Allmänt

Puss på nosen

Hej, alltså ÅHH vad jag vill rida nu och komma igång igen. Fan! Tänker på det hela tiden! Ni har ju frågat vad det är för tävling jag ska vara med i på Julafton, och det är bara en liten tävling som Östermalms Ridskola arrangerar för att det ska vara lite kul att vara i stallet på Julafton 😉 Eftersom jag aldrig tävlat Dario innan så ska vi bara hoppa 1 meter. Det blir ju bara som en träning, men det ska bli kul att gå en bana med honom 🙂

Jag har en fråga till er hästkunniga tjejer (och killar). Dario är ju så otroligt jäkla stor, och även om jag tar i allt jag kan med rumpa, lår, rygg och armar så stannar han bara inte… Säg att man travar och ska göra halt- det är omöjligt! Han känner knappt vad jag gör typ. Och självklart är det en träningssak, men när det finns hjälpmedel som underlättar så är det toppen. Nu rider jag med vanligt bett, rekommenderar ni något annat bett som kan hjälpa till? Typ två-delat bett eller finns det något annat bett som skulle passa tycker ni? Ser helst att ni som verkligen vet svarar, tack snälla <3

Darios mule är typ större än mitt huvud, ser ni? haha…

323 svar till “Puss på nosen

 1. Louise skriver:

  Jag skulle vilja ha Polo Short Dress på nyårsafton, tror du den hinner komma in innan den 26e så att jag kan få hem den?

 2. Sandra skriver:

  Hej!
  Förstår precis vad du menar, har ridit många såna hästar i mina dagar! Hur är han i markarbetet? Är han framme för skänken? Förmodligen hänger han för att han inte orkar bära sig själv på bakbenen 😉 Mycket markarbete så att han får balansera upp sig är mitt tips, han ska bära sig själv, inte du hihi! Avsakningar och cavalleti som stärker hans rumpa är bra. Sen får du tänka på att du själv inte ridit på länge och säkert är lite svag i benen, styrkan kommer snart ska du se så mycket som du rider.
  Lycka till!!! 🙂

 3. Julia skriver:

  Kan du inte skriva om hur du blev modell? det är verkligen min största dröm! ge tips och så! <3

  kolla gärna min blogg 🙂

 4. Alida skriver:

  Det som krävs av hästen när du ska göra halt från en högre gångart än skritt är ju att hästen måste sätta under sig mer med sina bakben. Då måste du rida mer med skänkeln och ”tänka” halten innan du gör den, så du planerar tex vid bokstaven C ska jag göra halt, då måste du börja planera m halvhalter och förhållningar redan i hörnet.Hålla om med benen sträcka på dig. Så att du rider in i halten och inte bara drar i tyglarna. Så ta och lätta i tygeln. Älgar hästen bara iväg får du ta i lite bryskare en gång så hästen lär sig. Nästa gång prövar du mjukt igen.

  Sen kan man alltid sätta på skarpare bett, tex pelham eller gag. Men det verkar ju vara en välutbildad häst du rider så ni får öva på kommunikationen helt enkelt 🙂

  Lycka till!

 5. Lina skriver:

  Tempoväxlingar, tempoväxlingar, temoväxlingar. Även halt och rygga, halt fram, halt rygga, halt fram i trav osv. Även öka traven, öka skritten minska skritten, superduper viktigt! Kör alltid det med min häst (:

 6. Elin skriver:

  Prova att rida honom på ett hackamore, alltså utan bett alls. Men var otroligt mjuk på handen och känslig i dina hjälper med ett hackamore 🙂 Men det kommer du märka med en gång, passar mig och min buse jättebra ialla fall!
  Kram

 7. Elin skriver:

  tryck lite med ridspöt på halsen, funkar på min häst 😉
  superfin blogg, superfin tjej<3

 8. Elin skriver:

  Svårt att säga om du ska rida med skarpare bett eftersom jag inte kan något om dig eller hästen så i din ridning. Men om det behövs och man rider med det rätt så tycker jag du skulle kunna prova ett annat bett på honom. Men tvådelat tycker jag inte du ska ha det är inte alls stor skillnad i skarpheten osv utan det lägger sig däremot sämre i munnen på hästarna. Det är absolut ite dåligt så men tredelat är lägger sig bättre i munnen på dom. Men först och främst träna på att få stopp på honom och kanske rycka tag i honom några gånger behövs (så det inte blir dragkamp) och sen fortsätta öva så han verkligen stannar på din beställning. Enkelt att säga men inte lika lätt att göra, har själv haft samma problem förut med en häst jag haft. Jag bytte inte bett för jag ville inte tappa bjudningen på honom som är väldigt lätt hänt med för skarpt bett. Lite tips bara! 🙂

 9. Bea skriver:

  Ett rakt bett är mycket starkare än ett vanligt tvådelat. Ett bett med fasta ringar och som ger tungfrihet brukar också ge hästen lite lugn i munnen så den inte stretar emot så mycket. Kandar är otroligt starkt, men inget jag rekomenderar. Försök att öva halter mycket, rid in honom i väggen om han inte stannar på direkten så kommer han nog ”fatta galoppen”.

  Lycka till!

 10. Helen Jakobsson skriver:

  Du borde ha ett pelhambett på han låter det som.. och så kan du ha pullarträns till det 🙂 Min stora pojke är likadan men med pelham så stannar han på en gång. Men det gäller att inte vara hård i handen.. Lycka till med hästen ! 🙂

 11. Ellen skriver:

  Det finns ju en del, men pelham är ett starkt bett som kan vara bra om hästen/ryttaren passar för det. Men gäller att inte vara för hård i handen då 🙂 Samma sak med kandar, men jag rekomenderar inte det, väldigt få hästar jag har ridit har gått bra på det och ett väldigt annorlunda bett. Men det går nog bra, du verkar jätteduktig! Good luck med bettet, alltid trixigt att hitta rätt

 12. ellie skriver:

  Har själv aldrig prövat att byta bett men ett knep har jag endå. Försök ta det lugnt, och sen spänner du alla muskler som finns (alla 😀 ) och efter det börjar du klämma med låren skänkeln och knäna ( knäna klämmer du inåt mot sidan på hästen) Och sedan spänner du bettet! Ett knep som nog borde funka, men såklart Dario är stor och det kräver massvis kraft! Var inte rädd för att ta i ordentligt heller! Du är så liten så han skadas no inte av om du råkar klämma för hårt 😀

  Lycka till på tävlingen sötnos! Vi håller tummarna uppe här i finland för dej! Kram! U ROCK GIRL!! :)) <3

 13. Hej.

  Jag brukade träna en tävlingshäst som också var nått helt jävla enorm och jag red honom på hackamore.
  Det går inte riktigt att köra dressyr på men för hoppning är det grymt.

  Lycka till!

 14. Jonna skriver:

  Har du testat att i början av rispasset göra start/stoppövningar? Att du gör halt sen igång sen halt sen igång, och var stenhård på att han ska stå stilla och öka? Om du senare under ridpasset känner att han blir stark eller slutar lyssna på skänkeln så pausar du det du gör och kör den där övningen igen tills han lyssnar, se till att vara stenhård på både gas och broms, så blir det mycket lättare (oftast) under rispasset! Man sätter sig ju inte i en bil där varken gas eller broms fungerar 😉 lycka till!

 15. Linn S skriver:

  Hej tyra! 🙂 Jag gillar bäst att rida på antingen ett tre-delat/två-ledat bett eller ett vanligt rakt bett. tycker inte att man ska ta till olika starka bett utan bara träna vidare med ett milt bett som är snällt mot munnen. Om hästen för överigt är mjuk i munnen så kan jag lova att det kommer gå lättare snart om inte tar det kanske lite längre tid men som du vet är hästar kloka och lär sig oftast väldigt snabbt! red själv en häst för ett tag sen som var 1,80 hög och vet precis hur mycket man får kämpa!! han var otroligt seg och stel/hård i munnen och halsen i början och jag trodde att mina armar och ben skulle gå av. Men jag kämpade vidare och till slut blev han hur mjuk som helst och jag red bara på ett tre delat bett hela tiden och inga hjälptyglar. Fortsätt att träna vidare gör mycket olika ”lydnads övningar” så att han blir uppmärksam och verkligen lyssnar och hela tiden måste tänka. Gör ökningar, minskningar, halter och igångsättningar så kommer han att lyssna tillslut jag lovar dig! även att det känns sjukt jobbigt i bland. Skänkelvikningar öpnnor och slutor är också välldigt bra om man vill få hästen mjuk och uppmärksam 🙂 Lycka till Tyra!!

 16. Anna skriver:

  Jag tror igentligen inte du är ”försvag” för honom utan jag tror att han vet att han kan göra lite som han vill. Så du behöver bara visa honom att du bestämmer. Säger du halt så är det halt NU och inte om 15 meter!! 🙂 När det gäller bett måste du såklart prata med ägaren och tränare till hästen. Ett babypelham som på bilden är inte förskarpt och många hästar gillar det!
  http://ponnyochryttare.se/wp-content/uploads/2011/11/PB286101.jpg

 17. Julia skriver:

  Jag hade nog provat med ett pessoa bett och att bara ha det på andra ringen, blir inte så mycket starkare men ändå lite mer ”hävstångseffekt” om du förstår vad jag menar..Kan vara skönt att känna att man har lite mer kontroll med så mycket häst, även om man inte ska rida för mycket med händerna, vilket jag inte heller tror att du gör, men tror att det är många som kommer att kommentera så ändå så därför som jag skrivet det;)

 18. Rebecka skriver:

  Jag har inte så stor koll på det där, men jag skulle nog ha haft ett tvådelat bett och när jag försökt göra halt så skulle jag ta och ge efter och ta igen. Och fortsätta så. Då brukar hästarna sakta ner lite…

 19. Elin skriver:

  Känner igen problemet! Egentligen ska du inte behöva byta så mycket utrustning.. men en sak som jag verkligen rekommenderar är att rygga. Rygga med honom varje gång han går emot handen och sätet i en avsaktning eller halt. var riktigt bestämd så att han får respekt för handhjälperna. Det har iallafall fungerat skitbra på min häst som annars bara tar bettet och drar allt vad han har. Men glöm inte att lätta på handen direkt när han gör rätt! Jag lovar- du kommer få en underbar häst av denna övning!

  Har en massa fler övningar som kan fungera utmärkt för Dario och dig men det blir för långt att skriva alla. Men prova att använda en vägg/staket som stopp och några meter innan den gör du halt. Efter halten kan du själv välja vilket varv du ska rida ut i för variation. Gör en volt för att ställa och stretcha och rid sedan rakt in mot väggen och gör halt. Funkar det i skritt fortsätter du i trav osv..

  Maila ifall du vill ha mer tips! 🙂

 20. A skriver:

  Är han stark? Prova med ett pelhambett, kör med delta ifall du inte vill ha lika skarpt som om du spänner tygeln i undre ringen men ändå skarpare än ett vanligt tränsbett. Lycka till!

 21. Anna skriver:

  Jag skulle tipsa dig om att du gör flera småhalter och uppmärksammar han på att han ska stanna och korta upp sig, det brukar funka istället för att de är långa och obalanserade då vill de gärna inte stanna, de små liven 🙂 testa det och lycka till =)

 22. Lina skriver:

  Är inte hundra på vilka bett som är bäst, men för att bli lite starkare kan ett pessoabett eller ett rakt odelat bett funka.

 23. paulina skriver:

  Ridning är så speciellt, älskar sporten!

 24. e skriver:

  Ju mer du ”drar” i honom desto mindre vill ha stanna, det blir nästan som en dragkamp. Ett tips är att göra s.k ”halvhalter”. Ta lätt i tyglarna, släpp efter, ta,släpp efter.

 25. Linda skriver:

  Jag skulle rekomendera ett pessoa-bett som går att anpassa hårdheten på efter hästens dagsform, vill man ha det lite mildare så finns det som happy-mouth. Sen finns det ju alltid halv-hackamore, sk ponny-hackamore men det tycker inte jag personligen om… Sen kan man ju alltid mixa med en pullman-nosgrimma istället för en vanlig nosgrimma.

  När du rider dressyr kan man ju också rida på kandar, men det kräver övning… Men ja, kandar är det bästa dressyrtränset.

  Sen är det ju alltid bra att besöka en riktig ridsportsbutik med kunnig personal för de är verkligen proffsiga. Är du hemma i Norrköping något så finns det en jättebra uppe på Sankt persgatan precis ovanför värmekyrkan. Sen är Equipage i finspång grymt bra också!

  Lycka till!!!

 26. Lina skriver:

  EDIT: efter jag läste detta är kanske inte pessoa-bett the best way to go… 🙂 http://lovicious.blogg.se/2009/october/varfor-du-aldrig-mer-vill-rida-pa-pessoabett.html

 27. Ida skriver:

  Men vadå, kan inte hans ägare hjälpa dig med det? :s

 28. Anonym skriver:

  Hej!

  Så kul att du börjat rida igen, jag har också börjat efter ett långt uppehåll och det är det enda jag kan tänka på!

  Du verkar ha svaret själv, jag tycker att du ska jobba på lydnaden ännu mer innan du byter bett. Eller, kanske skifta till något annat men som inte är skarpt. Ett tredelat kanske. Variation är alltid bra! Även om han är stor (gigantisk) så tror jag han känner vad du gör – hästarna känner ju faktiskt en fluga på rumpan 🙂 Men jag förstår att han blir lite okontaktbar i hoppningen. Försök jobba med lydnad, övergångar och lydnadshoppning, göra halt efter hindrerna och så mycket markarbete. Lycka till, det är jättekul att läsa om ridningen tycker jag 🙂

 29. Jag använde ett tredelat bett på min häst, han var väldigt mycket att rida och det funkade bra på honom 🙂

 30. eve skriver:

  kanske 3 delat pessoa, pessoa blir ”starkare ju längre ner i ringarna man fäster tyglarna, och 3 delat är mildare än 2 delat, men mina hästar trorts att dom är starka rids bäst på 3 delat.
  .
  annars så får du försöka göra han uppmärksam med skänklar eller hand så att han vet att snart kommer du vilja att han ska stanna, byta gångart osv..

 31. mic skriver:

  Hur är han mellan och mot hinder? Lyssnar han på dig då? Är det bara när du ska stanna honom helt som han inte lyssnar? För om han lyssnar på dig för övrigt så tkr jag att du inte skall bettsla upp i onödan för risken är att det skadar mer än det gör nytta… Tror du inte det är så kanske att ni behöver mer träning tsm på marken för att detta ska bli bättre? Ni är ju inte riktigt hundra inridna tsm ännu.
  🙂

  mvh

 32. Erica skriver:

  Känner igen mig på pricken. Jag har själv en häst som är 184. Han är inte speciellt stark eller så men just när man ska göra halt från trav så tar det lite extra tid. Min tränare säger att det inte är ngt ovanligt problem då det ofta är så med dom stora hästarna. Dom är lixom 184 cm höga ovg väger fan nästan e ton. Jag har själv inte vanligt tre eller tvådelat, jag rider med en pellhambett men rider med två tyglar på det så jag inte drar i det skarpaste hela tiden, utan bara vid nödvändigaste. Fungerar super bra på min pålle! Hoppas allt går bra med Dario! Ni är ett skit snyggt par.

 33. Sofie skriver:

  Jag skulle inte i första hand satsa på ett nytt bett, utan verkligen försöka samla ihop honom innan avsaktning. Så när du travar så samla ihop honom ordentligt – MYCKET skänkel och massor med halvhalter för att verkligen få honom på bakbenen. Sedan när han är ihopsamlad så bör det inte vara några större problem. Kanske inga perfekta halter till en början, det är ju en träningssak. Men du kommer iallafall få stopp på honom! 🙂 Men om du har svårt att få igång bakbenen pga att han är så stor, och mycket häst, testa med att ta på dig ett par ordentliga sporrar! (även om det känns dumt med en pigg häst, men använd dem rätt så kommer det göra underverk, promise!)

  Jag har nämligen haft samma problem med min häst tidigare. Men nu är det hur bra som helst.

 34. Maja skriver:

  Han är alltså väldigt okänslig i munnen, vilket är otroligt jobbigt. Man kan jobba upp känsligheten hos en häst, vilket kräver en hel del dressyrträning vilket jag absolut tycker du bör göra eftersom det är varken bra för dig eller hästen att han inte tar dina tygelhjälper.

  Visst kan du köra med att byta bett, du kan ju börja testa ett vanligt tredelat, vilket gör att det rör sig mer i munnen och han kanske blir mer lyhörd. Om inte det funkar (i hoppning) får du väl testa dig fram på pelham osv. Du bör inte byta från vanligt tvådelat eller rakt bett i dressyren. (Ev. tredelat.)

 35. Stina skriver:

  Hej Tyra!
  Saken låter som den att du inte rider tillräckligt övertygande för att det ska bli en halt, att sätta på ett starkare bett eller liknande är ingen bra lösning, tyvärr har ju ett bett så många funktioner och kan trycka både här och där! Vad jag skulle gjort är att jag skulle träna dressyr för duktig utbildad tränare och höra vad den har och säga om saken, sedan är det ju en övningsak börja med en riktigt lösgjord häst så ska du se att han blir känsligare för hjälperna också, ett annat tips är att börja från skritt och när halterna funkar bra där så kan du gå vidare från skritt halt! En annan bra sak för att hästarna ska bli mjuka och fina är och träna mycket övergångar skritt-trav-skritt-galopp osv.. Det stärker även bakdelen och gör hästen lydig! Men mitt bästa tips är nog och ta hjälp från en riktig tränare som kan granska er in i minsta detalj och som ser hur hästen bör ridas och kan lägga er på eran nivå för ridningen! Är svårt och ge tips över internet när man inte vet riktigt hur det ser ut irl.

  Men som sagt en privat träning för en dressyr tränare regelbundet gör underverk – ÄVEN för en hoppryttare!

 36. sofie skriver:

  jobba med många övergångar, först t.ex skritt-halt sen trav-skritt osv, så han uppmärksammar dina hjälper och att han ”väcks” lite! Det går oftast inte så bra i början, men efter jag har gjort det många gånger med min d-ponny blir han både mjukare, stabilare och lyssnar mera på mig 🙂

 37. malin skriver:

  han är förmodligen riden av någon som har varit väldigt hård i tyglarna. alltså att den som har ridit honom har tagit i mer än vad som egentligen behövs för att göra halt och svänga osv, sen har det blivit en ond cirkel, att han blir hårdare och hårdare i munnen. det bästa du kan gör är att börja om och försöka jobba mer med sitsen och rösten istället för tyglarna när du ska göra halt. och när du ska svänga ska du även jobba med skänklarna. det kan ta ett bra tag kan jag lova! bett har jag ingen åsikt om. jag märker att när jag har varit borta från min häst en längre period och någon annan har ridit honom, så är han oftast hårdare i munnen. då är det bara att börja jobba med sitsen, skänklarna och rösten.
  lycka till och hoppas det går bra!! 🙂

 38. Mikaela skriver:

  Hej!
  Bästa sättet att hitta en bra bett som passar både dig och hästen är att testa sig fram. Testa ett pelham bett med korta skänklar eller mylerbett. Myler betten är utformade på ett annorlunda sätt så det ligger stilla i hästens mun. Detta bett finns i många olika modeller, lika där bara att testa sig fram.
  Hoppas det löser sig, kan vara bra att ha ett bett att ha vid bsnhoppning/tävling men så mycket som möjligt rida på vanligt två-/ tredelat.
  Lycka till

 39. hanna skriver:

  Även om du inte väger så mycket så testa att ta ett djupt andetag och när du ska stanna blås ut allt va du har och liksom sjunk ner med svanken utan att falla ihop som en hösäck, svårt att förklara men testa! Hoppas de går bra 🙂

 40. Elin skriver:

  Det är ingen skillnad om det är en stor eller liten häst, alla hästar har lika bra känsel 😉 Det som gäller är bara att träna upp lydigheten på hästen och känslan på dig själv som ryttare. Renodla hjälperna och börja i skritt innan du går vidare. Även en stor häst kan man tvärstanna med bara sytrådar till bettet, är sitsen som huvudsakligen ska kontrollera hästen!

 41. J skriver:

  tips är att börja halten långt innan, rider du lätt så krama bettet varje gång du sitter ned stegvis tills hans saktar av. En häst är alltid hård i munnen av en anledning, mycket dressyr är faktiskt rätt viktigt, även om jag vet att du bara vill hoppa för att du tycker det är roligast. Men vill du ha ett lite skarpare bett hade jag nog sagt ett tjockare pessoabett iom att du hoppar så mycket

 42. - skriver:

  min förra häst var också väldigt stark och jag fick inte riktigt det stöd jag ville ha på vanligt bett. så min dressyrtränare rekommenderade ett vanligt två-delat riktigt tjockt bett (!) och det fungerade super! finns på hööks att köpa för bara någon hundralapp. jag är inte den som gillar att betsla upp hästar så detta passade utmärkt!

 43. evi skriver:

  ett tips är att använda rätt sporrar för att märka hans uppmärksamhet, eller ett annat tips är att göra massa halvhalter innan du ska göra ngt. sen kan du ju allti använda ett skarpare bett, eller helt byta träns. hade en ponny som var galen förut, och de funkade perferkt när vi bytte träns (?)

 44. Sandra skriver:

  Hej Tyra! Det är så roligt att du har börjat skriva om hästar, världens bästa djur! Jag har haft häst hela livet och hästen jag hade innan den jag har nu var otroligt stor,lång och stark. Det mesta handlar ju som sagt att man ska rida ihop sig och att han inte är tillräckligt på bakbenen, så var min häst med och man bromsar och bromsar men inget händer haha. Det bästa bettena jag hade på henne var ett gummi gagbett. Och det andra minns jag inte namnet på, min dåvarande tränare Anita sande köpte dem
  Från Tyskland, de var tydligen ganska vanliga där. Det är liksom som ett tredelat bett, där mitt partiet är som en halvcirkel. Den trycker ner tungan och gör att de inte drar lika mycket. De är inte så enkla att få tag på tror jag, men min nuvarande häst är känslig så jag ar ingen användning av bettet. Du kan skriva en komemtar på min blogg för min mail funkar inte … Så kan vi se om jag kan skicka det till dig så du kan pröva det? Hoppas detta var till någon nytta 😀 ha det bra! Kram Sandra

 45. Therese skriver:

  När jag hoppade på min förra ponny så använde jag ett pessoabett. Hade det bara på den ”snällaste” ringen på bettet, men det gjorde verkligen skillnad. Man kan ju testa sig fram med det bettet så att man får en passande inställning som hästen känner sig bekväm med 🙂 lycka till!

 46. Sandra skriver:

  Sandraellenor.blogg.se är det!

 47. Anna skriver:

  Till alla som läser detta: <3 Hjälp Bosse att vinna jultävlingen. Gå in på länken och gilla fotot ) http://www.facebook.com/?sk=lf#!/photo.php?fbid=225277670880752&set=a.222522264489626.53870.137366356338551&type=1&theater

 48. malin skriver:

  Fy tusan vad skönt med en bloggerska som har ett lite sundare intresse än att gå på fillerspartyn och fika på waynes hela dagen. Sen du tog upp ridningen har bloggen blivit mer intressant, helt klart! / hästtjejen

 49. sophie skriver:

  jag hade tagit antingen ett smalare tredelat bett eller ett pessoabett. Pessoa (har oftast 3-4 bettringar) hade jag på min stora häst jag tävlade med, han var också rätt framtung och stark ibland, så om du känner att du behöver lite mer kraft så kan du flytta ner tygeln en bettring så får du lite ”stångeffekt”, så dina tygeltag gör mer! Bra också att träna mycket att rida utan stigbyglar utöver det, så du får kläm på hur dina sitthjälper måste användas! Lycka till! Länkar bettet nedan! (finns flera olika modeller där)

  Och just det! Kan inte du lägga upp (när du ändå skriver om träningen) lite övningar och sånt som inspiration? Man kör ju gärna fast i samma mönster efter ett tag och gör de övningar man är van vid 🙂

  http://www.hooks.se/ArticleSearch.aspx?orgKeywords=*pessoa*&keywords=*pessoa*

 50. Anna skriver:

  Hej Tyra!

  Just nu rider jag en islandshäst som är så oootroligt stark och pigg (även om han är ganska liten). Han går på ett tredelat pessoabett just nu och jag tycker det fungerar bra. Han har en förmåga att liksom bita sig fast i vanliga tränsbett och jag tror du vet själv att ju mer du själv drar desto starkare blir hästen. Jag hatar att bli hård i handen och dra hästen i munnen men nu när han går på pessoat lyssnar han så otroligt mycket bättre och biter sig aldrig fast. Jag hopptävlade mycket förut (jag rider ”vanliga” hästar också, det är det jag gjort mest fatkiskt, min isis är mest hobbyridning) och har ridit många pigga hästar som är otroligt hårda i munnen på vanligt tvådelat tränsbett och på pessoa och jag tycker alla hästar lyssnat så otroligt mycket bättre på pessoa. Kom ihåg att aldrig fastna, dra och bli hårdhänt när du använder ett pessoabett, var lätt och mjuuuk i handen! Jag vet att pessoabett är väldigt omdiskuterat och illaomtyckt av många då det anses förvirrande för hästen, att det är fusk osv. men prata med din tränare/hästens ägare om vad dom tror skulle passa!! Nu kommer jag väl få en massa pikar som förespråkade det illa omtyckta pessoabettet… Hur som helst LYCKA TILL MED DARIO TYRA! 🙂

 51. Emilie skriver:

  Hej! Jag är en aktiv ryttare med flera hästar och ridit sen barnsben och är idag 19 år. Läste att du ville ha tips på något annat bett till Dario. Jag har en häst hemma som är otroligt stark och påminner om Dario när du beskriver hur han är. Så mitt tips till dig är att testa pelham bett, sen finns det så otroligt mycket fördommar om det bettet (okunniga människor som inte förstår den bra funktionen). Det finns som vanligt tredelat men det har hävstångsefekt, liksom kedja under mulen. (kan avgöra själv hur hårt den ska sitta). Men eftersom Dario är så pass stor så tror jag det skulle funka kanon. För effekten blir då att om du sitter till i sadeln och är bestämd, och tar tag i honom så bör han stanna. Gör han inte det, dra till igen. Där kommer pelham effekten fram. Det är bra för då kommer han till slut skärpa sig, och om man använder det bettet rätt så rider man så att väldigt mycket ben och lite hand, (lite hand = då blir inte bettet skarpare än ett vanligt tre delat) Men när han inte stannar kan du dra till och sitta till ordentligen så han förstår att det är du som bestämmmer, sen ska du självjakrt inte rida på pelham varje dag. Men testa och sedan om han lyssnar bättre testa då med vanligt bett osv..
  Hoppas tipset var bra och det funkar kanon för mig. Det är inte bettet som avgör hur skarpt det är, det är ryttarens hand. Så jag tycker personligen att pelham är ett bra bett på såna hästar. Om man hanterar det rätt.
  Ha det bra, kram 🙂

 52. Dixi Wonderland skriver:

  Åhh han ser så mysig ut! Lycka till på julafton 😀 Skulle vara super kul om någon kunde filma så du kan lägga upp de här på bloggen 😀

 53. Pernilla skriver:

  Hej Tyra! Först och främst måste jag bara säga att det är jättekul att du börjat skriva lite om hästar! Tycker inte att du ska sluta med det för att alla som tror sig veta bäst kritiserar om dittan och dattan, ridsporten är sjukt snobbig och innehåller mycket ”jag är mycket bättre än dig” attityd. Vilket är tråkigt, men men. Angående bettet. Är det i hoppningen han gör så främst eller alltid? För isåfall skulle du kunna prova bettsla upp han lite i hoppningen, ett pessoa eller pelham. Annars vad du skulle kunna öva på är mycket halvhalter hela tiden så du liksom känner att han hela tiden är uppmärksam på dina hjälper, även mycket övergångar kan vara en bra övning! Hoppas det hjälpte lite 🙂 kram!

 54. Lowa skriver:

  Testa att träna på ett hackamore.

 55. Linnea skriver:

  Även fast din häst är väldigt stor så känner han vad du gör. Hästar känner när en fluga landar på deras kroppar!
  Dock tar det säkert lite längre tid för Dario att överföra dina kommandon till handling, då han har en stor och tung kropp att styra. Det krävs planering i ridning av stora hästar.
  Börja med lydnadsövningar med mjuka hjälper, bestäm dig för att göra halt på ett visst ställe och planera(!) noga. Kanske är det de första gångerna för mycket begärt att gå från trav-halt. Börja då med trav-skritt-halt. Dock SKA det vara halt där du bestämt halt!
  ”även om jag tar i allt jag kan med rumpa, lår, rygg och armar så stannar han bara inte” – Ta inte i allt du har, hästar är otroligt känsliga i munnen och det går troligen inte fortare för Dario att styra sin kropp för att du tar i mer. Planera i god tid och ha fokus på uppgiften så får du garanterat resultat! 🙂
  Men du är duktig, det är svårt att rida stora tunga hästar!!

 56. agnes skriver:

  Hej Tyra,
  Jag har ridit i 7 år och hoppade av för 3 år sedan pga osäkerhet. Har sen dess haft väldig respekt för hästar, och har aldrig gått högre än c-ponny. Har du något tips på hur man agerar självsäker när man pysslar med hästarna?
  🙂 tack snälla!

 57. Sanna skriver:

  Heej!
  Jag har ridit hela mitt liv, upp till landslagsnivå dock i dressyr 😉 Min erfarenhet är att tvådelat bett inte gör så stor skillnad ändå, mer än att det ligger sämre i munnen (Nu jämför jag med vanligt tredelat). Däremot finns det ju en uppsjö av skarpare bett som jag framförallt fått lära och sett av mina hoppryttarvänner. Hör dig för av de med mycket erfarenhet du kan också prata med dem som jobbar på i butiker t ex hästbiten i stan där är de duktiga.
  Det jag dock vill varna för är att vänja honom vid mycket skarpa bett, han ska ju ändå lyssna på dig ändå. Många dressyrryttare rider ju t ex väldigt mycket på kandar. Skälva hade jag det enstaka gånger inför tävling annars red jag alltid på träns för att bibehålla känsligheten. Men du kan ju absolut använda skarpare bett när du hopptränar för han är ju hopphäst och blir säkert extra laddad när det finns hinder på plats 😉
  Viktigast är ändå att du inte ”segdrar” då biter han bara tag i bettet och kan dra ännu mer. Ta och lätta och använda rösten 🙂 lycka till!

 58. Sandra skriver:

  Ps. Om du inte ill betsla upp han så jättemycket så är även bridongbett ett bra bett som funkar till starka hästar! 🙂

 59. Ann-Sofie skriver:

  Hej! Jag har en ganska stor hopp häst själv, han är 178 (bara 🙂 )
  Jag rider han på ett pelham och jag tycker att det funkar super.
  Det blir ju lite mer hävstångs effekt än ett vanligt bett. Man kan ju välja om man vill ha stång eller tvådelat. Jag kör på tvådelat.
  Man får ju vara lite lättare på handen men det är en vanesak, jag tycker att det är ett bra alternativ. Testa dig fram till något som passar er två.

 60. Ida skriver:

  Jag har en jätte stor häst , och jag växlar mellan tre-delat bett och pelham-bett i gummi med kedja (: det funkarr jätte bra för oss! Det bästa är helt klart och prova sig fram lite.. gramantyglar är också ett bra hjälpmedel för att verkligen få ihop hästen i markarbetet.. de där stora hästarna är inte alltid lätta att rida ihop. Lycka till! (:

 61. Lisa skriver:

  Jag skulle rekommendera stångbett 🙂

 62. anna skriver:

  Tänk på att förbereda för halten innan, så han är uppmärksam och få ner rumpan i sadeln och sitta still ordentligt. Tänk på att inte sitta och dra i tyglarna utan att ge och ta eller vad man ska säga. Han blir nog bara starkare av ”dragkamp”.
  Det bästa tipset jag kan ge med bett är nog att testa dig fram och se vad som känns bäst. Hoppning är inte min ”hemmaplan” men har hört att det så kallade ”Flippan-bettet” ska vara bra, tror det heter F-bett egentligen.
  Hoppas nånting var till nytta, och som du säger du får träna träna träna tills det sitter 😀

 63. Olivia skriver:

  Hej! Ju smalare bett man har, desto starkare blir det! Dock ska man tänka på att det inte blir för smalt för hästen! Sen finns det ju hundratals olika bett som är starkare, då det tredelade är det snällaste! Mitt tips är att prova massa olika bett, för varje häst är ju olika. De trivs med olika slags bett! sen kan det även vara bra att rida med det tredelade bettet så ofta man kan, men smart att betsla upp ibland. Då det är bättre att ta en liten förhållning än hundra och inget händer så man måste dra allt vad man har!
  Pelham, är ett starkare som jag skulle rekomendera! Dock inte pessoabett, för med det så blir det hävstångefekten!!

 64. Emma skriver:

  Jag har ridit större delen av mitt liv & skulle rekommendera av- och igångsättningar! Ex. mellan halt-trav-skritt-halt-trav osv. Fy honom lyhörd och uppmärksam på dig, var noga med att han inte får lägga sig i handen så var på med benen. Visst, starkare bett kan vara en lösning. Det finns sk. baby-pelham som har kortare skänklar än ett vanligt pelham men risken finns att han lägger sig mer i handen då. Du får prova dig fram, men grundutbildningen är a och o 🙂 lycka till!

 65. sara skriver:

  Det är ju det att om man ska göra halt med en stor häst (egentligen vilken häst som helst) så försök använda HELA kroppen.. Sitt djupt ner i sadeln, luta dig bakåt, ta i tyglarna och håll om med överskänkeln. Alla hästar är olika. Men sen kanske du ska testa ett lite skarpare bett. Men känns som att det är bra att du lär dig att rida honom med ett vanligt också. Så försök variera dig med ett vanligt tredelat bett, och ett tvådelat med större ringar?! Eller kanske något annat bett…
  Sen kan man ju testa pessoabett.. Men det är många som är emot det, men jag ser det bara som ett bra alternativ. Iomed att det oftast är tre ringar så kan man justera så att bettet blir som en hävstångseffekt. var väldigt försiktig med att ta hästen för hårt i munnen!

  Jag blir så sugen att börja rida igen också! Jag har hållit på i hela mitt liv och nu har jag tvingats lägga ner.. 🙁

  Tack för en fin blogg! Kram på dig!

 66. Matilda skriver:

  Vadå ”tar i”? Du ska ju slappna av och ”sjunka ner” i sadeln. och stanna av som i sittsen. Hjälper inte det så gör du även halv halter med detta. hare gött!

 67. Anonym skriver:

  Pessoa-Bett kan du använda på hoppning, de blir lite lättare iallafall.. Använde de alltid vid hoppningar på mina hästar, lite lättare än vanligt Bett iallafall men Använd inte för ”starka” Bett eller vad man ska säga då vänjer sig hästen vid starkare och starkare och då kan man inte använda vanligt Bett sen 🙂

 68. Josefine skriver:

  Hej.
  Jag förstår inte riktigt, är hästen din eller rider du bara den? 🙂

 69. isabel skriver:

  Hej!
  för att du ska bromsa hästen med sitsen och inte så mkt med handen som jag antar att du vill..

  du kan inte sitta imot med ”rumpan” för oftast blir det fel effekt och du driver på ist!
  du ska vinkla bäckenbenen framåt och sitta på blygdbenet sen spänna magen allt du orkar! så du sitter till med MAGEN inte med rumpan!

  väldigt svårt att förklara i text:p men ja ett gott försökt iaf

  Tack för trevlig blogg!

 70. Helen skriver:

  Helt klart tvådelat bett! Det hjälpte mig när jag red Musse – han var lika stor som Dario så jag vet hur det känns!

  Jag själv är 180 lång, då var jag väl lite kortare, och Musse var 180 i manken, och du behöver inte få den sabla träningsvärken i ryggslutet om du har tvådelat bett. Lycka till på Julafton förresten!! 😀

 71. Moa Mildén skriver:

  O herre vad stor 🙂 Rid med Kandar. Dom är ju ganska skarpa. Kolla denna blogg, ena tjejen har kandar på fuxen nästan hela tiden: http://www.tlop.se/ 🙂

 72. Louise skriver:

  Hej Tyra! Jag har köpt lip volume på din hemsida, jag är lite av en djurvän och då slog det mig att jag gärna vill veta om den är testad på djur ?

  Med vänliga hälsningar Louise

 73. isabel skriver:

  kom på en till sak! prova rid honom på antingen ett RAKT bett vilket är lite starkare!
  eller ett baby pelham med rak gummi stång! det är skarpare och kan hjälpa dig när han blir stark så det inte blir en dragkamp för då kommer han bara bli starkare och starkare!

 74. LO skriver:

  Du bör definitivt saffa ett skarpare bett om han inte lyssnar. Om du rider på stångbett eller tvådelat bett är han ju tydligen alldeles för stark för det. Testa ett tredelat eller ett pessoa-bett som fungerar mer som en hävstång. Sen är det träna träna träna som gäller. Han SKA lyssna på dig annars ska han tillrättavisas på en gång. Träna MYCKET avsaktningar och igångsättningar. Tack för att du börjat rida igen och gett mig ännu en anledning att läsa din blogg 🙂

 75. Maria skriver:

  I grunden är det som du säger dressyren som måste bli bättre, alltså många övningar där man byter från trav till skritt tex men det finns ju bett som kan hjälpa i början, jag skulle testa med ett Pessoa bett, är ett vanligt bett men istället för en ring är där tre på varje sida och den nedersta ringen är den starkaste! Man kan även testa gramaner det är som en inspänningstygel men risken finns då att han drar ner huvudet.. Hoppas det hjälpte!

 76. Julia skriver:

  Jag tränar och tävlar dock dressyr men det har ju ändå en hel del med hoppning att göra. Vet ej hur mycket du använder rösten, den är viktig och många glömmer bort att de har den. Gör som när du gör en halvhalt, sträck upp dig, sitt still och ”knip som om du är bajsnödig” (citat från min tränare, haha) med rumpa och benen, glöm inte rösten. Du ska i det stora hela inte göra en halt med handen. Och det sista träna, träna, träna! Träna MYCKET övergångar för att få hästen att lyssna, skritt/trav under ett halvtimmespass är bra inte bara för att få hästen att lyssna utan också för hästens styrka.

  Hoppas det hjälper! Vill bara säga att du är en otrolig inspirationskälla och jag uppskattar att du säger precis hur du mår i din blogg, så keep up the good work girl!

 77. Vilken himla fiin häst! Och stooor!! Vet inget om bett eller så men var tvungen att skriva ändå 😀

 78. Camilla skriver:

  Hej! Jag hade en häst på 175 å tyvärr det är bara träning, träning å åter träning som gäller. Jag vill alltid ha så oskarpt bett som möjligt då kan man faktiskt bli lite baskare när de inte lyssnar, utan att hästen blir allför påverkad. Man ber snällt EN gång, nästa gång ber man lite tydligare och tredje gången ska de göra som du vill *punkt*!!! Ett bra tips som Pether Markne alltid säger är att det alltid ska hända något var åttonde steg. Har man den mentaliteten så kommer hästen bli lydigare med tiden. Men kom ihåg att det kommer inte hända på en gång utan det är träning och återupprepning som gäller. Lycka till!!

 79. Maja skriver:

  Ett vanligt rakt gummipelham med hård kärna tycker jag brukar funka bra när hästarna blir starka, kul att du börjat rida, är kul att få följa din framgång 🙂 lycka till på lördag!

 80. En övning som gör hästen allert och uppmärksam är att växla mellan skritt-trav, trav-skritt, halt-trav, trav-halt. Börja med skritt till halt.

  När du travar och förbereder inför halten så gör många halvhalter och känn att han blir uppmärksam på att något snart händer. Om han är stark och lägger sig på bettet i avsaktningen så lirka loss honom i sidan.

  Ibland brukar det också hjälpa att ha rätt inställning själv. Att inte tänka på att ”nu kommer han vara seg att stanna igen” utan att man mer tänker ”där ska halten vara och där kommer det bli halt”.

  Hoppas något funkar 🙂

 81. Ellen skriver:

  Rid med mycket halvhalter för att få honom lyhörd, träna på övergångar och att stanna vid vissa bokstäver exempelvis. Det gör honom mer uppmärksam och det blir lättare att stanna även vid mer ”avancerad” ridning, hoppning och dylikt. Börja i skritt men när det funkar, gå vidare. Mjuk hand och rak rygg :):) var noga och punktlig, inget fusk 😉

  Detta fungerar på min starka häst!

  Puss!!

 82. Anna skriver:

  Jag skulle inte rekommendera ett starkare bett, problemet ligger inte i munnen, det ligger i att han är lat i bakbenen och inte vill sätta under sig och sakta av. Mycket korta, snabba övergångar är en bra övning för att träna uppmärksamheten och kvickheten. Sen kommer en så stor häst kanske alltid vara lite ”långsam” i reaktionerna.

 83. Ellen skriver:

  Angående bett. Var försiktig med att betsla upp, fråga din tränare om råd, de vet hur han går och vad han kan behöva!:)

 84. Anna skriver:

  Byt inte bett! Det brukar bara bli problem om man börjar mixtra med sånt. Om jag var du skulle jag helt enkelt styra rakt in i väggen, där tar det garanterat stopp. Kanske låter lite grovt, men det verkar ju som om han går i sin egna lilla värld, och då är det ju dags att vakna.. 😉

 85. Lisa skriver:

  Hej Tyra! Ett tips jag kan ge det är att inte bara dra i munnen utan att dra i släppa dra och släppa eftersom att han annars bara blir stark och det blir som en dragkamp. Du kan oxå pröva att svänga in på en volt för att ge honom mindre springyta och då blir det också lättare att bromsa.
  Jag vet att det är super jobbigt, har en sån häst själv men som sagt. Övning ger färdighet 🙂 lycka till! Kram på dig

 86. Mia skriver:

  Hej Tyra!
  Vad kul att du tagit upp ridningen igen!
  jag har också en häst som kan vara ganska stark och då har jag använt ett 3-delat bett eftersom det är något skarpare. Har bara använt de 3-delade bettet i perioder och gått tillbaka till vanligt tränsbett sen för att han inte ska vänja sig vid de 3-delade bettet och bli okänslig, för målet är ju ändå att han ska lyssna för så små hjälper som möjligt.

  Lycka till på tävlingen!
  Kram

 87. Has skriver:

  Hejsan Tyra! Tack för en grymm kväll på lobby, ditt event var utom ordentligt bra! Dansarna peppade upp alla med skön gammal musik, modellerna var änglalika i kläderna och sminket, och du var så vacker 🙂 men jag har en fråga, om det är, det stod ju på din blogg att första 150 skulle få den stora goodiebagen, stod garnterat bland de 40 första i vanliga kön, det var väldigt få där inne när jag kom in, och jag undrar varför vi inte fick en stor goodiebag? Är bekant till dem som stod först i vanliga kön och de fick som det jag fick, ingen större skada skedd, men undrar
  Varför ingen i vanliga kön fick en stor goodiebag som lovats. Tack för en härlig blogg annars!

 88. Matilda skriver:

  Förmodligen är Dario felriden om han inte svarar på vanligt tränsbett. Men det finns ju endel alternativ när det handlar om att betsla upp. Jag rekommenderar ett kimblewick/jaktkandar till en häst som inte svarar ordentligt 🙂

 89. .. skriver:

  Testa att rida på ett bett med hävstång. Typ kandar eller liknande

 90. S skriver:

  mysig bild 🙂

 91. Jenny skriver:

  Jätte roligt att du rider 😀

 92. Eliza Forsaeus skriver:

  jag skulle säga prova ett pessoabett!! det är skarpt men inte i munnen lika mycket som ett smalt bett. annars hackamore. Det är väldigt skarpt men mycket effektivt och bra om man använder det på rätt sätt! hästen blir något svårare att svänga åt sidorna men lyssnar mycket bra framåt och bakåt. Ett annat tips för att göra halt på en stark häst, håll om med skänkeln. Det säger ju egentligen emot sig själv men det funkar verkligen! luta dig inte för långt bakåt så att du tappar sittbenen i sadeln eller så att benen åker framåt, då tappar du 50% av effekten! lycka till!

 93. PATRICIA skriver:

  Om hästen är stark kan du ju prova ett annat bett (är dålig på bett så vet inte vilket), men om hästen bara är pigg och lyssnar inte så föreslår jag att när du värmer upp så kan du börja med att göra övergångar från trav till skritt, flera gånger, hela tiden, men skritta bara 3 – 5 steg sen igång i trav igen. För efter ett tag så SKA han/hon lyssna på dig och då kan du börja göra trav, halt, trav, halt, trav, halt istället. Borde fungera.. träna så hela uppvärmningen och kanske hela ridpasset bara för att checka av att han är med dig och lyssnar på dig. Men som du säger.. bara att träna!

  Kram!

 94. Alexandra skriver:

  jag rider personligen alltid på vanliga apple-mouth, men det är främst för att jag bara ridit unghästar ett tag.
  Jag har dock flera kompisar som är supernöjda med sina Novabett, som är väldigt mjuka och fina, men funkar bra på starka hästar. annars kan man alltid variera mellan att rida på ett skarpare bett ibland och sedan rida på ”vanliga” för att få lite mer uppmärksamhet och lydnad på så sätt.

 95. isabell skriver:

  pessoa bett funkar ju, det de gör är att det gör din hand starkare vilket resulterar i att hästen reagerar mera, dock ska du tänka på att inte ta i föör hårt med detta starka bettet men dario verkar ju vara rätt stor så jag tror att det är precis vad ni behöver, det finns olika hål på olika höjd i bettet och när du har tyglarna fästa i det stoora hålet längst upp funkar det som ett vanligt bett och de är starkast i de hålet längst ner 😉 annars kan de säkert hjälpa dig på hästbutiken 😉 <3

 96. emma! skriver:

  hej tyra! beställde hos style by tyra lite smycken, men en vara var inte med i paketet som jag fick hem. Har skickat 2 mail men inte fått något svar på flera dagar!

 97. Maja skriver:

  Hej!
  Jag rider också på Östermalms ridskola 🙂 Jag har aldrig ridit Dario förut eftersom att han är så stor.. Men jag har ett tips som kanske kan hjälpa. Om han inte vill stanna t.ex. så kan man krama i tygeln, men om han inte lyssnar får man säga till ordentligt att ta tag i munnen på honom. Två delat bett är ju lite ”skarpare” så det kanske kan hjälpa annars finns ju också stång bett som är ännu lite starkare 😉 Kolla med någon i stallet vad som är okej att andvända på honom.
  Älskar din blogg, btw 🙂

 98. emma skriver:

  Hej Tyra. Jag har två egna hästar och tävlar hoppning nationellt. Mitt råd är helt klart att träna massor med övergångar,flytta och blir han super het så gå in på en volt. Jäkla massa jobb men bättre än att betsla upp direkt och det kommer hjälpa i förhoppningen. Utan dressyr funkar inte förhoppningen och dressyr är grundläggande till all ridning. Lycka till kram:)

 99. ELIN skriver:

  Söt bild! 😀

 100. Emelie skriver:

  Pessoa bett är VÄLDIGT starkt eftersom det drar rakt upp i hästens mun, så det ska du vara försiktig med. Jag hade flera superheta (irländska) ponnyer och dom gick alltid bäst på rak gummi-pelham. Den har kedja under hakan och tar på ett annat sätt. Kan bli lite svårare att styra, men det lär man sig. Tredelat bett är bara snällare i hästens mun, inte skarpare. Prova dig fram, ibland kan det fungera bäst att byta lite då och då…

 101. Linnea skriver:

  Hahahaha shit hela hans huvud är typ större än dig ju:)

 102. ellen :) skriver:

  Fy fan va söt bild !! :’D
  Jag har exakt samma situation som dig, Adam i stallet är helt helt helt omöjlig att få stopp på, jag gör allt jag kan men han känner nästan inget…sen när man ska hoppa sp galopperar han efter hindret och gör som han vill typ. Men jag har ingen aning faktiskt, byta bett? Rida iaf INTE med hackamore på Dario om han envisas med det bettet du har nu , då blir det ännu jobbigare, så va de för mig x) Ha inspänningstyglar/tideman(lr va de nu heter) för de hjälper ju liite iaf :D?

 103. Charlotte skriver:

  Pelham bettet är att rekommendera, funkar fruktansvärt bra om man ”kan rida”. Många fördomar om att det förstör hästens mun, men absolut inte om man använder det på rätt sätt. Införskaffa ett sådant och fråga din tränare om hur du ska handskas med det.

  Ha det toppen!

 104. Hannah skriver:

  Hej! 🙂 Roligt att du rider, och på en väldigt fin häst med fina mor och far föräldrar. Man rekommenderar väl alltid på att rida på vanligt bett, eller strävar efter det, men jag tkr nog det är bättre att ta hjälp av en lite skarpare bett en period, om hästen inte vill lyssna. Får man en bättre känsla när man börjar komma åt den. Prova pellambett, brukar på vissa hästar bli att dom dyker, drar ner huvudet och kör, men på de flesta funkar det 🙂 Känn efter själv, om han blir lydig och du får en bra känsla, ka. Det vara bra en period istället för att det blir kamp varje gång man ska stanna 🙂 Vill se mer hoppbilder på er, han hoppar ju som tusan 🙂 Kraaam!

 105. Anonym skriver:

  hej! 🙂
  Desto hårdare du trycker med benen runt honom desto snabbare går han, då tror han att du vill få upp mera fart och går då fortare och förstår inte vad du vill om du drar han i munnen för att han ska stanna samtidigt som du gör så han går snabbare! Jag har ridit länge och rider också en väldigt stor häst för min ålder! jag är bara 13 år och min häst är 1.63 🙂
  Det jag gjorde när jag hade problem med det var att lägga all vikt bakåt och bli så tung som möjligt i sadeln, sedan drar du i tyglarna ganska skarpt men inte jätte skarpt så släpper du, du får inte hålla i dom länge då förstår han inte hehe! Sen kan du testa ett annat bett! Det finns många bra bett som hjälper mot hästar som inte är så lätta i munnen! hackamore är väldigt skarpt men effektivt om man använder det på rätt sätt. Du kan också göra övningar som att stanna varannan meter bara för att se så han förstår! och stanna lite när som helst! haha låter som jag vet allt men det fungerade för mig hoppas det går bra! 😀

 106. Nicole skriver:

  Pelhambett med kedja under hakan kanske. Det är lindrigare än ett pessoa men mer effektivt än ett tvådelat/tredelat tränsbett. Tycker det funkar bra sålänge man inte har extra hjälptyglar för då (enligt mig) blir det svårare att ta ledande tygeltag. :).

 107. Charlotte skriver:

  Absolut inte hackamore ”bettet”, funkar absolut inte om Dario är stark och drar iväg, då har du inget att säga till om. Pessoa skulle inte jag rekommendera så det blir väldigt starkt i hästens mun i jmf. med pelham som jag skrev om tidigare.
  Hoppas du hittar rätt! Grym blogg har du Tyra!

 108. Stina skriver:

  Blir så Ledsen när folk föreslår olika bett hit och dit saken är ju den att problemet ligger inte i hästens mun utan i eran ridning. Att betsla upp är att ta en genväg och : ”There are no short cuts to anywhere worth going” så kämpa, ett bett löser ingenting lär en rida ordentligt så behövs det inte ens ett huvudlag! En extremt lång väg att gå men någonstans ska man ju börja! Så snälla Tyra betsla inte upp och framför allt inte med ett Pessoa (läs här om varför http://dressyrmupparna.se/det-omtalde-pessoabettet/94 där kan du läsa om Pessoas effekt och hur det påverkar hästens mun)
  Och snälla Tyra bestämmer du dig för att betsla uppändå kolla hur bettet fungerar och vart det inverkar (nacke nosrygg osv) lycka till i framtiden och snälla läs inlägget på länken från dressyrmupparna!

 109. Åsa skriver:

  Nu är det ju svårt att tipsa utan att ha sett dig rida, så jag svarar mer generellt hur jag tänker. Han är ju stor, men han känner ju säkert att du inverkar. Han är kanske inte så lyhörd som man kan önska? Jag skulle passa mig för att byta bett som första lösning. Själv hade jag nog hällre jobbat mer med teknik och sammarbete för att komma åt problemet än att ta till starkare bett. Ju mildare bett och hjälper som krävs desto bättre lixom 🙂 Tycker det är mycket roligare å läsa din blogg nu när du har massa häst i den ! Lycka till på julafton 🙂

 110. Anonym skriver:

  Jag tycker inte att det handlar om hur skarpt ett man har på hästen, utan hur lyhörd och följsam den är. Jag sätter helst inte in ett skarpt bett då jag tycker att det är onödigt att använda en massa hjälpmedel av den sorten. Visst, om man får svåra problem med att hästen sticker så kanske det är ett alternativ. Men jag provar alltid andra vägar först. Jag rider oftast på tvådelat, tredelat eller rakt bett. Eller hackamore.

  Jag hade övat mycket halter, i alla gångarter. Backa gärna några steg när han väl står stilla för att få honom att tänka bakåt. Trav-halt-backa-trav har hjälpt mig enormt på många hästar.

  Så mitt tips är att få honom mer lyhörd, rid mycket vägar, halter och övergångar. 🙂

 111. Jennifer skriver:

  Två eller tredelat bett, kedja kanske? Sen att rycka till hårt en eller två gånger i munnen på han gör nog ingenting. så småningom kommer hjälperna inte behöva vara så stora/hårda. Och det absolut viktigaste är tålamod.

 112. kristin skriver:

  min häst är också stor och ibland vääldigt stark, hon har förmågan att lägga hela sin tyngd i bettet och vill att jag ska springa runt och bära på henne om du förstår vad jag menar. Jag rider iallafall på ett postkandar, fast jag tar bort kedjan. Det blir inte skarpt men ändå effektivt, behöver inte sitta och dra 🙂

 113. Lisa skriver:

  Jag tipsar om ett gagbett. Det är ett vanligt bett som har hål i sig och så köper man till nya sidostycken till tränset som sedan kommer gå igenom bettet. Man fäster tyglarna i ringarna i sidostycket under bettringen. Så man får en otrolig kontakt med munnen och dom lyssnar mycket bättre, lovar att du märker skillnad! Viktigt att ha stabil hand så du inte sliter och drar för då kan det göra ont i mungiporna, men dom är väldigt starka i sina gipor så man ska inte oroa sig.
  Liiiiite krångligt att beskriva men, haha. Lycka till! 🙂

  länk till bettet: http://www.hooks.se/product.aspx?productid=500413&deptid=92&sortType=sortPopularitet&sortOrder=DESC

  sidostycke: http://www.hooks.se/product.aspx?productid=590085&deptid=92&sortType=sortPopularitet&sortOrder=DESC

 114. sofie skriver:

  det behöver inte hjälpa att betsla upp, det kan ju bli att han springer ifrån bettet istället då… men det är klart det kan vara en lösning, finns ju massor av bett idag!

  annars kan du ju testa med skritt-halt-skritt-halt i uppvärmningen och när han lyssnar på det, trav-skritt-trav-skritt osv. för att göra honom uppmärksam och lyssnar han inte på det så styr han in i väggen för lite respekt. väggen har varit min nödlösning många gånger haha (:

  lycka till, du är grym! 😀

 115. Alexandra skriver:

  Såg att någon hade kommenterat att tredelat bett inte hjälpte, men för mig gjorde det under. Ett tredelat bett gör hästen mer aktiv och dem kan inte lika lätt ”bita sig fast” i bettet. När hästens aktivitet ökar med bettet så ökar oftast känsligheten i hästens mun.

  Lycka till 🙂

 116. Susanna skriver:

  Det bästa är ju om du skiter i att betsla upp hästen och istället rider mycket lydnadsövningar, det är oftast väldigt onödigt att betsla upp hästen, självklart kan man göra det ibland men jag skulle inte rekommendera det som själva lösningen! 🙂

 117. Malmöiten skriver:

  De handlar inte om vilket bett du har… De handlar om hur du planerar ridningen, hur du själv rider, hur välriden hästen är.. Kan man få en häst från att slippa slakt för att den var ”oridbar” till att gå hög dressyr på vanligt tvådelat bett så visar det att det inte är småsaker som bettet som behöver bytas ut! (en av orsakerna till att han var oridbar)

  Så bara träna vidare så löser de sig oavsett strl på hästen.

 118. Cicci skriver:

  Pessoa är ju väldigt starkt, så undvik det. Som ngn sa tidigare, gummipelham är ett lite skarpare bett, du ska ju inte behöva dra honom i munnen varje gång du ska stanna så ett sådant bett kanske fungerar bättre i hoppningen. Ett tips sådär i övrigt är att rida rakt in i väggen om han inte lyssnar på förhållning, (då måste han stanna) tills han fattar 😉 men prova dig fram lite och se vad han fungerar bäst på, det är ju olika från häst till häst 🙂

 119. elin skriver:

  Inte pessoa iaf, det gömmer bara problemet från dig och troligvis kommer han bara bli ännu tyngre och starkare. Upplever du honom som stark eller het? En het häst skulle jag helst ta ett väldigt milt bett, tex gummi och jobba för att få hästen lugn. En stark häst man funka bättre med pelham vid hoppningen. Lägg grunden i markarbetet, mycket igång och avsaktningarna. Han ska ju ha respekt för dina hjälper, om än de är väldigt små och fina. Ha tålamod så kommer det gå bra!

 120. Natta skriver:

  Hej!

  ett vanligt rakt gummipelham är oftast bäst, känns som ett vanligt bett för hästen men ger dig som ryttare mer att säga till om. Sen är det tyvärr bara hårt slit som hjälper, låt honom lära känna dina hjälper ordentligt och jobba ner mycket på bettet! ju mer i form du får din häst tidigt i passet desto mjukare och mer lyhörd kommer du få honom! Hård träning och mycket svett lönar sig tillslut! men du verkar stark så det fixar du Lycka till!

 121. Sandra skriver:

  Jag skulle vilja rekommendera rakt gummi-pelham bett! även om det är ett starkt bett så är det samtidigt ganska så snällt mot hästen! och rider man på rätt sätt så blir det ingen skada för hästen i heller. Är övertygad om att det hade gjort bra inverkan på honom! kram 🙂

 122. anna skriver:

  Jag har jobbat som hästskötare i tyskland i 8 år och skulle anse mig själv vara ganska kunnig. det verkar finns en ”rädsla” i sverige att sätta in ett skarpare bett. det är som att det är något fult. men kom ihåg att ett bett är, precis som klyschan säger, aldrig skarpare än handen. så i stället för att dra ur varenda tand varje gång du vill stanna hade jag hellre satt in ett skarpare bett. personligen gillar jag inte pessoa bett. det är ett klassisk ”ponnybett” som gör att hästarna lätt bryter av i nacken. (alltså sänker huvudet och känns mjukare för att det är effekten av hävstången, men egentligen inte blir mer reglerbara) jag skulle hellre slängt in ett pelham med en läderkedja bakom. kanske inte hela tiden, när du kör markarbete är det bra att variera för att inte ”ta udden” av funktionen. lycka till !

 123. Pia skriver:

  Fick ett jättebra tips av en tränare en gång. Man ska ju ”rida in i halten” det vet du säkert. Gör så (säte, skänkel, tygeltag), men ”varna” först, som en liten halvhalt och sen halt. Åh svårt att förklara… sitter här framför datorn och visar med kroppen haha. Han lärde mig även en superbra övning: rid mot ett hörn i ridhuset, alla gångarter. Rid emot hörnet och gör halt, tillslut måste han ju stanna när väggen kommer närmare. Men ju mer du gör övningen kommer du märka att han lyssnar mer och mer för dina hjälper och kommer stanna längre och längre ifrån väggen. Prova sen på spåret och i resten av ridhuset så fungerar det förhoppningsvis lika bra. Det fungerade iaf bra för mig 🙂 Lycka till! 🙂

 124. tessan skriver:

  Tja, Tyra! Har ridit väldigt många heta o busiga hästar o på heta hästar som har blivit hård i munnen funkar rakt pelham (kedja bakom hakan) jäkligt bra. Älskar pigga o alerta hästar. Fan va fin Dario är!!

  Kramar

 125. Erika skriver:

  Jag skulle säga att grundlydnanden är så pass dålig att du enbart borde fokjusera på det ett tag om han lyssnar så dåligt. Öva flera pass skritt-halt och var noggrann med att vara konsekvent och börja med lättahjälper och sen om han inte lyssnar påminna honom om att du finns där och säga till mer skarpt. Sen kan du övergå till skritt-trav övergångar. Sen galopp och lägre gångarter.

 126. Linnéa T skriver:

  Först och främst skulle jag inte rekommendera att byta till ett skarpare bett (speciellt inte pessoa som några gett förslag på, googla och läs på och du kommer aldrig vilja ha det i hans mun!). Träna övergångar och lär känna honom mer innan du överväger ett bettbyte. Det är ju trots allt den ”lätta” lösningen att byta till ett skarpt bett.
  Om du verkligen vill betsla upp kan jag nog tycka att ett gummipelham (helst rakt) kan vara värt att pröva. Men tänk alltid på att byta upp bett till skarpare successivt. Och rådfråga alltid din tränare om råd innan om du inte har stenkoll.
  Men som sagt… Att byta till ett skarpare bett är ju ändå en ”lätt” lösning på det hela, också inte den optimala lösningen.

 127. emily skriver:

  Hej Tyra!

  Använd inte ett Pessoabett då de trycker i gommen på hästen och är väldigt obehagliga. Mitt tips är antingen ett kulbett (http://www.prisvis.se/a/produkt_lista/idx/3070304/mot/Kulbett/produkt_lista.htm ) om du bara vill ha lite mer skärpa i bettet, eller ett pelham om du vill ha det ännu lite skarpare (http://grandprixsuomi.com/product_info.php/cPath/140/products_id/349?osCsid=04da6b4439e3b692a87aab4542e541ac ). Lycka till!

 128. Moa skriver:

  Jag kan starkt rekommendera, pelham med kedja. Finns både i stång och delat, men det har en riktigt bra effekt på hästen. Pessoa ger dubbla signaler och är verkligen inget vidare, iallafall via mina egna erfarenheter. Med pelhamet så blev iaf min häst mycket känsligare, så jag kunde faktiskt växla mellan vanligt delat bridgong ibland 🙂

 129. Nina skriver:

  Hej!
  Byta bett är nog en mycket god idé! Kan också rekommerndera att prova med hjälptyglar.. tex graman.. 🙂

  god jul!

 130. Rebecca skriver:

  Jag är absolut ingen expert men kanske att testa ett lite smalare tre-delat bett eller ett pesoa? 🙂
  Och du kan även kanske (om du inte redan gjort det) backa honom när du värmer upp honom, alltså när han inte lyssnar så backar du honom några steg till han står stilla. Det kan du även göra i trav fast då först till skritt, sedan halt backa och fram igen.
  Är som sagt ingen expert men jag tränar själv lite det på min medryttarhäst och det hjälper på henne, och då har jag även smalt-tre delat bett! 🙂
  Annars är din blogg bäst, puss! 🙂

 131. Lisa skriver:

  Hej Tyra! Jag skulle rekomendera pessoa bett om du kan vara känslig i handen, pelham är också ett bra alternativ, sen finns det ju också stångbett eller rida med ett kandar.

 132. Emma skriver:

  ÅÅÅrh lovely relaxing clothes !!!

 133. Olivia skriver:

  Pessoa bett är starkt så det kan vara bra, men jag gillar bara två delat bett. Men om man har en för stark häst så är pessoa bett bra! När du ska göra halt, dra inte för mycket med armarna utan slappna av i benen sätt dig ner i sadeln och spänn magmusklerna utan att dra i munnen. Armarna ska du bara använda som en länk kan man säga. Testa detta, red storhäst i en månad ungefär (fast som var 1.70 cm) hon var jätte pigg och jag fick tipset att göra detta och det hjälpte! Hoppas att jag var till nytta! Kram och krya på dig!

 134. Jessica skriver:

  Det enda jag verkligen inte rekommenderar är pessoa. Använd inte det Tyra, det ÄR ett vidrigt bett och jag förstår ärligt talat inte hur någon som älskar sin häst kan stoppa in det i munnen. Ett pelham skulle kanske kunna vara något just vid hoppningen, men annars är det ju inte bettet som är räddningen. Han känner dig, men väljer att ignorera dig. Alltså tycker jag att du ska göra TUSEN övergångar när du rider dressyr. Skritt till trav, han ska svara direkt framåt för skänkeln och när han gör det blir det beröm. Skritt till halt. Han ska stanna direkt, ta först mjukt och om han inte stannar ta hårdare och prooa. När han stannat ska han stå still, och du ska kunna lätta i handen utan att han går ifrån. Fråga din tränare så kan h*n nog hjälpa dig utveckla detta. Övergångar är toppen, om han är så stark så börja med skritt-halt-skritt. Lycka till finis, älskar din blogg!

 135. Ellinor skriver:

  Ta inte i med benen för då tror han att han ska gå ju.

 136. Jenny skriver:

  Jag har ingen rekomendation på bett som du borde prova, men om du inte redan vet om det, så tänkte jag bara att ett tips är att krama tyglarna och arbeta med hans mun, och sitt emot! 😉

 137. Elin s skriver:

  Jag tycker att du i första han vända dig till en kunnig tränare då dressyr är nyckeln till allt (i de flesta fall). Det gäller att han är framme för dina hjälper hela tiden, både frammåt drivande och förhållande hjälper. Och träna lydnad hela tiden, gör halter hela tiden så kommer han bli mycket mer uppmärksam. Sen så vill jag avråda dig från pessoa bettet då det är ett dumt bett. Flera veterinärer avråder från detta bett.

  http://lovicious.blogg.se/2009/october/varfor-du-aldrig-mer-vill-rida-pa-pessoabett.html

 138. malin skriver:

  Det är ju en styrkefråga, är han inte hård i munnen så tycker inte jag att du ska byta bett. Han orkar helt enkelt inte, och stora hästar har generellt svårare att korta ihop sig så pass mycket att de kan göra halt från trav, eftersom de har mer massa som måste tränas/byggas upp.

  Byter du till ett starkare bett så riskerar det att bli en ond cirkel istället = han blir hårdare och hårdare i munnen! Men känns han ändå inte bra på det bettet du har så kan du ju byta till ett alternativ som inte är starkare? kanske rakt eller tredelat?

  Fast bästa tipset är nog att skaffa en sjujäkla bra dressyrtränare och rådgöra med honom/henne 😉 Lycka till, tycker det är skitkul att en storbloggare har börjat skriva om hästar!

 139. Sarah skriver:

  Jag vet precis hur det känns. Men det gäller bara att ha tålamod och träna och träna och träna. Försök använda röset varje gång han saktar ner så lär han sig säkert. Ha gärna lite godis som han får när han stannar snabbt. ¨
  Annars rekomenderar jag mycket halter, öka, minska i skritt och trav och ja öva öva och öva. Och en massa tränigsvärk så klart 😉 haha

 140. Hanna skriver:

  Det är bara att ta allt från grunden. Även om du kan, eller han kan så måste ni rida ihop er tillsammans. Börja med skritten, bestäm dig exakt var du ska göra halt och var övertydlig. Försök rida med vikt och röst till största mån. Det gör hästen mer uppmärksam och känslig. Lyssnar han inte måste du självklart ta tag mer i honom och få honom att höra upp på dig. Sedan är det bara att göra massa övergångar. Kör mycket tempoväxlingar, halvhalter mm men se till att det sitter i skritten innan du går över till trav och sedan vidare till galopp. Se till att få fina avsaktningar innan du ger dig på att göra bra halter. Ni kommer säkert hitta knapparna på honom tids nog men ibland kan det dröja riktigt lång tid innan man förstår sig på en häst och vise versa, innan hästen förstår dig.

  Skulle det mot all förmodan inte fungera så borde du kanske betsla honom på ett något starkare bett men det bör undvikas om det går. Blir det tillslut en dragkamp så mår hästen bättre av ett starkare bett än en ryttare som drar den i munnen. Hade nämligen en riktig hetsporre till häst för ett par år sedan. Red honom på ett bett med stänger och kedja och han fungerade hyfat. Plockade bort det bettet och red på vanligt tvådelat. Försökte väldigt länge men det gick bara inte. Han drog, jag drog och han stressade upp sig totalt. Alla hästar är olika men egentligen borde alla kunna gå på vanliga tränsbett, bara de rids in och utbildas på rätt sätt.

  Lång kommentar men detta är iaf min åsikt om bett! 🙂 Lycka till!

 141. Angelica skriver:

  Pasoa är djurplågeri. Väldig stark hävningskraft samtidigt som det trycker på nosryggen. Jag brukar använda Pelham vid tävlingar så man inte ska behöva bromsa,lätta osv hela tiden, funkar fint

 142. Miss Dior skriver:

  Följ mitt liv som Miss Dior.
  Hos mig kan du läsa om mig och min vardag, alla djuren, min egen unika stil – tips. Självklart finns det både bilder och videos
  Men det viktigaste av allt – min kamp mot det sjuka kroppsidealet! http://tilldetsistahjartslaget.blogspot.com/

 143. hanna skriver:

  Jag skulle prova ett Nova-bett. det är ett väldigt snällt bett, ett mjukt gummibett, och det är det många hästar som gillar. min ena ponny var stark och hård i munnen när jag red på vanligt två-delat, sen böt jag till Nova-bett och det vart en helt annan häst att rida, jätte fin och mjuk i munnen. så Nova är ett bett jag rekomenderar starkt! =)

 144. mimmi skriver:

  du kan använda dig av ett pelham eller pessoa men då gäller det att ha en lätt hand för att inte orsaka att hästen får ont. Ibland fungerar även hackamore men det är inte alltid och kan bli en svår omställning om hästen inte gått med det innan! Lycka till! 😀

 145. linda skriver:

  ett bett som han trivs med och som ligger rätt i munnen är ju viktigtttttttt!
  halter, avsaktningar och igångsättningar i mängder! att sitta djupt i sadeln och ha bestämda punkter att ändra gångart och så vid 🙂 jag tror att det är bättre att försöka hitta knappen till honom än att sätta på starkare bett för då försvinner ju inte ”problemet” 🙂

 146. Ella skriver:

  För att rida på ett pessoa krävs en rutinerad och säker ryttare men det är ett väldigt skarpt bett och min häst går super på det. Nåt som också funkat bra på honom är ett pelham för där kan man välja hur hårt man fäster kedjan och på så sätt ”reglera” bettets skarphet. Fast det är ju olika bett som är bra för olika hästar så det är bara prova sig fram. Lycka till!

 147. Anonym skriver:

  Det är en tekniksak som du lär dig. När ni lär känna varann bättre kommer du lära dig hur du ska göra för att han ska lyssna på dig. Du kanske kan fråga hans ägare hur hon gör. Men det är inte styrka som är det viktigaste i ridning för hästen är ju alltid starkare än ryttaren. Det är tenik som man måste lära sig för att kunna sammarbeta med sin häst 🙂 lycka till!

 148. lajnaaa skriver:

  pessoa kör jag på min, och använder rumpan och benen till tusen. Får typ trycka så det bränns men det funkar. Sen använder jag händerna, alltså inte dra men rör på fingrarna, ungefär som du spelar piano på tyglarna typ….. får han nått att tänka på… inte saxar heller.. det är fel ord.. Använder händerna helt enkelt! haha

 149. mickis skriver:

  Såklart att det kanske bör bytas bett MEN du ska också tänka på att hästar känner ju till och med när en flyga sitter på dom så det kanske handlar lite om respekt? Att han testar? 🙂 Eller så tränar du halter och varenda gång han gör en förbättrad/perfekt halt så berömmer du och ger något gott till honom.

 150. Louise skriver:

  Rid INTE med inspänningstyglar som den ovan skrev, hästen måste få sträcka ut över hindret och ha huvudet ”fritt”. Jag skulle pröva baby pelham eller ett Kimblewick, med baby menas att skänklarna på bettet är mycket kortare än på det vanliga pelhambettet vilket gör att bettet inte blir lika starkt men fortfarande avsevärt skarpare än ett vanligt tränsbett. På kimblewick bettet har du 2 ”hål” vart du kan fästa tygeln beroende på hur mycket hävstångseffekt du vill ha, ju mer hävstångseffekt desto skarpare. Det finns en hel djungel med bett men hoppas du och Dario hittar något som passar er! Superkul att få läsa om er två tillsammans:)

 151. Milla skriver:

  Jag skulle faktiskt också tipsa om gramantygel i så fall, jag har arbetat åt två av sveriges bästa hoppryttare och det var ett smidigt sätt att få hästen att lyssna. Dock får man vara försiktig med graman! Jag tycker inte du ska betsla upp Dario, av erfarenhet från samma ställe som tidigare hade vi aldrig skarpare bett än ”tre-delat”, vanligt ”två-delat” och gummibett! Så som många andra säger, det är bara att jobba jobba jobba på markarbetet med halvhalter och övningar. Lycka till! 🙂 Tycker för övrigt att det är kul att följa er utveckling så sluta inte skriv!

 152. Filippa skriver:

  Jag hade bytt bett, (till ett DU kan hantera) Annars är det ju förvisso en tränings-sak! Det blir ju bättre när du finner alla knappar på han, till så vidare är det bara Ge & Ta som kan ge bättre inverkan, ge och ta med hela kroppen 😉 En stor häst är oftast inte så känslig som en mindre tex. ponny. Så där kan du dra lite extra (missuppfatta inte dra, för inte dra orddirigent men jag antar att du förstår).
  Hoppas det löser sig, och jag ser verkligen fram emot en film från tävlingen! Lycka till 🙂

 153. yeye skriver:

  Ju tanigare och ju fler delar desto lättare.

 154. Sara skriver:

  Jag blir rädd när läser flera av de kommentarer du fått, många är så extremt okunniga att man blir mörkrädd över vad folk faktiskt stoppar in i sina hästars munnar.

  Att han blir stark ligger i grund och botten att han måste få i gång bakkärran. Du har fått en del bra tips här om mycket övergångar och halvhalter för att få igång aktiviteten bak.

  Vill du bettsla upp så rekommenderar jag dig ett stångbett med hävstång, etc Pelham. Ett stångbett ska alltid vara rakt och alltid ha en mothållande del, kedja/rem. Rid INTE med pessoa som flera har rekommenderat (googla så kan du läsa om dess rent utsagt skit inverkan).

  Behöver jag bettsla upp så prövar jag alltid ett Nathe Pelham först, http://www.ryttarstugan.se/produkt/Nathe-Pelham. Rakt med flexibel mundel (mjukt och böjbart). Sedan så har det inte kedja under utan bara en enkel rem så de är inte lika skarpa som ett med kedja, ytterst få hästar funkar med kedja. De kostar en del men är ett mycket bra bett!

  Kram på dig Tyra, så kul att du har börjat rida igen!

 155. Jessica skriver:

  Jag använde tredelat pessoabett till min häst, det hjälpte jättemkt. satte tyglarna i den första ”lilla” ringen. Man får ju naturligtvis vara ännu mer varsam på handen men det fungerade iaf superbra för oss, hade nämligen samma problem med en mkt stark häst.

 156. Anonym skriver:

  Jag tror att det är bättre att säga till en eller två gånger på skarpen om hästen inte lyssnar än att sitta o smygta i hästen. När min häst under en period var för olydig med bromsen fick jag helt enkelt säga till hårt en gång genom att bromsa kvickt samtidigt som jag tog handen uppåt. Räcker att göra det en två tre ggr sen gör man ”som vanligt”. Man kanske ska välja sin häst dock. Så klart uppstressade hästar inte mår bra av det. Lycka till, kram!

 157. gunde svan skriver:

  Man kan ju använda pessoabett med tyglarna på första ringen så det inte blir lika skarpt. men annars är det nog mest att träna bara och få hästen lösgjord. tempoväxlingar, volter, mm.

 158. t skriver:

  Jag skulle inte rekommendera att byta bett eller ha någon typ av hjälptyger osv. Jag kanske är gammalmodig, men det handlar verkligen om ömsesidig lyhördhet.
  Börja i skritt, skitta och gör halt, visa honom tydligt vad han förväntas göra. Och så fortsätter du så, tills att han är så uppmärksam på dina små hjälpmedel att han stannar på en gång när du ber honom, och sen kan du gå uppåt i gångarterna.
  Ett enormt starkt center och ryggparti hos dig krävs för en så stor häst, och mjuka ben som rundar sig med hans mage som ger stöd tillsammans med en stadig hand som ger eftergifter så fort han gör rätt.

  Heja Tyra! Grymt kul att du tagit upp hästarna igen!

 159. Anonym skriver:

  Hej! Jag har ridit mina hetare hästar på pelhambett kan vara värt att testa!!

 160. Alice skriver:

  Vad du än gör, använd inte Pessoabett. Det är så brutalt för hästen och gör ingen nytta. Hästen får spänningar i nacken utav det. Använd hellre en pelhamstång!

 161. emma skriver:

  träna upp dig själv så du kan rida honom bättre istället för att sätta ett starkare bett. det vinner ni båda på! 🙂

 162. Malin skriver:

  Jag tror bara det är att öva på, för mig som också har en väldigt stark häst så har jag fått börja om från grunden lite. Börja med att göra MYCKET övergångar även i skritten, så det blir skritt-halt-skritt-halt-skritt-trav-skritt-halt osvosv.. för mig hjälper det iallafall lite bara man har tålamod för de lär sig ju oftast rätt snabbt iallafall! de blir ju iallafall mer uppmärksamma 🙂 det kan även hjälpa att byta bett lite oftare, men ta inte de starkaste om det verkligen inte är nödvänigt.. det är juvvärt att testa andra snällare innan du överväger att byta till ett starkt bett så som pessoa/pelham eller dylikt, isf ta hjälp av någon riktigt kunnig eftersom det kan göra otroliga skador i hästens mun. en tand på min häst är exempelvis 60% nedslipad pga fel andvändande av pessoa bett av tidigiare ägare.

 163. Sofie skriver:

  Jag skulle nog börja med att få hästen lyssna på dina hjälper. Börja i skritten. Gör mycket ridvägar och skritt, halt, skritt, halt osv. Tex skritta 10 steg, halt, Släpp på tyglarna ( bara lätta i handen ) och beröm. Och skritta. Väldigt viktigt att du börjar i skritten, för om hästen inte är helt med dig där är det omöjligt att den är med dig i traven/galoppen. Sen gör du samma sak i traven. Halvhalter, volter, halter, övergångar m.m. Men ha inte för bråttom. Du kan sitta i en timma och bara öva på detta. För utan kontroll över hästen kan det bli farligt.
  Hade själv en häst förut som bara drog och drog. Gick inte få stopp för. Men tog några lektionen för en och hon berättade knepet. Ta steg för steg. Börja långsamt och ha inte för bråttom.

  Men så är det ju det att det är olika från häst till häst. Alla hästar måste ridas olika så det gäller att samtidigt finna sig i hästen.

  Sen det där med bett. Jag skulle nog börja med detta om inte det fungerar kanske ta nästa steg och pröva något skarpare bett. Det finns hundratals bett så det är svårt och säga. Pessoa bett är bra, Men man måste vara lätt i handen och absolut inte sitta och dra i munnen. Bättre att du snackar med hästens ägare och bestämmer där. Som sagt, Jag känner inte hästen så det är svårt och säga.

 164. Josefin skriver:

  Jag har själv en tinker häst och när vi hoppar blir hon jätte stark. Jag provade att ta halvhalter hela tiden och öva på det. Göra ”stopp” övningar tillsammans när jag gjorde mark arbetet. Detta går jätte bra och jag slapp köpa nytt bett! Kör på två delat just nu och det funkar super!
  Keep on going Tyra du rockar!!!!!
  Krya på dig och lycka till på tävlingen på julafton!

 165. Mari skriver:

  =) Visa vad dem fick !!

 166. Johanna skriver:

  Pessoabett! Det är väldigt starkt om man använder den understa ringen så pröva den andra ringen först.

 167. Isabelle skriver:

  Hej! Jag har nästan samma problem som du. Det jag gjorde åt det var bara att byta till ett två delat egg bett med koppar ringar sen har jag bytt mellan det och ett vanligt tredelat. Det två delade är inte starkare men jag tror att min häst bara blev mer uppmärksam(?) Jag har också ett lite starkare rakt bett ed kedja men jag gillar inte att använda det för att det helt enkelt inte känns som om att jag behärskar det riktigt så det använder jag bara en gång var tredje månad nu sen jag började byta mellan tredelat och tvådelat. Kan vara värt ett försök i alla fall 🙂
  Tack för en skit bra blogg! Och den har bara blivit bättre sen lite hästar kom in också, nu har du allt i ett! 😀 PUSSS

 168. pamsi skriver:

  myysig tröja!

 169. Josefine skriver:

  Hej tyra! Jag är ingen expert på bett. Men ett skarpare bett kommer underlätta. Det bästa är att prova sig fram, skulle jag säga. Se vad som funkar bäst :] Eller att fråga en ridlärare, dom kan det mesta ska du se! ;]
  Men jag skulle inte rekommendera pessoa bett. Dom förstör hästarna munnar på ett hemskt sätt, kolla bara videorna på youtube. usch! Hoppas det blir bra! Dario är super fin, men som du säger ganska stor, haha. Eller det tycker jag som bara är 1,63 lång i alla fall. Oj, det blev en lång kommentar.. Hej då! <3

 170. Johanna skriver:

  Som många säger så är de mest träning, bara ni två tillsammans!! Hästar vill va den som bestämmer och eftersom ni (vad jag förstått) är rätt så nya med varandra så gäller de för dig att vinna kampen om vem som ska bestämma!

  Du verkar duktig, så de klarar du 😉 Lycka till!

 171. Sara skriver:

  Tycker du variera ridningen inte bara hoppträna. För att kunna bli bra på hoppning krävs det också en del markarbete. Du och hästen lär känna varandra mera med varierad träning. Det är också viktigt att du får hästen ordentligt mellan hjälperna (mellan säte och hand) då blir hästen mera lätt styrd och mera lyhörd på både ”gas” och ”broms” lycka till:)

 172. S Linköping skriver:

  Tideman är otäckt att hoppa med ifall att hästen fastnar! Inget jag rekomenderar!

 173. Sofie skriver:

  prova att börja från marken med ”Visa häst vid hand , övningar” och lär honom ett kommando för stopp kombinerat med ett tygeltag, utifrån det kan du jobba så att han lyssnar på det även när du rider. Har hjälp mig jättemycket !
  Pova annars att släppa lite på tygeln innan du gör en avsaktning, då blir det större kontrast när du ska göra halt/ sakta av.

 174. Luucy skriver:

  åh, djur är nog det jag saknar mest i mitt liv, inte kul att vara allergisk 🙁

 175. Malin skriver:

  Ett tips är att rida på ett vanligt tredelat bett när man rider på marken. Sen under hoppträningar och tävlingar kan man använda sig av ett starkare bett, t ex stångbett eller jaktkandar. Det gör jag alltid, då min häst är galen vid hoppning 🙂

 176. Weronica skriver:

  Tävlar själv på nationell nivå och vet vad det innebär att ha en stor och stark häst 😉 Kimberwick eller rakt pelhambett helt klart. Kanske även gogg, men det känns som det är mer riktat mot hästar som blir starka och heta över lag i ridningen. Om det är så att han gapar samtidigt som du gör en förhållning eller försöker göra en halt kan dubbla nosgrimmor vara något i komination med ovanstående bett. Dvs. engelsk nosgrimma + remontgrimma.
  Kram

 177. christina Malmgren skriver:

  jag har en ponny dock men han har alltid varit död för alla sorters hjälper. min tränare har alltid sagt att du ska behöva använda så lite så möjligt. Byta bett förskjuter bara ett kvarstående problem. på mina träningar gör vi alltid såhär: först om jag vill stanna samlar jag upp hela min kropp (inte spänna lår, rumpa osv för då blir bara hästen spänd) lyssnar inte hästen på det ta lätt i handen , lyssnar hästen inte då lite mer och lite mer sedan blir det tills hästen stannar. Upprepar man detta så kommer du tillslut få en häst som stannar med att du bara samlar upp dig i din kropp. hästar är ju känsligare än vi tror det kan vara en enkel spänning i en av dina muskel som får honom att inte vilja stanna. Man kan tro att man blir för sträng men lyssnar inte hästen måste man det bara man belönar och är tydlig . hoppas de hjälpte något ! 🙂

 178. E. Malm skriver:

  Jag skulle föreslå ett gagbett, http://www.hippson.se/fraga-experterna/expert-hoppning/kg_svensson/vad-tycker-du-om-gagsbett.htm

  Jag är samma situation som dig, jag har en häst som är stor i förhållande till min storlek som ibland blir helt blockad och okontaktbar. Jag har testat Pessoa, pelham, f-bett, jaktbett, m m.

  Sen av en slump blev jag rekommenderad att prova gag. Det ser ut som ett vanligt tränsbett men sidostyckena löper genom bettringen. Man kan rida med en eller två tyglar (och på så sätt styra hur ”hårt” man tar).

  Kontentan av det hela är att när man vill få hästen att lyssna kan man ta tag och man får en effektiv svag hävstångseffekt och så fort man släpper så är det som ett vanligt tränsbett.

  Kolla om det är nån i stallet som har ridit på det och hör vad dom tycker och självklart ska du höra med hästens ägare. Nu är du ryttare sen innan, men låt det gå några träningar innan du tar ett beslut.

  Mina erfarenheter med gaget är som sagt bara positiva! Effekten finns där när jag behöver den, inte som ett Pessoa eller pelham som lägger ett konstant tryck.

  Lycka till med betslingen och tävlingen på lördag 🙂

 179. Maria skriver:

  SLUTA DRA I ERA HÄSTAR!!!! Det du måste göra då är att stiga av hästen och få honom att lyssna från marken. Vi snackar horsemanship. Vill du verkligen satsa på denna hästen är det grunden som gäller. Han kommer bara bli mer och mer skänkeldöv. Det du ska göra är att skita i tyglarna och bara rida med sitsen (INTE fötterna, hälarna). Om du använder sporrar eller dylikt: hur kul tror du att det är att få en kall metallbit på revbenen?

  JAG REKOMMENDERAR:
  SKit i tävlingen, lyssnar inte hästen på dig så är det verkligen ingen bra idé att tävla. Du borde gå och prata med någon tränare som är duktig på det med horsemanship. Glöm inte att du ska rida med hästen och inte mot den. Använder du inspänningstyglar så tvingar du hästen att dra ner huvudet vilket inte gör att den trampar under sig och arbetar rätt med ryggen för det. Storleken på hästen spelar ingen roll what so ever för den kan vara lika känslig som en arab. Sen är det självklart att det är skillnad från häst till häst så klart. Men som sagt: hoppa tävlingen och lär dig din häst från grunden i stället. Då lär du hästen att du är flockledare och kan undvika situationer som sist och lär hästen att vara mer känslig. En döv häst kan komma tillbaka!

 180. Emma skriver:

  Det finns en uppsjö av bett. Skulle inte ha ett vanligt tjockt tvådelat bett på en så stor stark häst. Sen får du honom inte att bli känsligare och stanna för mindre hjälp genom att häng i till han stannar 30 meter senare. Ryck fatt ordentligt om han int elyssnar första gången. Nästa gång kanske det hår lättare. Gör tusen igångsättningar å stopp. satsa på att göra 5 halter / långsida. Å det ska inte ta 4 meter att stanna, utan det ska hända direkt när du ber om det. Lika dant när du ska igång igen. Direkt reaktion! Gör det inte det så bli bestämd som sagt. Ge dig aldrig in i en dragkamp med ett djur på 700kg. Det förlorar man varje gång. Arbeta fram känsighet och lyhördhet! 🙂 Var konsekvent i det du gör å lycka till 😉

  /Emma

 181. Matilda skriver:

  Absolut inte pessoa bett!!

  Rakt bett är snällast för hästen. Gör många halv halter och stannar han inte får du ”sätta honom på rumpan” visa vem som bestämmer. Med en sån stor häst kan det vara farligt att inte ha kontrollen.

  Träna genom att hoppa små hinder och gör halt efter alla. Rygga är också bra som ”straff” om han inte lyssnar..

  Men viktigast är att du håller honom sysselsatt hela hela tiden då kommer han bli mer uppmärksam på nya uppgifter och där med lyssna bättre!
  Svänga mycket, halt, tempoväxlingar, bommar , ställa böja. Osv..
  Lycka till. Kondon bra blogg <3

 182. Sofia skriver:

  Hej Tyra!
  Jag skulle inte använda pessoa bett om jag var du, kan göra mer skada än nytta om man inte är van..
  Jag har själv en häst som är väldigt stark och het men samtidigt otroligt känslig i munnen, så jag varierar mellan vanligt tredelat och ett rakt bett. Oftast behöver hästarna bara något nytt i munnen så dom känner att det är skillnad, då blir dom mer uppmärksamma. Så testa ett nytt bett, men inte ett skarpare. För mig funkar det alldeles utmärkt med tredelat och rakt. Du borde testa det i alla fall, är ju snällast för hästen om inte annat…

 183. lisa skriver:

  pelham med rakt gummibett skulle jag säga. har själv använt det på många hästar jag har haft på träning. skulle även säga att man ibland måste testa sig fram, för att se vilket du och hästen passar bäst med. men gummibett med smak är något jag själv haft bra erfarenhet med:)

 184. emma skriver:

  Jag skulle säga så här;

  Redan från början när du börjar skritta fram (efter du tagit upp tyglarna då), gör halter, halvhalter, tempoväxlingar osv så han verkligen lyssnar.
  När det funkar i skritt, fortsätt på samma sätt i trav. När det efter mycket slit i traven funkar, kan du börja göra det i galopp.

  Hårt jobb lönar sig! 🙂

 185. Louise skriver:

  Pessoa är otroligt stark och är en konst att rida med. Många hästar är otroligt känsliga. Jag är inte ett fan av andra bett eftersom de flesta bara drar i munnen på hästarna. Jag hade bara försök träna.Alltså hade jag inte bytat bett. Börja redan i skritten, gör halt, gör halvhalter osv. Halvhalter är skitbra! Inspänningstyglar skulle jag inte rekommendera heller. Det är bara onödigt speciellt när hästen är så stor. Det drar bara ihop honom och gör det svårare för dig/er att få med bakbenen. Det är lättare för hästarna att fuska med inspänningstyglar. Hoppas att det löser sig 🙂 Kramis

 186. V skriver:

  Känner det gör han nog, utan tvivel. Munnen är inte gjord av stål utan det är den känsligaste delen på hästen. Personligen tror jag inte direkt på skarpa bett men alla hästar är ju olika.
  Jag på att skapa ett band och en gemensam förståelse först, så kommer resten sen. En person som jag tycker verkligen vet hur hästar fungerar och hur man skapar kontakt (och som även kan hjälpa dig med frågor) är Nora Kohle, jag har följt henne nu i många år och det hon inte klarar finns inte. Hon har även all möjlig kunskap om redskap och olika bett, hon är lätt den mest kunniga människa jag vet.
  Du kan hitta henne på hennes hemsida http://www.norahkohle.se/

 187. Linda skriver:

  Är det att han är så stark eller lyssnar han inte? Kanske skulle köra lite horse man ship? Tycker pessoa bett är bra, men då kan du va lite mjukare i handen. Lycka till på tävlingen!

 188. Linda skriver:

  grejen är att du ska väl inte gärna ”ta i” när du gör halt? du ska sätta dig djupt ner i sadeln och liksom, tynga ner. nu rider jag western men är det inte samma i alla ridsätt? sen håller du väl självklart in.

  sen tycker jag som någon annan här skrev, lyhördhet. Och byt absolut inte bett! (och ett tvådelat är väl dessutom det som anses vara ett vanligt bett?)

  Sträva efter att dina hjälper i sadeln är till mer nytta än tygeln.

  Lycka till ! 🙂

 189. V skriver:

  Och ja, man blir smått mörkrädd när man läser vissa kommentarer. Jag tror som sagt att det är andra skäl än att han inte känner det, visserligen är han stor men han har känsel och nerver som alla andra varelser och som vi människor så är vi inte mindre mottaglig för olika ”beröringar” bara för att vi är 120 kilo och 2 meter lång än om vi är 1.50 på 50 kilo.

  Jag tror verkligen att det är allmän kommunikation och förståelse som behövs först och främst, bett och andra ting kan hjälpa till men det är ju mer att tvinga hästen att lyda än att den lyder för att den vill/förstår/bryr sig vilket i sig då inte går till roten med problemet

 190. Hippologen skriver:

  Angående pessoabetten som många rekommenderar. Pessoabett är bevisat att det skadar hästens mun och tänder mer än andra skarpare bett så det vill jag stakt avråda dig från att använda. Pessoabetten hade sin tid på 90-talet och var en fluga så som Flippan-betten var för några år sedan.
  Mitt råd är att du använder dig av det heliga pelham-bettet. Rakt, gummiklätt och lagom spänd kedja. Det är skonsamt mot hästens mun och din hand avgör hur stark inverkan det blir. Många tror att det är ett skarpt bett som skall varieras med ett vanligt tränsbett för att det kan förstöra hästens mun, No fence till varitation men faktum är att jag själv var inne med en 19-åring med riktigt dåliga tänder hos hästtandläkaren som rekommenderade mig att fortsätta rida på pelham jämnt då det inte lägger sig lika högt upp i hästens mun och ej kan orsaka lika stora tryckskador och slitage. Bara en tanke. Lycka till!

 191. chabo skriver:

  ”Men nu till saken. Jag har en liten uppgift och ”övning” till er. Jag tänkte att ni med ska få öva på det här att hitta bra saker hos er själva! Så skriv ner tre saker som är bra med er själva, i kommentarsfälltet, och skicka det. Och det är viktigt att ni verkligen ”skickar iväg” det. För det blir så tydligt när man ser det framför sig och när man inser att andra faktiskt kan se det.”

  http://endepression.blogspot.com

 192. Sara skriver:

  Jag har inte läst vad alla andra har sagt och rekommenderat osv. men självklart ska du se över vad han har för bett för har han ett för skarpt kommer han motarbeta de också vilket inte heller är bra. Så ett bett som ligger bra i munnen. sen jobba mycket med halvhalter de spelar ingen roll vilket bett du har om inte hästen respekterar dig och vet att de är du som bestämmer.

  Man ska va ett team med sin häst inte jobba mot varandra, sen handlar de om att BE hästen om saker INTE KRÄVA de av den de jag menar med de är ”kan du göra de här för mig?” inte ”gå dit, gör så” de ska va ett samspel mellan häst och ryttare, först då man lyckas få den kontakten med varandra kommer hästen vara villig att göra vad som helst för dig. Men lycka till och hoppas de löser sig! Tack för en grym blogg!

 193. Linda skriver:

  Många galna förslag här! Tur det inte är min ögonsten dom rider! Jag tycker inte man ska sätta på ett starkare bet för att få den att stanna, utan för ett slippa dragkamp. Jag har mitt pelam när jag tävlar ute på gräs för att jag inte vill ta hårt i munnen när han springer på utan att känna mina hjälper. Sen övergångar är kanon. Mycket markarbete med bommar och mycket dressyr. När ni lär känna varandra bättre tror jag alla bitar kommer falla på plats. Lycka till!

 194. Anonym skriver:

  Byt INTE bett, tro mig det blir samma sak igen efter ett tag! Byt NOSGRIMMA och testa HACKAMORE. Jag trodde inte alls på hackamore förrut, men testade det på en väldigt stark och het arab (stackars dom som inte är hästfolk och läser det). Det fungerar verkligen för är hästen inte känslig i munnen är den kanske det på nosen? Lägg myyyycket tid på att styra med vikten, myyycket dressyr träning så ni lär känna varandra bättre.
  Lycka till!!! 🙂

 195. Anonym skriver:

  hej tyra
  varför har du inte skrivit i bloggen att eve ska sluta på stylebytyra? vad man har sett tidigare i bloggen så står ni varandra när så jag förstår inte? Medans eve sa upp sig var du i oman?

 196. Forever Fanny skriver:

  Vilken mysig bild på dig och Dario! <3

 197. Linn skriver:

  Jag skulle prova ett gummipelham som är bra om hästen har svårt för att komma under sig med bakbenen. När du sedan ridit på det ett tag borde det lossna så att du kan gå tillbaka till det bett du brukar ha 🙂 Graman är betydligt svårare om man inte är van att rida med två tyglar.

 198. Jennifer skriver:

  Gudars amalia. Jag blir mörkrädd när jag läser vissa kommentarer.

  Du har rätt i att det är en träningssak, men förstår också att du skulle vilja ha lite hjälp på traven.
  Min medryttarhäst som jag rider just nu är likadan. Jag sitter ner i sadeln, tar, lättar, tar lättar, men ingenting händer. Fruktansvärt frustrerande! Dock rider jag henne på ett vanligt tredelat, vilket jag misstänker att du också gör? Och det finns ju inte många snällare bett.
  Men jag skulle FAKTISKT testa att betsla ner, det fungerade för mig på min häst jag hade.
  Och på min medryttarhäst jag rider nu så är det VARIATION av bett som funkar. Så det inte blir samma tryckpunkt hela tiden.

  Så, (nu utgår jag ifrån att du har ett tredelat) hade jag varit du hade jag köpt kanske ett rakt tränsbett och ett novabett. De är de snällaste betten som finns på marknaden skulle jag våga påstå. Eller ett tvådelat. Också skulle jag kanske rida två dagar på det ena och sen byta, osv. Det räcker ju att ha två bett att växla mellan.

  En annan erfarenhet jag har är att fasta ringar bli snäppet skarpare. Min ponny jag hade var otroligt stark ibland, men fof känslig. På henne använde jag ett tredelat eggbett. Det är bland de bästa betten jag ridit på, haha 🙂

  Men om du ÄNDÅ vill ha ett av de skarpare betten, så kanske ett baby pelham eller kimblewick. Fast det är inget jag förespråkar egentligen.

  Jag förstår om du blir väldigt förvirrad över alla dessa kommentarer, men det jag helst av allt skulle vilja rekommendera dig egentligen, är att prata med din tränare eller att gå till en ridsportsbutik och säga precis hur problemet är och vilken nivå du och hästen är på. De kommer då att kunna hjälpa dig! Man får oftast väldigt bra tips och råd av dem. Så det är mitt STARKASTE tips! 🙂

  Till sist så vill jag bara inflika en sak. Snälla, använd helst inga hjälptyglar eller skarpa bett. Försök att hitta andra lösningar först. Det löser inga problem, det gör bara problem större. Tänk om någon nöp dig lätt, och sedan började nypa dig hårdare, och sedan gick tillbaka till att nypa dig lätt. Då skulle du känna ännu mindre än från första början eller hur? Samt att om man betslar upp till skarpare bett, kommer det bara bli värre och värre så du får betsla upp mer och mer. = inget bra.

  DESSUTOM. Att rida på skarpa bett och hjälptyglar kräver massa erfarenheter och att man VERKLIGEN VET vad man gör. Annars kommer det bara att skada hästen :/

  Och en sista mening, sätt för sjutton aldrig in ett pessoa i munnen på honom. Jag ber dig!

  Förlåt för aslång kommentar, men hoppas det hjälpte! 🙂

  Jag har ridit i hela mitt liv och är jätteintresserad av bett och sådant, och nu håller jag på att utbilda mig till hästskötare på mitt gymnasium 🙂 (kändes som om jag var värsta moralkärringen typ, men så vet du att jag iaf håller på med hästar haha^^)

  Lycka till! Kram

 199. Jennifer skriver:

  Åh, det blev ju inga styckesindelningar. Hoppas du kan läsa ändå, haha 🙂

 200. Lina skriver:

  Jag tror nog att det absolut bästa skulle vara att du helt enkelt jobbar väldigt mycket med honom och försöker få fram en ömsesidig kommunikation. Det är svårt och krävs mycket arbete, men så mycket bättre. Man ska vara extremt försiktig med att bettsla upp hästen, då hästar har känsliga munnar. Ju smalare bett desto skarpare. Sen så gör ju hävstångseffekten att det blir ännu skarpare. Jag rekommenderar att du läser på om hästens mun och om olika bett, så att du själv vet hur hästen påverkas av betten. Det optimalaste är ju givetvis att uppnå en så pass bra kommunikation att du behöver så få hjälpmedel som möjligt. Jag har själv ridit starka och heta hästar, och har tyvärr begått misstaget att rida med pessoabett

 201. Anna skriver:

  jag brukar inte vara den som kommenterar men nu känner jag att jag verkligen behöver. De flesta skriver här att du ska skaffa dig ett skarpare bett, eller spänna in honom. De säger också att du ska träna upp dig själv så du ”orkar” stanna honom. Storleken spelar ingen roll hurvida den är känslig eller ej i munnen. En stor häst på 184 cm kan vara hur känslig och fin som helst, medens en liten b-ponny kan vara minst lika stark som du säger att Dario är. Aja skitsamma nu ska jag komma tillsak, Mitt tips låter ganska så enkelt men kanske inte är det, varför han är så okänslig i munnen beror helt på vilken ryttare som sitter på eller tidigare ryttare. jag tycker att du ska lägga ner hoppningen ett tag och köra på dressyr, för det är ändå grunden till hoppningen. Gör många mjuka fina hjälper och mycket lösgörande, som tex skänkelvikning, öppna och sluta. Gör övningar på små cavaletti som kanske ligger på 20 cm. Lydnads banor. Kolla mycket på nätet efter övningar, finns massa skoj där man kan hitta som kan ha mycket nytta av. Lycka till Kram

 202. Lina skriver:

  … Råkade klicka på skicka innan jag skrivit klart 🙂 haha. Men det jag skulle skriva var att, rid inte på pessoabett. Det kan kännas som en bra lösning, men det är det inte. Som sagt av andra så kan du googla på det. Hoppas det löser sig! Tänk på att jobba på hårt och öva mkt och lyssna på hästen. Krya på dig 🙂

 203. Julia skriver:

  Jag betslade upp min ponny eftersom jag tyckte att han var stark, vilket jag idag ångrar eftersom det visat sig att ett skarpt bett var det sista han behövde. Min häst hade dåligt med muskler och drog mig därför framåt när jag ville sakta av vilket jag valde att lösa med ett skarpare bett. Detta var det dummaste jag gjort då han tappade framåtbjudningen helt! Efter ett tag gick jag tillbaka till att rida på tredelat, rakt bett och hackamore samt börja bygga upp muskler, på riktigt. Det visade sig att jag egentligen har en känslig häst och lydnadsövningar hjälpte mig mycket! Ett knep är att lära hästen ett ljud när du vill stanna eller sakta av t.ex proo eller saaaaakta. Om du gör detta vid varje halt eller avsakning kommer hästen stanna i princip automatiskt efter ett tag.
  Tycker förövrigt det är jättekul att börjat rida igen och kan tillägga att även min ögonsten stått på Östermalms Ridskola 😉
  Lycka till!

 204. Lina skriver:

  Haha, här kommer en tredje kommentar. Tänkte bara rekommendera att du tar lektioner eller går på clinics om horsemanship. Väldigt nyttigt. Sen så tyckte i alla fall jag att westernridning var väldigt intressant och lärorikt, en helt ny värld nästan. Lite annat sätt att tänka på. En häst inom western som inte lyssnar när man tex ska stanna är i princip inte ens inriden, åtminstone inte på rätt sätt. Kan ju vara klokt att kolla runt lite på olika sätt att träna och se vad som känns bäst. Så länge hästen och du m

 205. Lina skriver:

  … Vad tusan, nu råkade jag skicka igen innan jag var klar. Suck, man ska inte skriva långa texter i telefonen, haha. I alla fall, så länge hästen och du mår bra och ni går framåt liksom 🙂

 206. olivia skriver:

  Problemet ligger inte i om du ska byta bett eller ej,gå tillbaka till grunden då den tydligt är bristfällig.

 207. Sigg skriver:

  Jag vill nog påstå att joo han känner va du gör;) tänk på att de kan känna en liten fluga. Han har bara lärt sig att han inte behöver bry sig. Då e det viktigt med markarbete och att jobba bara i skritt å sådär så man har det mest grundläggande:)

 208. josefin skriver:

  Pröva först med halvhalter, övergångar och massor med halter! Och få igång honom så han jobbar med bakbenen 🙂 kanske bara för att jag är dressyrryttare? Haha. Graman tror jag inte på, en av mina hästar reste sig ofta förut o då hade jag graman så han inte tog sig upp på bakbenen.. Har tidigare prövat pessoa och pelham på min otroligt starka, heta o galna ponny, men på sikt blev han bara värre. Där var lösningen ett vanligt bett, lösgörande arbete och se till att han jobbade bakifrån. Men om du verkligen ska byta bett så gör det inte innan tävlingen, bättre o vänta isf och ge det tid o prova sig fram vad som passar bäst. Kram

 209. Natti skriver:

  Jag har också en stor häst, han är 178 cm, jag är bara 168cm och väger ca 60 kg. Jag hade lite problem med han styrka förut. Ville gärna använda ett så klent bett som möjligt, helst inte det över huvudtaget. Så då fick jag tipset från en Western tränare, att jag skulle rida honom barbacka ett tag. Lära känna hans muskler i ryggen och han mina. Det har funkat jätte bra! Dock krävs det mycket tålamod och balans ( men det tränar man juh upp snabbt)! Nu räcker det att jag typ med att jag bara tittar åt ett håll så vänder han dit. Ett till tips, även fast du är inriktat på hoppning så är western ett jätte bra sett är lära sig saker på en annan nivå, veta vart man har hästen osv. Horsemanship så att säga. Lycka till!

 210. victoria skriver:

  har exakt en sådan häst.. tills hon var 5 år och alltså inte så stark klarade jag mig på att använda ett vanligt 3-delat bett..med tiotusentals övergångar av olika gångartar, halt o ryggning.. men allt eftersom hästen växte – o då mestadels i muskelmassa – blev det svårare och svårare för mig att orka.. så nu har jag ett kandar (rider dressyr, i hoppning skulla jag använda ett pelham) och hästen går bättre än aldrig förr… det som är så bra med kandar är att man kan rida som på ”vanligt bett” eftersom det är två tyglar och man då bara kan släppa stången (den skarpa med hävstångeffekt).. och nu när jag mer har fått in tekniken kan jag dessutom rida på helt vanligt träns också 🙂 använd INTE inspänningstyglar om du inte är van att använda det eller har intruktör med dig varje gång som vet hur det ska användas… provade det en gång slutade med att hästen stog på bakbenen och var helt galen.. aldrig använt det sen dess! lycka till, de kommer gå super!

 211. victoria skriver:

  och två bett såklart, bridong (som ett vanligt bett) och stång (skarp med hävstång) 🙂

 212. melinda skriver:

  Jag tycker du ska börja jobba från marken med honom, ta absolut inte ett starkare bett, det blir ingen lösning på problemet det skapar bara fler problem.
  Ifall jag skulle varit du skulle jag haft 3delat eller novabett och tränat från marken då.
  Sen när du börjar rida kan du börja med tempoväxlingar i skritt och trav, halter och se att han lyssnar, det funkar!

 213. Linn skriver:

  Hallå Tyra!

  Tycker det är så kul att du börjat skriva lite om hästar, eftersom
  jag själv är hästtokig och hela mitt liv cirkulerar i princip runt mina hästar.

  Jag hade samma problem som du har med en av mina 5-åringar, som blev lite större än vad jag hade tänkt mig.. (egen uppfödning)

  Iallafall, jag provade tredelat bett vilket gick väldigt mycket bättre, men sen blev jag tipsad om hackamore och på henne är det gudomligt. Hon blev som en helt annan häst.
  Det kan ju vara så att det inte alls skulle funka på Dario, men man får testa sig fram lite. Rida på det ett par ggr och känna efter..

  Hoppas allt går bra! Kram

 214. johanna skriver:

  Vad du än gör – byta INTE upp dig till ett starkare bett eller börja trixa med hjälptyglar. Det är endast grova tecken på okunskap. Få istället rutin och tränatränaträna med att få med bakdelen! Fler dressyrlektioner innan ni börjar tävla i hoppning. Grunden är och kommer alltid vara prio 1

 215. Olivia skriver:

  Vad du än gör, rid aldrig med pessoa bett. Du kan förstöra din fina häst mun för livstid. Hade jag varit dig hade jag provat ett tre-delat bett med lösa ringar till att börja med och om det inte funkar, ta Pelham bett med gummistång, lite drastiskt men det blir lättare för dig att träna upp dig själv så du sedan kan byta tillbaka till tre-delat! Kram

 216. hanna skriver:

  Snälla ni som säger att hon ska använde pessoabett, läs denna text: http://dressyrmupparna.se/det-omtalde-pessoabettet/94

  Bettet gör inget gott utan BARA hästen illa.

 217. Lovisa skriver:

  Hejsan Tyra.
  Jag har en blogg där jag skriver en del om okänsliga hästar, vad man ska undvika och hur man kan jobba för att skapa känsligheten som alla vill ha. Jag har ett levande exempel i stallet som var både skänkeldöv, felarbetad och okänslig för vikter och hjälper. Han stannar nu endast för min vikt och gör allt med lätthet! Om du vill. så kan jag fördjupa mig i ett inlägg lite extra! Men det finns en del saker att läsa i bloggen redan som jag tror kan hjälpa dig!

  Jag rekommenderar dig inte att använda hjälptyglar. T.ex gramantygel eller ett skarpare bett kommer kanske att bota symptomen en kort period, men det kommer bara att göra hästen mer och mer okänslig.

  MVH Lovisa!

  Dressyrstallet.wordpress.com

 218. sofie skriver:

  martingal!! (stavning) jag tycker de hjälper jätte mycket. de finns (på vissa vet inte om de finns på alla men) två ringar första ringen hjälper för att hästen inte ska dra upp/bak huvudet! andra ringen är som en nödbroms. hopps de löser dig och lycka till krya på dig<3

 219. lena skriver:

  Snakk med treneren din og folk som kjenner hesten, kanskje folk som har ridd hesten før. spørr hva slags bitt de brukte og om de opplevde samme problemer som deg.. og jobb med lydigheten til hesten. selv om han er stor har han INGEN problemer med å kjenne at du forsøker å bremse, det går på at han ikke har full respekt for deg enda. en hest blir ikke mindre kjennslig bare fordi han er stor.. tenk f.eks på en shettis, de er ofte helt ekstremt lite kjennslige selv om de er kjempe små! 😉 selv har jeg brukt ett halvår nå på å finne rett bitt til hesten min. endten hadde jeg ingen brems og den hoppet fint med ryggen, ellers hadde jeg masse brems, men en hest som gikk bak bittet og ikke hoppet med ryggen. til slutt endte jeg opp med ett rett gummi pelham med delta. det er ett mye sterkere bitt enn jeg noengang trodde jeg skulle trives med å ri på, men det fungerer utmerket, hesten er mjuk og god i munnen og den lytter veldig godt til hjelperne mine. den hopper også bedre enn noen gang, tar med seg ryggen skikkelig og er super! det er jo faktisk ikke bittet det kommer ann på når det kommer til alt, det er jo hånden som er i andre enden. selv er jeg veldig myk og følsom i hendene og vil aldri dra i hesten min. derfor mener trenerne mine at det bittet er perfekt for meg også. og gud så godt det er å finne rett bitt og føle at man har hesten der man vil ha den! 🙂 masse lykke til! 🙂 håper dere filmer stevnet på juleaften!! 😀

 220. Malin skriver:

  Nej, att byta bett eller dra in honom med hjälp av diverse hjälptyglar kommer bara att skapa problem i längden! Pessoabett, som några har tipsat om, är djävulens påfund och det borde ingen häst behöva ha, eftersom det skapar obehag och det är då absolut inget att sträva efter… Som flera andra så måste jag hålla med om att det är en fråga om lyhördhet och samarbete, häst och ryttare emellan. Dressyrarbetet, helt enkelt! Få hästen att lyssna och fokusera på dig och dina hjälper från första början, genom just halvhalter, halter, volter, ställa och böja, öka och samla, öppna, sluta etc. Även ni hoppryttare borde verkligen försöka jobba på såna små, men ack så viktiga, saker! När Dari väl jobbar koncentrerat kommer det vara mycket lättare, det vågar jag nästan lova 🙂 Lycka till! Och berätta gärna hur det går!

 221. Anonym skriver:

  Men snälla rid inte på ett vanligt tvådelat bett.
  Det är ingen som kan hästens mun som gör det!
  Du kanske borde läsa på lite om hästar innan du köper en.
  Verkar inte som att du är så kunnig. Du kan ju inte tävla om du inte kan
  kontrollera honom!!!

 222. Charlotta skriver:

  Jag har själv ridit en så stor häst och jag är 165, att han inte stannar( lyssnar på hjälperna) betyder att han inte är mellan hand och skänkeln. Rid i skritt på en volt och gör halt, använd rösten. Skritta fram några steg och gör sedan om tills han lyssnar. Sedan gör samma sak i trav fast istället för halt skrittar du några steg. Att rida mycket tempoväxlingar, volter, septentinbågar hjälper med då han blir uppmärksam på dig. Kom ihåg att inte slarva med halvhalterna!! De är À och O.
  Man ska sträva efter ett så enkelt bett som möjligt men en mjuk hand på ett skarpt bett är bättre än en hård hand på ett mjukare bett! MITT BÄSTA TIPS: TA HJÄLP AV EN DUKTIG TRÄNARE !:)

 223. e skriver:

  Himla roligt att du har börjat skriva lite om hästar! ridning är verkligen underbart! det är så himla olikt alla andra sporter 😀

  Du är en grym bloggare!

 224. elin skriver:

  Jag tror på det naturliga sättet, alltså att träna. Inte massa bett och hjälptyglar. Jag hade testat att ta hjälp av en duktig dressyrtränare, det tror jag kommer hjälpa dig jätte mycket.

  Lycka till!

 225. matilda skriver:

  rekommenderar inte att du byter bett. han ser inte speciellt stark ut på filmerna, är nog bara lite olydig tror jag! gör tusen övergångar (skritt-trav-skritt, eller kanske galopp-skritt-galopp) istället så du får honom uppmärksam för små hjälper! om du trots allt väljer att byta bett; SNÄLLA sätt inte på ett pessoa. det trycks upp i hästens gom så att den böjer nacken för att komma undran trycket. ta ett pelham istället isf. men du kan också testa ett vanligt rakt bett utan hävstångseffekt, vissa fungerar bättre på det. dock skrev du inte exakt vilket bett du har men gissar att det är ett tredelat 🙂

 226. Angelica skriver:

  Hej du! Jag håller med om att du ska göra övergångar, traggla dom tills han blir uppmärksam. Sen har jag provat ett ganska nytt bett på min häst. Ett tredelat anatomiskt D-ringsbett. Ligger jättebra i munnen på hästen och ger en något skarpare effekt då ringarna är fasta, plus att hästen har svårt att/inte vill bita sig tag. Finns även med ledade ringar. Tycker överlag att tredelade bett är de bästa. Har bara det till min och vi har tävlat upp till 140 med placeringar. Vet att de finns att köpa på Hööks och där är de inte så dyra. Värt att testa! Ha en bra dag och en riktigt god jul! Kram

 227. Julia skriver:

  Hej Tyra!

  Jag vet att du inte ens har nämnt pessoabett, utan att du bara frågade efter hjälpmedel i allmänhet. Men det är några som kommenterat om just pessoa, så jag vänder mig lite till dem. Kan ni inte bara läsa det här: http://lovicious.blogg.se/2009/october/varfor-du-aldrig-mer-vill-rida-pa-pessoabett.html

 228. royan skriver:

  oj du älskar verkligen dina hästar:D

 229. Ellinor skriver:

  vissa hästar blir starka på grund av bettet, prova då ett hackamore. Detta tror jag mest på i ditt fall 🙂 annars finns det ju tusen olika skarpare bett men tredelat är väll något om du vill prova, eller pessoa för det kan du ju ändra hur skarpt det ska ta beroende på i vilken ring du sätter tyglarna, men jag skulle nog prova ett hack först 🙂
  Sen ett tips: en grej jag själv ofta gör fel med mig ganska starka ponny- rider också på vanligt trönsbett- är just att man tar i med ben rumpa armar och rygg och mage för att hästskrället ska stanna men egenligen bara behöver sluta driva innan man helt lungt- du måste känna att det är världens självklaraste grej att hästen ska sakta av- med mjuk hand gör en förhållning. Sen om de är mitt i banan som han blir lång och stark och man vet att han blir slarvig över hindren så brukar jag göra en redig förhållning riktigt snabbt liksom för att inte tappa bjudningen samtidigt som jag driver på. Mest bara detta för att påminna hösten att ”hallå, jag finns här och nu: lyssna!”
  Lycka till :d tänk på att du måste få honom att ärlig lyssna på dig och då tror jag inte att ett skarpar

 230. Ellinor skriver:

  Re bett är lösningen.
  Lycka till

 231. Jeanette skriver:

  Måste kommentera det första inlägget angående smalt bett, ett smalt bett är nästan det mildaste du kan ha egentligen det beror mycket på hur man själv är i handen som påverkar dess skarphet. Jag har fått rida flera hästar på ett jättesmalt tränsbett som kanske kunde gått minst lika bra på ”vanlig” tjocklek på bettet. Men då det är så smalt så stör sig hästen inte alls på det och på våra unghästar går det gudomligt med ett smalt. Så allt beror där på hur man är i handen eller om hästen hänger i tygeln.

 232. Kerstin skriver:

  Du bör nog träna mer dressyr eftersom det inte bara stärker ditt band med hästen utan även att ni båda lär er lyssna på varandra. Jag red en väldigt stor häst (1.85m) för några år sen, hade väldigt svårt att få stopp på honom men jag brukade använda en gramantygel de gånger jag ville jobba med honom och få honom att lyssna/känna lite mer. Dock är detta ingen permanent lösning, det du bör göra är att träna träna träna träna!

 233. sexgalen skriver:

  Har du någonsin blivit länkad av en sexblogg? Nu har du iaf, det var egentligen inte meningen men som det kan gå 😉 hoppas du kikar in och mumsar lite på vad jag sysslar med.. kyss och smek till dig Tyra

 234. Kerstin skriver:

  o om du vill träna själv på det är det väldigt nyttigt att trava och sen NÄSTAN göra halt men strax innan han stannar så driver du på upp i trav igen. Detta gör under för att hästen ska bli mer uppmärksam men även bra tränad.

 235. Ida skriver:

  Efter att ha sett denna video http://www.youtube.com/watch?v=0a-aV0Rsxmg&feature=youtube_gdata_player (ta verkligen en titt på den, den är så påtaglig) så vill jag aldrig rida med bett igen…. Tycker absolut, absolut inte att du ska byta till ett skarpare, det kommer inte hjälpa på sikt utan förstärka den bristande kommunikationen mellan er. Börja istället från grunden och träna upp kommunikationen mellan er, gör detta med natural horsemanship, klarar du detta lovar jag att du kommer kunna styra och stanna honom endast med din vikt. Roligare för dig och mycket mer naturligt för hästen!!
  Lycka till!!

 236. malin skriver:

  ta hälp av en tränare istället för att lyssna på alla i kommentarsfältet, även om du säkert har massa kunniga läsare så känner dom ju inte dario! Jag tror han bara testar dig lite, var envis, men jag tror inte att skarpare bett är lösningen.

 237. Gaia skriver:

  Hi Tyra, I’m writing from Italy and I’m a show jumping rider. I will be really happy if you can visit our horseblog: http://www.iconadeironchi.blogspot.com

  Even my mare is heavy with her mouth, she is 8 years old and really hot! I ride her with a pessoa. I think you can try it. it’s not so strong, and when your Dario begins to become more relaxed, you will change it and start to ride him just with a simple filet.
  let me know! see you soon =)

  Gaia

 238. Josse skriver:

  Hej, i djungeln av alla tips finns det en mkt enkel övning som ger snabba och grundliga resultat.
  Det är att rida övergångar, först mellan trav och skritt. Bestäm dig för exakt vad övergång till skritt ska ske (vilken bokstav), och att sedan ska svara fram lätt och kvickt för skänkeln in i traven.
  Gör åtminstonne 10 övergångar på ett varv i ridhuset. Gör sedan samma sak i trav och galopp. Blir han riktigt olydig, gör en halt och håll kvar trycket på bettet tills han mjuknar.

  Varje gång du värmer inför ett hoppass gör du övningarna, och varje gång han blir lite för olydig, så upprepar du.
  Det är lika viktigt att han svara fram kvickt, som att bromsen fungerar.

  Blir han allt för stark i hoppningen kan du rida på ett kandar (av säkerhetsskäl), tills lydnaden fungerar. Kandaret är ju snällt på det viset att du kan välja att bara rida på bridongbettet när du vill, men använda stången när han blir för het.
  Lycka till på julafton!

 239. Linda skriver:

  Brukar aldrig kommentera, men slänger in en iaf! Min häst är inte alls i storleksklass med din MEN när jag red lyssnade han inte alls. Drar man i tyglarna, han tjurar och kastar av en…Försökte stanna med sitsen, lyssnade nada. Trodde att han inte alls var känslig. Men red en lektion för en som rider centrerad ridning. Han var visst känslig, superkänslig visade det sig! Jag hade helt enkelt spännt fel muskler, varit spänd i sadeln, inte lyssnat på honom. Hade varit så upptagen med vad jag-ska-göra att jag missade hans signaler totalt. Nu när han varit sjuk började jag om från marken med tömkörning i GRIMMA! Supernyttigt! Nu kan vi kommunicera på ett helt annat sätt! 🙂

  Mitt tips: Byt INTE bett till ett skarpare. Skit i hoppning tills basgrejjerna fungerar. Kanske kan du också tömköra( inte på volt)? jättenyttigt att gå brevid/bakom så ser du allt direkt hur han reagerar när du gör ngt. Börja lyssna! Jag är en sån som babblar på hela tiden, men sen så kan jag glömma direkt på 5 min vad personen sa eftersom jag är upptagen med att fundera ut vad jag ska säga som nästa. Kanske är du likadan? 😉

  Sen till sist: Jag tycker du är skitgrym! Julhälsningar från Linda, Finland.

 240. Anna skriver:

  Precis som många andra skriver, betsla inte upp honom! Det är nog bland det dummaste man kan göra. Gå tillbaka till markarbetet och börja jobba därifrån. /Anna (ridit i 13 år)

 241. agnes skriver:

  bett ska man ju försöka undvika att byta upp så mkt som möjligt, men min häst är ganska stark. Men jag försöker att ha lite högre händer ifall dom blir starka, träna mkt trav-halt-trav-halt osv, så kommer det att funka. Man kan även byta till et starkare träna, tex remont eller pullarträns, fråga hästen ägare bara! 😀

 242. Lisa skriver:

  Betsla ej upp! Värsta man kan göra. Det krävs ett samband mellan häst och ryttare och detta kan ta en stund, och som jag förstått har du inte ridit denna häst länge. Men träning kommer det bli bättre. Hitta de rätta
  Knapparna.

 243. Rebecka skriver:

  Alltså jag stör mig verkligen när jag läser det här med ”träna hästen”, ”gör övningar”, ”kommunikation” osv. På en sån stor häst som Dario verkar vara måste man ta till med starkare bett och liknande, det är ju därför dessa smarta saker finns! Jag har också en stor klump till häst som biter sig fast i bettet, och på henne funkar det om man byter bett relativt ofta. Nått med hävstång är bra på riktigt staka hästar, pelhambett med kedja tycker jag är bra, om det blir för starkt är det bra med pessoa med typ ett delta mellan ringarna (om du vet vad jag menar) som man sätter tyglarna i, men på min häst har vi haft ett sk. ”bubbelbett” med parerstänger och utan, som sagt, med henne varierar vi bettet för att hin inte ska bli okänslig!
  KUL att nån tar upp hästfrågor såhär 😀

 244. Li skriver:

  Att han inte skulle känna vad du gör? En häst, liten som stor, känner ju till och med en endaste liten fluga. Så tror mer det handlar om att han inte lyssnar på dig, helt enkelt! Det finns ingen utrustning i världen som kan få en häst att, villigt, lyssna på sin ryttare (tro mig jag har försökt den vägen). Markarbete och kommunikation är det som måste till för att hästen ska få respekt för ryttaren och därifrån kunna utveckla en ömsesidig relation. Dessutom har du ju inte ridit honom så länge, så ge det lite tid så blir det säkert bra! Kram

 245. Anonym skriver:

  Jag skulle välja ett starkare bett för att du ska slippa dra i munnen och istället kunna kunna vara mjuk i händerna. Var försiktig bara om du inte är van att rida med starkt bett och inte har mjuka händer. Börja träna så med det så blir det nog bra 🙂 men rådfråga med din tränare och hoppa inte med bettet innan du och hästen vant er, stor risk att du gör illa honom om du börjar hoppa med ett ”oinvant” bett. Lycka till!!

 246. Malin skriver:

  Hej! Jag tror det är bäst att göra tusen övergångar, halter, halvhalter osv. Min häst är überstark… Som vi just nu håller på att leta ett bett till, vilket går sådär. Alla olika hästmänniskor har flera åsikter om samma sak.. Som tex. pessoabettet. Många säger att det inte är ett bra bett, att det bara ska användas i trav och allt vad jag hört. Däremot är det det enda bettet jag lyckats ha kontroll på min häst.. Hon rusar annars iväg på hindrerna, och efter. Det kan ju också vara farligt. Men efter att ha prövat det några gånger är jag dock inte helt nöjd. De flesta hästar brukar bara kröka på nacken och gå bakom handen och blir låsta där, lite som med min. Då jag inte lyckas få fram henne mot hinder och hon ligger bakom handen så hoppar hon inte igenom sig som hon ska. Pelham hade jag först, det funkar okej. Men hon tycker inte om att det är så stort, man skulle ju kunna köpa ett vanligt tredelat i det men jag tycker itne riktigt om det. Testade ett jaktbett i helgen, men det funkade inte alls heller! Helst av allt skulle jag vilja rida med ett vanligt bett, men det funkar ju inte. Nu tänkte jag om man bara skulle testa ett två eller tredelat med fasta d-ringar, har hört att det ska hjälpa.
  Jag tror verkligen inte på hjälptyglar som vissa skrivit. Vissa fubkar iof bra på det.. Men använd det då bara i dressyr!
  Sen kan du väl prata med Darios ägare? H*n måste ju veta vad som funkar bäst och vad du skulle kunna prova 🙂
  En liten övning jag gör på min häst för att ha kontroll är att man måste göra saker hela tiden! Det som funkar bäst är serpentiner, och så kan man lägga in saker i den. Som när man vänder in lägger du en volt i böjen, sedan över medellinjen kan du göra halt/skriitta 3 steg, sen kan du göra en volt ibörjan av nästa osv. Det funkar bra på min häst!

 247. Malin skriver:

  Ja jösses vilken bjässe 😀 Underbart.
  Prova med pessoa-bett eller något vassare ändå. Sen har det nog mkt med teknik att göra samt träning. Kram

 248. Pernilla skriver:

  Jag har inte mycket för att betsla upp då bara blir en tillfällig lösning, en häst ska kunna lyssna på hjälper utan ett skarpt bett i munnen – men det är olika, ALLA gör OLIKA och tycker olka, så äre 🙂 Jag kan rekommendera mer konskekvens i ridningen, öva varje pass på att göra mycket halter, först från skritt till halt, sen när han lyssnar på dig kan du göra från trav till halt. Men som sagt, var mycket konsekvent och gärna övertydlig! 🙂

  Väljer du ändå att betsla upp (den enkla vägen ;p) så skulle jag rekommendera ett Kimblewick, gummipelham (med delta) eller ett D-ringsbett. (http://www.hooks.se/product.aspx?productid=500132&deptid=92&sortType=sortPopularitet&sortOrder=DESC)

  Jag gillar Waterford-bett, har ett till min häst – men det är inte ett skarpt bett. Samt Fullcheek, mitt favvo!

  Vad har du för bett i dagsläget?
  Det är bra att variera och prova olika sorter..

 249. oefaren är du de? skriver:

  SNÄLLA!??! VAD TÄNKER DU MED… INGA HJÄLPMEDEL OCH INGA SKARPARE BETT!!!! DET ÄR INTE LÖSNINGEN… LÄR DIG KOMMUNICERA MED HONOM BÄTTRE! THATS IT!

 250. Mkay skriver:

  Har läst lite bland kommentarerna och tror nog att ”problemet” kommer från lite olika saker.

  En av mina unghästar var 183, jag är 164 och vägde då runt 50 kg och hade inga problem med att få honom samlad.

  Det var inte så länge sen du började med ridningen igen, och oavsett hur bra du varit så tar det ett tag för kroppen att få tillbaka den muskelstyrka du faktiskt har. Ett ex. min syster som alltid haft egen häst osv. kom och red min stora unghäst och sa ”det märks att han är unghäst, han orkar inte samla sig så mycket”, vilket är rent bs (men jag sa inget), hon orkade helt enkelt inte riktigt, och hade inte tekniken för det. Märker hästen att han kan köra med dig så är det klart att han gör det, det krävs ork och teknik för att få en stor häst att bära upp sig själv. Jag tror absolut att du har båda delarna, men att det kanske inte kommer på en gång.

  Sen tror jag också som många skriver att du kan pröva med ett annat bett för att underlätta det hela lite, personligen föredrar jag tredelat bett och tror egentligen inte på att ett skarpare bett kommer att få honom att bära upp sig själv mer (vilket jag tror är ursprungsproblemet) utan snarare bara kommer åstadkomma att du kan få till en snabb halt.

  Som många skriver tror jag mycket på övergångar, jobba med honom i markarbetet, att han struntar i dig har inte att göra med att han inte känner att du sitter där (hästar viftar bort flugor som sitter på rumpan, så att han inte skulla känna att du sitter där tror jag inte på ;)) jag tror mer att det har att göra med att han inte är dummare än att han tar varje chans att komma undan, och det är klart att han lyckas om du hänger där som en vante 😉

  Prata med din hopptränare tycker jag, eller någon annan som känner hästen och har sett/ridit honom om att pröva ett annat bett. Lycka till! 🙂

 251. frida skriver:

  pessoa! det har jag på min fjording som inte heller vill stanna, men så fort jag satte på det blev han världens snällaste 🙂 finns många delade meningar om pessoabett men om man bara kan hantera det på rätt sätt tycker jag det är superbra! 🙂

 252. Är inte något direkt fan av att betsla upp hästarna för att ”lösa problem” fast då hade du ju skrivit väldigt bra att du vet att det krävs träning, så i ett sådant fall tycker jag visst man kan pröva ett skarpare bett. Tycker du ska pröva ett rakt gummipelham med delta på han, och sätta på han ett martingal. 🙂

 253. Hanna skriver:

  Som många andra skrivit. Mycket mycket övergångar. Jag har en häst som lätt blir stark och lätt ”springer ifrån mig” men så fort man gör mycket saker, alltså övergångar, halter, tempoväxlingar, skänkelvikningar, öppnor och ja allt möjligt så blir han så mycket mer uppmärksam vilket är självklart eftersom han inte kan gå och tänka på annat när det händer saker hela tiden. Så var noga med det för att få hästens uppmärksamhet. Var även noga med att vara lätt i handen själv och försök rida med sätet så mycket som möjligt. En häst blir bara starkare av att man själv blir starkare.

  Sen finns det gånger när hästen verkligen är nonchalant och då tycker jag att det är 100 gånger bättre att man faktiskt tar en rejäl förhållning och ryggar ett par steg för att lixom säga ifrån. När man har gjort det är det extremt viktigt att man lättar av och rider fram ordentligt igen så fort hästen lyssnar.

  En häst som är stark är heller inte framme för skänkeln och jobbar inte med sina bakben så var noga med att han faktiskt svarar frammåt för minsta lilla skänkelhjälp. Samma där som med förhållning, lyssnar inte hästen så tryck till rejält en gång och beröm när den lyssnar.

  När du får han fram för skänkeln och får hästen att arbeta genom hela kroppen och med bakbenen och bär upp sig själv, samt att du gör massa saker som gör hästen uppmärksam kommer han även göra halt för en jätteliten förhållning. Det tar tid men det är sååå värt det när man får en superkänslig och fin häst efter att ha kämpat under en tid! Lycka till 🙂

 254. Sandra skriver:

  Jag brukar rida min pigga arab på kedja när vi är ute och rider på ängar, eftersom han blir ganska svår att få stopp på då. Men eftersom det är väldigt skarpt måste man vara extra snäll i handen 🙂

 255. Sandra skriver:

  Hej Tyra!
  Det var många olika tankar kring hur man löser ditt problem med Dario. Men det hade du säkert väntat. Det finns många olika väger till samma mål. Vissa passar bättre och vissa sämre, en sak passar jätte bra på ett ekipage men inte på ett annat. Att man ska använda tjocka bett är väl någon gammal uråldrig tanke. Jag anser att ibland kan det vara bättre med ett skarpare bett men det väsentliga är handen som håller i det. Hävstångsbett gillar många hästar eftersom dem inte ger samma tryck i munnen. Dem flesta hästar kan man som börja om från början med ett sånt bett och direkt börja men en mjuk hand. Sen om det bär av på en sån stor häst som Dario måste man ju ha möjlighetatt säga stopp. Annars öva med koner. bestäm dig vart halten ska vara, och gör halten. försök göra mindre och mindre och beröm minsta lilla rätt. Lycka till:) Mvh Sandra

 256. Emma skriver:

  Hej, jag har en häst som är 1,80 och hoppar upp till 1,40 på. Jag skulle rekommendera att faktiskt ändå prova ett pessoabett, för mej har det löst många knutar.. Du kan ju börja med att spänna tygeln i den vanliga bettringen. Annars finns det vanliga tvådelade bett med en liten böj på mitten, man tror inte att den ska göra så stor skillnad, men trust me. Den gör det !!! Jag vet att sprenger säljer sånna bett.

 257. Nicolett skriver:

  Rid mkt dressyr, mkt övningar så att han lyssnar på dig, eftersom att han säkert kan bli ganska stark just vid hoppning, eftersom han förmodligen tkr det är kul och så, men grunden till hoppning är ju som sagt dressyr, så om du rider mkt dressyr, mkt skänkel vikningar osv, så kommer du säkert få han att lyssna på dig mer efter ett tag.
  Sen ifall du verkligen inte får stopp på han på t,ex tävling eller nått, så kan man ju alltid styra in mott väggen. Dock kan det ju vara en risk att han hoppar åt sidan då istället för att stanna, men det var bara ett förslag, hehe !
  Kraam

 258. Anonym skriver:

  De alla andra här säger stämmer faktiskt, men med Dario (känner honom rätt så bra:)) så handlar det mer om att han varit ridskolehäst i ca 6 månader, han togs ut ur ridskoleverksamheten för ca 1 månad sedan. Han trivdes inte med att gå på ridskola vilket han uttryckte genom att sluta lyssna på ryttarna, han satte te.x inte igång i trav och stannade inte heller så kvickt som man skulle velat (samma problem som du har nu) innan han blev ridskolehäst var han väldigt lydig på hjälperna (seg var han ju men det ligger ju lite i hans personlighet ;)) det du behöver jobba på med honom är som andra sagt hans lydighet, träna från marken mycket så att han lyssnar på röstkommando och när han lyssnar på det så börja med det när du rider också, försök även att bygga upp hans muskler i kors/länd då han är svag där (vilket även gör det jobbigare för honom att stanna). Sedan har han ju problem med ett bakben, han lyfter ogärna på det när man ska kratsa hovarna te.x vilket också ska tas med i beräkning, han har ju pga det svårare att sätta under sig och kunna stanna. Men betsla inte upp honom då hans okänslighet inte beror på olydnad utan snarare svagheten i kors/länd och hans bakben 🙂 hoppas du kunde få ut lite av mitt svammel 🙂

 259. Nina skriver:

  Vet att många kommer ogilla detta och det kanske inte är det optimala i längden men för kortare sikt så fungerar det och det är ju farligt att rida om man känner att man inte kan få stopp på hästen.

  Min ponny var som en buffel ett tag, stor och tung och enveten som fan och jag svag och jag vill absolut inte dra hårt i en hästmun. Jag rider på raka bett då han har konstiga tänder som tar skada av delade bett även om de är rätt längd osv.

  Jag gjorde så att jag red han ett tag på rakt pelhambett med dubbla tyglar, då kan man ta med nedre stångtygeln i de lägen som behövs och rida med ”betttygeln” när det inte behövs. Då fick jag kontroll och jag kunde rida så mjukt som jag ville och han lyssnade mycket bättre, sedan när jag efter ett tag bytte tillbaka till hans raka eggbett så var han även mjuk på det och det verkade som han hade fått mer ”förståelse” för bettets inverkan och vad jag menade. 🙂

  Är ju inte säkert Dario fungerar med pelham utan du får testa dig fram 😉 Men jag föredrar faktiskt att ha ett ”skarpare” bett och kunna rida mjukt än ett ”milt” tränsbett och behöva dra som en tok.

 260. Elin skriver:

  Gramantygel!! Funkar kanon!!

 261. Alice skriver:

  Håller med alla ovanstående om att dressyrarbete kommer i första hand. Men sen är det faktiskt så att ett bett är inte skarpare än den hand som håller i tygeln. Och sitter du på ett vanligt bett och måste slita för att få honom att stanna (för du kan ju liksom inte bara låta honom gå, det är en säkerhetsfråga) så tycker jag att du ska prova ett skarpare bett, tills dressyrarbetet klickar mer. Så länge du själv känner dig mogen för ett annat bett och din tränare håller med! Ett litet pelham kan funka, men hästen kan bli tung på det. Isf föreslår jag ett Scourrierbett, det lättar många hästar fram på och det är ändå inget jätteskarpt bett!
  Kolla bara på toppryttarna, INGA hästar går med tränsbett. De behöver kunna få igenom en hjälp på el sekund och då krävs oftast mer betsling.
  Har dessutom jobbat hos en riktigt högt ansedd människa och ha skulle ALDRIG tillåta att man fick kämpa så. Dressyren mår bara bra av att hästen har fått mer respekt för din hand, och när det funkar byter du ju bara tillbaka. Så rädda som folk verkar vara här för bett tyder på rätt stor osäkerhet, de riktigt riktigt duktiga är aldrig rädda för att ta till hjälpmedel! Kolla på TV nästa gång världscupen går, framridningen kryllar av massa skarpa bett, gramaner och sporrar. Sedan ska man vara försiktig själv om man inte har den erfarenheten som dom har – men att inte våga testa ett nytt bett är löjligt.
  Konsultera din tränare och få hjälp där istället – på nätet finns det för många som faktiskt inte har en aning.
  Lycka till med din härliga häst:)

 262. Matilda skriver:

  Jag vill bara säga en sak först: vad du än gör, sätt inte ett pessoabett i hästens mun. Inte heller ett delat pelham. Det förstör hästens mun på sikt. Skulle inte heller rekommendera hjälptyglar för att ”dra ihop hästen”.

  Jag skulle satsa på det bettet du har nu till tävlingen (dumt att göra en förädring innan tävling) och eventuellt testa ett annat efter tävlingen. MEN framför allt träna, träna, träna! Få hästen mer lyhörd för hjälperna och var superkonsekvent. Är det halt så är det halt och inte ett steg ska han ta förrän du säger till.

  Lycka till!

 263. Helene skriver:

  Lär dig rida. det hjälper absolut ingenting att byta bett och ta till hjälptyglar, dà förstärker du bara din okunniga ridning. ta longing-sit-lessons. det är det bästa för att träna upp sitzen. Du màste kunna använda hjälperna riktigt, dà spelar det ingen roll hur stor och stark hästen är.

 264. Hanna skriver:

  Gagbett skulle jag nog rekommendera. Det är ett skarpt bett med hivstångseffekt. Tänk bara på att vara mjuk i handen när du använder det 🙂 När han sedan lyssnar på dig igen är det bara gå tillbaka till vanligt bett.

  Lycka till!

 265. Jessica skriver:

  Hej Tyra
  Jag förstår verkligen ditt problem och din frustration. Det är jobbigt att ha en stor häst som inte lyssnar, man känner sig ganska hjälplös trots att man sliter och kämpar som ett djur. Jag rider själv en stor unghäst på 178, och jämfört med Dario är han tunnare. Du har ett riktigt muskel- och kraftpaket att hålla ordning på!

  Det jag skulle rekommendera och som jag arbetar otroligt mycket med är att hela tiden rida med halvhalter och vara otroligt tydlig med de naturliga hjälperna. Ett träningspass med min tränare gick t.ex. ut på att bara få honom att lyssna på min hjälper. Det tog tid, tålamod, lite tårar och mycket frustration. Men minsta reaktion belönades och i slutet blev han riktigt uppmärksam på mina hjälper. Denna typ av träningar har jag gjort flertalet gånger tillsammans med min tränare och det är kanske inte det roligaste, men det har faktiskt lett till att ”jag vunnit” och att han är betydligt mer uppmärksam på mig och mina hjälper.

  Med en mjuk hand anser jag att du även kan använda dig av ett något skarpare bett, men du bör bara göra det vid vissa tillfällen (det kan vara farligt att det blir en vana då detta kan leda till samma sak, dvs, att han blir ouppmärksam trots skarpt bett). Jag brukar själv använda ett lite grövre bett på t.ex. tävlingar och vissa träningar för att underlätta och för att få lite hjälp då min häst vanligtvis blir lite ivrig och ouppmärksam så fort det är dags för tävling! Antagligen beror detta på att han blir så taggad och exalterad, för han tycker verkligen det är superkul. Se det inte som ett misslyckande, det är svårt att bemästra en stor häst! Jag är övertygad om att Dario är ouppmärksam bara för att han tycker det är kul med fart och hopp!

  Lycka till!

 266. Anonym skriver:

  Vissa hästar vägrar stanna och drar mer om man drar för mycket i.munnen eller är för hårdhänt, mitt tips skulle vara att göra halt övningar från alla tre gångarter utan att ta i tyglarna öht. Utan endast använda sig av mage ben vader sitsen osv. Detta funkade utmärkt på en häst jag red förut som bara vägrade stanna så fort man tog i lite för hårt. Sen att få honom uppmärksam på dina hjälper från början är en fördel innan man.börjar med dessa övningar som de flesta skrivit innan för att mjuka upp honom. Lycka till!!

 267. Lisa skriver:

  Det hör inte så mycket med bettet och göra. Du måste släppa och ta, använda sätet, poch träna på övergångar vid varje bokstav i ridhuset. Använd dig och rösten tex ”brrrrrr” 🙂

 268. jenny skriver:

  Sannolikheten att du ska se detta är nog relativt liten, men kan ändock inte hålla mig från att skriva! Som flertalet nämnt är övergångar och halvhalter perfekta övningar! både för att 1. stärka hästen och 2. för att få en vaksam häst. Dvs hästen ska lyssna lika fort framåt som bakåt. Använd gärna hjälpmedel som dressyrspö (för att kunna dutta till hästen på rumpan, både som framåtdrivande men även för att hästen ska trampa under sig. övergångar halt till trav tycker jag ger bäst resultat innan man har hästen där man vill ha den, då kan man lägga in galopp. använd dig av ridhusets väggar, gör övergångarna på raka spår i början så hästen gör övergången rakt. stannar inte hästen eller segar rid in från kortsidan och gör halt vid X, stannar inte hästen så är han tvungen att göra det när väggen kommer! Att rekommendera bett och hjälpmedel är inget jag tycker att man kan göra fören man har sett hästen live i just den situationen.. Men! På hoppfilmen går han i en relativt djup form, sätter du ett pessoa på det blir det hävstångseffekt = ännu djupare = belastar framknäna ännu mer! Däremot blir han lång i slutet av banan, tar han halvhalterna? kanske martingal på? Mitt tips: prata med ryttaren och använd inget ”nytt” hjälpmedel utan hennes ok! Lycka till!

 269. ida skriver:

  förlita dig inte på bettet, det är inte det som är problemet. använd ett martingal och sitt ner djupt, du är väl rätt otränad som inte ridit på ett par år och det är ju en träne-sak! lycka till

 270. Freja skriver:

  testa magicpessoa betten. Bettet fungerar så att när du tar en förhållning då låser sig bettet och blir som ett starkare rakt bett. När du sedan ger efter igen blir bettet som ett vanligt tredelat igen. Finns i alla möjliga modeller, jag har det vanliga tredelade eftersom att min häst är väldigt känslig i munnen men het och stark. Detta är det enda starka bettet som fungerar på henne då hon vet att när jag mjuknar, mjuknar bettet.
  Är han inte så känslig som min så kolla på babypelham eller ett kimbelwick 🙂

 271. anna :) skriver:

  höj yttertyglen betydligt högre än inner, och ”dra” som vanligt 🙂 du behöver inte byta bett , och gör mycket halter! lovar de kommer hjälpa 🙂

 272. Maja skriver:

  Testa ett rakt pelham med dubbla tyglar. Fungerar perfekt på min häst. Kimbelwick funkar också och om jag inte har helt fel så är det även ett snällare bett

 273. Lina skriver:

  Jag tycker personligen inte att du ska byta till ett skarpare bett. Man bör ta tag i problemet man har först, annars kan det ge motsatt effekt. Ett tips är att vara så mjuk o rörlig som du bara kan i händerna och handlederna. När du tar i tygeln, istället för att dra så gör du en slags darrande rörelse medans du för tygeln mot dig, så att det inte blir så stumt i munnen på honom. Sedan tycker jag att det är vettigt om du gör som många andra redan skrivit, halt övningar. Det kommer du att komma riktigt långt på och tillslut få en häst som lyssnar jätte fint till dina hjälper!
  Kram! Lina

 274. Lina skriver:

  Ett till tips, använd absolut INTE pessoa bett. Det är det absolut sämsta du kan göra då pessoabettet ger dubbla signaler till hästen.
  När du tar i tygeln sker detta: mundelen dras upp mot mungipan/tänderna, samtidigt som sidodelarnas rotation gör att nackstycket dras nedåt. Alltså:
  Det trycker i nacken genom att sidostyckena kommer att spännas och för att undkomma det kommer hästen att vilja sänka huvudet (i hästens nacke finns det otroligt mycket nerver). Om man jämför just den delen av bettets påverkan med ett vanligt tvådelat där sidostyckena istället slakar när du tar i bettet är skillnaden stor. Pessoabettet trycks även upp mot gomtaket och uppåt mot hästens tänder (då den vanligaste konstruktionen är tvådelad), vilket gör att hästen vill höja huvudet. Pessoabettet ger alltså dubbla signaler.

 275. sara skriver:

  Man blit ju fan mörkrädd när man läser kommentarerna här. Här är mina åsikter och råd: 1, träna på dressyren och lydnaden, INNAN du börjar med hoppningen. 2, behöver du fråga andra (som inte känner hästen) om bettet, öhm, ursäkta men det är fan galet. 3, sätter du pessoa i käften på honom kommer jag hata dig (googla så fattar du varför) 4, inga hjälptyglar eller skarpa bett. Han kommer bara krulla ihop sig och springa iväg. Det gör iallafall alla hästar jag ridit. 5, YTÄBA TRÄNA TRÄNA TRÄNA. Du har inte ridit på många år och har tappat ’ridmusklerna’. Rid så ofta du kan och gärna på olika hästar. Be vettiga människot om råd. Om du har frågor svarar jag gärna, rider många olika hästar och har ridit länge, så har suttit på de flesta sorters hästar.. men att betsla upp osv, det tror jag inte på. tar han inte förhållningen har han noll respekt eller så gör det ont nånstans på honpm, många hästar springer ifrån smärta. Vissa skickar av en rätt in i väggen..

 276. sara andersson skriver:

  pessoabett är superbra! min häst blev verkligen en helt annan häst när jag börjat använda det från tredelat. Så det är verkligen att rekommendera! Sen ett tips: Varje gång han försöker sticka, gör en volt, gör halt och backa, sticker han igen så gör du samma sak, tills han ger sig. Bara att inte ge upp så vinner du över honom 🙂

 277. Anette skriver:

  Snälla, sätt inte på honom ett skarpare bett. Det handlar om din egen teknik att rida honom. Hur duktig man än är, så tar de tid att ”hitta knapparna” på den typen av häst. Jag rider själv en häst som blir megastark, som en bulldozer, speciellt på lektion. Det har tagit mig över ett år att lära mig att rida honom på rätt sätt, för att han ska lyssna på mig istället för att bli stark och springa. Känslan du får när du äntligen ”får kläm på det” utan att ta till en massa nödlösningar är obeskrivligt underbar – och så väl värd mödan och tiden det tagit att komma dit!!!

 278. Belinda skriver:

  Börja träna NH! Om hästen litar på dig och ser dig som sin ledare, kan du, efter en del träning rida utan både sadel, träns och bett. Då lyssnar hästen på dig vid minsta lilla signal. Tro mig, det finns inget härligare än att kunna rida utan minsta lilla utrustning, och hästen gör ändå allt för dig.
  Att byta till ett skarpare bett löser inte själva problemet, vilket verkar vara att han ”kör över dig”, alltså, du har inte hans respekt, han struntar i att du säger stanna. Att byta bett skuffar bara undan själva problemet, utan att öra något åt saken.
  Det sägs att om hästen inte fungerar med dig från marken (skritt, trav, galopp, halt osv. så fungerar det inte från ryggen heller, utan man får ta till inspänningstyglar, martngal, skarpare bett osv.
  Så, mark träna, mark träna och åter mark träna! 🙂

 279. Josse skriver:

  Jag skulle gjort lite som de andra har skrivit, mycket övergångar, snabba övergångar, var kvick i handen istället för dragig och se till att du får igenom varenda förhållning.
  Mitt tips är att jobba mycket med lydnad innan du väljer att betsla upp, och ett annat tips är väl att tänk på att spänna magmusklerna och ’sitt emot’ för att få honom att stanna 😉

  Vill även tillägga att jag fick just hem ett paket från SBT, snabb leverans och superbra! Tack så mycket! 😀

 280. Martina skriver:

  Jag skulle inte ha hållt på med massa bett rent för mycket utan lagt träningen på hästen och lydnadsövningar. de stärker inte er mer tsm genom att betsla upp hela tiden. ha de kanon.

 281. Helene skriver:

  Använd INTE ett pessoa, pelhamstång eller kandar är att rekommendera!

 282. hedda josefsson skriver:

  jättefin bild 😀 ser mysigt ut!

 283. Anonym skriver:

  ett rakt bett tycker jag är bäst, det klämmer inte heller i munnen på samma sätt, fast helst rider jag utan bett, men då måste ju hästan vara tränad till det =)

 284. Leo skriver:

  obs obs obs! Om hästen är svår att stanna så är INTE lösningen att BYTA bett! Alla är alldeles för snabba med att hitta massa hjälpmedel för att lösa problemen. Men det är en kortsiktig lösning. Det löser INTE problemet, det skjuter bara undan det. Alla hästar ska kunna ridas på ”snälla” bett såsom två eller tredelade, eller kanske ett rakt syntet/gummibett, alternativt hackamore/sidepull för den ruttinerade ryttaren.
  Du säger att du rider på ”vanligt” bett , vad menar du då? Du har inte funderat på att byta häst? Själv är jag ca 1.70 och min häst är lika stor, men trots att hon inte är tungriden och är lätt i typen så trivs jag själv bättre med något mindre hästar. Den hästen du rider är ju inte bara hög, den är även väldigt massiv, och jag kan tänka mig att det är väldigt mycket häst att rida. Du är ju själv rätt späd. Men annars så jobba med dressyren och se till att få hästen lösgjord. Rid volter, serpentiner SERPENTINER serpentiner (oslagbara!), öppnor, slutor, skänkelvikning, tempoväxlingar, gör halter och igångsättningar, halvhalter. Se till att det händer något hela tiden. Min tanke är att denna hästen är en inpräglad ridskolehäst som antagligen ridits av massor av ryttare, säkert blivit dragen i munnen för att ryttaren ska kunna stanna. Till slut blir hästen ”döv” i munnen (precis som en häst kan bli skänkeldöv) och då måste ryttaren ta mer och mer för att hästen ska stanna och hästen blir starkare och starkare. En dragkamp som ingen vinner (nu behöver det inte vara på detta viset, men det är ett ganska vanligt fenomen med starka ridskolehästar..tråkigt) Är din häst även het så tänk på att tänka FRAMÅT hela tiden och våga rid på. Har man en het häst (kanske t.o.m lite explosiv, som min är) är det lätt att man sitter och smyghåller, men det gör bara att hästen blir mer och mer tänd, våga RID, få hästen att tänka framåt, se till att den får uppgifter att lösa hela tiden (som det lösgörande arbete som jag nämt ovan)

 285. Anonym skriver:

  ett tredelat bett har en ”starkare” funktion än ett tvådelat, alltså det tredelade bettet är starkare. prova på det! 🙂

 286. Madelene skriver:

  Ta en lektion för en duktig tränare och rådfråga honom/henne.

 287. emma skriver:

  Övergångar! Problemet ligger i lydnaden, inte i vilket bett du använder eller hur stor han är. Så träna lydnaden, gör övergångar/halter/tempoväxlingar och se till att få igenom både förhållningar och framåtdrivande hjälper. Utan grundlydnaden finns det inget att bygga vidare på. Så ge honom ingen chans att bli stark – lätt hand, kvicka hjälper och få igenom halvhalterna.

 288. Lovisa Rengren Söderlind skriver:

  Hej Tyra! 😀 Lite sent nu kanske men jag har ett bra tips på ett bett i alla fall 🙂
  Jag har själv haft super pigga hästar men som många andra avråder jag också från pessoa, däremot har jag tre favoriter jag tänkte länka till här. Det första är ”snällast” av dem men jätte bra och lagom!

  Scourier bett:
  http://equalityline.e-line.nu/servlet/us_pyra?wts.PAGE=h_ix3.htm&p=H&%2422301=3103001317&%24echoLink=3103001317&%24echoVar=1

  Baby pelham (med koppar-rullar):
  http://shop.textalk.se/se/article.php?id=5285&art=1257891

  Sprenger universal KK-Ultra:
  http://www.thehorsebitshop.co.uk/product.php?xProd=188

  alla bett kan du hitta i sverige på välsorterade butiker 🙂
  Kram!

 289. amanda skriver:

  Att byta till ett skarpt bett hjälper inte speciellt mycket oftast.
  Du ska inte använda pessoa bett som jag såg en kommentar ovan. Det bettet ger en negativ känsla för hästen. Du ska passa så du inte blir för hård i handen, när en häst blir stark blir man gärna stark själv, därför ska man försöka ta och ge, ta och ge och fortsätta så. Jobba med övergångar så ska du se att det ordnar sig!

  Glöm inte att hur duktig man än är så tar det tid innan man lär känna hästen. Det brukar ta ca två år innan man har kommit ihop med hästen! Och det är inget negativt, man ska inte ha bråttom frammåt! Lycka till med hästen! Han är en riktig snygging =D

 290. Anonym skriver:

  pessoa bett är på riktigt ett snällt men väldigt effektivt bett, hade en sjukt lydig ponny och tävlade på MSV nivå, men han var ”seg” i munnen på vanligt bett och med pessoa var jag knappt tvungen att ta i han så jag valde att rida med det istället för att behöva ”seg” dra honom i munnen. Det är också väldigt skonsamt för hästen!

 291. vickis skriver:

  tusentals övergångar, halt, ryggning! ryggning är bra för både lösgjordhet och teknik för ryttaren 🙂

 292. Evelina skriver:

  Om jag varit i din situation skulle jag nog köpt ett pelham bett (då jag själv använt det på flera hästar och tycker det funkat super), men jag hade nog bara använt det i t.ex. hoppningen (då man oftast behöver en snabb reaktion) och sedan ridit på ett vanligt bett andra pass då det är bra att variera bett och han inte ska bli ”van” på det lite starkare. Sedan som alla andra skriver, övergångar! Super bra för kvickheten för hjälperna! Lycka till!

 293. Julia skriver:

  Använd INTE pessoa, snälla snälla Tyra!!!!

 294. Julia skriver:

  Gud, ni som skriver om pessoa här. Det spelar ingen roll hur lätta ni är i handen. Det är ONT och OBEHAGLIGT för era hästar att ha bettet i munnen. Det är ett vidrigt bett och jag förstår inte hur någon hästälskande människa kan stoppa in ett äckligt pessoabett i sin hästs mun. Herregud, läs på lite.

 295. Matilda skriver:

  Hej, Jag har läst igenom de flestas kommentarer och vill verkligen understryka att du absolut INTE ska byta till ett pessoabett som jag såg någon/några rekommenderat, absolut inte. Det ger helt fel signaler och kan i detta fall göra med skada än nytta. Reslutatet blir att du får ner huvudet på honom och kan stanna honom lättare på så vis, men bettet trycks fel i munnen och han får ett obehagligt tryck i nacken. Ska ej användas på starka och heta hästar.
  Vissa hästar trivs mycket bra med ett tredelat bett, det kan vara ett bra (och snällt) alternativ för hetare hästar.

  Det som även andra skrivit är att du ska jobba med övergångar och halvhalter framförallt! Innan varje avsaktning, hinder, bom, övergång etc ska en korrekt halvhalt göras, överdriv gärna med en såpass stor och stark häst, det är bara bättre att ni båda vet vad som komma skall.

  Sedan har jag sett på några hoppbilder du lagt upp i bloggen att du ridit i fel galopp före/efter ett hinder, det krävs mycket muskelmassa för hästar att orka det och det vanligaste utvägen en häst ser är att springa fortare, då är det lättare för dem att orka bibehålla fel galopp.
  Alla bitar är mycket viktiga inom ridningen, alla pusselbitar måste falla på plats för att kunna bemästra en häst.

  Det du behöver med Dario, tror jag, är lite dressyrträning, det är grunden till allt!

  Lycka till önskar jag med10 års erfarenhet med ridhästar och galopphästar

 296. Cissi skriver:

  Om han inte bryter av, lägg en liten volt! Gör den mindre och mindre tills han bryter av. Annars så kan du ju göra halt precis framför väggen. Rid ”in” i väggen. Träna halvhalter och övergångar. Lycka till! 🙂

 297. jessica skriver:

  Hej! 🙂

  Jag är hästkunnig, har egen häst och tävlar på nationell nivå i hoppning.

  Har man problem med avsakningar, övergångar osv. Så hänger det mycket på lydnad. Att du är ledaren över hästen, för antagligen känner sig hästen starkare än dig. Mitt tips är att inte sätta på ett skarpare bett i första hand, för man vill ju kunna rida på ett så milt bett som möjligt, men blir det inte milt pga. att man får dra mycket i munnen på hästen för att den är stark, då är det självklart bättre att sätta på ett lite skarpare bett så man kan ha en lugn och mjuk hand istället.

  Men det jag tycker man ska göra först, det är att träna mycket lydnat. Göra jätte mycket övergångar, trava-skritta-trava-skritta. Galoppera-trava-galoppera-trava. Galoppera-skritta-galoppera-skritta osv. Tempoväxlingar är också bra, öka några steg och sedan sätt dig tillbaka och minska några steg. Upprepa allt hela tiden, för tillslut kommer hästen att lyssna på dig, och du blir ledaren.

  Skulle det nu vara så att din häst inte lyssnar, istället för att göra om allt tusen gånger och inte komma någon vart, sätt din häst på plats ordentligt en gång (kanske behövs det fler) lyssnar den inte om du försöker göra en halt, då får man faktiskt vara bestämt och dra allt vad man har tills den gör halt (låter kanske hemskt, men en häst väger över 500kg, den får inte ha makten) och när den stannar, rygga några steg (max 4-5) och ge beröm. Skritta några steg och påbörja arbetet igen. Upprepa detta om de inte hjälper första gången. Tillslut kommer din häst att lyssna på dig och du kommer inte behöva ta i hårdhandskarna! Man vill ju att det ska funka på lång sikt. 🙂

  Hoppas att mitt svar hjälpt dig något, kram!

 298. Julia skriver:

  Du har fått väldigt många bra tips och som många säger, inte ett pessoa för sjutton! Huh blir nästan mörkrädd när flera personer sitter och rekommenderar det.

  Och jag, liksom många andra, får poängtera vikten av markarbete, dressyr, mer muskelbyggande träning (exempelvis ut och rid mycket i backar). Dario måste själv orka, precis som du.

  Tror egentligen det bästa är att fortsätta rida på vanligt tränsbett, eller kanske något bettlöst alternativ? Som någon sa, hästar känner när en fluga landar på dom. Försök få in honom mer på vikthjälper, en häst är alltid starkare. Spelar ingen roll om den är 140 hög eller 190, vill den så sticker den med dig. Det handlar om hästens respekt för sin ryttare/ägare, inte om ryttarens fysiska styrka för där har hästen övertaget ändå. Respekt, och rida rida rida. Ni måste lära känna varandra ordentligt och han måste förstå att det är du som bestämmer, det kommer han aldrig göra genom att du ska försöka visa dig starkare, för det är du inte. Inget bett i hela världen heller. Det är bara ömsesidig respekt som gäller.

  Förstår ju dock att det är obehagligt när ett så stort djur styr och ställer, men det finns tyvärr inga genvägar… Bara en massa jobb 🙂

 299. sandra skriver:

  på min ridskola finns det en häst som brukar vara väldigt pigg på vintern, du brukar hon få ett kandarbett med kedja istället.. annars så som du ex. travar o vill sakta av till skritt, så kan du luta dig lite bakåt, ta upp händerna en bit ovanför hästen o sen ta en förhållning (dock inte för mkt/länge) och sen en eftergift, får hästen även att sänka nacken 🙂

 300. Julia skriver:

  Det är inte alltid nödvändigt att trycka in ett skarpare bett i munnen, mycket beror på hur du sitter och fördelar din tyngd. Det är även bra om du använder något slags ljud som han i ett senare skede kan förknippa med att sakta av (jag använder whoooooooo i ett lågt tonfall) och det förstår mina hästar direkt.

  Det handlar om träning och träning och träning, och du har precis kommit igång igen, så jag förstår att det kan kännas jobbigt.

  Men kom ihåg, att genvägar blir ofta dina senvägar tillslut.

 301. Tess skriver:

  Hej finaste Tyra! Blir lite mörkrädd när personer skriver att du ska betsla upp din häst och använda hjälptyglar, de finns inga genvägar i ridningen! Ett starkare bett eller en gramantygel kommer bara leda till att din häst knäpper av i nacken och blir ännu starkare i slutändan. Ett tränsbett eller tre-delat är allt som behövs, sedan är de bara att arbeta från marken med mycket halter (gärna i uppvärmningen medan du skrittar) sedan mkt övergångar & tempoväxlingar. Kan behövs av extra bestämmd till en början, men då är eftergiften och beröm A&O. Lycka till!

 302. lina skriver:

  Du behöver nog mest öva upp din sits, det är det starkaste man har i ridningen. Men till hjälp i början kan man bettsla upp, för att han ska skolas och få respekt. Testa allt ifrån pelham, till babypelham, tvistade bett, gags, kimbelwick, jaktkandar, gummibett, järnbett, pessoa. Bara att ge sig in i ”bettdjungeln”!

 303. Charlotta skriver:

  Säger som föregående; öva öva öva! Skarpare bett löser ingenting. Du vet ju att han KAN halt, du ska bara få honom att lyssna på dig. Fråga hans ägare om hon använde nått röstkommando i samband med halten. Så kan du ta efter det. Annars är det grundträning som gäller. Rid på fyrkanten i skritt, gör halt vid varannan bokstav, jag lovat att efter två varv har han fattat vad som gäller 🙂 Kom ihåg att det som inte funkar i skritt funkar inte i någon annan gångart heller! Sen får du komma ihåg att vara envis; gör du kommando (förhållning) för halt så håll kvar tills han gör rätt, sedan ger du en ordentlig eftergift och berömmer! Upprepning är den gyllene vägen och sluta när han gjort rätt några gånger i följd. Har du nån som jan tömköra honom är det också ett bra träningssätt 🙂

 304. cissi skriver:

  jag kan rekomendera 3 delat bätt, har väldigt bra erfarenheter av det. Tycker hästen lyssnar av bättre till det bättet en 2 delat. När jag vill få hästen o stanna brukar jag luta mig lite bakåt och säga ”brrr” det har alltid funkat för mig. Lycka till och hoppas du hittar ditt sätt som hjälper dig=)

 305. emelie skriver:

  Hej, även fast du har fått 300 kommentarer så kände jag att jag var tvungen att skriva. Såg att någon skrev att du Skulle ha pessoa, men snälla, ha inte det. Det är otroligt elakt mot hästen, eftersom rotationen på bettet gör att det blir ett konstant tryck på hästens nacke så länge du har sträckta tyglar. Börja andra vägen istället, och börja med snälla bett. Tänk även på att göra halvhalter hela tiden så han alltid är med i munnen liksom, och inte springer ifrån dig. Lycka till!

 306. Mli skriver:

  Tredelat pessoa är toppenbra till sådanna hästar, enligt mig! Stort tips !

 307. anonym skriver:

  tycker du ska överlägga med din tränare, alla som skriver kommentarer här vet inte hur din häst är i ridningen, och på vilket sätt det inte funkar. Jag har en unghäst nu som det inte gick att sakta av från någon gångart, men det berodde på att han var så jäkla framtung och inte kunde sätta sig på bakbenen, och till det behövde jag inget starkare bett utan bara träning 🙂 men det kan mycket väl vara så att du behöver starkare bett, prata med kunniga personer runtom dig som du litar på i stallet!

 308. Evelina skriver:

  Om hästen känner en av exakt var en fluga sätter sig på honom så tror jag nog att han känner att du sitter o drar honom i munnen också… Lyssna på hästen, använd mindre hjälper o han kommer lyssna på dig.

 309. Anonym skriver:

  öva bara på övergångar mycket och ofta från alla gångarter och speciellt halvhalter!! när det gäller bett är ett tredelat bett bättre!

 310. Miranda skriver:

  Du kanske redan provat det här men annars så kan man klämma lite med knäna mot sadeln, funkar jätte bra på min häst!
  Kram!

 311. klara skriver:

  Säger bara om du får med dig bakbenen ( alltså om han sätter under sig) så har du förutsättningarna för att han ska lyssna. Kom ihåg att rida från skänkel till hand , så mycket tempoväxlingar, övergångar Osv. 🙂 tömkörning är sjukt bra , hade nämligen samma problem med min häst som oxå är sjukt stor men det är löst nu efter mycket träning. Finns en jätte duktig tömkörare som kallas UBBE håller till i sthlms trakten. Han gör underverk! Självklart kan du använda hjälptyglar (de kallas ju hjälptyglar av en anledning) men snällare som en gummisnodd så du kan börja ride på med bakbenen men ändå ha han i lägre form så han kan ha en egen balans 🙂 hoppas det hjälper! Kram klara

 312. Mikaela skriver:

  Haha. Det var väldans vad mycket kommentarer du får så fort du skriver något om ridning… Finns många experter i detta land 😉

  Jag ville bara säga att du verkligen fått mitt ridsug att komma tillbaka! Ska kolla nu om det finns någons om vill ha medryttare i krokarna… Saknar verkligen hästarna när jag ser alla dina härliga bilder! Sjukt bra träning också så din pojkvän kommer nog bli lycklig, haha!

  Kram kram och God jul!

 313. mathilda skriver:

  Testa korta tyglarna och driv på så han verkligen ”kommer fram till handen” 🙂 Starkare bett brukar inte vara lösningen, utan mer träning hur man ska få det att funka. Men jag skulle säga, mycket tempoväxlingar, övergångar, och försök att få galoppen energifylld men inte snabbare. Förstår du? Alltså mer ”upp” 😀 Eftersom han är så stor så hjälper nog inte ett starkare bett, då han mer är stark ”i kroppen” än i munnen 🙂 Hoppas du har haft en underbar julafton. Kramar

 314. emma skriver:

  de är bara att träna så han lyder dig !

 315. Amanda Andersson skriver:

  Tycker absolut inte du ska testa pessoa. Förstör hästen totalt. Men några bra alternativ är pelham, kimblewick. Tänk på att ju tjockare bett desto snällare är det. Så smala bett är skarpare 🙂
  Lycka till!

 316. Cornelia skriver:

  Tycker som de flesta senare, alltså inte skarpare bett osv. Halvhalter, största fokuset och supermycket träning! Kan ju vara kul att se förändringen och veta att man inte använt sig av något som kanske kan göra ont på hästen. Har själv erfarenhet av detta (travare som hade blivit felriden, de ville att han skulle rusa) så när jag började var han jättestissig och sprang iväg med mig. det tog över ett år för mig att få honom att kunna stanna precis när jag ville men jag var så stolt sedan!
  kram

 317. caroline skriver:

  Pessoa är ett ganska elakt bett enligt min erfarenhet med hemsk hävstång. Jag var hoppryttare men är numera dressyrinriktd och jag tror jag har provat alla sorters bett genom åren. Om man har en stark, stor häst är det inte mkt man har att sätta emot om den väljer att dra, då får man träna lydnaden som någon sa, MEN, vissa hästar kräver uppbetsling, det blir även en win-win-situation då ryttaren inte behöver slita och hästen behöver inte bli sliten i. Sätt på en martingal för att hålla huvudet på en bra fördelaktig höjd, och om han är väldigt stark, köp och proca ett pelhambett. Det kan du justera så att hävstången och styrkan blir som du vill ha den. Om inte-köp ett smalt tredelat bridongliknande bett med Drings-ringar. Fler brytpunkter medför lite skarpare inverkan, d-ring förhindrar bettringarna att snurra och smalheten gör det aningen skarpare. Det ligger även bra i hästarnas munnar. Bra också om du har rätt nosgrimma. Pullarnosgrimma hindrar hästen från att dra så mkt, eller en remontnosgrimma som håller munnen stängd men är snäll mot tänder och mun. Prova lite kombinationer av det, du måste våga prova olika eftersom att det kan ta tid att hitta en perfekt kombination för er båda. Inte lätt! Kram

 318. johanna skriver:

  Jag tycker absolut inte att du ska ha ett starkare bett, det löser ingenting (åtminstone inte i början). Jag har aldrig tyckt om starka bett eller hjälptyglar som graman osv, jag tycker att man ska kunna lära sig att rida sin häst utan hjälpmedel för i slutändan kommer det ge dig mycket mer. Så egentligen låter det mest som att Dario har dragit nytta av sin storlek, hästar är inte speciellt smarta men de är flyktdjur och har mycket instinkter. Så fort vi ryttare sätter oss på hästens rygg triggar vi igång deras flyktbeteende. Så allt handlar nog egentligen om att du måste visa vem det är som bestämmer. När du vill göra halt så SKA det bli halt direkt. Dario känner garanterat ALLA rörelser du gör med dina hjälper, han skiter helt enkelt bara i dig och det är helt normalt. Mycket träning på marken ger resultat också, hästen ska lyda dig när du leder honom osv. Att traggla övergångar är något du ska fokusera på samt att han ska lyda i all hantering.

 319. Cecilia skriver:

  Jag hade exakt samma problem tidigare och jag gillar inte att rida med starka bett så jag använde ett sk. ”flippan bett” som fungerade super duper bra eftersom han blir väldigt ivrig under hoppningen! rekomenderar det starkt!!!!! likaså min tränare. Mvh Cecilia Ask

 320. Karin skriver:

  Skarpa bett löser ingenting! Det enda som gäller med ridning är att vara KONSEKVENT. Ger du hjälper för en halt så skall du också få en halt. Då gäller det att inte sitta och ”mesrida” ett tag och sedan försöka sig på en halt till. Gör istället en halvhalt, ge sedan hjälper för en halt, och tar sedan hästen inte dessa hjälperna så får man vara en aning brysk till en början (absolut inte hela tiden – men om man inte får hästen att lyssna på en så kan det ju till och med bli riktigt farligt). Gör en ordentlig förhållning, några stegs ryggning, och sedan fram i trav igen. Sedan får du prova igen med halvhalt, ge hjälper för en halt och se om det funkar denna gången. Brukar funka för mig, och min häst är ett klassiskt ”tåg” (som bara ångar på allt han kan om ingen säger något annat).

 321. Klara skriver:

  att betsla upp e aldrig roligt, då det är som att gå en genväg över problemet, men de finns bett som är snälla fast ändå skarpare, skaras hästsport har ett bett som är tvådelat med fasta ringar och själva mundelen är twistad, de har funkat väldit bra på de hästar jag har testat de på. pelham känns för skarpt, tycker jag. 🙂

 322. sofia skriver:

  Var lätt i handen när du rider, sen en halvhalt innan du ska stanna så du förbereder hästen för det och sen tung i rumpan och luta dig lite bakåt samtidigt som du bromsar ( kom ihåg att dra åt och släppa efter, dra åt och släppa efter, hahaha hoppas du fattar…) Och om han skulle få för sig att fortsätta i tillexempel trav så sparka till honom för att visa att du är med hela tiden och att inte han får kontrollen, och ryt till, för hästar reagerar mycket på ljud, de hör när de gör fel och rätt. Hihi lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »