för hjälperna och blir inte lika tung! Och han blir mycket mer fokuserad!

 64. Sara skriver:

  Du måste få igång bakdelen. Hästen ska ridas från sätet bot hand. En större häst kräver mer ”ridning” för att orka få ihop den mellan hjälperna:)

 65. Tove skriver:

  Mycket mer proffsig klädsel nu 😛 Gillar det!

 66. jennie skriver:

  täcket är för kort!
  Bästa att göra då är att rida på volter, skänkelvikningar osv bara se till att han får tänka hela tiden det behöver ej vara stora saker 🙂
  du rider jättebra!

 67. marie skriver:

  övergångar i massor , och va noga med att han svarar snabbt och att du ger eftergift när han går fram/står stilla 🙂 super kul att du rider 🙂

 68. Nora skriver:

  Hej tyra!! Jag tkr att du är den bästa bloggerskan i världen!!! Jag rider oxå! Jo ett tips är att skritta några varv med mjuk följsam hand ,och låt honom gärna gå lite olika takter snabb skritt,sakta skritt . Håll gärna händerna lite bredvid sadeln

 69. Evelina skriver:

  Gör mycket varierat arbete. Byt övning hela tiden så att han måste ha koncentrationen på dig. Tänk övergångar, ryggningar, flytta han för skänkeln m.m. Brukar hjälpa mig på såna hästar 🙂

 70. Amanda skriver:

  Jobba på rätt små volter med honom, mycket tempoväxlingar och halvhalter. Du ska känna att om du släpper på tyglarna så ska han behålla samma tempo och inte springa iväg. Detta gör att han inte hänger i tyglarna. Och sen om han drar upp huvudet så är det lugn hand och framåtdrivning som gäller. Har precis haft samma problem med min häst, detta funkade super och faktiskt redan efter ett par gånger. Kämpa på!

 71. Karin skriver:

  Åh så snyyyggt! Orange är ju för jäkelens fint dessutom.

  Det enda jag tycker fungerar för att få en uppmärksam häst är övergångar och åter övergångar! Övergångar och tempoväxlingar heeeeela tiiiiden. Då tvingas han dessutom att aktivera bakbenen = han bär upp sig bättre = blir inte tung i handen. Haha verkar som om din Dario är väldigt lik min häst för övrigt, han är också stor (dock en decimeter mindre än din, men det är ju också ganska stort tycker många ;D), har lätt för att bli tung i handen (han är efter Beach Boy – de är käda att ha lite taskiga munnar) och kan lätt bara tåga på liksom. Men helt uuuunderbaaar också! Visst mår man bra av att vara med hästar?

  Gott nytt ååår!

 72. Hedvig skriver:

  För att inte få honom att ”lägga sig i handen” utan komma under sig med bakbenen och bära upp sig själv bättre så är övergångar och tempoväxlingar mycket bra. Det kommer säkert att ta ett litet tag innan han är såpass stark att han orkar bära sig själv och inte ”lägga sig i handen” men det är bara att jobba på 🙂

 73. Isabella skriver:

  Vissa dagar när du bestämmer dig för o trimma igenom honom ordentligt sätt på honom graman och rid honom helatiden dvs tempoväxlingar galoppombyten volter mm. Låt aldrig honom vinna ! Små hinder e också bra övningar. Rid mellan 2 sockerbitshinder o få in olika galoppsprång varje gång ! // kram en erfaren hopp människa som åker på elittävlingar nästan varje helg ! Kul om vi nån gång träffas på ngt meeting! 🙂

 74. Josefine skriver:

  Om din häst blir framtung gäller det att aktivera bakbenen med frivillig övning. Då skärper de till sig och tar upp huvudet 🙂

 75. mikaela skriver:

  ett tips kan vara arr rida mycket sidversrörelser (öppnor, slutor, sjänkelvikningar osv) då blir han lösgjord och du får ihop honom bättre. även tempoväxlingar och övergångar kan få honom att vara mer på bakbenen (mindre i handen). ni passar verkligen ihop! kram

 76. Cissi skriver:

  Som några redan skrivit så är tempoväxlingar super för okoncentrerade tottar. Är hästen mycket tung kan det vara bra att börja med tempoväxlingar i samma gångart, alltså växla mellan fri skritt, mellanskritt, ökad skritt. Samlad trav, mellantrav ett par steg och tillbaka till samlad trav igen. Samma i galoppen (:
  Lycka till!

 77. Hej Tyra! Övergångar är är väldigt viktigt att göra när hästen inte lyssnar , samt att du kan flytta hästen lite på volten, variera med att
  Flytta in bakdelen och sedan framdelen. Funkar för mig med min hästar 🙂

 78. Rebecka skriver:

  Rid fram för allt vad du har först när du rider och samla sen ihop. Framåtbjudningen är skitviktigt när dom blir sådär tunga och jobbiga. Även om det känns som det ser förjävligt ut, och man håller på att ramla av. Efter man sett till att man har bjudning brukar bakbenen följa med lite bättre så dom bär sig. Sen är det som alla andra skriver, stärk honom osvosv. Men så gör jag med hästar som hänger på bettet och det funkar bra!

 79. Hanna skriver:

  Stora hästar är verkligen svåra att få ihop. De behöver mer hjälp från ryttaren för att komma ihop än vad en ”vanlig” häst oftast behöver. Som många redan har nämnt så är det bakbenen som ska aktiveras i första hand. Där sitter motorn och utan den går det inte att rida ihop honom. Energin som bakdelen, motorn, får ut går sedan genom hela hästens kropp och du kan med en lätt och mjuk hand samla upp det i tyglarna. Du har ju redan fått bra övningar här ser jag och kan bara hålla med! Halvhalter, tempoväxlingar, övergångar, sidvärtes, volter, halter, ryggningar. Kör rubbet (om han inte stressar upp sig för att det händer FÖR mycket samtidigt. En del hästar kan bara fokusera på någon/några övningar under ett ridpass. Svårt att veta vad som är bäst för Dario och dig.) Sedan kanske du behöver rida fram honom riktigt ordentligt och ha tålamod innan du faktiskt börja kräva något av honom. Trava igång honom lite smått och galoppera rätt mycket och friskt (utan att släppa iväg honom helt på tygeln) Rider en ponny ibland som går 100 ggr bättre om han får en ordentlig uppvärmning med frisk galopp! Går inte att jämföra honom på det sättet eller att börja arbeta honom direkt. Då hinner hästen bli ordentligt varm och avslappnad. Spänner hästen sig, t.ex. när det fokuserar på annat, så går det inte att arbeta den. Det blir endast motarbetning då. Detta är tips som kan fungera på en del hästar, inte alla. Att lägga sig på stora mittvolten brukar fungera rätt bra det också. Ha hästen på yttertygeln, absolut inte inner! Låt honom flyta runt där och var lugn och tålmodig. Kan få honom att slappna av om det inte blir så stressigt i hans huvud som det lätt blir om det händer för mycket på en gång.

  När Dario hänger i tygeln måste du vara snabb med att ta bort ditt stöd för en bråkdels sekund. Då finns det inget för honom att hänga sig i. Oftast håller man ännu mer i hästen för att den inte ska dippa ner men det blir helt fel då. På så vis inbjuder man till att låta hästen hänga i tygeln. Du hänger- han hänger. Är du starkare och hängigare så blir även han det. Lyft handen uppåt och framåt men stanna inte kvar i det läget. Det har ingen som helst effekt. Gå tillbaka till normal handställning och upprepa tills han slutar hänga.

  Det allra viktigaste att komma ihåg är nog att hästar faktiskt har dåliga dagar precis som oss människor. Det får man bara acceptera och kanske ta ett lite roliga och ej så krävande ridpass om du märker att han har en sådan dag. Så länge han inte använde sina dåliga dagar som en ursäkt till att slippa arbete så är det ju ok att busa till det istället så hästen blir på bra humör! 😀

 80. Madeleine skriver:

  Som alla skriver så gör mycket variation, jag red en häst som hängde i tygeln riktigt lätt, då lärde min kompis mig att jag skulle göra mycket tempoväxlingar, jobba i serpentiner, volter, ställa hästen åt olika håll, skänkelvikningar, hela tiden tänka på vad gör jag nästa steg. Sen jobbade jag extremt mycket i skritt, ett bra skritt pass på den hästen gjorde att både galopp och trav gick mycket bättre än om jag körde ett kort skrittpass. Serpentiner var det som funkade kanon, för då ställer man åt olika håll hela tiden och på dem raka delarna så övade vi på att vara svinraka 🙂

  Mycket variation så kommer han hänga mindre och vilja jobba mer. 😀

  Lycka till och Kram till en underbar bloggerska!

 81. Elin skriver:

  övergångar, (trav,halt, skritt, halt, galopp, halt, trav osv) öka och minska. volter. skänkeltvikningar. Tänk hela tiden på att försök lossa honom. Men du har väl någon tränare som kan hjälpa dig lite? Detta kan man inte lära sig via en kommentar på bloggen..

 82. Petra skriver:

  APAsnyggt täcke! to die for..

  Men ett tips är väl att aktivera honom mycket, halv halter, öppna, sluta, halter, flytta undan skänkeln, volter i hörnen, skänkelvikningar, framdel/bakdelsvändning osv.

 83. Louise skriver:

  Börja med halter, ryggningar, ökningar och övergångar försök att överraska honom. Då kommer han förmodligen att lyssna bättre 🙂 Och sen skulle jag rida serpentiner, volter, skänkelvikning osv för att få honom loss i sidorna. Om man är seg i bakbenen skulle jag rekomendera ett dressyrspö 🙂

  Asfint täcke föresten! 🙂

 84. Anonym skriver:

  Ni är verkligen jättefina tillsammans men måste bara fråga för har inte riktigt fattat de, är darion din häst eller lånar du honom bara?
  Kram kram

 85. Amanda skriver:

  Jag tycker att det brukar funka bra om man kör på något längre tyglar och sattsar på en låg form. Min häst är väldigt motvillig de flesta dagarna i veckan och gör gärna lite som han vill. Men om man lyckas med den låga formen är det lätt att bolla ihop de flesta hästar till den formen man strävar efter. Inte säkert att det här funkar på Dario och svårt att bedömma eller ge tips då jag själv inte ridit honom men det är ju värt att testa iallafall. Lycka till och firtsätt blogga om ridningen. Jag tycker att det är skitkul att du rider och ser fram emot att se dej ute på tävlingsbanorna i framtiden. YOU GO GIRL!! 🙂 kram

 86. Anonym skriver:

  lätta i tygeln hela tiden .. höj händerna lite och ta fram dom en aning, ”ryck” (inte rycka, men vet inte hur jag ska säga på med ett annat ord) försiktigt uppåt när du har händerna där och sen tillbaka till den vanliga positionen. Brukar fungera bra!

 87. Maria skriver:

  Jobba på böjda spår. Serpentiner, volter och åttor. Öka och minska volterna/serpentinerna med skänkeln. Halvhalter och tempoväxlingar i allmänhet tycks vara det ni behöver. På bilder ser han väldigt lång och tung ut. Du sa något i ett tidigare inlägg om att han var stark och du ville prova annat bett. Samma sak där, en känslig alert häst får du genom att träna hästen för hjälperna. Halter böjda spår osv. När hästen blir stark vid hoppning är det bra att sakta av efteråt, göra halt innan och efter. Galoppombyten och fattningar är bra att träna på. Jag brukar göra halt efter hindret lägga en liten volt, byta gångart eller lägga piruetter. Piruetter blir väldigt ansträngande dock så man får ha lite ”koll”

 88. Emilia skriver:

  Som många andra skriver är halvhalter och övergångar väldigt viktiga för en häst som inte vill lyssna/blir tunga.

  Den jag rider har också en tendens att bli tung för att han är bekväm och för att få honom att ”glömma” bort det växlar jag ofta bett. Detta gör att de får en lite AHA-upplevelse eftersom de kan bli just bekväma om de alltid går med samma typ av bett. För tillfället har jag 6 bett jag växlar mellan: ett ganska smalt 3-delat med eggringar, 3 delat med kopparrulle i mitten och D-ringar, 3-delat mässing, lösa ringar och som är tjockare än det med eggringar, novabett, kombinationsbett och ponnyhack.

  Varför jag använder så olika?
  De 4 första växlar jag mellan när jag rider dressyr och markarbete för då får jag bästa kontakt med hästens mun. De absolut flesta hästar jag har haft/har ridit har svarat bra på alla dessa bett.

  Kombinationsbettet har vi främst när vi rider ut för att han är så GALET stark och blir pigg som en lärka när han har rikligt med plats att sträcka ut.

  Ponnyhacket försöker jag rida med minst en gång i veckan för att hästen ska få vila från bett i munnen. Detta har jag även när jag hoppar, på såväl träning som tävling då det ger oss bäst känsla i hoppningen.

  Hoppas att du ”hittar” en lösning =)

 89. Forever Fanny skriver:

  Så fint så!! 🙂

 90. Saga skriver:

  Jag brukar göra många övergångar om hästen har en tendens att vara okoncentrerad eller hänga i handen 🙂 Massor av övergångar, både på volter och på fyrkantspåret får de flesta hästar mer uppmärksamma på sin ryttare och det får dem även att ”komma ifrån handen” lite mer. Lycka till!
  P.S. Det täcket är sjukt snyggt!! 😀

 91. Mim skriver:

  Du har redan fått en massa bra tips om att träna övergångar osv. Mitt bästa tips är dock typ de motsatta. Galoppera av honom tills han får busat bort den värsta energin. Mina hästar brukade bli extra pigga nu när det dels är kallt och de var klippta. Så fort dem hade tröttat ut sig lite satte övergångsträningen igång. Då lyssnade dem mkt bättre. Förstår även vad u menar med att han hänger sig i tyglen. Jobba på med bena så han går på mer och får jobba med sin bakdel. Det är en stor häst som kräver sin ryttare och du kommer säkert att fixa detta galant ju mer ni lär att känna varandra.

 92. B skriver:

  övergångar, övergångar, övergångar….. i Mängder 🙂

 93. amanda skriver:

  övergångar, sidvärtsrörelser bl.a, men det viktigaste är att alltid variera din ridning och göra nya övningar konstant så att hästen tycker att det är roligt och lyssnar på dig mer. låt det inte bli en dragkamp, för den kommer du aldrig att vinna! tänk på att rida bakifrån och inte bli hård/långsam i din hand, om hästen är tung måste du bli ännu kvickare i dina rörelser.

 94. Gabriella skriver:

  Ett tips är att göra mycket grejer med honom om han är okoncentrerad, tempoväxlingar och övergångar och då kommer också bakbenen på honom komma igång och han kommer förflytta över mer vikt där så att han aoutomatiskt kommer i från att vara framtung och hänga i handen på dig. Kan tänka mig att det är svårt att få ihop en så stor häst men hade jag varit du hade jag som sagt jobbat mycket med tempoväxlingar och övergångar och sett till att han kommer igång ordentligt med hela kroppen. Lycka till!

 95. Louise skriver:

  Det gäller att hålla honom sysselsatt.. Så att han inte hinner vara okoncentrerad. Att göra tempoväxlingar är otroligt givande. Halvhalter, halt, skritt-galopp osv. Och det kan vara bra att ha ett dressyrspö om han inte är riktigt med i hjälperna. Då kan du peta honom på rumpan för att han ska ju reagera på hjälperna direkt. Det är viktigt. Du kan också ställa honom utåt, inåt och hålla honom rak på raksträckorna. Så han kommer loss lite. Alltså att du varierar dig lite mellan utåt, inåt och rak. Serpentiner är också något du kan göra när du gjort ovanstående 🙂 KRAM

 96. alva skriver:

  Jobba mycket med stora böjda spår,för att då blir han väldigt lösgjord och avslappnad.Jobba även med mycket tempoväxlingar,skänkelvikningar och lek lite med gångarterna så han verklingen lyssnar och tycker det är kul. 🙂 Lycka till! 😀

 97. Lynn skriver:

  Aktivera honom hela tiden. Det blir lätt att man harvar runt på en volt för att sänka formen. Öka/minska tempot, övergångar stärker, öka/minska volter, flytta i sidorna. Gå gärna in på en åttvolt, då jobbar du i båda varven!

 98. isabelle skriver:

  Rid massa halv halter, börja med att skritta tre steg och trava 5-6 när det känns bra kan Du börja med att göra halv halter var 5-8 steg du kan variera lite på hur du tycker han känns 🙂
  Super blogg!

 99. Anonym skriver:

  Du är emot p”ls industri, men du är inte emot att ha hästar inne, ta deras frihet. djurplågeri säger jag bara. Låt hästarna vara ifred och kolla på tecknade filmen spirit! ;D

  1. ts_tyras skriver:

   Anonym- Alltså jag spenderar inte en sekund att svara på din patetiska jäkla kommentar! Blä

 100. Charlotta skriver:

  Övergångar och varierad ridning är nyckeln till att engagera en häst! Sidvärtesrörelser får honom att bli medveten om sin bakdel då han måste fördela vikten mer jämt över fram-/bakdel i de övningarna. När han hänger i bettet så håll inte emot! Släpp ist efter ordentligt och driv honom framåt! Du kan med fördel ”fulrida” några varv när du har en så stor häst. Alltså; släpp tygeln i sväng ut från kortsidan, driv på så han verkligen länger sig. Ta tillbaka på kortsidan och öka sedan på samma sätt ut ur svängen mot långsidan igen. Viktigt att du börjar i svängen för då engageras inner bakben att sätta under sig ordentligt å skjuta på. Detta ser inte snyggt ut men ger en mjuk, allert och lösgjord häst. Funkat kanon på mina jättar 176 resp. 182 cm stora. Lycka till!

 101. Anna skriver:

  Hej Tyra!

  Jag tävlade en sån häst (i hoppning) i våras… Hoppningen gick bra för det mesta men han kunde ibland bli lång vilket oftast medförde en rivning. Jag satsade hårt på dressyrträningarna och skaffade en riktigt bra dressyrtränare vilket förbättrade hoppningens resultat!! Han hade också en förmåga att bli sådär tung i huvudet och liksom hänga i händerna på en… Och det kändes helg omöjligt att få ihop honom… Här är i all fall tips på en övning son funkade super!

  Ta in hästen på en liten volt (mindre volt kräver mer böjning och arbete av hästen). Överböj inte. För att du ska kunna göra små halvhalter senare krävs det att hästen lyssnar, för vi vill använda så småå hjälper som möjligt. Så börja med en halt 4 ggr per voltvarv (en gång varje kvart) eller ännu oftare om hästen drar iväg eller blir hängandes. När du känner skillnad byt varv och gör samma sak, ofta är det ena varvet lite lättare. Ta sedan successivt bort fler och fler halter i takt med att hästen börjar lyssna på hjälperna. Och dra dig inte för att gå tillbaka till fler halter om hästen tappar fokus. När du sedan har hästen lösgjord, mjuk och uppmärksam för honom bit för bit ut på ett större voltspår. Skulle hästen senare tappa fokus in på den lilla volten igen! Och kom ihåg, även om det är svårt när hästen hänger sig i händerna på dig, dra aldrig tillbaka och hårdna. Det är med småknep vi vinner över hästen för vi kommer aldrig att bli starkare än dom. Hoppas du läser detta och provar denna övning för den är toppen! Lycka till Tyra! Kram

 102. ellen skriver:

  För att ska orka bära sig själv måste du få han att hitta trycket bakifrån.
  Jag har precis samma problem med hästen jag rider och då brukar jag driva som att han skulle börja trava men håller igen så att han inte får, då känner man hur bakbenen trampas in under han och att han får ett enormt tryck samtidigt som han bär sig själv och blir mjuk.
  Kanske inte funkar på alla hästar men kan ju va värt ett försök?

 103. Isabelle skriver:

  Massa övergångar och hal halvhalter! Min hästar la sig gärna i handen förut och det är ju lätt att man själv fastnar i handen då men försök att göra massa halvhalter, mjukna imellanåt och ge honom aldrig något att hänga i. Jag använder mkt ytter på min och rider på honom framåt fast han ska inte bara länga och rinna iväg utan bli rapp i steget och få mer energi ”uppåt” samt bli högre i formen 🙂 svårt att förklara haha! Jag har iaf lyckats jobba bort de på min häst! Äntligen.

  Jag har en häst med mkt fullblod i så han blir lätt upptrissad och stissig och då lyssnar han inte så bra. Dessutom är han väldigt pigg. Jag varierar ridningen mkt och har honom engagerad och fokuserad på mig hela tiden. Mkt halvhalter är bra 🙂 och sen jobba dom konstant så de hela tiden har nåt att koncentrera sig på. Vet inte om han är så i hoppningen också. Men min är knepigare i hoppningen för då är han piggare och blir lätt lite het och stressad. Då är det svårare att avleda honom. Så då brukar jag bara försöka få honom lugn, vara mjuk i hjälperna och se till att han vet vilket hinder han ska hoppa. För hoppa gör han 🙂

  Hoppas jag kunde hjälpa dig med nåt!

 104. Isabelle skriver:

  Även sidvärtsrörelser är bra! Han måste komma mer på bakbenen då kommer han sluta hänga. Och så fort han hänger försök då släppa i handen och trycka på ordentligt framåt! Jag tycker förvänd galopp, öppna och sluta även är bra 🙂 du kan även lägga volter på tex långsidan och sen när du är påväg ut från volten tryck på framåt (och ha ett mjukt stöd i handen), gör de ett par gånger. Bakbenen brukar komma under fint då. Såg att jag förklarat de dåligt i min tidigare kommentar, håll ett stöd i handen och tryck på ordentligt fram (inte släppa då i handen) och liksom driv honom ordentligt in i handen då brukar hästen komma upp mer och få in bakbenen 🙂 även ökaningar och minskningar på volten är bra, öka 5 steg, minska 5, öka, minska osv 🙂
  Lite av mina knep. Om man vill ja en koncentrerad och smidig häst är markarbete också bra, typ studs, bom övningar, lydnads övningar (där du tex ska rida på ett visst anta galoppsprång osv) eller typ 3 små hinder som du sätter upp som på en serpentin båge (om du fattar?) så får du både träna på att få ihop honom, lydnad, att svänga relativt snabbt och ha honom med dig, du känner även hur fokuserad han är då och kan jobba på att ta igenom hjälperna.

 105. Kristina skriver:

  Som många sagt så är övergångar jättebra! Det gäller att inte dra i tyglarna på en pigg, stark häst för då brukar de bara bli ännu vildare. Utan försök hålla lite kontakt i handen utan att dra (så du är beredd om han skuttar iväg) och växla mellan skritt, trav och att stanna och backa så kommer hästen lyssna och gå i bättre form 🙂

 106. Jessica skriver:

  Jag rider reining som är en gren inom western ridning, jag har ridigt western sen jag var hur liten som helst och vi får hästarna så pass mjuka och koncentrerade att vi kan göra manövrar på hur långa tyglar som helst, gå in på youtube och sök på detta: Andrea Fappani Lil Joe Cash
  Så kan du se vad reining är, du skulle lätt prova. Jag vann brons på EM för två år sedan i reining och var 6 i ungdoms VM i USA, om du någonsin har några frågor eller vill prova rida en riktig reining häst så är det bara att höra av sig 🙂

  Kram

 107. Malin skriver:

  Hej eftersom du tidigare skrivit att han är tung i munnen och du funderar på ett bettbyte så skulle jag låta kolla upp honom ordenligt i munnen först, av en veterinär som är utbildad att hålla på med just hästtänder. Han kan ju ha hakar och andra saker som gör att han biter sig fast. Hästar ser ju också olika ut i munnen, det är väldigt individuellt vad som funkar. Min förra häst hade tex. väldigt låg gom men var okänslig för tungtryck, då passade ett helt rakt bett på honom men absolut inte ett tvådelat eller ett med sk. tungfrihet då det hade tryckt rakt in i gommen! Så ska du byta bett, ta ut någon som kan hästars munanatomi!

 108. Elsa skriver:

  Vad är det för hjälm du har köpt? 🙂 Tacksam för svar

 109. Emma skriver:

  Gud va kul, han står ju på Östermalms ridskola 😀 Rider där 😉 Men det är halvhalter som gäller för det mesta, sidvärtsrörelser… Böjda spår kan också fungera.

 110. Veronicaa skriver:

  Jag skulle gissa på tempoväxlingar, övergångar och halvhalter. Som de flesta andra har skrivit 🙂 De låter som att det skulle kunna fungera!

 111. Emelie skriver:

  underhåll han, improvisera å gör inte saker som han är van vid. sen om han är tung i handen- lätta! om han inte har ngt att ta stöd i kan han inte vara tung i handen. gör det dock snabbt, dvs låt han inte bli lång. de flesta hästar blir uppmärksamma när man bryter mönstret. har själv utbildat hästar stora som älgar (hehe) frpn grunden till FEI dressyr, och det trixet har alltid fungerat för mig!

 112. Anonym skriver:

  Använd sittbenen som driv samtidigt som du plockar och leder lätt med tyglarna, ett riktigt bra knep är volter, då blir hästen tvungen att fokusera och du blir samtidigt tvungen att använda kroppen som vikt, bra för båda och fungerar varje gång. Sittbenen är à och o om man använder dem på rätt sätt, prata med tränaren om detta, han kan nog förklara bättre face to face, än jag gör här. Lycka till :)!

 113. Alison skriver:

  Hej! Använd dig av mycket tempoväxlingar, rid gärna ut och kräv inget (huvudet får gärna vara högt, så länge han har ett bra flyt genom hela kroppen) av honom sedan efteråt kan man börja kräva formen. Jätteviktigt att hästen trampar under sig, använder sina ben och att man rider igenom hela kroppen. Bra hjälpmedel är öppna/sluta, framdelsvändning och bakdelsvändningar, använda dig av volter med bra stöd på ytter och jämn inramning! Lycka till 🙂

 114. Thilda skriver:

  Tycker du ska rida mycket övergångar. Skritt-halt-skritt-halt. När han tar det kan du gå vidare till trav, inte bara trav-skritt utan ändra alltid någonting kanske göra halt istället. Gör heller aldrig övergångar på samma ställen då lär han sig det, gör på nya ställen hela tiden, då måste han fokusera på dig och vara uppmärksam på dina hjälper. Precis som de över säger, rid även tempoväxlingar frammåt, inte bara sitta och nöta på de förhållande hjälperna. Utan även de frammåtdrivande hjälperna. En åttvolt kan också vara till stor hjälp. Du rider på en rund volt när vi kommer till medellingen byter du volt, i volterna kan du göra mycket halvhalter och övergångar. skriv en kommentar på bloggen om du vill ha mer tips 🙂

 115. EMMA skriver:

  Hitta på massa saker hela tiden och aktivera bakbenen och hela rumoan på honom! Sitt djupt i sadeln och försök att få honom i ”uppförsbacke”. Han ser lite framtung ut och det är förståeligt med tanke på hans storlek, men då är det viktigare att få upp honom så han inte bara går på bogarna, som kan orsaka skador 🙂 Se till att ha honom framför skänkeln hela tiden så det händer något när du driver. Gör många halter, rygga, sidvärtes osv osv! Brukar också hjälpa att rida ut mycket då hästarna bli mer stimulerade i huvudet då. Funkar jättebra att flytta dem för inner/ytter skänkeln runt träd osv 🙂 Hoppas jag var till någon hjälp 🙂

 116. mkay skriver:

  När du känner att han lägger sig i handen ger du en eftergift så att det inte blir en dragkamp, det ska räcka med att du bara öppnar upp handen. Samtidigt måste du driva på med skänklarna för att han ska få med sig bakbenen. Du känner i fingrarna när han lättar av, då stänger du handen igen, försök känna efter hur han tar bettet.. jag tycker att det är enklast att jobba med att få dem att bära upp sig själva i kort trav. Ta hjälp av en dressyrpisk o peta på lite när han blir tung o försöker smita. Du behöver absolut inte tänka på att hålla huvudet högt på honom hela tiden, han kan gå lågt och ändå bära upp sig själv. Vet du att han har vilat och kommer vara pigg försök planera in något annat än ett rent dressyrpass, ut och intervallträna? eller låt honom trava på medan du står i lätt sits (det är så in i h-vetes jobbigt efter ett tag så då får ni båda lite extra motion, pröva o se hur länge du orkar 😉 så blir även han av med lite extraenergi, låter du honom trava på så strunta i allt det där med att han ska gå på tygel osv.. det tar du sen 🙂

 117. Emelie skriver:

  Har inte läst kommentarerna du fått tidigare till detta inlägg, så ett varningens finger för att detta kan vara lika tips som du fått av någon annan. 🙂

  Jag börjar alltid med att göra hästen allert och med på hjälperna när jag börjar ett ridpass, då har man dom med sig genom hela ridpasset och man slipper okoncentrerad häst (och ryttare). 😉

  Övergångar i gångarterna, tempoväxlingar (både långsamma och snabba), öppna, sluta, skänkelvikningar, volter, halter, halvhalter, bakdels- och framdelsvändningar.

  Jag gör oftast ”snabba byten” mellan dessa ovanstående rörelser7övningar. Dvs jag gör det bara i några å steg innan jag byter, annars hitter hästen bli sådär långsam och seg och okoncentrerad igen. Snabbt utan att stressa.

  Jag brukar också göra framdelsvändningar på så sätt att jag skrittar eller travar och bara flyttar bort bakdelen ”hux-flux”, hag stannar alltså inte upp och gör en korrekt framdelsvändning. När hästen flyttat ett eller två steg så fortsätter jag i den nya riktningen och kan efter något steg rakt fram flytta tillbaka den till den ursprungliga riktningen. otroligt lösgörande för bogarna och hästen blir snabbt uppmärksam på vad som skall komma här näst.

  Viktigt är ju att man inte blir kvar i en övning eller rörelse för länge, då blir hästen direkt van och därmed okoncentrerad igen. Bättre med ”snabba byten” av övningar och rörelser. 🙂

  Lång kommentar, så hoppas du orkade läsa. 😉
  Kul att läsa om dina hästinlägg!

  Lycka till! 🙂

 118. Annie skriver:

  håll honom sysselsatt HELA tiden. Minska, öka, några steg sidvärts osv.. Trava/galoppera/skritta inte runt varv på varv för då kommer han inte vara uppmärksam på dina hjälper. Om han blir tung eller försöker gå bakom lod, höj handen med ett litet ”ryck” så han få upp nosen samtidigt som du håller ett jämt tryck om magen. Då kommer han samtidigt få upp nosen och få igång bakbenen 🙂 Upprepa detta när det behövs, dvs när han blir tung i handen. Men håll honom sysselsatt hela tiden så tror jag att det kommer bli lättare för dig att rida honom! Det här brukar funka på hästar som lätt blir slöa och stänger av så testa och om det inte funkar, så får du ta hjälp av någon duktig tränare som vet hur man kan gå vidare! Kram

 119. Paulina skriver:

  Fram, fram, fram, fram!!! Hela tiden framåt, och sedan en halvhalt för att plocka ihop och självklart med understöd av skänkeln hela tiden. Då blir han tvungen att bära upp sig själv, och du får honom under dig. Och var konsekvent, det är verkligen jätte viktigt! Om han inte lyssnar första gången på dina små hjälper, gör en övertydlig hjälp! Och då ska han lyssna. Var inte rädd för hans reaktion eller för att du känner dig som en ”sadistisk djurplågare”:P, jag menar kolla på hur hästarna är i hagen mot varandra, han skulle lätt kunna springa över dig utan dåligt samvete. Det gäller att få in lite respekt i huvudet på bjässarna, så att han ser upp och man istället kan vara mjuk sedan med en pigg och allert häst. Ibland måste man säga ifrån, så att dom skärper till sig och lyssnar på oss småttingar. När du sedan fått honom under dig och mot dina skänklar, rid omväxlande, tempo-och gångartsväxlingar, sidvärtsövningar, lösgörande och allt möjligt du kommer på! Och glöm inte att hela tiden rida och tänka framåt, annars funkar ingenting. Kram och lycka till!

 120. Erika skriver:

  Du har en bra blogg! Mina tips utefter egna erfarenheter och många träningstimmar för de bästa (hopp) tränarna:

  Se till att han är riktigt framme för skänkeln.
  Strunta i formen till en början, låt bli munnen så mkt som möjligt.
  Mycket övergångar.
  Så fort han bromsar när du ber han – beröm genom att släppa på trycket (tygeln) och rid framåt.

 121. Leo skriver:

  Som jag tidigare skrivit gällande dina övriga ”problem” i ridningen (som t ex det att du funderade på bett-byte) så säger jag samma sak igen; lösgörande arbete. Det får din häst mer uppmärksam, hästen kommer arbeta på ett sätt som är mer skonsamt för honom fysiskt, och han kommer bli lydigare. Målet är att hästen skall vara framför skänkeln (innefattar framför allt god framåtbjudning, jobba i lämplig form och göra det du ber den om) övningar du har nytta av är tempoväxlingar, halvhalter, skänkelvikning,öppna, sluta, SERPENTINER, volter, ått-volter, ryggning, m.m. Hästen borde även få omväxling i sin träning i form av uteritt, gärna i kuperad terräng om det är möjligt. Gå och harva i ett ridhus alla dar i veckan gör ingen häst glad och arbetsvillig.

 122. Lo skriver:

  Fram fram fram fram fram vänd vänd vänd

  Jag har alltid haft ”problemhästar” jag har vart fälttävlansryttare o startat upp till intermediär i dressyr. Jag blir så less när folk hela tiden tänker att de ska va på tygeln, de kommer naturligt. Lösgjordet är à o o. Flytta undan för skänkel. Med fram menar jag trava på ordentligt öka öka öka sen vänder du hela tiden, anv hela ridhuset eller åkern. Vänd höger vänster höger vänster. Få med honom på noterna. Anv hjärnan på honom, de tycker överpigga hästar om vänd vänd, då händer det nått. Lossa nåda sidorna, flytta undan, rid hårda hörn o få med utsidan o rid framför allt inte för länge. Rid tills du är nöjd o han är nöjd, stick ut o brassa på ett fält om du vill rida mer 🙂 men tillbaka till tygeln med alla dessa vändningar samt en rejält framåt trav kommer han falla i en naturlig fin lätt form o ge efter rejält med hand o tygel o han kommer ligga kvar så fint, sen är det bara att sätta sig tillbaka o bara tänka en kortare trav o han kommer samla sig fint 🙂 lycka till o tänk även att du kan longera på rakt spår o lösgöra 🙂

 123. amanda skriver:

  Om hästen är okoncentrerad så engagera den mycket, typ åttvolter, snett igenom, skenkelvikning, öppna/sluta, nya grejer hela tiden liksom, för då måste han ju börja tänka på vad som händer här näst och på så sätt blir han lydigare och mer koncentrerad på dig!

  om han hänger i munnen/ är framtung så gör mycket tempoväxlingar 5 korta travsteg och sen 5 långa, så att han får jobba med att länga och korta sig. Oftast när hästar är framtunga och så, så händer det mycket på att dem slarvar med bakbenen 🙂

  Sådana här övningar har i alla fall hjälpt mig och mina ponnys mycket, så lycka till!

 124. Ebba skriver:

  Jag hade samma problem, men det är bara att ta tag i problemet och kämpa, haha.
  Jag började med att göra serpentiner och mer som sick-sack, och vid varje ”sväng” så gör du en halv framdelsvändning så hästen lyssnar på din skänkel. Sedan gör du vanliga serpentiner (och var noggrann med att ställa igenom hästen i svängarna) där du gör en MASSA tempoväxlingar och övergångar. Skritt-halt, trav-skritt, galopp-trav, trav-halt osv osv..

  Detta fick min häst att bli mycket mer lyhörd på mina skänklar och mina händer, hon lyssnar mer på nya saker och är alltid på tå om vad som ska hända! Askul att du rider!! 🙂

 125. Malin skriver:

  Antar att du redan fått en massa bra tips, och samma tips, men ändå: övergångar, övergångar, övergångar!! Hålla hästen sysselsatt med olika ridvägar, gångarter och tempoväxlingar, lär dig gärna något lätt dressyrprogram (typ LC:1) för att få in tänket på hur man kan variera ridvägarna (jag kan tycka det är jättesvårt att improvisera sånt själv ibland, speciellt om man är lite dåsig efter att ha varit sjuk!) och så kan man ju rida det 1-2 gånger för att få hästen fokuserad. Kanske inte varje gång man rider, för då kommer häste ju också kunna det, men du fattar 🙂 ha en reservplan redo liksom…

  Måste bara säga också att jag inte läst din blogg innan (läser knappt några bloggar), men när jag fick veta att du har häst o skriver om ridning också så lyckades du värva mig med 😉

 126. Frida skriver:

  Hej Tyra!
  Sjukt fin häst du har. Och väldigt kul att läsa om er!
  Undrar bara var du köpt det? Tycker det är otroligt snyggt! 🙂
  Mvh Fria

 127. johanna-linneá skriver:

  Många bra svar från ovanstående med halvhalter osv.Jag skulle rekommendera dig att göra halvhalter,tempoväxling och använda det även i volter,så fort han blir ouppmärksam mot dig gör en volt,hans fokus ska hela tiden ligga på dig!Rid även serpentiner o växla mellan trav,skritt.Och driv framför allt på honom med sittsen så han går framåt alert inte segar o släppar bakbenen efter sig.Driv bara med sittsen och som sandra skrev sluta lägg fokusen på att han ska gå på tygeln.problemet med ryttare i sverige är att man lägger fokus på att hästen hela tiden ska gå på tygeln.Ett annat tips är tider(tier tror det stavas/heter så)mann tyglar.en enkel hjälp tygel.Hatar själv hjälp tyglar men denna är en bra och hygglig variant som du kan rida med i ca 10 min och sen knäppa loss helt och rida som vanligt.

 128. Hanna skriver:

  Min ponny hängde mycket i tygeln tidigare, problemet löstes när jag drev henne framåt.
  Går hon i en ärtigare gångart orkar hon inte hänga med huvudet, hjälpte inte det så böjer jag huvudet innåt och utåt vilketgör henne fokuserad och hänger inte i munnen!:)

 129. Very quickly this web page will be famous amid all
  blog users, due to it’s good articles

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »